Sie sind auf Seite 1von 9

AREA

MASTERMIND - THE BEST CAT PREPARATION IN CHANDIGARH!

Formulae:
1. (i) Area of a rectangle = (Length Breadth).
(ii) Length = (Area/Breadth); Breadth = (Area/Length).
(iii) (Diagonal)2 = (Length)2 + (Breadth)2.
2. Area of a square = (side)2 OR 1/2 (Diagonal)2.
3. Area of 4 walls of a room = 2 (Length + Breadth) Height.
4. Area of a parallelogram = (Base Height).
5. Area of a rhombus = 1/2 (product of diagnols).
6. Area of an equilateral triangle = 3/4 (side)2.
7. If a, b, c are the lengths of the sides of a triangle and
s = 1/2 (a + b +c), then:
Area of the triangle = s (s - a) (s - b) (s - c).
8. Area of a triangle = (1/2 Base Height).
9. Area of a trapezium
= 1/2 (sum of parallel sides distance between them).
10. (i) Circumference of a circle = 2r.
(ii) Area of a circle = r2
(iii) Arc AB = 2r/360, where AOB = .
(iv) Area of a sector ACBO = r2/360.
(v) Area of sector ACBO = (1/2 arc AB r).
EXAMPLES:
Ex. 1. Find the area of a rectangle one of whose sides is 3m and diagonal 5m.
Ex. 2. Find the area of a square, the length of whose diagonal is 2.4 m.
Ex. 3. Find the area of an equilateral triangle, each of whose sides is 12m long.
Ex. 4. Find the area of a right angled triangle, whose base is 6.5 m and hypotenuse 9 m.
Ex. 5. The base of a triangular field is three times altitude. If the cost of cultivating the field at Rs. 24 per
hectare is Rs. 324, find its base and height.
Ex. 6. Find the area of a triangle whose sides are 9 cm, 12 cm and 7 cm.
Ex. 7. Find the area of a rhombus one side of which measures 20 cm and one diagonal 24 cm.
Ex. 8. Find the cost of carpeting a room 13 m long and 9 m broad with a carpet 75 cm broad at the rate of
Rs. 20 per metre.
Ex. 9. A rectangular grassy plot is 112 m by 78 m. It has a gravel path 2.5 m wide round it on the inside.
Find the area of the path and the cost of constructing it at Rs. 2 per square metre.
Ex. 10. A room is 13 m long, 9 m broad and 10 m high. Find the area of painting the four walls of the
room at Rs. 15 per square metre, it being given that the doors and windows occupy 40 sq. metres.
Ex. 11. Find the circumference and the area of a circle of radius 3.5 cm.
Ex. 12. A rope 1 m long has been put in the form of a circle. Find the area of the circle so formed.
Ex. 13. In a circle of radius 35 cm, an arc subtends an angle of 72 at the centre. Find the length of the arc
and the area of the sector.
Ex. 14. A circular grassy plot of land 70 m in diameter has a path 7 m wide running round it on the
outside. Find the cost of gravelling the path of Rs. 3 per square metre.
Ex. 15. The diameter of the driving wheel of a bus is 140 cm. How many revolutions per minute must the
wheel make in order to keep a speed of 66 km per hour.
Ex. 16. The length of a rectangular park is 50 m and its breadth is 20 m. There is a 7 m wide path all
around it on the outside. Find the area of the path.
Answers: 1. 12; 2. 2.88; 3. 62.28; 4. 21.125; 5. 900; 6. 31.22; 7. 384; 8. 3120; 9. 1850; 10. 6000; 11.
38.5; 12. 795.45; 13. 770; 14. 5082; 15. 250; 16. 1176.
EXERCISE
1. One side of a rectangular field is 4 metre and its diagonal is 15 metres. The area of the field, in sq. m, is:
(a) 12 (2) 15 (3) 20 (4) 4 5

MASTERMIND STARTERS AREA PAGE 1

MASTERMIND - THE BEST CAT PREPARATION IN CHANDIGARH!

2. If the length of diagonal AC of a square ABCD is 5.2 cm, then area of the square ABCD is:
(a) 15.12 sq. cm.
(b) 13.52 sq.cm.(c) 12.62 sq.cm.
(d) 10 sq.cm.
3. The length of a plot is four times its breadth. A playground measuring 1200 square metres occupies a
third of the total area of the plot. What is the length of the plot, in metres?
(a) 20 (b) 30 (c) 60 (d) none of these
4. The length and breadth of playground are 36 m and 21 m respectively. Flagstaffs are required to be
fixed on all along the boundary at a distance of 3 m apart. The number of flagstaff will be:
(a) 37 (b) 38 (c) 39 (d) 40
5. The area of a rectangle 144 m long is the same as that of a square having a side 84 m long. The width of
the rectangle is:
(a) 7 m
(b) 14 m
(c) 49 m
(d) cannot be determined
6. The length of a rectangular plot is twice its width. If the length of a diagonal is 95 metres, the
perimeter of the rectangle is:
(a) 27 m
(b) 54 m
(c) 81 m
(d) none of these
7. The length and breadth of a rectangular piece of land are in ratio of 5 : 3. The owner spent Rs. 3000 for
surrounding it from all the sides at 7.50 per metre. The difference between its length and its breadth is:
(1) 50 m
(b) 100 m
(c) 150 m (d) 200 m
8. The ratio between the length and breadth of a rectangular field is 5 : 4. If the breadth is 20 metres less
than the length, the perimeter of the field, in metres, is:
(a) 260
(b) 280 (c) 360 (d) none of these
9. A verandah 40 metres long, 15 metres broad is to be paved with saved stones, each measuring 6 dm by 5
dm. The number of stones required is:
(a) 1000
(b) 2000
(c) 3000
(d) none of these
10. The area of a square is 1/2 hectare. The diagonal of the square is:
(a) 250 meters (b) 100 metres
(c) 50 2 metres (d) 50 metes
11. If the side of a square be increased by 4 cm, the area increases by 60 sq cms. The side of the square is:
(a) 12 cm
(b) 13 cm
(c) 14 cm
(d) none of these
12. A rectangular plot is half as long again is it is broad. The area of the lawn is (2/3) hectares. The length
of the plot is:
(a) 100 metres (b) 66.66 metres
(c) 33 1/3 metres
(d) (100/3) metres
13. If the side of a square is increased by 25%, then how much per cent does it area get increased:
(a) 125 (b) 156.25
(c) 50 (d) 56.25
14. If the side of a square is doubled, then the ratio of the resulting square to that of the given square is:
(a) 1 : 2 (b) 2 : 1(c) 3 : 1 (d) 4 : 1
15. The length of a hall is (4/3) times its breadth. If the area of the hall is 300 square metres, the difference
between the length and breadth is:
(a) 15 m
(b) 4 m (c) 3 m (d) none of these

MASTERMIND STARTERS AREA PAGE 2

MASTERMIND - THE BEST CAT PREPARATION IN CHANDIGARH!

16. The cost of cultivating a square field at the rate of Rs. 160 per hectare is Rs. 1440. The cost of putting
a fence around it at 75 paise per metre is:
(a) Rs 900
(b) Rs 1800
(c) Rs 360
(d) Rs 810
17. The cost of carpeting a room 15 metres long with a carpet 75 cm wide at 30 paise per metre is Rs. 36.
The breadth of the room is:
(a) 6 m (b) 8 m (c) 9 m (d) 12 m
18. The length of a rectangle is doubled while its breadth is halved. What is the percentage change in area?
(a) 50 (b) 75 (c) no change (d) none of these
19. The area of a rectangle is thrice that of square. Length of the rectangle is 40 cm and the breadth of the
square is (3/2) times that of the side of the square. The side of the square is cm is:
(a) 15 (b) 20 (c) 30 (d) 60
20. The ratio of the areas of two squares, one having double its diagonal than the other is:
(a) 2 : 1 (b) 3 : 1(c) 3 : 2 (d) 4 : 1
21. A park is 10 m long and 8 m broad. What is the length of the longest pole that can be placed in the
park?
(a) 10 m
(b) 12.8 m
(c) 13.4 m (d) 18 m
22. The length of the rectangle is increased by 60%. By what per cent would the width have to be
decreased to maintain the same area?
(a) 37 1/2% (b) 60%(c) 75%(d) 120%
23.If the ratio of the areas of two squares is 9 : 1, the ratio of their perimeters is:
(a) 9 : 1 (b) 3 : 1(c) 3 : 4 (d) 1 : 3
24. Of two square fields, the area of the one is 1 hectare, while the another one is broader by 1%. The
difference in areas is:
(a) 101 sq. metres
(b) 201 sq. metres
(c) 100 sq. metres
(d) 200 sq. metres
25. A rectangular lawn 60 m by 40 m has two roads each 5 m wide running in the middle of it, one parallel
to length and the other parallel to breadth. The cost of gravelling the roads at 60 paise per sq m is:
(a) Rs 300 (b) Rs 280(c) Rs 285 (d) Rs 250
26. A hall 20 m long and 15 m broad is surrounded by a verandah of uniform width of 2.5 m. The cost of
flooring the verandah at the rate of Rs. 3.50 per sq. metre is:
(a) Rs 500 (b) Rs. 600(c) Rs. 700 (d) Rs. 800
27. The length and breadth of a square are increased by 40% and 30% respectively. The area of the
resulting rectangle exceeds the area of the square by:
(a) 42%(b) 62%(c) 82%(d) none of these
28. The length of a rectangular room is 4 m. If it can be partitioned into two equal square rooms, what is
the length of each partition in metres?
(a) 1 (b) 2 (c) 4 (d) data inadequate
29. A rectangle has 15 cm as its length and 150 sq cm as its area. Its area is increased to 1 1/3 times the
original area by increasing only its length. Its new perimeter is:
(a) 50 cm
(b) 60 cm
(c) 70 cm
(d) 80 cm

MASTERMIND STARTERS AREA PAGE 3

MASTERMIND - THE BEST CAT PREPARATION IN CHANDIGARH!

30. The area of four walls of a room is 77 square m. The length and breadth of the room are 7.5 m and 3.5
m respectively. The height of the room is:
(a) 3.5 m
(b) 5.4 m
(c) 6.77 m
(d) 7.7 m
31. Area of four walls of a room is 168 sq m. The breadth and height of the room are 8 m and 6 m
respectively. The length of the room is:
(a) 14 m
(b) 12 m
(c) 6 m (d) 3.5 m
32. The cost of papering the four walls of a room is Rs 48. Each one of the length, breadth and height of
another room is double that of this room. The cost of papering the walls of this new room is:
(a) Rs 384 (b) Rs 288 (c) Rs 192
(d) Rs 96
33. The length of a rectangle is twice its breadth. If its length is decreased by 5 cm and the breadth is
increased by 5 cm, the area of the rectangle is increased by 75 sq cm. The length of the rectangle is:
(a) 20 cm
(b) 30 cm (c) 40 cm (d) 50 cm
34. If the base of a rectangle is increased by 10% and the area is unchanged, then the corresponding
altitude must be decreased by:
(a) 9 1/11% (b) 10% (c) 11% (d) 11 1/9%
35. If the diagonal of square is doubled, how does the area of the square change?
(a) becomes four fold (b) becomes three fold
(c) becomes two fold
(d) none of the above
36. The base of a right angled triangle is 5 m and hypotenuse is 13 m. Its area will be:
(a) 25m2
(b) 28 m2
(c) 30 m2
(d) none of these
37. The sides of a triangular board are 13 m, 14 m and 15 m. The cost of painting it at the rate of Rs. 8.75
per m2 is:
(a) Rs. 688.80
(b) Rs. 735
(c) Rs. 730.80
(d) Rs. 722.50
38. The perimeter of an isosceles triangle is equal to 14 cm; the lateral side is to the base in the ratio 5 : 4.
The area of the triangle is:
(a) 1/2 21 cm2
(b) 3/2 21 cm2 (c) 21 cm2
(d) 2 21cm2
39. The area of an equilateral triangle whose side is 8 cm, is:
(a) 64 cm2
(b) 16 3cm2 (c) 21.3 cm2

(d) 4 3cm2

40. The length of each side of an equilateral triangle having an area of 4 3 cm2, is:
(a) 4/3 cm (b) 3/4 cm
(c) 3 cm
(d) 4 cm
41. The altitude of an equilateral triangle is side 23 cm is:
(a) 3/2 cm
(b) 1/2 cm
(c) 3/4 cm

(d) 3 cm

42. In a triangle ABC; BC = 5 cm, AC = 12 cm and AB = 13 cm. The length of the altitude drawn from B
on AC is:
(a) 4 cm
(b) 5 cm
(c) 6 cm
(d) 7 cm
43. Area of a square with side x is equal to the area of a triangle with base x. The altitude of the triangle is:
(a) x/2 (b) x (c) 2x (d) 4x
44. The ratio of the area of a square of side a and equilateral triangle of side a, is:
(a) 2 : 1 (b) 2 : 3
(c) 4 : 3
(d) 4 : 3
45. If the circumference of a circle is 352 metres, then its area in m2 is:
(a) 9856
(b) 8956
(c) 6589
(d) 5986

MASTERMIND STARTERS AREA PAGE 4

MASTERMIND - THE BEST CAT PREPARATION IN CHANDIGARH!

46. The area of a circle is 38.5 sq cm. Its circumference is:


(a) 6.20 cm
(b) 11 cm
(c) 22 cm
(d) 121 cm
47. The area of a circular field is 13.86 hectares. The cost of fencing it at the rate of 20 paise per metre is:
(a) Rs. 277.20
(b) Rs. 264
(c) Rs. 324
(d) Rs. 198
48. The difference between the circumference and the radius of a circle is 37 cm. The area of the circle is:
(a) 148 sq. cm.
(b) 111 sq. cm (c) 154 sq. cm.
(d) 259 sq. cm
49. The radius of a circle has been reduced from 9 cm to 7 cm. The approximate percentage decrease in
area is:
(a) 31.5%
(b) 39.5%
(c) 34.5%
(d) 65.5%
50. If the radius of a circle is reduced by 50%, its area is reduced by:
(a) 25%(b) 50%(c) 75%(d) 100%
51. If the diameter of a circle is increased by 100%, its area is increased by:
(a) 100%
(b) 200%
(c) 300%
(d) 400%
52. If the circumference of a circle is increased by 50%, then its area will be increased by:
(a) 50%(b) 100% (c) 125%
(d) 225%
53. If 88 m of wire is required to fence a circular plot of land, then the area of the plot is:
(a) 526 m2
(b) 556 m2
2
(c) 616 m
(d) none of these
54. The area of the largest circle that can be drawn inside a square of 14cm length is:
(a) 84 cm2
(b) 154 cm2
2
(c) 204 cm
(d) none of these
55. The area of the largest circle that can be drawn inside a rectangle with side 7 m by 6 m is:
(a) 28 2/7 m2
(b) 64 8/9 m2
2
(c) 59 2/3 m
(d) none of these
56. A circular wire of radius 42 cm is cut and bent in the form of a rectangle whose sides are in the ratio of
6 : 5. The small side of the rectangle is:
(a) 30 cm
(b) 60 cm
(c) 72 cm
(d) 132 cm
57. The area of a square is 50 sq. units. Then the area of the circle draws on its diagonal is:
(a) 25 sq. units
(b) 100 sq. units
(c) 50 sq. units
(d) none of these
58. The ratio of the radii of two circles is 1 : 3. The ratio of their areas is:
(a) 1 : 3 (b) 1 : 6(c) 1 : 9 (d) none of these
59. The inner circumfernce of a circular rack track, 14 m wide, is 440 m. Then the radius of the outer
circle is:
(a) 70 m
(b) 56 m
(c) 77 m
(d) 84 m
60. A circular road runs round a circular ground. If the difference between the circumferences of the outer
circle and the inner circle is 66 metres, the width of the road is:
(a) 21 m
(b) 10.5 m (c) 7 m
(d) 5.25 m

MASTERMIND STARTERS AREA PAGE 5

MASTERMIND - THE BEST CAT PREPARATION IN CHANDIGARH!

61. The diameter of a wheel is 63 cm. Distance travelled by the wheel in 100 revolutions is:
(a) 99 m
(b) 198 m
(c) 63 m
(d) 136 m
62. A wheel makes 1000 revolutions in covering a distance of 88 km. The diameter of the wheel is:
(a) 24 m
(b) 40 m
(c) 28 m
(d) 14 m
63. The number of rounds that a wheel of diameter 7/11 m will make in going 4 km, is:
(a) 1000
(b) 1500
(c) 1700
(d) 2000
64. A circular disc of area of 0.49 square metre rolls down a length of 1.76 km. The number of
revolutions it makes is:
(a) 300 (b) 400 (c) 600 (d) 4000
65. The radius of a wheel is 1.4 decimetre. How many times does it revolve during a journey of 0.66 km?
(a) 375 (b) 750 (c) 1500
(d) 3000
66. The radius of the wheel of a vehicle is 70 cm. The wheel makes 10 revolutions in 5 seconds. The speed
of the vehicle is:
(a) 29.46 km/hr
(b) 31.68 km/hr
(c) 36.25 km/hr
(d) 32.72 km/hr
67. A circle and a square have the same area. The ratio of the side of the square and the radius of the circle
is:
(a) : 1
(b) 1 : (c) 1 : (d) : 1
68. The largest possible square is inscribed in a circle of unit radius. The area of the square in units is:
(a) 2 (b) (c) (22)
(d) (42)
69. A park is in the form of a square one of whose sides is 100 m. The area of the park, excluding the
circular lawn, in the centre of the park, is 8614 m2. The radius of the circular lawn is:
(a) 21 cm
(b) 31 cm
(c) 41 cm
(d) none of these
70. The area of the circle inscribed in an equilateral triangle of side 24 cm is:
(a) 24 cm2
(b) 36 cm2
(c) 48 cm2
(d) 18 cm2
71. The area of a circle inscribed in an equilateral triangle is 462 cm2. The perimeter of the triangle is:
(a) 42 3 cms
(b) 126 cms
(c) 72.6 cms
(d) 168 cms
72. The perimeter of a square circumscribed about a circle of radius r is:
(a) 2 r (b) 4 r (c) 8 r (d) 21 r
73. The vertices of a rectangle with sides 8 m and 6 m, lie on a circle. The area of the circle, excluding the
area of the rectangle, is:
(a) 65.3 m2
(b) 42.4 m2
(c) 30.6 m2
(d) 39 m2
74. The area of a sector of a circle of radius 5 cm, formed by an arc of length 3.5 cms, is:
(a) 35 sq. cms
(b) 17.5 sq. cms (c) 8.75 sq. cm.
(d) 55 sq. cms.
75. In a circle of radius 21 cm, an arc subtends an angle of 72 at the centre. The length of the arc is:
(a) 13.2 cm
(b) 19.8 cm
(c) 21.6 cm
(d) 26.4 cm
76. The length of minute hand on a wall clock is 7 cm. The area swept by the minute hand in 30 minutes
is:
(a) 147 sq. cm
(b) 210 sq. cm (c) 154 sq. cm
(d) 77 sq. cm.

MASTERMIND STARTERS AREA PAGE 6

MASTERMIND - THE BEST CAT PREPARATION IN CHANDIGARH!

77. The area of the sector of a circle, whose radius is 12 metres and whose angle at the centre is 42, is:
(a) 26.4 sq. metres
(b) 39.6 sq. metres
(c) 52.8 sq. metres
(d)
79.2 sq. metres
78. The dimeter of a circle is 105 cm less than the circumference. What is the diameter of the circle?
(a) 44 cm (b) 46 cm (c) 48 cm (d) 49 cm
79. The circumferences of two concentric circles are 176 m and 132 m respectively. What is the difference
between their their radii?
(a) 5 m (b) 7 m (c) 8 m (d) 44 m
80. The radius of a circle is increased so that its circumference increases by 5%. The area of the circle will
increase by:
(a) 10%(b) 10.25% (c) 8.75% (d) 10.5%
81. The length of a rope by which a cow must be tethered in order that she may be able to graze an area of
9856 sq. m. is:
(a) 56 m
(b) 64 m
(c) 88 m
(d) 168 m
82. Four circular cardboard pieces, each of radius 7 cm are placed in such a way that each piece touches
two other pieces. The area of the space enclosed by the four pieces is:
(a) 21 cm2
(b) 42 cm2
(c) 84 cm2
(d) 168 cm2
83. Four horses are tethered at four cornes of a square plot of side 63 metres, so that they just cannot
reach one another. The area left unglazed is:
(a) 675.5
m2
(b) 780.6 m2
2
(c) 785.8 m
(d) 850.m2
84. The area of the largest triangle that can be inscribed in a semi circle of radius r cm is:
(a) 2 r cm2
(b) r2 cm2
2
2
(c) 2 r cm
(d) 1/2 r2 cm2
85. If a regular hexagon is inscribed in a circle of radius r, then its perimeter is:
(a) 3 r
(b) 6 r
(c) 9 r
(d) 12 r
86. One side of a rhombus is 10 cms and one of its diagonals is 12 cms. The area of the rhombus is:
(a) 120 sq. cm
(b) 96 sq. cm
(c) 80 sq. cm
(d) 60 sq. cm
87. The perimeter of a rhombus is 52 metres, while its longer diagonal is 24 metres. Its other diagonal is:
(a) 5 metres
(b) 10 metres
(c) 20 metres
(d) 28 metres
88. In a rhombus, whose area is 144 sq. cm, one of its diagonals is twice as long as the other. The lengths
of its diagonals are:
(a) 24 cm, 48 cm
(b) 12 cm, 24 cm
(c) 6 2 cm, 12 2 cm (d) 6 cm, 12 cm
89. The length of the diagonal of rhombus is 80% of the length of the other diagonal. Then, the area of the
rhombus is how many times the square of the length of the longer diagonal?
(a) 4/5 (b) 2/5 (c) 3/4 (d) 1/4
90. If a square and a rhombus stand on the same base, then the ratio of the areas of he square and the
rhombus is:
(a) greater than 1
(b) equal to 1

MASTERMIND STARTERS AREA PAGE 7

MASTERMIND - THE BEST CAT PREPARATION IN CHANDIGARH!

(c) equal to 1/2

(d) equal to 1/4

91. One side of a parallelogram is 14 cm. Its distance from the opposite side is 16 cm. The area of the
parallelogram is:
(a) 112 sq. cm
(b) 224 sq. cm
(c) 56 sq. cm
(d) 210 sq. cm
92. The adjacent sides of a parallelogram are 6 cm and 4 cm and the angle between them is 30. The area
of the parallelogram is:
(a) 12 cm2
(b) 24 cm2
2
(c) 48 cm
(d) none of these
93. A parallelogram has sides 60 m and 40 m are one of its diagnosis is 80 m long. Then, its area is:
(a) 480 sq. m
(b) 320 sq. m
(c) 600 15 sq. m
(d) 450 15 sq. m
94. The two parallel sides of a trapezium are 1 m and 2 m respectively. The perpendicular between them is
6 m. The area of the trapezium is:
(a) 18 sq. metres
(b) 12 sq. metres
(c) 9 sq. metres
(d) 6 sq. metres
95. The area of a trapezium is 384 sq. cm. If its parallel sides are in ratio 3:5 and the perpendicular
distance between them is 12 cm, the smaller of parallel sides is:
(a) 16 cm (b) 24 cm (c) 32 cm(d) 40 cm
96. The cross section of a canal is trapezium is shape. If the canal is 10 metres wide at the top and 6
metres wide at bottom and the area of cross section is 640 sq. metres, the length of canal is:
(a) 40 m
(b) 80 m
(c) 160 m
(d) 384 m
97. ABCD is a trapezium in which AB || CD and AB = 2CD. If its diagonals intersect each other at O, then
ratio of areas of triangles AOB and COD is:
(a) 1 : 2 (b) 2 : 1(c) 1 : 4
(d) 4 : 1
98. In ABC, side BC = 10 cm and height AD = 4.4 cm. If AC = 11 cm, then altitude BE equals:
(a) 5 cm
(b) 4 cm
(c) 5.6 cm
(d) 5.5 cm
99. If D, E and F are respectively the mid points of the sides BC, CA and AB of a ABC and the area of
ABC = 36 sq cm, then area of DEF is:
(a) 12 cm2 (b) 9 cm2 (c) 18 cm2 (d) 24 cm2
100. The ratio of the corresponding sides of two similar triangles is 3 : 4. The ratio of the their areas is:
(a) 4 : 3 (b) 3 : 4(c) 9 : 16
(d) 3 : 2
101. Radhika runs along the boundary of a rectangular park at the rate of 12 km/hr completes one full
round in 15 minutes. If the length of the park is 4 times its breadth, the area of the park is:
(a) 360000 m2
(b) 36000 m2
2
(c) 3600 m
(d) none of these
102. Area of the smallest square that can circumscribe a circle of area 616 cm2, is :
(a) 784 cm2
(b) 824 cm2
2
(c) 846 cm
(d) none of these
103. A room 5.44 m 3.74 , is to be paved with square tiles. The least number of tiles required to cover
the floor is:
(a) 162 (b) 176 (c) 184
(d) 192

MASTERMIND STARTERS AREA PAGE 8

MASTERMIND - THE BEST CAT PREPARATION IN CHANDIGARH!

104. If x is the length of a median of an equilateral triangle, then its area is:
(a) x2 (b) x23 /2 (c) x23/3 (d) x2/2
105. A rectangular carpet has an area of the 120 sq. m and a perimeter of 46 m. The length of its diagonal
is:
(a) 15 m
(b) 16 m
(c) 17 m
(d) 20 m
106. A rectangle carpet has area of 60 sq m. Its diagonal and longest side together equal 5 times the shorter
side. The length of the carpet is:
(a) 5 m
(b) 12 m
(c) 13 m
(d) 14.5 m
107. The ratio between the length and the breadth of a rectangular field is 3 : 2. If the area of that field is
1,176 sq. metres, what is the length of that field?
(a) 14 metres
(b) 42 metres (c) 28 metres
(d) 56 metres
108. The ratio between the length and the beadth of a rectangular field is 3 : 2. If only the length is
increased by 5 metres, the new area of the field will be 2600sq. metres, what is the breadth of the
rectangular field?
(a) 40 metres
(b) 60 metres (c) 65 metres
(d) None of these
109. The ratio between the length and the breadth of a rectanglular plot is 5 : 3. If the perimeter of the plot
is 320 metres, what is the area of that plot?
(a) 6000 sq. m (b) 12000 sq. m
(c) 4500 sq. m (d) 18000 sq. m
110. The breadth of a rectangular hall is two-third of its length. If the area of the hall is 600 sq. ft., what is
the difference between the breadth and length of the hall in feet?
(a) 10 (b) 12 (c) 20 (d) 30
ANSWERS:
1. (a) 2. (b) 3. (d) 4. (b) 5. (c) 6. (b)
7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (b) 11. (d) 12. (a)
13. (d) 14. (d) 15. (d) 16. (a) 17. (a) 18. (c)
19. (b)
20. (d)
21.(b) 22. (a) 23. (b) 24. (b)
25. (c) 26. (c) 27. (c) 28.(b) 29. (b) 30. (a)
31. (c) 32. (c) 33. (c) 34. (a) 35. (a) 36. (c)
37. (b) 38. (d) 39. (b) 40. (d) 41.(d) 42. (b)
43. (c) 44. (d) 45. (a) 46. (c) 47. (b) 48. (c)
49. (b) 50. (c) 51. (c) 52. (c) 53. (c) 54. (b)
55. (a) 56. (b) 57. (a) 58. (c) 59. (d) 60. (b)
61. (b) 62. (c) 63. (d) 64. (b) 65. (b) 66. (b)
67. (b) 68. (a) 69. (a) 70.(c) 71. (b) 72. (c)
73. (c) 74. (c) 75. (d) 76. (d) 77. (c) 78. (d)
79. (b) 80. (b) 81. (a) 82. (b) 83. (d) 84. (b)
85. (b) 86. (b) 87. (b) 88. (b) 89. (b) 90. (b)
91. (b) 92. (a) 93. (c) 94. (c) 95. (b) 96. (b)
97. (d) 98. (b) 99. (b) 100. (c) 101. (a) 102. (a)
103. (b)104. (c) 105. (c) 106. (b)107. (b)108. (d)
109. (a)
110. (a)

MASTERMIND STARTERS AREA PAGE 9