Sie sind auf Seite 1von 43

file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.

htm[10-12-2011 23:18:14]
Battle of Plassey 1757 The English under Lord Clive
defeated Siraj-ud-Daulah.It brought Muslim Rule in Bengal to
an end and laid foundations of the British Rule in India.
Battle of Wandiwash 1760The English defeated the
French. The battle sealed the fate of the French in India and
paved the way for English rule in India.
Third Battle of Panipat 1761Ahmed Shah Abdali
defeated Marathas. It gave a terrible blow to the Maratha
power. It made the field clear for the English.
Battle of Buxar 1764 Fought in 1764 between the forces
of the English and the combined forces of Mir Qasim, Shujaud-
Daulah (Nawab of Oudh) and the Mughal Emperor Shah
Alam. The English victory at Buxar finally riveted the shackles
of the Companys rule upon Bengal.
First Mysore War (1767- 68)In 1768, Haider Ali was
defeated by the English relinquishing all his rights over
Mysore in favour of the English.
Second Mysore War 1780 A grand alliance between
Haider Ali, the Nizam and the Marathas was formed and
Haider Ali. He defeated the English and took possession of
Arcot and became the undisputed master of the Carnatic.
Third Mysore War 1790- 92Fought between the English
and Tipu Sultan. Tipu Sultan had to submit and was
compelled to sign the Treaty of Seringapattam stripped him
of half his territory.
Fourth Mysore War 1799 The British forces under Arthur
Wellesley defeated Tipu Sultan, which brought the end of the
Tipu Sultan. Maratha War 1803-05It weakened the
Maratha power. The English annexed Tanjore, Surat and
Carnatic.
Fourth Maratha War 1817- 18The British forces
defeated Marathas and this campaign finally extinguished the
Maratha Empire.
Battle of Cheelianwala 1849Forces of the East India
Company under Lord Hugh Gough defeated the Sikhs under
Sher Singh.
Burmese War 1885As a result of this War, the whole of
Burma was occupied by the English and made a part of
India.
Afghan War III 1919As a result of this War, Treaty of
Rawalpindi was signed by which Afghanistan was recognised
as an independent State.
lndo-Pak War 1965This was Pakistans second attack on
India. While India had the upper hand, the fighting was
brought to a stop by a call for ceasefire issued by the
Security Council. Later on, Tashkent accord was signed
between the two nations. lndo-
Pak War Dec 1971 Pakistan started the war attacking
India on Dec 3. India defeated Pakistan on all fronts.
Pakistani occupation forces, numbering about one lakh, in
East Bengal (Bangladesh) surrendered. Bangladesh emerged
as an independent nation.
(1)
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
Posted by

Indian History Objective QuestioNS
1. Brihadaranyaka is
(A) ASaxnriti
(B) An Upnishada
(C) A treatise on Political Science
(D) A Mahakavya
Ans. (B)
2. The Philosophy of the Gita is
(A) Primarily that Bhakti God
(B) That of combining Bhakti with Jnan (Gyan)
(C) That of Bhakti with Karma
(D) That of combining of Bhakti, man (Gyan) and Karma
Ans. (D)
3. Who wrote Vasavadatta?
(A) Bhas
(B) Dandin
(C) Subandhu
(D) Kalidas
Ans. (A)
4. The author of Natyashastra was
(A) Vasumitra
(B) Nagarjuna
(C) Bhasa
(D) Asvagbosa
Ans. (D)
5. Archaeological evidence from Nagal, Katpalon, Dhradheri &
Bhagwanpura indicate that the late Harrappans & the Painted Greyware
using people
(A) Never lived together
(B) Came into contact, but never lived together
(C) Came into contact, but lived in different settlements in the same
area
(D) Came into contact & lived in the same settlements
Ans. (C)
6. Which one of the following is the largest burnt-brick structure
built in the entire range of the Harrappa culture?
(A) The Greatest Bath
(B) Granary
(C) Assembly Hall
(D) Lothal Dockyard
Ans. (B)
7. The account of the local Administration was written in
(A) Arthashastra
(B) Vishnu Purana
(C) Mudrarakshasa
(D) Account of Magasthanese
Ans. (D)
8. Among the four sites mentioned below, the earliest cultural phase
comes from
(A) Banwali
(B) Kotdiji
(C) Surkotda
(D) Mehargarh
Ans. (D)
9. The Kamasutra was written by
(A) Katyayani
(B) Vatsayayan
(C) Bhadrabahu
(D) Patanjali
Ans. (B)
10. The author of Kalpasutra was
(A) Bhadrabahu
(B) Panini
(C) Subandhu
(D) Patanjali
Ans. (A)
11. Dipavamsa was written in
(A) Sanskrit
(B) Prakrit
(C) Pali
(D) Arabic
Ans. (C)
12. Mathematics was treated as a distinct subject by
(A) Braham Gupta
(B) Varahmihira
(C) Vijayanandin
(D) Aryabhatta
Ans. (D)
13. Navniketanam is a treatise on
(A) Polity
(B) Economics
(C) Medicine
(D) Philosophy
Ans. (C)
14. The author of Kadambari who was also contemporary of Flarsha
was
(A) Banabhatta
(B) Mayur
(C) Divakar
(D) Jayasena
Ans. (A)
15. Rajtarangini was written by
(A) Kaihana
(B) Jona-raja
(C) Halayudha
(D) Jayadeva
Ans. (A)
16. Ramayan in Tamil was written by
(A) Kamban
(B) Kulhan
(C) Jayangondur
(D) Kalladanor
Ans. (A)
17. Consider the following statements regarding the identification
with Siva, of a figure represented on Harrappan seals
1. It is shown in the form of a linga
2. It is shown seated in yogic posture
3. It is surrounded by animals
4. It is shown with a female figure identifiable with Parvati
Which of the above are correct reasons for identifying the figure with
Siva?
(A) 1&4
(B) 2&3
(C) 2&4
(D) 3&4
Ans. (B)
18. Indus valley did not maintain trade relation with
(A) Rajasthan
(B) Afghanistan
(C) Iran
(D) Romans
Ans. (C)
19. The Author of Hamir Mahakavya was
(A) Chandvardai
(B) Jaisiugh Suri
(C) Nyayacband Sur
(D) Hemachandra
Ans. (C)
20. Rajatarangini describes the history of
(A) Bengal
(B) Gujarat
(C) Kashmir
(D) Maiwa
Ans. (C)
21. Who wrote Vasavdatta-Nalyadhara?
(A) Bhasa
(B) Vakpati
(C) Subaudhu
(D) Vatsyayan
Ans. (C)
22. Give the chronological order
I Kautilya
II Jayadeva
III Banabhatta
IV Harisena
Code:
(A) II, I, III, IV
(B) I, II, III, IV
(C) IV, II, I, III
(D) III, II, I, IV
Ans. (B)
23. The subject matter of Tolkappiam is
(A) Epic story
(B) Drama
(C) Grammar
(D) Battle
Ans. (D)
24. Which one of the following statements about untouchability is not
correct?
(A) It was widely practiced in the Indus valley civilization
(B) The Rigveda does not show any ac quaintance with it
(C) It is cleared referred to in the Buddhist Jatakas
(D) It come to be applied to several castes only in the post Gupta
period
Ans. (A)
25. Which is the only Indus site with a dockyard?
(A) Amri
(B) Surkotda
(C) Lothal
(D) Kalibanga
Ans. (C)
1. The first battle of the American War of Independence took place in
the year
(a) 1776, 4 July
(b) 1778, 14 August
(c) 1776, 28 July
(d) 1789, 14 July
Ans. (a)
2. The main effect of the American War of Independence was
(a) establishment of a republic
(b) democracy
(c) socialism
(d) capitalism
Ans. (a)
3. The French society was divided into
(a) one group
(b) two groups
(c)Three groups
(d) four groups
Ans. (c)
4. The French Queen, Marie Antonitte, was termed as
(a) empty headed
(b) hot headed
(c) high headed
(d) dumb headed
Ans. (a)
5. The French King Louis XVI ruled according to
(a) socialistic ideas
(b) divine right theory
(c) orthodox method
(d) oligarchy rules
Ans. (b)
6. 18th century has been correctly called the
(a) age of rationalism
(b) age of reason
(c) age of positive thinking
(d) age of experimentation
Ans. (b)
7. The French royal prisonthe (Bastille) was attacked in
(a) 12 July, 1789
(b) 13 July, 1789
(c) 14 July, 1789
(d) 16 July, 1790
Ans. (c)
8. Austria, Russia and Prussia formed an alliance called
(a) the revolutionary alliance
(b) triple alliance
(c) holy alliance
(d) triple entente
Ans. (c)
9. Louis XVI and Marie Antonitte were executed alongwith their
children in
(a) l793
(b) 1794
(c) 1795
(d) 1799
Ans. (a)
10. The most important effect of the French Revolution was the birth
of the
(a) republic in France
(b) socialism
(c) democracy
(d) capitalism
Ans. (a)
11. Napoleon introduced a new set of laws called
(a) Napoleonic code
(b) French laws
(c) Europeon laws
(d) Prussian laws
Ans. (a)
12. Bismarck was called the man who gave Germany the policy of
(a) blood & iron
(b) holy wars
(c) holy alliance
(d) triple alliance
Ans. (a)
13. Sardinia was the strongest state of
(a) Germany
(b) France
(c) Italy
(d) Holland
Ans. (c)
14. Italy was unified with the occupation of the city of Rome in
(a) 1868
(b) 1869
(c) 1870
(d) 1872
Ans. (c)
15. Karl Marx was the first man to introduce
(a) scientific socialism
(b) marxian socialism
(c) democracy
(d) capitalism
Ans. (a)
16. The church was very corrupt and supported
(a) the monarchy
(b) socialism
(c) revolutionaries
(d) kingship
Ans. (a)
17. The great French socialist Babeuf was executed in the year
(a) 1797
(b) 1798
(c) 1799
(d) 1796
Ans. (a)
18. The communist manifesto appeared in the year
(a) 1849
(b) 1848
(c) 1850
(d) 1852
Ans. (b)
19. Prussia was the strongest state of Germany before the unification
was dominated by the
(a) monarchs
(b) landlords (Junkers)
(c) lords
(d) industrialists
Ans. (b)
20. An address to the working class was drafted by
(a) Karl Peters
(b) Babeuf
(c) Karl Marx
(d) Stalin
Ans. (c)
21. The first international introduced
(a) socialism
(b) communalism
(c) democracy
(d) dictatorship
Ans. (a)
22. The Paris Commune fought for
(a) workers rights
(b) landlords rights
(c) industrialists rights
(d) people rights
Ans. (a)
23. The Paris Commune took place in the year
(a) 28 March, 1871
(External website that
opens in a new window)
Indian Telephone
Industries Limited (ITI)
(External website that
opens in a new window)
Instrumentation Limited,
Kota (External website
that opens in a new
window)
IRCON International
Limited (External website
that opens in a new
window)
Konkan Railway
(External website that
opens in a new window)
Kudremukh Iron Ore
Company Limited
(KIOCL) (External
website that opens in a
new window)
Lubrizol India Limited
(LIL) (External website
that opens in a new
window)
Mahanagar Telephone
Nigam Limited (MTNL)
(External website that
opens in a new window)
Manganese Ore (India)
Limited (MOIL) (External
website that opens in a
new window)
Mazagon Dock Limited
(External website that
opens in a new window)
MECON Limited
(External website that
opens in a new window)
Metro Railway, Kolkata
(External website that
opens in a new window)
Mineral Exploration
Corporation Limited
(MECL) (External
website that opens in a
new window)
Minerals and Metals
Trading Corporation
Limited (MMTC)
(External website that
opens in a new window)
Mishra Dhatu Nigam
Limited (MIDHANI)
(External website that
opens in a new window)
MSTC Limited (External
website that opens in a
new window)
Mumbai Railway Vikas
Corporation Limited
(MRVC) (External
website that opens in a
new window)
National Aluminium
Company Limited
(NALCO) (External
website that opens in a
new window)
National Buildings
Construction Corporation
Limited (NBCC)
K, L AND M
N
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
Posted by CAREER MAKERS at 10:16 AM 0 comments
Links to this post
Labels: MODEL PAPERS
(b) 28 March, 1872
(c) 28 March, 1873
(d) 28 March, 1874
Ans. (a)
24. The second international was the 100 years celebration of the
(a) American War of Independence
(b) French Revolution
(c) Italian Unification
(d) German Unification
Ans. (b)
25. The Second International declared 1st May as
(a) workers day
(b) liberation day
(c) socialist day
(d) capitalist day
Ans. (a)
26. The Second International fought against
(a) wars
(b) imperalism
(c) colonialism
(d) exploitation
Ans. (a)
27. In the year 1914 the membership of the German socialist party
was
(a) 3 million
(b) 2 million
(c) 1 million
(d) 4 million
Ans. (c)
28. The Second International came to an end in
(a) 1910
(b) 1912
(c) 1914
(d) 1916
Ans. (c)
29. Simon Bolivar was a great leader of the
(a) French Revolution
(b) American War of Independence
(c) Latin American Revolution
(d) Central American Revolution
Ans. (c)
30. The French Revolution gave a new meaning to
(a) republic
(b) capitalism
(c) nation
(d) sovereignty
Ans. (a)
Recommend this on Google
Indian History Objective QuestioNS
1. The Rajarajeshvar temple was constructed by
(A) Parantaka Chola
(B) Mahendra Vermana Pahallava
(C) Rajaraja Chola
(D) Aditya Cholas
Ans. (C)
2. There was an administrative unit under the Cholas named Kurram.
What did it signify?
(External website that
opens in a new window)
National Fertilizers
Limited (NFL) (External
website that opens in a
new window)
National Film
Development Corporation
(NFDC) (External website
that opens in a new
window)
National Handloom
Development Corporation
Limited (NHDC)
(External website that
opens in a new window)
National Hydroelectric
Power Corporation
Limited (NHPC)
(External website that
opens in a new window)
National Insurance
Company Limited (NICL)
(External website that
opens in a new window)
National Mineral
Development Corporation
Limited (NMDC)
(External website that
opens in a new window)
National Minorities
Development and
Finance Corporation
(NMDFC) (External
website that opens in a
new window)
National Projects
Construction Corporation
Limited (NPCC) (External
website that opens in a
new window)
National Research
Development Corporation
(NRDC) (External
website that opens in a
new window)
National Scheduled
Castes Finance and
Development
Corporatioin (NSFDC)
(External website that
opens in a new window)
National Scheduled
Tribes Finance and
Development Corporation
(NSTFDC) (External
website that opens in a
new window)
National Small Industries
Corporation Limited
(NSIC) (External website
that opens in a new
window)
National Textile
Corporation Limited
(NTC) (External website
that opens in a new
window)
National Thermal Power
Corporation Limited
(NTPC) (External website
that opens in a new
window)
Neyveli Lignite
Corporation Limited
(NLC) (External website
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(A) A village
(B A province
(C) A district
(D) A group of villages
Ans. (D)
3. University of Vikramsila enjoyed the petronage of
(A) Palas
(B) Senas
(C) Pratiharas
(D) King Yasovarman of Kannauj
Ans. (A)
4. The finest specimen of Pahallavas architecture are
(A). Temples at Madura
(B) Temples of Tanjore
(C) Kailashnath temple of Ellora
(D) Rock-cut Nath temples at Mahabalipuram
Ans. (D)
5. A new addition to social customs during Rajput age was
(A) Sati system
(B) Prostitution
(C) Child marriage
(D) Jauhar
Ans. (D)
6. Asvamedha Yajna from among Chalukya rulers was performed by

(A) Pulkesin I
(B) Kirtivarman I
(C) Pulkesin II
(D) Vikramaditya I
Ans. (A)
7. The Palas of Bengal patronised
(A) Hinduism
(B) Jainism
(C) Hinyana Buddhism
(D) Tantrika Buddhism
Ans. (D)
8. Under whose patronage was the Kailash temple of Ellora
constructed?
(A) The Chalukayas
(B) The Rashtrakutas
(C) The Pahallavas
(D) The Cholas
Ans. (B)
9. Intercaste marriages, during the Rajput age was possible among
(A) Brahmanas and Kshatriyas
(B) Kshatriyas and Vaisyas
(C) Vaisyas and Sudras
(D) None of these
Ans. (A)
10. Who among the Pala rulers established the University of
Vikramsila?
(A) Dharampala
(B) Devapala
(C) Narayan Pala
(D) Mahipala I
Ans. (D)
11. Hazrat Mohammad was born at Mecca in Arabia in
(A) 590 A.D.
(B) 570 A.D.
(C) 520 AD
(D) 500 A.D.
Ans. (B)
12. Hijrat the Muslim era began in
(A) 622 A.D.
(B) 612 A.D.
(C) 630 A.D.
that opens in a new
window)
North Eastern Electric
Power Corporation
(NEEPCO) (External
website that opens in a
new window)
Northern Coalfields
Limited (NCL) (External
website that opens in a
new window)
Nuclear Fuel Complex
(External website that
opens in a new window)
Nuclear Power
Corporation of India
Limited (NPCIL)
(External website that
opens in a new window)
Oil and Natural Gas
Corporation Limited
(ONGC) (External
website that opens in a
new window)
Oil India Limited (OIL)
(External website that
opens in a new window)
Pawan Hans Helicopters
Limited (PHHL)
(External website that
opens in a new window)
Power Finance
Corporation Limited
(External website that
opens in a new window)
Power Grid Corporation
of India Limited
(POWERGRID) (External
website that opens in a
new window)
Power Trading
Corporation of India
Limited (PTC) (External
website that opens in a
new window)
Praga Tools Limited
(External website that
opens in a new window)
Projects and
Development India
Limited (PDIL) (External
website that opens in a
new window)
Pyrites, Phosphates and
Chemicals Limited
(PPCL) (External website
that opens in a new
window)
RailTel Corporation of
India Limited (External
website that opens in a
new window)
Railway Electrification
Project Circle (REPC)
Rajasthan Atomic Power
Station / Project
(External website that
opens in a new window)
Rashtriya Chemicals and
Fertilizers Limited (RCF)
(External website that
opens in a new window)
Rashtriya Ispat Nigam
O AND P
R
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(D) 600 A.D.
Ans. (A)
13. Which one was the Port of Cheras?
(A) Kaveripattanam
(B) Muzisir
(C) Korkai
(D) Tandai
Ans. (B)
14. In the age of Cholas Uraiyur was famous for
(A) Cotton
(B) Ship building
(C) Pearls
(D) Spices
Ans. (D)
15. Match the following
(a) Karle cave 1. Satavahanas
(b) Kailashnath temple at Ellora 2. Rashtrakutas
(c) Raja Raieshwar Temple 3. Raja Raja I
(d) Pillar Edicts 4. Mauryas
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 1 2
(D) 3 1 4 2
Ans. (C)
16. Match the following:
(a) Kumaramatayas 1. Guptas
(b) Mahamatayas 2. Mauryas
(c) Nimataras 3. Cholas
(d) Sumant 4. Marathas
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 1 2 4 3
(D) 2 1 3 4
Ans. (B)
17. The East India Company began to use the term Investments in
India for
(A) Their bullion imports to purchase Indian goods
(B) The loot from Buxar for purchasing Indian goods
(C) The profits made from duty free inland trade and the surplus
from Diwani revenue
(D) The borrowed money from Indian money lenders for purchases
in India money
Ans. (C)
18. An Important character of the Chola empire was
(A) Trade with S. E. Asia
(B) Local self-govemment
(C) Elected monarchs
(D) Conquerred the whole of cyclon
Ans. (B)
19. The Ellora caves were built by
(A) Chalukyas
(B) Pratiharas
(C) Rashtrakutas
(D) Palas
Ans. (C)
20. The First English Captain to disembark at Surat and who also
visited the court of
Emperor Jahangir at Agra was
(A) Thomas Stephens
(B) Hawkins
(C) Ralph Fitch
(D) Jon Mildenhall
Limited (RINL) (External
website that opens in a
new window)
RITES Limited (External
website that opens in a
new window)
Rural Electrification
Corporation Limited
(External website that
opens in a new window)
Semiconductor Complex
Limited (SCL) (External
website that opens in a
new window)
Shipping Corporation of
India Limited (SCI)
(External website that
opens in a new window)
South Eastern Coalfields
Limited (SECL) (External
website that opens in a
new window)
Sponge Iron India
Limited (SIIL) (External
website that opens in a
new window)
State Trading
Corporation of India
Limited (STCI) (External
website that opens in a
new window)
Steel Authority of India
Limited (SAIL) (External
website that opens in a
new window)
Telecom Factory, BSNL
(External website that
opens in a new window)
Telecom Stores
Organisation (External
website that opens in a
new window)
Telecommunications
Consultants India Limited
(TCIL) (External website
that opens in a new
window)
Uranium Corporation of
India Limited (UCIL)
(External website that
opens in a new window)
Water and Power
Consultancy Services
(India) Limited
(WAPCOS) (External
website that opens in a
new window)
Western Coalfields
Limited (WCL) (External
website that opens in a
new window)
S
T, U AND W
15,753
TOTAL PAGEVIEWS
CAREER MAKERS
View my complete profile
ABOUT ME
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
Posted by CAREER MAKERS at 10:03 AM 0 comments
Links to this post
Labels: MODEL PAPERS
Ans. (A)
21. The remittance problems from India was initially tackled by the
East India Company government through the
(A) Development of more exports of grains from India
(B) Exports of more cotton and silk goods to Europe
(C) Development of indigo and export of opium to China
(D) Development of jute and promotion of its export to Europe
Ans. (A)
22. Under Cholas village administration the land revenue was
collected by
(A) Ur
(B) Mahasabha
(C) Uparika
(D) A Special Dal
Ans. (D)
23. The chief ideas of worship during the Rajput age were
(A) Ram and Krishna
(B) Vishnu and Shiva
(C) Brahma and Sun
(D) Brahma and Ganesha
Ans. (B)
24. The chief feature of the temples constructed by the Cholas was
their
(A) Gopurams or gateways
(B) Vimanas or Towers
(C) Assembly-halls for the devotees
(D) Massive pillars
Ans. (B)
25. What is the correct chronological order of the following British
Officials in India?
1. Sir John Sore
2. Marquis Cornwallis
3 Earl of Minto
4. Marquess of Wellesley
Select the correct answer using the codes given below
Codes:
(A) 2,1,4,3
(B) 1,2,3,4
(C) 1,2,4,3
(D) 2,1,3,4
Ans. (A)
Recommend this on Google
THURSDAY, OCTOBER 6, 2011
Xavier Aptitute Test (XAT) 2012
XLRI Jamshedpur conducts XAT 2012 on behalf of Xavier
Association of Management Institutes(XAMI). More than 16 core
member institutes located in different parts of the country will accept
the score for admission into Post Graduate Management Programme
Colleges accepting XAT Score:
XLRI, Jamshedpur
XIMR, Mumbai
LIBA, Chennai
Xaviers Institute of Management and Entrepreneurship,
Bangalore
Xaviers Institute of Management, Bhubhaneshwar
powered by
SEARCH THIS BLOG
Railway Recruitment
Board
Indian Air Force
(Defence)
RRB Technical Cadre
Examination
RPF Sub-Inspectors /
Constables Exam
RRB Non - Technical
Cadre Examination
IAF Women Pilot Trainees
Examination
IAF Pilots Examination
IAF Commissioned Officers
Examination
IAF Aeronautical
Engineering Officers Exam
IAF Musician Trade
Examination
IAF Airman Technical
Trade Examination
IAF Airman Non-Technical
Trade Examination
I.A.F. Airman (Educational
Instructors Trade)
Examination
Defence Service
Examinations
Banking & Insurance
Combined Defence
Services Examination
(CDS Exam)
National Defence
Academy Examination
(NDA Exam)
SBI Clerical Grade
Examination
Reserve Bank Grade 'A'/'B'
Officers' Exam
Probationary Officers
Examination
L.I.C. Officers' Examination
L.I.C. Development Officers'
Examination
G.I.C. Officers Examination
G.I.C. Assistants
Examination
Indian Navy (Defence) State Civil Examinations
Indian Navy Sailors
Matric Examination
Indian Navy SSC
(Technical) Exam
Indian Navy Law /
Logistics Exams
Indian Navy Dockyard
Apprentices Exams
Indian Navy Direct Entry
Examinations
Indian Navy Direct Entry
Artificer Exams
Indian Navy Artificer
Apprentices Exams
Indian Army Tradesman
(GD/SD) Examinations
Indian Army Surveyor
Auto Cartographer
Examination
Indian Army Soldiers
Clerk Examination
Indian Army Soldiers
Technical Exam
State Civil Exams &
Competitive Exam
Information
SSC : Section Officers
(Commercial) Examination
SSC : Section Officer (Audit)
Examination
SSC : Junior Hindi
Translators Examination
SSC Investigators
Examination
Combined Matric
Preliminary Exam
Combined Matric Level -
Main Examination
Combined Graduate
Preliminary Examination
Combined Graduate Level-
Mains Examination
COMPETITIVE EXAMS IN INDIA
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
Posted by CAREER MAKERS at 12:26 AM 0 comments
Links to this post
Labels: CAREER GUIDANCE
Loyla Academy, Secunderabad
Mar Athanasios College of Advanced studies, Ti ruvalla
Mount Carmel Institute of Management, Banglore
Xavier Institute of Social Service, Ranchi
St. Joseph's Institute of Mnagement,Trichy
Andhra Loyla Institute of Management, Vijaywada
St. Berchmans College, Kerala
Xaviers Institute of Management, Jabalpur
St. Joseph's College of Business Administration, Bangalore
St. Aloysius Institute of Management and Information
Technology (AIMIT), Mangalore
St. Francis Institute of Management and Research,
Mumbai
Centres will double up:
There will be an increase in the number of XAT centres to
reach out to more interested candidates. Details of the
same would be released in due course of time.
This has been done to prevent inconvenience to
candidates who had to travel to other cities for giving
XAT. The exam will be coordinated by XLRI, Jamshedpur.
XAT test format: The format of XAT would be pencil-paper based
to ensure that candidates of all backgrounds are at par.
How to apply: Onlline registration begins from September 20,2011
to November 30,2011.
Exam Date: Sunday 8th January, 2012.
For more details Click here
Recommend this on Google
SUNDAY, OCTOBER 2, 2011
UPPCS Prelims General Studies
solved Question Paper 2011
1. Which among the following is the largest software
company in India ?
(a) Infosys
(b) TCS
(c) WIPRO
(d) HCL Tech
Ans: (b)
2. Which one of the following is different from the others
from the point of view of ownership ?
(a) LIC Policy
(b) Bank Fixed Deposit
(c) Kisan Vikas Patra
(d) Debenture of a Company
Ans:
3. In the Union Budget 2011 - 12, the effective rate of
interest for fanners on timely repayment of the bank loan is
(a) 7 percent
(b) 6 percent
Indian Army SGD Exams
Indian Army Nursing
Exams
Indian Army JCO
(Religious Teacher)
Exams
Indian Army JCO
(Catering) Exams
Indian Army Havildar
Education
Union Public Service Commission
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(c) 4 percent
(d) 3 percent
Ans: (c)
4. 'Athapoo ' is associated with which of the following
festivals ?
(a) Dol Yatra
(b) Onam
(c) Pongal
(d) Vishwakarma Puja
Ans: (b)
5. Match List - I with List - II and select the correct answer
from the code given below:
List - I List - II
A. Pandit Durgalal 1. Instrumental Music
B. Lalgudi Jayaraman 2. Dance
C. Bala Murali Krishna 3. Painting
D. Amrita Shergil 4. Vocal Music
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 4 3
(c) 3 1 2 4
(d) 2 4 3 1
Ans: (a)
6. South Indian festival of 'Onam' is associated with which
of the following ?
(a) Ram's victory over Rawan
(b) Durga's killing of Mahishasur
(c) Shiva Shakti
(d) Mahabali
Ans: (d)
7. Which of the following crops are grown mainly in the
irrigated areas during Zaid ?
(a) Arhar and Gram
(b) Moong and Urad
(c) Rice and Millets
(d) Maize and Groundnut
Ans:
8. The largest producer of Sugar in India is
(a) Bihar
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
Ans: (c)
9. Which of the following authority sanctions foreign
exchange for the import of goods ?
(a) Any Nationalised Bank
(b) Exchange Bank
(c) Reserve Bank of India
(d) Ministry of Financer
Ans:
10. A letter of credit has to be produced by
(a) an exporter
(b) an importer
(c) custom authorities
(d) shipping company
Ans:
11. Which organisation promotes the foreign trade ?
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(a) ECGC
(b) MMTC
(c) STC
(d) All of the above
Ans:
12. The main source of fund for the National Highway
Authority of India is
(a) Cess
(b) Foreign assistance
(c) Market borrowings
(d) Budgetary support of Union Government
Ans:
13. Golden rice has the highest quantity of
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin C
(d) Vitamin K
Ans: (a)
14. Which one of the following is useful in the treatment of
scurvy disease ?
(a) Mango
(b) Papaya
(c) Aonla
(d) Ber
Ans: (c)
15. MODVAT is related to
(a) Excise duty
(b) Value Added Tax (VAT)
(c) Wealth Tax
(d) Income Tax
Ans: (b)
16. More than one-third of the crude steel production of the
world comes from
(a) China
(b) Japan
(c) Russia
(d) U.S.A.
Ans: (a)
17. The Sun City is located in
(a) Italy
(b) Japan
(c) Mexico
(d) South Africa
Ans: (d)
18. The correct descending order of the leading producers
of milk is
(a) China, India, Russia, U.S.A.
(b) India, U.S.A., China, Russia
(c) U.S.A., India, China, Russia
(d) India, China, U.S.A., Russia
Ans: (b)
19. Match List - I and List - II and select the correct answer
from the code given below the lists:
List - I List - II
(Iron-Steel Centre) (Country)
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
A. Hamilton 1. China
B. Birmingham 2. Canada
C. Essen 3. U.K.
D. Anshan 4. Germany
Code:
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 1 4 3
(c) 2 3 4 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (c)
20. Import procedure begins with
(a) Indent
(b) Mate's receipt
(c) Marine insurance
(d) Shipping bill
Ans:
21. Private Sector Mutual Funds in india were permitted in
(a) 1964
(b) 1993
(c) 1994
(d) 2001
Ans: (b)
22. The State known as 'Garden of Spices' is
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
Ans: (b)
23. In India two largest producers of coal (2008 -09) are
(a) Andhra Pradesh and Chhattisgarh
(b) Chhattisgarh and Orissa
(c) Chhattisgarh and Jharkhand
(d) Jharkhand and Madhya Pradesh
Ans:
24. Which of the following towns lie in the National Capital
Region ?
1. Ambala
2. Khurja
3. Karnal
4. Rohtak
Select the correct answer from the code given below:
Code:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 2, 3 and 4 only
Ans: (d)
25. Coolgardie lies in the Australian province of
(a) New South Wales
(b) Northern Territory
(c) Queensland
(d) Western Australia
Ans: (d)
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
26. Match List - I and List - II and select the correct answer
from the code given below:
List - I (Lake)
A. Erie
B. Michigan
C. Ontario
D. Superior
List - II (City)
1. Duluth
2. Detroit
3. Gary
4. Hamilton
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 3 2 4
(c) 4 2 3 1
(d) 2 3 4 1
Ans:
27. In India the State with the largest area under very
dense forests is
(a) Arunachal Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Orissa
Ans:
28. Which one of the following does NOT lie in
Maharashtra ?
(a) Balaghat Range
(b) Harishchandra Range
(c) Mandav Hills
(d) Satmala Hills
Ans:
29. Which one of the following is NOT the port town of
Gujarat ?
(a) Jamnagar
(b) Okha
(c) Porbandar
(d) Veraval
Ans:
30. Who among the following has been awarded the
prestigious Abel Prize for the year 2011 ?
(a) Isadore M. Singer
(b) John Griggs Thompson
(c) John Willard Milnor
(d) Peter D. Lax
Ans: (c)
31. Assertion (A): Kerala stands first in terms of human
development index.
Reason (R) : Its unemployment rate is the highest in the country.
Select the correct answer from the code given below:
Code:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of
(A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is NOT the correct explanation
of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans:
32. Which one of the following pairs is NOT correctly
matched?
(a) Koyali - Gujarat
(b) Nagapattinam- Andhra Pradesh
(c) Numaligarh - Assam
(d) Manali - Tamil Nadu
Ans:
33. Arrange the following States of India in descending
order of their forest-area and select the correct answer
from the code given below:
1. Andhra Pradesh
2. Arunachal Pradesh
3. Chhattisgarh
4. Orissa
Code:
(a) 1, 3, 4, 2
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 2, 1, 4, 3
Ans:
34. According to the World Bank's Global Development
Finance Report 2010 the correct descending order of the
world's five most indebted countries is
(a) Russia, Brazil, China, Turkey, India
(b) Russia, China, Turkey, Brazil, India
(c) Russia, China, Brazil, India, Turkey
(d) Russia, Brazil, India, China,Turkey
Ans:
35. In February 2011 India International Youth Film
Festival was held in
(a) Hyderabad
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) New Delhi
Ans: (d)
36. At the 83rd Oscar Awards the best film award was won
by
(a) Black Swan
(b) The Fighter
(c) The King's Speech
(d) The Social Network
Ans: (c)
37. The foundation stone of the third Indian Research
Centre in Antarctica was laid by the name of
(a) Sarswati
(b) Bharti
(c) Anweshan
(d) Yamnotri
Ans: (b)
38. The author of the book "The Emperor of All Maladies A
Biography of Cancer", for which 2011 Pulitzer Prize has
been awarded, is
(a) Farid Zakariya
(b) Geeta Anand
(c) Jhumpa Lahiri
(d) Siddhartha Mukherjee
Ans: (d)
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
39. Who among the following film actors was given Mother
Teresa Award in March 2011 ?
(a) Prem Chopra
(b) Rajesh Khanna
(c) Shammi Kapoor
(d) Shatrughan Sinha
Ans: (a)
40. Which one of the following Indian States has recently
signed a $220 million agreement with the World Bank ?
(a) Bihar
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
Ans: (a)
41. India has recently signed Comprehensive Economic Cooperation
Agreement with
(a) Indonesia
(b) Malaysia
(c) Saudi Arabia
(d) Vietnam
Ans:
42. Which one of the following districts of Uttar Pradesh
has the highest literacy rate as per the provisional figures of
2011 Census?
(a) Gautambuddh Nagar
(b) Ghaziabad
(c) Kanpur Nagar
(d) Lucknow
Ans: (b)
43. Thumri Singer Girija Devi belongs to
(a) Banaras Gharana
(b) Agra Gharana
(c) Kirana Gharana
(d) Lucknow Gharana
Ans: (a)
44. Match List - I with List - II and select the correct answer
from the code given below:
List - I (District) List - II (Headquarters)
A. Jalaun 1. Akbarpur
B. Kanpur Dehat 2. Navgarh
C. Sant Ravidas Nagar 3. Padrauna
D. Kushinagar 4. Orai
Code:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 3 2 1
(c) 2 1 3 4
(d) 1 2 4 3
Ans: (a)
45. The first Woman General Secretary of SAARC, elected in
January 2011, comes from
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Maldives
(d) Bhutan
Ans: (c)
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
46. The 18th Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award has
been given to
(a) Shabana Azmi
(b) Maulana Wahiduddin Khan
(c) Javed Akhtar
(d) None of the above
Ans: (b)
47. India in February 2011 signed Free Trade Agreement
with
(a) Australia
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) South Korea
Ans: (c)
48. Match List - I with List - II and select the correct answer
from the code given below :
List - I (City) List - II (Aerodrome)
A. Lucknow 1. Babatpur
B. Varanasi 2. Kheria
C. Kanpur 3. Amausi
D. Agra 4. Chakeri
Code:
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 1 4 3
(c) 3 2 1 4
(d) 3 1 4 2
Ans: (d)
49. The official bird of Uttar Pradesh is
(a) Peacock
(b) Saras
(c) Parrot
(d) Cuckoo
Ans: (b)
50. The most popular religious magazine 'Kalyan' is
published from
(a) Mathura
(b) Rishikesh
(c) Gorakhpur
(d) Varanasi
Ans: (c)
51. Which One of the following pairs is not correctly
matched ?
(a) Vrindavan Mandir - Mathura
(b) J.K. Temple - Lucknow
(c) Vishwanath Mandir - Varanasi
(d) Devipatan Mandir - Tulsipur
Ans: (b)
52. Which one of the following statements regarding uttar
Pradesh, according to the provisional figures of 2011 Census
is not correct?
(a) It accounts for 16.5 percent of the Country's population.
(b) It has the largest 'number of children in the country.
(c) Its decadal growth rate is 18.4%.
(d) Its Sex ratio is 908.
Ans: (c)
53. Famous Charkula dance is associated with
(a) Avadh
(b) Bundelkhand
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(c) Brijbhumi
(d) Rohilkhand
Ans: (c)
54. Sardar Vallabh Bhai Patel Agricultural University is
located at
(a) Faizabad
(b) Meerut
(c) Kanpur
(d) Jhansi
Ans: (b)
55. The winner of All England Badminton
championship.2011, Men's Singles Title, was
(a) Chen Jin
(b) Lee Chong Wei
(c) Lee Yong Dae
(d) Lin Dan
Ans: (b)
56. The Winner of Australian Open 2011, Men's Singles, was
(a) Andy Murray
(b) David Ferrer
(c) Novak Djkovic
(d) Roger Federer
Ans: (c)
57. The Captain of the Indian Hockey Team for Azlan Shah
Cup Hockey Tournament, 2011, was
(a) Arjun Halappa
(b) Rajesh Kumar
(c) Rajpal Singh
(d) Shivendra Singh
Ans:
58. Farrukhabad is known for
(a) Carpet weaving
(b) Glassware
(c) Perfume Manufacture
(d) Hand Printing
Ans: (d)
59. In Which of the following crops Uttar Pradesh is not the
largest producer in India?
(a) Polato
(b) Rice
(c) Sugarcane
(d) Wheat
Ans: (b)
60. In ICC Cricket World Cup 2011 the "man of the
tournament" was
(a) Kumar Sangakarra
(b) Sachin Tendulkar
(c) Tilakratne Dilshan
(d) Yuvraj Singh
Ans: (d)
61. The "Leures World Sportsman Year" award for 2010 was
given to
(a) Lionel Massi
(b) Rafael Nadal
(c) Ronaldo
(d) Sachin Tendulkar
Ans: (b)
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
62. 'Smash' is assosiated with which of the following sports?
(a) Boxing
(b) Wrestling
(c) Football
(d) Volleyball
Ans: (d)
63. Bula Chaudhary is well-known in which of the following
sports?
(a) Swimming
(b) Hockey
(c) Football
(d) Archery
Ans: (a)
64. Tejaswani Sawant is the first Indian woman to be
crowned world championship in
(a) Athelatics
(b) Boxing
(c) Shooting
(d) Wrestling
Ans: (c)
65. The correct descending order of the four winners of the
highest number of gold medals in the 34th National Games
2011 is
(a) Services, Manipur, Haryana, Maharashtra
(b) Services, Haryana, Manipur, Maharashtra
(c) Services, Manipur, Maharashtra, Haryana
(d) Services, Haryana, Maharashtra, Manipur
Ans: (a)
66. In the 34th National Games, 2011 which State. Won the
team title in Badminton in Men's Section?
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
Ans: (a)
67. "Stanley Cup' is associated with
(a) Badminton
(b) Basketball
(c) Golf
(d) Ice Hockey
Ans: (d)
68. If COMPUTER IS Coded as RFUYQNPC, the code for
MEDICINE will be
(a) MFEDJJOE
(b) MFEJDJOE
(c) EOJDEJFM
(d) EOJDJEFM
Ans: (d)
69. Introducing a girl Mohan said. "Her mother is the only
daughter of my mother-in-law." How is Mohan related to
that girl?
(a) Brother
(b) father
(c) Husband
(d) Uncle
Ans: (b)
70. The following series has a wrong number:
1 12 65 264 795 1590 1593
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
The wrong number is
(a) 65
(b) 264
(c) 795
(d) 1590
Ans: (d)
71. Govind is 3 years older than his wife Shyama and four
times as old as his son Raghu. If Raghu becomes 15 years
old after 3 years, what is the present age of Shyama ?
(a) 60 years
(b) 51 years
(c) 48 years
(d) 45 years
Ans: (d)
72. Ten years ago Ram's age was half of Moti's age. If the
ratio of their present ages is 3 : 4, what is the total of their
present ages?
(a) 25
(b) 28
(c) 32
(d) 35
Ans: (d)
73. Sonu bought a watch with 30 percent discount on the
labelled price. He sold it With 20 percent profit on the
labelled price. Approximately, what was his percentage of
profit on the price he bought?
(a) 50
(b) 65
(c) 70
(d) 85
Ans: (c)
74. Which one of the following will come next in the series
given below?
LXF MTJ NPN OLR
(a) PHV
(b) PPV
(c) PTV
(d) PJW
Ans: (a)
75. There are four prime numbers. The product of first
three is 385 and the product of the last three is 1001. First
and the last numbers are respectively:
(a) 5, 11
(b) 5, 13
(c) 7, 11
(d) 7, 13
Ans: (b)
76. If the number 1 X 5 X 01 is divisible by 11, then X is
equal to
(a) 2
(b) 6
(c) 8
(d) 3
Ans: (c)
77. Avinash spent 2/5 of his income for a month on rent and
3/4th of the remainder on other expenses. The balance of
Rs.180 he put in his savings account. How much was his
income for the month?
(a) Rs. 1,200
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(b) Rs. 1,400
(c) Rs. 1,600
(d) Rs. 1,800
Ans: (a)
78. The author of 'Green Development' is
(a) M.J. Bradshaw
(b) M. Nicolson
(c) R.H. Whittakar
(d) W.M. Adams
Ans: (d)
79. The missing number in the following series:
0, 4, 18, 48, ? 180 is
(a) 58
(b) 68
(c) 84
(d) 100
Ans: (d)
80. Man as started a business investing Rs. 42,000. After 7
months, Kamal joined him with a capital of Rs. 50,000. At
the end of the year, the total profit was Rs. 30,160. What is
Kamal's share in the profit?
(a) Rs. 10,000
(b) Rs. 20,160
(c) Rs. 10,160
(d) Rs. 8,000
Ans: (a)
81. The surface area of a cube is 384 m
2 Its volume will be
(a) 512m3
(b) 516m3
(c) 1032m3
(d) 216m3
Ans: (a)
82. The World Water Conservation Day is observed on
(a) 28 February
(b) 22 March
(c) 5 June
(d) 11 July
Ans: (b)
83. The Periyar Game Sanctuary is renowned by
(a) Lions
(b) Spotted deers
(c) Tigers
(d) Wild Elephants
Ans: (c)
84. Which one of the following cities has the largest slum
population?
(a) Bangalore
(b) Chennai
(c) Delhi
(d) Surat
Ans: (c)
85. Which one of the following is the most urbanized
country of West Asia?
(a) Israel
(b) Kuwait
(c) Qatar
(d) Saudi Arabia
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
Ans:
86. Which of the following countries suffer from the acid
rains?
1. Canada
2. France
3. Norway
4. Germany
Select the correct answer from the code given below:
Code:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4
Ans:
87. The World Tiger Summit 2010 was held at
(a) Bangkok
(b) Nairobi
(c) New Delhi
(d) Petersburg
Ans: (d)
88. The author of 'Nuclear, Reactor Time Bomb' is
(a) C.C. Park
(b) E. P. Odum
(c) S. Polasky
(d) Takashi Hirose
Ans: (d)
89. Which one of the following States India has recorded
the maximum increase in literacy rate during 2001-2011?
(a) Bihar
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh
Ans: (a)
90. As per the provisional figures of 2011 Census the second
most populous State of India is
(a) Andhra Pradesh
(b) Bihar
(c) Maharashtra
(d) West Bengal
Ans: (c)
91. Which of the following statements are correct according
to the provisional figures of Census of India 2011? Use the
code given below to select the correct answer:
1. The lowest population is found in Lakshadweep.
2. Chandigarh has the highest population density.
3. Arunachal Pradesh has the lowest population density.
4. Dadra and Nagar Haveli has the highest decadal growth of
population.
Code:
(a) 1 and 2
(b) 1,2 and 3
(c) 2,3 and 4
(d) 1,3 and 4
Ans: (d)
92. According to the provisional figures of Census 2011
arrange the following districts of Uttar Pradesh In
descending order of their population size and select the
correct answer from the code given below:
1. Allahabad
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
2. Azamgarh
3. Ghaziabad
4. Lucknow
Code:
(a) 1,3,2,4
(b) 1,4,3,2
(c) 2,3,1,4
(d) 4,1,2,3
Ans: (a)
93. According to the provisional figures of 2011 Census the
lowest sex ratio in India is found in
(a) Chandigarh
(b) Daman and Diu
(c) Dadra and Nagar Haveli
(d) Haryana
Ans: (b)
94. The first Gupta ruler who issued coins was
(a) Srigupta
(b) Chandragupta I
(c) Samudragupta
(d) Chandragupta II
Ans:
95. The Prince who was responsible for the death of his
father was
(a) Ajatasatru
(b) Chandapradyota
(c) Prasenjit
(d) Udayana
Ans:
96. Who among the following was the earliest Sufi Saint to
have settled at Ajmer?
(a) Sheikh Moinuddin Chisti
(b) Sheikh Qutbuddin Bakhtiyar Qaki
(c) Sheikh Nizamuddin Auliya
(d) Sheikh Salim Chisti
Ans:
97. With which Mughal General did Shivaji sign the famous
'Treaty of Purandhar in 1665 A.D?
(a) Jaswant Singh
(b) Jai Singh
(c) Shaishta Khan
(d) Diler Khan
Ans:
98. During the 13th and 14th Centuries A.D. the Indian
peasants did not cultivate
(a) Wheat
(b) Barley
(c) Rice
(d) Maize
Ans:
99. The writer of Mahabhasya 'Patanjali ' was a
contemporary of
(a) Chandragupta Maurya
(b) Ashoka
(c) Pushyamitra Sunga
(d) Chandragupta I
Ans:
100. Gautama Buddha had attained Mahaparinibban in the
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
State of
(a) Anga
(b) Magdha
(c) Malta
(d) Vatsa
Ans:
101. Buddha had delivered Maximum sermons at
(a) Vaishali
(b) Sravasti
(c) Kaushambi
(d) Rajgriha
Ans:
102. Consider the following statement and select the correct
answer from the code given below:
1. Vikrarn Samvat began in 58 BC.
2. Saka Samvat began in 319 AD.
3. Gupta era began in 319 AD.
4. The era of Muslim rule in India began in 1192 AD.
Code:
(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1,2, 3 and 4
Ans:
103. Which one of the following rulers established
embassies in foreign countries on modern lines?
(a) Haider Ali
(b) Mir Qasim
(c) Shah Alam II
(d) Tipu Sultan
Ans:
104. Who among the following was the one to have escaped
being hanged in the 'Kakori Conspiracy Case'?
(a) Ashfaqullah Khan
(b) Rajendra Lahiri
(c) Ram Prasad Bismil
(d) Chandra Shekhar Azad
Ans:
105. Who among the following attended all the three Round
Table Conferences?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) B.R. Ambedkar
(c) Vallabh Bhai Patel
(d) Rajendra Prasad
Ans:
106. Which Sultan of Delhi imposed Jaziya on the Brahmins
also?
(a) Balban
(b) Firoz Tughlaq
(c) Allauddin Khilji
(d) Mohammad bin Tughlaq
Ans:
107. Who among the following was the founder of Agra?
(a) Balban
(b) Bahlol Lodhi
(c) Sikandar Lodhi
(d) Firoz Tughlaq
Ans:
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
108. Which one of the following pairs is not correctly
matched?
(a) Ajmer-Quuwal-al-Islam
(b) Jaunpur - Atala Mosque
(c) Malwa - Jahaz Mahal
(d) Gulbarga - Jama Masjid
Ans:
109. Who among the following leaders of the Revolution of
1857 had the real name of Ram Chandra Pandurang ?
(a) Kunwar Singh
(b) Nana Saheb
(c) Tatiya Tope
(d) Mangal Pandey
Ans:
110. Who among the following led the agitation against the
Partition of Bengal (1905) ?
(a) Surendranath Banerjee
(b) C. R. Das
(c) Ashutosh Mukherjee
(d) Rabindra Nath Tagore
Ans:
111. Who among the following leaders escaped from the
prison and organized underground activities during the
'Quit India Movement' ?
(a) J.B. Kriplani
(b) Ram Manohar Lohia
(c) Achyut Patwardhan
(d) Jai Prakash Narayan
Ans:
112. Arrange the following In the chronological order and
select the correct answer from the code given below:
1. The August Offer
2. The Cabinet Mission Plan
3. The Cripps Mission Plan
4. The Wavell Plan
Code:
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 4, 3, 2, 1
(c) 1, 3, 4, 2
(d) 3, 4, 1, 2
Ans:
113. After returning from South Africa, Gandhiji launched
his first successful Satyagraha in
(a) Champaran
(b) Chauri Chaura
(c) Bardoli
(d) Dandi
Ans:
114. The only session of the Indian National Congress
addressed by Mahatma held at
(a) Amravati
(b) Belgaum
(c) Karachi
(d) Nagpur
Ans:
115. Who among the following had moved the Non cooperation
resolution in the Nagpur session of the Indian
National Congress in 1920 ?
(a) C.R. Das
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(b) Annie Besant
(c) B.C. Pal
(d) Madan Mohan Malviya
Ans:
116. Which one of the following pairs is correctly matched ?
(a) Durga Das : The Life of Mahatma Gandhi
(b) Louis Fischer: India From Curzon to Nehru and After
(c) Frank Moraes: Jawahar Lal Nehru - A Biography
(d) Maulana Abul Kalam Azad : India Divided
Ans:
117. Which one of the following pairs is NOT correctly
matched ?
(a) James Watt: Steam Engine
(b) A. G. Bell : Telephone
(c) J. L. Baird : Television
(d) J. Perkins : Penicillin
Ans: (d)
118. Who among the following had started 'Mitra Mela'
Association ?
(a) Shyamji Krishna Verma
(b) Vinayak Damodar Savarkar
(c) Lala Hardayal
(d) Sohan Singh Bhakna
Ans: (b)
119. The statement "I am a socialist and a republican and
am no believer Kings and Princes" is associated with
(a) Narendra Dev
(b) Achyut Patwardhan
(c) Jai Prakash Narayan
(d) Jawahar Lal Nehru
Ans:
120. Who among the following had led the Swadeshi
Movement in Delhi.
(a) Balgangadhar Tilak
(b) Ajit Singh
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Syed Haider Raza
Ans:
121. Which one of the following pairs is correctly matched ?
(a) Silver iodide - Horn Silver
(b) Silver chloride - Artificial rain
(c) Zinc phosphide - Rat poison
(d) Zinc sulphide - Philosopher's wool
Ans:
122. Which one of the following gases is essential for
photosynthesis process ?
(a) CO
(b) Co2
(c) N2
(d) O2
Ans: (b)
123. Match List - I with List - II and select the correct
answer from the code given below:
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
List - I List - II
A. Morphine 1. Antiseptic
B. Sodium 2. Alloy
C. Boric Acid 3. Analgesic
D. German Silver 4. Kerosene oil
Code:
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 4 3 1
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 1 2
Ans: (d)
124. Which one of the following human organs is most
susceptible to harmful radiations ?
(a) Eyes
(b) Heart
(c) Brain
(d) Lungs
Ans:
125. The minimum height of a plane mirror to see the full
size image of a person is equal to
(a) the height of the person
(b) half the height of the person
(c) one-fourth the height of the person
(d) double the height of the person
Ans: (b)
126. Helium is preferred to hydrogen in air balloons
because it
(a) is cheaper
(b) is less dense
(c) has greater lifting power
(d) does not form an explosive mixture with air.
Ans: (d)
127. Which one of the following is NOT formed in our body
?
(a) Vitamin A
(b) Protein
(c) Enzyme
(d) Hormone
Ans: (a)
128. Anosmia is
(a) loss of the sense of taste.
(b) loss of the sense of smell.
(c) loss of the sense of touch.
(d) loss of the sense of heat.
Ans: (b)
129. Assertion (A) : If somebody stops taking green
vegetables he will suffer from night blindness.
Reason (R) : He will suffer from Vitamin A deficiency.
Select the correct answer from the code given below:
Code:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of
(A).
(b) Both (A) and (R) are true. but (R) is NOT the correct explanation
of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.
Ans: (d)
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
130. Insectivorous fish used for mosquito control is
(a) Hilsa
(b) Labeo
(c) Gambusia
(d) Mystus
Ans: (c)
131. With which of the physiological process Thrombin is
associated ?
(a) Excretion
(b) Blood clotting
(c) Reproduction
(d) Growth
Ans: (b)
132. AIDS is caused by
(a) Bacteria
(b) Fungus
(c) Helminth
(d) Virus
Ans: (d)
133. Which of the following is NOT the normal function of
the human kidney ?
(a) Regulation of water level in the blood.
(b) Regulation of sugar level ill the blood.
(c) filter out urea.
(d) Secretion of several hormones.
Ans: (d)
134. Retina of the eye is comparable to which of the
following parts of a traditional camera ?
(a) Film
(b) Lens
(c) Shutter
(d) Cover
Ans: (a)
135. Which one of the following is used as a moderator in
the nuclear reactor?
(a) Thorium
(b) Graphite
(c) Radium
(d) Ordinary water
Ans: (b)
136. Refrigeration helps in food preservation by
(a) killing the germs
(b) reducing the rate of biochemical reactions
(c) destroying enzyme action.
(d) sealing the food with a layer of ice.
Ans: (b)
137. Electric bulb filament is made of
(a) Copper
(b) Aluminium
(c) Lead
(d) Tungsten
Ans: (d)
138. Which mirror is used as a rear view mirror in the
vehicles?
(a) Plane
(b) Convex
(c) Concave
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(d) Inverted
Ans: (b)
139. Which one of the following is a part of Infotech
Terminology?
(a) Protocol
(b) Login
(c) Archie
(d) All the above
Ans: (d)
140. Inventor and founder of www is
(a) Timbernrus
(b) N. Russel
(c) Lee N. Fiyong
(d) Bill Gates
Ans: (a)
141. Amniocentosis is a method used to determine the
(a) foetal sex
(b) kind of Amino acids
(c) sequence of Amino acids in protein
(d) type of hormones
Ans: (c)
142. BMD testing is done to diagnose
(a) Dengue
(b) Malaria
(c) Osteoporosis
(d) AIDS
Ans: (c)
143. The principle 'of 'Black hole' was enunciated by
(a) C.V. Raman
(b) H.J. Bhabha
(c) S. Chandrashekhar
(d) H. Khurana
Ans: (c)
144. Which one of the following has the right to address the
Parliament?
(a) Attorney General of India
(b) Chief Election Commissioner of India
(c) Chief Justice of India
(d) National Security Advisor
Ans: (a)
145. Which one of the following statements about the
Parliament of India is NOT correct?
(a) The Constitution provides for a Parliamentary form of
Government.
(b) The foremost function of the Parliament is to provide a Cabinet.
(c) The membership of the Cabinet is restricted to the Lower House.
(d) The Cabinet has to enjoy the confidence of the majority in the
popular Chamber.
Ans: (c)
146. Voting right by the youths at the age of 18 years was
exercised for the first time in the General Election of
(a) 1987
(b) 1988
(c) 1989
(d) 1990
Ans: (c)
147. Under which one of the following Articles of the Indian
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
Posted by CAREER MAKERS at 11:41 PM 0 comments
Links to this post
Labels: SOLVED PAPERS
Constitution, the Legislative Assembly is allowed to resolve
for the creation of the Legislative Council?
(a) 168
(b) 169
(c) 170
(d) 171
Ans: (b)
148. Missile' Astra' is a
(a) land to land missile
(b) land to air missile
(c) air to air missile
(d) water to land missile
Ans: (c)
149. Indane gas is a mixture of
(a) butane and hydrogen
(b) butane and oxygen
(c) butane and propane
(d) methane and oxygen
Ans: (c)
150. Which one of the following States has granted Sanskrit
language the status of the second 'official language of the
State?
(a) Bihar
(b) Chhattisgarh
(c) Uttar Pradesh
(d) Uttarakhand
Ans: (d)
1.Consider the following expressions indicating the step or
impulse response of an initially relaxed control system-
1. (5 4e-2+) u(t)
2. (e-2t +5) (u(t))
3 .V(t) + 8e-2t u(t)
4 . V(t) + 4e-2t 4(t)
2.Which is the following relate to rational transfer function
of a system-
1. Ratio of Fourier transform of output to input with zero initial
conditions.
2. Ratio of Laplace transform of output to input with zero initial
conditions.
3. Laplace transform of system impulse response.
3. Laplace transform of system unit step response select the
correct answer using the codes given below. Codes
a.) 1 and 4
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
b.) 2 and 3
c.) 1 and 3
d.) 2 and 4
4.For the signal g (t) 10 cos (50 pt) cos2 (150at) The
Nyquist sampling state in t seconds is
a.) 150 samples per second
b.) 200 samples per second
c.) 300 samples per second
d.) 350 samples per second
5.In the case of a 70 MHz 1F carries for a transponder band
width of 36 MHz; energy must lie between MHz.
a.) 34 and 106
b.) 52. And 88
c.) 106 and 142
d.) 34 and 142
6.Radar used to eliminate clutter in navigational application
is
a.) Pulse radar
b.) Tracking radar
c.) MTI radar
d.) Mono pulse radar
7.The 1.55 mm windows is not yet in use with fiber optic
systems because
a.) The attenuation is higher than at 0.85 mm
b) The attenuation is higher than at 1.3mm
c.) Suitable laser devices have not yet been developed
d.) It does not lend itself to wavelength multiplexing
8.Pre-emphasis in FM systems involvesa.)
Compression of the modulating signal
b.) Expansion of the modulating signal
c.) Amplification of lower frequency components of the modulating
signal.
d.) Amplification of higher frequency components of the modulating
signal.
9.In a terrestrial microwave system transmission of signals
is achieved througha.)
reflection from the ionosphere
b.) line of sight mode
c) reflection from the ground
d.) diffraction from the stratosphere.
10.Casse grain feed is used with a parabolic reflector to
a.) increase the gain of the system
b). increase the bandwidth of the system
c.) reduce the size of the main reflector
d.) allow the feed to be placed at a convenient point.
11.In most microwave communication link rain drop
attenuation is caused due toa.)
scattering of microwaves by water drops of specific size.
b) scattering of microwaves by a collection of droplets acing as a
single body.
c.) absorption of microwaves by water and consequent heating of the
liquid
d.) absorption of the microwaves by water vapor in the atmosphere.
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
12.When a (75 j40)W load is connected to a coaxial line of
Z0 = 75 W at 6MHz then the load matching on the line can
be accomplished by connectinga.)
A short circuited stub at the load
b.)An inductance at the load
c. )A short circuited stub at a specific distance from the load
d.)none of the above
13.As compared to analog multimeters, digital Multimeters's
are
a.) less accurate
b.) more accurate
c.) equally accurate
d.) none.
14.When a signal of 10 mV at 75 MHz is to be measured then
which of the following instruments can be used
a.) VTVM
b.) Cathode ray oscilloscope
c.) Moving iron voltmeter
d.) Digital multimeter
15.Amplifier of class B has high theoretical efficiency of 78.5
percent becausea.)
It is biased almost to saturation
b.)Its quiescent current is low
c.)Its output is an exact replica of its input
d.)It is biased well below cut off
16.The coupling that produces minimum interference with
frequency response isa.)
Direct coupling
b.)Impedance coupling
c.) R C coupling
d.)Transformer coupling
17.A superconductor is a
a.) A material showing perfect conductivity and Meissner effect below
a critical temperature
b.) A conductor having zero resistance
c.) A perfect conductor with highest di-magnetic susceptibility
d.) A perfect conductor which becomes resistance when the current
density through it exceeds a critical value
18.When an inductor tunes at 200 KHz with 624 pF
capacitor and at 600 KHz with 60.4 pF capacitor then the
self capacitance of the inductor would be
a) 8.05 pF
b) 10.05pF
c.) 16.01pF
d.) 20.01pF
19.The Q of a radio coil
a.) is independent of frequency
b.) increases monotonically as frequency increases
c.) decreases monotonically as frequency increases
d.) increases upto a certain frequency and then decreases beyond that
frequency
20.When a generator of internal impedance and operating
at 1GHz feeds a load via a coaxial line of characteristic
impedance 50 ohm then the voltage wave ratio on the feed
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
Posted by CAREER MAKERS at 11:33 AM 0 comments
Links to this post
Labels: PSU
line is
a.) 0.5
b.) 1.5
c.) 2.5
d.) 1.75
21.The coding system typically used in digital telemetry is
a.) PPM (pulse position modulation)
b.) PAM (pulse amplitude modulation)
c.) PCM (pulse code modulation)
d.) PDM (pulse duration modulation)
22.Radiation pyrometers are used for the measurement of
temperature in the range of
a.) -2000C to 5000C
b.) 00C to 5000C
c.) 5000C to 12000C
d.) 12000C to 25000C
23.RF amplifier of an A.M. receiver is normally biased in
a.) Class 'A'
b.) Class 'b'
c.) Class 'C'
d.) None
24.The value of gate voltage for the operation of enhancement of only
N channel MOSFET has to be
a.) High positive
b.) High negative
c.) Low positive
d.) Zero
Recommend this on Google
MONDAY, SEPTEMBER 19, 2011
RRB BHUBANESHWAR SOLVED
PAPER
1. Where is the Punjab Lalit Kala Academy located ?
(A) Muktasar
(B) Ludhiana
(C) Patiala
(D) Chandigarh
Ans : (D)
2. What does happens when water is condensed into ice ?
(A) Heat is absorbed
B) Heat is released
(C) Quantity of heat remains unchanged
(D) None of these
Ans : (A)
3. Which of the following gases is not a noble gas ?
(A) Zenon
(B) Argon
(C) Helium
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(D) Chlorine
Ans : (D)
4. Which of the following diffuses most quickly ?
(A) Solid
(B) Gas
(C) Liquid
(D) None of these
Ans : (B)
5. Which temperature in Celsius scale is equal to 300 K ?
(A) 30C
(B) 27C
(C) 300C
(D) None of these
Ans : (B)
6. First Youth Olympic games will be held in
(A) Japan
(B) China
(C) North Korea
(D) Singapore
Ans : (D)
7. Where was the capital of Pandya dynasty situated ?
(A) Mysore
(B) Kanchipuram
(C) Madurai
(D) Delhi
Ans : (C)
8. Tripitik is the scripture of
(A) Jain religion
(B) Hindu religion
(C) Buddhishtha religion
(D) Muslim religion
Ans : (C)
9. Who is the author of Adhe-Adhure ?
(A) Mohan Rakesh
(B) Prem Chand
(C) Nirala
(D) Pant
Ans : (A)
10. Which of the following Constitutional Amendments has
included fundamental duties into the Constitution ?
(A) 42nd
(B) 43rd
(C) 44th
(D) 39th
Ans : (A)
11. Where is the Central Food Technology Research Institute
situated ?
(A) Delhi
(B) Anand
(C) Ahmedabad
(D) Mysore
Ans : (D)
12. Which of the following is common in both, Buddhism
and Jainism ?
(A) Nonviolence
(B) Violence
(C) Triratna
(D) Truth
Ans : (A)
13. Light-year measures which of the following ?
(A) Intensity of light
(B) Mass
(C) Time
(D) Distance
Ans : (D)
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
14. Which of the following gases is used for ripening the
fruits ?
(A) Methane
(B) Ethane
(C) Ethylene
(D) Acetylene
Ans : (C)
15. Who among the following was involved in Alipore bomb
case ?
(A) Aravind Ghosh
(B) P. C. Banerjee
(C) Bipin Chandra Paul
(D) Chandrashekhar Azad
Ans : (A)
16. Sikh Guru Arjundev was contemporary to which of the
following rulers ?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Shahjahan
(D) Jahangir
Ans : (D)
17. Besides hydrogen, which of the following elements is
common in organic compounds ?
(A) Phosphorus
(B) Sulphur
(C) Nitrogen
(D) Carbon
Ans : (D)
Directions(Q. 1821) Find the correct meanings of the
words given below :
18. EWE
(A) Calf
(B) Female sheep
(C) Deer
(D) None of these
Ans : (B)
19. Buffalo
(A) Calf
(B) Baby box
(C) Baby bison
(D) Baby cow
Ans : (C)
20. Veneration
(A) Esteem
(B) High respect
(C) Devotion
(D) Worship
Ans : (B)
21. Vicious
(A) Remorseless
(B) Ferocious
(C) Kind
(D) Wicked
Ans : (D)
Directions(Q. 2225) Choose the word / phrase which is
nearest in meaning to the words in question :
22. Bizarre
(A) Colourful
(B) Odd
(C) Insipid
(D) Smart
Ans : (B)
23. Innuendo
(A) Narration
(B) Insinuation
(C) Insist
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(D) Insutale
Ans : (B)
24. Salutary
(A) Welcome
(B) Discharge
(C) Promoting
(D) Remove
Ans : (C)
25. Fictile
(A) Fiction
(B) Moulded
(C) Fictitious
(D) Smooth
Ans : (B)
26. Solid Carbon dioxide is termed as
(A) Soft ice
(B) Dry ice
(C) White ice
(D) None of these
Ans : (B)
27. 1 kg of a liquid is converted into its vapour at its boiling
point. The heat absorbed in the process is called
(A) Latent heat of vaporisation
(B) Latent heat of fusion
(C) Latent heat of sublimation
(D) None of these
Ans : (A)
28. Whether all the universities in the country should start
online admission at all levels with immediate effect ?
(i) No, since all the students may not have access to the internet
easily.
(ii) Yes, it may liberate the students and their parents from the longstanding
problems of knocking at the doors of different colleges and
standing in queue.
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Neither argument (i) nor argument (ii) is correct
(D) Both the arguments, (i) and (ii), are correct
Ans : (D)
29. The product Fair and Lovely is related to
(A) WIPRO
(B) I.T.C.
(C) P & G
(D) H.U.L.
Ans : (D)
30. Should the Government make it compulsory for the
private medical colleges to join the entrance test conducted
by the Government ?
(i) No, private institutions should be empowered, so that they may
decide their own admission strategy and improve their workmanagement.
(ii) Yes, all medical institutions, whether these are private or
governments, should adopt the same entrance standard.
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Either argument (i) is correct or argument (ii) is correct
(D) Neither argument (i) is correct nor argument (ii) is correct
Ans : (B)
31. In case the President of India decides to resign, he will
address his letter of resignation to
(A) Prime Minister
(B) Chief Justice
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Vice-President
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
Ans : (D)
32. The metal extracted from Bauxite is
(A) Silver
(B) Copper
(C) Manganese
(D) Aluminium
Ans : (D)
33. The Cyclone represents a state of atmosphere in which
(A) Low pressure in the center and high pressure around
(B) There is high pressure in the center and low pressure around
(C) There is low pressure all around
(D) None of these
Ans : (A)
34. The Ocean of Storms is the name given to
(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) A waterless area on moon surface
(D) None of these
Ans : (C)
35. The capital of Pallavas was
(A) Arcot
(B) Kanchi
(C) Malkhed
(D) Banavasi
Ans : (B)
36. Which Indian state was ranked as the No. 2 tourist
destination in the world by LONELY PLANET?
(A) Himachal Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Uttarakhand
Ans : (C)
37. How much water is contained in our body by mass ?
(A) 65%
(B) 70%
(C) 60%
(D) None of these
Ans : (B)
38. What determines the sex of a child ?
(A) Chromosomes of the father
(B) Chromosomes of the mother
(C) RH factor of the parents
(D) Blood group of the father
Ans : (A)
39. The two civilizations which helped in the formation of
Gandhara School of Art are
(A) Indian and Roman
(B) Indian and Egyptian
(C) Greek and Roman
(D) Indian and Greek
Ans : (D)
40. Thinkpad is a laptop associated with which among the
following companies ?
(A) HP
(B) TCS
(C) Infosys
(D) IBM
Ans : (D)
41. The first summit of SAARC was held at
(A) Kathmandu
(B) Colombo
(C) New Delhi
(D) Dhaka
Ans : (D)
42. The wire of flash bulb is made of
(A) Copper
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(B) Barium
(C) Magnesium
(D) Silver
Ans : (C)
43. The curves showing the volume pressure behaviour of
gases plotted at different fixed temperatures are called
(A) Isochors
(B) Isothermals
(C) V.T.P. Curves
(D) Isocurves
Ans : (B)
44. Project Tiger was launched in
(A) 1973
(B) 1976
(C) 1978
(D) 1983
Ans : (A)
Directions(Q. 45 and 46) Attempt the question to the best
of your judgement.
45. How many letters in the word TRYST have as many
letters between them as in the alpha bet ?
(A) None
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans : (B)
46. From the alternatives, select the set which is most like
the given set. Given set (23, 29, 31)
(A) (17, 21, 29)
(B) (31, 37, 49)
(C) (13, 15, 23)
(D) (41, 43, 47)
Ans : (D)
DirectionsWhat should come in place of question mark (?)
in the following number series ?
47. 13 13 65 585 7605 129285 ?
(A) 2456415
(B) 2235675
(C) 2980565
(D) 2714985
Ans : (D)
48. If VEHEMENT is written as VEHETNEM then in that
code how will you code MOURNFUL ?
(A) MOURLUFN
(B) MOUNULFR
(C) OURMNFUL
(D) URNFULMO
Ans : (A)
49. MOLLIFY is to APPEASE as APPURTENANCE is to ?
(A) Gratify
(B) Avarice
(C) Accessory
(D) Amend
Ans : (C)
50. Praduman is older than Janaki; Shreshtha is older than
Chhama; Ravindra is not as old as Shreshtha but is older
than Janaki. Chhama is not as old as Janaki. Who is the
youngest ?
(A) Praduman
(B) Janaki
(C) Shreshtha
(D) Chhama
Ans : (D)
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
51. In a row of children facing North, Bharat is eleventh
from the right end and is third to the right of Samir who is
fifteenth from the left end. Total how many children are
there in the row ?
(A) 29
(B) 28
(C) 30
(D) 27
Ans : (B)
52. Which number is missing ?
45389, ?, 453, 34
(A) 34780
(B) 8354
(C) 4892
(D) 3478
Ans : (B)
53. If in the word CALIBRE, the previous letter in the
English alphabet replaces each consonant and each vowel is
replaced by the next letter and then the order of letters is
reversed, which letter will be third from the right end ?
(A) A
(B) C
(C) B
(D) K
Ans : (D)
54. How many such digits are there in the number
57683421, each of which is as far away from the beginning
of the number, as they will be when arranged in descending
order within the number ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) More than three
Ans : (D)
Directions(Q. 55 to 57) In the following question there are
two words to the left of the sign (::) which are connected in
some way. The same relationship obtains between the third
word and one of the four alter-natives under it. Find the
correct alternative in each case.
55. Medicine : Sickness : : Book : ?
(A) Ignorance
(B) Knowledge
(C) Author
(D) Teacher
Ans : (A)
56. River : Dam : : Traffic : ?
(A) Signal
(B) Vehicle
(C) Motion
(D) Lane
Ans : (A)
57. Session : Concludes : : ? : Lapses
(A) Leave
(B) Permit
(C) Agency
(D) Policy
Ans : (D)
58. If 16 = 11, 25 = 12, 36 = 15, then 49 = ?
(A) 14
(B) 20
(C) 19
(D) 17
Ans : (B)
59. Pick out the odd in the following
(A) AshokAssam
(B) PoonamPunjab
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(C) GyanendraGujarat
(D) AnjanaRajasthan
Ans : (D)
60. KEATS = 25, SHELLEY = 35, BROWNING = ?
(A) 45
(B) 37
(C) 50
(D) 40
Ans : (D)
Directions(Q. 61 and 62) What approximate value should
come in place of question-mark (?) in the following
questions ?
(You are not expected to calculate the exact value)
61. (9321 + 5406 + 1001) (498 + 929 + 660) = ?
(A) 135
(B) 45
(C) 165
(D) 75
Ans : (D)
62. 561204 58 = ? 55555
(A) 606
(B) 646
(C) 586
(D) 716
Ans : (C)
63. The difference between the greatest number and the
smallest number of 5 digits 0, 1, 2, 3, 4 using all but once is

(A) 32976
(B) 32679
(C) 32769
(D) None of these
Ans : (A)
64. Area of a parallelogram whose base is 9 cm and height 4
cm is sq cm.
(A) 9
(B) 4
(C) 36
(D) 13
Ans : (C)
65. The number which is neither prime nor composite is
(A) 0
(B) 1
(C) 3
(D) 2
Ans : (B)
66. The length of a room is three times its breadth. If the
perimeter of the room is 64 cm, then its breadth is
cm.
(A) 64
(B) 32
(C) 16
(D) 8
Ans : (D)
67. Aditi read 4/5th of Tintin comic book which has 100
pages. How many pages of the book is not yet read by Aditi ?
(A) 40
(B) 60
(C) 80
(D) 20
Ans : (D)
68. What is the meaning of beckoned ?
(A) Summon by sign or gesture
(B) Did not signal
(C) Did not call
(D) Invite
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
Ans : (A)
69. A box contains coins (equal no. of every one) of rupee
and half rupee, coins of 25 paise, 10 paise, 5 paise value, 2
paise value and one paise value. The total value of coins in
the box is Rs. 1158. Find the number of coins of each value.
(A) 500
(B) 400
(C) 700
(D) 600
Ans : (D)
70. The area of a rhombus with diagonals 12 cm and 20 cm
is sq cm.
(A) 120
(B) 12
(C) 20
(D) 240
Ans : (A)
71. A piece of road is one kilometer in length. We have to
supply lamp posts. One post at each end, distance between
two consecutive lamp posts is 25 metres. The number of
lamp posts required is
(A) 41
(B) 51
(C) 61
(D) 42
Ans : (A)
72. There are 800 students in a class. On one particular day,
if 1/10th of the students were absent, how many students
were present ?
(A) 700
(B) 650
(C) 720
(D) 750
Ans : (C)
73. The quotient in a division is 403. The divisor is 100 and
the remainder is 58, the dividend is
(A) 40458
(B) 34058
(C) 43058
(D) 40358
Ans : (D)
74. A labourer was engaged for 25 days on the condition
that for every day, he works, he will be paid Rs. 2 and for
every day, he is absent he will be fined 50p. If he receives
only Rs. 3750, find the no. of days he was absent
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 4
Ans : (A)
Directions(Q. 75 to 77) Choose the word/phrase which is
most opposite in meaning to the word ?
75. Quixotic
(A) Visionary
(B) Whimsical
(C) Realistic
(D) Foolish
Ans : (C)
76. Rabid
(A) Mad
(B) Normal
(C) Furious
(D) Fanatical
Ans : (B)
77. Scurrilous
CAREER MAKERS
file:///C|/Users/murali/Desktop/CAREER%20MAKERS.htm[10-12-2011 23:18:14]
(A) Inoffensive
(B) Vulgar
(C) Insulting
(D) Coarse
Ans : (A)
78. Digits of first place and third place are interchanged of
the numbers 349, 483, 766, 598, 674 and then the new
numbers are arranged in ascending order. Which would be
the fourth number ?
(A) 483
(B) 766
(C) 674
(D) 598
Ans : (D)
79. What least number should be added to 2600 to make it a
complete square ?
(A) 3
(B) 9
(C) 1
(D) 25
Ans : (C)
80. When sun-light passes through a glass prism, which of
the following colours refracts the most ?
(A) Blue
(B) Red
(C) Orange
(D) Green
Ans : (A)
81. If (78)2 is subtracted from the square of a number, we
get 6460. What is that number ?
(A) 109
(B) 112
(C) 111
(D) 115
Ans : (B)
82. The difference between 28% and 42% of a number is
210. What is 59% of this number ?
(A) 900
(B) 420
(C) 885
(D) None of these
Ans : (C)
83. AB means A is the father of B. A + B means A is the
daughter of B. A B means A is the son of B. A B means A
is the wife of B. Then, what is the relation of P with T in the
expression P + S T ?
(A) Son
(B) Daughter
(C) Sister
(D) Wife
Ans : (C)
84. Ellora caves in Maharashtra were built during the rule
of which of the following dynasties ?
(A) Rashtrakoot
(B) Pallav
(C) Pala
(D) Chola
Ans : (A)
85. But for the Surgeons skill, the patient died.
(A) may have
(B) must have
(C) should have
(D) would have
Ans : (D)
CAREER MAKERS
6. I want to see the Principal, I have something to tell
him urgently.
(A) so
(B) for
(C) since
(D) and
Ans : (C)
87. I wasnt really listening and didnt what he said.
(A) catch
(B) receive
(C) accept
(D) take
Ans : (A)
88. The first division of Congress took place in
(A) Surat
(B) Kolkata
(C) Allahabad
(D) Chennai
Ans : (A)
89. What is ginger ?
(A) Flower
(B) Root
(C) Stem
(D) Leaf
Ans : (B)
90. Battle of Kalinga was fought at which of the following
places ?
(A) Udaigiri
(B) Dhauli
(C) Balasore
(D) Barabaki
Ans : (B)
91. MIG aircraft manufacturing plant is located at which of
the following places of Orissa ?
(A) Beharampur
(B) Sunabeda
(C) Koraput
(D) Sambalpur
Ans : (C)