Sie sind auf Seite 1von 18

STUDENTS NAME: __________________________ CLASS:

MID YEAR EXAMINATION



2012



ADDITIONAL MATHEMATICS

PAPER 1

SENIOR 4

TWO HOURS


Instructions to candidate:

DO NOT OPEN THIS BOOKLET UNTIL YOU ARE TOLD TO DO SO

1. This question paper consists of 25 questions.
2. Answer ALL questions.
3. Show your working. It may help you to get marks.
4. The diagrams in the question are not drawn to scale unless stated.
5. You may use a non programmable scientific calculator.




SEKOLAH SERI
CAHAYA
(Kayangan Heights)
Lot 5, Jalan Merah Saga, U9/5,
40250 Shah Alam, Selangor.
Tel: +603 7846 3985
Fax: +603 7846 3980
Careline: 1-300-88-REAL(7325)
www.real.edu.my



This question paper consists of 13 printed pages.


The following formulae may be helpful in answering the questions. The symbols given are the ones
commonly used.

ALGEBRA
1
2
4
2
b b ac
x
a

=

2 a
m
a
n
= a
m + n


3 a
m
a
n
= a
m - n


4 (a
m
)
n
= a
nm


5 log
a
mn = log
a
m + log
a
n
6 log
a

n
m
= log
a
m - log
a
n
7 log
a
m
n
= n log
a
m
8 log
a
b =
a
b
c
c
log
log


9 T
n
= a + (n-1)d

10 S
n
= ] ) 1 ( 2 [
2
d n a
n
+
11 T
n
= ar
n-1

12 S
n
=
r
r a
r
r a
n n

1
) 1 (
1
) 1 (
, (r = 1)
13
r
a
S

1
, r <1




CALCULUS

1 y = uv ,
dx
du
v
dx
dv
u
dx
dy
+ =

2
v
u
y = ,
2
v
dx
dv
u
dx
du
v
dy
dx

= ,

3
dx
du
du
dy
dx
dy
=





4 Area under a curve
=
}
b
a
y dx or
=
}
b
a
x dy
5 Volume generated
=
}
b
a
y
2
t dx or
=
}
b
a
x
2
t dy

GEOMETRY

1 Distance =
2
2 1
2
2 1
) ( ) ( y y x x +

2 Midpoint
(x , y) =
\
| +
2
2 1
x x
, |
.
| +
2
2 1
y y

3
2 2
y x r + =


4
2 2

xi yj
r
x y
+
=
+


5 A point dividing a segment of a line
( x,y) = ,
2 1

\
|
+
+
n m
mx nx
|
.
|
+
+
n m
my ny
2 1


6 Area of triangle =
) ( ) (
2
1
3 1 2 3 1 2 1 3 3 2 2 1
1
y x y x y x y x y x y x + + + +


STATISTICS

1 x =
N
x



2 x =

f
f x

3 o =
N
x x


2
) (
=
2 _
2
x
N
x



4 o =


f
x x f
2
) (
=
2
2
x
f
fx



5 m = C
f
F N
L
m
(
(
(
(


+
2
1


6
1
0
100
Q
I
Q
=
7
1
1 1
w
I w
I

=
8
)! (
!
r n
n
P
r
n

=
9
! )! (
!
r r n
n
C
r
n

=

10 P (AB) = P (A) +P (B) - P (AB)

11 P (X = r) =
r n r
r
n
q p C

, p + q = 1


12 Mean = np

13 npq = o
14 z =
o
x



TRIGONOMETRY

1 Arc length, s = ru

2 Area of sector , L =
2
1
2
r u
3 sin
2
A + cos
2
A = 1

4 sec
2
A = 1 + tan
2
A

5 cosec
2
A = 1 + cot
2
A

6 sin 2A = 2 sinA cosA

7 cos 2A = cos
2
A sin
2
A
= 2 cos
2
A - 1
= 1 - 2 sin
2
A

8 tan 2A =
A
A
2
tan 1
tan 2






9 sin (AB) = sinA cosB cosA sinB

10 cos (AB) = cosA cosB sinA sinB

11 tan (AB) =
B A
B A
tan tan 1
tan tan



12
C
c
B
b
A
a
sin sin sin
= =


13 a
2
= b
2
+ c
2
- 2bc cosA

14 Area of triangle = C absin
2
1



Answer all questions.

1.
Function g is defined by
2
: 7 ,
h
g x x h
x h
+ =

. Given that
( ) 4 13 g = , find the value
of . h

[3 marks]










Answer : h = ..
...



2.




The following information above refers to the functions f and . g

(a) State the value of h.

(b) Find the value of fg
-1
(3)
[3 marks]









Answer : (a) ..
(b)...




3
2
For
examiners
use only

3
1


3. The function g is defined as : 7 4 g x x , find
(a)
1
( ) g x



(b) the value of p when
1
( ) 2 g p

=
[4 marks]







Answer : (a) ..
(b) ...



4. Given the function ( ) 2 1 g x x = + and the composite function ( ) 1 4 hg x x = , find ( ). h x

[3 marks]









Answer : ( ) h x = ....


5. Given the function : 3 5 . h x x
Find

(a) the image of -2

(b) the values of x such that ( ) 4. h x =
[3 marks]



Answer : (a) ..
(c) ...

For
examiners
use only

3
5

3
4

4
3


6. Diagram 1 shows the graph of the function ( ) 3 2 , f x x = for the domain 0 4. x s s


Diagram 1
State
(a) the value of k,

(b) the range of ( ) f x corresponding to the given domain.

[3 marks]


Answer : (a) ..
(b) ...


7. It is given that -1 is one of the roots of the quadratic equations
2
3 0, mx x k = where
m and k are constants. Express m in terms of k.


[3 marks]




Answer : ..................................


8. Given the equation
2
2 x x k + = have two distinct roots, find the range of values of k.



[3 marks]



Answer : ..................................


3
6

3
7

3
8
For
examiners
use only


9. Given that o and | are the roots of the quadratic equation
2
2 5 0, x x k + + = where k is
a constant.
Find

(a) the value of , o | +

(b) the value of k such that 3. o| =

[3 marks]




Answer : (a) ..
(b) ...


10. It is given that -2 and p are the roots of the quadratic equation
2
3 0 x x k + = . State the
value of p and of k.


[3 marks]







Answer : p = ..
k =...


11. The quadratic function
2
( ) 2 12 f x x x k = + can be expressed in the form of
2
( ) 2( ) 7 f x x h = + where h and k are constants.


[3 marks]






Answer : h = ..
k =...

3
9
For
examiners
use only

3
10

3
11


( 5, q )

12. Diagram 2 shows the graph of a quadratic function, ( )
2
5 y x p = where p
is a constant. The curve y = f(x) has the minimum point (k+1, 4), where q is a
constant.
State

(a) the value of p,

(b) the value of q,

(c) the equation of the axis of symmetry.

[4 marks]








Answer : (a) ........................
(b) ........................

(c)..................................



13. Find the range of values of x for which
2
4 3 4 . x x >
[3 marks]








Answer : ..................................
Diagram 2
For
examiners
use only

4
12

3
13




14. Find the range of values of y if 1 x y = and 5 3 . y xy + >
[3 marks]






Answer : ...................................


15. Find the range of values of x for which (2 5) 12. x x + >
[3 marks]












Answer : ......................................



16. Find the range of values of x which satisfies
2
4 5 1. x x s






[3 marks]




Answer : ......................................
For
examiners
use only

3
14

3
15

3
16



17. Diagram 3 shows the graph of a quadratic function ( ). y f x = . The straight line
16. y = is a tangent to the curve ( ). y f x =



Diagram 3
(a) Write the equation of the axis of symmetry of the curve.

(b) Express ( ) f x in the form
2
( ) , x b c + + where b and c are constant.


[4 marks]





Answer : (a) ..
(b) ...


18. Solve the equation
3 3
log (3 2) log ( 1) 0 x x + = .
[4 marks]












Answer : .........
For
examiners
use only

4
17

4
18


19. Solve
2
1
3 27 .
81
n n
=
[3 marks]









Answer: ............


20. Solve the equation:

1
2 5(2 ) 144
x x+
=

[3 marks]










Answer: .............


21. Solve the equation
1
1
4
16 .
2
x
x

+
=
[3 marks]











Answer : .

3
8

For
examiners
use only

3
21

3
19

3
20



22. Given that
3
log 2 m = and
3
log 5 , n = express
9
log 20in terms of m and n.
[4 marks]









Answer : .


23. Solve the equation
5 5
log 1 log ( 4). x x = +


[3 marks]










Answer : ..


24. Given that
2
log m r = and
2
log , n t = express
8 3
log
16
m
n
| |
|
\ .
in terms of r and t.

[3 marks]














Answer: ....

3
23

4
22
For
examiners
use only

3
24



25. Solve the equation
3 5
log (3 1) log (5 7) 1. x x + = +



[3 marks]








Answer: ....



END OF QUESTION PAPER























Prepared by: Checked by: Verified by: Received by:


.. .. .
Mr. Thiyaku Mr. Mahadevan Mdm. Tee Exam Unit
(Subject Teacher) (Subject Teacher) (HOD Mathematics)


For
examiners
use only

3
4
25