Sie sind auf Seite 1von 4

[1] Main JEE 2014

Part BMATHEMATICS
31. The image of the line
x y z
=

=

1
3
3
1
4
5
in the plane
2 3 0 x y z + + = is the line:
(1)
x y z +
=

=

3
3
5
1
2
5
(2)
x y z +

=
+ 3
3
5
1
2
5
(3)
x y z
=
+
=

3
3
5
1
2
5
(4)
x y z

=
+

=
3
3
5
1
2
5
Sol: [1]
32. If the coefficients of x
3
and x
4
in the expansion of
1 1 2
2
18
+ + ax bx x
e j
b g in powers of x are both zero,
then a b , b g is equal to
(1)
16
251
3
,
F
H
G
I
K
J
(2)
14
251
3
,
F
H
G
I
K
J
(3)
14
272
3
,
F
H
G
I
K
J
(4)
16
272
3
,
F
H
G
I
K
J
Sol: [4]
33. If a eR and the equation
+ + = 3 2 0
2
2
x x x x a c h c h
(where [x] denotes the greatest integer < x) has no
integeral solution, then all possible values of a lie in the
interval:
(1) 1 0 0 1 , , b g b g
(2) 1 2 , b g
(3) 2 1 , b g
(4) , , 2 2 b g b g
Sol: [1]
34. If


a b b c c a abc =
2
then is equal to
(1) 2 (2) 3
(3) 0 (4) 1
Sol: [4]
35. The variance of first 50 even natural number is
(1)
833
4
(2) 833
(3) 437 (4)
437
4
Sol: [2]
36. A bird is sitting on the top of a vertical pole 20 m high
and its elevation from a point O on the ground is 45
o
. It
flies off horizontally straight away fromt he point O.
After one second, the elevation of the bird from O is
reduced to 30
o
. Then the speed (in m/s) of the bird is
(1)
40 2 1
e j (2)
40 3 2
e j
(3) 20 2 (4)
20 3 1
e j
Sol: [4]
37. The integral
1 4
2
4
2
2
0
+
z
sin sin
x x
dx
t
equals
(1) t 4 (2)
2
3
4 4 3
t

(3) 4 3 4 (4)
4 3 4
3

t
Sol: [4]
38. The statement ~ ~ p q b g is
(1) equivalent to p q
(2) equivalent to ~ p q
(3) a tautology
(4) a fallacy
Sol: [1]
39. If A is an 3 3 non - siongular matrix such that
AA A A ' ' = and B A A =
1
' , then BB' equals
(1) I + B (2) I
(3) B
1
(4) B
1
e j
'
Sol: [2]
[2] Main JEE 2014
40. The integral 1
1
1
+
F
H
G
I
K
J
z
+
x
x
e dx
x
x
is equal to
(1) x e c
x
x
+
+
1
1
b g
(2) x e c
x
x
+
+
1
(3) x e c
x
x
+ +
+
1
1
b g
(4) +
+
xe c
x
x
1
Sol: [2]
41. If z is a complex number such that z > 2 , then the
minimumvalue of
z +
1
2
(1) is equal to
5
2
(2) lies in the interval (1, 2)
(3) is strictly greater than
5
2
(4) is strictly greater than
3
2
but less than
5
2
Sol: [2]
42. If g is the inverse of a function f and f x
x
' b g =
+
1
1
5
,
then g x ' b g is equal to
(1) 1
5
+ x (2) 5
4
x
(3)
1
1
5
+ g x b g m r
(4) 1
5
+ g x b g m r
Sol: [4]
43. If o | , = 0 , and f n
n n
b g = + o | and
3 1 1 1 2
1 1 1 2 1 3
1 2 1 3 1 4
+ +
+ + +
+ + +
f f
f f f
f f f
b g b g
b g b g b g
b g b g b g
= K 1 1
2 2 2
o | o | b g b g b g , then K is equal to
(1) o| (2)
1
o|
(3) 1 (4) 1
Sol: [3]
44. Let
f x
k
x x
k
k k
b g
e j
= +
1
sin cos
where x eR and
k > 1. Then f x f x
4 6
b g b g equals
(1)
1
6
(2)
1
3
(3)
1
4
(4)
1
12
Sol: [4]
45. Let o and | be the roots of equation px qx r
2
0 + + = ,
p = 0. If p, q, r are in A.P. and
1 1
4
o |
+ = , then the
value of o | is
(1)
61
9
(2)
2 17
9
(3)
34
9
(4)
2 13
9
Sol: [4]
46. Let A and B be two events such that P P B =
e j
1
6
,
P A B = b g
1
4
and P A
e j
=
1
4
, where A stands for the
complement of the event A. Then the events A and B
are:
(1) mutally exclusive and independent
(2) equally likely but not independent
(3) independent but not equally likely
(4) independent and equally likely
Sol: [3]
47. If f and g are differentiable function in [0, 1] satisfying
f g 0 2 1 b g b g = = , g 0 0 b g = and f 1 6 b g = , then for some
c e] , [ 0 1
(1) 2f c g c ' ' b g b g = (2) 2 3 f c g c ' ' b g b g =
(3) f c g c ' ' b g b g = (4) f c g c ' ' b g b g = 2
Sol: [4]
[3] Main JEE 2014
48. Let the population of rabbits survivting at a time t be
governed by the differential equation
dp t
dt
p t
b g
b g =
1
2
200
(1) 400 300
2
e
t /
(2) 300 200
2


e
t /
(3) 600 500
2
e
t /
(4) 400 300
2


e
t /
Sol: [1]
49. Let Cbe the circle with centre at (1, 1) and radius = 1. If
T is the circle centred at (0, y) passing through origin
and touching the circle Cexternally, then the radius of T
is equal to
(1)
3
2
(2)
3
2
(3)
1
2
(4)
1
4
Sol: [4]
50. The area of the region described by
A x y x y and y x = + s s , : b g
o t
2 2 2
1 1
is
(1)
t
2
4
3
+
(2)
t
2
4
3

(3)
t
2
2
3

(4)
t
2
2
3
+
Sol: [1]
51. Let a, b, c and d be non-zero numbers. If the point of
intersection of the lines 4 2 0 ax ay c + + = and
5 2 0 bx by d + + = lies in the fourth quadrant and is
equidistant from the two axes then
(1) 2 3 0 bc ad = (2) 2 3 0 bc ad + =
(3) 3 2 0 bc ad = (4) 3 2 0 bc ad + =
Sol: [3]
52. Let PSbe the median of the triangle with vertices P(2, 2),
Q(6, 1) and R(7, 3). The equation of the line passing
through (1, 1) and parallel to PS is
(1) 4 7 11 0 x y = (2) 2 9 7 0 x y + + =
(3) 4 7 3 0 x y + + = (4) 2 9 11 0 x y =
Sol: [2]
53. lim
sin cos
x
x
x
0
2
2
t
e j
is equal to
(1)
t
2
(2) 1
(3)
t
(4)
t
Sol: [4]
54. If
X n n N
n
= e 4 3 1 :
o t and
Y n n N = e 9 1 b g m r
: , where N is the set of natural
numbers, then X Y is equal to
(1) N (2) YX
(3) X (4) Y
Sol: [4]
55. The locus of the foot of perpendicular drawn from the
centre of the ellipse x y
2 2
3 6 + = on any tangent to it
is:
(1) x y x y
2 2
2
2 2
6 2 = +
e j
(2) x y x y
2 2
2
2 2
6 2 =
e j
(3) x y x y
2 2
2
2 2
6 2 + = +
e j
(4) x y x y
2 2
2
2 2
6 2 + =
e j
Sol: [3]
56. Three positive numbers form an increasing G.P. If the
middle termin this G.P. is doubled, the newnumbers in
A.P. Then the common ratio of the G.P. is
(1) 2 3 + (2) 3 2 +
(3) 2 3 (4) 2 3 +
Sol: [4]
57. If 10 2 11 10 3 11 10 11 10
9 1 8 7 9 9
b g b g b g b g b g b g + + + + = ... k ,
thejnn k is equal to
(1)
121
10
(2)
441
100
(3) 100 (4) 110
Sol: [3]
[4] Main JEE 2014
58. The angle between the lines whose direction cosines
satisfy the equations l m n + + = 0 and l m n
2 2 2
= + is
(1)
t
3
(2)
t
4
(3)
t
6
(4)
t
2
Sol: [1]
59. The slope of the line touching both the parabolas
y x
2
4 = and x y
2
32 = is
(1)
1
2
(2)
3
2
(3)
1
8
(4)
2
3
Sol: [1]
60. If x = 1 and x = 2 extreme points of
f x x x x b g = + + o | log
2
then
(1) o | = = 6
1
2
, (2) o | = = 6
1
2
,
(3) o | = = 2
1
2
, (4) o | = = 2
1
2
,
Sol: [3]