Sie sind auf Seite 1von 7

FORM 4 BIOLOGY TEST 1 4551

FORM 4 BIOLOGY
TEST 1
1 HOUR 30 MINUTES

SECTION A (20%)
1. Which of the following is not the study under biology?
A. Mycology
B. Physiology
C. Phycology
D. Biochemistry
E. All are false

2. Which of the following is not an organelle?
A. Lysosome
B. Ribosome
C. Nucleus
D. Cytoplasm
E. Golgi Apparatus

3. You will find abundant of Smooth ER in
A. Brain cell
B. Liver cell
C. Pancreatic cell
D. Skin cell
E. All are false

4. Which of the following is NOT TRUE about amoeba sp.?
I. It is a prokaryote
II. It moved by pseudopodia
III. Its reproduction mode is via Binary fission
IV. It is a plant cell.
A. I and II
B. I and III
C. I and IV
D. II and III
E. II and IV

5. Which of the following organelle involved in cell death?
A. Ribosome
B. Lysosome
C. Smooth ER
D. Nucleus
JULY 2014 Page 1

FORM 4 BIOLOGY TEST 1 4551
E. Centriole

6. Which of the following component is not found in chloroplast?
A. Thylakoid
B. Granum
C. Matrix
D. Stroma
E. Starch granule

7. The role of osmoregulation is played by which organelle in plant cell?
A. Lysosome
B. Ribosome
C. Vacuole
D. Golgi Apparatus
E. Chloroplast

8. Which of the following is the study of tissue?
A. Histology
B. Cytology
C. Taxonomy
D. Genetics
E. Physiology

9. Which of the following is NOT a function of nucleus?
A. Control all the activities of cell
B. Stored genetics material
C. Synthesize lysosome
D. Synthesize ribosomal subunit
E. All are false

10. Which of the following organelle aids in cholesterol biosynthesis?
A. Smooth ER
B. Rough ER
C. Nucleus
D. Golgi Apparatus
E. Ribosome

11. Which of the following is NOT RELEVANT with nerve tissue?
A. Axon
B. Dendrite
C. Tendon
D. Neurone
E. All are false

JULY 2014 Page 2

FORM 4 BIOLOGY TEST 1 4551
12. Adipose tissue is categorized under which of the following tissue?
A. Epithelial tissue
B. Muscle tissue
C. Nerve tissue
D. Connective tissue
E. All are false

13. Which of the following is NOT an organ?
A. Skin
B. Flower
C. Bone
D. Stem
E. All are false

14. You will find abundant of mitochondria in
A. Sclerenchyma
B. Meristematic
C. Xylem
D. Collenchyma
E. All are false

15. The blood sugar level is regulated by the
I. digestive system
II. circulatory system
III. endocrine system
IV. excretory system
A. I and II
B. II and III
C. III and IV
D. I, II and III
E. II, III, IV

16. Which of the following is not regulated by homeostasis?
A. Blood sugar level
B. Secretion of digestive enzymes into stomach
C. Expelling excessive water
D. Maintaing body temperature
E. All are false

17. Which of the following is organic component?
A. Lipids
B. Water
C. Silver
D. Sodium Chloride
JULY 2014 Page 3

FORM 4 BIOLOGY TEST 1 4551
E. All are false

18. Which type of carbohydrate is stored in our liver as an energy source?
A. Starch
B. Glycogen
C. Sucrose
D. Cellulose
E. Glucose

19. Which of the following is a disaccharide?
A. Glucose
B. Fructose
C. Galactose
D. Lactose
E. Cellulose

20. What are the products obtained when a molecule of triglyceride is completely
hydrolyzed?
A. One molecule of ethanol and three molecule of glycerol
B. One molecule of glycerol and three molecule of fatty acids
C. One molecule of fatty acids and three molecule of glycerol
D. One molecule of glycerol, fatty acids and water
E. All are false

SECTION B (40%)
1. a) Distinguish plant cell and animal cell. [6M]
b) Briefly explain the functions of the following organelle. [6M]
i. Golgi apparatus
ii. Rough ER
iii. Smooth ER
c) List all the types of tissues that make up the connective tissue. Briefly
describe the function of each type of tissue named. [8M]

2. a) Describe the structure of plasma membrane. [8M]
b) Briefly explain how do the following molecules move across the plasma
membrane. [7M]
i. Vitamin D
ii. Amino acids
iii. Potassium ions
c) Describe the effect of using too much fertilizer on a plant. [5M]


END OF QUESTION PAPER
JULY 2014 Page 4

FORM 4 BIOLOGY TEST 1 4551
FORM 4 BIOLOGY
TEST 1
SCHEME

SECTION A
1. E
2. D
3. B
4. D
5. B
6. C
7. C
8. A
9. C
10. A
11. C
12. D
13. C
14. B
15. D
16. B
17. A
18. B
19. D
20. B

SECTION B
1. a) Differences between plant and animal cell. 6M
Plant Animal
Centrioles Absent Centrioles Present
Chloroplast Present Chloroplast Absent
Has cell wall (Fixed shaped) No cell wall (irregular shape)
Large central vacuole Usually no vacuole, if present, in
small and peripheral
Stored starch as food granule Stored glycogen as food granule
Lysosome usually absent, only
present in several plants, i.e. pitcher
plant, Nephenthes sp.
Lysosome present
b) i) Golgi Apparatus 2M
- Modified synthesized proteins
- Transport the extracellular protein/enzyme via the budding of
secretory vesicle to the plasma membrane.
- Synthesize lysosome ANY 2
JULY 2014 Page 5

FORM 4 BIOLOGY TEST 1 4551
ii) Rough ER 2M
- Allow ribosome to attach
- Transport protein made from ribosome to Golgi apparatus via
transport vesicle.
iii) Smooth ER 2M
- Cholesterol/Lipids biosynthesis
- Detoxification
- Transport and stores carbohydrates, lipids and non proteins
products ANY 2
c) ANY 4 connective tissues with 1 function. 8M
- Loose connective tissue
tendons and ligaments connects muscles, bones and
joints.
Binds epithelia to underlying tissues and holds organs in
place. ANY 1
- Cartilage
Act as cushion to absorbs pressure in vertebrae
Provide support to the ears, nose and covered the ends
of the bones at joints. ANY 1
- Bone
Provide protection to organ and support the body
- Blood cells
Transport oxygen/hormone, involved in immunity
- Adipose tissue
Energy reserves, insulation and protection.

2) a) Plasma Membrane 8M
- known as fluid mosaic model
- made up of phospholipids bilayer
- with polar head and non polar tail.
- head facing outward (cystolic surface and extracellular surface) tail
facing inward with one another.
- has cholesterol embedded within the membrane to provide extra
strength and flexibility to stabilize the membrane.
- various type of protein partially or wholly embedded in the membrane
to form pore protein, carrier protein.
- has carbohydrate attach to protein, known as glycoproteins.
- has carbohydrate attach to the phospholids, known as glycolipids.
- It is dynamic and flexible.
- not rigid or static as cell wall.
- selectively permeable/ semi permeable. ANY 8
b) Vitamin D 2M
- Simple diffusion as it is fat soluble.
- Directly via the phospholipids bilayer.
JULY 2014 Page 6

FORM 4 BIOLOGY TEST 1 4551
- Down the concentration gradient ANY 2
Amino acids 2M
- Facilitated diffusion as it is large uncharged polar molecules.
- With the aids of carrier protein.
- Down the concentration gradient. ANY 2
Potassium ions 3M
- Active transport as it is large charged ions.
- Utilized ATP as the energy source
- Against the concentration gradient.
- With the help of carrier protein. ANY 3
c) Excessive fertilizer causes the soil to be hypertonic to plant root. 5M
Water diffuses out of the root cells by osmosis.
Plant cells lose water to their surroundings and shrink.
Plasmolysis occurs.
Plant wilts.
If no water is provided continuously, it will continue to wilt and eventually
the plant dies. ANY 5
JULY 2014 Page 7