Sie sind auf Seite 1von 12

1. Measurement accuracy is attained when...

Different people get the same result when measuring the same item or characteristic.
The same person taking multiple measurements on the same item or characteristic gets the
same results every time.
The measured value has little deviation from the actual value.
When the resolution of the measurement instrument can give at least 5 distinct values in the
range being measured.
2. In a normal distribution 68% of the data will occur within...

+/- 2 standard deviations
+/- 1 standard deviation
+/- 3 standard deviations
Outside the bell-shaped curve
3. The Risk Priority Number (RPN) in an FMEA exercise is derived from...

severity x occurrence x risk
severity x risk x detection
occurrence x detection x control
severity x occurrence x detection
4. The Voice of the Customer

The number of errors in the process
A control chart with control limits
The department's output target
The customer's specification limits
5. A planning method designed to show the tasks associated with a project, the personnel
responsible for completing the tasks and the timelines allowed

Pareto chart
Gantt chart
Microsoft Project
Check sheet
6. A bar chart that depicts the frequencies of numerical or measurement data

Sample
Histogram
Check Sheet
Process Map
7. SIPOC

Suppliers, Inputs, Procedure, Outputs, Customers
Simple, Inputs, Process, Outputs, Complex
Simple, Inputs, Procedure, Outputs, Complex
Suppliers, Inputs, Process, Outputs, Customers
8. An improvement process in which a company measures its performance against that of best-
in-class companies, determines how those companies achieved their performance levels, and
uses the information to improve its own performance

Control Chart
Six Sigma
Benchmarking
Cause and Effect Diagram
9. A control limit

Indicates the boundary of the bell curve in a normal distribution
Indicates that a process event or measurement is likely to fall within that limit
Indicates that a process event or measurement is likely to fall outside that limit
Indicates the customer's desired upper or lower performance limits
10. For a set of data, the average squared deviation from the mean, with a denominator of n-1

Sample Variance
Normal Distribution
Sample
Population
11. Provides relationship between two variables, and provides a visual correlation coefficient

Scatter Diagram
Cause and effect chart
Box plot
Trend line
12. The objective of Design of Experiments (DOE) is to

Map all process steps and determine their average duration
Establish optimal process performance by finding the right settings for key process input
variables
Establish the best graphing method to illustrate process performance
Determine the mean and standard deviation of a population
13. A six sigma capable process will have

Cp = 1.5, Cpk = 2.0 and DPMO = 3.4
Cp = 2.0, Cpk = 1.5 and DPMO = 6
Cp = 1.5 Cpk = 2.0 and DPMO = 6
Cp = 2.0, Cpk = 1.5 and DPMO = 3.4
14. A pictorial diagram showing possible causes (process inputs) for a given effect (process
outputs) It is also referred to as the "Ishikawa diagram" or "fishbone diagram "

Standard Deviation
Cause and Effect Diagram
Random Experiment
Scatter Diagram
15. When the mean of the process is outside the customer specification limits the value of Cpk
will be:

2.0
0.5
1.0
Negative
16. Six sigma black belt responsibilities include all of the following, except:

Selecting projects for execution by green belts
Mentoring green belts
Training organisation staff in six sigma techniques and team work
Planning the sales and marketing strategy
17. The middle value of a data set when the values are arranged in either ascending or
descending order

Median
Mode
Mean
Discrete Data
18. One of the most common measures of variability in a data set or population

Process capability
Specification limits
Mean
Standard Deviation
19. A sequence of 3 operations has first pass yield (right first time) rates as follows: 93%, 87%
and 92%. The first pass yield rate is:

72%
74%
99%
87%
20. The following are indicators of out of control conditions on a control chart, except

Six consecutive points, increasing or decreasing
Fourteen consecutive points that alternate up and down
Two points in zone c above the mean, followed by two points in zone b below the mean
One or more points outside the control limits




SIX SIGMA GREEN BELT EXAMINATION

1. The ment or f or t he Gr een Bel t s houl d at l eas t be a
( A) Mas t er Bl ack bel t
( B ) C h a m p i o n
( C ) B l a c k B e l t
( D ) G r e e n B e l t
Ans: C

2. The Black Belt is guiding projects carried out by green or yellow belts on a
( A) F u l l t i me b a s i s
( B) P a r t i a l b a s i s
(C)Beyond official working hours
( D) Cons ul t i ng bas i s
Ans: A

3. The dat a f or pr oj ect s i s col l ect ed by t he
( A) Gr e e n Be l t s
( B ) B l a c k b e l t s
( C ) B o t h o f t h e m
( D) No n e o f t h e m
Ans: A

4. Met r i c of SI X SI GMA gi ves an i ns i ght i nt o how many
( A) De f e c t i v e s
( B ) D e f e c t s
(C)Defects per million opportunity
( D) De f e c t s p e r u n i t
Ans: C

5. SI X SI GMA concept s wer e bor n i n
( A) Al l i ed Si gnal Lt d.
( B) Gener al El ect r i c Lt d.
( C) Ch r y s l e r Lt d .
( D) Mo t o r o l a Lt d .
Ans: D

6. The person who propagated SIX SIGMA concepts in General Electric Ltd. .was
( A ) J a c k We l c h
( B ) B o b S m i t h
( C) P h i l i p Cr o s b y
( D) No n e o f t h e m
Ans: A

7. Weaving of Cloth is being done in looms. It was seen that defects like coagulation
of thread, Knot, Breakage in continuity of thread, Grease marks are opportunities of defects. The
number of such defects were found to be 20 in the 100 dhotis woven. Calculate the six sigma
level at which the looms was operating.

Ans: No. of Defects = 20
Total No. of Dhotis Woven = 100
No. of Opportunities = 4 (coagulation of threads, knot, breakage of continuity of threads &
grease marks)
Defects per unit (DPU) = D/U = 20/100 = 0.20
Defects per opportunities (DPO) = 20/ (4*100) = 0.05
Defects per million opportunities (DPMO) = 0.05*106= 50000 PPM
Z = 0.5 0.05 = 0.45
Z Value = 1.645
Sigma Value to Z = 1.645 + 1.5 = 3.145

8. Kano Model s hows t he pat h t owar ds
( A) Sat i s f yi ng a cus t omer
( B) Del i ght i ng a cus t omer
( C) Ens ur e bas i c needs of a cus t omer
( D) None of t he above
Ans: B

9. Par et o Char t i s r ead by t he us er t o f i nd out
(A)which 20% of the causes contribute towards 80% of the problem
(B)which 20% of the people in a state posses 80% of the wealth
( C) Bo t h o f t h e a b o v e
( D) None of t he above.
Ans: C

10. Cause and Effect Diagram was first formulated by
( A ) J u r a n
( B ) D e m i n g
( C ) T a g u c h i
( D ) I s h i k a w a
Ans: D

11. In Measurement System Analysis the variance contribution allowed for GageR & R is to a
maximum of
( A ) 2 0 %
( B ) 1 0 %
( C ) 3 0 %
( D ) 5 %
Ans: C

12. The following data on an experiment is given. Perform the measurementSystem Analysis on
the
data. P a r t s O p e r a t o r
1 O p e r a t o r 2 T r i a
l 1 T r i a l 2 T r i a l
1 T r i a l 2 1 1
0 . 2 1 1 . 6
1 1 . 0 1 1 .
2 1 1 . 3 1 1 .
7 1 1 . 2 1 2 .
5 2 1 0 . 9 1
1 . 8 1 1 . 0
1 2 . 8 1 4 .
0 1 1 . 5 1 1 .
3 1 2 . 7 3 1
2 . 0 1 0 . 2
1 1 . 2 1 3 .
0 1 1 . 6 1 0 .
6 1 0 . 3 1 3 .
4 4 1 2 . 6 1
0 . 5 1 1 . 4
1 0 . 3 1 5 .
0 1 4 . 2 1 1 .
2 1 4 . 3 5 1
0 . 2 1 4 . 6
1 1 . 3 1 3 .
2 1 0 . 3 1 2 .
3 1 1 . 6 1 0 .
8 Ans:P a r t s O p e r a t o r 1
O p e r a t o r 2

T r i a l 1 T r i a l 2 a v g r
a n g e T r i a l 1 T r i a l 2
a v g r a n g e 1 1 0 . 2 1
1 . 6 1 1 1 1 . 2

1 1 . 3 1 1 . 7 1 1 . 2 1 2 .
5

A v g 1 0 . 7 5 1 1 . 6 5 1 1
. 2 1 1 . 1 1 1 . 8 5 1 1 . 4
7 5 r a n g e 1 . 1
0 . 1 0 . 6 0 . 2
1 . 3 0 . 7 5 2 1
0 . 9 1 1 . 8 1 1 1
2 . 8

1 4 1 1 . 5 1 1 . 3 1 2 .
7

A v g 1 2 . 4 5 1 1 . 6 5 1 2 .
0 5 1 1 . 1 5 1 2 . 7 5 1 1 .
9 5 r a n g e 3 . 1
0 . 3 1 . 7 0 . 3
1 . 3 0 . 8 3 1
2 1 0 . 2 1 1
. 2 1 3

1 1 . 6 1 0 . 6 1 0 . 3 1 3 .
4

A v g 1 1 . 8 1 0 . 4 1 1
. 1 1 0 . 7 5 1 3 . 2 1
1 . 9 7 5 r a n g e 0
. 4 0 . 4 0 . 4 0
. 9 0 . 4 0 . 6 5
4 1 2 . 6 1 0 . 5 1 1
. 4 1 0 . 3

1 5 1 4 . 2 1 1 . 2 1 4 .
3

A v g 1 3 . 8 1 2 . 3 5 1
3 . 0 7 5 1 1 . 3 1 2 . 3
1 1 . 8 r a n g e 2
. 4 3 . 7
3 . 0 5 -
0 . 2 4 1 . 9 5 1
0 . 2 1 4 . 6 1 1 . 3
1 3 . 2

1 0 . 3 1 2 . 3 1 1 . 6 1 0 .
8

Avg
1 0 . 2 5 1 3 . 4 5
11.85
1 1 . 4 5 1 2
11.725range
0 . 1 2 . 3
1.2
0 . 3 2 . 4
1.35
Mean of Xa=11.855;
Mean of Xb=11.785;
Range of A=1.39;
Range of B=1.09
X diff=0.07

13.The normality check on the data is done through normal probability paper where the
Anderson Darling test is performed. For the data to be normalthe p-value should be
( A) 0 . 0 5
( B) > 0 . 0 5
( C) < 0 . 0 5
( D) 0 . 9 5
Ans: B

14. In FMEA if the RPN number is high then we attack that mode of failure.first and then what
do we first see in that mode of failure?
( A) Occur r ence i s hi gh
( B) Det ect i on i s di f f i cul t
( C) S e v e r i t y i s f a t a l
( D) None of t he above.
Ans: D

15. Quality function Deployment is a
( A) P l a n n i n g t o o l
( B) Di a g n o s t i c T o o l
( C ) C h e c k S h e e t
( D) None of t he above
Ans: A

16.The transformation used to make a normal distribution with mean and standard deviation
to a Standard Normal Distribution is given by
( A ) ( X - ) /2
( B ) ( X - )2/2
( C ) ( X - ) /
( D) None of t he above
Ans: A

17.Green belts carry out project work during their
( A) nor mal wor ki ng hour s
( B) be yond of f i ce hour s
( C) t a k e s p e c i a l l e a v e
( D) Al l o f t h e a b o v e
Ans: A

18.If their arises a major doubt in the statistical analysis of the data then theGreen Belts and
Black Belts seek help of
( A ) C h a m p i o n
( B) Ma s t e r Bl a c k Be l t
( C ) C E O
( D) Re f e r a l i b r a r y
Ans: B

19.A project is spearheaded by a Black Belt after it has been approved by
( A ) C h a m p i o n
( B) Ma s t e r Bl a c k Be l t
( C ) C E O
( D) Managi ng Di r ect or
Ans: A

20.A process is following normal distribution with mean 10 and standarddeviation 2. What is the
area under the curve if the sample collected have maxreading as 20 and min reading as 5?
Ans: 5<X<20
(5-10)/2<Z<(20-10)/2
-2.5<Z<5
P(Z<5)-P(Z<-2.5)
0.5-(-0.493790)
=0.993790

21.If the DPO=0.025 then what is the percentage of acceptance of the product being produced ?
Ans: DPO =0.025
DPMO = DPO*1000000
= 0.025*1000000
= 25,000 ppm
Sigma Level corresponding to 25,000 ppm = 3.4
Sigma percentage = 97.1283 % (from the table 2 for Conversion between PPM& Sigma)


22.While selecting the projects the Black Belts should always choose projects.with
(A)which have less impact but more saving
(B)which have more impact and more saving
(C)which are less time consuming and savings is more
(D)which have more impact and less time consuming
Ans: B

23.The path from moving from a six sigma level of 4 to 5 is
( A ) e a s y
( B ) d i f f i c u l t
( C) l ooks i mpos s i bl e
( D) none of t he above
Ans: B

24.The first journal on quality was published by
( A ) U . S . A
( B ) J a p a n
( C ) G e r m a n y
( D ) B r i t a i n
Ans: B

25.Rajiv Gandhi Award is a quality award given by
(A)Rajiv Gandhi Foundation
(B) Conferderation of Indian Industries
( C) Bur eau of I ndi an St andar d
(D)Indian Statistical Institute
Ans: C