Sie sind auf Seite 1von 37

Situational Judgement 1EN

DE

FR

2EN

DE

FR

3-

EN

DE

FR

4-

EN

DE

FR

5EN

DE

FR

6EN

DE

FR

7EN

DE

FR

8-

EN

DE

FR

9-

EN

DE

FR

10EN

DE

FR

11-

EN

DE

FR

12EN

DE

FR

13-

EN

DE

FR

14EN

DE

FR

15-

EN

DE

FR

16-

EN

DE

FR

17-

EN

DE

FR

18-

EN

DE

FR

19EN

DE

FR

20EN

DE

FR

Verbal Reasoning
1- Haikus ES El haiku es una composicin potica japonesa no rimada que consta de diecisiete slabas dispuestas en un solo verso o en tres versos de cinco, siete y cinco slabas, respectivamente. Contiene siempre una palabra que evoca la estacin en que se sita el poema. Su objetivo consiste en alcanzar la mxima expresin con el menor nmero de palabras. Este gnero potico gan carta de naturaleza en el siglo XVII, cuando el poeta Bash hizo de l una de las ms refinadas formas de expresin artstica. El haiku sigue siendo la composicin potica ms popular de Japn. Cul de las siguientes afirmaciones es correcta? A. El haiku utiliza rimas sutiles para expresar el significado del poema B. Los haikus ms largos tienden a repetir la estructura de cinco, siete y cinco slabas en poemas de seis, nueve o doce versos C. Un haiku contiene generalmente tres palabras de cinco, siete y cinco slabas, respectivamente D. Los haikus siempre hacen referencia a la estacin en que se sita el poema

DE

Haiku sind eine Form der japanischen Dichtung, die keine Reime kennt. Haiku bestehen aus 17 Silben, die entweder eine einzige Zeile oder drei Zeilen mit jeweils fnf, sieben und fnf Silben fllen. Das Gedicht enthlt stets einen Hinweis auf die Jahreszeit, die den Rahmen bildet. HaikuDichter drcken mglichst viel mit mglichst wenigen Worten aus. Diese Form der Dichtung wurde durch den Dichter Basho im 17. Jahrhundert bekannt gemacht, der sie kunstvoll verfeinerte. In Japan sind Haiku auch heute noch die beliebteste Form der Dichtung. Welche der folgenden Aussagen ist zutreffend? A. Haiku nutzen subtile Reime, um die Bedeutung des Gedichts zum Ausdruck zu bringen. B. In lngeren Haiku-Gedichten wird oft die Struktur von fnf, sieben und fnf Silben in sechs-, neun- oder zwlfzeiligen Versen wiederholt. C. Haiku enthalten in der Regel drei Wrter mit fnf, sieben bzw. fnf Silben. D. Haiku enthalten immer einen Hinweis auf die Jahreszeit, die den Rahmen bildet.

EN

Haiku is an unrhymed Japanese poetic form consisting of 17 syllables printed on either a single line or arranged in three lines containing five, seven, and five syllables respectively. It always contains a word that describes the season in which the verse is set. Haiku expresses as much as possible in the smallest possible number of words. The form gained prominence in the 17th century, when the poet Basho elevated it to a highly refined art form. It remains Japan's most popular poetic form. Which of the following statements is correct? A. B. C. D. Haiku uses subtle rhymes to express the meaning of the poem. Longer Haiku poems tend to repeat the structure of five, seven and five syllables in verses of six, nine or twelve lines. Haiku normally contains three words of five, seven and five syllables respectively. Haiku always refers to the season in which it is set.

FR

Le haku est une forme potique japonaise non rime compose de 17 syllabes crites sur une seule ligne ou disposes en trois lignes de respectivement cinq, sept et cinq syllabes. Un haku contient toujours un mot qui voque la saison au cours de laquelle il est compos. Il tend exprimer le maximum de choses avec le moins de mots possible. Ce genre potique a gagn ses lettres de noblesse au XVIIe sicle, lorsque le pote Bash en a fait l'une des formes les plus raffines de l'expression artistique. Le haku reste la forme potique la plus populaire au Japon. Parmi les propositions suivantes, laquelle est correcte? A. B. C. Le haku utilise des rimes subtiles pour exprimer le sens du pome. Les hakus plus longs tendent rpter la structure de cinq, sept et cinq syllabes en strophes de six, neuf ou douze vers. Le haku contient normalement trois mots de respectivement cinq, sept et cinq

syllabes. D. Un haku fait toujours rfrence la saison laquelle il est compos.

2- Oaks ES DE Die Gambel-Eiche ist ein kleiner Laub abwerfender Baum, der gewhnlich in einer Hhe zwischen 1700 und 2400 m ber dem Meeresspiegel wchst. Er ist im Vorgebirge des mittleren Sdwestens der Vereinigten Staaten sehr verbreitet und wchst vor allem dort, wo der Niederschlag 30 60 cm im Jahr betrgt. Gambel-Eichen gedeihen an Hngen mit dnnem, steinigem, alkalischem Erdboden, wo andere Pflanzen nur begrenzt wachsen. Sie knnen auch in fruchtbarerem Boden berleben, sind dort aber grerer Konkurrenz durch andere Pflanzen ausgesetzt. Gambel-Eichen haben sich auf nasse Frhlings- und heie, trockene Sommerzeiten eingestellt Bedingungen, die auch Brnde begnstigen. Doch selbst wenn sie schwer verbrannt ist, kann sich die Gambel-Eiche schnell aus ihren unterirdischen Wurzeln regenerieren und Drre widerstehen. Welche Aussage trifft zu? A. Gambel-Eichen gedeihen an Hngen, an denen keine anderen Pflanzen berleben knnen B. Gambel-Eichen sind in den ganzen Vereinigten Staaten verbreitet C. Gambel-Eichen gedeihen besser in einer Umgebung, in der sie weniger Konkurrenz durch andere Pflanzen ausgesetzt sind D. Die Gambel-Eiche kann nicht durch Feuer oder Drre zerstrt werden EN The gambel oak is a small deciduous tree which typically grows at altitudes of 1 700 to 2 400 metres above sea level. Widespread in the foothills of the central south-western United States, it tends to grow where rainfall averages between 30 and 60 centimetres per year. Gambel oaks flourish on hillsides with thin, rocky, alkaline soil where other plant species are limited. They can survive in richer soils, but they face more competition for resources from other plants. Gambel oaks have adapted to wet springs and hot, dry summers conditions which are also favourable to fires. However, even if badly burned, it can re-establish itself quickly from its roots below ground and handles drought conditions well. Which of the following statements is correct? A. Gambel oaks flourish on hillsides where no other plants survive B. C. Gambel oaks are common across the USA Gambel oaks do better in environments where there is less competition from other plants

D.

The gambel oak cannot be killed by either brush fire or drought

FR

Le chne de Gambel est un petit arbre feuilles caduques qui pousse gnralement des altitudes comprises entre 1 700 et 2 400 mtres au-dessus du niveau de la mer. Trs rpandu dans les basses montagnes du Centre et du Sud-Ouest des tats-Unis, il se concentre dans les zones o les prcipitations atteignent 300 600 millimtres par an. Le chne de Gambel apprcie les versants au sol mince, rocheux et alcalin, o les autres espces vgtales sont peu nombreuses. Il peut survivre sur des sols plus riches mais il souffre alors de la concurrence des autres vgtaux pour trouver ses ressources. Le chne de Gambel sest adapt aux printemps pluvieux et aux ts chauds et secs, des conditions qui sont galement favorables aux incendies. Toutefois, mme aprs un feu svre, cet arbre est capable de se rtablir rapidement partir de ses racines dans le sol, et il supporte trs bien les conditions de scheresse. Parmi les propositions suivantes, laquelle est correcte? A. Le chne de Gambel apprcie les versants o aucun autre vgtal ne peut survivre B. C. D. Le chne de Gambel est trs rpandu sur tout le territoire des tats-Unis Le chne de Gambel pousse mieux dans des environnements o la concurrence des autres vgtaux est faible Mme les feux de broussailles et la scheresse ne peuvent faire mourir un chne de Gambel

3- Genetic testing ES DE Gentests sind medizinische Verfahren, mit denen Vernderungen oder bestimmte Probleme an Genen und Chromosomen festgestellt werden knnen. Meistens dienen Gentests dazu, Erbkrankheiten wie die Bluterkrankheit zu erkennen. Durch Gentests kann bei Verdacht eine Krankheit nachgewiesen oder ausgeschlossen werden und kann die Wahrscheinlichkeit festgestellt werden, dass ein Mensch an einer Erbkrankheit erkrankt oder diese vererbt. Derzeit werden mehrere Hundert Gentests verwendet; weitere werden entwickelt. Da die Tests einerseits Vorteile bieten und andererseits problematisch sind, ist die Entscheidung, ob man sich testen lassen mchte, jedem selbst berlassen. Es gibt Berater, die ber die Tests informieren und bei der Entscheidung helfen, aber viele Menschen bezweifeln noch immer die Ntzlichkeit Welche der folgenden Aussagen ist zutreffend? A. Im Allgemeinen werden gesunde Menschen Gentests unterzogen. B. Mit Gentests kann festgestellt werden, wie gro die Wahrscheinlichkeit ist, dass jemand an

einer bestimmten Krankheit erkrankt. C. Gentests sind nicht sehr sinnvoll, weil sie freiwillig sind. D. Jhrlich werden mehrere Hundert Gentests durchgefhrt. EN Genetic testing is a medical procedure that identifies changes or specific problems in genes and chromosomes. Most of the time, genetic testing is used to identify inherited illnesses such as haemophilia. The results of a genetic test can confirm or rule out a suspected condition or help determine a person's chance of developing or passing on a genetic illness. Several hundred genetic tests are currently in use and more are being developed. Because testing has both benefits and limitations, the decision about whether to be tested is voluntary. A counsellor can give advice and information about the testing, but many people still doubt its usefulness. They believe that genetic testing is associated only with the heredity of fatal conditions and, on that basis, do not want to know. Which of the following statements is correct? A. Genetic testing is generally used on healthy people. B. C. D. Genetic testing can be used to establish the likelihood of someone developing certain illnesses in the future. Genetic testing is not very useful because it is voluntary. Several hundred genetic tests are carried out each year.

FR

Le test gntique est une procdure mdicale qui dcle des modifications ou des problmes particuliers dans les gnes et les chromosomes. La plupart du temps, le test gntique est utilis pour identifier des maladies hrditaires comme l'hmophilie. Les rsultats d'un test gntique peuvent confirmer ou exclure une maladie qui est suspecte, ou contribuer dterminer les risques qu'une personne dveloppe ou transmette une maladie gntique. Plusieurs centaines de tests gntiques sont actuellement utiliss et d'autres sont en cours de dveloppement. tant donn que ces tests prsentent des avantages, mais qu'ils ont aussi des limites, la dcision de subir un test est volontaire. Un conseiller peut apporter une aide et des affirmations sur ces tests, mais de nombreuses personnes doutent encore de leur utilit. Elles pensent que le test gntique ne concerne que la transmission hrditaire de maladies mortelles et, de ce fait, ne veulent pas tre informes. Laquelle des affirmations suivantes est correcte? A. Un test gntique est gnralement pratiqu sur des personnes en bonne sant. B. C. D. Un test gntique peut tre utilis pour dterminer la probabilit qu'une personne dveloppe certaines maladies dans le futur. Un test gntique n'est pas trs utile, car il est volontaire. Plusieurs centaines de tests gntiques sont raliss chaque anne.

4- Moldavia

ES DE EN Moldavia is a region in north-eastern Romania. A former independent state until its union with Wallachia in 1859, Moldavia now forms much of the modern state of Romania. Moldavia has, at various times in its history, included the regions of Bessarabia and Bukovina. The larger part of Bessarabia is today the Republic of Moldova while the rest of it and the northern part of Bukovina are territories of the Ukraine. Which of the following statements is correct? A. B. C. D. Parts of what historically was Moldavia are split over at least three countries Moldova was part of Moldavia until 1859 Moldavia covers the same area as the independent state of Moldova Bessarabia and Bukovina are now Moldova and the Ukraine respectively

FR

La Moldavie est une rgion du Nord-Est de la Roumanie. La Moldavie tait autrefois un tat indpendant jusqu son union avec la Valachie en 1859. Elle constitue prsent une grande partie du territoire de la Roumanie. certaines priodes de son histoire, le territoire de la Moldavie sest tendu la Bessarabie et la Bucovine. La plus grande partie de la Bessarabie constitue aujourdhui le territoire de la Rpublique autonome de Moldavie, tandis que le reste de la Bessarabie et la partie Nord de la Bucovine sont aujourdhui des territoires ukrainiens. Parmi les propositions suivantes, laquelle est correcte? A. B. C. D. Le territoire de la Moldavie historique stend aujourdhui sur au moins trois pays La Rpublique autonome de Moldavie faisait partie de la Moldavie jusquen 1859 La Moldavie couvre le mme territoire que la Rpublique autonome de Moldavie La Bessarabie et la Bucovine sont aujourdhui devenues la Rpublique autonome de Moldavie et lUkraine

5- Stem cells ES DE EN All cells in the body have a specific structure and perform a specialised function, apart from stem cells. Stem cells have a number of remarkable properties. Unlike most specialised cells they are capable of replicating themselves many times. They can also develop into different types of specialised cells, such as muscle cells or red blood cells. These properties, in theory, mean that stem cells could repair the body, by multiplying and then replacing badly damaged tissue. It is believed that, in time, stem cell research could revolutionise medicine, as stem cells could be

used to repair tissues or even to grow replacement organs. Which of the following statements is correct? A. B. C. D. The only difference between stem cells and other cells is that stem cells do not perform a specialised function. A muscle cell that originated from a stem cell may transform back into a stem cell. Stem cells are the only cells that have the ability to repair themselves. Stem cells could repair damaged tissues by multiplying and then replacing damaged cells.

FR

Toutes les cellules de l'organisme, en dehors des cellules souches, possdent une structure particulire et excutent une fonction prcise. Les cellules souches ont un nombre de proprits considrable. Contrairement la plupart des cellules spcialises, elles sont capables de se reproduire plusieurs fois. Elles peuvent galement se dvelopper sous diffrentes formes de cellules spcialises, telles que les cellules musculaires ou les globules rouges du sang. En thorie, grce ces proprits, les cellules souches pourraient rparer l'organisme en se multipliant et en remplaant ainsi les tissus endommags. On estime qu'avec le temps la recherche sur les cellules souches pourrait rvolutionner la mdecine; les cellules souches pourraient en effet tre utilises pour rparer les tissus ou pour crer des organes de substitution. Parmi les propositions suivantes, laquelle est correcte? A. B. C. D. La seule diffrence entre les cellules souches et les autres cellules rside dans le fait que les cellules souches n'excutent pas de fonction prcise. Une cellule musculaire issue d'une cellule souche peut se retransformer en cellule souche. Les cellules souches sont les seules cellules capables de se rparer elles-mmes. Les cellules souches pourraient rparer des tissus endommags en se multipliant et en se substituant ainsi aux cellules endommages.

6- Blood-pressure drug ES DE EN A common blood-pressure drug could help people who witness traumatic events to block out

their distressing memories. Post-traumatic stress disorder affects around one third of people caught up in distressing events and memories can be triggered just by a sound or smell. People with this disorder are given counselling, but because it is not always effective, researchers have been looking for alternative therapies. Studies have shown that rats which have been conditioned to fear certain laboratory events lose the fear following the administration of the drug. This suggests that the drug could have benefits in treating post-traumatic stress disorder. However, some critics say that post-traumatic stress disorder is a natural response to traumatic events and should not be treated with drugs. Which of the following statements is correct? A. B. C. D. Post-traumatic stress disorder is linked to high blood pressure. Sufferers from post-traumatic stress disorder are unlikely to recover by themselves. Sound or smell can trigger memories of distressing events. Counselling is generally ineffective in treating post-traumatic stress disorder.

FR

Un mdicament frquemment utilis contre l'hypertension artrielle pourrait aider les personnes tmoins d'vnements traumatiques se librer de leurs pnibles souvenirs. Un tiers, environ, des personnes victimes d'vnements bouleversants souffrent de troubles du stress posttraumatique. Un bruit ou une odeur suffisent faire remonter leurs souvenirs. Ces personnes reoivent une aide psychologique, mais la mthode ne fonctionne pas toujours et c'est pourquoi les scientifiques recherchent de nouvelles thrapies. Des tudes ont montr que des rats conditionns pour craindre certaines interventions de laboratoire perdaient leurs craintes si on leur administrait le mdicament en question. Il se pourrait donc que ce mdicament possde des proprits utiles pour lutter contre les troubles du stress post-traumatique. Certaines personnes objectent cependant que les troubles du stress post-traumatique sont une raction normale aux vnements traumatiques et ne devraient pas tre soigns par un traitement mdicamenteux. Parmi les propositions suivantes, laquelle est correcte? A. B. C. D. Les troubles du stress post-traumatique sont lis l'hypertension artrielle. Les personnes souffrant de troubles du stress post-traumatique ont peu de chances de se rtablir par elles-mmes. Des bruits ou des odeurs peuvent faire remonter les souvenirs d'vnements bouleversants. L'aide psychologique est gnralement inefficace pour lutter contre les troubles du stress post-traumatique.

7- Least Squares Method

ES DE EN The Least Squares Method is a statistical method for finding a straight line or curve that best represents a relationship between two measured quantities. When the measurements are plotted as points on a graph and seem to fall near the same line, the Least Squares Method may be used to determine what the best-fitting line looks like. The method uses calculus techniques to find the minimum of the sum of the squares of the vertical distances of each data point from the proposed line. More generally, the process is called regression or, when the fitted line is straight and not curved, linear regression. Which of the following statements is correct? A. B. C. D. The Least Squares Method has few practical applications. Linear regression is a method which calculates the distances of data points from a horizontal line. The Least Squares Method enables the plotting of a line best representing the data points for two measured quantities. The Least Squares Method works best with curves.

FR

La mthode des moindres carrs est une mthode de statistique qui permet de trouver la ligne droite ou la ligne courbe reprsentant le mieux la relation entre deux variables. Lorsque des points de mesure sur un graphique semblent suivre la mme ligne, la mthode des moindres carrs peut tre utilise pour dfinir la ligne la plus proche de tous ces points. Cette mthode repose sur des techniques de calcul permettant de trouver la ligne qui minimise la somme des carrs de la distance verticale de chaque point par rapport la ligne propose. Plus gnralement, le processus est appel rgression ou, lorsqu'il s'agit d'une droite et non d'une courbe, rgression linaire. Parmi les propositions suivantes, laquelle est correcte? A. B. C. D. La mthode des moindres carrs a peu d'applications pratiques. La rgression linaire est une mthode permettant de calculer la distance entre des points et une ligne horizontale. La mthode des moindres carrs permet de dfinir la ligne la plus reprsentative des points de mesure de deux variables. La mthode des moindres carrs s'applique mieux aux courbes.

8- Antarctica

ES DE EN By far the coldest continent, Antarctica has the world's lowest recorded temperature. Ninety per cent of the world's glacial ice is contained in Antarctica's massive ice sheet. The harsh climate supports only a tiny number of land plants, but the rich offshore food supply sustains penguins and large colonies of seabirds. The Russian, F.G. von Bellingshausen, was amongst a group of explorers who claimed to be the first to see the continent in 1820, but it wasn't until the early 20th century that expeditions from many countries explored the interior of Antarctica. This resulted in seven nations claiming territories on the continent, despite never having permanent human inhabitants there. In 1958, twelve nations, in a spirit of cooperative study, established research stations on the continent. Which of the following statements is correct? A. B. C. D. A Russian was the first person to sight Antarctica. The number of countries claiming territories on the continent increased from seven in the early 20th century to twelve in 1958. There is more glacial ice in Antarctica than in all the other continents combined. No one has ever lived permanently in Antarctica.

FR

De loin le continent le plus froid, l'Antarctique a le niveau de temprature le plus bas enregistr dans le monde. Quatre-vingt-dix pour cent des glaces de la plante sont contenus dans l'norme calotte glaciaire de l'Antarctique. La rudesse du climat est telle qu'on n'y dnombre que trs peu de plantes terrestres mais les abondantes rserves alimentaires du littoral permettent aux pingouins et d'importantes colonies d'oiseaux de mer de subsister. Le Russe F.G. von Bellingshausen faisait partie d'un groupe d'explorateurs affirmant tre les premiers avoir vu le continent en 1820, mais ce n'est qu'au dbut du XXIme sicle que des expditions originaires de nombreux pays ont explor l'intrieur de l'Antarctique. De ce fait, sept nations ont revendiqu des territoires sur le continent, malgr l'absence d'habitants permanents sur place. En 1958, douze nations, dans un esprit de coopration, ont tabli des stations de recherche sur le continent. Laquelle des affirmations suivantes est correcte? A. B. C. D. L'Antarctique fut aperu pour la premire fois par un Russe. Le nombre de pays revendiquant des territoires sur le continent est pass de sept au dbut du XXme sicle douze en 1958. Il y a plus de glaces dans l'Antarctique que dans tous les autres continents runis. Personne n'a jamais vcu de manire permanente dans l'Antarctique.

9- World economy ES DE EN The creation of a European-centred world economy in the 19th century was characterised by a system of nation states in economic competition with each other. A significant feature of the period was that no single state was strong enough to dominate the others; this situation produced a world economy. However, unlike earlier systems such as the Hapsburg Empire, where the stability of the economy was dependent on the stability of the empire, in this new world system the economy would continue even if a state or government collapsed. It no longer mattered which states were involved; economic activity would continue because of the competition between different countries and political groups. Which of the following statements is correct? A. B. C. D. The Hapsburg Empire collapsed owing to economic instability. Competition made the economy of the new world system more stable. The European-centred world economy resulted from the actions of a dominant state. The collapse of any nation state would have seriously weakened the Europeancentred world economy.

FR

La cration d'une conomie mondiale centre sur l'Europe au XIXe sicle tait caractrise par un systme d'tats-nations en situation de concurrence conomique. L'un des aspects notables de cette priode tait qu'aucun tat n'avait suffisamment de puissance lui seul pour dominer les autres; cette situation a fait natre une conomie mondiale. Cependant, contrairement aux systmes antrieurs tels que l'empire des Habsbourg, o la stabilit conomique dpendait de la stabilit de l'empire, l'conomie de ce nouveau systme mondial se maintenait mme si un tat ou un gouvernement s'effondrait. Il n'importait plus de savoir quels taient les tats impliqus; l'activit conomique se poursuivait du fait de la concurrence entre les diffrents pays et groupes politiques. Laquelle des affirmations suivantes est correcte? A. B. C. D. L'empire des Habsbourg s'est effondr en raison d'une instabilit conomique. La concurrence a rendu l'conomie du nouveau systme mondial plus stable. L'conomie mondiale centre sur l'Europe tait le rsultat des actions menes par un tat dominant. L'effondrement d'un tat-nation aurait gravement affaibli l'conomie mondiale centre sur l'Europe.

10- Free trade ES DE EN Barriers to trade in the form of differing and sometimes conflicting import/export rules and requirements from country to country can, and do, make it difficult for food businesses to get started in overseas markets. Food safety and public health concerns are frequently given by individual nations as the explanation for food legislation and for building trade barriers that restrict free trade in food. Unfortunately, in some cases, the science used to justify food-safety policymaking can be inconsistent or contradictory. This often means that governments can be accused of choosing to listen to the science which best suits their agenda of protecting local suppliers from foreign competition. Which of the following statements is correct? A. Global free trade is often restricted by import and export legislation put in place under the pretext of protecting public health. B. Legislation assists food companies to expand into new markets by removing barriers to trade. C Some nations can pass food-safety laws only based on clear scientific evidence that a . law is necessary to benefit the health of the population. D Food-safety legislation is only implemented if it is based on consistent scientific . research. FR Les obstacles aux changes commerciaux lis aux carts, voire aux incompatibilits entre les rgles et exigences des diffrents pays en matire d'importations et d'exportations ont pour consquence, thorique et effective, de compliquer la tche aux entreprises alimentaires qui souhaitent s'implanter sur des marchs trangers. Pour justifier une lgislation et des barrires commerciales qui limitent le libre change de produits alimentaires, les diffrentes nations invoquent frquemment des questions de sret des denres alimentaires et de sant publique. Il se trouve malheureusement que, dans certains cas, les motifs scientifiques avancs l'appui des politiques de sret des denres alimentaires prsentent des incohrences ou des contradictions. Il en rsulte bien souvent que les gouvernements peuvent tre accuss de prter une oreille complaisante aux arguments scientifiques qui cadrent le mieux avec les projets leur permettant de protger leurs fournisseurs locaux contre la concurrence trangre. Parmi les propositions suivantes, laquelle est correcte? A. Le libre-change l'chelle mondiale est souvent limit par des lgislations en matire d'importations et d'exportations mises en place sous le prtexte de protger la sant publique. La lgislation aide les entreprises s'implanter sur de nouveaux marchs en supprimant les barrires commerciales. Il arrive que certains pays adoptent des lois en matire alimentaire fondes exclusivement sur des preuves scientifiques tablissant clairement la ncessit d'une loi pour protger la sant des populations. Les lgislations en matire alimentaire ne sont mises en uvre que lorsqu'elles s'appuient sur des recherches scientifiques cohrentes.

B. C.

D.

ERRORS
Elisa Pizzillo: !!IMPORTANT!! Thanks to this file I have found some mistakes in the italian version of numerical reasoning test ( !) The results I found were different from the options and now I know why... There is a mistake in the question n 3 of the numerical reasoning test: the correct answer is D = 4,25%, not C = 3,25%. In the question n 4 of the verbal reasoning test (IT version) the correct answer for PROMETRIC is A (also for me it was D) (I tried the test several times!) I think that it may have other mistakes, also because of translation

Rainer Typke: SJT mistranslation, Option A

versus

SJT ANSWERS

Question number 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Most C D A C A B B A D C B D C A D A A B B D

Least D A B B C D A D C B D A D D C B C A C A

VERBAL ANSWERS Question number 1 (haikus) 2 (oaks) 3 (genetic testing) 4 (Moldavia) Answer D C B A

5 (Stem cells) 6 (Blood pressure drug) 7 (Least squares) 8 (Antartica) 9 (World economy) 10 (Free trade) C