You are on page 1of 45

1.

Triticum aestivum is a

(A) Border irrigation (B) Check basin


irrigation

(A) Hexaploid (B) Diploid


(C) Tetraploid (D) Euploid
2. Gregor John Mendal worked on
the crop

(C) Sprinkler irrigation (D) Drip


irrigation
8. Global warming is attributed to
increase in concentration of green
house gases like

(A) Sweet Pea (B) Field pea


(A) CO2 (B) CFCs
(C) Beans (D) Garden pea
(C)CH4 (D) All of these
3. t-test is applicable when
the numbers of treatments are

9. The cropping intensity of India


during 2004-05 is about

(A) 2 (B) 6
(A) 125% (B) 135%
(C) 8 (D) 12
(C)145% (D) 155%
4. The first Director General of
ICAR

10. The net gain of ATP during


glycolysis is

(A) Dr. B. P. Paul (B) Dr. R. S. Paroda


(A) 1 (B) 4
(C) Dr. M.S. Swaminathan (D) Dr. B.
Vishwanath
5. Red and purple colour of maize
(Zea Mays) is due to deficiency of

(C) 2 (D) 8
11. The error degree of freedom
for a RBD design with 10
treatments and 4 replications is

(A) Ca (B) N
(A) 20 (B) 27
(C)F (D) P
(C) 40 (D) 36
6. Geographical area of India is
(A) 328 Mha (B) 148 Mha

12. Absorption of solute ions is


regulated by

(C) 428 Mha (D) 392 Mha

(A) Nucleus wall (B) Cell organelles

7. Most common method of


irrigation in India is

(C) Vacuoles (D) Plant cell membrane

13. One gram of glucose produces


how much fat or oil

(A) C3 (B) CAM


(C)C4 (D) All of above

(A) 0.25 g (B) 0.35 g


(C) 0.45 g (D) 0.32 g

20. Plants absorb phosphorus in


the form of

14. Total number of State


Agriculture University in India in
the year 2004 was

(A) H2PO4 (B) PO4

(A) 25 (B) 44

21. Principle of Experimental


design is given by

(C) SSP (D) P

(C) 34 (D) 30
(A) R A Fisher (B) Wilcox
15. Growth of plant towards light
is called?
(A)Phototropism (B) Photorespiration
(C) Photocromatism
(D) Photoperiodism

(C)Cox and Cochran (D) WG Cochran


22. An acid derived from green
leaves of chickpea prescribed for
intestinal disorders is
(A) Citric acid (B) Sulphuric acid

16. The CO2 content of soil air is


(C) Oxalic acid (D) Prussic acid
(A) 3% (B) 0.3 %
(C)0.03% (D) 0.003%

23. Which one of the plant is the C4


plant?

17. The C: N ratio of humus is

(A) Maize (B) Potato

(A) 20: 1 (B) 100: 1

(C) Pea (D) Papaya

(C) 10: 1 (D) 400:1

24. Atmosphere extends above mean


sea level to a height of about

18. Densest part of atmosphere


strata is

(A) 160 km (B) 1600 km

(A) Troposphere (B) Thermosphere

(C) 1600 meter (D) 1600 miles

(C) Stratosphere (D) Mesosphere

25. Criteria for the essentiality of


nutrients for plants was given by

19. The plants which open their


stomata during night for taking
CO4 are known as

(A) Arnon (B) Wilcox

(C) Liebig (D) None


26. The Oleoresin compounds occurs
in
(A) Cotton (B) Maize
(C) Chilli (D) Ginger
27. The law of tolerance was
introduced by

2. The 5- carbon compounds produced


during dark reaction of photosynthesis
is
(A) Ribose phosphate (B) Xylulose
phosphate
(C) Ribulose bis phosphate (D)
Seda heptulose phosphate

(A) Milvert (B) Shelford

3. Most suitable design for experiment


involving varying number of tillage
and nitrogen levels is

(C) Hilaire (D) Ear- net Haeckel

(A) Latin square (B) RBD

28. End product of glycolysis is

(C) Strip plot (D) Split plot

(A) ATP (B) Pyruvate

4. In a RBD experiment having 9


treatments and 4 replications, the
error degree of freedom will be

(C) PEP (D) Glucose


29. Plants capable of growing in rocks
crevices are called
(A) Calciphytes (B) Chosmophytes

A) 24 (B) 32
(C) 27 D) 36

(C) Lithophytes (D) Helophytes

5. The plants with male and female


flowers on different plants are called

30. Plant cells are connected with the


help of

(A)Dicot (B) Dichogamy

(A) Plsmodesmata (B) Cellwall

(C) Dicliny (D) Dioecious

(C) Plasma membrane (D)


Plasmoderma

6. The contribution of Agricultural


sector to the gross domestic product
(GDP) in India

1. Saffron (kesar) belong to the


family

in the year 2004-05 has been nearly

(A) Apiaceae (B) Iridaceae


(C) Orchidaceae (D) Lauraceae

(A) 25 % (B) 45 %
(C) 35 % (D) 55 %

7. Which one of the following process


results in release of energy ?

(A) Boron (B) Mn


(C)S (D) Zn

(A) Metabolism (B) Catabolism


(C) Anabolism (D) Physiology
8. Which one of the following element
is a constituent of protoplasm?

14. Which one of the following is a C3


plant?
(A)Wheat (B) Maize
(C) Pearlmillet (D) Sorghum

(A) Sulphur (B) Calcium


(C) Iron (D) Potassium

15. Criteria for the essentiality of


nutrients for plants was given by

9. Which one of the following element


is mobile in plants but immobile in
soil ?

(A) Arnon (B) Wilcox

(A) Sulphur (B) Zinc

16. Which one of the following is


sulphur-containing amino acid?

(C) Liebig (D) None

(C) Boron (D) Phosphorus


(A)Tryptophan (B) Cystine
10. Which of the following is nonclimacteric fruit?
(A) Litchi (B) Mango
(C) Banana (D) Apple
11. Which of the following process is
not takes place in evolution of plants?

(C) Proline (D) Lysine


17. Horse latitude lies in between
north and south latitudinal belt of
equator
(A)0 to 50 (B) 30 to 35
(C) 20 to 250 (D) 10 to 15

(A)Crossing over (B) Mutation


(C) Linkage (D) Coupling
12. Solar constant is equal to (in
cal/cm2/min)

18. The splitting up of water molecules


in plant cells in the presence of
sunlight is called
(A)Photophosphorylation (B)
Photosynthesis

(A) 1.94 (B) 194


(C) Photolysis (D) Phosphorylation
(C) 19.4 (D) 0.194
19. What does the stomata open?
13. Khaira disease in rice is due to the
deficiency of

(I) When the guard cells are in flaccid


condition
(ll) When there is an accumulation of
K ions in the guard cells
(III) When water enters into the guard
cells

(C) UP (D) Rajasthan


24. The process of use of
microorganism to remove salts from
soil is referred as
(A) Chelation (B) Bioremediation
(C) Oxidation (D)Phyto remediation

(IV) When the water potential of guard


cells is lower than that of adjacent
cells

25. Economic part of Isabgol is


(A) Leaf (B) Seed and husk

(A) II, III and IV I and IV (B) I and III


(C)Seed (D) Husk
(C) (D) None
20. The number of Agro-climatic zones
of India is

26. Which part of the plant cell is


known as power house?
(A)Golgi bodies (B) Ribosomes

(A) 17 (B) 7
(C)Mitochondria (D) Lysosomes
(C) 15 (D)10
21. Norin dwarf gene was introduced
in which cereal?

27. Which one of the following clay


mineral has the highest CEC?
(A) Vermiculite (B) Montmorillonite

(A) Wheat (B) Oat


(C) Kaolinite (D) Illite
(C) Rice (D) Maize
22. The centre of origin of Triticum
aestivum is

28. The light generated reducing


power is
(A) ATP (B) NADPH2

(A)Chilean centre (B) South Mexican


centre
(C) Mediterranean centre (D) Near
eastern region

(C) FADH2 (D) NADH 2


29. Under seventh approximation soil
classification, the number of soil
orders is

23. Which state of India leads in area


under wheat crop?

(A) 15 (B) 14

(A)Punjab (B) MP

(C) 8 (D) 11

30. The grand period of rainfall in India


is
(A) Post monsoon (B) North-east
monsoon
(C) Cold weather period (D) South
west monsoon

1. Agroclimatic zones in India are

(A) AL. Bowley (B) Horace Secrist

(A)18 (B) 15

(C) R A Fisher (D) Karl Pearson

(C) 20 (D) 17

9. Karnal bunt is caused by

2. Law of Minimum was given by

(A)Albugo candida (B) Nevosia indica

(A)Liebig (B) Blackman

(C) Phytophthora infestans (D) None of


these

(C) Shelford (D) Oement


3. Sulphur containing amino acid

10. Bonneville, Early Badger, Arkel are


the improved varieties of

(A)Lysine (B) Methionine

(A) Frenchbean (B) Pea

(C)Glutamine (D) Glycine

(C) Sunflower (D) Soybean

4. Contribution of agriculture in GDP is

11. Most of the wheat varieties are

(A) 23% (B) 30%

(A) Quantitative long day plants (B)


Short day plants

(C) 40% (D) 60%


(C) Day neutral (D) None of these
5. The specific heat of water is
(A) 0.5 Cal/g (B) 2 Cal/g

12. The simplest measure of variability


in a data set is

(C) 1 Cal/g (D) 4 Cal/g

(A) Mean (B) Range

6. Disease caused by Zn deficiency is

(C) Median (D) Mode

(A) Khaira (B) Mosaic

13. The crop having the highest


pesticide use is

(C) Die-back (D) Whip tail


7. Mat nursury is related to
(A) Papaya (B) Tobacco
(C) Rice (D) Wheat
8. ANOVA was given by

(A) Cotton (B) Oilseeds


(C) Rice (D) Wheat
14. Double cross hybrid maize
production technique was introduced
by
(A) G.H. Shull (B) Mendel

(C) D.F.Jones (D) E.M.East

21. Rice grain is deficient in

15. Vertisol is related to

(A) Lysine (B) Alanine

(A) Laterite soil (B) Red soil

(C) Glycine (D) Isoleucine

(C) Alluvial soil (D) Black soil

22. An ideal type of rice with small,


thick and erect leaf was proposed by

16. The square of standard deviation is


(A) Yoshida (B) Tsunoda
(A) Coefficient of variance (B)
Standard deviation

(C) Murata (D) Tanaka

(C)Variance (D) Mean deviation

23. Net cultivated area in India is

17. The principle of making use of


greater homogeneity in groups of
experimental units

(A) 143 Mha (B) 150 Mha

reduce the experimental error is

24. Soil air contains CO2 (%)

(A) Local control (B) Experiment

(A)0.03 (B) 2.50

(C) Replication (D) Experiment Error

(C) 0.25 (D) 3.0

18. Sugarcane inflorescence is


(A)Racemose (B) Spikejet

25. When the fertility gradient of the


field is in two directions, the most
appropriate

(C)Compound (D) Capitulum

experimental design is

19. Country having the maximum area


of hybrid rice is

(A) CRD (B) RBD

(C) 180 Mha (D) 328 Mha

(C) Split (D) LSD


(A) China (B) India
26. Biurate content in urea is
(C) Indonesia (D) U.S.A.
(A)1.5% (B) 4%
20. Transgenic crop having maximum
cultivated area in the world is
(A) Maize (B) Rice

(C)2% (D) 5%
27. Maximum productivity of
sugarcane in India is

(C) Soybean (D) Cotton


(A) Punjab (B) Uttar Pradesh

(C)Haryana (D) Tamil Nadu


28. Greenhouse gas having largest
contribution to global warming
A) Carbon dioxide (60%) (B) Nitrous
oxide (5%)
(C) Methane (15%) (D) CFC
29. Non-edible plant suitable for
biodiesel
(A) Jatropa (B) Castor
(C) Coconut (D) Rapeseed
30. Total geographical area of India is
(A) 328.9 Mha (B) 328.9 ha
(C) 328.9 sq.km (D) 328.9 Mile

1. PAR (Photo-synthetically active


radiation) is measured in

(A) Arher (B) Groundnut


(C) Chickpea (D) Soybean

(A)Photon (B) Watts


(C) Einstein (D) Quantum
2. The study of relationship between
properties and plant production is as

8. Which crop is also known as white


gold?
(A) Maize (B) Opium
(C)Soybean (D) Cotton

(A) Agronomy (B) Pedology


(C) Edaphology (D) Soil chemistry

9. Required seed rate for raising


tomato nursery is

3. Triticale is a cross between:

(A) 1000 gm (B) 400 Kg

(A) Wheat x Rye (B) Wheat x Barley

(C) 400 gm (D) 2.0 Kg

(C) Barley x Oat (D) t x Oat

10. In Indo-gangatic plains, rice-wheat


cropping system covers about

4. Maximum number of treatment


accommodates in RBD without loss of
efficiency is

(A) 5 m ha (B) 10 m ha
(C) 15 m ha (D) 20 m ha

(A) 20 (B) 60
(C) 40 (D) 10
5. Photo-respiration rate is highest in
which group of plants?

11. Test between two population


variance is done by
(A) F test (B) Z test
(C) t test (D) Arithmetic mean

(A) C3 plants (B) CAM plants


(C)C4 plants (D) None of these

12. Which test is used for comparing


two means from independent
samples?

6. The first maize hybrid in India was


(A) F test (B) t test
(A) Ganga-l (B) Kisan
(C) Chi square test (D) Z test
(C) Vijay (D) Vikram
13. CO2 accepter in C4 plants is
7. Aflatoxin contamination generally
found in

(A) PGA (B) RuBP

(C)OAA (D) All

(A) U. P. (B) M.P.

14. The chemical responsible for


lathyrism in mammals is

(C) Punjab (D) Maharastra

(A) BOAA (B) HeN

21. Which of the following crops has


the largest area under transgenic
globally?

(C) 2,4- DB (D) NAA


(A) Cotton (B) Soybean
15. Which element is involved in biosynthesis of IAA ?

(C) Tobacco (D) Maize

(A) Nitrogen (B) Boron

22. Sugar-beet is an indicator plant for

(C) Zinc (D) Copper

(A) Sodium (B) Molybdenum

16. The area under Bt cotton in India


is about

(C) Zinc (D) Phosphorus

(A) 6.4 mha (B) 5.4 mha

23. Which of the following gases


contributes maximum to global
warming?

(C) 4.4 mha (D) 3.4 mha


(A) CFC (B) CO2
17. The dwarfing gene in rice is:
(C) Methane (D) NO 2
(A) Opaque 2 (B) Tift 23 A
24. In India, area under rice is about
(C) Dee Gee Woo Gen (D) Norin
-10

(A) 25 Mha (B) 28 Mha

18. The net gain of ATP in glycolysis is

(C) 45 Mha (D) 57 Mha

(A) 12 ATPs (B) 24 ATPs


(C)1 ATP (D) 2 ATPs

25. Sunflower is also known as


an individual plant for the deficiency
of

19. The precursor of ethylene is

(A) Nitrogen (B) Zinc

(A)Histidine (B) Glycine

(C) Boron (D) Potash

(C)Tryptophane (D) Methionine

26. Soil air contains CO2 (%)

20. Which state contributes maximum


pulse production?

(A)0.03 (B) 2.50


(C) 0.25 (D) 3.0

27. When the fertility gradient of the


field is in two directions, the most
appropriate
experimental design is
(A) CRD (B) RBD
(C) Split (D) LSD
28. Plants capable of growing in rocks
crevices are called
(A) Calciphytes (B) Chosmophytes
(C) Lithophytes (D) Helophytes
29. The C: N ratio of humus is
(A) 20: 1 (B) 100: 1
(C) 10: 1 (D) 400:1
30. Densest part of atmosphere strata
is
(A) Troposphere (B) Thermosphere
(C) Stratosphere (D) Mesosphere

1. Dangerous gas for depletion of


ozone layer is:

(C) Spike (D) Panicle


8. Alluvial soils are found in :

(A)Ethane (B) Methane


(A) Deserts (B) Forests
(C)CFC (D) Carbon-dioxide
(C) River delta (D) Mountains
2. Which of the following is not a
biopesticide?

9. Weight of one cotton bale is

(A) Bioneem (B) Carbaryl

(A)170 Kg (B) 160 Kg

(C) Biolap (D) Dipel

(C) 180 Kg (D) 190 Kg

3. Major cropping system of transgangatic plains is

10. Hybrid cotton in India was evolved


for the first time in

(A)Soybean wheat (B) Rice rice

(A) 1975 (B) 1980

(C) Rice wheat (D) Maize wheat

(C) 1970 (D) 1985

4. Photosynthetic inhibition by 02 is
called:

11. Net cultivated area in India during


2004- 05 was

(A) Reaction (B) Warburgs effect

(A)138 million hectare (B) 141 million


hectare

(C) Back inhibition (D) Competitive


effect

(C) 135 million hectare (D) 144 million


hectare

5. Crop logging is done in


(A) Sugarcane (B) Maize

12. The relative proportion of sand, silt


and clay is called

(C)Tobacco (D) Cotton

(A) Soil texture (B) Soil aggregation

6. Blue revolution is related with:

(C) Soil structure (D) Soil taxonomy

(A) Crops (B) Energy source

13. Which of the following crops is


thermo-insensitive?

(C) Fish (D) Oilseeds


(A) Sunflower (B) Wheat
7. Inflorescence in rice is known as
(C) Rice (D) Jowar
A) Ear (B) Raceme

14. The IARI was established in : 24.

(C) China (D) Peru

(A)1907 (B) 1909

21. India rank first in the production of


the following crops in the world:

(C) 1904 (D) 1905


(A)Rice (B) Wheat
15. In which of the following crops GM
varieties are available for cultivation in
India

(C) Soybean (D) Pigeon-pea

(A) Mustard (B) Cotton

22. In plants, enzyme responsible for


the synthesis of the malic acid is :

(C) Soybean (D) All of the above

(A) Rubisco (B) PEP carboxylase

16. Photo-periodically rice is a

(C)Kinase (D) Urease

(A)Day neutral plant (B) Long day


plant

23. Which soil has highest efficiency?


(A)Loamy soil (B) Sandy soil

(C) Short day plant (D) None of


these
17. The present level of carbon-dioxide
in atmosphere is :

(C) Clay soil (D) None of these


24. Which of the following insecticides
may be recommended for the control
of

(A)190 ppm (B) 295 300 ppm


termites?
(C) 420 460 ppm (D) 490 ppm
(A)Chlorpyriphos (B) Nimbicidine
18. Maize belongs to the category :
(A)Bisexual (B) Monoecious
(C) Dioecious (D) None of these

(C) Dimethonate (D) Methyl- 0


demetone
25. Correct order of rice producing
countries is

19. Pheromone trap attracts:


(A)Female moths (B) Female bugs

(A) China> India> Indonesia>


Thailand (B) India> China>
Indonesia> Thailand

(C) Male moths (D) Caterpillars


20. Origin place of soybean is
(A)Brazil (B) Mexico

(C) Indonesia> Thailand> China>


India (D) None on these
26. The depth of seeding in wheat is
depends on

(A) Length of mesocotyl (B) Length of


radical
(C) Length of coleoptiles (D) None
of these
27. IGFRI is located at:
(A) Jallandhar (B) Jodhpur
(C) Jhansi (D) Jorhat
28. The photosynthetically active
(PAR) falls in the range of
(A) 400 700 nm (B) 100- 400 nm
(C) 700- 1000 nm (D) None of the
above
29. Missing data are calculated by
using
(A) Field plot technique (B) Missing
plot technique
(C) ANOVA (D) None of these
30. Soil mulch is useful in:
(A) Minimize evaporation losses (B)
Improving aeration
(C) Improving drainage (D) Removing
weeds

1. The average concentration of


carbon dioxide in the atmosphere
is :

7. The most Suited N fertilizer for


tea is:
(A) Urea (B) Calcium nitrate

(A) 0.03 ppm (B) 30 ppm


(C)0.3 ppm (D) 300 ppm
2. Agrostology is the study of:

(C) Ammonium chloride (D)


Ammonium sulphate
8. Which food is designated as
Boneless meat?

(A) Root (B) Grasses


(A)Banana (B) Potato
(C) Flower (D) Fruit
(C)Soybean (D) Tapioca
3. Atmospheric layer nearest to
earth Surface is
(A) Biosphere (C) Exosphere
(B) Thermosphere (D)
Troposphere

9. Which of the following control


the root initiation, cell elongation
and apical
dominance?
(A)Auxins (B) ABA

4. Plant that grow on extremely


dry soil are classified under :
(A)Thalophytes (B) Hydrophytes

(C) Gibberellins (D) Ethylene


10. Study of soil from the stand point
of higher plant is known as :

(C)Xerophytes (D) Hydroponics


(A) Pedology (B) Physiology
5. Ground water table is measured
by :

(C)Edaphology (D) Geo physics

(A) Tensiometer (B) Piezometer

11. Pruning is most essential for:

(C) Pressure plate (D) Neutron


probe

(A)Cauliflower (B) Rubber


(C)Tea (D) Chinchona

6. Mycorrhiza is associated with


what part of plants?

12. The progeny of breeder seed is:

(A) Roots (B) Leaf

(A)Formation seed (B) Nucleus seed

(C) Stem (D) Fruits

(C) True seed (D) Certified seed

11. The basis of farm budgeting is:


(A)production function analysis
(B) Linear programming
(C) Cost benefit analysis (D) Farm
planning
13. The largest tea production state in
India is:

18. Most widely cultivated mustard


type in India is:
(A)Yellow / brown sarson (B) Black
mustard
(C) Toria (D) Indian mustard
19. C4 plant normaly produce more
biological yield than C3 plant because
of:

(A)Tamil Nadu (B) Assam


(C)Meghalaya (D) Kerala

(A) More photorespiration (B) Less


photorespiration

14. The plant nutrient which help in


translocation of sugars and starch is :

(C) Less photophosphorylation (D)


More photophosphorylation

(A) Mg (B) Mo

20. Absolute zero is:

(C) K (D) Na

(A)- 273 C (B) 273 C

15. Saffron is largely produced in:

(C) 273 K (D) 273 F

(A) J & K (B) Kerala

21. In India maximum area under


wheat is occupied by the Species?

(C) Himachal Pradesh (D) Uttarakhand


16. A crop that can supply oil for
petrochemicals is:
(A) Neem (B) Rubber
(C)Macadamia (D) Jatropha
17. IA market guided by rules and
regulation is called :
(A) Perfect market (B) Regulated
market
(C) Seasonal market (D) Terminal
market

(A)Triticum aestivum (B) Triticum


dicoccum
(C) Triticum durum (D) Triticum
vulgare
22. Which among the following colures
absorbs more radiation?
(A) Blue (B) Black
(C)Red (D) White
23. Impect of green house effect is:
(A)Global warming (B) Ice melting

(C) Sea formation (D) Sea level rise


24. Which of the following elements is
most mobile in soil ?
(A) Ca (B) K
(C) Mg (D) N
25. The most deficient micro nutrient
in Indian soil is :
(A)Cu (B) Mn
(C) Zn (D) B
26. Magnesium is a constituent of :
(A) Nucleic Acid (B) Enzyme system
(C) Cell wall (D) Chlorophyll
27. The C : N ratio of arable soil
commonly ranges from :
(A) 6 : 1 to 7: 1 (B) 18: 1 to 19: 1
(C) 8 : 1 to 15:1 (D) 3 : 1 to 4: 1
28. Dwarfing gene in wheat is :
(A) Nif gene (B) Norin
(C) Dee gee woo gen (D) Proteina
29. Which of the following element
immobile in soil but mobile in plants?
(A)S (B) B
(C) Zn (D) P
30. Which soil has highest efficiency?
(A)Loamy soil (B) Sandy soil

(C) Clay soil (D) None of these

1. Which one of the following is not a


legume crop?
(A)Wheat (B) Peas
(C) Beans (D) Groundnut

9. Linkage between gene affects


(A) Vernalization (B) Fertilization
(C) Anaphase (D) Independent
assortment

2. Total cultivated area in India is close


to
(A) 500 Mha (B) 400 Mha
(C) 180 Mha (D) 60 Mha

10. NPK are required in plant nutrition


as
(A) Trace element (B) Microelement
(C) Micro nutrient (D) None essential

3. Nitrogen deficiency in plants leads


to
(A) Chlolorosis (B) Excessive growth
(C) Profuse flowering (D) Dark green
colour

11. DNA contains following number of


nitrogenous base
(A)One (B) Two
(C) Four (D) Ten

4. The two major races of rice are.


(A) Europian and tropical (B) Indica
and Japonica
(C) Asiatic and American (D)
Temperate and tropical
5. N:P:K requirement in legume is
generally
(A) 3:1:1 (B) 3:1:0
(C) 1:2:2 (D) 4:2:1
6. Which of the following state has the
largest geographical area
(A) U.P. (B) Bihar
(C) M.P. (D) Rajasthan
7. The highest production in terms of
million tones per year in India is that
of
(A) Pulses (B) Groundnut
(C) Potatoes (D) Sugarcane
8. Respiration in plant is essentially a
process related to the following
(A) Evaporation (B) Transpiration
(C) Oxidation (D) None of these

12. Animal and plant cell can be


differentiated by
(A) Conductivity (B) Size
(C) Presence or absence of cell wall
(D) Shape
13. In temperate countries, sugar is
generally obtained from which of the
following
crops
(A)Maple (B) sugar beet
(C) Wheat (D) Sugarcane
14. The idea of particulate nature of
inheritance was given by
(A) Darwin (B) Mendel
(C) Jones (D) Bateson
15. Cultivated rice Oryza sativa has
the following number of cromosomes
(A) 2n =32 (B) 2n =20
(C) 2n =24 (D) 2n =18
16. In the presence of sunlight CO2
and H2O (with the help of chlorophyll)
and
converted in to carbohydrate, this is

known as
(A) Photosynthesis (B) Respiration
(C) Metabolism (D) Solar radiation
17. Soil productivity takes in to
account the following
(A) Soil structure (B) Soil moisture
(C) Soil fertility (D) Soil fertility and
productivity
18. If chromosome compliment of two
diploid species is combined in one, the
result
species would be
(A) Amphidiploid (B) Haploid
(C) Monogenic (D) Polygenic
19. Alternate form of gene at the same
locus are referred to as
(A) Allele (B) Plastid
(C) Dominant (D) Chromosome
20. Sequence of growing crops in a
piece of land is known as
(A) Crop insurance (B) crop rotation
(C) Crop production (D) Crop
management
21. India has to provide for its
population
(A) 2 billion (B) 1 billion
(C) 600 million (D) 1 million
22. In diploid species generally a
following number of the chromosomes
are involved in
the pollen mitosis
(A) 4n (B) 2n
(C) 1n (D) 3n
23. Sulphur fungicides can be freely
used on all vegetable except the
following

(A) Beans and peas (B) Okra


(C) Root vegetable (D) Cucurbits
24. Karnal bunt is a serious disease of
(A) Apple (B) Tomato
(C) Wheat (D) Mung
25. Zinc is required for the synthesis
of
(A) Tryptophane (B) Sugar
(C) Fats (D) Proteins
26. Contour system of orchard
planting is generally followed in
(A) Saline soils (B) U.P.
(C) Hills (D) Punjab
27. NARS refers to
(A) National Agricultural Research
Streams
(B) National Agricultural ayurvedic
System
(C) National Agricultural Review
System
(D) National Agricultural Research
System
28. Cryo-preservation is done in liquid
nitrogen at a temperature of
(A) -196C (B) 200C
(C) 0 C (D) 4C
29. Crossing over during meiois results
in
(A) Breaking linkage (B) Promoting
linkage
(C)Help mutation (D) None of these
30. The simplest measure of variability
in data set is
(A) Range (B) Mean
(C) Mode (D) Median

1. Nationalization of banks was in


the year

(C) Mg (D) Mn

(A) 1955 (B) 1969

8. In nitrification process ammonium is


converted to nitrite by

(C) 1971 (D) 1982

(A) Pseudomonas (B) Nitrobacter

2. Livestock loan is a

(C) Nitrosomonas (D) Both b & c

(A) Short Term (B) Medium term

9. Red soils mainly come under the


order

(C) Long term (D) None


(A) Aridisol (B) Entisol
3. Correlation co-efficient is
independent of
(A) Origin (B) Scale

(C) Alfisol (D) Ultisol


10. Central Agmark Laboratory is
located at

(C) Both (D) None


(A) Mumbai (B) Pune
4. Accept when null hypothesis is false
(C) Nagpur (D) New Delhi
(A) Type 1 error (B) Type II error
11. Buffer stock is maintained by
(C) Both (D) None
(A) FCI (B) DMI
5. Richmond Lang effect is associated
with
(A) Auxin (B) GA

(C) Agmark (D) NABARD


12. The Chairman of National
Commission for Farmers

(C) Cytokynin (D) Ethylene


6. The soil pH range in which most of
the nutrients are available

(A) M.S. Swaminathan (B) Sharad


Pawar
(C) Sompal (D) Mangala Rai

(A) 6-7 (B) 7.5-8.5


13. Who discovered Bordaux Mixture?
(C) 6.5-7.5 (D) 5-7
(A) Millardet (B) Debary
7. Pahala blight of sugarcane is due to
the deficiency of
(A) B (B) Zn

(C) Prevost (D) EM Fries

14. First discovered bacterial disease


of plants

21. High yielding variety program was


launched in

(A) Fire blight (B) Downy mildew

(A) 1955 (B) 1960

(C) Chestnut blight (D) Late blight

(C) 1965 (D) 1970

15. Alternate host of P. graminis triticii


is

22. The Chairman of national


development of council in India

(A) Berberis (B) Prusiner

(A) President (B) Prime Minister

(C) DHerelle (D) Biener

(C) Finance Minister (D) Rural


Development Minister

16. Organic matter generally


contains.% organic carbon
(A) 50 (B) 1.724

23. NARP was launched by


(A) ICAR in 1976 (B) Govt. of India in
1976

(C) 48 (D) 58
17. % of nitrogen in urea

(C) ICAR in 1979 (D) Govt. of India in


1979

(A) 20.6 (B) 40

24. Director General, ICAR

(C) 41 (D) 46

(A) Dr. Mangla Ray (B) R.S. Paroda

18. Mousam Bhavan is located at

(C) Sharad Pawar (D) S. Nagarajan

(A) Bombay (B) Pune

25. Largest state in India

(C) Calcutta (D) New Delhi

(A) Rajasthan (B) MP

19. Which among the following is a


herbicide?

(C) UP (D) AP
26. Father of hybrid rice

(A) Imidacloprid (B) Glyphosate


(A) Y.L. Ping (B) B.P. Paul
(C) Bavistin (D) Hexaconazole
(C) Maheswari (D) Barber
20. TRYSEM was introduced in the year
27. A day neutral plant is
(A) 1989 (B) 1978
(A) Maize (B) Wheat
(C) 1982 (D) 1979

(C) Barley (D) Rice


28. Famous Indian pathologist,
extensively studied about cereal rust
(A) K. C. Mehta (B) Sadasivan
(C) Flor (D) None
29. Grey speck of oat is due to the
deficiency of
(A) Fe (B) Mg
(C) Mn (D) Mo
30. Prominent foul smell of Karnal bunt
is due to
(A) Trienthyl amine (B) Trimethyl
amine
(C) Dimethyl amine (D) None
Answer Keys
1. B 2. B 3. C 4. B 5. C 6. C 7. D 8. C 9.
C 10. C 11. A 12. A 13. A 14. A 15. A
16. D 17. D 18. D 19. B 20. D 21. C 22.
B 23. D 24. A 25. A 26. A 27. A 28. A
29. C 30. B

1. Prominent foul smell of Karnal


bunt is due to

7. Pusa delicious is . Type of


papaya

(A) Triethyl amine (B) Trimethyl amine

(A) Gynecious (B) Gynodiecious

(C) Dimethyl amine (D) None

(C) Both (D) None

2. The most important process in


chemical weathering

8. The first insect resistant variety


under hill is related to

(A) Hydration (B) Hydrolysis

(A) Apple (B) Rice

(C) Oxidation (D) Carbonation

(C) Wheat (D) Peach

3. Vector of leaf curl disease of


cotton and tobacco

9. Odomos the mosquito


repellent contains

(A) Myzus persicae (B) Aphis gossypi

(A) Pyrithrin (B) Camphor oil

(C) Bemesia tabaci (D) Thrips tabaci

(C) Citronella Oil (D) Neem oil

4. Vector of tomato spotted wilt

10. Based on Severity of damage


Wheat pests which have been ranked
in the order

(A) Myzys persicae (B) Aphis gossypi


(C) Bemesia tabaci (D) Thrip tabaci
5. The level to which given pest
population should be reduced to
achieve the point where marginal
revenue just exceeds marginal
cost

(A) Brown rust >Loss


smut>Termites>Karnal bunt
(B) Termites>Brown rust>Karnal
bunt>Loos smut
(C) Brown rust>termites>karnal
bunt>Loos smut

(A) EIL (B) ETL


(C) GEP (D) DB

(D) Karnal bunt>Loos


smut>Termites>Brown rust

6. Reagent used for the extraction


of phosphorus in alkaline soils

11. India has monopoly in the


production of

(A) Bray No.1 (B) Bray No.2

(A) Mulberry silk (B) Tassar silk

(C) Olesensreagent (D) Both A & B

(C) Eri Silk (D) Muga silk

12. The pest which is a result feature


and confined to a particular locality

19. In photorespiration NH3 evolution


take place at

(A) Epidemic (B) Endamic

(A) Mitochondria (B) Chloroplast

(C) Seasonal (D) Sporadic

(C) Cytosol (D) Nucleolus

13. Bundle sheath chloroplast

20. Organelles involved in


photorespiration

(A) Lack stroma (B) Lack granna


(C) Both A&B (D) Both present

(A) Chloroplast, Mitochondria,


Peroxisome

14. High auxin and low cytokinin


favours..

(B) Chloroplast, Mitochondria,


Glyoxysome

(A) Root (B) Shoot

(C) Mitochondria, Peroxisome,


Glyoxysome

(C) Bud (D) Flower


(D) Mitochondria and Chloroplast only
15. Presursor of ethylene
21. Which one is a total root parasite
(A) Tryptophan (B) Ethane
(A) Custuta (B) Loranthus
(C) Ethionine (D) Methionine
(C) Santalum (D) Rafflesia
16. Kraz anatomy is seen in
(A) Rice (B) Amaranthus

22. Particle size of colloids is (in


microns)

(C) Pineapple (D) B & C

(A) < 2 (B) 1-100

17. An international pest?

(C) >100 (D) None

(A) Helicoverpa (B) Spodoptera

23. Term genetics was coined by

(C) Schistocera (D) Pectinophora

(A) Johnson (B) Batson

18. Carbohydrate factory of cell is

(C) Punnet (D) Morgan

(A) Golgi body (B) Chloroplast

24. Components of prokaryotic


ribosome are

(C) Cytosol (D) Peroxisome

(A) 50s & 20s (B) 40s & 30s

(C) 60s & 40s (D) 50s & 30s


25. Plasma membrane is
(A) Permeable (B) Non permeable
(C) Selectively permeable (D) Partially
permeable
26. ABO blood group is an example of
(A) Multiple alleles (B) Linkage
(C) Pleotropy (D) Over dominance
27. is a sex limited
character
(A) Colour blindness (B) Hemophelia
(C) Baldness (D) None
28. The most common form of DNA is
(A) A DNA (B) B DNA
(C) C DNA (D) Z DNA
29. Replication of DNA is
(A) Semi conservative (B) Dispersive
(C) Continous (D) Conservative
30. is the first cotton hybrid
(A) Varalakshmai (B) H4
(C) Varuna (D) Jayalakshmi
Answer Keys
1. B 2. B 3. C 4. D 5. B 6. C 7. A 8. C 9.
A 10. A 11. D 12. B 13. B 14. A 15. D
16. B 17. A 18. B 19. A 20. A 21. D 22.

B 23. B 24. D 25. C 26. A 27. C 28. B


29. A 30. B

1. The net cultivated area in India


is

(A) White fly (B) Aphid


(C) Leaf hopper (D) Jassid

(A) 150 mha (B) 143 mha


(C) 180 mha (D) 328 mha

8. The region in India where boron


deficiency is mostly occurs

2. The Wheat and


Maize Improvement Centre is
located at

(A) Coastal region (B) Central region

(A) Karnal (B) USA

9. The brown box dots on food


package indicates

(C) Southern region (D) NW region

(C) Philippines (D) Mexico


3. In cereals, grain starch is
consists of

(A) Egg product (B) Pure vegetarian


product

(A) Amylopectin (B) Amylase

(C) Meat and animal produce product


(D) Organically produce product

(C) Both a and b (D) Galactose

10. The first DG of ICAR was

4. The National Agricultural


Insurance Scheme was started in

(A) Dr.R.S. Paroda (B) Dr. M. S.


Swaminatan

(A) 1999-2000 (B) 2002-2003

(C) Dr. B.P. Pal (D) Dr. Mangla Rai

(C) 2003-2004 (D) 2001-2002

11. Land resources in India as a whole


world is

5. Loose smut disease of wheat is


a/an

(A) 2% (B) 10%

(A) Air born (B) Soil born

(C) 12% (D) 16%

(C) Water born (D) Seed born

12. The soil order vertisol is related to

6. Flaver Savr is a variety of

(A) Red soil (B) Black soil

(A) Potato (B) Tomato

(C) Alluvial soil (D) Laterite soil

(C) Brinjal (D) Rice

13. Which of the following transgenic


crop has maximum cultivated area in
the world

7. Cotton leaf curl virus is


transmitted by

(A) Soybean (B) Rice

(C) CACP (D) APEDA

(C) Cotton (D) Maize

20. Utera cultivation is practiced


mainly in

14. The estimate food grain production


during 2004-05 as per economic
survey is

(A) Chhattisgarh (B) M.P.


(C) Uttaranchal (D) Bihar

(A) 174.8 mt (B) 206.4 mt


(C) 210.5 mt (D) 212 mt
15. Which state has a maximum area
in fruit production?

21. In the pulse crops, which fertilizer


is advised to basal application?
(A) SSP (B) Urea
(C) DAP (D) CAN

(A) Gujarat (B) U.P.


(C) M.P. (D) Maharashtra
16 The statistical test used to
determine the goodness of fit is

22. Which one of the following is not a


green house gas?
(A) N2 (B) N2O
(C) CO2 (D)O3

(A) Z-test (B) F-test


(C) t- test (D) Chi- square test

23. The agricultural and allied


commodity has maximum contribution
to GDP

17. The cartigen quato protocol for


agriculture product was came in the
year of

(A) Wheat (B) Rice


(C) Milk (D) Sorghum

(A) 2004 (B) 2003


(C) 2005 (D) 1998
18. The citrus canker disease of lemon
was introduced in India from

24. The contribution of agriculture in


GDP is
(A) 23% (B) 40%
(C) 60% (D) 30%

(A) Mexico (B) USA


(C) Japan (D) Argentina
19. The organization related to export
of agricultural processed product is

25. The soil amendment mainly usede


fpor reclaimation of sodic (alkali) soil is
(A) Lime (B) Pressmud
(C) Gypsum (D) Pyrites

(A) APARI (B) NABARD

26. The political personality who got


Norman Borlaug award
(A) J.L. Nehru (B) Lal Bahadur Shastri
(C) C. Subramanium (D) Sharad Pawar
27. The biogas has major content with
CO2 is
(A) CO (B) CH4
(C) N2 (D) C2H2
28. IVLP stands for
(A)Institute Village Linkage Project (B)
Integrated Village Linkage Programme
(C) Integrated Village Linkage Project
(D) Institute Village Linkage
Programme
29. The most common method of
hybridization for wheat is
(A) Hot water dips (B) Gogo method
(C) Open stigma (D) Floral dip
30. Hatch and slack pathway is found
in
(A) Maize (B) Wheat
(C) Rice (D) Soybean
Answer Keys
1. B 2. D 3. C 4. A 5. D 6. B 7. A 8. D 9.
D 10. C 11. A 12. B 13. A 14. D 15. D
16. D 17. C 18. B 19. D 20. A 21. A 22.
A 23. C 24. A 25. C 26. C 27. B 28. D
29. B 30. A

1. Alternate host of P. graminis


triticii is

(C) C DNA (D) Z DNA

(A) Berberis (B) Prusiner

8. Whip tail of cauliflower is the


deficiency of

(C) DHerelle (D) Biener

(A) B (B) Ca

2. TRYSEM was introduced in the


year

(C) Mo (D) Mn
9. NRC for orchids is at

(A) 1989 (B) 1978


(A) Cochin (B) Gangtok
(C) 1982 (D) 1979
(C) Bangalore (D) Pune
3. First discovered bacterial
disease of plants

10. Which represents median?

(A) Fire blight (B) Downy mildew

(A) Second quartile (B) 5th deciles

(C) Chestnut blight (D) Late blight

(C) 50th percentile (D) All

4. A day neutral plant is

11. The relation between AM, GM, HM

(A) Maize (B) Wheat

(A) AM>GM>HM (B) GM>HM>AM

(C) Barley (D) Rice

(C) GM<HM<AM (D) Any one

5. An international pest?

12. Which one is the Indian


Sugarcane?

(A) Helicoverpa (B) Spodoptera


(C) Schistocera (D) Pectinophora

(A) Sachharum officinarum (B) S.


Spontaneum

6. Term genetics was coined by

(C) S. Barberea (D) S. Spondium

(A) Johnson (B) Batson

13. Concentration of carbon dioxide in


Atmosphere

(C) Punnet (D) Morgan


(A) 330 ppm (B) 350 ppm
7. The most common form of DNA
is

(C) 370 ppm (D) 400 ppm

(A) A DNA (B) B DNA

14. Which one is macroni wheat?

(A) T. Dicoccum (B) T. aestivum


(C) T. Vulgare (D) T. Durum
15. In Rice crop which biofertilizer is
commonly used
(A) Azatovacter (B) Azospirillum
(C) Azolla (D) Frankia

21. Which of the following sequence of


minerals is correct as per their degree
of
decreasing weathering resistance?
(A) Muscovite<Gypsum<Olivine<Quar
tz
(B)
Olivine<Muscovite<Gypsum<Quartz

16. Which one is macroni wheat ?


(A) T. Dicocum (B) T, aestirum
(C) T. Vulgare (D) T. Durum
17. Which is the Monophagus Pest
(A) Rice Hispa (B) Gall Midge
(C) Yellow Stem borer (D) Leaf Roller
18. Silver shoot is due to
(A) Rice Hispa (B) Gall Midge
(C) Yellow stem borer (D) Leaf Roller
19. Loose smut of wheat is

(C)
Gypsum<Olivine<Muscovite<Quartz
(D)
Quartz<Muscovite<Gypsum<Olivine
22. Vitamin B12 contains
(A) Mo (B) Co
(C) Cu (D) Ca
23. KVK was started in
(A) 1975 (B) 1974
(C) 1979 (D) 1970

(A) Extemary seed born (B) Soil born

24. .. is the only carbohydrate of


animal origin in mans food supply is

(C) Internary seeed born (D) All

(A) Sucrose (B) Lactose

20. Polymer of different mono


saccharides is termed as

(C) Glucose (D) Glycogen

(A) Muco polysaccharide (B) Homo


poly saccharides
(C) Hetro polysaccharides (D) Oligo
poly saccharides

25. Molya disease is caused due to


(A) Fungi (B) Bacteria
(C) Mycoplasma (D) Nematode
26. The statistical test used to
determine the goodness of fit is

(A) Z-test (B) F-test


(C) t- test (D) Chi- square test

1. How many member countries


there in WTO from initial to till
January, 2007

27. The cartigen quato protocol for


agriculture product was came in the
year of

(A) 149 (B) 150

(A) 2004 (B) 2003


(C) 2005 (D) 1998

2. Random or free segregation of


chromosomes and genes during
gamete formation is known as

28. Components of prokaryotic


ribosome are

(A) Incomplete dominance (B) Law of


independent assortment

(A) 50s & 20s (B) 40s & 30s

(C) Law of purity of gametes (D) Law


of segregation

(C) 145 (D) 190

(C) 60s & 40s (D) 50s & 30s


3. OBA blood group controlled by
29. Plasma membrane is
(A) Pseudo allele (B) Dominant allele
(A) Permeable (B) Non permeable
(C) Recessive allele (D) Multiple allele
(C) Selectively permeable (D) Partially
permeable
30. Pahala blight of sugarcane is due
to the deficiency of

4. Citrus canker is caused by


(A) Bacteria (B) fungi
(C) Nematodes (D) Algae

(A) B (B) Zn
(C) Mg (D) Mn

5. Which one is not a


monosaccharide in nature?

Answer Keys

(A) Lactose (B) Galactose

1. A 2. D 3. D 4. A 5. C 6. B 7. B 8. C 9.
B 10. D 11. A 12. C 13. A 14. D 15. C
16. D 17. A 18. B 19. C 20. C 21. B 22.
B 23. B 24. D 25. D 26. D 27. D 28. C
29. C 30.

(C) Glucose (D) Ribulose


6. Availability of which form of P
is highest at pH 6.7
(A) H2PO4 (B) HPO4
(C) PO4 (D) None
7. Conservation tillage saves

(A) Soil (B) Moisture

C) Acidic (D) None

(C) Time (D) All

14. Which is a P solubilizing


bacterium?

8. Nobel Prize for micro credit was


given to
(A) Mohammad Yunus (B) N.E.
Borlauge

(A) PSB (B) VAM


(C) Clostridium (D) Azotobacter
15. Which is natural genetic engineer?

(C) V.S Naipaul (D) None of these


9. Which is formula of leaf area index?
(A) Leaf area / ground area (B) Leaf
area / leaf dry weight
(C) Ground area/ leaf area (D) Leaf
area / area duration

(A) Xanthomonas
citri (B) Agrobacterium tumifacience
(C) Azotobactor (D) Clostridium
16. In maize first product formed
during photosynthesis is
(A) Oxalic acid (B) Malic acid

10. Pureline theory was given by


(C) PGA (D) Aspartic acid
(A) Bateson (B) Johnsen
(C) Lamarck (D) Wolf
11. Exanthema disease is caused by
deficiency of

17. Which amino acid is positively


charged?
(A) Aspartate (B) Lysine
(C) Methionine (D) Glycine

(A) MN (B) Zn
(C) Fe (D) Cu
12. Contribution of animal husbandry
in agriculture GDP is

18. Translocation of nutrient and water


through xylem is due to
(A) Suction (B) Bundle sheath cell
(C) Transpiration pulls (D) Guard cell

(A) 17% (B) 27%


(C) 37% (D) 47%
13. In which type of soil low
permeability is present
(A) Alkali (B) Saline\

19. Who was the chairman of Farmers


Commission till December, 2006
(A) V.L. Chopra (B) R. S. Paroda
(C) M.S. Swaminathan (D) Sompal
Shastri

20. Which instrument used for land


levelling

25. Global warming potential of


methane (CH 4) in composition to CO2
is ____ (times)

(A) Pusa leveller (B) Laser leveller


(A) 1 (B) 310
(C) Bhopal leveller (D) None of these
(C) 21 (D) 4,000
21. Water held between 1/3 bar to 31
bars in the soil is classified as
(A) Gravitational water (B) Capillary
water

26. Father of hybrid rice


(A) Y.L. Ping (B) B.P. Paul
(C) Maheswari (D) Barber

(C) Hygroscopic water (D) Available


water
22. Chloropyriphos belongs to which
group

27. A day neutral plant is


(A) Maize (B) Wheat
(C) Barley (D) Rice

(A) Chlorinated hydrocarbons (B)


Carbamates
(C) Organophosphate (D) Synthetic
pyrethroides
23. Why rice grown easily under
submerged condition
(A) Deep root system (B) O2 transfer
from stem to root
(C) Hydroponic in nature (D) None of
these
24. What is critical difference?
(A) Standard error of difference (B)
standard error of mean
(C) SEm x t value at e.d.f. (D) SEm x
2 x t value at e.d.f.

28. Famous Indian pathologist,


extensively studied about cereal rust
(A) K. C. Mehta (B) Sadasivan
(C) Flor (D) None
29. Which represents median?
(A) Second quartile (B) 5th deciles
(C) 50th percentile (D) All
30. The relation between AM, GM, HM
(A) AM>GM>HM (B) GM>HM>AM
(C) GM<HM<AM (D) Any one
Answer keys
1. B 2. B 3. D 4. A 5. A 6. A 7. D 8. A 9.
A 10. B 11. D 12. A 13. A 14. A 15. B
16. A 17. B 18. B 19. C 20. C 21. B 22.

C 23. B 24. B 25. C 26. A 27. A 28. A


29. D 30. A

1. Which one is not measure of


dispersion?

(C) Tillering stage (D) Milking stage

(A) Range (B) Standard deviation

7. Which of the following is not biocontrol agent?

(C) Mean (D) Coefficient of variance

(A)Pseudomonas (B) Bt

2. Ear cockle disease is due to

(C) Xanthomonas (D) Trichogramma

(A) Heterodera avenae (B) Ditylenchus


angustus

8. Which of the following is complex


fertilizer?

(C) Anguina tritici (D) Meloidogyne


inocognita

(A) Potassium sulphate (B) Urea


ammonium Phosphate

3. Support price fixed on the


recommendation of

(C) Ammonium sulphate (D) Calcium


ammonium Nitrate

(A) NAFED (B) CACP

9. IVLP stands for

(C) Ministry of Agriculture (D) CCI

(A) Integrated Village


Linkage Programme

4. Vitamin B1 is also known as


(A) Thiamin (B) Calciferol
(C) Retinol (D) Riboflavin

(B) Institute Village Linkage


Programme
(C) Intensive Village
Linkage Programme

5. Price fixed by government


recently for agricultural products

(D) Indian Village Linkage Programme

(A) Minimum support price (B) Retail


price

10. In which type of soil low


permeability is present

(C) Wholesale price (D) Procurement


price

(A) Alkali (B) Saline


(C) Acidic (D) None

6. If farmer has only one irrigation is


available for wheat crop, at which
stage it is

11. Which is a P solubilizing


bacterium?

recommended

(A) PSB (B) VAM

(A) CRI (B) Booting stage

(C) Clostridium (D) Azotobacter

12. Which is natural genetic engineer?

19. Which is the Monophagus Pest

(A) Xanthomonas
citri (B) Agrobacterium tumifacience

(A) Rice Hispa (B) Gall Midge


(C) Yellow Stem borer (D) Leaf Roller

(C) Azotobactor (D) Clostridium


20. Silver shoot is due to
13. OBA blood group controlled by
(A) Rice Hispa (B) Gall Midge
(A) Pseudo allele (B) Dominant allele
(C) Yellow stem borer (D) Leaf Roller
(C) Recessive allele (D) Multiple allele
21. Loose smut of wheat is
14. Citrus canker is caused by
(A) Extemary seed born (B) Soil born
(A) Bacteria (B) fungi
(C) Internary seeed born (D) All
(C) Nematodes (D) Algae
22. TRYSEM was introduced in the year
15. Which one is not a
monosaccharide in nature?

(A) 1989 (B) 1978

(A) Lactose (B) Galactose

(C) 1982 (D) 1979

(C) Glucose (D) Ribulose

23. First discovered bacterial disease


of plants

16. Which one is macroni wheat?


(A) Fire blight (B) Downy mildew
(A) T. Dicocum (B) T, aestirum
(C) Chestnut blight (D) Late blight
(C) T. Vulgare (D) T. Durum
24. A day neutral plant is
17. In Rice crop which biofertilizer is
commonly used

(A) Maize (B) Wheat

(A) Azatovacter (B) Azospirillum

(C) Barley (D) Rice

(C) Azolla (D) Frankia

25. In the pulse crops, which fertilizer


is advised to basal application?

18. Which one is macroni wheat ?


(A) SSP (B) Urea
(A) T. Dicocum (B) T, aestivum
(C) DAP (D) CAN
(C) T. Vulgare (D) T. Durum

26. Which one of the following is not a


green house gas?

1. Highest procurement of wheat


in 2009 was________Million tonne

(A) N2 (B) N2O

(A) 12 (B) 17.8

(C) CO2 (D) O3

(C) 20.9 (D) 59.9

27. The contribution of agriculture in


GDP is

2. Contribution of agriculture to
GDP is

(A) 23% (B) 40%

(A) 12% (B) 22

(C) 60% (D) 30%

(C) 30 (D) 40

28. The National Agricultural Insurance


Scheme was started in

3. IVLP stands for

(A) 1999-2000 (B) 2002-2003


(C) 2003-2004 (D) 2001-2002
29. Loose smut disease of wheat is
a/an

(A) Integrated Village Linkage


Programme
(B) Institute Village Linkage
Programme
(C) Intensive Village Linkage
Programme

(A) Air born (B) Soil born


(D) Indian Village Linkage Programme
(C) Water born (D) Seed born
30. Flaver Savr is a variety of

4. Which one of these is major


constituent of poultry feed?

(A) Potato (B) Tomato

(A)Rice (B) Wheat

(C) Brinjal (D) Rice

(C)Maize (D) Sorghum

Answer Keys

5. In binomial distribution

1. C 2. C 3. B 4. A 5. A 6. A 7. C 8. B 9.
B 10. A 11. A 12. B 13. D 14. A 15. A
16. D 17. C 18. D 19. A 20. B 21. C 22.
D 23. D 24. A 25. A 26. A 27. A 28. A
29. D 30. B

(A) Mean > variance (B) Mean<


Variance
(C) Mean= Variance (D) Mean
>Variance
6. Bordeaux mixture is
(A) Insecticide (B) Pesticide

(C) Fungicide (D) Herbicide

(C) Ionosphere (D) Mesosphere

7. Which of the following is used to


turn over the soil?

13. Farming system is

(A) Khurpi (B) Harrowing

(A) Cropping system (B) Cropping


pattern

(C) Desi plough (D) Mould bould


plough

C) Organic farming (D) All agril. Inputs


and commodities

8. NBFGR-National Bureau for Fish


Genetic Resource is situated at

14. Which nutrient helps in Biological


Nitrogen Fixation?

(A) Mumbai (B) Lucknow

(A) N (B) P

(C) Cochin (D) Kolkata

(C) Mo (D) B

9. Which of the following is not biocontrol agent?

15. Silt is intermediate between

(A)Pseudomonas (B) Bt

(A) Sand and clay (B) Clay loam and


clay

(C) Xanthomonas (D) Trichogramma

(C) Loam and clay (D) None of these

10. Which of the following is complex


fertilizer?

16. First CO2 acceptor in C-3 pathway

(A) Potassium sulphate (B)


Urea ammonium Phosphate

(A) RuBP carboxylase (B) PEP


carboxylase
(C) PEP decarboxylase (D) Proteinase

(C) Ammonium sulphate (D)


Calcium ammonium Nitrate
11. Soil having ESP (Exchangeable
Sodium Percentage) greater than 15
are

17. From 1960s onward which of the


following operation is in effect for
milk?
(A) Operation flood (B) Green
revolution

(A) Saline soils (B) Alkali soil


(C) Yellow revolution (D) None of these
(C) Acid soils (D) None of these
18. CIMMYT works on
12. Rain, mist, fog and cloud all these
phenomena occurs in
(A) Troposphere (B) Stratosphere

(A) Rice and wheat (B) Maize and


wheat

(C) Wheat (D) Rice and maize

(A) T. diococcum (B) T. monococcum

19. Which of the following is highly


salt tolerant fruit crop?

(C) T. speltoids (D) Aegilops squarossa


25. Banana is

(A) Date palm (B) Mango


(A) Autotriploid (B) Autotetraploid
(C) Apple (D) Citrus
(C) Allotriploid (D) Allotetraploid
20. Price fixed by government recently
for agricultural products
(A) Minimum support price (B) Retail
price
(C) Wholesale price (D) Procurement
price
21. If farmer has only one irrigation is
available for wheat crop, at which
stage it is

26. Which crop in India has maximum


area under irrigation?
(A) Rice (B) Wheat
(C) Cotton (D) Maize
27. Which of the following is not found
in plant cell?
(A) Starch (B) Glucose

recommended

(C) Glycogen (D) Fructose

(A) CRI (B) Booting stage

28. Family of cotton is

(C) Tillering stage (D) Milking stage

(A) Gramineae (B) Malvaceae

22. Disease occurring regularly in the


same area is called as

(C) Rutaceae (D) Chenopodiaceae

(A) Sporadic (B) Endemic


(C) Epidemic (D) None of these
23. Which of the following is essential
component of nucleic acid and
protein?
(A) N (B) P

29. Certified seed is produced from


(A) Breeder seed (B) Nucleus seed
(C) Foundation seed (D) Truthful seed
30. In prophase which is correct
(A) Elongated threads like
chromosome

(C) S (D) Mg

(B) Darkly stained shorter


chromosome

24. Widely cultivated wheat species in


India after T. durum

(C) Chromatics are more condensed

(D) Pairing of the chromosome


Answer Keys
1. B 2. B 3. B 4. C 5. A 6. C 7. B 8. B 9.
C 10. B 11. B 12. A 13. D 14. C 15. A
16. A 17. A 18. B 19. A 20. A 21. A 22.
B 23. A 24. A 25. A 26. B 27. C 28. B
29. C 30. A

1. Study of fresh water is called

(C) Sapota (D) Mango

(A) Limnology (B) Sinecology

7. For virus free seed use

(C) Hydrology (D) Hydrometeorology

(A) Meristem tip (B) Root tip

2. The GM crops has highest area


in order of preference

(C) Leaf tip (D) Shoot tip

(A) Insecticide then herbicide


resistance (B) Herbicide then
Insecticide resistance
(C) Insecticide then virus resistance
(D) Herbicide then viroids resistance
3. AADHAAR indicates
(A) Unique Identification card (B) FCI
buffer stock

8. Legume crop is recommended NPK


dose of
(A) 4:2:1 (B) 1:2:2
(C) 4:2:2 (D) 1:2:4
9. Which variety of rice is known for
longest seed length?
(A) Pusa-1121 (B) Pusa-2212
(C) IR-36 (D) Jaya

(C) Maximum Support Price (D)


Commission on Agriculture Cost and
Price

10. Which one is neutral fertilizer?

4. Artificial bacteria culture is


developed by

(C) DAP (D) SSP

(A) Dr. Kraig Ventor (B) Dr. Beijirinkia

11. Calculate the amount of urea for


applying 50 kg N2

(C) Dr. Jenial James (D) Dr. Lewis


Pasture

(A) 100 kg (B) 109 kg

5. Blue tag in insecticide is for


indication of
(A) High toxicity (B) Toxicity free
(C) Moderate toxicity (D) Slight toxicity
6. Which one is Indian origin fruit
crop?
(A) Jackfruit (B) Ber

(A) CAN (B) Urea

(C) 50 kg (D) 119 kg


12. ELISA test is used to detecting
(A) Insect (B) Virus
(C) Nematodes (D) Fungi
13. Common bee species cultivated
worldwide is

(A) Apis flora (B) Apis dorsata

20. Current rate of fertilizer


consumption in India is

(C) Apis cerana indica (D) Apis


melifera

(A) 128 kg/ha (B) 148 kg/ha

14. Murate of Potash is also known as

(C) 138 kg/ha (D) 158 kg/ha

(A) HCl (B) NaCl

21. Area under transgenic crop in


India, 2008-09

(C) KCL (D) NH4Cl


(A) 8.4 Mha (B) 4.4 Mha
15. Which organelle is involved in root
gravity pool?
(A) Amyloplast (B) Mitochondria

(C) 2.4 Mha (D) 10.4 Mha


22. Which one is not measure of
central tendency?

(C) Nucleus (D) Chloroplast


(A) Mean (B) Median
16. White bud of maize is due to
(C) Mode (D) Mean deviation
(A) Mn (B) Zn
(C) Cu (D) Mo

23. Which one is not measure of


dispersion?

17. Mobility stage of seed is due to

(A) Range (B) Standard deviation

(A) ABA (B) GA

(C) Mean (D) Coefficient of variance

(C) IAA (D) Ethylene

24. Ear cockle disease is due to

18. For which crop Genome is not


sequenced

(A) Heterodera avenae (B) Ditylenchus


angustus

(A) Papaya (B) Mango

(C) Anguina tritici (D) Meloidogyne


inocognita

(C) Sapota (D) Rice


19. GDP of agriculture in 2008-09 at
constant rate of 2004-05

25. Support price fixed on the


recommendation of
(A) NAFED (B) CACP

(A) 17.1 % (B) 22%


(C) Ministry of Agriculture (D) CCI
(C) 10 % (D) 26%
26. The correlation coefficient will be
negative when

(A) x increase and y decrease (B) x


decrease and y increase
(C) x increase and y increase (D) x
decrease and y decrease
27. Phalaris minor of what crop
controlled by
(A) 2, 4-D (B) Metrabuzin
(C) Pendemethlin (D) Atrazine
28. Crops Grown on between two main
crops is called
(A) Intercrops (B) Row crops
(C) Trap crops (D) Mixed crops
29. Which one is the source variety of
resistant for stem borer, BLB and Blast
of rice
(A) IR 22 (B) IR 36
(C) IR 24 (D) Pusa Basmati
30. Vitamin B1 is also known as
(A) Thiamin (B) Calciferol
(C) Retinol (D) Riboflavin
Answer Keys
1. A 2. B 3. A 4. A 5. C 6. A 7. A 8. B 9.
A 10. A 11. B 12. D 13. D 14. C 15. A
16. A 17. A 18. A 19. A 20. A 21. A 22.
D 23. C 24. C 25. B 26. A 27. A 28. A
29. B 30. A