Sie sind auf Seite 1von 17

1.which of the following type of sources are supported for sorter transformation?

A.relational database & flat files


B. relational database & COBOL files
C. relational database & COBOL files & FLAT FILES
D. relational database ONLY
ANS:A
2.with which of the following the master gateway is associated?
A.Node if you do not have high availability and domain if you do
B.node
C.domain
D.Repository
ANS :C
3.which of the following is related to character sets during the repository
configuration?
A.Codepage
B.none of the listed options
C.Char type
D.Code char
ANS:A
4.In which of the following tab of Domain in Administration console you can view or
modify the user permission?
A.Permission
B.user activity monitoring
C.manage user
D.resources
ANS:A

5.the integration services holds two different values for a workflow variable what
are they?
A.start value and end value
B.current value and end value
C.start value and current value
D.none
ANS:C
6.what are the available windows in workflow manager?
A. navigator, workspace, overview
B.workspace, output
C.navigator, workspace, output, overview
D.navigator, workspace, output
ANS:C
7.which of the following components integration service does not use to move data
from source to target?
A.data transformation manager(DTM)process
B.service manager
C.load balancer
D. integration service process
ANS:C
8.we can run session task .?
A.concurrently
B.both concurrently & sequentially
C.sequentially
D.one sessin at a time
ANS:B

9.which of the below statement is not true about reusable transformation?


A.when you add a reusable transformation to a mapping you add an actual
transformation
B.you can create reusable transformation in transformation developer or mapping
developer
C.reusable transformation can be used in multiple mappings
D.the transformation marked as reusable in mapping designer cannot be reversed
ANS:A
10.how can you identify source bottleneck in case of relational source?
A.use a filter transformation
B.all of the listed options
C.use a read test mapping
D.use a database query
ANS:B
11.where can you create workflow task?
A.in task developer
B.in task developer or workflow designer
C. in task developer or workflow designer, or the worklet designer
D. in task developer or workflow designer, or the worklet designer or session wizard
ANS:B
12.what power center does while validating an expression which contain an user
defined function?
A.a power center does not validate the user-defined function it just validate
expression
B.a power center validates fails with validation error as it contain UDF
C.none
D.power center validates both the user-defined function and expression
ANS:A

13.you can configure expression syntax for a user-defined function by using the
argument, as well as custom function TRUE/FALSE
Ans:TRUE
14.parameter file contain which of the following parameter and variables?
1.service processvariable
2.workflow variable
3.worklet variable
4.workflow parameter
A.1,2 &4
B.1,2,3 & 4
C.1,2 & 3
D.1,2 &4
ANS:C

15.which of the following objects are required to create grid?


A.nodes, workflow & session
B.domains
C.nodes and domain
D.nodes
ANS:C
16.integration services rolls back transaction under which circumstances?
A.invalid transaction
B.open transaction
C.roll back or session failure
D.closed transaction
ANS:C

17.what can be done to improve integration services performance?


A.cache power center metadata for the repository services
B.use native drivers instead of ODBC drivers for the integration services
C.all of the listed options
D.run integration service with high availability
ANS:C
18.which of the following target definition does power center 8 support?
A.relational. Flat file
B. relational. Flat file, XML files
C.relational only
D. relational. Flat file, XML files, COBOL files
ANS:B
19.which of the following setting you can configure while configuring the load
balancing for a node?
A.resource
B.service level
C.dispatch mode
D.you cannot configure load balancing for node
ANS:C
20.which of the following transformation can be placed b/w the sort origin and the
joiner transformation?
A.rank
B.filter
C.union
D.normalize
ANS:B

21.folder and session name are case sensitive ,mapping parameter and variable
name are not case sensitive in parameter file TRUE/FALSE?
Session parameter names are not case sensitive.
Mapping parameter and variable names are not case sensitive.
Ans: False
22.What are the different states of debugger?
A.initializing,running and paused
B.running, paused & aborted
C.starting, running & stopped
D.running, aborted & stopped
Ans: A
23.what happen when you use $target in a stored procedure transformation and the
pipeline contain multiple relational target?
A.none of the listed option
B.the DB server uses the database connections you specify for the target
C.the informatica server uses the database connection you specify the target
D.the session fails
ANS:D
24.how many output group can you create in a java transformation?
A.equal to no of output ports
B.not limited
C.equal to no of input ports
D.1
ANS:D

25.what type of cache give performance benefit in Lookup?

A.dynamic
B.shared & persistence
C.cache dosent give performance benefit
D.static
ANS:B
26.which of the following is true about enabling a high precision data handling?
1.use the decimal datatype with a precision of 16 to 28 in the mapping
2.select enable high precission in the session properties
3.power center will automatically process the high precession data no explicit
setting are required
A .1 & 2
B.1
C.2
D.3
ANS:A
27.which of the following statement accurately describes the repository service?
A.each repository service can manage multiple repositories
B.a repository service may be located on two or more domains
C.each repository service can manage only one repository
D.each node must be assigned at least one repository service
ANS:C

28.in which of the following tabs of administration console-you can manage users,
monitor user activity & domain activity?

A.domain tab
B.you cannot manage user and monitor user activity in administration console
C.logs tab
D.administration tab
ANS:C
29.workflow schedule can be ?
A.both reusable & non-reusable
B.nonreusable
C.global
D.reusable
ANS:A
30.under which of the following condition you can edit the ports of a target
definition in the mapping designer?
A.you cannot change the ports of a target definition in mapping designer under any
condition
B.always
C.if target definition is reusable
D.if mapping is saved in the repository
ANS:A
31.in joiner transformation to get performance benefits unsorted master source
should be ?
1.large
2.small
3.dont depend on source size
4.master source should not be cached

A.1

B.2
C.3
D.4
ANS:B
32.workflow manager concist of how many tools?
A.4
B.3
C.5
D.2
ANS:B
33.a user sets the treat rows as session property as update what is the effect of
making this selection?
A.all records processed by the session will be treated as update statement on the
target table provided that the primary key constraint exists on the corresponding
target table definition
B.all records processed by the session will be treated as update statement on the
target table
C.the session allowa us the sue of the update strategy transformation provide that
one or more update strategy transformation are present in the mapping run by the
session
D. the session allowa us the sue of the update strategy transformation provide that
one or more update strategy transformation are present in the mapping run by the
session & provided that the primary key constraint exists on the corresponding
target table definition
ANS:A
34.when you import the COBOL source in the source analyser how does the
designer interpret each occurs clause?
A.it creates the different column for each occurs statement in the COLOB file
B.each occurs produce multiple output column for each column in the COBOL data
set

C.each occurs produce multiple unique identifier in the mapping pipeline, which
may correspond to multiple rows or columns in the COBOL data set
D.it has no effect
ANS:A
35.what you can do to improve session performance?
A.reduce the number of log events generated by the integration service when it run
the session
B.set tracing level to verbos data
C.do not set session tracing level to terse
D.all of the listed options
ANS:A
36.the sql always returns one row for each input row in which of the following
modes?
A.script
B.query
C.output
D.input
ANS:A
37.where can you create a reusable task?
A.in task developer or workflow designer
B.in task developer
C. in task developer or workflow designer or the worklet designer
D. in task developer or workflow designer or the worklet designer or session wizard
ANS:A
38.which of the following statement about DTM is incorrect?
A.retrieve and validate session information from the repository
B.reads the parameter file and expandsworkflow variable

C.verifies connection object permission


D.runs post-sessions stored procedure SQL and shell commands

ANS:B
39.can an active java transformation be converted into passive?
A.need to remove active transformation logic from code first
B.no
C.yes
D.yes, but reverse is not true
ANS:B
40.what are the threads that will be created when you start a session for execution?
A.reader thread and writer thread
B.writer thread and transformation thread
C. reader thread and transformation thread
D.reader, writer and transformation thread
ANS:D
41.what happen in a router transformation when the filter condition for more than
one output groups evalutes to true?
A.the router will pass the output data from all the output group where the
expression is true
B.the roiuter will generate a transformation error
C.the router will pass the data from first output group where the expression is true
D. the router will pass the data from first output group where the expression is true
& where the output port is mapped to another transformation
ANS:A

42.which statement is not true about bulk loading?


A.buk loading improves the performance of a session that insert a target amount of
data to target database
B. integration service invokes a database bulk utility and bypass the database log
C.we can enable recovery by bulk loading
D. we can enable recovery by bulk loading when you load to DB2, Sybase, oracle or
Microsoft SQL Server
ANS:C & D
43.what system variable can be used within a workflow?
A.workflow start time
B.session start time & workflow start time
C.sys date & workflow start time
D.session start time & sys date
ANS:D
44.what happen when you use $source in a stored procedure transformation and
the pipeline contain multiple relational sources joined by a joiner transformation?
A.none
B.the session fails
C.integration service uses different database connections
D.DB server uses different database connection
ANS:B
45.which of the following is an optional JAVA transformation property?
A.is active
B. transformation scope
C.language

D.generate transactions

ANS:A

46.what are the different dispatch mode of load balancing?


A.adaptive
B.all listed options
C.round robin
D.metric based
ANS:B

47.what happen when transaction control expression evaluates to a value other


then commit. Rollback or continue?
A.the integration service fails the session
B. the integration service rollback the transaction
C. the integration service does not perform any transaction changes
D. the integration service commit the transaction
ANS:A
48.what happen if you edit reusable task instance in workflow designer?
A.you cannot edit the task instance of a reusable task in workflow designer
B.task cannot be reusable, you can only create it inside workflow
C. the original task definition changes
D.the task definition remain unchanged in task developer
ANS:D
49.when 3 session are running in a parallel in a workflow and suspension is enabled
what will be the status of the workflow when one of the
task fails and other two are still running?

A.suspending
B.running
C.failed
D.suspend
ANS:A
50.under what circumstances is it desirable to alter the datatype in the source
qualifier?
A.to alter the way the source definition binds data when it is importing into the
mapping
B.when the precession required by the mapping is less then the precesion of the
data stored in the table of flat file being read by the source qualifier
C.when the precision required by the mapping is greater than the
D.never. The data type in the source qualifier and the corresponding sources must
match
ANS:D
51.aggregator function that cannot be used in incremental aggregator?
1.percentage
2.standard deviation
3.variance
4.count
A.2 4 & 1
B.1 2 & 3
C.2 4 & 3
D.1 2 & 4
Ans:
52.by which of the following you access the data in informatica using the ODBC
data source?

A.none
B.excel
C.excel & Sybase
D.flat files
ANS:C
53.you might use stored procedures to complete which of the following task?
A.determine if enough space exist in database
B.drop and recreate indexes
C.all of the listed options
D.check the status of the target database
ANS:C
54.which of the following types of objects are visible in repository manager
navigation window?
A.mapping, repository user,source & target definition
B.repository, source, target, mapping
C.repository service, integration service, domain, folder
D.source & target definition, integration service, nodes
ANS:B
55.what value of new lookup row specifies that integration service updates the row
in the cache?
A.0
B.1
C.2
D.3
ANS:C

56.which of the following are true about recovering the workflow?


A.when you recover the workflow, integration service recover the entire workflow
and continue running the workflow path
B. when you recover the workflow, integration service recover the failed session and
restart the workflow path
C. when you recover the workflow, integration service recover the failed session and
continue running the rest of the task in the workflow path
D. you cannot recover a workflow if it fails you need to abort it and restart
ANS:B
57.in which of the following operating modes an integration service can run?
A.normal & safe
B.normal & exclusive
C.enabled & disabled
D.enabled, disabled & exclusive
ANS:A
58.what will be the relationship b/w the code page and the informatica server,
source & target?
A.source & target code pages must be subsets of informatica server
B.informatica server and source code page must be subsets of targets
C.informatica server & target code pages must be subsets of source
D.none
ANS:A
59.metadata is stored in.?
A.DB
B.flat file

C.repository
D.ODBC

ANS:A
60.following filter condition used in filter
IIF(ISNULL(FIRST_NAME), TRUE,FALSE)
All the rows having NULL as FIRST_NAME..
A.this will give error at run time and the record will be logged in the session log file
B. will bw discarded
C.the condition is invalid
D.will be passed to the next transformation
ANS:D