Sie sind auf Seite 1von 7

Department of Education

DIVISION

Region III

OF

PA M PA N G A

City of San Fernando

Third Periodic Test in Grade 8 English


SY 2014-2015
Directions: Read each item carefully. Choose the best answer from the given choices. Write the
letter that corresponds to your answer on your answer sheet.
PROCESS
I. Listening/Speaking. Listen to the selection to be read by the teacher twice. After the second reading,
answer the questions that follow.
1. In his Nobel Prize speech, to whom did Mandela give credit for ending the apartheid in South Africa?
a. to himself
b. to the Africans
c. to the governments and organizations that fought against South Africa as a country and its people
d. to the governments and organizations that opposed the inhuman system and sue to end crime
against humanity
2. What was Mandelas stand on the apartheid system?
a. He did not care about the issue on the apartheid system
b. He was an advocate of the apartheid system.
c. He opposed the apartheid system.
d. His stand on the apartheid system was not clear.
II. Oral Language and Fluency.
3. Before doing an interview, the interviewer should know a good deal of knowledge about the topic of the
interview. In order to formulate sensible questions, what skills can help the interviewer gather or
synthesize information?
a. comprehension
b. linguistic
c. locational
d. psychomotor
4. You interviewed a Korean about the ways of coping with the challenges of modernity. The Korean
answered all of your questions with a degree of certainty. How do you somehow preserve all the
Koreans answers so that you can use these answers in the making of a feature article for your school
paper?
a. Just remember everything so that you will not disturb or distract the interviewee.
b. Let the interviewee stop from time to time so that you can write down everything in a notebook.
c. Record the entire interview through a video or voice recorder (with the interviewees permission).
d. Take down important details and make sure that you can write very fast.
III. Grammar Awareness and Structure.
5. What kind of complement is the underlined part in the sentence, Aung San Suu Kyis mother was a
prominent political figure in the newly formed Burmese government.?
a. adjective complement
c. subject complement
b. object complement
d. verb complement
6. What is the object complement in the sentence, The people of Namwon consider Chunhyang
virtuous.?
a. Chunhyang b. consider
c. people
d. virtuous
7. Which of these sentences contains a complex structure?
a. As she snoozes, I soundlessly leave the desk.
b. Maggie sleeps contentedly on my computer desk.
c. Shes weary from her dreams and my absence does not disturb her.
d. Sometimes she snores but she settles deeper into her fleece-lined pillow and purrs.
8. Which sentence has a compound-complex structure?
a. Although they were miles apart they kept in constant contact on the internet.
b. I would have purchased the book that you like, but it was too expensive.
c. The greedy Cassim marries a wealthy woman but Ali Baba marries a poor woman.
d. Yi Mong Yong had to go to the capitol while Chunhyang had to stay in Namwon.
9. Which of the following statements illustrates parallel structure?
a. I outlined the letters slowly and with care.
b. Physical and mental health rest on four pillars: regular exercise, healthy diet, social
interaction, and sufficient sleep.
c. She spent the day visiting all the tourist shops and watched the children on the beach.
d. Susan didnt know how to rent an apartment and finding a job was a problem, too.
10. Choose the parallel word/phrase to complete the sentence below.
My favorite pastimes include napping, snacking, and _____________ television.
a. to watch
b. to watching
c. watching
d. watched
11. If the lady had not stopped the boy, he ________________ into the van.
a. could have ran
b. could have run c. will have run
d. would have run

12. Choose the sentence that uses parenthetical expression correctly.


a. The moral, of the story, is that people should always as a result treat one another with kindness.
b. The moral of the story, is that people should always, as a result treat one another with kindness.
c. The moral of the story is that people should always, as a result, treat one another with kindness.
d. The moral of the story is that people, should always, as a result treat one another with kindness.
KNOWLEDGE
IV. Vocabulary Development.
13. Choose the appropriate collocation to complete the sentence.
You must hand in your essay on Friday. Can you ________________?
a. do the deadline
c. keep the deadline
b. hold the deadline
d. meet the deadline
14. You are reading a Korean story with two to three difficult words in every page. What should be the best
immediate strategy to use in order to deal with the difficult words?
a. Define words through context.
b. Get the dictionary and get the meanings of the difficult words.
c. Highlight the difficult words and get back to them later as soon as you finish reading the book
d. Just ignore the words. You better just finish reading the book.
15. Chunhyangs defiance enraged the magistrate, and he ordered her to be taken to prison. The
meaning of the underlined word is ________________.
a. compliance
b. deception
c. resistance
d. subordination
16. Which of the following words will best complete the sentence, If you decide to take the train instead
of the jeepney youll _______________ some time.?
a. avoid
b. keep
c. save
d. stop
17. What idiom will best complete the sentence, If you have any trouble with your homework, Ill be
glad to _______________.?
a. get out of hand
c. keep an eye on you
b. give you a hand
d. wear your heart on your sleeve
Literature/ Reading and Comprehension.
18. Terms that indicate opinions are called opinion signal words/expressions. The examples of these are
below except
a. It seems to me that
c. Personally I think
b. My personal view is that
d. This proves that
19. In the literature of Myanmar, prose works during the 15 th to 19th century were few and authors were
monks, courtiers and poetesses. Which one is an example of work under prose?
a. historical ballad
b. panegyric ode
c. story in verse
d. scripture or chronicle
20. Long before any written forms of literature, what was the principal form of literary entertainment of the
Koreans?
a. describing persons
c. reciting poems
b. narrating history orally
d. telling legends orally
UNDERSTANDING
21. After reading a Korean legend, you notice one striking similarity between Korean and Filipino legends.
What similarity is this?
a. Legends from both countries described the rich natural resources back then.
b. Legends from both countries narrated ethnic rituals practiced by the natives.
c. Legends from both countries were orally transmitted first before they were written.
d. Legends from both were written by ordinary people.
22. Read the excerpt below then answer this question ;
Which of the following does the excerpt imply about Africans?
a. They are careless.
c. They are not afraid of animals.
b. They are caring people.
d. They are wild people.
Ki, the Pygmy, has married a Pygmy girl from another village. The girl was called Luetsi and
she became Kis wife. With them lived Ntio, Kis brother. After a year, Luetsi wished to visit her
mother, as was the custom. Ki agreed and gave Luetsi a big piece of meat to take to her mother. As a
big hunt was imminent, ki could not go with his wife, but he promised to fetch her from her mothers
house in four weeks time. Now it happened that Ki was bitten in the foot by a snake and he could
not walk. So he asked his brother to fetch his wife. Ntio did not want to go and said, In a few days
time you will be able to walk again. It is better for you to fetch your wife yourself.
No, said Ki. It is better not to leave Luetsi in uncertainty. She would not wait for me but
would start the journey home alone. Fetch her home for me, and Ill give
you my best bow.
-An excerpt from The Leopard, folklore from Africa
For items 23-25. Identify the propaganda devise used in the following.
23. Television Advertisement: Get all your stains out by using new and improved Ultra suds and wash
you blues away!
a. Bandwagon
b. glittering personalities
c. name calling
d. testimonial
24. Television Advertisement: Rush to shop at Super Mart this weekend, everyone is doing it!
a. Bandwagon
b. glittering personalities
c. name calling
d. testimonial

25. In an advertisement during a senatorial campaign, Loren Legarda talked with the Manobo tribesmen
and joined the farmers in Cagayan Valley in planting rice.
a. card stacking
b. name calling
c. plain folks
d. soft soap
26. Why is literature a good source of knowing Koreans?
a. Literature gives all the updates about all the important events in a country.
b. Literature is a work of art that describes citizens with breeding and refinement.
c. Literature mirrors the psyche, temperament, culture and traditions of the people.
d. Literature provides a descriptive picture of how the people dress and speak like.27.
27. In this last two lines of the poem titled On A Rainy Autumn Night by ChoeChiwn, how do you
define the highlighted phrase? Choose the best analysis.
At third watch, it rains outside.
By the lamp my heart flies myriad miles away.
a. Does the heart fly? Of course, not! But the heart is a symbol of love, and because love flies,
love is certainly gone.
b. If the heart flies, then it must have wings on its own; therefore, this heart must have
been
borrowed by somebody else.
c. Perhaps, the heart is too weak to handle the situation so it finds a way to fly and just be in any
place that it wants, like miles away.
d. The heart literary flies. The heart must be taken away from the personas body because it is
weak. It is not fit to stay in that body.
28. Your Korean classmate has been a student here in the Philippines for two years. In studying a formal
essay, you are given by your teacher to react on the first paragraph of Carlos Romulos
I Am a
Filipino. The first paragraph goes like this:
I am a Filipino, inheritor of a glorious past, hostage to the uncertain future. As
such I must prove equal to a twofold task the task of meeting my responsibility to the
past and the task of performing my obligation to the future.
You cannot help but discuss pertinent characteristics about you, being a Filipino and your
classmate, being a Korean and the challenges of modernity that somehow affected you both as Asians.
What would be the best lesson of the paragraph that you can present to your teacher and classmates that
somehow will be true to you both as Asians?
a. We have to acknowledge that as Asians we exist because of our past and because society is
constantly evolving, we must keep up and see the positive things brought about by these changes.
b. We have to respond to the challenges of so many tasks so that we will be more prepared in facing
the future.
c. We need to recognize where we really came from and that we should also prepare ourselves for the
uncertainty that the future will bring.
d. We should accept that whatever we will become in the future, it will always be the product of what
we decide for our present.
For numbers 29-30. Read the following paragraph and answer the questions that follow.
The South African activist and former president Nelson Mandela (1918-2013) helped bring an end
to apartheid and has been a global advocate for human rights. A member of the African National Congress
party beginning in the 1940s, he was a leader of both peaceful protests and armed resistance against the
white minoritys oppressive regime in a racially divided South Africa. His actions landed him in prison for
nearly three decades and made him the face of the antiapartheid movement both within his country and
internationally. Released in 1990, he participated in the eradication of apartheid and in 1994 became the
first black president of South Africa, forming a multiethnic government to oversee the countrys transition.
after retiring from politics in 1999, he remained a devoted champion for peace and social justice in his own
nation and around the world until his death in 2013 at the age of 95.
29. Which of the following is NOT a fact as stated in the paragraph?
a. Nelson Mandela remained a devoted champion for peace and social justice after retiring.
b. Nelson Mandela was a South African activist and a former president.
c. Nelson Mandela was imprisoned for nearly three decades.
d. Nelson Mandela was the best president the world has ever had.
30. Which of the following is an opinion as stated in the paragraph?
a. Nelson Mandela became the first black president of South Africa.
b. Nelson Mandela died at age 95.
c. Nelson Mandela died in 2013.
d. Nelson Mandelas death shocked the whole world.
.

For items 31-32. Read the poem carefullyand answer the questions that follow.
AFRICAS PLEA
By Roland Tombekai Dempster
I am not you --but you will not
give me a chance,
will not let me be.
If I were you--But you know,
I am not you,
yet you will not
let me be me.
You meddle, interfere
in my affairs
as if they were yours
and you were me.
You are unfair, unwise,
foolish to think
that I can be you,
talk, act
and think like you.
God made me
He made you, you
For Gods sake
Let me be.
31. What African quality do the lines in the poem generally express?
a. bravery
b. courage
c. kindness
d. persistence
32. What values are asserted by the poet in the poem?
a. bravery and respect
c. indecisiveness and courtesy
b. gentleness and resourcefulness
d. love and respect
33. Read the excerpt below and answer this question:
What characteristic of Africans is revealed in the excerpt?
And so Luetsi had to lie there for hours, beneath the dead leopard. In the distance, she could
hear the roaring of the leopardess, looking for its dead mate. The jungle was full of threatening
voices. At last, she began to imagine that the leopard on top of her was moving, as if it had come to
life again. But still she did not budge from the spot, so keen was she to find out how her husband
would behave.
-An excerpt from The Leopard, folklore from Africa
a. They are courageous.
c. They like to display their strength.
b. They are deceptive.
d. They love animals.
34. Read the paragraph and answer the question. Why were the two young men the countrys good
sons?
These young men were the countrys good sons who were protecting their country from its
enemies. Their aims and intentions were as different from those of the addicts as east from
west, north
from south. Although these young men had one leg missing, they still wanted to serve their country. The two
young soldiers told Lin Aung that they planned to work in the
disabled soldiers cooperative shop.
a. Their aims and intentions were as different from those of drug addicts.
b. They are protecting their country from its enemies.
c. They have one leg missing.
d. They planned to work in the disabled soldiers cooperative shop.
35. What is the best observation regarding this paragraph?
Modern Korean literature attained its maturity in the 1930s through the efforts of a group of
talented writers. They drew freely upon European examples to enrich their art. Translation of
Western literature continued, and works by I.A. Richards, T.S. Eliot, and T.E. Hulme were
introduced. This artistic and critical activity was a protest against the reduction of literature to
journalism and its use as propaganda by leftist writers.
a. It has a topic sentence that gives the best practices of the Koreans.
b. It has an impact because it has a well-chosen topic.

c. It has coherence in its sentences and cohesion in its ideas.


d. It has one imperative sentence and three declarative sentences.

Listening Text in English Grade 8: Third Periodic Test


Directions: Listen to the teacher as he/she reads the listening selection twice then answer the
questions that follow:
Here are excerpts from Nelson Mandelas Nobel Peace Prize Speech given in 1993.
We stand here today as nothing more than a representative of the millions of our people who
dared to rise up against a social system whose very essence is war, violence, racism, oppression,
repression and the impoverishment of an entire people.
I am also here today as a representative of the millions of people across the globe, the anti
-apartheid movement, the governments and organizations that joined with us, not to fight against
South Africa as a country or any of its people, but to oppose an inhuman system and sue for a speedy
end to the apartheid crime against humanity.
These countless human beings, both inside and outside our country, had the nobility of spirit
to stand in the path of tyranny and injustice, without seeking selfish gain. They recognized that an
injury to all and therefore acted together in defense of justice and a common human decency.
Listening Text in English Grade 8: Third Periodic Test
Directions: Listen to the teacher as he/she reads the listening selection twice then answer the
questions that follow:
Here are excerpts from Nelson Mandelas Nobel Peace Prize Speech given in 1993.
We stand here today as nothing more than a representative of the millions of our people who
dared to rise up against a social system whose very essence is war, violence, racism, oppression,
repression and the impoverishment of an entire people.
I am also here today as a representative of the millions of people across the globe, the anti
-apartheid movement, the governments and organizations that joined with us, not to fight against
South Africa as a country or any of its people, but to oppose an inhuman system and sue for a speedy
end to the apartheid crime against humanity.
These countless human beings, both inside and outside our country, had the nobility of spirit
to stand in the path of tyranny and injustice, without seeking selfish gain. They recognized that an
injury to all and therefore acted together in defense of justice and a common human decency.

1. D
2. C
3. C
4. C
5. C
6. D
7. A
8. B
9. B
10. C
11. D
12. C
13. D
14. A
15. C
16. C
17. B

Third Periodic Test in English Grade 8


SY 2014-2015
Key to Correction
18. D
19. D
20. D
21. C
22. B
23. B
24. A
25. C
26. C
27. A
28. C
29. D
30. D
31. B
32. A
33. A
34. B

35. C