Sie sind auf Seite 1von 19

LAREDO COMMUNITY COLLEGE

Science Department
CHEM 1412 Practice Test ch. 11 Intermolecular Forces,
Liquids & Solids Newton
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
1)
On a phase diagram, the melting point is the same as __________.
A)
the critical point
B)
the triple point
C)
the freezing point
D)
the vapor-pressure curve
E)
the boiling point
Page Ref Sec. 11.6
Topic

2)
Of the following, __________ is the most volatile.
A)
C
B)
C
C)

D)
C
E)
C
Page Ref Sec. 11.5
Topic

3)
What portion of the volume of each atom or ion on the face of a unit cell is actually within the unit cell?
A)
1/4
B)
3/4
C)
1/2
D)
all of it
E)
none of it
Page Ref Sec. 11.7
Topic

4)
A volatile liquid is one that __________.
A)
is highly fammable
B)
is highly cohesive
C)
is highly viscous
D)
is highly hydrogen-bonded
E)
readily evaporates
Page Ref Sec. 11.5
Topic

5)
Metallic solids do not exhibit __________.
A)
variable hardness
B)
variable melting point
C)
extreme brittleness
D)
excellent electrical conductivity
E)
excellent thermal conductivity
Page Ref Sec. 11.8
Topic

6)
NaCl crystallizes in a face-centered cubic cell. What is the total number of ions ( ions and ions) that lie within a
unit cell of NaCl?
A)
4
B)
8
C)
5
D)
6
E)
2
Page Ref Sec. 11.7
Topic


7)
The phase diagram of a substance is given above. This substance is a __________ at 25C and 1.0 atm.
A)
crystal
B)
solid
C)
gas
D)
supercritical fuid
E)
liquid
Page Ref Sec. 11.6
Topic

8)
A substance whose triple point occurs at 222 K and 3.93 atm __________.
A)
will not have a critical point
B)
will have a critical point of 233 K and 2.93 atm
C)
will sublime rather than melt at STP
D)
will have a critical point of 211 K and 2.93 atm
E)
will melt rather than sublime at STP
Page Ref Sec. 11.6
Topic

9)
Together, liquids and solids constitute __________ phases of matter.
A)
the compressible
B)
all of the
C)
the fuid
D)
the disordered
E)
the condensed
Page Ref Sec. 11.1
Topic

10)
As a solid element melts, the atoms become __________ and they have __________ attraction for one another.
A)
closer together, less
B)
closer together, more
C)
more separated, less
D)
larger, greater
E)
more separated, more
Page Ref Sec. 11.1
Topic

11)
The strongest interparticle attractions exist between particles of a __________ and the weakest interparticle attractions
exist between particles of a __________.
A)
liquid, gas
B)
solid, gas
C)
gas, solid
D)
liquid, solid
E)
solid, liquid
Page Ref Sec. 11.1
Topic

12)
Volatility and vapor pressure are __________.
A)
both independent of temperature
B)
directly proportional to one another
C)
the same thing
D)
inversely proportional to one another
E)
not related
Page Ref Sec. 11.5
Topic

13)
Which of the following is not an existing or a potential application of the supercritical carbon dioxide?
A)
extraction of cafeine from cofee beans
B)
extraction of essential favor elements from hops for use in brewing
C)
isolation of the favor components of herbs and spices
D)
use as a coolant in refrigeration
E)
use as a solvent in dry cleaning
Page Ref Sec. 11.4
Topic

14)
On a phase diagram, the critical temperature is __________.
A)
the temperature below which a gas cannot be liquefed
B)
the temperature above which a gas cannot be liquefed
C)
the temperature at which all three states are in equilibrium
D)
the temperature required to cause sublimation of a solid
E)
the temperature required to melt a solid
Page Ref Sec. 11.6
Topic

15)
In which of the following molecules is hydrogen bonding likely to be the most signifcant component of the total
intermolecular forces?
A)
OH
B)
N
C)
OH
D)
C
E)
C
Page Ref Sec. 11.2
Topic

16)
The property responsible for the "beading up" of water is __________.
A)
surface tension
B)
hydrogen bonding
C)
viscosity
D)
vapor pressure
E)
density
Page Ref Sec. 11.3
Topic

17)
The slope of a plot of the natural log of the vapor pressure of a substance versus 1/T is __________.
A)

B)

C)
-
D)

E)

Page Ref Sec. 11.5
Topic

18)
When the phase diagram for a substance has a solid-liquid phase boundary line that has a negative slope (leans to the
left), the substance __________.
A)
sublimes rather than melts under ordinary conditions
B)
melts rather than sublimes under ordinary conditions
C)
can go from solid to liquid, within a small temperature range, via the application of pressure
D)
cannot be liquefed above its triple point
E)
cannot go from solid to liquid by application of pressure at any temperature
Page Ref Sec. 11.6
Topic

19)
What intermolecular force is responsible for the fact that ice is less dense than liquid water?
A)
ionic bonding
B)
London dispersion forces
C)
dipole-dipole forces
D)
ion-dipole forces
E)
hydrogen bonding
Page Ref Sec. 11.2
Topic

20)
How much energy (kJ) is required to convert a 15.5 g ice cube at -5.00C to liquid water at 90.0C?
A)
49.1
B)
11.2
C)
18.7
D)
34.6
E)
60.0
Page Ref Sec. 11.4
Topic

21)
The principal source of the diference in the normal boiling points of ICl (97C; molecular mass and (59C;
molecular mass 160 amu) is __________.
A)
dipole-dipole interactions
B)
hydrogen bonding
C)
London-dispersion forces
D)
both hydrogen-bonding and dipole-dipole interactions
E)
both dipole-dipole interactions and London dispersion forces
Page Ref Sec. 11.2
Topic

22)
Of the following substances, only __________ has London dispersion forces as the only intermolecular force.
A)
S
B)
C OH
C)
N
D)
Kr
E)
HCl
Page Ref Sec. 11.2
Topic

23)
Which statements about viscosity are true?
(i)Viscosity increases as temperature decreases.
(ii)Viscosity increases as molecular weight increases.
(iii
) V
a
s
intermole f
o
A
)
(i) only
B)
(i) and (iii)
C)
(ii) and (iii)
D)
none
E)
all
Page Ref Sec. 11.3
Topic

24)
CsCl crystallizes in a unit cell that contains a ion at the center of a cube and a ion at each corner. The unit cell of
CsCl is __________.
A)
amorphous
B)
close packed
C)
primitive cubic
D)
body-centered cubic
E)
face-centered cubic
Page Ref Sec. 11.7
Topic

25)
CsCl crystallizes in a unit cell that contains a ion at the center of a cube and a ion at each corner. What is the total
number of ions ( ions and ions) that lie within a unit cell of CsCl?
A)
2
B)
4
C)
9
D)
6
E)
5
Page Ref Sec. 11.7
Topic


26)
The phase changes B C and D E are not associated with temperature increases because the heat energy is used up to
__________.
A)
break intramolecular bonds
B)
increase the velocity of molecules
C)
rearrange atoms within molecules
D)
increase the density of the sample
E)
increase distances between molecules
Page Ref Sec. 11.4
Topic

27)
A substance that expands to fll its container yet has a density approaching that of a liquid, and that can behave as a
solvent is called a(n) __________.
A)
liquid
B)
gas
C)
supercritical fuid and gas
D)
plasma
E)
amorphous solid
Page Ref Sec. 11.4
Topic

28)
The predominant intermolecular force in (C NH is __________.
A)
dipole-dipole forces
B)
London dispersion forces
C)
ionic bonding
D)
hydrogen bonding
E)
ion-dipole forces
Page Ref Sec. 11.2
Topic

29)
The heat of fusion of water is 6.01 kJ/mol. The heat capacity of liquid water is 75.2 J/mol K. The conversion of of
ice at 0.00C to liquid water at 22.0C requires __________ kJ of heat.
A)
3.8 x
B)
17.2
C)
0.469
D)
21.3
E)
Insufcient data are given.
Page Ref Sec. 11.4
Topic

30)
Chromium crystallizes in a body-centered cubic unit cell. There are __________ chromium atoms per unit cell.
A)
1
B)
2
C)
4
D)
6
E)
8
Page Ref Sec. 11.7
Topic

31)
Under ordinary conditions, a substance will sublime rather than melt if __________.
A)
its critical point occurs at a temperature above room temperature
B)
its critical point occurs at a pressure above atmospheric pressure
C)
its critical temperature is above its normal boiling point
D)
its triple point occurs at a pressure below atmospheric pressure
E)
its triple point occurs at a pressure above atmospheric pressure
Page Ref Sec. 11.6
Topic

32)
Crystalline solids __________.
A)
are usually very soft
B)
exist only at very low temperatures
C)
have highly ordered structures
D)
have their particles arranged randomly
E)
exist only at high temperatures
Page Ref Sec. 11.1
Topic


33)
On the phase diagram shown, the coordinates of point __________ correspond to the critical temperature and pressure.
A)
A
B)
B
C)
C
D)
D
E)
E
Page Ref Sec. 11.6
Topic

34)
The enthalpy change for converting 1.00 mol of ice at -50.0C to water at 70.0C is The specifc heats of ice,
water, and steam are and respectively. For O, = 6.01 kJ/mol, and

A)
6.41
B)
7154
C)
9.40
D)
13.16
E)
12.28
Page Ref Sec. 11.4
Topic

35)
Some things take longer to cook at high altitudes than at low altitudes because __________.
A)
water boils at a lower temperature at high altitude than at low altitude
B)
heat isn't conducted as well in low density air
C)
natural gas fames don't burn as hot at high altitudes
D)
water boils at a higher temperature at high altitude than at low altitude
E)
there is a higher moisture content in the air at high altitude
Page Ref Sec. 11.5
Topic

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.
36)
What types of molecules exhibit London dispersion forces?
Page Ref Sec. 11.2
Topic

37)
Explain why heats of vaporization are greater than heats of fusion.
Page Ref Sec. 11.4
Topic

ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper.
38)
Why are X-rays commonly used in the technique of X-ray crystallography instead of some other type of radiation?
Page Ref Sec. 11.7
Topic

39)
The boiling point of carbon tetrachloride (C ) is higher than that of chloroform (CH ). Since chloroform is polar and
carbon tetrachloride is not, consideration of dipole-dipole forces would predict that chloroform would have the higher
boiling point. How can we account for the observed order of the boiling points?
Page Ref Sec. 11.2
Topic
1)
C

2)
E

3)
C

4)
E

5)
C

6)
B

7)
E

8)
C

9)
E

10)
C

11)
B

12)
B

13)
D

14)
B

15)
C

16)
A

17)
C

18)
C

19)
E

20)
B

21)
A

22)
D

23)
E

24)
C

25)
A

26)
E

27)
C

28)
D

29)
D

30)
B

31)
E

32)
C

33)
B

34)
D

35)
A

36)
All molecules exhibit London dispersion forces.

37)
Molecules retain a substantial amount of intermolecular interactions during the transition from the solid to the liquid
phase (= melting). However, during the transition from the liquid to the gas phase (= vaporization), essentially all
intermolecular forces must be broken, which requires a lot more energy.

38)
X-rays are commonly used in X-ray crystallography because the spacing between atoms in a crystalline solid is about the
same as the wavelength of X-rays, making difraction most efcient.

39)
Carbon tetrachloride is signifcantly larger than chloroform, and larger molecules tend to have greater polarizabilities
because they have a greater number of electrons and their electrons are further from the nuclei. Thus, London dispersion
forces between carbon tetrachloride molecules raises its boiling point above that of chloroform even though chloroform
experiences both London dispersion and dipole-dipole forces.