You are on page 1of 5

For more mcqs on HR free download from www.ibpsspecialistofficer.

com

Paper 1 Model Test 1


Which of the following organizational behavior models is based on leadership rather than on power or
money?
a. The custodial model
b. The supportive model
c. The autocratic model
d. The collegial model
Ans: b
2. The roles that a manager plays as an entrepreneur disturbance handler, resource allocator, and
negotiator are referred to as
a. Liaison roles
b. Decision roles
c. Figurehead roles
d. Leadership roles
Ans: b
3. Which among the following models of organizational behavior is an extension of the supportive
model?
a. Lewins three-step model
b. Collegial model
c. Autocratic model
d. Porter-Lawter model
Ans: b
4. The cognitive approach to organizational behavior emphasizes on
a. Stimulus
b. Response
c. Consequence
d. Psychological process
Ans: d
5. Identify the approach advocating that despite differences among people in organizations, they would
somehow automatically adapt to the group after a point of time.
a. Melting pot approach
b. Workforce diversity
c. Globalization
d. SOBC model
Ans: a
6. Organizations can either follow a centralized or decentralized approach in making decentralized
approachin making decisions. What is the main feature of a decentralized management system?
a. The power of decision making rests with the top management
b. The power of decision kaing is distributed among different individuals at various levels in the
organization
c. There are innumerable rules, regulations and standard operating procedures
d. Rules and procedures are flexible
ans : b
7. Which of the folling involves reinforcers and punishers?
a. Social learning
b. Cognitive learning

For more mcqs on HR free download from www.ibpsspecialistofficer.com

For more mcqs on HR free download from www.ibpsspecialistofficer.com

c. Associative learning
d. Instrumental learning
ans : d
8. ______is one of the internal factors influencing human behavior that causes the display of behaviors
like anger frustration, love or hatred.
a. Cognition
b. Instinct
c. Personality
d. thought process
ans : b
9. The learning that happens when a _______________stimulus is combined with another stimulus that
produces a strong reaction is called associative learning?
a. Internal
b. Neutral
c. External
d. Negative
ans: b
10. Human being generally differ in many aspects, which of the following aspects is basically similar for
most people?
a. Perception
b. Learning
c. Behavior
d. Motivation
ans : b
11. The informal way of management is characterized by
a. Standard operating procedures
b. Innumerable rules
c. innumerable regulations
d. flexible rules and procedures
ans : d
12. People in organizations generally associate certain responses with certain consequences and try to
manipulate them with a view to obtaining the desired consequence. What is this type of learning
called?
a. Classical conditioning
b. Associative learning
c. Operatnt learning
d. Social learning
ans : c
13. ______ increase the probability of repeating a particular desirable behavior ?
a. positive reinforcers
b. situations
c. Instincts
d. Negative reinforcers
ans : a
14. What are the different organizations approaches used for managing diversity in organizations?
i. Testing
ii. Learning
iii. Mentoring
iv. Designing alterantive work schedulers
a. Only I, ii,and iii
b. Only I,iii,and iv

For more mcqs on HR free download from www.ibpsspecialistofficer.com

For more mcqs on HR free download from www.ibpsspecialistofficer.com

c. Only I and iv
d. Only iii
Ans : b
15. ______refers to the ability of individuals to see things from the other persons point view.
a. empathy
b. mentoring
c. sympathy
d. Leaning
ans : a
16. The process of transferring an idea into words, symbols or charts for transmission is known as______
a. Briduge of meaning
b. Decoding
c. Encoding
d. Feedback
ans : c
17. A/an___________________ is created to receive and respond to inquiries , complaints, requests for
policy clarifications, or allegations of injustice by employees.
a. Mentor
b. Protg
c. Ombudsperson
d. Boundary spanner
ans : c
18, All these are barriers to effective communication except ________________
a. Selective perception
b. Defensiveness
c. Language
d. Traditions
Ans : d
19. Which of the following processes of communications in an organizations is also referred to as crosscommunications?
a. Upward communication
b. Horizontal communication
c. Lateral communication
d. vertical communications
20. ______________is used for the employees quitting the organization to find out their reasons for
leaving and their suggestions for improving the workplace.
a. Grievance procedures
b. Exit interviews
c. Counseling
d. open-door policy
ans : b
21. In a two-way communications process, this particular step involves deciding upon the medium of
transmission so that the words and symbols constituting the message can be arranged in a suitable
manner?
a. Developing in idea
b. Transmitting the message
c. Encoding the message
d. Acceptance or rejection of the message
ans : c
22. All these are used to promote upward communication in organizations except
a. Open-door policy

For more mcqs on HR free download from www.ibpsspecialistofficer.com

For more mcqs on HR free download from www.ibpsspecialistofficer.com

b. Exit interviews
c. The ombudsperson
d. Bureaucratic approach
ans : d
23. Parochialism refers to
a. The affect that the applicability of productive practices in a host country is dependent on the culture of
that country
b. The tendency of a person to take a narrow or restricted view on matters
c . The phase when the expatriates begin to face unanticipated problems related to travel, shopping, and
communications in the foreign country
e. The amount of difference between two social systems or the soial systems of two different
countries
Ans : b
24. Which of the following countries comprise the Nordic group
a. Germany, Austria, Switzerland
b. Norway, finland,Denmark,Sweden
c. Peru,Mexico,Argentina,chile,Venezuela
d. US,UK,Canada,Australia
ans : b
25. Employees who go to a foreign country for a job assignment are referred to as
a. Ombubsperson
b. Ethnocentric
c. Expartiates
d. Mentor
ans : c
26. The amount of difference between two social systems or the social systems of two different countries
is referred to as
a. Cultural shock
b. Cultural distance
c. power distance
d. ethnocentrism
ans : b
26. An employee who returns to his home country after working in a foreighn country for a long time.
This phenomenon can be called
a. Reverse culture shock
b. Cross-cultural rentry
c. Ethocentric behavior
d. expatriates attitude
ans : b
27. _____refers to the degree to which an individual is pragmatic, maintains emotional distance and
believes that the ends justify the means
a. Machiavellianism
b. Locus of control
c. Personality
d. Emotional stability
Ans: A
28.Extroversion, agreeableness, conscientiousness, emotional stability, and openness to experience are all
traits of
a. Psychology
b. Attitudes

For more mcqs on HR free download from www.ibpsspecialistofficer.com

For more mcqs on HR free download from www.ibpsspecialistofficer.com

c. Sociology
d. Personality
Ans: D
29.The ability of an individual to adapt his behavior to the demands of the situation is Known as
_______.
a. Self esteem
b. Self-monitoring
c. Machiavellianism
d. Locus of control
Ans: B
30. Which of the following theories forms the basis for the synthesis of the career stage model?
a. Cognitive dissonance theory
b. adult life stages theory
c. socialization theory
d. continuum from immaturity to maturity
Ans: b
31. which of the following describes the extent to which a person identifies psychologically with his/her
job ?
a. Organizational commitment
b. Job involvement
c. Job satisfaction
d. Job enrichment
Ans: B
32. Among the five levels in maslows hierarchy of needs ,which is the highest level ?
a. Esteem needs
b. self-actualization needs
c. physiological needs
d. safety needs
Ans: b
33.The Needs which formed the basis of the ERG Theory include all the following except
a. Existence needs
b. Relatedness needs
c. Esteem needs
d. Growth needs
Ans: c
34. Thematic appreciation test(TAT)is an effective tool used for determining the __________in an
individual.
A .power motive
b. achievement motive
c. affiliation motive
d. status motive
35. Motivation consists of three independent and interacting elements .identify the incorrect element in
this context.
a. Needs
b. Drives
c. Incentives
d. stimulus
Ans: D
36. Most psychologists agree that some motives are learned while others are not learned ,but instead have
a physiological basis .The motives that are learned over time are:
a. Primary motives

For more mcqs on HR free download from www.ibpsspecialistofficer.com