Sie sind auf Seite 1von 48

MeDtlugal,Littell

Daily
Analogies
and
Antonyms
HighSchool
Caroline W. Ruesnick
.LMcDougal, Littell & Company
Evanston, Illinois
New York Dallas Sacramento Columbia, SC
Except for the designated test pages, which may be reproduced for
classroom use, no part of this book may be reproduced or
transmitted in any form or by any means, electronic or mechanical,
including photocoyping, recording, or by any information storage
and retrieval system without permission in writing from the
publisher.
ISBN 0-8123-7257-3
Copyright @ 1992
McDougal, Littell & Company
Box 1667, Evanston, Illinois 60204
All rights reserved. Printed in the United States of America
Introduction
Purpose of the Program
The McDougal, Littell Daily Analogies program consists of nine teacher's
manuals, one for each grade level from first through eighth and one for high
school. It is designed to develop students' creative-thinking skills, foster a
diversity of problem-solving techniques, and build reading skills through
vocabulary enrichment. Because the exercises presented in the program
encourage flexibility of thought and the application of a variety of verbal
skills, they should help students Jay a foundation for future academic success.
Analogies and Antonyms
Each daily lesson in Daily Analogies and Antonyms consists of two multiple-
choice exercises-an analogy problem and an antonym problem. The
analogy problems deal with relationships between things and between words
used to describe things. For example, the analogy shoe: foot :: hat: head
(read"Shoe is to foot as hat is to head') states that the relationship between a
shoe and a foot is similar to the relationship between a hat and a head: A
shoe is worn on a foot, and a hat is worn on a head. The antonym problems
deal with words whose meanings are in some way opposite and are intended
primarily as vocabulary-building exercises.
Teaching Procedure
Each day, write the appropriate lesson's two exercises on the board, perhaps
before the class begins. (When the students have become accustomed to the
format of analogy and antonym problems, you may prefer to have them
write the exercises for themselves, from your dictation.) Tell the students that
for problem 1 they are to identify the lettered choice that expresses a
relationship most like the relationship suggested by the given pair of terms,
and for problem 2 they are to identify the lettered choice that is most nearly
opposite in meaning to the given word. After they have had time to
contemplate the exercises, ask volunteers for the correct answers. Be sure that
students explain the reasoning that underlies their solutions. Then lead a class
discussion, focusing on the meanings and relationships suggested by the
given terms, by the correct answers, and by the incorrect answers. By
discussing not only why the correct answers are appropriate but why the
incorrect answers are less appropriate, the students will have a chance to
apply their reasoning skills and gain a better understanding of verbal
relationships.
At first, some students may have trouble articulating the relationships
expressed by the analogies; and even when they have become adept at
solving analogies, individual students will always be puzzled by particular
problems. It is a good idea, therefore, to get students into the habit of
creating sentences that define possible relationships between the given terms.
For instance, when faced with the terms TYRANT: DOMINATE, the students
might say to themselves "A tyrant dominates other people" and search the
choices for a pair of terms that could logically replace tyrant and dominate in
that sentence. If none of the choices seems to work, the students should seek
for a different relationship between the terms or another way of formulating
iii
the relationship. For your convenience, the answer to each analogy problem
in this book includes a sentence that can be used to express the relationship
between the given terms and the terms of the correct answer.
Another useful technique, and one that can be applied both to the analogy
problems and the antonym problems, is the elimination of obviously
inappropriate choices. Encourage the students to try, when the answer to a
problem is not immediately apparent, to identify choices that are not correct
solutions. By eliminating these choices, they can focus their attention on the
remaining possibilities and increase their chances of coming up with the
correct solution. Since many of the words used in the exercises have a variety
of meanings, the students should also be encouraged to consider all possible
meanings of the words in a problem before settling on the most appropriate
answer.
Occasionally, the whole class may be stumped by a particular analogy or
antonym problem. In such cases, you may wish to ask volunteers to consult a
dictionary to determine the meanings of unfamiliar words and to describe
their findings to the rest of the class. The students should then be able to
agree on a correct solution of the exercise.
TIme Management
Each daily lesson should require no more than five to ten minutes to
complete and discuss. You may wish to conduct this activity at the beginning
of the period-perhaps allowing the students to ponder the exercises while
you take attendance. It is important that you present the exercises daily, since
providing the students with continual practice will build critical-thinking skills
far better than, for example, asking them to deal with a week's worth of
lessons in one twenty-five-minute session.
Oral Emphasis
The emphasiS in Daily Analogies and Antonyms is on oral explanation-that is,
on identifying solutions and describing to others the relationships underlying
the solutions. If you wish students to do their work on paper, have them copy
the exercises from the board or from your dictation, perhaps in their journals,
and then write their solutions. You should still, however, conduct an oral
discussion of the solutions to help develop the critical-thinking skills of the
students, particularly those who may be having trouble identifying the
meanings and relationships of the terms in the exercises.
Evaluation
For teachers who wish to formally evaluate students' abilities, Daily Analogies
and Antonyms contains blackline masters of two tests-a Midyear Test, to be
administered after week 18, and an End-of-Year Test, to be administered after
week 36. These tests, which consist of analogy and antonym problems similar
to those that the students have been solving each day in class, can be
reproduced and distributed to the students as paper-and-pencil tests.
iv
1
1. NOTES ! SCALE: :
(A) words:novel
(8) months:season
(C) pennies:dime
(D) colors: spectrum
(E) strings:violin
2. RECEDE:
(A) revive
(8) fail
(C) advance
(D) disperse
(E) initiate
1. ANALOGY: D
(The rangeof
isthe .)
2. ANTONYM: C
2
1. SANDPAPER: SMOOTH: :
(A) metal:burnish
(8) millstone:grind
(C) wallpaper:wall
(D) ax:sharpen
(E) notepaper: message
2. AVID:
(A) greedy
(8) blind
(C) cunning
(D) friendly
(E) indifferent
1. ANALOGY: 8
(Thefunctionofa
isto .)
2. ANTONYM: E
3
1. AMNESIA: REMEMBER: :
(A) Insomnia:sleep
(B) antacid :soothe
(C) anemia :blood
(D) digest:eat
(E) knowledge: learn
2. ANIMOSITY:
(A) turbulence
(B) foolishness
(C) laxity
(D) affection
(E) pride
1. ANALOGY: A
( is an inability
to .)
2. ANTONYM: D
4
1. MOURNFUL: GRIEF: :
(A) insecure: loneliness
(B) electric:lightning
(C) frosty:wither
(D) joyous:sadness
(E) furious: anger
2. SPURIOUS:
(A) mild
(B) genuine
(C) alien
(D) useful
(E) lucid
1. ANALOGY: E
(A person is
expressing .)
2. ANTONYM: B
5
1. RODENT: MAMMAL: :
(A) butterfly:moth
(B) predator: prey
(C) gerbil:giraffe
(D) human:woman
(E) owl:bird
2. SAP:
(A) fortify
(B) defraud
(C) writhe
(D) ascend
(E) begin
1. ANALOGY: E
(A(n) isakind
of .)
2. ANTONYM: A
Daily Analogies and Antonyms WEEK 1
Day Analogy Antonym Answers
,
WEEK 2 DailyAnalogiesandAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1. PATENT: INVENTOR: : 2. LOATHE:
(A) poem:poet (A) relish
(B) discovery: explorer (B) refuse
1
(C) copyright:author (C) apprehend
(D) script:actor (D) toil
(E) operation :surgeon (E) satiate
1. WOBBLY: STABLE: : 2. EPHEMERAL:
(A) swine: sty (A) similar
(B) fuzzy:clear (B) lasting
2
(C) sour:edible (C) manly
(D) lofty:mountain (D) fresh
(E) eerie:chilling (E) tragic
1. TANGIBLE: TOUCH: : 2. OPULENCE:
(A) arable: land (A) drought
(B) olfactory:nose (B) extravagance
3
(C) solid:see (C) pessimism
(D) audible:hear (D) agreement
(E) terrible:frighten (E) poverty
1. ANALOGY: C
(A__protectsthe
workofan .)
2. ANTONYM: A
1. ANALOGY: B
(Something is
not .)
2. ANTONYM: B
1. ANALOGY: 0
(Athingis if
onecan it.)
2. ANTONYM: E
1. FOX: SLY: : 2. LETHARGY: 1. ANALOGY: E
(A) gull:flock (A) remembrance
(The is
(B) bear:sagacious (B) ordeal 4
proverbially .)
(C) owl:carnivorous (C) recalcitrance
(D) bee:fly (D) vigor
2. ANTONYM: 0
(E) peacock: proud (E) bile
1. ARCHIPELAGO: ISLAND: : 2. SUCCUMB: 1. ANALOGY: C
(A) butte:hill (A) withstand
(A(n) is a
5 (B) glacier:ice (B) hinder
groupof s.)
(C) grove:tree (C) oversee
(D) Yucatan: peninsula (D) carp
2. ANTONYM: A
(E) ocean:gulf (E) repent
2
Daily Analogies and Antonyms WEEK 3
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
TYRANT: DOMINATE: :
muse: ruminate
teacher: instruct
sailor: unfurl
stethoscope : listen
cad: amuse
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
STAUNCH:
immaculate
trifling
fickle
sluggish
stable
1. ANALOGY: B
(A is one who
s others.)
2. ANTONYM: C
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
OPERA: OVERTURE : :
drama: proscenium
speech: eloquence
novel : preface
oratorio : motet
poem : stanza
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
PLUMMET:
rise
carom
weld
wither
propel
1. ANALOGY: C
(A(n) maybe
preceded by a(n)
.)
2. ANTONYM: A
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
PASSES: MOUNTAINS: :
lanes: highways
canyons: plains
wagons: trails
tunnels: caverns
fords : rivers
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
OBTUSE:
upright
angular
variegated
sharp
cryptic
1. ANALOGY: E
( are places
where can be
crossed.)
2. ANTONYM: 0
4
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
APATHETIC: EMOTION: :
nefarious: wickedness
disinterested: bias
affable : honor
hectic: action
anarchic: intelligence
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
CURTAIL:
elevate
bedevil
stow
assert
prolong
1. ANALOGY: B
(A(n) person
is without .)
2. ANTONYM: E
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
CENTAUR: HORSE: :
mermaid: fish
vampire: bat
shepherd : sheep
vixen: fox
cub: bear
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
LAX:
infirm
egregious
grand
rigorous
lucid
1. ANALOGY: A
(A is half
human, half _.)
2. ANTONYM: 0
3
WEEK 4 Daily Analogies and Antonyms
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
BICUSPID: TOOTH: :
giraffe: neck
stethoscope: heart
insulin: pancreas
biceps: muscle
marrow: bone
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
DI SHEARTEN :
quail
encourage
preserve
fluster
deify
1. ANAlOGY: D
(A is a type
of .)
2. ANTONYM: B
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
VEXATIOUS: ANNOY: :
tedious: bore
grateful : hope
curious: excite
intolerant: enrage
annual: year
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
AFFLUENCE:
rigidity
vertigo
indigence
neutrality
ignorance
1. ANALOGY: A
(Something
s one.)
2. ANTONYM: C
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
SPENDTHRIFT: PRODIGAL: :
scientist: philosopher
egghead: epigram
patriot: aggressive
miser: unhappy
hermit: reclusive
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
CONGREGATE:
melt
defile
worship
obligate
scatter
1. ANALOGY: E
(A is a
person.)
2. ANTONYM: E
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
SKI: SNOW: :
swim: water
drive: automobile
skate: ice
run: track
hike: woods
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
FACETIOUS:
solemn
difficult
posterior
noiseless
craven
1. ANAlOGY: C
(One son
.)
2. ANTONYM: A
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
TOWBOAT: BARGE: :
truck: van
locomotive: boxcar
yacht : schooner
tree: trunk
submarine: torpedo
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
DEFIANCE:
uncertainty
obedience
recalcitrance
nobility
saturation
1. ANAlOGY: B
(A is used to
move s.)
2. ANTONYM: B
4
DailyAnalogiesandAntonyms WEEK 5
Day Analogy Antonym Answers
1
1. OMNISCIENCE: KNOWLEDGE: :
(A) omnivore:food
(B) celebrity:fame
(C) omnipotence:power
(D) omnipresence: benevolence
(E) omission:error
2. DISAGREE:
(A) concur
(B) regress
(C) taunt
(D) rival
(E) accuse
1. ANALOGY: C
( is unlimited
.)
2. ANTONYM: A
2
1. RUBY: RED: :
(A) lemon:yellow
(B) sky: blue
(C) lily:white
(D) jet:black
(E) opal:tawny
2. POMPOUS:
(A) amusing
(B) accessible
(C) flagrant
(D) monotonous
(E) humble
1. ANALOGY: 0
( is a
gemstone.)
2. ANTONYM: E
3
1. GUFFAW: LAUGH: :
(A) whistle:whine
(B) frown:smile
(C) tune:sing
(D) shout:talk
(E) gulp:sigh
2. AFFIX:
(A) destroy
(B) detach
(C) mend
(D) turn
(E) locate
1. ANALOGY: 0
(To isto
loudly.)
2. ANTONYM: B
4
1. MOSQUE: WORSHIP: :
(A) gymnasium:exercise
(B) blossom:wither
(C) caliph:govern
(D) scimitar:sword
(E) rogue: despise
2. SUMMON:
(A) approach
(B) judge
(C) dismiss
(D) weaken
(E) accuse
1. ANALOGY: A
(Onegoestoa
to .)
2. ANTONYM: C
5
1. ABSURD: REASONABLE: :
(A) vacant:empty
(B) placid:visible
(C) chivalrous: brave
(D) unfair:true
(E) flimsy:sturdy
2. TAUT:
(A) irregular
(B) slack
(C) aloof
(D) nervous
(E) rare
1. ANALOGY: E
(Whatis is
not .)
2. ANTONYM: B
5
WEEK 6
DailyAnalogiesandAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1. ANAlOGY: 0
1. WREN:FEATHERS: : 2. GERMANE:
(A) sea otter:kelp (A) irrelevant
(A 'sbodyis
(8) frog:warts (8) frank
coveredwith__.)
1
(C) eskimo:parka (C) spurious
(D) cobra:scales (D) easy
2. ANTONYM: A
(E) woodpecker:tree (E) straightforward
1. ANALOGY: C
1. PROFOUND:DEPTH:: 2. KINDLE:
(A) ascend: height (A) harry
(Something ;s
(8) unlimited:speed (8) retard
2 ofgreat .)
(C) ponderous:weight (C) extinguish
(D) sensitive:emotion (D) jejune
2. ANTONYM: C
(E) pygmy:size (E) cruel
1. PETROLEUM: REFINE: : 2. ACCORD: 1. ANAlOGY: C
(A) plastic:synthesize (A) laxity
( is (e)d
(8) oil:lubricate (8) unconcern
3
toextractuseful
(C) ore:smelt (C) temper
substances.)
(D) dictionary:define (D) gravity
(E) limestone:crush (E) conflict
2. ANTONYM: E
1. DIRECTOR: CAST:: 2. SCHISM: 1. ANAlOGY: 8
(A) author:script (A) anarchy
(A directsthe
(8) conductor:orchestra (8) necessity 4
performanceofa(n)
(C) actor:audience (C) realism
.)
(D) soldier: platoon (D) union
(E) producer:film (E) traction
2. ANTONYM: 0
1. WANE:DIMINISH:: 2. SURREPTITIOUS: 1. ANALOGY: A
(A) quake:tremble (A) pragmatic
(To is to
5 (8) balloon:inflate (8) aboveboard
.)
(C) resist: accede (C) devout
(D) transparent: see (D) fortunate
2. ANTONYM: 8
(E) prepare:commence (E) ignoble
I
6
DailyAnalogies andAntonyms WEEK 7
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
TOLL :BELL::
tariff:tax
policecar:siren
blade:knife
honk:horn
wood:table
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
CANDOR:
sadness
splendor
deceit
indifference
effort
1. ANALOGY: D
(To a is
tosound it.)
2. ANTONYM: C
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
NUCLEUS:ATOM::
element:compound
electron :ion
fusion:helium
wharf:ship
sun :solarsystem
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
JEOPARDY:
safety
ignorance
lethargy
isolation
order
1. ANALOGY: E
(The isthe
central bodyinthe
.)
2. ANTONYM: A
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
BAKER: OVEN::
potter:kiln
writer:pen
driver:engine
poker:fireplace
carpenter:structure
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
"
ENSUE:
agree
precede
chase
unload
deem
1. ANALOGY: A
(A 's productis
heated in a(n)
.)
2. ANTONYM: B
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
HILARIOUS:AMUSEMENT: :
repulsive: attraction
stimulating:joy
criminal:sentence
errant:blunder
pathetic:pity
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
CANTANKEROUS:
abbreviated
good-natured
trite
nervous
melodic
1. ANALOGY: E
(Something
inspires .)
2. ANTONYM: B
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
YEAR: CENTURY: :
cent:dollar
age:eon
meter:centimeter
minute:hour
heat:thermometer
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
HURRY:
yield
smooth
jostle
placate
dawdle
1. ANALOGY: A
(Thereare 100
sin a .)
2. ANTONYM: E
7
WEEK 8
DailyAnalogiesandAntonyms
Day Analogy
Antonym Answers
1
1. FIND: SEEK: :
(A) flail:thrash
(B) learn:forget
(C) impoverish:aid
(D) look:peek
(E) succeed:attempt
2. AMPLE:
(A) rejected
(B) open
(C) insufficient
(D) insulated
(E) weird
1. ANALOGY: E
( ingis the
objectof ing.)
2. ANTONYM: C
2
1. GRAPE: RAISIN: :
(A) peach:pit
(B) plum:prune
(C) palm:date
(D) strawberry: blueberry
(E) juice:wine
2. DISCARD:
(A) join
(B) gamble
(C) approach
(D) save
(E) launch
1. ANALOGY: B
(Adried isa
.)
2. ANTONYM: 0
3
1. INERT: ACTIVITY: :
(A) studious:knowledge
(B) lapse: mistake
(C) warped:density
(D) dead:life
(E) weary:rest
2. REMOTE:
(A) nearby
(B) uncontrolled
(C) miniature
(D) loose
(E) apathetic
1. ANALOGY: 0
(Whatis
lacks .)
2. ANTONYM: A
4
1. BELIEVE: CREDIBLE: :
(A) change: unsuitable
(B) taste:insipid
(C) carry:portable
(D) hinder:obstacle
(E) ask:inquisitive
2. OVERLOOK:
(A) employ
(B) notice
(C) undergo
(D) blockade
(E) steal
1. ANALOGY: C
(Onecan
whatis .)
2. ANTONYM: B
5
1. PARAGRAPH: SENTENCE: :
(A) sentence:word
(B) choir:song
(C) comma:clause
(D) parallel:line
(E) asterisk:footnote
2. PROSPERITY:
(A) antagonism
(B) normality
(C) gaiety
(D) poverty
(E) success
1. ANALOGY: A
(A is agroup
of s.)
2. ANTONYM: 0
8
DailyAnalogies andAntonyms
WEEK 9
Day Analogy Antonym Answers
1. TASTE: BLAND:: 2. VEIL: 1. ANALOGY: A
(A) color:pale (A) weave
(Somethingwith
(B) hearing:sonic (B) trudge
little__is__.)
1
(C) mutter:speech (C) expose
(D) smell:vivid (D) improve
2. ANTONYM: C
(E) snow:white (E) reply
1. ANALOGY: D 1. MAXIM:PROVERBIAL: : 2. NAIVE:
(A) rifle:dangerous (A) aggressive
(A is a(n)
(B) minium:rubricate (B) deaf
2 statement.)
(C) motive:ulterior (C) bold
(D) riddle:enigmatic (D) ancient
2. ANTONYM: E
(E) epic:lyrical (E) sophisticated
1. DOWNHILL:FOOT:: 2. SCOUNDREL: 1. ANALOGY: C
(A) downcast:eyes (A) rival
(Onetravels
(B) downstage:wings (B) gentleman
3 toreach the .)
(C) downriver:mouth (C) quisling
(D) downbeat:baton (D) orator
2. ANTONYM: B
(E) downpour:rain (E) scholar
1. ANALOGY: E 1. NIBBLE:GOBBLE:: 2. ILLICIT:
(A) eat:satiate (A) merciful
(To is to
(B) chicken:turkey (B) lawful
4
consumeslowly; to
(C) nuzzle:cuddle (C) healthy
,greedily.)
(D) whistle:hum (D) notdependable
(E) sip:guzzle (E) notreal
2. ANTONYM: B
1. ANALOGY: A
1. FOOTBALL:GRIDIRON:: 2. AVERSION:
(A) baseball: diamond (A) attraction
( is played on
(B) tennis: net (B) diversion
5
a .)
(C) hockey: helmet (C) denial
(D) soccer:goalie (D) edition
2. ANTONYM: A
(E) basketball: dribble (E) omniscience
9
WEEK 10
DailyAnalogiesandAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
ZOOLOGY: ANIMALS: :
meteorology: universe
botany: plants
etymology: insects
medicine: veterinarians
aquarium: fish
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
NOVICE:
sinner
miser
antique
inferior
expert
1. ANALOGY: 8
( is the study
of .)
2. ANTONYM: E
2
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
NASAL: NOSE: :
kneel : knee
flavorful: tongue
cravat: neck
oral: mouth
otic: eye
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
HAPLESS:
fortunate
viable
gleeful
hardheaded
wakeful
1. ANALOGY: 0
(II
II means
IIpertaining to the
./1)
2. ANTONYM: A
3
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
JOURNEY: DESTINATION: :
opinion: refutation
astrology: destiny
race: finish line
effort: obstacle
vacation : recreation
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
ELUCIDATE:
imprison
struggle
illuminate
obscure
fumble
1. ANALOGY: C
(The goal of a
is the .)
2. ANTONYM: 0
4
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
ADD: SUM::
reduce: fraction
multiply: factor
gain: weight
divide: quotient
vacate: residence
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
SQUALOR:
poise
cleanness
ease
rapidity
silence
1. ANALOGY: 0
(One s to
obtain a .)
2. ANTONYM: 8
5
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
FREIGHT: TRAIN: :
tractor: plow
sedan: automobile
seat: bus
kennel: dog
cargo: ship
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
WITHDRAW:
lounge
portray
insert
detain
veer
1. ANALOGY: E
( is
transported by
.)
2. ANTONYM: C
10
DailyAnalogiesandAntonyms WEEK 11
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
LAWYER:COURTROOM::
doctor:patient
attorney:litigant
actor:theater
psychiatrist:couch
desk :classroom
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
SERENE:
tempestuous
magnetic
austere
monotonous
arid
1. ANALOGY: C
(A(n) worksin
a .)
2. ANTONYM: A
2
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
WONDER:ASTONISHING::
relief:embarrassing
fatigue:fascinating
jealousy:insecure
pester:annoying
disgust:loathsome
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
DISPARATE:
evident
hopeful
similar
prosperous
clothed
1. ANALOGY: E
(Onereactswith
towhatis
.)
2. ANTONYM: C
3
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
MORTAR:8RICKS ::
rivets:girders
hammer:nails
fence :pickets
strata:rocks
road :asphalt
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
AUTHORIZE:
edit
forbid
ignore
rehearse
televise
1. ANALOGY: A
(Oneuses to
bind
together.)
2. ANTONYM: 8
4
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
ANALGESIC:PAIN::
romantic: love
anthology:poetry
anesthetic:surgery
sedative :nervousness
rheumatic:fever
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
VEX:
horrify
soothe
gawk
bewitch
accuse
1. ANALOGY: 0
(A(n) reduces
.)
2. ANTONYM: 8
5
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
WATER: IRRIGATE::
blood :lacerate
river:divert
manure:fertilize
milk:pasteurize
crops:reap
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
GUILE:
elation
labor
trench
solemnity
honesty
1. ANALOGY: C
(Oneapplies
tocroplandto
it.)
2. ANTONYM: E
11
WEEK 12
DailyAnalogies andAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1
1. FURTIVE: OPENLY: :
(A) speak:articulately
(B) jittery:calmly
(C) active:randomIy
(D) noble:royally
(E) unwelcome:homely
2. DEARTH:
(A) vitality
(B) brace
(C) altitude
(D) glut
(E) sanitation
1. ANALOGY: B
(A person
doesnotbehave
.)
2. ANTONYM: 0
2
1. CHERRIES: ORCHARD: :
(A) peas: pod
(B) kittens:litter
(C) acorns: oak
(D) family:home
(E) grapes:vineyard
2. LENIENT:
(A) strict
(B) brief
(C) upright
(D) corpulent
(E) knotty
1. ANALOGY: E
( are grownin
a(n) .)
2. ANTONYM: A
3
1. TRAJECTORY: MISSILE: :
(A) dormitory:student
(B) rhythm:metronome
(C) detonation:bomb
(0) orbit:planet
(E) oratory:speaker
2. EMBRACE:
(A) disfigure
(B) weaken
(C) evaluate
(D) scratch
(E) reject
1. ANALOGY: 0
(A(n) is the
pathofa .)
2. ANTONYM: E
4
1. STREAM: TORRENT: :
(A) light:bulb
(B) ocean:current
(C) wind:gale
(D) highway:motorcycle
(E) erosion:canyon
2. HUB:
(A) hole
(B) cap
(C) periphery
(D) joint
(E) adult
1. ANALOGY: C
(Aviolent is a
.)
2. ANTONYM: C
5
1. DEBTOR: OWE: :
(A) vendor:sell
(B) creditor:pay
(C) coxswain:row
(D) agent:coerce
(E) customer: refund
2. MUTABLE:
(A) hereditary
(B) raucous
(C) workable
(D) changeless
(E) fertile
1. ANAlOGY: A
(A is onewho
s.)
2. ANTONYM: 0
12
Daily Analogies and Antonyms
WEEK 13
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
SHIP: BRIDGE: :
train : rails
cargo: passengers
building: story
hotel : kitchen
airplane: cockpit
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
BALLOON:
harden
shrink
shuffle
whisper
acquire
1. ANALOGY: E
(A(n) is
controlled from the
.)
2. ANTONYM: B
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
ELOQUENT: WORDS: :
nimble: movements
guttural: sounds
music: lyrics
overcast : clouds
canine: dogs
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
REFUTE:
coincide
unbind
verify
placate
reject
1. ANALOGY: A
(A(n) person's
are fluent.)
2. ANTONYM: C
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
GROUSE: COMPLAIN: :
eagle: swoop
crow: boast
swan: dive
vulture: attack
dove: love
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
TIMOROUS:
apprehensive
tardy
active
facetious
brave
1. ANALOGY: B
(To is to
.)
2. ANTONYM: E
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
GENEALOGY: FAMILY: :
geography: mountain
zoology: zoo
philosophy: logic
etymology: word
chemistry: chemist
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
HAVOC:
order
drought
obedience
loss
sweetness
1. ANALOGY: 0
(A(n) traces
the history of a
.)
2. ANTONYM: A
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
BEAR: UNENDURABLE: :
weep: miserable
understand: impossible
see: invisible
avoid: unapproachable
explore: uncharted
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
STATIC:
civic
moving
viscous
broadcast
slow
1. ANALOGY: C
(One cannot
what is .)
2. ANTONYM: B
13
WEEK 14
DailyAnalogies andAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1. ANALOGY: A
1. DIGRESSION: STORY: : 2. EXTRANEOUS:
(A) detour: road (A) notorious
(A is a
(8) dimension: length (8) polite
deviation from a
1
(C) enunciation: word (C) brawny
.)
(D) chronology: time (D) certain
(E) climax: plot (E) intrinsic
2. ANTONYM: E
1. ANAlOGY: C
1. WORSHIPER: REVERENT: : 2. LODGE:
(A) traveler: vigilant (A) evict
(A behaves
(8) congregation: clergy (8) detain
Iy.) 2
(C) bungler: incompetent (C) supplant
(D) scribe: hieroglyphic (D) separate
2. ANTONYM: A
(E) thinker: ponderous (E) loathe
1. POLYGON: PERIMETER: : 2. CREDENCE: 1. ANALOGY: D
(A) polyhedron: volume (A) wages
(The distance around
(8) triangle: altitude (8) mimicry
3
a is its .)
(C) square: diagonal (C) alibi
(D) circle: circumference (D) disbelief
2. ANTONYM: 0
(E) angle: protractor (E) avarice
1. LETHAL: DEATH: : 2. ALLAY: 1. ANAlOGY: E
(A) wan: color (A) give back
(Something
(8) zenith: height (8) aggravate 4
causes .)
(C) medical : sickness (C) pick up
(D) funeral : mortuary (D) reform
2. ANTONYM: 8
(E) soporific: sleep (E) appear
1. WEIGHT: SCALE: : 2. TRAVAIL: 1. ANAlOGY: E
(A) continent: map (A) shortness
( can be
(8) wind speed: altimeter (8) worth 5
measured with a
(C) volume: liter (C) generosity
.)
(D) ruler: length (D) ease
(E) air pressure: barometer (E) youth
2. ANTONYM: 0
14
DailyAnalogiesandAntonyms WEEK 15
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
STRENGTH: FRAIL::
tenacity:persistent
grace:awkward
health:robust
patience :lose
food:edible
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
SCALE:
rest
weigh
descend
carp
quantify
1. ANALOGY: 8
(Somethinglacking
in is .)
2. ANTONYM: C
2
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
LUNGS:RESPIRATION: :
kidneys:concoction
trachea: locomotion
intestines:digestion
liver:excretion
heart:palpitation
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
UNRAVEL:
gobble
influence
placate
weave
amuse
1. ANALOGY: C
(The are
organsof .)
2. ANTONYM: 0
3
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
ARMY:MILITARY::
sea: marine
war:skirmish
navy:flotilla
student:dormitory
cathedral:Gothic
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
SHREWD:
easygoing
stupid
coy
gregarious
straight
1. ANALOGY: A
(Whatpertainsto
the is .)
2. ANTONYM: 8
4
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
PLANTS:WEEDS: :
gardens:meadows
animals:vermin
automobiles:wrecks
farms:crops
mammals:fleas
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
ANALOGY:
catastrophe
comparison
fiction
transference
dissimilarity
1. ANALOGY: 8
(Obnoxious
are called .)
2. ANTONYM: E
5
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
GLIMMER:SHINE::
yell:shout
sprint:jog
flatter: praise
smolder: burn
brilliance:light
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
CURRENT:
obsolete
tidal
insulating
abrasive
soothing
1. ANALOGY: 0
(To isto
weakly.)
2. ANTONYM: A
15
1
2
WEEK 16
DailyAnalogies andAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1. CAN:ABILITY::
(A) will:obligation
(B) try:attainment
(C) rust:disuse
(D) ought:permission
(E) must:necessity
1. UNDERSTATEMENT:HYPERBOLE: :
(A) infamy:honor
(B) unconsciousness:anesthesia
(C) undertow:current
(0) similarity:metaphor
(E) rotundity:sphere
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
2.
(A)
(B)
(C)
(0)
(E)
TRITE:
fresh
sensible
unjust
satisfying
clear
VILIFY:
glean
decorate
assault
employ
commend
1. ANALOGY: E
(rheverb"
"
indicates .)
2. ANTONYM: A
1. ANALOGY: A
( isthe
antithesisof .)
2. ANTONYM: E
1. BOXER:JAB:: 2. RECANT:
(A) hunter:quarry (A) oppose
(B) runner:marathon (B) reaffirm
3
(C) vaulter: pole (C) refill
(0) fencer:thrust (0) ancient
(E) gymnast:tumble (E) laborious
1. LEATHER: HIDE:: 2. EQUITABLE:
(A) milk:cow (A) unfair
(B) cotton:thread (B) motorized 4
(C) flour:grain (C) uncertain
(0) cloth:weave (D) equivalent
(E) parchment:paper (E) inexact
1. SPEAK:MISPRONOUNCE:: 2. ZEAL:
(A) find:mislay (A) outgrowth
(B) write:misspell (B) jealousy 5
(C) err:mistake (C) reluctance
(0) book:misprint (0) bottom
(E) hear:misunderstand (E) applause
1. ANALOGY: 0
(A sat
an opponent.)
2. ANTONYM: B
1. ANALOGY: C
( is madefrom
.)
2. ANTONYM: A
1. ANALOGY: B
(ro aword
incorrectlyis to
it.)
2. ANTONYM: C
16
DailyAnalogiesandAntonyms WEEK 17
Day Analogy Antonym Answers
1
1. INSECT:COCKROACH::
(A) vertebrate: mollusk
(B) gnat:spider
(C) human being:ape
(D) crustacean: shrimp
(E) pestilence: rat
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
VANGUARD:
abyss
sentry
reception
prisoner
rear
1. ANALOGY: 0
(Onekind of
isa .)
2. ANTONYM: E
2
1. PULVERIZE: POWDER::
(A) neutralize:acid
(B) vaporize:gas
(C) petrify:wood
(D) sanitize:detergent
(E) salivate:food
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
HEED:
aspire
withhold
ignore
question
praise
1. ANALOGY: B
(To is tomake
intoa .)
2. ANTONYM: C
3
1. WRINKLES: IRONING::
(A) .dullness:polishing
(B) horseshoe: hammering
(C) colors:dyeing
(D) gestures:beckoning
(E) filth:defiling
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
IMMUNE:
susceptible
friendly
ill
inoculated
repugnant
1. ANALOGY: A
( can be
eliminated by
.)
2. ANTONYM: A
4
1. GOLD:NUGGET::
(A) diamond:ring
(B) lead: bullet
(C) green :emerald
(D) water:droplet
(E) amber:resin
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
MORASS:
quickresponse
solid ground
exposure
sprightlydance
adulation
1. ANALOGY: 0
( maybe
foundas s.)
2. ANTONYM: B
5
1. THIRST:QUENCH::
(A) flame :scorch
(B) yield:cede
(C) hunger:pang
(D) goal :approach
(E) suffering:alleviate
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
ABRIDGE:
compete
expand
burden
tunnel
secede
1. ANALOGY: E
(To ease isto
it.)
2. ANTONYM: B
17
WEEK 18
DailyAnalogiesandAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1. RELEASE: CONFINEMENT:: 2. TRACTABLE:
(A) welcome:arrival (A) unruly
(B) dissolve:solvent (B) arable
1
(C) rescue: peril (C) isolated
(D) punish:wickedness (D) primary
(E) unwrap:present (E) explicable
1. EARTH:CRUST:: 2. FIASCO:
(A) flour:bread (A) allergy
(B) sky:cloud (B) manifesto
2
(C) proton:atom (C) chill
(D) tree:trunk (D) triumph
(E) egg:shell (E) quiet
1. ALOOF:CONCERN:: 2. RASH:
(A) shy:isolation (A) fiery
(B) jocular:humor (B) cautious
3
(C) scornful:respect (C) seemly
(D) allude:citation (D) unaffected
(E) arrogant:dislike (E) friendly
1. ANALOGY: C
(To istofree
from .)
2. ANTONYM: A
1. ANALOGY: E
(Theouterlayerof
the isthe
.)
2. ANTONYM: 0
1. ANALOGY: C
(Onewhois
showslittle .)
2. ANTONYM: B
1. MUSICIAN:VIRTUOSO:: 2. DISEMBARK:
(A) bull :matador (A) board
(B) pilot:ace (B) extract 4
(C) worker:apprentice (C) coverup
(D) soldier:sergeant (D) originate
(E) sculptor: masterpiece (E) lookat
1. HUNTER:QUARRY:: 2. ASSET:
(A) miner:delve (A) content
5 (B) teacher:classroom (B) refusal
(C) carpenter: toolbox (C) foolishness
(D) predator:prey (D) obsession
(E) comedian :joke (E) liability
1. ANALOGY: B
(Averyskilled
is a(n) .)
2. ANTONYM: A
1. ANALOGY: 0
(A pursues his
orher .)
2. ANTONYM: E
A reproducible Midyear Test is included at the back of this book.
18
DailyAnalogies andAntonyms WEEK 19
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
PARK:AUTOMOBILE::
taxi:aircraft
dock:ship
unload:truck
trail:hike
station:train
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
WELD:
reject
frighten
refrigerate
separate
assimilate
1. ANALOGY: B
(To a(n)
istobring
ittoastop.)
2. ANTONYM: 0
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
LIGHT:OPAQUE::
rain:waterproof
dark:obscure
sound:amplify
see:visible
seal:airtight
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
GAUNT:
inert
depressed
level
quaint
corpulent
1. ANALOGY: A
(VVhatis impervious
to is .)
2. ANTONYM: E
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
SPINELESS: BROWBEAT: :
certain:avow
meddlesome: interfere
gullible:hoodwink
government:overthrow
truthful:whitewash
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
SPRIGHTLY:
terrestrial
suave
unwelcome
trickling
somber
1. ANALOGY: C
(Someone is
easyto .)
2. ANTONYM: E
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
COBBLER: SHOES: :
ballerina:slippers
mitten:gloves
tread :tires
tailor:clothing
zipper:jacket
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
APEX:
rigor
base
filth
gratitude
neophyte
1. ANALOGY: 0
(A makes and
repairs .)
2. ANTONYM: B
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
DILATE:CONTRACT: :
testify:witness
bequeath :will
magnify:lens
flourish :wither
withdraw:account
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
REMINISCE:
forecast
interrupt
confess
maximize
exonerate
1. ANALOGY: 0
(To is the
oppositeofto
.)
2. ANTONYM: A
19
WEEK 20
DailyAnalogiesandAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1. ANALOGY: A
1. FROST: DEW: : 2. INDIGENOUS:
(A) snow:rain (A) natural
( isthesolid
(B) night:day (B) wealthy
correspondingto
1
(C) hail:sleet (C) alien
liquid .)
(D) cheese: milk (D) foolish
(E) fog:cloud (E) competent
2. ANTONYM: C
1. ANALOGY: E 1. PAUPER: WEALTH: : 2. LIBERATE:
(A) father:paternity (A) expel
(A isonewho
(B) hovel:cottage (B) outrage
lacks .) 2
(C) worker:wages (C) wheedle
(D) casualty:war (D) enslave
2. ANTONYM: 0
(E) novice:expertise (E) purchase
1. KINDLE: FIRE: : 2. MALIGN: 1. ANALOGY: B
(A) satiate:hunger (A) sap
(To isto
(B) detonate:explosion (B) keep upwith
3
initiatea(n) .)
(C) smolder:blaze (C) speakwellof
(D) wield:hammer (D) toil
2. ANTONYM: C
(E) vote:candidate (E) rearrange
1. SLOTHFUL: WORK: : 2. TOPICAL: 1. ANALOGY: C
(A) resentful:vengeance (A) conclusive
(A person
(B) lethargic:sleep (B) arctic 4
doesnotliketo
(C) modest:boast (C) unwritten
.)
(D) just:condemn (D) depressed
(E) useless: depend (E) dated
2. ANTONYM: E
1. MARIONETTE: STRINGS: : 2. FOREWORD: 1. ANALOGY: B
(A) automobile:gasoline (A) epilogue
(A is moved
5 (B) skeleton: muscles (B) foresight
bymeansof .)
(C) trumpet:brass (C) reverse
(D) winch:rope (D) speechless
2. ANTONYM: A
(E) puppet:glue (E) hyperbole
20
Daily Analogies and Antonyms WEEK 21
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
WINCE:PAIN ::
dagger:stab
itch:scratch
elude:capture
hum:sing
gasp:amazement
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
DEFICIT:
opposition
surplus
quagmire
payment
docility
1. ANALOGY: E
(One sin
reaction to .)
2. ANTONYM: B
2
1.
(A)
(B)
(C)
(0)
(E)
BASIN:OCEAN::
overcast:sky
tundra:desert
level:plain
channel: river
rivulet:stream
2.
(A)
(B)
(C)
(0)
(E)
JUBILATION:
blockade
reduction
firm belief
woe
yelp
1. ANALOGY: 0
(A isa
depressionfilledby
a(n) .)
2. ANTONYM: 0
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
DANCE:TANGO::
fruit:mango
play:violin
melody:lyrics
limerick:poem
highjump:bar
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
ZESTY:
unclad
soggy
bland
arrogant
squalid
1. ANALOGY: A
(Onetypeof
is the .)
2. ANTONYM: C
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
PROGENY:DESCENDANTS::
remedy:errors
quantity:multiplies
enormity:prodigious
ancestry:forebears
prognosis: physicians
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
CURB:
chastise
wound
forgo
pertain
incite
1. ANALOGY: 0
(One's
comprisesone's
.)
2. ANTONYM: E
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
BISECTOR:ANGLE::
hypotenuse:triangle
factor: number
diameter:circle
side:quadrilateral
frustum :cone
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
UNSOUND:
solid
noisy
maniacal
repetitive
lofty
1. ANALOGY: C
(A dividesa(n)
intotwo
equal parts.)
2. ANTONYM: A
21
WEEK 22
DailyAnalogies andAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
OBSERVATORY:TELESCOPE: :
pirate:spyglass
van:vehicle
powerplant:generator
amoeba:microscope
electricity:battery
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
FRAGRANCE:
taste
stench
reticence
lotion
appeal
1. ANALOGY: C
(Ina(n) can
befounda .)
2. ANTONYM: B
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
INTRUDE:MEDDLE::
eject:danger
mutilate:mangle
inhale:nostril
etch:acid
inquire:respond
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
LABYRINTHINE:
obstreperous
human
whirling
external
straightforward
1. ANAlOGY: B
(To is to
.)
2. ANTONYM: E
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
SHEEP: FLOCK::
bees:swarm
cattle:corral
deck:card
flotilla :fleet
beaver: pelt
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
REPEAL:
attract
respect
orate
enact
isolate
1. ANALOGY: A
(Agroupof is
a .)
2. ANTONYM: 0
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
NOURISHMENT:EMACIATED::
speech :bombastic
sustenance:fed
demeanor:austere
weight: reduced
exercise:flabby
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
COPIOUS:
scanty
yielding
disabled
persistent
callow
1. ANALOGY: E
(Onedeprivedof
becomes
-.)
--
2. ANTONYM: A
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
MOVE:PARALYSIS: :
see:vision
write:amanuensis
cure:invalid
feel:anesthesia
speak:anecdote
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
TROUBLE:
rely
vacate
calm
glut
urge
1. ANALOGY: 0
(An inabilityto
iscalled
.)
2. ANTONYM: C
22
Daily Analogies and Antonyms WEEK 23
Day Analogy Antonym Answers
1
1. DABBLE: DILETTANTE: :
(A) rabble: mob
(B) woo: philander
(C) rule : sovereign
(D) embezzle: funds
(E) spatter: paint
2. ADVERTISE:
(A) consume
(B) betray
(C) conceal
(D) broadcast
(E) investigate
1. ANALOGY: C
(One who s is
a .)
2. ANTONYM: C
2
1. CHIMERA: UNREALITY: :
(A) harpy: grace
(B) behemoth: immensity
(C) muse: absurdity
(D) locust: persistence
(E) gorgon : solidity
2. PANDEMONIUM:
(A) reverence
(B) noninvolvement
(C) tranquillity
(D) manuscript
(E) workhouse
1. ANALOGY: B
(The is a
symbol of .)
2. ANTONYM: C
3
1. PLIERS: GRASP: :
(A) thimble: finger
(B) wires: current
(C) chef: cook
(D) overpasses: drive
(E) scissors : cut
2. QUIXOTIC:
(A) practical
(B) unclean
(C) anarchic
(D) responsive
(E) standoffish
1. ANALOGY: E
( are
instruments used to
.)
2. ANTONYM: A
4
1. CATALOG: LIBRARY: :
(A) menu: restaurant
(B) byline: reporter
(C) address: house
(D) money: bank
(E) appendix : book
2. GROSS:
(A) impatient
(B) disinterested
(C) dozen
(D) subtle
(E) flagrant
1. ANALOGY: A
(A lists what is
available in a
.)
2. ANTONYM: 0
5
1. MENTAL: MIND: :
(A) avid : desire
(B) nocturnal: night
(C) compassionate: heart
(D) viral: virulent
(E) formal: dress
2. DISPERSE:
(A) awaken
(B) flatter
(C) know
(D) collect
(E) adjust
1. ANALOGY: B
(" " means
"pertaining to the
.")
2. ANTONYM: 0
23
WEEK 24
DailyAnalogiesandAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1. ANALOGY: D
1. PITCH:SOUND:: 2. NOVEL:
(A) orate:speech (A) antiquated
( is
(B) loudness:volume (B) symphonic
determinedby
1
(C) verse:meter (C) prose
frequencyof
(D) color:light (D) blank
waves.)
(E) hurl:javelin (E) unattractive
2. ANTONYM: A
1. ANALOGY: B 1. LEG:KNEE:: 2. EXACERBATE:
(A) neck:torso (A) narrate
(Ajointin a
(B) finger:knuckle (B) remember
isa .) 2
(C) talon:claw (C) intensify
(D) shin:ankle (D) originate
2. ANTONYM: E
(E) lid:eye (E) mitigate
1. MALEFACTOR:PUNISH:: 2. UNDERLING: 1. ANALOGY: C
(A) rumor:gossip (A) proverb
(A deservesto
(B) prodigy:scold (B) boss
3
be ed forhis
(C) hero:honor (C) talent
deeds.)
(D) benefactor:donate (D) violator
(E) judge:sentence (E) overtone
2. ANTONYM: B
1. JOT:WRITE :: 2. THRIVE: 1. ANALOGY: E
(A) awl:puncture (A) sacrifice
(To is to
(B) seam:sew (B) adhere 4
quickly.)
(C) toil:work (C) motivate
(D) zero:count (D) languish
2. ANTONYM: D
(E) sketch:draw (E) profit
1. AUSTERE: FLAMBOYANCE:: 2. AMBUSH: 1. ANALOGY: A
(A) taciturn:loquacity (A) betray
(Onewhois
5 (B) sphinx:mystery (B) obliterate
iswithout__.)
(C) countless: infinity (C) encounteropenly
(D) quorum:assembly (D) join unwillingly
2. ANTONYM: C
(E) hideous: repugnance (E) keep upwith
24
DailyAnalogies andAntonyms WEEK 25
Day Analogy Antonym Answers
1
1. SPORADIC: INFREQUENTLY::
(A) metronome:regularly
(B) secret: personally
(C) aquatic: breathlessly
(D) hectic:slowly
(E) eternal:everlastingly
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
OMIT:
receive
include
navigate
erase
lave
1. ANALOGY: E
(Whatis
occurs .)
2. ANTONYM: B
2
1. VACCINE: IMMUNITY::
(A) candy:sugar
(B) vitamin:deficiency
(C) varnish: luster
(D) examination:knowledge
(E) computer:technology
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
BARBARIC:
savory
linguistic
prodigious
cultivated
acclimatized
1. ANALOGY: C
(A is usedto
impart .)
2. ANTONYM: D
3
1. HOMOPHONES:PRONUNCIATION::
(A) .synonyms:meaning
(B) headphones:sonority
(C) apostrophes:contraction
(D) homographs:derivation
(E) photostats:duplication
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
PROFOUND:
knowledgeable
wispy
religious
opaque
shallow
1. ANALOGY: A
( arewords
withthesame
.)
2. ANTONYM: E
4
1. OUTCAST:SOCIETY: :
(A) demon:mythology
(B) lopsided:instability
(C) exile: homeland
(D) hothead:rage
(E) insult:ability
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
PERPETUAL:
transitory
ashen
criminal
abusive
inattentive
1. ANALOGY: C
(An isone
drivenfrom his
.)
2. ANTONYM: A
5
1. REFILL: DRAIN::
(A) remedy: heal
(B) rebuild:demolish
(C) recline: lie
(D) remodel: house
(E) recoil:shoot
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
CONTRAST:
expansion
likeness
collection
quantity
hue
1. ANALOGY: B
(Onecan
whathasbeen
ed.)
2. ANTONYM: B
25
WEEK 26 DailyAnalogiesandAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
STEAL: KLEPTOMANIA::
eat:bulimia
sleep:insomnia
deceive:gullibility
fire:arson
kill:execution
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
FERVENT:
rigorous
festive
cold
squat
passionate
1. ANAlOGY: A
(An uncontrollable
impulseto is
.)
2. ANTONYM: C
2
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
UNWARY:ALERT: :
sharp:acute
dangerous:alarm
wounded :attack
asleep:awake
unknown:abrupt
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
ACQUIESCE:
injure
orient
deflate
dry
protest
1. ANALOGY: 0
(Onewhois
is not .)
2. ANTONYM: E
3
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
WEATHER: METEOROLOGY::
diseases: surgery
wisdom :philology
dinosaurs:archaeology
writing:phraseology
mind:psychology
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
LOYALTY:
friendship
treason
saturation
wickedness
optimism
1. ANALOGY: E
(Thestudyofthe
is .)
2. ANTONYM: 8
4
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
WHALE:CALF ::
horse:foal
giant:pygmy
gander:goose
pig:swine
lion:pride
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
VENIAL:
altruistic
moral
erudite
unpardonable
autumnal
1. ANALOGY: A
(Ababy is
called a .)
2. ANTONYM: 0
5
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
DIP:SWIM::
spoon :taste
nap:sleep
shower:bath
snack: bite
rip:tide
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
UNDERSCORE:
de-emphasize
hobble
punctuate
portray
upset
1. ANALOGY: 8
(A is abrief
.)
2. ANTONYM: A
26
DailyAnalogiesandAntonyms WEEK 27
Day Analogy Antonym Answers
1
1. CHECKMATE:CHESS: :
(A) spike:volleyball
(B) ball:jacks
(C) knockout: boxing
(D) king:checkers
(E) touchdown:football
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
HIT:
elation
strike
agreement
flop
wish
1. ANALOGY: C
(A endsa
match.)
2. ANTONYM: D
2
1. EEL: FISH::
(A) caterpillar: butterfly
(B) snake :lizard
(C) capture:hunt
(D) poem:write
(E) turtle: reptile
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
TERMINATE:
initiate
oppress
exterminate
succor
question
1. ANALOGY: E
(A(n) isatype
of .)
2. ANTONYM: A
3
1. REBELLIOUS: DISOBEY: :
(A) avid:grieve
(B) merciful:forgive
(C) loyal:immigrate
(D) urgent:reply
(E) curious:overlook
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
COVER-UP:
downdraft
greeting
.-
expose
makeup
bistro
1. ANALOGY: B
(A personis
likelyto
2. ANTONYM: C
4
1. TOXIC:POISON::
(A) vacant: house
(B) pathetic:disease
(C) bogus:verification
(D) emblematic:symbol
(E) stifling:breath
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
COMPOSED:
arranged
agitated
locked
light
secure
1. ANALOGY: D
(Whatis acts
as a .)
2. ANTONYM: B
5
1. TRICKLE:GUSH::
(A) hobble:sprint
(B) geyser:volcano
(C) exhale:air
(D) approach:recede
(E) pour:drink
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
WAFFLE:
walk slowly
stroke gently
flysmoothly
receive gladly
speak bluntly
1. ANALOGY: A
(To istomove
slowly; to ,
rapidly.)
2. ANTONYM: E
27
WEEK 28 DailyAnalogies andAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
MONARCH :DETHRONE: :
ship:abandon
attorney:disbar
speaker: lectern
money:depreciate
slave :revolt
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
SPACIOUS:
outdoor
gregarious
implausible
earthly
confined
1. ANALOGY: B
(Abad may
be removed by
ment.)
2. ANTONYM: E
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
PHONOGRAPH:RECORD::
seismograph:earthquake
amplifier:speaker
projector:film
polygraph:evidence
television: camera
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
REAP:
purify
cite
relax
sow
ache
1. ANALOGY: C
(A isusedto
playa .)
2. ANTONYM: D
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
FLOAT: BUOYANT::
burn:spontaneous
journey:tour
teach:student
harm:injurious
melt:liquid
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
IMPROMPTU:
philosophic
ogling
rehearsed
metaphoric
on time
1. ANALOGY: D
(Somethingthatcan
is .)
2. ANTONYM: C
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
CARTWHEEL:TUMBLER::
pirouette:dancer
circus: ringmaster
doorknob:latch
knot:rope
parachute:skydiver
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
SPELLBIND:
exceed
bore
hunger
locate
intrude
1. ANALOGY: A
(A is amove-
mentperformed
bya .)
2. ANTONYM: B
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
JUMBLED:DISARRAY: :
edited :essay
hallowed:profane
brazen:metal
guarded :sentry
caged:captivity
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
GAIETY:
attraction
threat
misery
workload
euphoria
1. ANALOGY: E
(Whatis isin
.)
2. ANTONYM: C
28
DailyAnalogies'andAntonyms WEEK 29
Day Analogy Antonym Answers
1
1. NOSEGAY:FLOWERS::
(A) orchard:apples
(B) gift:present
(C) corn :kernels
(D) tea:cups
(E) molecule:atoms
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
FOOLPROOF:
astute
yielding
exotic
unworkable
notorious
1. ANALOGY: E
(A is made up
of .)
2. ANTONYM: 0
2
1. PEDAL: BICYCLE: :
(A) bit:drill
(B) steer: automobile
(C) row:boat
(D) ordain:priest
(E) land:airplane
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
VETERAN:
outfit
hermit
approval
sweetheart
rookie
1. ANALOGY: C
(One sa
topropel it.)
2. ANTONYM: E
3
1. LEOPARD: SPOTS: :
(A) .Iion :mane
(B) zebra:stripes
(C) hippopotamus:fat
(D) hyena:laughs
(E) baboon:tail
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
ENRICH:
deride
loosen
extricate
impoverish
warp
1. ANALOGY: B
(A is marked
with .)
2. ANTONYM: 0
4
1. UNWln"INGLY:AWARENESS: :
(A) faultlessly: error
(B) incessantly:time
(C) unjustly:contempt
(D) ungainly:clumsiness
(E) forthrightly:bravery
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
ALLOW:
prohibit
illuminate
fester
apportion
abscond
1. ANALOGY: A
(Whatis done
isdone
without .)
2. ANTONYM: A
5
1. EGG:HATCH::
(A) lips:purse
(B) seed :sprout
(C) meteorite:crater
(D) tire:flat
(E) book:read
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
BALM:
cannon
essence
iota
juice
irritant
1. ANALOGY: B
(A(n)
(e)swhen life
comesforth.)
2. ANTONYM: E
29
WEEK 30
Daily Analogies and Antonyms
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
BEQUEATH: HEIR: :
graduate: diploma
bestow: gift
heal: physician
teach: pupil
arrive: departure
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
WHOLESOME:
detached
noxious
permissive
knotty
disunited
1. ANALOGY: D
(One (e)s
things to a(n)
.)
2. ANTONYM: B
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
DOOR: WALL: :
key: lock
sill: window
needle: thread
handle: pot
gate: fence
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
PROPENSITY:
inspiration
morality
aversion
balance
youth
1. ANALOGY: E
(A closes an
opening in a
.)
2. ANTONYM: C
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
AVARICE: MONEY: :
gluttony: food
love : en m ity
pauper: poverty
infinitesimal: size
sharpness: vision
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
BLATANT:
confident
regimented
minuscule
subdued
apparent
1. ANALOGY: A
( is a greed for
.)
2. ANTONYM: D
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
ESPIONAGE: SPY: :
equipment: soldier
astrology: sign
banishment: traitor
robbery: thief
crime: detective
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
METICULOUS:
careless
halting
innocuous
terrified
altruistic
1. ANALOGY: D
(One who engages
in is a .)
2. ANTONYM: A
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
GEOMETRY: MATHEMATICS::
poetry : prose
language: linguistics
botany: biology
forestry : trees
heraldry: knighthood
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
REPEL:
scale
attract
annul
remain loyal
beat back
1. ANALOGY: C
( is a branch
of .)
2. ANTONYM: B
30
DailyAnalogies andAntonyms
WEEK 31
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
ATTEMPT:FAILURE::
hope:disappointment
stimulate:sensation
ignore:unawareness
enjoy:success
threaten:coward
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
SULLY:
engross
humor
depose
justify
cleanse
1. ANALOGY: A
(Onewho sin
vain experiences
.)
2. ANTONYM: E
2
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
WHINNY:HORSE::
caravan:camel
trumpet:elephant
pelt:beaver
leash:dog
cage:canary
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
NONCHALANCE:
regalia
spontaneity
enthusiasm
wilderness
flaccidity
1. ANALOGY: 8
(A is asound
madebya(n)
.)
2. ANTONYM: C
3
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
DAY8REAK:RISE: :
planet:rotate
moon:phase
midnight:zenith
baby:birth
nightfall:set
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
GRADUAL:
metrical
overdue
inattentive
abrupt
ignorant
1. ANALOGY: E
( is whenthe
sun s.)
2. ANTONYM: D
4
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
LINK:CHAIN::
eye:needle
hull:ship
mountain:range
isthmus:ocean
kite :string
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
TIPTOE:
pointat
tread heavily
meander
open quietly
plummet
1. ANALOGY: C
(Anumberof
smake upa
.)
2. ANTONYM: 8
5
1.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
RUTHLESS: MERCY::
jubilant:merry
guileless:simplicity
blushing:modesty
churlish :courtesy
downtrodden:charity
2.
(A)
(8)
(C)
(D)
(E)
COMPACT:
diffuse
warlike
irremediable
expensive
ponderous
1. ANALOGY: D
(A person is
without .)
2. ANTONYM: A
31
WEEK 32
DailyAnalogies andAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1. ANALOGY: B 1. SCABBARD: SWORD:: 2. INSIPID:
(A) target:arrow (A) thirsty
(A is asheath
(B) holster:pistol (B) yielding
in which a is
1
(C) fir:tree (C) glittering
carried.)
(D) carpenter: hammer (D) latent
(E) trigger:firearm (E) flavorful
2. ANTONYM: E
1. ANALOGY: E 1. SKYSCRAPER:ARCHITECT: : 2. LATITUDE:
(A) instrument:musician (A) geography
(A is devised
(B) apartment:landlord (B) urgency
bya(n) .) 2
(C) aria:singer (C) revulsion
(D) palette:painter (D) climate
2. ANTONYM: E
(E) symphony:composer (E) narrowness
1. MOSQUITO:BLOOD:: 2. EXHUME: 1. ANALOGY: A
(A) butterfly:nectar (A) dent
(A feedson
(B) bee:honey (B) inhale
3
.)
(C) octopus:ocean (C) bury
(D) flea:dog (D) respond
2. ANTONYM: C
(E) heat:perspiration (E) violate
1. COUNSEL:ADVICE:: 2. WHET: 1. ANALOGY: 0
(A) forget:forgiveness (A) dehydrate
(To is togive
(B) expend: recompense (B) fragment 4
.)
(C) judge:honorable (C) blunt
(D) guard:protection (D) wilt
2. ANTONYM: C
(E) motivate:sluggard (E) activate
1. ANALOGY: B 1. STARVE: FOOD:: 2. ORTHODOXY:
(A) drown:water (A) psychology
(To istodie
(B) suffocate: air (B) evolution 5
forlackof
-.)
(C) embrace: affection (C) philanthropy
(D) perish:poison (D) heresy
2. ANTONYM: 0
(E) eclipse:sun (E) stoicism
32
Daily Analogies and Antonyms WEEK 33
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
TEA: BEVERAGE: :
star: galaxy
radio: reception
cotton: textile
rhinoceros: horn
fire: fuel
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
AUTHENTIC:
spurious
germane
avid
lethargic
nebulous
1. ANALOGY: C
(The plant is
the source of a
.)
2. ANTONYM: A
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
GNASH: TEETH: :
hiss: tongue
sweat : pores
kneel: legs
wring: hands
stare: eyes
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
NUMB:
beautiful
sensitive
gregarious
bedazzled
occupied
1. ANALOGY: 0
(To one's
is to rub them
together.)
2. ANTONYM: B
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
ERADICATE: UPROOT: :
plant: harvest
soothe: uproar
branch : prune
subjugate: disarm
predict : foretell
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
CLAIM:
assign
wrest
deny
foster
mutter
1. ANALOGY: E
(To is to
.)
2. ANTONYM: C
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
LAMP: LIGHT: :
closet: clothes
furnace : heat
kettle: boil
carpet: floor
plug: electricity
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
MANSION:
grounds
departure
fortification
overgrowth
hovel
1. ANALOGY: B
(A is a device
for producing
.)
2. ANTONYM: E
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
MISCHIEVOUS: PRANKS: :
intrepid: exploits
veracious: fibs
political : officials
unhealthy: pills
antagonistic : friends
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
DYNAMIC:
hydraulic
periodic
quaint
inert
reliable
1. ANALOGY: A
(A(n) person
is likely to perform
.)
2. ANTONYM: 0
33
WEEK 34 DailyAnalogies andAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
ACTOR: SCRIPT::
sculptor:chisel
editor:text
instructions:manual
athlete:exercise
musician :score
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
GRAVITY:
inception
attraction
levity
agitation
ingenuity
1. ANALOGY: E
(A(n)
performswhatis
writtenina ~
2. ANTONYM: C
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
INCONCEIVABLE:IMAGINE::
indubitable:doubt
incapable:act
fantastic: astound
unbelievable:deny
technical: comprehend
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
URBANE:
pleasant
rustic
innocuous
major
foggy
1. ANALOGY: A
(Whatis
cannotbe
(e)d.)
2. ANTONYM: B
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
RIVERS:OCEAN::
shrubbery:wood
veins:heart
seats: auditorium
pipes: plumbing
hair:head
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
MOOR:
misunderstand
jest
retrace
unfasten
blanket
1. ANALOGY: B
( lead tothe
.)
2. ANTONYM: 0
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
DECIPHER: CRYPTOGRAM::
solve: mystery
mail:postage
enroll:school
write:manuscript
testify:witness
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
BEWILDER:
embarrass
horrify
domesticate
venture
enlighten
1. ANALOGY: A
(To a is
toelucidateit.)
2. ANTONYM: E
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
REPTILE:TRICERATOPS: :
fish:fins
vehicle:tricycle
mammal:mastodon
monster:cyclops
amphibian:bullfrog
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
EYESORE:
ornament
heartache
shack
oculist
mirage
1. ANALOGY: C
(Oneextinct
isthe .)
2. ANTONYM: A
34
DailyAnalogiesandAntonyms
WEEK 35
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
HEMISPHERE:SPHERE: :
side:square
hemoglobin:blood
hexagon:triangle
semicircle:circle
longitude:globe
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
UPHOLD:
revive
tremble
dismiss
undermine
propel
1. ANALOGY: D
(A is halfa
.)
2. ANTONYM: D
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
PACT:AGREEMENT::
lout:rudeness
product:manufacture
vow:commitment
flurry:haste
settle:argument
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
CONCRETE:
terrestrial
pertinent
occasional
gross
abstract
1. ANALOGY: C
(A isa(n)
.)
2. ANTONYM: E
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
BARRACKS: SOLDIERS::
markets:shoppers
artillery:cannons
dormitories:students
scissors: barbers
jokes:comedians
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
ANOMALY:
vivacity
conformity
dwelling
inquiry
eminence
1. ANALOGY: C
( are housing
for .)
2. ANTONYM: B
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
RANT :SPEAK ::
dog:bark
pummel:hit
sever: lop
sigh:breathe
ballot:vote
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
LUSH:
barren
eligible
wary
thrilling
young
1. ANALOGY: B
(To is to
vehemently.)
2. ANTONYM: A
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
MACHETE:KNIFE::
mahogany:saw
hula:skirt
Eskimo:spear
karate :fist
sombrero:hat
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
FOMENT:
drench
crave
suppress
pass by
leapup
1. ANALOGY: E
(A isatypeof
.)
2. ANTONYM: C
35
WEEK 36
DailyAnalogiesandAntonyms
Day Analogy Antonym Answers
1
1.
(A)
(B)
(C)
(0)
(E)
WISE:OWL::
strong:ox
fly:eagle
marine:penguin
still:shrew
ant:industrious
2.
(A)
(B)
(C)
(0)
(E)
JETTISON:
crawl
magnetize
guide
salvage
harry
1. ANALOGY: A
(rhesaying goes
lias
asan
./1)
2. ANTONYM: 0
2
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
INSPECT:SCRUTINY: :
struggle:predicament
oversee :supervision
preach:sermon
inept:ability
sin :expiation
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
GUARDED:
displaced
welcome
frank
solid
vicious
1. ANALOGY: B
(To is to
engagein .)
2. ANTONYM: C
3
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
ADOLESCENCE:CHILDHOOD::
ripeness:fruit
gestation:birth
senility:age
puberty:adolescence
childhood:infancy
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
LULL:
arouse
cope
desist
embitter
push
1. ANALOGY: E
( follows
2. ANTONYM: A
4
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
HAIR:BALDNESS: :
eyes:myopia
alcohol:intoxication
speech:eloquence
illness:health
skin:nakedness
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
DISCRETE:
spherical
continuous
rude
reckless
broadside
1. ANALOGY: D
(Anabsence of
is .)
2. ANTONYM: B
5
1.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
MERGER: CORPORATIONS: :
amity:friends
secede :states
marriage: persons
collision:automobiles
renovation: houses
2.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
NOBILITY :
fashion
meanness
democracy
ability
aloofness
1. ANALOGY: C
(A is auniting
of .)
2. ANTONYM: B
AreproducibleEnd-of-YearTest isincludedonthefollowingpages.
36
TESTS
37
MIDYEAR TEST Daily Analogies and Antonyms
Name Date
Write the letter of the choice that most nearly matches the relationship expressed by the
given pair of words.
1. ORCHESTRA: CONDUCTOR:: 6. CORE: EARTH: :
-
-
(A) army: sergeant (A) snow: cloud
(B) reader: writer (B) shell: egg
(C) score: musician (C) element: compound
(D) cast: director (D) automobile: engine
(E) auditorium: usher (E) pit: peach
2. FRAIL: STRENGTH: : 7. SLEEP: INSOMNIA: :
- -
(A) robust: health (A) deficiency: anemia
(B) lethargy: sleep (B) rave : insanity
(C) dim: brightness (C) drink: intoxication
(D) kneel : prayer (D) riddle: enigma
(E) arable : land (E) remember: amnesia
3. GLACIER: ICE: : 8. TIMOROUS: BRAVERY::
- -
(A) stream: water (A) desperate : gloom
(B) freezer: meat (B) loathsome: disgust
(C) cow: milk (C) tempestuous: serenity
(D) ski: snow (D) analgesic: pain
(E) cactus : desert (E) analogous: likeness
4. PORTABLE: CARRY: : 9. GOBBLE: NIBBLE: :
- -
(A) terrible : frighten (A) sprint: amble
(B) stable : wobble (B) drink: guzzle
(C) invisible: see (C) chuckle: guffaw
(D) tangible: touch (D) scoundrel : gentle
(E) cantankerous: grouse (E) row: paddle
s. DOLLAR: CENT: :
10. PLANTS: BOTANIST: :
-
-
(A) butte: hill (A) dogs: trainer
(B) century: year (B) faith : atheist
(C) minute: hour (C) universe : astronomer
(D) whale : porpoise (D) trances : hypnotist
(E) atom: nucleus (E) journeys : traveler
38
Daily Analogies and Antonyms MIDYEAR TEST
Name ____________________________________
Date
Write the letter of the choice that is most nearly opposite in meaning to the given word.
_11. POVERTY: _16. DISPARATE:
(A) similar (A) isolation
(8) genuine (8) prosperity
(C) hopeful (C) nobility
(D) acquiescence (D) indifferent
(E) turbulent (E) avarice
12. CURTAIL: 17. CREDENCE:
- -
(A) logic (A) sicken
(8) order (8) abridge
(C) disbelief (C) look at
(D) periphery (D) draw out
(E) squalor (E) give back
_18. ASCEND: _ 13. HAPLESS:
(A) originate (A) sophisticated
(8) placate (8) lucky
(C) supplant (C) sufficient
(D) plummet (D) lyrical
(E) embrace (E) furious
19. TRAVAIL: 14. LAX:
- -
(A) leisure (A) cryptic
(8) politeness (8) fickle
(C) havoc (C) strict
(D) whisper (D) apathetic
(E) candor (E) tractable
20. PERPETUAL:
15. PRAISE:
- -
(A) deceitful
(A) glean
(8) germane
(8) allay
(C) opaque
(C) applaud
(D) profound
(D) disfigure
(E) ephemeral
(E) vilify
39
END-OF-YEAR TEST
Daily Analogies and Antonyms
Name Date
Write the letter of the choice that most nearly matches the relationship expressed by the
given pair of words.
_1. GUARD: PROTECTION:: _6. SHEEP: FLOCK: :
(A) dilate: contraction (A) cattle : cowboy
(B) counsel : advice (B) rivers : ocean
(C) multiply: quantity (C) rodents: mammal
(D) deficit: payment (D) islands : archipelago
(E) omit: error (E) fish: scales
2. LIGHT: COLOR: : 7. FORETEll: PREDICT: :
- -
(A) sound : pitch (A) oversee: supervise
(B) music: virtuoso (B) hoodwink: doze
(C) write: novel (C) browbeat: submit
(0) nourishment: food (D) smolder: blaze
(E) prism : spectrum (E) curb: incite
_3. DECEIVE: GULLIBLE: : 8. MANGO: FRUIT: :
-
(A) whitewash : truthful (A) poem: haiku
(8) outcast : exile (B) biceps: muscle
(C) thrive: teeming (C) machete: jungle
(0) alarm : dangerous (D) salad : vegetables
(E) approach : accessible (E) ear: corn
4. STRENGTH: OX : : 9. TRY: SUCCEED: :
-
-
(A) stealth: chimera (A) forget: learn
(B) honey: bee (B) die: perish
(C) pride : peacock (C) save: discard
(D) sty: pig (D) rule: dethrone
(E) speed : turtle (E) seek: find
S. INCREDIBLE: BELIEVE: : 10. ACTOR: DIRECTOR: :
- -
(A) incapable: act (A) teacher : student
(B) unendurable: bear (B) agent: producer
(C) uncharted : explore (C) musician: conductor
(D) dubious: doubt (D) statue: sculptor
(E) inspirational : awe (E) publisher: author
40
Daily Analogies and Antonyms END-OF-YEAR TEST
Name ____________________________________
Date
Write the letter of the choice that is most nearly opposite in meaning to the given word.
_11. STATIC: _16. INCITE:
(A) changeless (A) curb
(8) fertile (8) orate
(C) dynamic (C) glut
(0) barbaric (0) rely
(E) transitory (E) succor
-
12. NOXIOUS:
-
17. SAP:
(A) blatant
(A) trickle
(8) corpulent (8) undermine
(C) wholesome (C) crave
(0) somber (0) lull
(E) natural
(E) strengthen
_13. CONGREGATE:
_18. EPILOGUE:
(A) betray
(A) hyperbole
(8) deflate (8) synonym
(C) punctuate
(C) junction
(0) disperse
(0) foreword
(E) attract
(E) analgesic
-
14. HERESY:
-
19. SULLY:
(A) suffocation
(A) balloon
(8) orthodoxy
(8) authorize
(C) propensity
(C) veil
(0) balm
(0) cleanse
(E) schism
(E) jostle
-
15. ALERT:
-
20. VETERAN:
(A) acute
(A) general
(8) fervent
(8) novice
(C) venial
(C) obtuse
(0) unwary
(0) agreeable
(E) upset
(E) aversion
41
ANSWERS TO TESTS
MIDYEAR TEST END-OF-YEAR TEST
1. D 1. 8
2. C 2. A
3. A 3. E
4. D 4. C
5. 8 5. 8
6. E 6. D
7. E 7. A
8. C 8. 8
9. A 9. E
10. C 10. C
11. 8
11. C
12. D
12. C
13. 8
13. D
14. C 14. 8
15. E
15. D
16. A
16. A
17. C
17. E
18. D
18. D
19. A
19. D
20. E
20. 8
42