Sie sind auf Seite 1von 42

1.

Two coupled coils have L


1
= 0.6 H, L
2
= 0.6 H and coupling coefficient = 0.25 Coil 2 has 800 turns. If
current I
1
, in coil I is 6 sin 100t amps, then the voltage across coil 2 is
(a) 90 cos l00t volts
(b) 9 cos l00t volts
(c) 0.9 cos l00t volts
(d) 0.09 cos l00t volts

Ans:-A


2. Cascading two amplifiers will result in
(a) reduction in overall gain and increase in the overall bandwidth
(b) reduction in overall gain and reduction in the overall bandwidth
(c) increase in overall gain and increase in the. overall bandwidth
(d) increase in overall gain and reduction in the overall bandwidth

Ans:-D


3. A tank circuit of R.F. amplifier has a coil of Q factor of 100. It is tuned to a frequency of 1 MHz. The
bandwidth of the circuit is
(a) 1 kHz
(b) 10 kHz
(c) 100 kHz
(d) 1000 kHz

Ans:-B


4. An amplifier with an initial open-loop gain of
400 is used as a negative feed back amplifier. The feedback factor is 0.05. If the gain of the amplifier
changes by 10% due to temperature, then the closed-loop gain will change approximately by
(a) 0.05%
(b) 0.1%
(c) 0.5%
(d) l %

Ans:-C


5. The gain and input resistance of an amplifier in a boot-strap sweep circuit are respectively
(a) unity and zero
(b) infinity and infinity
(c) unity and infinity
(d) infinity and zero

Ans:-C

6. Consider the following processes in the fabrication of ICs:
1. Substrate
2. Oxide layer
3. Photo resist and photolithography
4. Etching
The correct sequence of these processes is
(a) 1,2,3,4
(b) 1,2,4,3
(c) 2,1,3,4
(d) 2,1,4,3

Ans:-A


7. A bulb is controlled by two switches A and B. The bulb glows only when either switch A or switch B is
ON. Its Boolean expression is
(a) ABAB
(b) AB
(c) AB+AB
(d) ABAB

Ans:-D


8. Open-collector gates requires
(a) external output pull-up resistors
(b) external capacitor to ground
(c) a buffer at the output
(a) higher supply voltage

Ans:-A

9. In microprocessor based system, DMA facility is required to increase the speed of data transfer
between
(a) microprocessor and I/O devices
(b) microprocessor and memory
(c) memory and I/O devices
(d) microprocessor, I/O devices and memory

Ans:-C



10. The bandwidth of a PCM system having two quantization levels is B. If the quantization level is
increased to 8, the resultant bandwidth will be
(a) B
(b) 2B
(d) 3B
(a) 4B

Ans:-C


11. Consider the following statements:
The total number of modes entering an optical fiber depends on
1. core radius
2. wavelength of the optical source.
3. refractive index profile.
Of these statements:
(a) 1 and 2 are correct
(b) 2 and 3 are correct
(c) 1 and 3 are correct
(d) 1, 2 and 3 are correct

Ans:-C


12. A video monitor uses 600 lines per frame and 40 frames per second. Each scan line has a maximum
of 1000 pixels. To display on the monitor, the highest frequency of the signal required is
(a) 24 MHz
(c) 6 MHz
(b) 12MHz
(d) 4MHz

Ans:-A




13. In a pulse radar system, the received echo energy is inversely proportional to (R is the range
measured)
(a) (R)
1/4

(b) R
2

(c) R
3

(d) R
4

Ans:-A

14. The radio altimeter on board an aircraft is basically a
(a) Doppler radar
(b) MTI radar
(c) Continuous wave radar
(d) Frequency modulated CW radar

Ans:-D


15. The double integration of a unit step function will result
(a) A unit step function
(b) Ramp function
(c) Impulse
(d) Parabola

Ans:-D

16. Consider the following statements:
A circuit is said to be in resonance when the
1. Current delivered by the source is in phase with the source voltage.
2. Load current is in phase with the load voltage.
3. Power factor of the circuit is unity.
Of these statements:
(a) 1 and 3 are correct
(b) 1 and 2 are correct 4
(c) 2 and 3 are correct
(d) l, 2 and 3 are correct

Ans:-D

17. An antenna has radiation resistance of 30 ohm, equivalent resistance of 10 ohm for all other losses
and directive gain of 4.0. The power gain of the antenna will be
(a) 4.0
(b) 3.0
(c) 2.0
(d) 1.33

Ans:-B


18. A dielectric material in an electric field gets polarized. If the polarization is non.-uniform, then there
would be accumulation of
(a) bound charge only on the surface
(b) bound charge only within the material
(c) bound charge within the material as well as on the surface
(d) free charge on the surface of the dielectric

Ans:-C


19. Consider the following statements regarding negative feedback in a closed loop system:
1. It increases sensitivity.
2. It minimises the effect of disturbance.
3. There is a possibility of instability.
4. It improves the transient response.
Of these statements:
(a) 1, 3 and 4 are correct
(b) 1, 2 and 4 are correct
(c) 1, 2 and 3 are correct
(d) 2, 3 and 4 are correct

Ans:-D

20. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below in the lists:
List I (Loop transfer function)
A. K(s+1) / s2(s+10)
B. K / s (s + 2) (s
2
+ 2s + 2)
C. K / s(s + 2) (s
2
+ 2s + 5)
D. K / s(s+4) (s
2
+4s+5)
List II
(Point(s) of root-locus plot)
1. One real breakaway point
2. Two real breakaway points
3. Three real breakaway points
4. One real and one pair of complex conjugate break-away points
Codes:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 4 3
(d) 2 1 3 4

Ans:-B

21. A system has a complex conjugate root pair of multiplicity two or more in its characteristic equation.
The impulse response of the system will be
(a) A sinusoidal oscillation which decays exponentially, the system is therefore stable
(b) A sinusoidal oscillation with time multiplier, the system is therefore unstable
(c) A sinusoidal oscillation which rises exponentially with time; the system is therefore unstable
(d) A dc term and harmonic oscillation, the system therefore becomes limiting stable

Ans:-B


22. A lag compensation network
(a) Increases the gain of the original network without affecting the stability
(b) Does not affect stability on increased gain
(c) Reduces the steady-state error
(d) Reduces the speed of response

Ans:-C


23. A system G(s) is expressed in the state variable form as
X = JX + Bu
y = CX + Du
Consider the following statements with regard to the properties of Jordan canonical matrix J:
1. The diagonal element of J is poles of G(s).
2. All the elements below the principal diagonal are zeros.
3. All the elements above the principal diagonal are zeros.
Among these statements:
(a) 1 and.3 are correct
(b) 1 and 2 are correct
(c) 2 alone is correct
(d) 3 alone is correct

Ans:-B

24. A 0-300 V voltmeter has a guaranteed accuracy of 2 per cent of full-scale reading. If the voltage
measured by this instrument is 180 V, then the limiting error will be
(a) Less than 2%
(b) Less than 3% but greater than 2%
(c) Less than 4% but greater than 3%
(d) 4%

Ans:-C


25. Which one of the following statements regarding Hay Bridge and Maxwell Bridge is correct?
(a) Hay bridge is same as Maxwell Bridge having resistor R
1
in parallel with C
1
in one arm
(b) Hay bridge has R
1
in series with C
1
with Maxwell bridge has R
1
in parallel with C
1

(c) Hay bridge has R
1
in parallel with C
1
and Maxwell bridge has R
1
in series with C
1

(d) Hay bridge and Maxwell bridge are similar but Hay bridge is used to measure unknown capacitance
while Maxwell bridge is used to measure unknown inductance

Ans:-A




1. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists
List I
(Device)
A. LED
B. Zener
C.Varactor
D. SCR
List II
(Biasing mode)
1. Forward bias
2. Reverse bias
Codes:
A B C D
(a) 1 1 2 2
(b) 1 2 1 2
(c) 1 2 2,1
(d) 2 2 1 1
Ans:-C
2. A medium bandwidth high-gain multistage transistor amplifier can be economically realised, if the
coupling technique used between different stages is
(a) DC
(b) RC
(c) Transformer
(d) LC
Ans:-C
3. If negative feedback is introduced in an amplifier let in a shunt current configuration, then the input
resistance will
(a) Increase
(b) Remain the same
(c) Decrease
(d) Increase, decrease or remain the same depending upon input
Ans:-C
4. A differentiator is rarely used in analog computers, because it
(a) Reduces the gain
(b) Decreases the output of the amplifier
(c) Amplifies noise, drift and other unwanted disturbances
(a) May cause oscillation
Ans:-C
5. In a time base generator, a constant current source (I) is used to drive a capacitance (C). The Output
voltage across the capacitance as a function of time (t) is given by
(a) (1/C)t
(b) (C/I)t
(c) I Ct
(d) t / IC
Ans:-A
6. A particular FM radio station is having frequency deviation equal to 75 kHz Taking the maximum audio
frequency as 15KHz, the transmission bandwidth is approximately equal to
(a) 90 kHz
(b) 180 kHz
(c) 270 kHz
(d) 360 kHz
Ans:-B
7. The noise margin of a digital IC is the
(a) Maximum frequency of extraneous voltage that does not cause a gate to change its state
(b) Maximum extraneous voltage that does not cause a gate to change its state
(c) Thermal noise voltage which causes a gate to change its state
(d) Minimum frequency of extraneous voltage that causes a gate to change its state
Ans:-A
8. If it is desired to have a 64 8 memory and f the memories available are of 16 x 4 size, then the
number of memories required will be
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 2
Ans:-A
9. The most economical manner in which a high- speed decade counter can be realised is by using
(a) Synchronous binary counter
(b) Ripple binary counter
(c) Ring counter
(d) Johnson counters
Ans:-A
10. Which one of the following statements is true of SP register in 8086 microprocessor?
(a) It can be used for reading instruction from memory
(b) The result of arithmetic operation always goes to SP
(c) It can be used for reversing the string
(d) The control command first goes to SP
Ans:-A
11. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given blow the lists
List I
A. Immediate addressing
B. Implied addressing
C. Register addressing
D. Direct addressing
List II
1. LDA 30 SC
2. MOV A,B
3. Lx 1H, 2050
4. RRC
Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 3 4 2 1
(c) 3 2 4 1
(d) 2 3 1 4
Ans:-B
12. For a periodic function the spectral density and the autocorrelation functions form
(a) Fourier transforms pair
(b) Laplace transforms pair
(c) Huberts transform pair
(d) Z-transform pair
Ans:-A
13. Delay distortion in transmission lines exists when
(a) Different frequency components have different attenuation
(b) Alpha is a constant
(c) Beta is proportional to frequency
(d) Beta is a constant
Ans:-C
14. The capacity of a channel is the
(a) Number of digits used in coding
(b) Bandwidth required for information
(c) Volume of information it can take
(d) Maximum rate of information transmision
Ans:-D
15. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I
A. Collector modulation
B. Phase shift method
C. Balanced modulator
D. Amplitude limiter
List II
1. FM generation
2. DSB generation
3. AM generation
4. SSB generation
Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 4 3 1 2
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 2 1
Ans:-C
16. The frequency deviation of an FM signal is in creased from 25 kHz to 50 kHz For the same sinusoidal
modulating signal of 10 kHz, the improvement In the demodulated signal to noise power ratio will be
(a) 2.0
(b) 2.5
(c) 4.0
(d) 5.0
Ans:-A
17. With a real-time constraint, the transmission bandwidth needed for a digital signal with r symbols per
second is equal to or greater than
(a) 1/r
(b) r/2
(c) r
(d) 2r
Ans:-D
18. The round-trip distance for a satellite relay may be as great as
(a) 5000 km
(b) 50000 km
(c) 100000 km
(d) 500000km
Ans:-B
19. Serration pulses in composite video waveform serve the purpose of
(a) Equalising the change in the integrator before the start of the vertical retrace
(b) Helping vertical synchronisation
(c) Helping horizontal synchronisation
(d) Preventing ghost picture
Ans:-D
20. In radar engineering, in order to make use of narrow beam antennas for achieving accuracy in target
direction Indication, it is preferable to use frequencies in the range of
(a) Lower VHF
(b) Upper VHF
(c) Lower UHF
(d) Upper UHF
Ans:-A
21. In navigational systems, the polar coordinates give Information of
(a) Range and azimuthally angle
(b) Range and elevation angle
(c) Range, height and velocity of descent
(d) Range, azimuth and elevation
Ans:-D
22. The principle of bridge duplex working involves
(a) Potential balance
(b) Current balance
(c) Resistance balance
(d) Impedance balance
Ans:-B
23. If the field winding of an unloaded dc shunts motor gets opened while running, it will
(a) Stop
(b) Run with reduced speed
(c) Run with increased speed
(d) Rach
Ans:-A
24. A dc cumulatively compounded motor delivers rated load torque at rated speed, If the series field is
short-circuited, then the armature current and speed will
(a) Both decrease
(b) Both increase
(c) Increase and decrease respectively
(d) Decrease and increase respectively
Ans:-B
25. A separately excited dc machine, having an armature resistance of 2 ohms was working on a 220 V
supply and drawing 10 A armature current from the source when the supply voltage suddenly dropped to
200 V. Assuming that the field circa it source voltage remained unaffected, how will the armature current
of the machine react to the change?
(a) It will initially rise to 11 A and then settle down to 10A
(b) It will fall momentarily to 9.09 A and then slowly attain 10 A
(c) It will reduce to zero first and then settle back to 10A
(d) It will remain unaffected by the change and continue to be 10 A
Ans:-B







1. Which one of the following is most suitable for measuring very small capacitances?
(a) Transformer ratio-arm bridge
(b) Schering bridge
(c) Wiens bridge
(d) De-Saute bridge
Ans:-B
2. Which of the following are the requirements of a CRO (cathode ray oscilloscope) for display of high
frequency signals (megahertz)?
1. Input capacitance should be low.
2. Cathode ray tube should be provided with post-acceleration.
3. Shrot persistence phosphors should be used in the screen.
4. Electromagnetic focussing and deflection system should be used
Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) l, 2 and 4
(b) l, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
Ans:-D
3. The controlling torque and the electromagnetic damping of the flux meter are
(a) small and heavy respectively
(b) heavy and small respectively
(c) both heavy
(d) both small
Ans:-A
4. If an induction type energy meter runs fast, it can be slowed down by adjusting the
(a) lag
(b) light load
(c) position of braking magnet and making it move closer to the centre of the disc
(d) position of braking magnet and making it move away from the centre of the disc
Ans:-A
5. In the measurement of strain by Wheatstone bridge, the maximum sensitivity is obtained by a
combination of
(a) an active and dummy strain gauges
(b) two active and two dummy strain gauges
(c) three active and one dummy strain gauges
(d) four active strain gauges
Ans:-C
6. In a digital voltmeter, over-ranging implies switching
(a) OFF (1/2) digit
(b) ON (1/2) digit
(c) ON next 4 digits
(d) ON an indicator.
Ans:-B
7. Which of the following units are needed for designing a data acquisition system using 8085
microprocessor?
1. An AID converter
2. A DIA converter
3. A programmable peripheral device
4. A timer
Select the correct answer by using the codes given below:
Codes:
(a) l and 4
(b) 3 and 4
(c) l and 3
(d) 2 and 4
Ans:-C
Directions: The following questions consist of two statements, one labelled the Assertion A and the
other labelled the Reason R. You are to examine these two statements carefully and decide f the
Assertion A and the Reason R are individually true and f so, whether the Reason is a correct explanation
of the Assertion. Select your answers to these items using the codes given below and mark your answer
sheet accordingly.
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) both A and R are true but R Is NOT a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
8. Assertion (A): By superimposing the log magnitude versus phase angle plot of open-loop transfer
function on Nichols chart, it is possible to determine the closed-loop frequency response of the system.
Reason (R): Nichols chart gives constant M and N loci in the gain-phase plane.
Ans:-A
9. Assertion (A): A communication satellite is a microwave link repeater.
Reason (R): A communication satellite receives the signal beamed up by an earth station. It amplifies this
signal and retransmits it to ground station.
Ans:-B
10. Assertion (A): FM systems exhibit threshold.
Reason (R): Noise affects the instantaneous frequency in a non-linear fashion.
Ans:-B
11. The mean square value of the shot noise current
(a) Varies inversely as average current
(b) is independent of average current
(c) Varies as ?average current
(d) Varies directly as average current
Ans:- D
12. Consider the following features regarding satellite communication:
1. Height of Satellite
2: Downlink frequency
3. Gain of transmitting antenna
4. Gain of receiving antenna
The free space transmission loss depends on
(a) 1 and 3
(b) l and 2
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4
Ans:-B
13. In a Mesh topology of communication network, if there are N stations, the total number of possible
full duplex links is
(a) N1
(b) N (N1)
(c) N (N1) / 2
(d) (N-1) / 2
Ans:-D
14. Values of VSWR measured by terminating the load end of a transmission line first with horn, then
with a short and finally with a matched load, will be respectively
(a) 20, 1.9 and 1.01
(c) 1.9, 1.01 and 20
(b) 20, 1.01 and 1.9
(a) 1.9, 2O and 1.01
Ans:-D
15. In an 8085 microprocessor, the accumulator contents get altered by the instruction
(a) ANI 5C
(b) CMP C
(c) CPI 3A
(d) ORA A
Ans:- D
16. The maximum value of mutual Inductance of two inductively coupled coils with self inductance L1 =
49 mH and L 2 = 81 mH is
(a) 130 mH
(b) 63 mH
(c) 32 mH
(d) 3969 mH
Ans:-B
17 . The resonant frequency of a series RLC circuit is 1.5 MHz with the resonating capacitor set at l50 pF.
If the bandwidth is 10 kHz, then the effective resistance of the circuit in Ohms would be approximately
(a) 29.5
(b) 14.75
(c) 9.4
(d) 4.7
Ans:-B
18. The system y (t) = tx (t) + 4 is
(a) Non-linear, time-varying and unstable
(b) Linear, time-varying and unstable
(c) Non-linear, time-invariant and unstable
(d) Non-linear, time-varying and stable
Ans:-A
19. A signal of bandwidth 4 kHz is recorded in a tape recorder at normal speed. If for transmission
purposes, the recorder is replayed at 4 times the normal speed, then the transmission bandwidth will be
(a) 16 kHz
(b) 8 kHz
(c) 4 kHz
(d) 1 kHz
Ans:-A
20. In LED, light is emitted because
(a) Recombination of charge carriers takes place
(b) Diode gets heated up
(c) Light falling on the diode gets amplified
(d) Light gets reflected due to lens action
Ans:-A
21. The gain of a negative feedback amplifier is 40 dB. If the attenuation of the feedback path is 50 dB,
then the gain of the amplifier without feedback is
(a) 78.92
(b) 146.32
(c) 215.51
(d) 317.23
Ans:-B
22. The following table provides a comparison of the performances of common base (CB), common
emitter (CE) and common collector (CC) configurations of a transistor:
Parameter CB CE CC
1. Input impedance low medium high
2. Current gain high low high
3. Voltage gain >1 >1 <1
In this table, the performances of CB, CE and CC have been correctly indicated in respect of parameters
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) l and 3
Ans:-C
23. Which one of the following statements is NOT correct?
(a) If everything else is equal, then a 10 bit digital ramp ADC. will have a better resolution but a longer
conversion time than an 8 bit ADC
(b) The conversion time for a successive approximation increase with the increase in input voltage
(c) A flash ADC does not contain a DAC
(d) VCO is the main component of a voltage to frequency ADC
Ans:-B
24. A full adder circuit may be constructed by using
(a) two 2-input AND gates and two 3-input. OR gates
(b) two half address and a 2-input AND gate
(c) two half address and a 2-input OR gate
(d) two 2-input AND gates and two 3-input XOR gates
Ans:-C
25. If (211) x = (152) g , then the value of base x is
(a) 3
(b) 5
(c) 7
(d) 9
Ans:-C















1. An example for insulator
a) a.copper
b) aluminium
c) c.plastic
d) none of these
Ans: c
2. An example for semiconductor
a) copper
b) aluminium
c) mica
d) germanium
Ans:d
3. Forbidden gap is
a) gap between conduction band and valance band
b) gap between covalant band and valance band
c) gap between conduction band and energy band
d) none of these
Ans:a
4. In conductor, Forbidden gap is
a) large
b) very large
c) small
d) overlapped
Ans:d
5. In insulator, Forbidden gap is
a) large
b) very large
c) small
d) overlapped
Ans:b
6. In semiconductor, Forbidden gap is
a) small
b) large
c) zero
d) none of these
Ans:a
7. A pure semiconductor is
a) carbon
b) extrinsic semiconductor
c) zero semiconductor
d) intrinsic semiconductor
Ans:d
8.After the valley point UJT acts as
a.transister
b.amplifier
c.contoller
d.forward PN Diode
Ans:d
9.UJT used in
a.pulse generator
b. electric circuit
c.either (a)&(b)
d.none of these
Ans:a
10.Diac is used as
a.triggering device
b. pulse generator
c. amplifier
d.contoller
Ans:a
11.Triac is
a.Two transister device
b.two diodes device
c.two diacs device
d.two SCR device
Ans:d
12.When Gate current is equal to zero,SCR acts as
a.Diode
b.transister
c.PNPN Diode
d.none of these
Ans:c
13..Triac has
a.one terminal
b.two terminal
c.three terminal
d.four terminal
Ans:c
14.Terminals of SCR
a.gate,emitter
b.gate,base.collector
c.anode,cathode,gate
d.none of these
Ans:c
15. A term holding current used in
a.Diode
b.transister
c.PNPN Diode
d.SCR
Ans:d
16. A term Zener breakdown voltage used in
a.Zener Diode
b.transister
c.PNPN Diode
d.SCR
Ans:a
17.A term intrinsic standoff ratio used in
a.Diode
b.UJT
c.PNPN Diode
d.SCR
Ans:b
18. A term latching current used in
a.Diode
b.transister
c.PNPN Diode
d.SCR
Ans:d
19.Which one is used as triggering device
a.Diode
b.UJT
c.PNPN Diode
d.none of these
Ans:b
20.SCR is used as
a.pulse generator
b. amplifier
c.contoller
d.none of these
Ans:c
21. Majority carriers of P type material
(a) Electrons
(b) Holes
(c) Protons
(d) None of these
Ans:b
22. Minority carriers of N type material
(a) Electrons
(b) Holes
(c) Protons
(d) None of these
Ans:b
23. Minority carriers of P type material
(a) Electrons
(b) Holes
(c) Protons
(d) None of these
Ans:a
24. Terminals of diode
a.gate,emitter
b.gate,base.collector
c.anode,cathode,
d.none of these
Ans:c
25. Terminals of transistor
a.gate,emitter
b.gate,base.collector
c.anode,cathode,gate
d.base,emitter,collector
Ans:d
26.At room temperature, extrinsic semiconductor is
a)conductor
b)poor conductor
c)partially conductor
d)none of these
Ans:b
27.Which one is trivalent impurity
a)boron
b)antimony
c)silicon
d)none of these
Ans:a
28.Which one is pentavalent impurity
a)boron
b)antimony
c)silicon
d)none of these
Ans:b
29.Resistance of an ideal diode, resistance during reverse biasing
(a) Zero
(b) Unity
(c) Maximum
(d) infinite
Ans:d
30. In CB Configuration of transistor, the output impedance is
(a) High
(b) medium
(c) Low
(d) none of these
Ans:a
31. In CB Configuration of transistor, voltage gain is
(a) High
(b) medium
(c) Low
(d) none of these
Ans:a
32. In CB Configuration of transistor, current gain is
(a) High
(b) medium
(c) Low
(d) almost one
Ans:d
33. In CE Configuration of transistor, the input impedance is
(a) High
(b) medium
(c) Low
(d) none of these
Ans:b
34. In CE Configuration of transistor, the output impedance is
(a) High
(b) medium
(c) Low
(d) none of these
Ans:b
35. In CC Configuration of transistor, the output impedance is
(a) High
(b) medium
(c) Low
(d) none of these
Ans:c





1. An ideal diode resistance hasresistance during forward biasing
(a) Zero
(b) Unity
(c) Maximum
(d) Minimum
Ans:a
2. Transistor is used as
(a) Switch
(b) Amplifier
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these
Ans:c
3. Majority carriers of N type material
(a) Electrons
(b) Holes
(c) Protons
(d) None of these
Ans:a
4. Which one is semiconductor
(a) Copper
(b) Mica
(c) Carbon
(d) Silicon
Ans:d
5. Transistor is Device
(a) Bipolar
(b) Unipolar
(c) Constant current
(d) Constant voltage
Ans:a
6. Diode is used as
(a) Regulator
(b) Inverter
(c) Current Regulator
(d) Rectifier
Ans:d
7. Zener diode acts as
(a) Rectifier
(b) Regulator
(c) Inverter
(d) None of these
Ans:b
8. Diode is Device
(a) Bipolar
(b) Unipolar
(c) Constant current
(d) Constant voltage
Ans:b
9. Which one is intrinsic semiconductor
(a) Copper
(b) Mica
(c) Carbon
(d) Silicon
Ans:d
10. Which one is conductor
(a) Copper
(b) Mica
(c) Carbon
(d) Silicon
Ans:a
11. Which one is insulator
(a) Copper
(b) Mica
(c) Carbon
(d) Silicon
Ans:b
12. Ripple factor for half wave rectifier
(a) 1.11
(b) 1.21
(c) 1.5
(d) 0.48
Ans:b
13. Ripple factor for full wave rectifier
(a) 1.11
(b) 1.21
(c) 1.5
(d) 0.48
Ans:d
14. Ripple factor for bridge wave rectifier
(a) 1.11
(b) 1.21
(c) 1.5
(d) 0.48
Ans:d
15. BJT is Device
(a) Bipolar
(b) Unipolar
(c) Constant current
(d) Constant voltage
Ans:a
16. SCR is
(a) un controlled device
(b) Regulator
(c) controlled device
(d) None of these
Ans:c
17. In CB Configuration of transistor, the input impedance is
(a) High
(b) medium
(c) Low
(d) none of these
Ans:c
18. Diac is
(a) Unidirectional device
(b) Bidirectional device
(c) Constant device
(d) None of these
Ans:b
19. Other name of SCR
(a) Transistor
(b) Diode
(c) Thyristor
(d) Resistor
Ans:c
20. UJT terminals are
(a) Base 1,Base 2,Emitter
(b) Base 1, collector,Emitter
(c) Base 1,Base 2,Collector
(d) None of these
Ans:a
21.A term intrinsic standoff ratio used in
(a) diode
(b) transistor
(c) UJT
(d) None of these
Ans:c
22.Which one works on negative resistance region
(a) diode
(b) transistor
(c) UJT
(d) None of these
Ans:c
23.SCR maybe considered as
(a) two diode model
(b) transistor model
(c) two transistor model
(d) None of these
Ans:c
24. Semiconductor is
1. conductor
2. insulator
3. either conductor or insulator
4. none of these
Ans:c
25. An example for conductor
1. copper
2. mica
3. plastic
4. carbon
Ans:a















1.A p-n junction is said to be forward biased, when
(a) the positive pole of the battery is joined to the p-semiconductor and negative pole to the n-
semiconductor
(b) the positive pole of the battery is joined to the n-semiconductor and negative pole of the battery is
joined to the p-semiconductor
(c) the positive pole of the battery is connected to n- semiconductor and p- semiconductor
(d) a mechanical force is applied in the forward direction
Ans :a
2. At absolute zero, Si acts as ?
(a) non-metal
(b) metal
(c) insulator
(d) none of these
Ans :a
3. When N-type semiconductor is heated ?
(a) number of electrons increases while that of holes decreases
(b) number of holes increases while that of electrons decreases
(c) number of electrons and holes remain same
(d) number of electron and holes increases equally.
Ans :d
4. Radiowaves of constant amplitude can be generated with
(a) FET
(b) filter
(c) rectifier
(d) oscillator
Ans :d
5. In a common base amplifier the phase difference between the input signal voltage and the output
voltage is ?
(a) 0
(b) pi/4
(c)pi/2
(d) p
Ans :d
6. When a triode is used as an amplifier the phase difference between the input signal voltage and
the output is ?
(a) 0
(b)pi
(c) pi/2
(d)pi/4
Ans :b
7. The depletion layer in the P-N junction region is
caused by?
(a) drift of holes
(b) diffusion of charge carriers
(c) migration of impurity ions
(d) drift of electrons
Ans: b
8. The following truth table corresponds to which Logic gate
A B Output
0 0 0
0 1 1
1 0 1
1 1 1
(a)NAND
(b) OR
(c)AND
(d) XOR
Ans :b
9. To use a transistor as an amplifier
(a) The emitter base junction is forward biased and the base collector junction is reversed biased
(b) no bias voltage is required
(c) both junction are forward biased
(d) both junctions are reversed biased.
Ans :a
10. Which one of the following is the weakest kind of the bonding in solids
(a) ionic
(b) metallic
(c) Vander Walls
(d) covalent
Ans :c
11.For amplification by a triode, the signal to be amplified is given to
(a) the cathode
(b) the grid
(c) the glass-envelope
(d) the anode
Ans :b
12. A piece of copper and other of germanium are cooled from the room temperature to 80K, then
(a) resistance of each will increase
(b) resistance of copper will decrease
(c) the resistance of copper will increase while that of germanium will decrease
(d) the resistance of copper will decrease while that of germanium will increase
Ans:d
13. Diamond is very hard because ?
(a) it is covalent solid
(b) it has large cohesive energy
(c) high melting point
(d) insoluble in all solvents
Ans:b
14. The part of the transistor which is heavily doped to produce large number of majority carriers is
(a) emitter
(b) base
(c) collector
(d) any of the above depending upon the nature of transistor
Ans:a
15. An Oscillator is nothing but an amplifier with
(a) positive, feedback
(b) negative feedback
(c)large gain
(d) no feedback
Ans:a
17. When a P-N junction diode is reverse biased the flow of current across the junction is mainly due
to
(a) diffusion of charge
(b) drift charges
(c) depends on the nature o material
(d) both drift and diffusion of charges
Ans:b
18. Which of the following gates corresponds to the truth table given below?
A B Output
1 1 0
0 1 1
1 0 1
0 0 1
(a) NAND
(b) OR
(c) AND
(d) XOR
Ans:a
19. Which of the following, when added as an impurity, into the silicon, produces n-type semi conductor
(a)Phosphorous
(b) Aluminium
(c)Magnesium
(d) both b and c
Ans:a
20. The current gain for a transistor working as common-base amplifier is 0.96. If the emitter current is
7.2 mA, then the base current is
(a)0.29mA
(b)0.35mA
(c)0.39 mA
(d) 0.43 mA
Ans:a
21. When a n-p-n transistor is used as an amplifier then ?
(a) the electrons flow from emitter to collector
(b) the holes flow from emitter to collector
(c) the electrons flow from collector to emitter
(d) the electrons flow from battery to emitter
Ans:a
22. When arsenic is added as an impurity to silicon, the resulting material is?
(a) n-type semiconductor
(b) p-type semiconductor
(c) n-type conductor
(d) Insulator
Ans:a
23. To obtain a p-type germanium semiconductor,it must be doped with ?
(a)arsenic
(b)antimony
(c)indium
(d)phosphorus
Ans: c
24. A semi-conducting device is connected in a series circuit with a battery and a resistance. A current is
found to pass through the circuit. If the polarity of the battery is reversed, the current drops to almost
zero. The device may be
(a) A p-n junction
(b) An intrinsic semi-conductor
(c) A p-type semi-conductor
(d) An n-type semi-conductor
Ans:a
25. The transfer ratio beta of a transistor is 50. The input resistance of the transistor when used in the
common emitter configuration is 1 kOhm. The peak value of the co current for an A.C. input voltage of
0.01 V peak is ?
(a)100 microA
(b) 0.01 mA
(c)0.25 mA
(d) 500 microA
Ans:d
26. The cause of the potential barrier in a p-n diode is ?
(a) Depletion of positive charges near the junction
(b) Concentration of positive charges near the junction
(c) Depletion of negative charges near the junction
(d) Concentration of positive and negative charges near the junction
Ans:d
27. In forward bias, the width of potential barrier in a p-n junction diode?
(a)increases
(b) decreases
(c) remains constant
(d) first increases then decreases
Ans:b
28. A depletion lay consists of?
(a)electrons
(b) protons
(c)mobile ions
(d) immobile ions
Ans:d
29. Which of the following when added acts as an impurity into silicon produced n-type semi
conductor?
(a)P
(b) Al
(c)B
(d) Mg
Ans:a
30. In a junction diode, the holes are due to
(a) protons
(b) extra electrons
(c) neutrons
(d) missing electrons
Ans:d
31. The intrinsic semiconductor becomes an insulator at
(a)0C
(b)0K
(c) 300K
(d) 100C
Ans:b
32. For a common emitter circuit if I
C
/I
E
= 0.98 then current gain for common emitter circuit will be
(a)49
(b)98
(e)4.9
(d) 25.5
Ans:a
33. In a p-n junction
(a) The potential of the p and n sides becomes higher alternately
(b) The p side is at higher electrical potential than the n side
(c) The n side is at higher electrical potential than the p side
(d) Both the p and n sides are at the same potential
Ans:b
34. In the case of a common emitter transistor amplifier the ratio of the collector current to the emitter
current I
c
/I
e
is 0.96. The current gain of the amplifier is ?
(a)6
(b)48
(c) 24
(d) 12
Ans:c
35. if a full wave rectifier circuit is operating from 5oHz mains, the fundamental frequency in the
tipple will be
(a)100Hz
(b) 25Hz
(c)50Hz
(d) 70.7 Hz
Ans:a
36. A n-p-n transistor conducts when ?
(a) both collector and emitter are negative with respect to, the base
(b) both collector and emitter are positive with respect to the base
(c) collector is positive and emitter is negative with to the base
(d) collector is positive and emitter is at same potential as the base
Ans:c
37. Barrier potential of a p-n junction diode does not depend on?
(a)doping density
(b) diode design
(c)temperature
(d) forward bias
Ans:b
38. Reverse bias applied to a junction diode
(a) increases the minority carrier current
(b) lowers the potential barrier
(c) raises the potential barrier
(d) increases the majority carrier current
Ans:c
39. In semiconductors at a room temperature
(a) the conduction band is completely empty
(b) the valence band is partially empty and the conduction band is partially filled
(c) the valence band is completely filled and the conduction band is partially filled
(d) the valence band is completely filled
Ans:c
40. The output of OR gate is 1 when?
(a) if either input is zero
(b) if both inputs are zero
(c) if either or both inputs are 1
(d) only if both inputs are I
Ans:c
41. In a p-n junction photo cell, the value of the photo-electromotive force produced by monochromatic
light is proportional to ?
(a) the voltage applied at the p-n junction
(b) the barrier voltage at the p-n junction
(c) the intensity of the light falling on the cell
(d) the frequency of the light falling on the cell
Ans:c
42. Choose the only false statement from the following.
(a) in conductors the valence and conduction bands may overlap.
(b) Substances with energy gap of the order of 10 eV are insulators.
(c) The resistivity of a semiconductor increases with increase in temperature.
(d) The conductivity of a semiconductor increases with increase in temperature.
Ans:c
43. Carbon, Silicon and Germanium atoms have four valence electrons each. Their valence and
conduction bands are separated by energy band gaps represented by (E
g
)
C
, (E
g
)
Si
and (E
g
)
Ge
respectively.
Which one of the following relationship is true in their case?
(a) (E
g
)
C
> (E
g
)
Si

(b) (E
g
)
C
< (E
g
)
Si

(c) (E
g
)
C
=(E
g
)
Si

(d) (E
g
)
C
< (E
g
)
Ge

Ans:a
44. Application of a forward bias to a pn junction
(a) widens the depletion zone.
(b) increases the potential difference across the depletion zone.
(c) increases the number of donors on the n side.
(d) increases the electric field in the depletion zone.
Ans:c
45. Zener diode is used for?
(a) Amplification
(b) Rectification
(c) Stabilisation
(d) Producing oscillations in an oscillator
Ans:c