Sie sind auf Seite 1von 2

Yaksha-Yudhishthir Dialogue:1). Who rises the sun? who moves around the sun? who sets it?

and in whom is it
established?Ans. (Brahma) He is Almighty God who rises the sun. devtas moves around it.
Its nature sets it and sun is established in eternal truth.
2). How does man become learned of Vedas (shrotreya)? How to attain supreme status?
How does one get another companion and how does one become wise?
Ans. Study of Vedas makes a man shrotreya i.e., habitual of listening Vedas, supreme status
by austerity (tapsya), by wielding patience one gets another companion and by serving
elders, (learned person), one becomes wise.
3). What is devatva in brahmins? What is their religion like that of noble people, what is
their human trait? What is conduct of Brahmin like ignoble people?
Ans. Study of Vedas is devatva in Brahmins, austerity (tapsya) is their religion like that of
noble people, to meet with death is their human trait/nature and back-biting done by
Brahmins is their conduct like ignoble people.
4). What is devatva in kshatriyas? What is their religion like that of noble people, what is
their human trait? And what is their conduct like ignoble people?
Ans. Knowing the art and science of archery is devatva in kshatriyas, yajyen is their
religion like that of noble people, fear is their human trait and abandoning those who seek
their shelter and security is their conduct like ignoble people.
5). What is Yajyeeya sam? What is Yajyeeya Yaju? What adopts Yajyen and whom does the
Yajyen not transgress?
Ans. Prann i.e., (breath) is sam yajyen. Mind/intellect is Yajurveda related to Yajyen, only
Ved mantras adopt Yajyen and Yajyen does not violate/transgress Ved mantras.
6). What is most important for cultivators? What is most important for those who sow?
What is most important for effluent rich and what is most important for those indulged in
producing children?
Ans. Rain is most important for cultivation, seed for those who sow, cow-rearing for
effluent rich and son is the most important for those who want to produce children.
7). Who despite being honoured and respected among people, experiencing the stimuli of
sense organs, perceptions etc., and while breathing is yet not considered alive?Ans. He who does not nurse:dev, atithi, dependent family members, elders and soul (self) is
like a dead despite taking breaths.

8). What is heavier than earth? Higher than sky? More speedy/possessing greater motion
than air, more in number that straws/blade of grass?
Ans. Mother is heavier than earth, father is higher than sky, mind/intellect is more speedy
than air, worries are more in number/ countless than blade of grass.
9). Who does not close eyes despite sleeping? Who does not exhibit motion on being created,
who does not possess heart, who increases with velocity?
Ans. Fish does not close eyes while sleeping, egg does not exhibit motion on being given
birth to, stone does not possess heart and river increases with velocity.
10). Who is friend of migrant who stays abroad? Friend of family holder/householder,
patient and he who is about to meet with death?Ans. Co-traveller is the friend of migrant, wife is friend of household, doctor is the friend of
patient and donated assets are friend of the man who is near to death
11). Who is the atithi/guest of all living beings, what is eternal religion, amrit (ambrosia)
and the whole world?
Ans. Fire is atithi of all living beings, immortal true, eternal religion is sanatan religion, i.e.,
eternal knowledge of Vedas is sanatan religion, cows milk is ambrosia and air is entire
world.
12). Who wanders alone? Who is born again after being born once? What is the medicine
for cold, what is the big land to sow the seed?
Ans. Sun wanders alone, moon takes birth again after being born, fire is the medicine for
cold, earth is the big land to sow the seeds.
13). What is the main area of religion, glory/fame, heaven, happiness?Ans.
Efficiency/dexterity is the main place of religion i.e., all the moral duties mentioned in
Vedas when are held in action is life, that sort of perfection is called the main place of
religion, donation is the main place of glory/fame, truth is the main place of heaven and
modesty is the main place of happiness.
14). What is the soul of human-being, who is his friend, support and shelter?Ans. Son is the
soul of human-being, wife (life-partner) his friend, clouds his support/anchor and donation
his shelter.
15). What is the Quality of noble people, supreme amongst all wealths, supreme amongst all
gains and most supreme happiness?
-Ans. Modesty is the quality of noble people, i.e., he is noble man who exercises the moral
duties mentioned in Vedas in life, knowledge of shastras is the most supreme wealth, good
health is the most important gain and satisfaction in life is the most important happiness.