You are on page 1of 4

Department of Education

Region 4-A CALABARZON


Division of Lucena
LUCENA CITY NATIONAL HIGH SCHOOL

MUSIC-____
ART ____
PE
___
HEALTH___
_

THIRD PERIODICAL EXAM


GRADE 8-MAPEH (S.Y. 2014-15)
Name ___________________________
Score ______________
Grade & Section __________________
Date _______________
MUSIC

Direction: Read each item carefully. Choose the letter of the correct answer and write it on the space provided
before each number.
______1. A drum with two heads and placed between the thighs of the player, both sides are used as basis for
tuning other instruments.
A. Mridangam
B. Tabla
C. Sitar
D. Tat
______2. Described as a membranous percussive instrument and typically comprise the drums.
A. Ghan
B. Avanaddh
C. Ghatam
D. Nout
______3. A non-membranous percussive instrument in India with solid resonators
A. Ghan
B. Avanaddah
C. Sushir
D. Tat
______4. It is the oldest known classification of instrument in India which composed of bowed instruments.
A. Vitat
B. Sushir
C. Tat
D. Ghan
______5. The most popular plucked instrument stringed instrument in India which consists of seven strings
A. Sitar
B. Tambura
C. Veena
D. Sarod
______6.It is a regular, repeating rhythmic phrase particularly as rendered on a percussive instrument with
an ebb and flow of various intonations.
A. Theka
B. Tabla
C. Tala
D. Raga
_____ 7. This country is known for its unique vocals where sound was formed with multiple influences not
only from various parts of South Asia.
A. Pakistan
B. Persia
C. Israel
D. India
______8. A traditional expression of love, separation and loneliness which can be sung
by both men and women.
A. Qawwali
B. Ghazal
C. Punjabi
D. Rubab
______9. Singers have a distinctive vocal style and they sing with guttural and throaty enunciation
A. Pakistani Music
B. Israeli Music
C. Arab Music
D. Persian Music
______10. This kind of Jewish music is almost entirely vocal and features during Sabbath and other Holy
Days.
A. Communal
B. Mystic Rituals
C. Devotional
D. Secular
______11. A special call to prayer and repentance and sounded of the High Holiday in Israel.
A. Hazan
B. Bar Mitzvas
C. Shofar
D. Bat Mitzvas
______12. A kind of music in Israel that used in musical genres with a fixed rhythmic-temporal organization
including recurring measures, motifs and pulse
A. Iqa
B. Maqam
C. Shofar
D. Wazn
______13. Which dance in Israel has strong beats and asymmetric meters?
A. Hora
B. Darbuk
C. Goblet
D. Toft
______14. The rhythmic pattern of Arabian music that used in the Mushahat (an andalucian musical form)
where every syllable of the lyric must fall on a beat
A. Maqam
B. Hora
C. Iqa
D. Goblet
______15. Which musical instrument consists of two drums with covering on one side, one is for the right
hand (bayan) and the other is for the left hand (daina).
A. Sarangi
B. Tabla
C. Tambura
D. Sitar
ARTS
______16. What country in South Asia is known for making printed table cloth, curtains, bed spreads and
shawls?
A. Uzbekistan
B. Kazakhstan C
Tajikistan
D. Pakistan
______17. This country in South Asia is known for utensil making, musical instruments, furniture and jewelry.
A. Pakistan
B. Tajikistan
C. Uzbekistan
D. Kazakhstan

______18. A homespun silk used for beautiful dresses worn by Turkmen women.
A. Shirdaks
B. Tush Kyiz
C. Keteni
D. Kazakhstan
______19. It is a large elaborately embroidered wall hanging made in Kyrgyzstan and Kazakhstan.
A. Keteni
B. Frescoes
C. Shirdaks
D. Tush Kyiz
______20.An images created by removing part of the rock surface by incising, picking and carving.
A. Petroglyphs
B. Hieroglyphs
C. Calligraphy
D. Ochre
______21. In this period, some evidences of the early civilization are bronze and copper statuettes and steatite
seals.
A. Transitional Period
B. Classical Period
C. Ancient Period
D. Mogul Period
______22. Known as the period of evolution from Vedism into Hinduism or Brahmanism
A. Transitional Period
B. Classical Period
C. Ancient Period
D. Mogul Period
______23. This period contributed to the enrichment of Indian culture, in painting and architecture.
A. Transitional Period
B. Classical Period
C. Ancient Period
D. Mogul Period
______24. During this period, the image of Shiva-the destroyer, developed Shiva-the cosmic dancer
represented by a four-armed figure.
A. Transitional Period
B. Classical Period
C. Ancient Period
D. Mogul Period
______25. India is rich in arts, what is the most beautiful and most pleasing art forms of India?
A. Rangoli
B. Shiva
C. Diyas
D. Lakshmi
______26. A holiday that celebrated by Hindus in India and all around the world in October or November.
A. Sky Lanterns
B. Diwali
C. Rangoli
D. Loi Krathong
______27. In South Asia they produce a wide range of textile, mostly from the felt of their sheep.
A. Turkmen women
B. Krygyz women
C. Tajiks women
D. Uzbeks women
______28. In a living tradition in Kyrgyzstan they make a handmade carpet or rugs, what do you call that rugs
or carpets?
A. Shirdaks
B. Tush Kyiz
C. Diyas
D. aavalli
______29. Diwali is a very exciting and colorful holiday in India where homes are cleaned to welcome the
New Year and windows are opened so that the Hindu Goddess of Wealth can enter. Who is the Hindu Goddess
of Wealth?
A. Brahma
B. Shiva
C. Lakshmi
D. Vishnu
______30. An Indian art of making designs or patterns on the wall or floors of houses
A. Rangoli
B. Diwali
C. Diyas
D. Lakshmi
P.E.
_____ 31. A board game for two players, each beginning with 16 pieces of six kinds that are moved according
to individual rules, with the objective of checkmating the opposing king
A. Games of the General
B. Domino
C. Scrabble
D. Chess
_____ 32. It is term in chess game where nobody ends as a winner.
A. En Passant
B. Draw
C. Checkmate
D. Volley
_____ 33. A situation in chess in which one player's king is threatened with capture (in check) and there is no
way to meet that threat
A. En Passant
B. Draw
C. Checkmate
D. Castling
_____ 34. Also known as the domino tiles
A. Bone
B. Bar
C. Dot
D. Bone yard
_____ 35. In what country does chess originated?
A. India
B. Persia (Iran) C. Iraq
D. Pakistan
_____ 36. In 6th Century A.D., chess is also known as ______________.
A. Sanskrit
B. Chatraang
C. Chaturanga
D. Domino
_____ 37. He is the first official world champion in chess and holding his title until 1894.
A. Adolf Anderssen B. Wilhelm Steinitz
C. Paul Morphy
D. William Morgan
_____ 38.How many total tiles are there in the game of Scrabble?
A. 85
B. 90
C. 95
D. 100
_____ 39. In domino, it refers to the spots of a bone
A. Bone
B. Bar
C. Dot
D. Bone yard
_____ 40. The portion of a scrabble game when there are less than seven tiles left to draw from the bag.
A. Hook Letter
B. Challenge
C. Blocking
D. End Game
_____ 41. In scrabble game, what do you call the any word played that uses all seven letters on the rack,
earning a bonus of 50 points?

A. Bingo
B. Challenge
C. Blocking
D. Hook Letter
_____ 42. A situation in chess in which one player's king is threatened with capture (in check) and there is no
way to meet that threat
B. A. En Passant
B. Draw
C. Checkmate
D. Castling
_____ 43. The act of playing a word on the board that stops the opponent from making a potentially large
score.
A. Bingo
B. Challenge
C. Blocking
D. Hook Letter
_____ 44. On a players turn he may move his king two squares over to one side and then move the rook from
that sides corner to right next to the king on the opposite side.
A. En Passant
B. Castling
C. Promotion
D. Draw
_____ 45. A player may pass his/her turn by not exchanging tiles and not making a play on the board.
A. Passing
B. Challenge
C. Blocking
D. Hook Letter
HEALTH
_____46. These are tiny microorganisms that infect or invade the body and attack body cells and tissues
A. Bacteria
B. Pathogen
C. Virus
D. Fungus

_____47. Pneumonia is a sickness caused by pathogen called_____.


A. Bacteria
B. Fungus
C. Virus
D. Pathogen
_____48. Athletes foot is a disease caused by pathogen called ____
A. Fungi
B. Parasite
C. Protozoans
D. Rickettsias
_____49. This is a pathogen that causes amoebic dysentery.
A. Parasite
B. Protozoa
C. Virus
D. Amoeba
_____50.Helminths is a pathogen which means ______.
A. Bacteria
B. Parasite
C. Virus
D. Amoeba
_____51. This helminth lives in the intestines and causes a serious illness known as
A. Bilharziasis
B. Schistosomiasis C. Trichinosis
D. Rickettsias
_____52. Diseases caused by the direct and indirect spread of pathogens from one person to another
A. Communicable
B. Toxin Bacteria
C. Non-communicable
D. Parasites
_____53. Saprophytes are a pathogen also known as _______.
A. Bacteria
B. Parasite
C. Virus
D. Protozoa
_____54. Which of the following diseases is caused by fungal infection?
A. Athletes Foot
B. Diarrhea
C. Pimples
D. Warts
_____55. Which of the following virus enters the respiratory system and cause sickness?
A. Cold
B. Rabies
C. Wart
D. Flu
_____56.Prevention of helminth diseases requires______________.
A. Eating good food
C. Taking medicine
B. Maintain cleanliness
D. All of the Above
_____57. Many diseases caused by virus, what is the one example of disease caused by virus in the
respiratory?
A. Influenza
B. Pneumonia
C. Tuberculosis
D. Dengue
_____58. Rickettsias need living cell in order to grow and multiply. Which of the
following is a rickettsias?
A. Dysentery
B. Small pox
C. Ticks
D. Both A & B
_____59. The focus of this prevention level is on rehabilitating the sick person to avoid
Long-term complications of the disease.
A. Secondary Level
C. Primary Level
B. Tertiary Level
D. Intermediate Level
_____60. These are activities done to prevent one from having disease.
A. Secondary Level
C. Primary Level
B. Tertiary Level
D. Intermediate Level

KEY TO CORRECTION
MUSIC
1.B
2. B
3. A
4. A
5. A
6.C
7. A
8. B
9. B
10. C
11. C
12. D
13. A
14. C
15. B

ART
16. A
17. B
18. C
19. D
20. A
21. C
22. A
23. D
24. B
25. A
26. B
27. B
28. A
29. C
30. A

P.E.
31. D
32. B
33. C
34. A
35. A
36. C
37. B
38. D
39. C
40. D
41. A
42. C
43. C
44. C
45. A

HEALTH
46. B
47.A
48.B
49.B
50.B
51.C
52.A
53.A
54.A
55.A
56.B/D
57.B
58.C
59.D
60.C