Sie sind auf Seite 1von 20

.

Civil Disobedience Law


started with which event?
2. Why Gandhi Irwin Pact was
criticized?
3. Which was the socialist
leader , who ran away from the
Hazaribagh Prison and assumed
the leadership of Quit India
Movent?
4. During whose reign the
Gandhara School of Art
blossom?
5. Who defeated Harshvardhan
on the bank of Narmada?
6. During whose reign Grand
Trunk Road was formed?
7. On the bank of which river
the city of Vijayanagar is
located?
8. What was the capital of
Bahamani Kings?
9. Who built Brihadeshwara
temple in Tanjore?
10. The fort of Tughlaqabad
near Delhi was formed by whom?
11. During the battle of
Plassi , who was Nawab of
Bengal?
12. Who among the Moghul

Emperors was a perfect player


of Veena?
13. What is a soft currency?
14. What is Greenback?
15. Which company is
establishing Oil Refinery at
Bhatinda?
16. In which state is located
Kanker Ghati Park?
17. Where is Mansarovar lake?
18. Where is Guru Shikhar?
19. What does indicate the
color of a star?
20. What is willy willy?
21. What makes international
boundary between Tanzania &
Uganda?
22. Where is Taylor Valley?
23. Which river is associated
with TulBul Project?
24. What is Hypoglycemia?
25. From which part of the
plant Opium is derived?
26. Glycogen is tored in which
part of the body?
27. Where do we find cartilage
in Human Body?
28. During digestion Proteins
are broken into what?

29. What is Hit and Hide


Virus
30. Who was the first
cricketer to claim 500 wickets
in test matches?

Answers:
1. Breaking Salt Law
2. Lacked provisions of Gandhi
Irwin Pact
3. Jaiprakash Narayan
4. Kanishka
5. Pulakesin II
6. Shershah Suri
7. Tungbhadra
8. Gulbarga
9. Raja Raja Chola
10. Ghiyasuddin Tuglaq
11. Sirajuddola
12. Aurangazeb.
13. A currency having a
falling exchange rate due to
continuing balance of payments
deficit.

14. US Dollar is also referred


as Greenback.
15. HPCL
16. Chhattisgarh
17. China
18. Guru Shikhar is highest
peak of Aravali Mountains
located at Mount Abu, in
Rajasthan.
19. Its Temperature
20. A Tropical Cyclone at
North West Australia
21. Victoria Lake
22. USA
23. Jhelum
24. Low Blood Sugar
25. Dried Latex
26. Liver
27. Nose
28. Amino Acids
29. RSV Virus
30. Courtney Walsh

Latest News
Indian General Knowledge
Questions

1. When did the first FM


stereo station begin working?
(A) 1975
(B) 1980
(C) 1988
(D) 1992
2. What is the playing time of
the shorter version of the
National Anthem?
(A) 52 second
(B) 30 second
(C) 20 second
(D) 40 second
3. Which of the following
states has the countrys
largest petrochemical complex?
(A) Maharashtra
(B) Gujarat
(C) Assam
(D) Bihar
4. Which of the following
vessels is Indias first
indigenous submarine?
(A) INS Shahkul
(B) INS Savitri

(C) INS Vibhuti


(D) INS Shalki
5. When was the National
Calendar introduced for
official purposes?
(A) 1947
(B) 1951
(C) 1957
(D) 1969
6. Which of the following
cities was designed by the
French architect Le Corbusier?
(A) New Delhi
(B) Gandhinagar
(C) Chandigarh
(D) Pondicherry
7. Which of the following
states was originally known as
NEFA?
(A) Nagaland
(B) Manipur
(C) Arunachal Pradesh
(D) Assam
8. Who translated the National
Song into English?

(A) Rabindranath Tagore


(B) Dr. S. Radhakrishnan
(C) Sarojini Naidu
(D) Aurobindo Ghosh
9. Which is known as the
Garden City of India?
(A) Srinagar
(B) Bangalore
(C) Mysore
(D) Vadodara
10. Sriharikota is famous
for :
(A) Satellite launching
station
(B) Thermal Power Station
(C) Air-base
(D) Hydro Power Station
11. The Gateway of India is
situated at :
(A) Mumbai
(B) Delhi
(C) Kochi
(D) Bangalore
12. Rath Yatra is a major
festival in the temple at :

(A) Dwarka
(B) Ayodhya
(C) Puri
(D) Varanasi
13. Kaziranga Sanctuary,
famous for great Indian
one-horn rhinoceros, is
situated in the State of :
(A) Bihar
(B) Assam
(C) Orissa
(D) Karnataka
14. Which was the countrys
first vernacular newspaper?
(A) Mumbai Samachar
(B) Navjivan
(C) Samachar Darpan
(D) Lok Jagruti
15. Who was the first
mathematician to treat zero as
a number?
(A) S. Ramanujam
(B) Brahmagupta
(C) Bhaskara
(D) Aryabhatta

Answers :
1. (C) 2. (C) 3. (B) 4. (D) 5.
(C) 6. (C) 7. (C) 8. (D) 9.
(B) 10. (A)
11. (A) 12. (C) 13. (B) 14.
(C) 15. (B)

Latest News
India General Knowledge 2010
1. Ankaleswar is famous for :
(A) Silk
(B) Gold
(C) Petrol
(D) Iron
2. The largest city in India
is :
(A) Lakshadweep
(B) Kanakumari
(C) Indira Point
(D) Rameshwaram
3. The southern most tip of
India is :
(A) Lakshadweep
(B) Kanyakumari

(C) Indira Point


(D) Rameshwaram

4. In which city is the


countrys largest stadium
located?
(A) Kolkata
(B) Delhi
(C) Patiala
(D) Chandigarh
5. Who was the oldest person
to become the Prime Minister
of India?
(A) Charan Singh
(B) Morarji Desai
(C) H. D. Deve Gowda
(D) P. V. Narasimha Rao
6. Which was the first feature
film shown on the TV in
colour?
(A) Mughal-e-Azam
(B) Mother India
(C) Shatranj Ke Khiladi
(D) Sholay
7. In which city is the

countrys largest prison


located?
(A) Lucknow
(B) Kolkata
(C) Kanpur
(D) Delhi
8. Which is the largest
orange-growing state?
(A) Maharashtra
(B) Punjab
(C) Orissa
(D) Madhya Pradesh
9. Who was the first Indian to
win an individual Olympic
medal?
(A) Norman Pritchard
(B) Milkha Singh
(C) Leander Paes
(D) P.T. Usha
10. Which is Indias largest
religious community?
(A) Muslims
(B) Hindus
(C) Jews
(D) Christians

11. Which is the largest


chilli-producing state?
(A) Gujarat
(B) Jammu & Kashmir
(C) Asom
(D) Andhra Pradesh
12. Name the first Indian soap
opera which was telecast from
July 1984 to December 1985.
(A) Hum Log
(B) Buniyad
(C) Rajani
(D) Khaandan
13. In which state is the
longest canal located?
(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Punjab
(D) Haryana
14. In which city was the
first engineering college set
up?
(A) Roorkee
(B) Ranchi
(C) Pilani
(D) Kanpur

15. Which regiment of the


Indian Army has won the
heighest number of gallantry
awards?
(A) Rajputana Rifles
(B) Punjab Regiment
(C) Madras Regiment
(D) Sikh Regiment
16. In which city was the
first underground bazar
constructed?
(A) Delhi
(B) Mumbai
(C) Bangalore
(D) Hyderabad
17. Who was the first Indian
President to cast his vote in
a General Election while in
office?
(A) Neelam Sanjiva Reddy
(B) Dr. S.D. Sharma
(C) K. R. Narayanan
(D) R. Venkataraman
18. In which year did All
India Radio begin broadcasting

news?
(A) 1921
(B) 1927
(C) 1935
(D) 1942
19. In which city was the
first milk powder plant set
up?
(A) Anand
(B) Delhi
(C) Chandigarh
(D) Patiala
20. Who among the following
was not a Vice-President?
(2A) Gulzarilal Nanda
(B) Gopal Swarup Pathak
(C) B. D. Jatti
(D) M. Hidayatullah
Answers :
1. (C) 2. (A) 3. (C) 4. (A) 5.
(B) 6. (C) 7. (D) 8. (A) 9.
(A) 10. (B)
11. (D) 12. (A) 13. (A) 14.
(A) 15. (D) 16. (A) 17. (C)
18. (B) 19. (A) 20. (A)

Latest News
India GK Questions
1. When was the National Song
published in Anand Math
written by Bankim Chandra
Chatterjee?
(A) 1896
(B) 1891
(C) 1893
(D) 1882
2. Who is the author of
National Anthem of India?
(A) Sarojini Naidu
(B) Rabindranath Tagore
(C) Bankim Chandra Chatterjee
(D) Shri Aurobindo
3. How many stanzas are there
in our National Anthem?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6

4. What was the title first


given by the author of

National Anthem?
(A) Morning Song of India
(B) Freedom Song of India
(C) Bharat Vidhata
(D) None of the above
5. Out of five stanzas of
National Anthem of India, how
many stanzas have been adopted
by the Defence Forces?
(A) Three stanzas
(B) Two Stanzas
(C) Complete Anthem
(D) Only first stanza
6. Which of the following
statements is correct in
respect of National Emblem of
India?
(A) It is an adaptation from
the Sarnath Lion Capital of
Ashoka
(B) Only three lions are
visible, the fourth one being
hidden from the view
(C) Was adopted by the
Government of India on
26.1.1950
(D) All the above

7. Which is the first month of


National Calendar of India?
(A) Phalguna
(B) Magha
(C) Jaishtha
(D) Chaitra
8. As per Saka Era, when was
the National Calendar adopted
by the Nation?
(A) Chaitra 1, 1957, Saka
(B) Chaitra 1, 1947, Saka
(C) Chaitra 1, 1879, Saka
(D) Chaitra 1, 1857, Saka
9. Where can be Charminar
seen?
(A) Delhi
(B) Hyderabad
(C) Kolkata
(D) Bangalore
10. Where is the biggest
library in India?
(A) Delhi
(B) Kolkata
(C) Chennai
(D) None of the above

11. Where is Khajuraho?


(A) Bhopal
(B) Jaipur
(C) Jodhpur
(D) Mumbai
12. Where is the Corbett
National Park?
(A) Delhi
(B) Uttar Pradesh
(C) Bangalore
(D) None of the above
13. The spiritual importance
of Konark is due to the :
(A) Saturn Temple
(B) Krishna Temple
(C) Moon Temple
(D) Sun Temple
14. Which is known as the
Granary of South India?
(A) Thanjavur
(B) Trichy
(C) Karur
(D) Srirangam
15. Where is the worlds

headquarters of the
Theosophical Society?
(A) Rome
(B) Germany
(C) Chennai
(D) Boston
16. The Jawaharlal Nehru Port
is located at :
(A) Paradip
(B) Kochi
(C) Mumbai
(D) Kolkata
17. The Leaning Tower is
located in :
(A) Germany
(B) Italy
(C) Paris
(D) France
18. Where is the Security
Printing Press located?
(A) Nasik
(B) Mumbai
(C) Varanasi
(D) Delhi
19. Which world famous 11th

and 12th Century marble


temples in Rajasthan were
reconstructed and restored to
their original splendour?
(A) Chenna Kesava
(B) Brihadeeswara
(C) Dilwara
(D) Jagannath
20. Central Rice Research
Institute is located in which
of the following cities?
(A) Delhi
(B) Hyderabad
(C) Cuttack
(D) Kolkata
Answers :
1. (D) 2. (B) 3. (C) 4. (C) 5.
(D) 6. (A) 7. (D) 8. (C) 9.
(B) 10. (B)
11. (A) 12. (B) 13. (D) 14.
(A) 15. (C) 16. (C) 17. (C)
18. (A) 19. (C) 20. (C)

<PIXTEL_MMI_EBOOK_2005>212</PI
XTEL_MMI_EBOOK_2005>

Verwandte Interessen