Sie sind auf Seite 1von 6

COMMUNICATIONS ENGINEERING PART 1

BASIC CONCEPTS

Multiple Choice: Encircle the letter that corresponds to your
answer.

1. Communication is the process of

a. keeping in touch
b. broadcasting
c. exchanging information
d. entertainment by electronics

2. Output signal of an SPST switch is an example of

a. digital signal
b. analog signal
c. discrete signal
d. electrical signal

3. Electronic communications was discovered in which
century?

a. 16
th

b. 18
th

c. 19
th

d. 20
th


4. Which of the following is not a major communications
medium?

a. free space
b. water
c. wires
d. fiber optic cable

5. Random interference to transmitted signals is called

a. adjacent channel overlap
b. garbage in garbage out
c. crosstalk
d. noise



6. The communications medium causes the signal to be

a. amplified
b. attenuated
c. modulated
d. interfered with

7. Which of the following is not a source of noise?

a. another communications signal
b. atmospheric effects
c. manufactured electrical systems
d. thermal agitation in electronic components

8. One way communications is called

a. half duplex
b. full duplex
c. monocomm
d. simplex

9. The original electrical information signal is to be transmitted
is called the

a. modulating signal
b. carrier
c. baseband signal
d. source signal

10. The process of modifying a high frequency carrier with the
information to be transmitted is called

a. multiplexing
b. telemetry
c. detection
d. modulation

11. The process of transmitting two or more information signals
simultaneously over the same channel is called

a. multiplexing
b. telemetry
c. mixing
d. modulation

12. Continuous voice and video signals are referred to as being

a. baseband
b. analog
c. digital
d. continuous waves

13. Recovering information from a carrier is known as

a. demultiplexing
b. detection
c. modulation
d. carrier recovery

14. Transmission of graphical information over the telephone
network is accomplished by

a. television
b. CATV
c. Videotext
d. Facsimile

15. Measuring physical conditions at some remote location and
transmitting this data for analysis is the process of

a. telemetry
b. instrumentation
c. modulation
d. multiplexing

16. Receiving electromagnetic emissions from stars is called

a. astrology
b. optical astronomy
c. radio astronomy
d. space surveillance

17. A personal communications hobby for individuals is

a. ham radio
b. CB radio
c. Electronic bulletin board
d. Cellular radio


18. Radar is based upon

a. microwaves
b. a water medium
c. the directional nature of radio signals
d. reflected radio signals

19. A frequency of 27 MHz has a wavelength of approximately

a. 11 m
b. 27 m
c. 30 m
d. 81 m

20. Radio signals are made up of

a. voltages and currents
b. electrons and protons
c. electric and magnetic fields
d. noise and data

21. The voice frequency range is

a. 30 to 300 Hz
b. 300 to 3000 Hz
c. 20 Hz to 20 kHz
d. 0 to 15 kHz

22. Another name for signals in the HF range is

a. microwaves
b. short waves
c. RF waves
d. Millimeter waves

23. Television broadcasting occurs in which range?

a. HF
b. VHF
c. EHF
d. ELF


24. In most microwave communication system, the connection
between the antenna and transceiver is a waveguide. What
signal that passes through the waveguide?

a. light waves
b. sound waves
c. electrical waves
d. electromagnetic waves

25. In a wireless communication system, space is used as the
medium. What carrier signal that can be used for this
purpose?

a. electromagnetic waves
b. sound waves
c. light waves
d. all of the above

26. Signal frequency that is more efficient for ground wave
propagation

a. below 2 MHz
b. between 2 MHz & 30 MHz
c. between 30 MHz & 300 MHz
d. above 300 MHz

27. In sky-wave propagation, what causes the waves to be
reflected back to ground?

a. ionosphere
b. troposphere
c. atmosphere
d. stratosphere

28. A special case of sky-wave propagation wherein the signal is
aimed towards the troposphere instead of the ionosphere.

a. troposcatter
b. forward scatter
c. tropospheric scatter
d. all of the above



29. A signal occupies the spectrum space from 1.115 to 1.122
GHz. The bandwidth is

a. 0.007 MHz
b. 7 MHz
c. 237 MHz
d. 700 MHz

30. In the United States, the electromagnetic spectrum is
regulated and managed by

a. Business and Industry
b. ITU
c. FCC
d. The United States

31. For a given bandwidth signal, more channel space is
available for signals in the range of

a. VHF
b. UHF
c. SHF
d. EHF

32. In fiber optic system, the information is carried by what
carrier?

a. light wave
b. electric wave
c. magnetic wave
d. electrical wave

33. The physical manifestation of message or idea in a
communications system.

a. signal
b. message
c. information
d. transmission




34. A portion in a communications system, which processes the
information so that it will become suitable to the
characteristic of the transmission medium.

a. encoder
b. modulator
c. transmitter
d. multiplexer

35. What do you call the medium that bridges or connects the
gap between the transmitter and receiver?

a. link
b. wire
c. space
d. channel

36. Part of a communications system that processes the output
signal from the transmission channel to the output
transducer.

a. decoder
b. detector
c. receiver
d. demodulator

37. Signal whose physical quantity varies continuously with time.

a. digital
b. analog
c. discrete
d. information

38. A signal whose value swings between two different levels

a. digital
b. analog
c. discrete
d. quantized

39. Analog information is processed with a specified degree of

a. fidelity
b. accuracy
c. sensitivity
d. selectivity

40. Digital information is processed with a specified degree of

a. fidelity
b. accuracy
c. sensitivity
d. correctness

41. Discrete signals are processed with a specified degree of

a. levels
b. accuracy
c. sensitivity
d. correctness

42. Modulation scheme wherein the analog information is riding
on another analog signal.

a. digital
b. analog
c. amplitude
d. frequency

43. In pulse modulation, what property of the signal is varied

a. phase
b. amplitude
c. frequency
d. all of the above

44. Known as digital pulse modulation.

a. PAM
b. PCM
c. PPM
d. PWM

45. In analog modulation, what properties of the carrier signal
that can be varied by the modulating signal?

a. phase
b. amplitude
c. frequency
d. all of the above
46. Modulation wherein the analog information modulates
pulses.

a. PAM
b. Pulse modulation
c. Digital modulation
d. Analog modulation

47. Signal frequency that is more effective for sky wave
propagation.

a. VF
b. HF
c. VHF
d. UHF

48. Signal frequency that is more effective for space wave
communications.

a. VF
b. VLF
c. HF
d. VHF

49. Mode of communications wherein a station can transmit to
another station while receiving from a different station.

a. Simplex
b. Duplex
c. Full Duplex
d. Full/full Duplex

50. A device that converts electrical signal to radio waves and
vice versa.

a. antenna
b. converter
c. transmitter
d. wave converter




















































Part 1
Basic Concepts

1. c
2. c
3. c
4. b
5. d
6. b
7. a
8. d
9. c
10. d
11. a
12. b
13. b
14. d
15. a
16. c
17. a
18. d
19. a
20. c
21. b
22. c
23. b
24. d
25. d
26. a
27. a
28. d
29. b
30. c
31. d
32. a
33. c
34. c
35. d
36. c
37. b
38. c
39. a
40. b
41. a
42. b
43. b
44. b
45. d
46. b
47. b
48. d
49. d
50. a