You are on page 1of 45

ТАКО ЈЕ ГОВОРИО

ТЕСЛА

ТАКО ЈЕ ГОВОРИО ТЕСЛА

A

АВИОН

ПОСЛЕДЊИХ

пројектујем авионе без површина за одржавање, крилаца, елиса и других

спољашњих делова, који ће имати огромну брзину

Ако саградимо погодне уређаје, бићемо у стању да шаљемо

... пројектиле ове врсте ваздушним путем и да их спуштамо тамо где желимо, хиљадама миља далеко. Али се на

томе нећемо зауставити. (1900)

АЕРОНАУТИКА (АЕРОПЛАНИ БЕЖИЧНО ТЕРАНИ)

ТА МИ СМО једва на почетку. Ми смо видели само први зрачак аеронаутичких могућности. Прво развиће летења у ваздуху неће се постићи све док се аероплани и дирижабли не буду терали моторима које покреће бежична енергија што се шаље из даљине. Они (бежични аероплани) могу остати у ваздуху данима или недељама. Главна станица непрестано ће слати своју снагу. (1914)

АКАДЕМИК

ВАШ јучерашњи телеграм донео ми је вест да сте ме примили у Ваше неумрло друштво као правог члана. То је ретка и велика част коју дубоко осећам, веома ценим и примам са поносом и захвалности, у нади да ћу је у будућности још више заслужити. (1937)

АЛУМИНИЈУМ

ЊЕГОВ највећи потенцијал за цивилизаци-ју биће, верујем, у путовању ваздухом до кога ће сигурно доћи његовим посредством. (1900)

...

АМБИЦИЈА

ДА, истина је да ја увек предузмем више него могу да остварим.

АМЕРИКА

БИО САМ Американац чак и пре него што сам угледао ову земљу. Проучавао сам њену владу; срео сам неке њене људе, дивио се Америци. Био сам Американац у срцу пре него што сам помислио да ћу овде живети. Какве све могућности пружа ова земља! Њени људи су стотинама година испред људи било које друге нације на свету. Велики су, широког духа, великодушни. Ни у једној другој земљи не бих могао да остварим оно што сам овде постигао.

ЖЕЛЕО бих да могу да опишем своје прве утиске из ове земље. Читао сам у арапским причама како добри духови одводе људе у некакву земљу снова да тамо доживе чаробне пустоловине. Мој случај је био управо обрнут. Из света снова, мене су духови одвели у свет стварности. Оно што сам за собом оставио (Париз, Европу, нап. прир.) било је прекрасно, надахнуто уметношћу и фасцинантно у сваком погледу, а оно што сам овде угледао било је механизовано, грубо и одбојно. Неки крупан полицајац махао је палицом која ми се учинила великом као цепаница. Учтиво сам му се обратио, молећи га да ми покаже пут. „Шест блокова ниже, а онда лево”, одговорио је, гледајући ме убилачки. „Зар је ово Америка?” упитао сам се болно изненађен. „Ова земља заостаје читав век за Европом у цивилизацији”. Кад сам 1889. отпутовао у иностранство из Америке – пет година после мог доласка, уверио сам се да је Америка више од сто година испред Европе и до данас се ништа није догодило што би изменило моје мишљење.

СВОЈИМ географским положајем Америка удаљена од претећих сукоба, без територијалних претензија, са неисцрпним изворима и огромним становништвом које је потпуно прожето духом слободе и права, ова земља заузима јединствен и привилегован положај. Зато је у могућности да слободно испољи своју колосалну снагу и моралну моћ за добробит свих, са много више мудрости и успеха, него да је члан неке лиге (народа, претече Уједињених нација, нап. прир.)

МИ ЖИВИМО у времену техничких открића без преседана, које воде све потпунијем овладавању силама природе и неутралисању времена и простора. Али овај развој, иако доприноси нашем комфору, удобности и

сигурности живота, не иде у правцу истинске културе и просветљења. Сасвим супротно, он је деструктиван за

идеале...

Стварни узрок пропасти народа је неспособност човечанства да реши социјалне, моралне и духовне

проблеме. Све док је борба за егзистенцију таква да само најприлагођенији могу да преживе, постоји здрав развој владавине индивидуализма. Када се механизми реакције елиминишу из индивидуе, оригинални напор и иницијатива сузбију, а креативне способности наруше, раса постепено тоне у дивљаштво и нестаје. Сличан крај прети нашој данашњој цивилизацији.

АНТЕЈ

НЕЋЕМО имати потребу да уопште преносимо енергију. Када мину многе генерације, наше машине ће

покретати енергија коју можемо добити у сваком кутку свемира. Идеја није

нова...

Налазимо је у очаравајућем

миту о Антеју, који извлачи енергију из тла; налазимо је у суптилним спекулацијама једног ваших сјајних

математичара...

Диљем свемира налази се енергија. Да ли је ова енергија статичка или кинетичка? Ако је

статичка, наша надања су узалусна; ако је кинетичка – а ово знамо да јесте, засигурно – онда је само пуко

питање времена када ће човек успети да прикључи своје машине на сама кола природе...

АРХИМЕД

МОЈ идеал био је Архимед.

НЕ МОГУ да пронађем речи којима бих исказао своје разочарање када сам касније схватио да сам у шкрипцу као и Архимед, који је узалудно тражио тачку ослонца у свемиру.

АУРОРА (ЈУТАРЊЕ РУМЕНИЛО)

СТРУЈА сунчева снабдевена је притиском од око 216 билона волти између осветљене и тамне стране глобуса. Енергија ове струје је тако велика да она лако објашњава аурору и друге феномене, посматране у атмосфери и на површини земље.

АУТОМАТ

ЈА САМ сваком мишљу својом и сваким делом својим доказао, а то свакодневно чиним на своје потпуно задовољство, да сам аутомат обдарен способношћу кретања, које је само реакција на спољашње надражаје који допиру до мојих чула, па се сагласно томе крећем и мислим. У вези са овим искуством сасвим је природно да сам, одавно, наумио да направим такав аутомат који ће ме претстављати на чисто механички начин, и који ће, као и ја, иако наравно на грубљи начин, реагирати на све спољашње утицаје. Такав аутомат очевидно мора имати моћ кретања, органе за кретање, управљачке органе, и један или више чулних органа тако прилагођених да су осетљиви за спољне надражаје.

ЈА ИМАМ намеру да покажем да се аутомат, ма како то сада изгледало немогућно, може тако направити да има „свој властити ум”, а под овим подразумевам да ће он, независно од оператора и потпуно остављен самом себи, бити у стању да, као одговор на утицаје спољашње средине који делују на његове осетљиве органе, врши многе разне поступке и радње као да има интелигенцију. (1900)

МИ ЖИВИМО у времену техничких открића без преседана, које воде све потпунијем овладавању силама природе и
МИ ЖИВИМО у времену техничких открића без преседана, које воде све потпунијем овладавању силама природе и
МИ ЖИВИМО у времену техничких открића без преседана, које воде све потпунијем овладавању силама природе и

Најбржи, невидљиви ловац Б-2. Делимично је коришћена Теслина технологија (магнетно поље по ободима крила

Зракоплов који је Тесла патентирао 1920. године

Б

БАНКАРИ

ЏОНУ Пијерпонту Моргану, писма:

ВИ СЕ упуштате у немогуће операције, наместите да платим дупло, да чекам на машине десет месеци. Повх свега, ви паничите. Када успевам да саставим заједно све што је могуће долазимда вам покажем да сам урадио најбоље што сам могао, а ви ме отпуштате као каквог службеника и вичете тако да се може чути шест блокова далеко: ни цента. Вест се шири градом, ја сам дискредитован, на подсмех мојих непријатеља.

КАЖЕТЕ да сте испунили свој део уговора са мном. Е, па нисте. Када смо потписали уговор, ја сам обезбедио патентна права, своја инжењерска умећа и своју добру вољу. На вама је било да обезбедите новац,

ваш дар за бизнис и вашу добру вољу. Заложио сам патентна права која вреде десет пута више од ваше

инвестиције...

Дискредитовали сте ме.

БЕЖИЧНОСТ

НАПРАВИЋУ систем за слање порука кроз земљу, без жица. Бићу вероватно у могућности и да пренесем електричну енергију на исти начин. Морам прво да тачно откријем колико се вибрација у секунди изазива побуђивањем електричне масе коју садржи Земља. Мој трансмитер мора вибрирати истом фреквенцијом као и сама Земља да би био у складу са земљиним наелектрисањем.

ЉУДСКИ

ГЛАС и слика муњевито ће се без жица преносити око планете, енергија ће се преносити кроз

... простор, океанске разорне олује постаће безбедне за пловидбу, транспорт ће бити олакшан, кише изазване по

потреби, и можда, ослободити неисцрпне залихе атомске енергије. (1914)

САВРШЕНО је могуће остварити пренос електричне енергије без жица на велике раздаљине и постићи деструктивне ефекте. Ја сам већ конструисао трансмитере за бежични пренос који то омогућавају, а описао сам их у мојој техничкој документацији, између осталог и у недавно одобреној патентној пријави под бројем

1.119.732.

Са трансмитером ове врсте може се пренети енергија било које количине, на било коју раздаљину и применити у ратне или мирнодопске сврхе. (1915)

БИБЛИЈА

НЕКО време

пажљиво проучавао Библију и нашао сам кључ (за успешно преношење енергије

... бежичним путем) у Откровењу.

сам...

БИЛИЈАР

ТУ САМ упознао неколицину Американаца, који су ме заволели због моје вештине у игранју билијара. 1

(1883)

БИЋЕ ЉУДСКО

МОЈА рана животна „саморадна машина”.

...

искуства...

убедила су ме да је само живо биће аутомат или, другачије речено,

ЉУДСКО биће је само-покренути аутомат потпуно под контролом спољашњих утицаја. Мада се чини

... вољним и предодређеним, његовим поступцима се не управља изнутра, већ споља. Он је налик сплаву кога

около бацају валови немирног мора.

1 „Тај Тесла може све. Једну ноћ смо га натерали да с нама игра билијар. Није никад играо, али нас је посматрао са стране. Био је веома љут када је сазнао да ћемо му дати петнаест поена предности. Све нас је поразио. Проучио је билијар и победио нас је за неколико минута без обзира што ми играмо годинама.” (сведочење Делмоника, власника именованог ресторана, нап.прир.)

БОГ (БИБЛИЈСКИ)

ДАР менталне моћи долази од Бога, узвишеног бића, и ако се концентришемо на ту истину, почињемо да живимо у складу са том моћи. Мајка ме је учила да тражим истину у Библији...

БОГ (ГРОМА)

ИЗВЕО САМ важан експеримент тог незаборавног дана, када ми је мрачни Бог грома милостиво показао своју огромну, свеодјекујућу лабораторију ...

БОГАТСТВО

ХТЕО САМ да покажем да ја могу ако хоћу постати најбогатији човек на свету, богатији од Форда, Рокфелера...

БОЛ КОСМИЧКИ

НАИМЕ, кад год би мене или особу којој сам био привржен, или идеју којој бих се посветио, други изразито повриједили, што би се најједноставније могло окрстити крајњом некоректношћу, осјетио бих јединствену и необјашњиву бол коју сам , не знајући боља назива, назвао „козмичком”, и убрзо након тога, они који су нанијели бол, неминовно би то пожалили.

БОРБА

ЧОВЕК је рођен да ради, да трпи и да се бори, јер ко тако не чини тај мора да пропадне.

МЕНИ не треба помоћ. Чим теже, тим боље. Најбоље радим у борби.

МОТО који ме сада води је : ко се бори и бежи, живи да би се борио и следећег дана.

БРАТСТВО (УНИВЕРЗАЛНО)

МИСЛИМ да ништа не може да буде важније од интерпланетарне комуникације. То ће се свакако догодити једнога дана, а увереност у чињеницу да постоје друга бића у универзуму, која раде, пате, боре се као и ми, имаће магичан ефекат на човечанство, и изградиће темељ за универзално братство које ће трајати колико и само човечанство.

БОГ (БИБЛИЈСКИ) ДАР менталне моћи долази од Бога, узвишеног бића, и ако се концентришемо на ту

Теслина родна кућа. Одмах до ње је црква коју је као свештеник водио његов отац

БОГ (БИБЛИЈСКИ) ДАР менталне моћи долази од Бога, узвишеног бића, и ако се концентришемо на ту

Никола Тесла 1885. godine

В

ВЕЛИКАНИ

КАО ШТО материјални свет познајемо само кад тачно именујемо његове појавењиховим особеним мерилима, тако ћемо велике људе пронаћи кад на њихова дела применимо тачна мерила. Свет је погрешно васпитан да се диви сваком успеху и сваки привремени и често опаки успех назива величином. Колико малих људи са заносом сањају да буду велики освајачи, насилници, које су многи прогласили за велике, а не могу да виде да су то негативне вредности и да се величина налази у сасвим супротном правцу. Велики је човек онај који својим умним даровима и способностима наткрије остале људе, који као што пчела прикупља мед, прикупља знања и открива нове истине, али све то крунише љубављу према човечанству, да му помогне да што пре изађе из беда које га притискају: страха, глади, незнања, болести. Нису велики они који понижавају човека, већ они који обогаћују његово духовно наследство и тиме помажу његовој срећи.

ВЕРА

СВЕ ВЕРЕ имају дубљи значај него што се може учинити површном чулном посматрачу, али је хришћанска вера од свију најпрактичнија. (1925) 2

ВЕСТИНГХАУС

ЏОРЏ Вестингхаус је био, по мом мишљењу, једини човек на кугли земаљској који је могао да под постојећим околностимапреуме мој наизменични систем и добије рат против предрасуда и моћи новца. Био је пионир импозантног стаса, један од истинских светских племића којим Америка треба да се поноси и коме човечанство дугује огромну захвалност.

ВЕЖБЕ (ТЕЛЕСНЕ)

НА АКТИВНОСТ мишљења врло повољно утиче ходање. Сваког дана ходам најмање десет миља. Ово ме је држало увек у добром стању. Осим тога, купам се сваки дан и изводим телесна вежбања у купатилу.

ВИБРАЦИЈЕ

СВЕ ЈЕ буквално вибрација и осцилација, вибрација смо ми и долазимо до новог квалитета, новог нивоа.

машине...

Тек у слагању две вибрације ми

ВРЛО ЈЕ вароватно да својство сатреперавања игра најважнију улогу у природи.

...

НЕМА

граница снази вибрација...

РАСЦЕПИТИ је, као што дете располови јабуку, на два дела, и ставити тачку на човечанство. Земљине вибрације су периодичне, и трају око сат и четрдесетпет минута. То јест, ако потресем земљу, талас контракције пролази кроз њу и враћа се за сат и четрдесетпет минута, али у стању експанзије. Земља је, као и све остало, у перманентном стању вибрирања. Она се непрекидно скупља и шири!

ВИЗУЕЛИЗАЦИЈА

УЗ ПОМОЋ визуелизације, коју сам научио у својим дечачким напорима да се ослободим непријатних претстава, развио сам оно што је, верујем, нов метод материјализовања идеја и концепција...

ВОДА

ВОДЕНА СНАГА је најдрагоценији природни ресурс. На њему човечанство мора да гради своје наде за будућност.

2 Према сведочењу Епископа Николаја.

МОЖЕМО осветлити небо и ослободити океан његових опасности! Можемо извлачити неограничене количине воде из океана и користити их за наводњавање! Можемо нађубрити земљу и добијати енергију од сунца!

ПОШТО је пренос електричне енергије процес који је економичнији од било ког другог који познајемо, свакако ће морати да игра важну улогу у будућности, без обзира на то како је примарна енергија добијена од

сунца. Од свих начина, коришћење снаге воде изгледа најједноставније и има најмање никакав ресурс.

губитака...

не троши

ВОЗОВИ (НАД ЗЕМЉОМ)

ЖЕЉЕЗНИЧКИ возови летеће на великим просторима у невероватно време а океани биће један другом суседи. ... Не заборавите, молим вас да ће споменуте пруге за брзу вожњу бити подигнуте на потпорачима око осам стопа изнад земље а ту неће бити узбрдица, запрека, кривуља што захтевају полагану и тешку вожњу, него ту ће бити трачница практично усавршених уздизања, на којима ће мотори плазити као дуси и мал’не безвибрација (трептања). (1897)

ВОЈСКА

ПРАТИО САМ брижно ваше големе напоре услед џиновских догађаја и дивио сам се чудесној енергији и јунаштву наше војске осећајући увек са поносом да сам потекао из земљорадничког витешког народа који је у непрестаној борби за своје идеале и европску културу заслужио част и поштовање читавог света. (192?-193?)

ВОЛТЕР

ИМАО САМ праву манију да завршим све што сам започео, што ми је врло често задавало потешкоће. Једном приликом почео сам да читам Волтера и када сам схватио да постоји приближно сто ситно штампаних великих томова које је овај монструм написао, испијајући седамдесет две шољице црне кафе на дан, ухватио ме је очај. Морао сам тај посао да завршим, али кад сам одложио и последњу књигу, био сам веома срећан ирекао сам себи: „Никад више”.

ВУК КАРАЏИЋ

УВЕО ЈЕ чобански језик, па умјесто да смо у профињености језика и појмова пошли напријед, отишли смо натраг.

МОЖЕМО осветлити небо и ослободити океан његових опасности! Можемо извлачити неограничене количине воде из океана и

Вестингхаус и лорд Келвин (у средини) у Теслиној Лабораторији 189?

МОЖЕМО осветлити небо и ослободити океан његових опасности! Можемо извлачити неограничене количине воде из океана и

Први Теслин индукциони мотор, 1891. година

Г

ГЕТЕ (ФАУСТ)

И СУНЦЕ слази,дан је легао, онамо хита нов да живот буди. О, да ме крила дигну лака, за њиме бих се лету предао ...

3

(Дан је при крају; оно, све даље сја хита да други оживљава свет. О, што ме крила не дигну са тла, па за њим, вечно, да управљам лет! Дивног ли сна док оно доле креће! Ах, куда лете крила бестелесна телесна крила винути се неће!) 4 ... бог што у груд’ма мојим станује потреса моје биће – трепте ум и воља; он што над свим силама мојим царује, он ништа не може покренут споља. 5

ГОЛУБ (ДУХ СВЕТИ?)

ГОДИНАМА храним голубове, хиљаде њих. Хиљаде њих, ко зна. Но постојао је један голуб, дивна птица, чисто беле боје са сивим мрљама на крилима; овај је био другачији. Био је женка. Свугде бих препознао тога голуба. Ма где да сам се налазио голуб би ме пронашао; када бих пожелео да је видим само сам позвао и она би долетела до мене. Разумела ме је и ја сам разумео њу. Волео сам тог голуба. Да, волео сам је као што човек воли жену, и она је мене волела. Када је била болесна знао сам, и разумео сам; дошла би у моју собу и ту остајала данима. Лечио бих је док не би оздравила. Тај голуб је био радост мог живота. Ако сам јој био потребан, ништа друго ми није било важно. Докле год сам је имао, била је то сврха мог живота. Онда, једне ноћи док сам лежао у кревету у тами, решавајући проблеме, као и обично, долетела је кроз отворен прозор и стала на мој сто. Знао сам да сам јој потребан; желела је да ми саопшти нешто важно тако да сам устао и отишао до ње. Када сам је погледао знао сам да жели да ми каже – да умире. А онда, када сам примио њену поруку, појавила се светлост из њених очију – снажни млазеви светлости. Да, била је то права светлост, снажна, блештава, заслепљујућа светлост, светлост далеко јача него што сам је ја икада произвео најснажнијим лампама у својој лабораторији. Када је тај голуб умро, нешто је отишло из мог живота. До тог времена засигурно сам знао да ћу довршити своје дело, без обзира на амбициозност свог програма, но када је то нешто отишло из мога живота, знао сам да је мој посао окончан. Да, хранио сам голубове годинама; и данас их храним, хиљаде њих, јер на крају крајева, ко зна.

ГРАВИТАЦИЈА (ТЕОРИЈА)

ДОШАО САМ до динамичке теорије гравитације и надам се да ускоро моћи да детаље представим јавности. Она објашњава узроке ове појаве, као и кретање небеских тела под утицајем гравитације на задовољавајући начин, тако да ће ставити тачку на празне спекулације и лажне концепције, као што су оне о закривљености простора. Према теорији релативитета простор има тенденцију да се закривљује због инхерентних својстава или присуства небеских тела.

 • 3 У градском парку у Будимпешти, у тренутку када је имао визију мотора за наизменичну струју (Јуџин О’Нил). Препев М. Савића

 • 4 Извор: Никола Тесла, Моји изуми, превод: Б. Живојиновић

 • 5 Приликом свог осамдесетог рођендана, када је био упитан да ли се нада да ће доиста моћи да изради и пусти у рад своје нетом објављене изуме. (Јуџин О’Нил) Препев: М. Савића.

Ако и признамо блискост ове фантастичне идеје са реалношћу, она је још увек контрадикторна. Свака акција праћена је еквивалентном реакцијом, а ефекти ове друге су у директној супротности са ефектима прве. Претпоставимо да тела делују на околни простор изазивајући закривљења на њему, али ми се чини да ће закривљени простор деловати повратно на тела и, производећи супротне ефекте, исправити закривљења. Пошто акција и реакција коегзистирају следи да је претпостављено закривљење простора потпуно немогуће; чак и ако би било могуће не би објаснило кретање тела како их видимо. Само их постојање поља сила може објаснити, а постојање поља сила коси се са закривљењем простора. Сва литература на ову тему је бесплодна и осуђена на заборав.

ГРАД

ПОТРЕБАН ми је град са његовим комфором и савременим побољшањима живота, контакт са образованим људима, са свим његовим узбуђењима и стимулансима за наставак мог рада.

ГУСЛЕ

ЈА ВОЛИМ гусле и народну песму. Гусле су ми остале у драгој успомени још док сам био дете у Лици. Ја волим јунаке. Гусле су најјача сила да освоје душу Србинову!

...

знајте

да ме је нешто велико и покренуло. Велика је и снажна српска песма са гуслама чија се снага не

може измерити.

ЈА ЋУ ускоро чути јеку гусала из моје Лике овде у Њујорку и то седећи на дивану. 6

Ако и признамо блискост ове фантастичне идеје са реалношћу, она је још увек контрадикторна. Свака акција

6 По сведочењу Епископа Николаја Велимировића, 1916.

Ако и признамо блискост ове фантастичне идеје са реалношћу, она је још увек контрадикторна. Свака акција

Теслин трансформатор, основа готово свих његових будућих пројеката

Д

ДАНТЕ

„ОСТАВИТЕ сваку наду ви који улазите”. (Натпис на улазу у лабораторију у Колорадо Спрингсу)

ДЕКАРТ

ИЗ ДЕКАРТА сам, могу поуздано рећи, присвојио темељни метод у посматрању живота. Ту сам се привикао, да све своје мисли и размишљања постављам на математички основ и у математичке формуле. Што се није дало изразити у облику једначина то мене није занимало.

ДЕЛО

ЈА НЕ МОГУ их (изуме) још дати или прогласити свету што радим, док се постигне усавршење. Много је боље попунити моје дело и тада га приказати, него обећати и погрешити. Нетом изум буде готов или нетом се постигне који успех, свет ће морати обазнати. (1897)

ДИСЦИПЛИНА

ЗАКОН и поредак апсолутно захтевају држање организоване силе. Ниједна заједница не може да постоји и напредује без чврсте дисциплине.

ДОБРО

НАЈВЕЋЕ добро долази од техничког напретка који тежи сједињењу и хармонији...

ДОБРОЧИНСТВО

У МЕНИ има нешто што може бити и обмана, као што чешће бива код младих одушевљених људи; али ако будем срећан да остварим бар неке од својих идеала, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те

моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та, да је то дјело једног

Србина...

(1892) 7

НЕПРЕСТАНО осећам неизрециво задовољство због сазнања да се мој полифазни систем користи широм света и да олакшава човеку живот, повећава комфор и срећу, као и да се мој бежични систем, у својој основи, користи на услугу и задовољство људи у целом свету.

ДУХ (ЉУДСКИ)

АЛИ, тамо где нам чула не могу допрети, може нас одвести наш дух ...

ДУХ (ВЕЛИКИ ПРОНАЛАЗАШТВА)

С ВРЕМЕНА на време, у ретким интервалима, Велики дух проналазаштва силази на Земљу да саопшти неку тајну која треба да унапреди човечанство. Бира најбоље припремљеног, најзаслужнијег, и шапуће му тајну на ухо. Драгоцено сазнање долази као блесак светлости. Када схвати скривено значење, срећни изабраник види чудесну промену: пред његовим усхићеним очима је један нови свет, једва да наслућује сличност са старим. То није пролазна илузија, пука игра његове разигране маште или фантом од измаглице која ће се разићи. Чуда која види, колико год да сада изгледају удаљена, остаће овде. Он то зна, нема ни сенке сумње у његовом уму, сваким делићем свог тела он осећа: то је Велика идеја. Од тада па даље идеја је у „ваздуху”. Он је шапатом преноси неком пријатељу, тај пријатељ другом пријатељу, тај опет неком другом – необична прича, нико осим њега самог не може да је схвати. Шапат се умножава, путује – на коњу,кочијом, железницом и бродом, телеграфом и телефоном – слаб, тајанствен шапат, на неком непознатом језику, путује целом Земљином куглом.

7 Говор на банкету у Београдској општини 1892.

Ђ

ЂАВО

БАНКАР Џ. П. Морган (Тесли): Идите до ђавола! Тесла Моргану, одлазећи: Идем од ђавола.

Е

ЕДИСОН

КАД БИ Едисон морао наћи иглу у пласту сена, знао сам да би као пчела скидао сламку по сламку, све док не би наишао на иглу. Гледао сам га врло често на сличним пословима, знајући да би, користећи се теоријским знањем и с мало рачунања, обим посла који обавља био мањи за 90 посто.

ЕГЗИСТЕНЦИЈА (УДОБНА)

ПОСТЕПЕНИМ поништавањем удаљености људска бића ће се довести у блиски контакт и ускладити своје погледе и аспирације. Коришћење природних сила елиминисаће беду и оскудицу и обезбедити довољно услова за сигурну и удобну егзистенцију. (1914)

РАЗМИШЉАЊЕ само о корисности не могу да претегну већу добит за цивилизацију. Суочени смо са проблемима који не могу да се реше обезбеђивањем материјалне егзистенције, ма како она била обилна. Напротив, напредак у овом правцу је крцат ризицима и опасностима, не мање претећим од оних насталих из немаштине и патње.

ДА БИСМО смањили сиромаштво и беду, да би смо сваком ваљаном појединцу пружили што је потребно за безбедну егзистенцију интелигентног бића, ваља обезбедити више машина, више енергије. Енергија је наше главно упориште, примарни извор наших многоструких снага.

ЕЛЕКТРИКА

НЕ ЗНАМ (шта је електрика), ја вам само могу рећи, како се електрика може употребити и искористити.

ЕЛЕКТРИЦИТЕТ

КО ГОД жели да добије праву слику о величини нашег доба треба да проучи историју развоја електрицитета. Ту ће он наћи причу чудеснију од ма које приче из „Хиљаду и једне ноћи”. Она почиње давно пре наше ере, када су Талес, Теофраст и Плиније причали о магијским својствима електрона – скупоцене материје коју ми називамо ћилибар – који је постао од чистих суза Хелијада, сестара Фетона, несрећног младића који је покушао да се вози ужареним Фебусовим кочијама и умало није запалио Земљу. Било је сасвим природно што је бујна машта Грка мистериозне појаве приписивала натприродном узроку, дарујући ћилибару живот и душу.

ФЕНОМЕН светлосни и топлотни, као и многи други, могу се назвати електричним феноменима.

... Електрична је, дакле, наука постала мати свију наука и њено проучавање постаје веома важно. И онај дан, кад будемо тачно знали шта је то електрицитет – тај ће дан бити од много већег значаја но ма који дан у историји људског племена.

ИЗ ДАНА у дан сам се питао шта је то електрицитет, али нисам налазио одговор постављам исто питање.

...

и још увек себи

ЕЛЕКТРИЦИТЕТ је за мене све.

ДАН КАДА тачно сазнамо шта је електрицитет биће најзначајнији датум у историји човечанства.

ЕЛЕКТРОН

ЈА ДРЖИМ да је електрон сразмерно велико тело које носи површинско електрично пуњење, а не основну јединицу.

ЕНЕРГИЈА

ЕНЕРГИЈА је свуда око нас.

У ЗЕМЉИНОЈ унутрашњости постоје енергије ведрине, мира и љубави...

ПОШТО сам дуго претраживао све научне податке о литератури на више од шест језика и нисам нашао да се она игде помиње, то сматрам себе за оригиналног проналазача истине коју можемо овако исказати: Нема у материји никакве друге енергије сем оне коју је она добила из своје околине. На дан свог седамдесет-деветог рођендана ја сам се на њу укратко осврнуо, али њен смисао и значај постали су ми отада јасни. Она строго важи како за молекуле и атоме, тако и за највећа небеска тела и за сву материју у васиони ма у ком облику се налазила, почев од самога њеног постанка па до њеног дефинитивног распада.

...

ФИЛАНТРОПИЈА нам

налаже...

Наша је дужност према генерацијама које долазе да оставимо ову залиху

енергије недирнуту за њих или је бар не дирамо све док не будемо имали усавршени процес за ефикасније

сагоревање угља. Онима који ће доћи после нас требаће горива више него нама.

АТОМСКА енергија је илузија.

НА ОСНОВУ физикалних истина ја сам утврдио да у атомској структури нема енергије за искоришћење, па и кад би је било, утрошак енергије увек би био већи него енергија која се може добити, водећи рачуна о искоришћењу и практичној употреби ослобођења енергије.

...

ИДЕЈАС да се маса може претворити у енергију сасвим је немогућна.

АКО користимо гориво да би добили енергију, живимо од нашег капитала и убрзано га трошимо. Овај метод је варварски и ужасно растрошан и мораће да буде заустављен у име генерација које долазе.

БЕЗ ОБЗИРА који ће то бити извор примарне енергије у будућности, ми морамо, да би били рационални, да је добијамо без утрошка икаквог материјала.

ЕНТЕЛЕХИЈА

АРИСТОТЕЛ је учио да у васиони постоји непокретна „ентелехија” 8 која све покреће и мисао је њен главни атрибут. Исто тако ја сам уверен да је цео космос обједињен, како у материјалном тако и у духовном погледу. Постоји у васиони неко језгро од куда ми добијамо сву снагу, сва надахнућа, оно нас вечито привлачи, ја осећам његову моћ и вредности које оно емитује целој васиони и тиме је одржава у складу. Ја нисао продро у тајну тог језгра, али знам да постоји и кад хоћу да му придам какав материјални атрибут, онда мислим да је то светлост, а када покушам да га схватим духовно, онда је лепота и самилост. Онај који носи у себи ту веру осећа се снажан, рад му чини радост, јер се сам осећа једним тоном у свеопштој хармонии.

ЕТАР

ПРИРОДА је нагомилала у васељени неизмерну енергију. Вечити прималац и спроводник те неизмерне енергије јесте етар.

ПОГРЕШНИ (су) и сви покушаји да се објасни рад универзума непризнавањем постојања етра и његове неодложиве улоге у игри феномена.

...

8 сврховитост

Ж

ЖЕЉА

ЖУДИМО за новим сензацијама, али убрзо постајемо равнодушни према њима. Оно што је јуче било чудо, данас је обичан догађај.

ЖЕНА

ЈА ЖЕНУ сматрам за узвишено створење. Недостижни идеал кога ја нисам достојан.

ЖЕНА је за мене увек била идеално биће, и ништа друго. Црпим многе интелектуалне снаге из њеног лепог лика, али немам ништа да дам за узврат. Мада сам прошао кроз чежње и болове младости, никада нисам остварио везу, чак ни привлачност. Мој живот је сав испуњен радом у коме сам нашао потпуно остварење својих жеља и непомућено задовољство.

БОРБА жене за равноправност завршиће се новим поретком у односу на пол, у коме ће жене бити надмоћније. Савремена жена, која већ сада у чисто површним појавама претставља напредак свога пола, само је спољашњи знак нечег дубљег и моћнијег што сазрева у недрима расе. Жене неће истаћи своја права на једнакост, а доцније и своју надмоћност, тиме што ће подражавати човеку у плитком физичком смислу, већ тиме што ће пробудити свој ум. Али женски ум већ је показао способност за све људске духовне тековине и постигнућа, и како нова покољења буду долазила, тако ће се и та способност развијати; просечна жена биће исто тако добро образована као и просечан мушкарац, а потом и боље, јер успаване моћи њеног духа биће подстакнуте на рад, који ће бити утолико већи уколико су оне вековима мировале. Жене се неће обазирати на оно што је било, и запрепастиће цивилизацију својим напретком. (1925)

СТИЦАЊЕ нових поља подухвата за жене, њихова постепена узурпација водећих места замаглиће и на крају избрисати женску сензибилност, угушиће материнске инстинкте, тако да ће брак и материнство можда

престати да постоје, а људска ће се цивилизација приближити савршеној цивилизацији

пчеле...

(1926)

УВИЈЕК сам мислио да жена има оне суптилне умне и душевне особине које су је чиниле надмоћнијом у

односу на

мушкарца...

Али, танкоћутна жена коју обожавам је сада нестала и уступила мјесто жени која мисли

да је њен највећи циљ да што више личи на мушкарца – у одијевању, гласу и дјелу

Свијет је искусио многе

... трагедије, али, по мени, највећа трагедија је садашња економска ситуација која је жену окренула против мушкарца и оне у много случајева успијевају заузети и његово мјесто у послу и индустрији. Растућа тенденција жене да засјени мушкарца је знак пропадања цивилизације.

ЖЕНИДБА

НЕРАДО читам ту тајну природе.

МИСЛИМ да књижевник или музичар треба да се ожене. Они тако добивају надахнуће које их води већем успеху. Али проналазач има тако жестоку нарав, са толико дивље, страсне способности, да би морао све да напусти и да се тако одрекне своје изабране области рада ако би се посветио жени. А и штета је што је тако; понекад се осећамо тако усамљени.

НЕ ВЕРУЈЕМ да можете да наведете много великих проналазача који су били ожењени.

...

НЕ САМО да сам неожањен, већ ни једна жена није никад ушла у моје мисли.

ЖИВОТ

ОД СВИХ разноврсних појава које природа пружа нашим чулима, ниједна нас не испуњава већим чуђењем него то изузетно сложено кретање, које у његовој свеукупности дефинишемо као људски живот. Одакле потиче? Шта је? Чему води? Све су то велика питања на која су мудраци свих времена настојали да одговоре.

Модерна наука каже: Сунце је прошлост, земља је садашњост, месец је будућност. Потекли смо из једне усијане масе а претворићемо се у ледену. Немилосрдан је закон природе и брзо и неодољиво нас вуче у смрт. Али не очајавајмо. Остаће ипак једна светла искра живота и једна шанса да се запали нова ватра на далекој

звезди...

хладноћа, без обзира на интензитет, не уништава клице органског живота; према томе оне могу да се

преносе кроз међузвездани простор. Иако можда никада нећемо моћи да схватимо људски живот, ми засигурно знамо да је то покрет.

З

ЗАСЛУГЕ

ЧОВЕК мора прво да остари и његов живот да буде запечаћен смрћу пре него што се његове заслуге процене без предрасуда.

ЗАНИМАЊЕ (ЖИВОТНО)

МОЈ РАД је увек био задовољство за мене, непрестани извор уживања; сви моји напори били су напори љубави. Никада нисам имао осећај ропства који толико спутава људе, тај умртвљујући осећај да морам да радим за друге све до краја живота. Пошто сам свој рад волео више од било чега, природно је да желим да га наставим све до смрти не желим одмора нити одступања од својих напора. Када би људи одабрали своје животно занимање у складу са својим темпераментом, укупна количина среће би неизмерно порасла у свету.

ВРЛО је тешко наћи човека који има све три квалификације: знање, правичност и несебичност.

ЗДРАВЉЕ

МОЈЕ здравствено стање је добро једноставно зато што сам живео опрезно и умерено ...

...

ШЕТАЈТЕ се много, једите најбољу ’рану и то полагано. Добро би било да читате што је лако и шаљиво.

ЗЕМЉА – МЕТАЛНА ЛОПТА

ОВА ПЛАНЕТА, поред све своје огромне величине, не претставља за електричну струју ништа више доли металну лопту ...

...

ЗЕМЉА – МОЗАК

ЈЕДНОГА ДАНА цела земљина кугла претвориће се у један огроман мозак. Чућемо и видећемо један другога као да смо лице у лице иако нас буде хиљаде миља раздвајале. (1934)

ЗЕМЉА – ПРОВОДНИК

КОЛИКО ГОД да је то изгледало немогуће, ова се планета упркос својим огромним димензијама, понаша као проводник ограничене величине.

ЗЕМЉА – СИЈАЛИЦА

ПРОТИЦАЊЕ довољне количине електрицитета у подесном облику, кроз горње слојеве атмосфере, учинило би да ваздух светли. Цела би Земља била претворена у џиновску сијалицу, а небо би ноћу било потпуно осветљено.

ЗНАЊЕ (СТИЦАЊЕ)

ПОСТОЈЕ опште истине, постоји знање које је човек одувек поседовао, дивотније од свега што открићем

само једне тајне у природи откривамо и

остале...

оне су ту, не крију се али ми смо често слепи и глуви за њих ...

СВАКО ЗНАЊЕ или формирање појмова произведено је кроз медијум ока, или као одговор на побуде

непосредно примљене на ретину или њиховим слабим секундарним ефектима и одјецима. Други чулни органи могу само позвати даља осећања која немају стварност постојања и којима се не могу формирати појмови.

развио сам пројекат неке врсте преноса слике, којим би се могло пренети знање о облику и тиме у великој мери уклонити препреке узајамној размени идеја.

...

Потпун успех се не може постићи ни на који други начин јер ми знамо само оно што можемо визуелно изразити. Без опажања облика нема прецизног знања. (1916)

ЗМАЈ ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ

ПЕСМЕ Змајеве су у толикој мери српске, да готово изгледа немогуће превести их на какав туђ језик. Оне се одликују оштром сатиром, која је слободна од волтеровске заједљивости, добросрдачношћу и непрекидним хумором, као и дубином и јачином израза.

ЗРАЦИ (КОСМИЧКИ)

ЈОШ ПРЕ него што је развијена теорија електрона ја сам утврдио да се радиоактивни зраци састоје од делића првобитне материје која се не може даље растварати, и прво је питање на које требало дати одговора било је, да ли је сунце напуњено са довољно високим напоном да би могло избацивати овакве делиће и да произведе запажена дејства. Ово је изискивало даља истраживања која су довела до чињенице да је напон на сунцу 216 билиона волти и да сва тако велика топла небеска тела емитују космичке зраке.

И

ИДЕЈЕ

КАО СВАКИ млад човек, ја сам имао и имам пуно планова, идеја, замишљаја,

идеала...

Човјек се маша за

хиљаду ствари, па од хиљаду може бити само једна добра, а од хиљаду добрих само једна остварљива гонећи се

за тим остварењен, мој живот био је непрестано треперење између агоније неуспјеха и блаженства успјеха.

(1892)

ИДЕЈА је права ствар, а оно што ми зовемо открићем, или практичном примјеном идеје, само је посљедица, или случај...

СА ИДЕЈОМ је слично као са омамљујућом висином на коју се пењете: испрва ствара нелагодност и ви се бојите да ће те пасти, сумњајући у сопствене снаге; али, ускоро, удаљеност метежа живота и утицај висине која побуђује храброст и одушевљење, умирује вашу крв; ваши кораци постају чврсти и сигурни, и ви почињете да видите – задивљујуће високо.

О НОВОЈ идеји се не сме судити по непосредним резултатима.

КАДА се једна идеја појави, она је по правилу сирова и несавршена. Рођење, раст и развитак су нормалне и природне фазе. Но са мојим проналаском (мотора за наизменичну струју, нап. прир.) је било друкчије. Ја сам постао свестан тога у једном тренутку. Затим, теорија, ма којико вероватна, мора обично да буде потврђена експериментом. За ону коју сам ја формулисао, то, међутим, није важило.

ПРАКТИЧНИ УСПЕХ неке идеје, независно од њене праве вредности, зависи од наклоности савременика. Ако се појављује баш у право време, брзо је прихваћена; ако не, онда ће проћи као пупољак управо изникао из земље охрабрен топлим сунцем, да би након тога био повређен и успорен у расту мразом који долази.

МОЈЕ ИДЕЈЕ су увек рационалне јер је моје тело један изванредно тачан пријемни инструмент. Све његове реакције су само одговори на подстицаје споља и правилно тумачење тих утицаја доводи, неизбежно, до истине.

НИЈЕ МИ ЖАО што други краду моје идеје, него ми је жао што немају своје.

...

НИЈЕДНА ствар на свету није потпуна и ни једна идеја није потпуно остварљива.

ИЗУМИ

НАПРЕДАК и развитак човјека битно овисе о инвенцији. Најважнији продукт стваралачког ума је изум. Његов је крајњи циљ потпуно овладавање ума природом и искориштавање њезиних сила за потребе човјечанства.

ЈА ИЗУМ тражим ради изума, као умјетник „l’art pour l’art”.

А ТО ЈЕ истина о свим мојим открићима, изумима и научним резултатима које сам објавио, да никад нисам проналазио оно што је непосредна потреба налагала него оно што сам ја сматрао да бих најрадије пронашао, без обзира на време.

ИЗУМИТЕЉ (ПРОНАЛАЗАЧ)

НАПРЕДАК и развој човека битно зависе од изумитељског дара. Он је најважнији производ човековог стваралачког ума. Његов крајњи циљ је потпуна превласт ума над материјалним светом и овладавање природним силама за потребе људи. То је тежак задатак за изумитеља, кога врло често погрешно схватају и не признају. Али, он налази огромну надокнаду у задовољству које произилази из његове моћи и осећања да он припада класи изузетно привилегованих људи, без којих би човечанство одавно ишчезло у љутој борби против немилосрдних сила природе. Ако говорим о себи, ја сам већ осетио пуну меру овог дивног задовољства које је било толико да сам у многим годинама свога живота осећао тај непрекидни занос. (1919)

НАШИ први покушаји су потпуно инстинктивни, подстакнути маштом, живом и недисциплинованом. Са годинама постајемо разумнији, све систематичнији и конструктивнији. Али, ови рани импулси, мада не одмах креативни, представљају значајан тренутак и могу да одреде наше судбине. Заиста, како сада то осећам, да сам их онда разумео и неговао уместо што сам их гушио, знатно више бих оставио свету. Али тек у зрелом добу сам схватио да сам изумитељ.

ДИВИО сам се делима уметника али су она, по мом схватању била само сенке и ликови у огледалу. Проналазач, сматрао сам, даје свету дела која су опипљива, која живе и делују.

НАСТОЈАЊЕ ИЗУМИТЕЉА је у основи спашавање живота. Било да укроћује силе, усавршава направе или обезбеђује нове удобности и лагодности, он доприноси сигурности наше егзистенције. Он је такође способнији од обичног човека да се заштити у опасности, пошто је пажљив у посматрању и сналажљив је.

ИНСТИНКТ

АЛИ, инстинкт је нешто што превазилази сазнање. Ми свакако имамо у мозгу финија влакна која нам омогућавају да опажамо истине до којих не бисмо могли доћи логичком дедукцијом и које бисмо узалуд покушавали да сазнамо хотимичним напором мишљења.

ИНТУИЦИЈА („ОСЕЋАЈ”)

У МОМ РАДУ, ја прво добијем „осећај” да постоји решење неког проблема. Овај осећај ми много значи, јер када га добијем, ја увек до краја успем да решим проблем. Вероветно је он индикација да је подсвест марљиво на путу, или је већ пронашла решење. Онда ја уопштено размишљам о проблему, не концентришући се посебно на било коју тачку.

ИНФОРМАЦИЈЕ (ОДАСВУДА)

ДОЋИ ЋЕ вријеме да, прелазећи океан паробродом, будете свакодневно могли читати новине са

информацијама из цијелога

света...

моћи ћете, уз помоћ малог инструмента и комадића жице забоденог у земљу,

разговарати са пријатељима у другом крају свијета, са истим таквим инструментом.

ИСТИНЕ

СВЕТ се креће полагано и тешко је сагледати нове истине.

УВЕК САМ сматрао својом дужношћу да храбро и без обзира на последице изразим сваку истину коју откријем, верујући да ако човек од науке не поступа на тај начин, његов рад није оно што би требало да буде. Потпуно сам свестан да неке од мојих идеја нису у сагласју са постојећим научним мишљењима али се надам да ће се установити како кривица није до мене.

ИСХРАНА

МОЈА ИДЕЈА је да развој живота мора да води ка таквим облицима постојања који ће бити могући без исхране и који неће бити спутавани одговарајућим ограничењима. Зашто једно живо биће не би могло да сву енергију која је потребна за обављање његових животних функција добије из окружења, уместо кроз трошење хране, и да трансформише неким компликованим процесом енергију хемијских комбинација у енергију одржања живота. (1901)

НА ЉУДСКО ТЕЛО гледам као на машину, и тако се управљам. Своје тело одржавам увек у чистоћи, као што подмазујем уљем своје машине, и не дајем прилике да у њему наступи неки поремећај. Најважније су исхрана и дијета. Ако машини не дајемо најбољу врсту горива, неће правилно радити. Зато се старам да регулишем рад своје машине према научним принципима и према законима планете на којој живимо. Ко што имамо дан и ноћ, тако и људски организам има два раздобља. Једно у коме се ради, а друго у коме се одмара. Према томе, први треба да послужи за произвођење енергије, а други за снабдевање тела материјалом који ће га крепити за време спавања. Још од ране младости бавио сам се физичком културом и проучавао разне теорије о исхрани. То ме је довело до закључка да храну треба добро сажвакати, јер се на тај начин помаже органима за варење. Проучавајући теорије исхране, употребљавао сам као храну млеко и чорбу од поврћа.

Ј

ЈЕВРЕЈИН

ГОСПОЂИЦЕ! Никад не верујте Јеврејину! 9

ЈЕЗИЦИ

...

ИСТРАЖИВАО (сам) научне записе на више од шест језика...

ЈУГОСЛАВИЈА

ЈУГОСЛАВИЈА има све услове за сјајну будућност, само ако буде имала добру управу, а народ се буде знао користити приликама што му их природа и положај пружају. (1934)

ПОНОСАН сам да сам Србин и поносан сам да сам Југословен.

УВЕК САМ сматрао својом дужношћу да храбро и без обзира на последице изразим сваку истину коју
УВЕК САМ сматрао својом дужношћу да храбро и без обзира на последице изразим сваку истину коју
УВЕК САМ сматрао својом дужношћу да храбро и без обзира на последице изразим сваку истину коју

9 „Једном приликом позвао је једну од својих секретарица и шапатом јој саопштио, као да је открио важну истину”. (Маргарет Чејни, председница Теслиног меморијалног друштва).

Теслин лик на „инфлационој” новчаници од 5 милиона динара, 1993.

К

КАРТАЊЕ

Над књигом Руђера Бошковића

У друштву са тада чувеним српским боксерима браћом Живић

У МОЈИМ сстудентским данима упознао сам шта значи провести четрдесет и осам сати без прекида за карташким столом, доживљавајући притом врло јаку емоцију, ону о којој многи мисле да је најјача за коју се зна, али она је млака и бљутава упоређена са оним узвишеним тренутком када видите да ваш вишенедељни труд доноси плод у виду неког успелог огледа који потврђује ваше теорије.

КИШЕ

ХОДАО сам брдом, покушавајући да се склоним од надолазеће кише. Небо је било јако облачно, али није почело падати све док, у једном тренутку, није сијевнуло и загрмило, а онда се сручио страшан пљусак. Схватио сам да су те двије појаве међусобно повезане, као узрок и посљедица. Мало размишљања о томе навело

ме на закључак да количина кише која пада увелико зависи и од електричне енергије. Кад би могли произвести електричне ефекте потребног квалитета, цијела планета и услови на њој би могли бити измјењени. Могли би

наводњавати

пустиње...

зауздати природу у људске сврхе.

КЊИГЕ

ОД СВИЈУ срвари највише сам волео књиге. Мој отац имао је велику књижницу, и кад год сам могао, ја сам покучавао да удовољим мојој страсти за читањем. Он ми не би дозвољавао и знао би се наљутити кад би ме ухватио код читања. Знао би сакрити свећу, кад би пронашао да ја потајно читам. Није хтео да кварим очи. Али ја сам се домогао лоја, начинио сам калуп и правио танке свеће, а после сваку ноћ закривао сам кључаницу и друге пукотине на вратима, и тако сам читао док су остали спавали, често до дана, док мајке не би устала на свој тешки посао.

КОЛОРАДО

ПРЕ СВЕГА, човек је запањен констатацијом изванредне чистоће атмосфере, што се најбоље потврђује јасноћом и оштрином контура предмета на великој удаљености. Захваљујући изванредној чистоћи и сувоћи атмосфере, звукови се пристиру до зачуђујућих даљина. Ми обично говоримо о „сунчаној Италији”, али у поређењу са Колорадом, та земља би могла бити сличнија магловитој Енглеској. Речено ми је да једва десет до двадесет дана у години сунце не сија...

КОМПЕНЗАЦИЈА (ЗАКОН)

ЧВРСТО

верујем

пожртвовању.

у

закон

компензације.

Истинске

награде

су

увек

сразмерне

уложеном

раду

и

КОМУНИЦИРАЊЕ (БЕЖИЧНО)

ИМАМО све разлоге да предвидимо да ће се у будућности, која није веома далеко, преносити већина

... телеграфских порука преко океана без каблова. За мале даљине потребан нам је „бежични” телефон; за веће

које треба премостити је рационалнија „бежична” телеграфија. Добро замишљено постројење за реализацију комуницирања без жица треба да има вишеструко веће радне капацитете него кабл, а коштало би неупоредиво мање. (1900)

ИДЕЈА КОМУНИКАЦИЈЕ са другим световима је стара идеја. Али годинама она је била означавана само као никад остварив песнички сан. Па ипак, са проналаском усавршавањем телескопа, као и са све већим познавањем неба, ова идеја све јаче утиче на нашу машту, а научна достигнућа из каснијег деветнаестог вака,заједно са тенденцијом према гетеовском идеалу природе, интензивирали су је до таквих размера да изгледа да јој је судбина да постане доминантна идеја века који је управо започео. (1901)

МОЈА МЕРЕЊА и калкулација су показали да је савршено изводљиво произвести на нашој кугли... електрично кретање такве јачине, да (без и најмање сумње) његови ефекти буду видни на неким од ближих планета као што су Венера и Марс. Тако се од обичне могућности интерпланетарног комуницирања ступило у фазу вероватноће.

КОНКУРЕНЦИЈА (ЗДРАВА)

СВЕОПШТИ

показатељи комерцијалној конкуренцији.

...

непогрешиво

указују

да

се

најбољи

резултати

увек

постижу у

здравој

КОНЦЕНТРАЦИЈА

МОЈЕ могућности су ограничене и понекад се деси да ме нешто омета у настојањима да решим проблем пред којим се налазим. То за мене тада постаје, буквално, питање живота и смрти јер неопходност да нађем решење постепено постаје толико велика да сам апсолутно неспособан да је надвладам ма колико јако и упорно бих на то ангажовао моћ своје воље. Мало – помало то ме доводи до најинтензивније концентрације, уз опасност да дође до тромба или атрофије у неком делу мозга. Изгледа ми да већ видим своју пропаст али сам, слично човеку који не може да се одупре када га гурају према ивици водопада, беспомоћан и резигниран. У том процесу концентрације, најснажнији напор захтева истеривање из свести старих утисака који, после сваког потискивања у свести, искачу као чепови на површину воде и неће да остану доле.

КОРИСТ

ЈА НЕ СТВАРАМ смртоносна оруђа, ни за један народ, па чак ни за моје Србе! Ја радим на науци, која ће добрим користити целом људском роду.

КРЕТАЊЕ

ГЛЕДАЈУЋИ сав тај ужурбани свет око нас, сву ту компликовану масу у њеном свакодневном пулсирању и кретању, шта је то него огромни механизам часовника који покреће нека опруга.

...

Л

ЛЕПОТА

КАО ЏОН Раскин и ја изјављујем да нећу убити нити повредити ниједно живо биће без потребе, нити уништити било коју дивну ствар, већ ћу тежити да сачувам све што је драгоцено и живо и да негујем природну лепоту на Земљи.

ЛЕТЕЊЕ

УЖИВАО сам у пуној мери у заносном осећању летења у сновима, и не само то, одувек сам у будним сатима дуго замишљао да лебдим у ваздуху и у детињству сам у тој илузији проналазио велико уживање.

Љ

ЉУБАВ

ВЕЛИКИ је човек онај који својим умним даровима и способностима наткриљује остале људе, али све то крунише љубављу према човечанству, да му помогне да што пре изађе из беде која га притиска: страха, глади, незнања, болести...

НАУМИО сам да сав свој живот посветим раду и с тог разлога одрекао сам се љубави и друштва добре жене; а и више од тога.

М

МАЈКА

MOJA МАЈКА је потицала из једне од најстаријих породица у нашем крају и припадала је лози проналазача. Њен отац и њен деда су изумели многобројна оруђа за домаћинство, ратарство и друге сврхе. Она је заиста била велика жена, ретке умешности, храбрости и моралне снаге, која се храбро супротстављала животним невољама и стекла многа тешка искуства. И после шездесете, прсти су јој били још толико спретни да је могла оно што очима види, рукама да створи.

МОЈА МАЈКА била је генијална жена, која је била особито надарена снагом интуиције.

ПРИПИСУЈЕМ утицају своје мајке сву инвентивност коју поседујем.

МОЈА МАЈКА је била жена изузетне снаге интелекта и ретке храбрости, која се суочавала са својом судбином савршено самоуздржано ...

МАЈКА је разумела човеков карактер и знала је да се спасење може постићи само сопственим напорима.

МАРС

ШТО СЕ ТИЧЕ питања о опћењу са другим планетама, ја се надам, да ће се у ближој будућности учинити срећан покушај, не помоћу светлости, јер светлост пролазећи распршава се, док би звучан глас (sound ware), опредељен, што се тиче утисака, и позитиван у разашиљања (постигао) жељену сврху. То је управо, у што се ја тврдо надам (могућност општења са Марсом). Људи на Марсу имају бити разумни; те ако ми пошаљемо звучне таласе у одређене размаке времена, они ће брзо разумети, да ми хоћемо њима да приопштимо знакове те цели наш сустав знакова биће им одједном разумљив. (1897)

МАТЕМАТИКА

СТРАСНО сам волео математику и често од професора добијао похвале за брзо рачунање. А ту брзину

... приписујем одговарајућој лакоћи да визуелно замишљам бројке и раћунске радње, али не на уобичајен интуитивни начин, већ као у стварном животу. До извесног степена сложености било ми је савршено свеједно да ли сам их написао на табли или сам их замислио у машти.

МАТЕМАТИЧАР САМ, и израчунавам све, тако да ми није уопште потребно много експеримената, и нећу се преварити ни за 0,00005 процената.

ГОТОВО да не постоји ствар која се не може третирати математички и чији се ефекти не могу предвидети или резултат одредити унапред из постојећих теоријских и практичних података.

МАТЕРИЈА

ЈОШ ОДАВНО он (човек) је препознао да сва преметљива материја потиче од неке првобитне супстанце – која испуњава сав простор, од Акаше или светлосног етра, на који делује животворна Прана или стваралачка сила, која у свом бескрајном кружењу даје живот свима стварима и појавама. Та првобитна супстанца, бачена у бескрајно мале вихоре брзине, постаје груба материја; ако сила ослаби, кретање престаје, нестаје материје, и она се враћа у првобитну супстанцу. Може ли човек да влада овим највеличанственијим, најстравичнијим процесом у природи? Да ли је он кадар да тако савлада неке неисцрпне енергије да раде по његовој наредби и, штавише, да их натера просто да раде силом његове воље? Ако би то могао постићи, човек би имао моћ безмало безграничну и натприродну. По његовој наредби, и са врло мало труда с његове стране, стари би светови нестајали анови би настајали по његовој замисли. Он би могао да ухвати, згусне и сачува етеричне облике своје маште, пролазне слике својих снова. Могао би да изрази све творевине свога духа, у ма којој сразмери, у облицима конкретним и неразоривим. Могао би изменити величину ове планете, владати њеним годишњим добима, водити је кроз дубине васионе путем који би сам

изабрао. Могао би изазвати сударе планета и створити своја сунца и звезде, своју топлоту и светлост. Могао би створити и развити живот у свима његовим бескрајним облицима. Створити или уништити материјалну супстанцу, натерати је да узима облике по његовој жељи, била би највиша манифестација моћи људског ума, његова најпотпунија победа над физичким светом, круна његових успеха, што би га ставило поред његовог Творца, допринело остварењу његове коначне судбине.

НЕМА мртве материје, јер по целој бескрајној васељени све се креће, све трепери, све живи.

МАЧАК

ОСЕТИО САМ потребу да помилујем Мачка по леђима. Оно што сам видео било је чудо од којег сам

занемео ...

Мачкова леђа била су покривена светлошћу, а моја је рука произвела пљусак пуцкетавих искри

довољно гласних да би се чули по целој кући. Да ли је природа дивовска мачка? Ако је тако ко њу милује по леђима? То може бити само Бог, закључио сам.

МАШИНА

Направити машину која би радила као да је део људског бића – не само механићка шема, која се састоји од ручки, шрафова, точкова, квачила, и ничег више, већ машину која отелотворује један виши принцип, који ће

...

јој омогућити да изводи своје дужности као да поседује интелигенцију, искуство, разум, расуђивање, душу! Овај закључак је резултат мојих размишљања и посматрања током читавог мог живота.

МАШТА

У

И дању и ноћу сам путовао у машти – видео сам нова места, градове, земље и све време

сам се трудио да те замишљене ствари видим јасно и разговетно у свом духу. Замислио сам да сам живео у разним земљама, које никада нисам видео, па сам правио и замишљена познанства, која су ми била врло драга и изгледала као потпуно истинита. Тако сам стално радио до седамнаесте године, када сам почео озбиљно да размишљам о проналасцима. Онда сам се, на своју радост, уверио да врло лако могу да представљам ствери визуелно. Нису ми били потребни модели, цртежи или огледи. Све сам их могао видети у своме духу ...

ПУСТИТЕ машту да ради за вас.

МЕСЕЦ

МЕСЕЦ РОТИРА, али не око сопствене осе, већ око осе која пролази кроз центар теже система Земље – Месец, на даљини 2.899 миља од центра Земље.

МЕТОД РАДА

ИМА ЉУДИ који оног тренутка кад хоће да конструишу нешто или да ураде неки посао, залете се без довољне припреме и одмах уђу у појединости, уместо да се држе средишне идеје. Они могу постићи резултат, али жртвују квалитет. Ево, укратко, моје методе. Кад зажелим да пронађем неку ствар, ја се у духу бавим својом идејом месецима или годинама. Кад год то осетим, ја се упустим и размишљам о проблему без намерног удубљивања. То је време инкубације. Затим долази период непосредног напора. Врло пажљиво тражим решења која ми изгледају могућна. Размишљам, и постепено усредсређујем своје мисли на уже поље испитивања. А када намерно размишљам о проблему у његовим специфичним облицима, онда почињем осећати да ћу можда наћи решење. И чудна је ствар да, чим почнем тако да осећам, ја одмах знам да сам заиста решио проблем, и да ћу постићи оно за чим тежим. Пре него што ишта ставим на хартију, цела је мисао већ разрађена ментално. У духу ја мењам конструкцију, вршим исправке на боље, па чак и радим са тим изумом. Иако никада не правим цртеж, ипак могу да дам радницима потребне мере свих делова, а када буду готови, онда сви делови одговарају један другом тако тачно као да сам израдио стварне цртеже. Мени је свеједно да ли радим са машином само у духу или је заиста испитујем у радионици.

НЕ ЖУРИМ се започети с практичним послом. Кад ми се јави идеја, одмах је у својој машти почињем градити. Мијењам конструкцију, усавршавам је и већ је у мислима покрећем. Посве ми је неважно покрећем ли своју турбину у мислима, или је испитујем у лабораторији. Чак примјећујем кад нешто није у реду. Нема никакве разлике, штовише, резултати су исти. Тако могу брзо развити и усавршити замисао, а да ништа не додирнем. Кад сам толико одмакао у проналаску да могу све усавршити и кад не откријем никакву грешку, уобличавам тај коначни производ ума. Мој проналазак ради управо како сам и замислио, а покуси теку точно како сам планирао.

МИЛОСРЂЕ

ПОСТОЈИ у васиони неко језгро из којег добијамо сву снагу, сва

надахнућа...

кад хоћу да му придам какав

материјални атрибут, онда мисли да је то светлост, а када покушам да схватим духовно, онда је то лепота и самилост.

ПРОСЈАКА не могу да одбијем, иако кадгод мислим да би требало. Знам да их је међу њима много од заната, али не могу га одбити и гледати како преда мном стоји и моли.

МИР (УНИВЕРЗАЛНИ)

СВЕТСКИ мир је диван сан који се не може реализовати одједном.

МИР једино може доћи као природна последица свестраног просвећивања и стапања раса, а ми смо још увек далеко од тог сретног остварења.

ЗА УНИВЕРЗАЛНИ мир, претпостављајући да је у најдубљем смислу остварив, није потребна вечност да би се остварио, колико год (не)вероватно ово изгледало судњећи према неразумљиво спором развоју свих великих реформаторских идеја у прошлости. Човек, као физичка маса у покрету, нераздвојив је од инертности и спорости у својим животним манифестацијама, али из овога не следи да било која фаза или било које перманентно стање егзистенције мора неизоставно бити постигнуто кроз успорени процес развоја. (1905) Али, да ли ће се икада остварити сан о свеопштом миру? Надајмо се да хоће. Када се сав мрак разбије светлошћу науке, када се све нације стопе у једну, а патриотизам се идентификује с религијом, када буде један језик, једна земља, један циљ, тада ће овај сан постати јава.

АЛИ могуће је, да чак и онда када се све расе на земљи уједине у једну са заједничким језиком и обичајима, када се патриотизам замени једним вишим заједничким идеалом, природан и неумољив закон, исти онај који планетама омогућава егзистенцију у бескрајним небулама, може довести до стварања новог нуклеуса сукоба и силе. Стални мир, на крају, можда је само Химера, стање које је због саме природе људског бића неостварљиво на земљи.

МИСАО

СТЕКАО сам велику лакоћу у повезивању узрока и последице. Ускоро сам постао свестан, на своје изненађење, да је свака мисао која би ми се јавила условљена спољном импресијом.

МОРА СЕ пронаћи начин за интерпретације мисли и тако омогућити да сви облици људског напора сведу на заједнички еквивалент. Неизвесно је да ли је тај проблем уопште решив.

...

МИСЛИ сам посветио готово све своје будне сате.

МОЗАК

НИЈЕ истина, како Декарт мисли, да је мозак акумулатор. Нема сталног записа у мозгу, нема похрањеног знања. Знање је слично одјеку који тражи побуду да би настао.

МОЈСИЈЕ

МОЈСИЈЕ је несумњиво практичан и вешт електричар, далеко испред свог времена. Библија тачно и детаљно описује машину којом се електрицитет стварао помоћу трења ваздуха о свилену завесу и скупља у

кутију направљену као кондензатор. Могуће је претпоставити да је синове Аронове убило пражњење високог напона и да су весталске ватре у Римљана биле изазване електрицитетом.

МОЛИТВА

ЈОШ од младости, прије спавања, клечећи на голим кољенима, молио (сам се) Богу. ... тако сам се молио све до своје педесете године. Од тога се доба молим другачије, но то је свеједно, суштина је иста, и ја се молим Богу свакога дана.

...

МОРАЛ

МОРАЛНА опуштеност је ужасно зло које трује дух и тело.

МОТОР

ЉУДИ више неће бити робови рада: мој мотор ће обављати посао света!

Н

НАГРАДЕ

ИСТИНИТЕ награде су увек у сразмери са радом и жртвама.

НАДА

ПОЛОВИНУ времена ја сам као човек који је осуђен на смрт а пола времена сам најсрећнији смртник. Све је само нада.

НАПРЕДАК

НАПРЕДНИ развитак човеков зависи од правила живота.

КАДА се природна склоност претвори у страствену жељу, ка жељеном циљу напредује се у чизмама од седам миља.

СВАКА новооткривена чињеница, свако ново искуство или елеменат, додати нашем знању и домену разума, делују у истом циљу, те због тог мењају правац кретања који, међутим, мора увек да се одиграва према резултантама свих тих напора које ми тада карактеришемо као разумне; то значи и корисне по нас; чувају нас или доносе профит или су практични. Ти напори се тичу нашег свакодневног живота, наших потреба и угодности, нашег рада и посла; а то је оно што човека гура напред.

РАЗВОЈ и богатство, успех народа, напредак целе људске врсте, одређени су расположивом енергијом.

НАСЛЕЂЕ

ЈЕДИНКА је ефемерна, расе и нације долазе и одлазе али човек остаје. Ту је огромна разлика између јединке и целине. Ту се исто тако може наћи делимично објашњење за многе од оних изванредних појава наслеђа, које су резултат безбројних векова слабог али сталног утицаја.

НАУКА

А НАУКА? Ја сам се оженио науком.

ДА СЕ НАУКА може остварити упражњавањем саме математике је новост за мене, јер ја сам одувек сматрао да су чињенице које се могу демонстрирати симболичким процесима малобројније и од мање важности у односу на велике истине досегнуте искуством.

НЕЗНАЊЕ

НЕМА СУМЊЕ да од свих отпора трења онај који највише успорава људско кретање је незнање. Није без разлога рекао Буда, човек мудрости: „Незнање је највеће зло света”. Трење које резултира из незнања и које се знатно повећава због бројних језика и националности, може да се смањи само ширењем знања и унификацијом хетерогених елемената човечанства.

МНОГО већи број људи није свестан шта се догађа око њих и у њима и милиони постају жртве болести и умиру пре времена управо због тога. Непотпуно запажање је само облик незнања и одговорно је за многа болесна схватања и победе лудих идеја

НЕПРИЈАТЕЉИ

НЕМОЈТЕ се светити непријатељима злом, нити се против њих борите нечасним средствима. Старајте се да их часним средствима и добром победите. (1926)

МОЈИ НЕПРИЈАТЕЉИ били су веома успешни портретишући ме као песника и визионара, али ја морам да изнедрим нешто комерцијално без одлагања.

НИЈАГАРА

БИО САМ очаран описом Нијагариних водопада који сам пажљиво прочитао, а у машти сам замислио велики точак који покрећу ови слапови. Рекао сам ујаку да ћу отићи у Америку и тамо остварити свој пројекат. Тридесет година касније видео сам како се моје идеје остварују на Нијагари и дивио се недокучивој тајни ума.

НОВАЦ

МИСЛИТИ се може и без новца у џепу.

ЈА НЕ РАДИМ за новац. Ја не водим бригу, хоће ли се мој патент продати, него хоће ли науци користити. Ја нисам практичар, нити се бавим ситним проналасцима, који се брзо популаришу и продају. То су звезде, које се брзо гасе. Ја радим на научној теорији, којом крчим пут кроз непознате светове и постављам темељ на ком ће будући нараштаји зидати нови свет. (1919)

НОВАЦ је безначајна ствар, али за велику историјску част да будем први који је постигао ово чудо (малог

... компактног уређаја помоћу кога би се снага у знатној јачини могла слати у међузвездани простор на коју год даљину, и то без и најмањег растурања) био бих скоро готов да дам и свој живот.

МЛАД ЧОВЕК не треба да жали што нема милионе да развије неку идеју. Размишљање не кошта ништа, а помаже да се створи идеја.

СВОЈЕ патенте нисам пријављивао јер мрзим патенте. Чему патенти, чему искоришћавање права? Своје идеје сам давао човечанству да их користи. Довољно ми је да имам добру лабораторију, кров над главом и храну. Новац ми није потребан.

Теслина хидроелектрана отворена 1896. године на Нијагариним водопадима Њ ЊУ ДИЛ Теслини генератори у хидроелектрани на

Теслина хидроелектрана отворена 1896. године на Нијагариним водопадима

Њ

ЊУ ДИЛ

Теслина хидроелектрана отворена 1896. године на Нијагариним водопадима Њ ЊУ ДИЛ Теслини генератори у хидроелектрани на

Теслини генератори у хидроелектрани на Нијагариним водопадима

„ЊУ ДИЛ” 10 је стални покретни план који никада не може да успе већ симулира оперативност константним приливом туђег капитала. Већина мера које су примењене јесте улагивање гласачима и неке су разорне зе успостављену индустрију и отворено социјалистичке. Следе богатства високим порезима ако не и

конфискацијом...

(1934)

ЊУТН

ЈАБУКА је много али је један

Њутн...

Њутн је чекао управо ону јабуку која је пала испред њега.

О

ОДМОР

СВЕ ДОК провиђење функционише ја сам заштићен од опасности која долази од прекомерног рада, која прети идругим изумитељима и, узгред речено, мени не требе одмор који је неопходан већини људи. Када сам потпуно исцрпљен, ја радим исто што и црнци који „природно заспе док белци брину”. Усуђујем се да ову теорију објасним са свога становишта – у телу се вероватно, мало – помало , нагомилава одређена количина неког отрова и ја тонем у готово летаргично стање, које траје тачно пола сата.

ОКО

МЕЂУ свим органима око је, рекао бих, најинтересантније и најчудније. Око је најдрагоценији, најнеопходнији орган, оно је она велика капија кроз коју сва сазнања улазе у нашу свест. Потом, оно је најинтимније везано за наш разум. Тако је тесан тај однос, да врло често каже да се сама душа у очима огледа.

...

МИСАО, дух и ум без ока не би могли постојати.

ФУНКЦИЈА ока је да пројектује слику на ретину и да саопшти информацију влакнима оптичког нерва. Верујем да свака мисао повратном акцијом изазива сличан поремећај и да се интерпретацијом овог ефекта на ретини, слика може пројектовати на екран. Ова слика је повезана са мишљу на потпуно идентичан начин као оригинални утисак. Ми имамо на располагању одређене експерименталне чињенице али је крајње тешко усавршити уређај за остварење овог задатка. Како сада ствари стоје, иако сам провео много година у студирању овог проблема, мој главни ослонац у раду је још увек нада. (1919)

10 Програм јавних радова спровођен од стране администрације председника Франклина Делана Рузвелта а ради изласка из велике економске кризе 1929-1933.

ОРУЖЈЕ

МИСЛИМ да свако ново оружје које се изуме, сваки нови корак који се направи у том правцу, само привлачи нове таленте и вештине, ангажује нове напоре, даје нови подстрек и тако само подстиче даљи развој.

...

(1900)

ОТАЦ

ИАКО морам сву своју инвентивност захвалити мајчину утицају, вежбе које ми је отац давао биле су веома корисне. Садржавале су мноштво задатака, погађао сам шта отац мисли у том тренутку, откривао недостатке у некој форми или изразу, понављао дуге реченице или напамет рачунао. Лекције су имале за циљ да развију моћ памћења, расуђивања и, посебно критичког односа према појавама и људима.

П

ПАМЋЕЊЕ

НEMA памћења или способности чувања засноване на трајним утисцима. Оно што описујемо као памћење само је повишена пријемчивост на поновљене надражаје.

ПАКАО (ЗЕМАЉСКИ)

НЕПРИЈАТЕЉ ће моћи уништити сваки град на било којој удаљености, а да га ниједна земаљска сила неће у томе моћи зауставити. Ако желимо да спречимо растућу збрку и променимо стање ствари које ће глобус преобразити у пакао, ми треба да поспешимо развој летећих машина и бежични пренос енергије, улажући у њега све снаге и све националне изворе без икаквог одлагања. (1914)

ПАРАПСИХОЛОГИЈА

ОД ОНОГ дана када почне проучавати парапсихолошке појаве, наука ће за десет година напредовати више него у свим вековима своје историје...

ПАТРИОТИЗАМ

СВЕ ДОК постоје различите националности биће и патриотизма. Пре него што се успостави коначан мир то осећање се мора одстранити из наших срца. Његово место заузеће љубав према природи и научни идеали. Наука и открића су моћне силе које ће до тога довести.

ПЕРПЕТУМ МОБИЛЕ

МОЈ ЦИЉ је да пренесем читаоцу утисак о немогућности конструисања такве машине. Али оно што можемо учинити и што ћемо сигурно остварити на крају, јесте коришћење енергије из Природе на такав начин да ће за све практичне сврхе то изгледати као да имамо перпетум мобиле. Овај резултат ја покушавам да остварим у мојој саморадној топлотној машини, која представља машину која узима сунчеву топлоту и претвара је у користан рад без потребе коришћења горива било које врсте.

ПИОНИР

НЕИЗБЕЖНА

је...

последица закона да пионир који је далеко испред свог времена не наиђе на

... разумевање и мора да трпи бол и разочарање и да се задовољи вишом наградом коју ће му доделити будуће генерације.

ЈА НЕ марим за нападе. Мој рад је за будућност и када би га одједном сви разумели, ја не бих био пионир.

ПОБЕДА

ИЗНЕНАДИТИ значи ударити, а

ударити значи победити.

ПОДСТИЦАЈИ

СВЕСТ о спољашњем утиску који ме подстиче на било који напор – умни или физички – увек постоји у мени. Само у врло ретким приликама, када сам био изузетно концентрисан, имао сам потешкоћа да нађем изворни подстицај.

ПОЕЗИЈА (НАРОДНА)

УКОЛИКО се тачно

сећам...

почео сам да дељем мачеве од комада намештаја које сам могао добавити. У

... то време био сам под утицајем и пун дивљења према подвизима јунака. Имао сам обичај да проведем сате косећи своје непријатеље у облику стабљика кукуруза, што је упропашћавало летину па сам добијао ћушке од

своје мајке. Штавише, те ћушке нису биле форме ради, већ и те како праве.

ПОЉОПРИВРЕДА

ВЕОМА је близу време кад ћемо имати под потпуном контролом атмосферске падавине. Тада ћемо моћи да извлачимо неограничене количине воде из океана, да развијемо ма коју количину енергије по жељи, и да потпуно преобразимо земаљску куглу наводњавањем и интензивном пољопривредом.

ПРИВИЂЕЊА

ПО МЕНИ, привиђења су

...

део рефлексног деловања мозга, под неким изузетним утицајем.

ПРИРОДА

НЕМА ствари која би била тако вредна проучавања као природа.

ДОДИР (у дечаштву, нап. прир.) са природом ми је освежио душу и тело. Размишљао сам и планирао и

... започео многе идеје које су, по правилу, биле варљиве. Моја визија је била јасна, али сам принципе познавао врло ограничено.

НИШТА није примамљивије и важније за проучавање од природе. Схватити тај велики механизам, пронаћи силе које у њему раде и законе који њиме управљају, јесте најузвишенији задатак ума човечијег.

ПРИРОДА (ЉУДСКА)

НЕЗАХВАЛНО је бавити се прорицањима, али научно предвиђање је користан напор, а био би и још више користан кад људска природа не би била тако склона да не слуша савете и да се не обазире на већ пређене лекције. Пошто је претходно проучио ситуацију, стручњак може да предвиди извесне догађаје врло поуздано.

ПРОБЛЕМИ

...

МОЈ (ЈЕ) обичај да увек научно анализирам сваки проблем у чије се решавање упустим...

ПРОЈЕКТИЛИ (РАКЕТЕ)

МОЋИ

ЋЕМО...

да шаљемо пројектиле на много веће удаљености, а они, ни на који начин неће моћи бити

ограничени тежином или запремином експлозивног пуњења, моћи ћемо да их поринемо по команди, да их зауставимо у лету и опозовемо и да их поново пошаљемо и извршимо експлозију по жељи; па и више од тога, кад је објекат напада једном изабран, они никада неће промашити пошто су све шансе у том смислу

елиминисане. Али главна карактеристика овог оружја тек треба да се истакне: наиме, оно се може направити тако да одговара само на одређени сигнал или тон, оно може да се оспособи селективном моћи...

ПРОМЕНА

УСЛОВИ данас нису резултати од јуче и зато се радикална промена не може спровести сутра.

ПУТОВАЊА (БРЗА)

ДОЋИ ЋЕ време када ћемо моћи да доручкујемо у Њујорку, а да вечерамо у Београду. Ја то нећу дочекати...

Р

РАД

НАШ РАД, да

би био најбољи

могући, мора бити попут рада онога који сади – за будућност, и пун

самоодрицања и племенитости циља. Његова награда, када најзад стигне, тиме је слађа, јер је дуго одлагана.

ПОКРЕТАЧКА СНАГА значи рад. Да би повећали силу која убрзава људско кретање, треба дакле, више да радимо.

РАДАР

МОЖЕМО да утврдимо релативни положај или курс једног предмета који се креће, као што је брод на мору, даљину коју прелази, или његову брзину; или можемо да пошаљемо преко земљине кугле талас електрицитета који се простире брзином којом желимо, од корака корњаче до брзине муње. (1900)

...

ПОСТОЈИ могућност да се утврди мјесто подморнице с помоћу електромагнетских валова. Ако сноп сконцентрисаних валова, произведених помоћу осцилатора врло високе фреквенције, емитирамо у једном дјелићу секунде, па га, послије рефлектирања од подморнице, учинимо видљивим на флуоресцентном застору на лађи која је сноп избацила или на неком другом броду, онда можемо утврдити гдје се подморница налази...

(1917)

РАДИО

РАДИО ће доћи човечанству у свом пуном значењу као

ураган...

Једнога дана постојаће, рецимо, шест

великих бежичних телефонских станица у светском систему које ће спајати све становнике земље једне с другим не само путем гласа већ и путем слике. (1915)

ЈЕВТИНА и једноставна направа, која ће моћи да се носи у џепу, моћи ће да се подеси било где на мору или копну, и примаће светске вести или поруке које су јој специјално намењене. Тако ће цела земља бити претворена у велики мозак, способан да одговори у било ком од својих делова.

РАЗМИШЉАЊЕ

БИЈЕ МЕ глас да сам један од највреднијих радника а можда и јесам, уколико је размишљање исто што и рад, пошто сам му посветио све своје будне сате. Али, уколико се рад схвата као одређено деловање у одређено време према строгим правилима, онда сам ја вероватно један од највећих доколичара. Сваки напор под принудом захтева жртвовање животне енергије. Никад нисам платио ту цену. Напротив, ја сам сазревао размишљајући.

ЧОВЕК не треба да жури у супротстављању закључцима које су створили безбројни генији који су

... провели своје животе покушавајући да одгонетну судбину људске расе. Појединац, ма колико способан и информисан, може бити делимично несвестан, ако не и потпуно слеп, за чињенице одређене врсте, које могу бити сасвим јасне другима.

РАТ

РАТ ЈЕ негативна сила и не може се претворити у позитиван смер без међуфаза. (1900)

СВАКА земља мора бити способна да се сама брани уколико буде потребно. (1900)

КАД ЈЕ у питању сигурност једне земље од инвазије, занимљиво је приметити да она зависи од релативног а не од апсолутног броја појединаца или димензија снага, чак и кад би свака земља сразмерно смањила ратну силу, сигурност би остала неизмењена. (1900)

СЛЕДЕЋА промена, која би природно уследила као резултат савременог развоја, треба да буде стално смањивање броја људи ангажованих у рату. Апарат ће имати нарочито велику моћ али ће њиме управљати само неколико људи. То ће довести до све веће афирмације машине или механизма, којим ће управљати све мање људи као један од елемената ратовања, па ће апсолутна и неизбежна последица тога бити напуштање великих, гломазних, спорих јединица, којима се тешко управља. Главни циљ ће бити највећа могућа брзина и максимални степен емитовања енергије из ратног апарата. Губици живота постаће све мањи, коначно, сталним смањивањем броја појединаца, срешће се машине у надметању без крвопролића, народи ће бити само заинтересовани, амбициозни посматрачи. (1900)

МАДА се тако може причинити, самовољни људски поступци никада не могу да проузрокују рат. Он је увек мање или више непосредан резултат космичког поремећаја који је највише повезан са Сунцем.

(1914)

ВЕРОВАТНО ће доћи и до још већег рата, између уједињених раса истока и запада. (1914)

РАТ СЕ не може избећи све док се не уклони узрок његовог поновног јављања, а то је по последњим анализама огромно пространство планете на којој живимо. Једино уколико избришемо раздаљине између људи у сваком смислу путем преношења вести, превоза путника и робе и преноса енергије, једнога дана ће се створити услови који ће обезбедити трајно пријатељство међу људима. Ми сада највише желомо да се зближимо и да се боље разумемо међу собом и међу народима широм света и да се ослободимо фанатичке посвећености узвишеним идеалима националног егоизма и поноса који увек имају тенденцију да сурвавају свет у преисторијско дивљаштво и сукобе. Ни лига Народа (нап. прир.) ни парламентарни акти никада неће спречити такву несрећу. То су само нови трикови, који слабе препуштају на милост јакима. (1919)

...

НЕ МОГУ више да издржим. Рат је страшна ствар. (1943)

РЕЗОНАНЦИЈА

ПРОБЛЕМ произвођења светла сличан је проблему одржавања одређеног веома високог тона помоћу звона. Можда би требало рећи – тона који се једва чује; па чак ни ове речи не могу то јасно илустровати, толико је чудновата осетљивост ока. Можемо јако и дуго дувати, потрошити пуно енергије, а да не добијемо оно што желимо; или, можемо одржавати тон ударајући пажљиво и нежно и бити ближе жељеном циљу употребом много мање енергије.

РЕЛИГИЈА

НИКАДА нисам имао ни најмањег разлога за измену својих погледа на телесне или духовне појаве, за

... шта апсолутно нема никаквих основа. Веровање у ово је природна појава духовног развоја. Религијска учења (догме) више нису прихватљива у свом изворном облику, но сваки појединац полаже наду у неку врсту натприродне силе. Сви ми морамо да имамо неки идеал да бисмо владали собом и обезбедили задовољство, но небитно је да ли је то вера, уметност, наука или било шта друго, докле год испуњава своју функцију

дематеријализоване силе. Суштински је важно за мирољубиво постојање човечанства као целине да превлада једна заједничка концепција.

ИАКО нисам верник у ортодоксном смислу, препоручујем религију, прво зато што сваки појединац треба да има неки идеал – религиозни, уметнички, научни или хуманитарни – да би дао смисао животу. Друго, зато што све велике религије садрже мудре прописе који се односе на начин живота и који важе данас као и у време када су пропагирани.

МОГУ, такође, да кажем да сам у срцу дубоко религиозан, мада не у ортодоксном значењу те речи, и да се одајем сталном задовољству уверености да највеће тајне нашег бића тек треба да буду протумачене и да упркос

свим супротним доказима чула и учењима сувих и егзактних наука, ни сама смрт неће значити крај дивним метаморфозама чији смо сведоци. На тај начин сам успео да одржим непоколебљив мир свести, што ме чини отпорним против невоља, као и да постигнем задовољство и срећу до те мере да могу да извлачим неко задовољење чак и из тамније стране живота, искушења и патњи живота.

ШТО СЕ тиче мојих религиозних убеђења, ја припадам Грчко православној цркви, у којој је мој ујак, најмлађи брат моје мајке, сада митрополит, али бих много радије себе просто назвао хришћанином. Границе које раздвајају различите вере се постепено бришу како човечанство напредује и само велики принципи заједнички за све, остају. Као многи научници, и ја сам прошао све фазе веровања и слободног размишљања, све док се мој ум није учврстио у ставу који даља медитација тешко да може да промени. Нико не може дуго да се бави истраживањем Природе, а да не осети неопходност неког веровања и мислим да није тешко показати да се уметнички и научни стваралачки напори рађају из религиозне инспирације. Ја сам то тачно осетио кад год сам био довољно срећан да учиним неко откриће.

РЕЛИГИЈА подразумева толико тога. Ако је веровање у Виши Принцип један од основних захтева, онда бих рекао да је већина људи од науке религиозна.

РЕЧ (НА ДЛАНУ)

ЗЕМЉА има у својим недрима доста енергије да ова обиђе свет, а време учиниће да се знаност узмогне њоме служити. И тада реч, али и вид преносиће се кроз простор, и ношени на длану људске руке биће подвргнути људској вољи и учињени послушним његовој заповеди. (1897)

РЕШЕНОСТ

У МЛАДИМ годинама сам био одлучан, и када бих нешто одлучио да урадим, ја бих то и урадио.

КАДА сам прихватао неки задатак, нисам то чинио са решеношћу која је својствена обичним људима. За мене је то био свети завет, питање живота и смрти. Знао сам да ћу страдати ако не успем.

РИТАМ

РОЂЕЊЕ, раст, старост и смрт појединца, породице, расе, нације, шта је то ако није ритам?

...

И ШТА је истина за појединце такође вреди и за њихове веће скупове. Сви периодично спавамо

...

Ми

примећујемо ритам, или осеку и плиму, у идејама и мишљењима, у новчаним и политичким кретањима, у

сваком делу наше интелектуалне делатности.

РОЂЕЊЕ

РОЂЕН сам тачно у поноћ, немам рођендана и никад га не славим. Али, нешто друго мора да се десило тог датума. Рекли су ми да ми је од рођења срце куцало на десној страни и тако је било годинама касније. Како сам растао, оно је куцало на обема странама, и коначно се смирило на левој. Сећам се да сам се изненадио, кад сам се већ развио у врло снажног човека, што сам срце нашао на левој страни. Ником није јасно како је дошло до тога.

РОКОВИ

ИСКУСТВО ме је научило да не постављам рокове за оне подухвате чије постигнуће не зависи потпуно од мојих способности и мога труда.

РУСИЈА

РУСИЈА је земља генија.

Тесла је веровао да ће се у нашен веку ратови водити само роботима С САМОЋА Радио

Тесла је веровао да ће се у нашен веку ратови водити само роботима

С

САМОЋА

Тесла је веровао да ће се у нашен веку ратови водити само роботима С САМОЋА Радио

Радио антена на Лонг Ајленду

Тесла је веровао да ће се у нашен веку ратови водити само роботима С САМОЋА Радио

ОРИГИНАЛНОСТ цвета у самоћи слободна од спољашњих утицаја који прете да обогаље креативни ум. Бити сам, то је тајна открића, бити сам, то је час када се идеје рађају.

ВОДИО сам повучен живот, с континуираним размишљањем и дубоким медитацијама.

САМОПОСМАТРАЊЕ

ЈОШ од детињства сам морао да се бавим самим собом. Због тога сам много патио али, гледано из садашње перспективе, то је била срећа у несрећи, јер ме је то научило да уважавам непроцењиву вредност самопосматрања ради очувања живота, као и ради постизања успеха.

САМОПОУЗДАЊЕ

ПАД многих царстава изазвао је само један разлог! То је прекомерно самопоуздање и необраћање пажње не непријатеље. (1914)

...

САМОСАВЛАЂИВАЊЕ

МОГУЋНОСТИ снаге воље и самосавлађивање необично су привлачиле моју живу уобразиљу, па сам и сам почео да се вежбам у томе. Ако бих добио слаткиш или сочну јабуку, што сам иначе необично волео да једем, ја бих их давао другом дечаку и трпео Танталове муке, осећајући на крају задовољство. Ако би ме чекао тежак, исцрпљујући задатак, ја бих се бацао на њега увек изнова све док га не бих решио. Тако сам вежбао данима, од јутра до мрака. У почетку је то захтевало жесток ментални напор да бих савладао склоности и жеље, но како су године пролазиле тај сукоб је слабио и најзад су воља и жеља постали исто. Тако је и данас и у томе лежи тајна свих успеха које сам постигао.

ВРЕМЕНОМ је та напорна духовна вежба постала моја друга природа. У почетку сам морао да потискујем своје жеље, међутим, постепено су жеља и воља постале једно. Неколико година после оваквог овладавања умним, моралним и физичким способностима, потпуно сам загосподарио собом, тако да сам се поигравао страстима које би уништиле и неке много снажније људе.

САТ

ПОТРЕБНО је врло мало снаге за осветљење домова који би имали вакуум-цеви за високо-учесталу струју, те би за сваки од њих био довољан спој који би мало вирио изнад крова. Другу корисну употребу претстављао би погон сатова и сличних справа. Ови сатови би били врло прости, о њима се не би морало старати, а показивали би строго тачно време.

СВЕЈЕДИНСТВО

СВЕ ШТО живи повезано је дубоким и дивним

везама...

човек и

звезде...

амеба и

сунце...

наша срца и

кружење бесконачног броја

светова...

те везе су нераскидиве, али оне се могу припитомити и умилостивити,

тако да свако од нас почне да ствара нове и другачије односе у свету, а да притом старе не наруши...

СВЕТ БУДУЋНОСТИ

НОВИ свет мора бити свет који ће оправдати жртве које човечанство подноси. Тај нови свет мора бити свет у коме неће бити експлоатисања слабих од јаких, добрих од злих; где неће бити понижавања сиромашних од силовитости богатих; где ће дела ума, науке, вештине служити заједници за олакшање и улепшавање живота, а не појединцима за стицање богатства. Тај нови свет неће бити свет поражених и понижених, него свет

слободних људи и народа, једнаких у достојанству и поштовању

човека...

(1943) 11

СВЕТЛОСТ

(БЛЕСЦИ

светлости)...

су вероватно моје најчудније и необјашњиво искуство. Обично су се појављивали

када сам био у некој опасности или невољи или када сам био врло усхићен. Понекад сам видео како је све око мене испуњено пламеним језицима.

КАДА затворим очи, ја неизбежно прво видим уједначену врло тамну плаву позадину као што је небо у ведрим ноћима без звезда. Кроз неколико секунди ова позадина се прожме великим бројем светлуцавих зелених мрља, распоређених у неколико слојева који полако иду према мени. Онда се са десне стране појављује дивна слика два скупа паралелних густих линија који су међусобно управни у свим бојама, а преовлађују зеленожути и златни тонови. Одмах затим линије постају светлије и цео простор бива посут тачкицама трептећег светла. Слика се полако окреће кроз видно поље и за десетак секунди нестаје на левој страни, остављајући за собом прилично непријатну и тупу сиву позадину, која врло брзо уступа место таласастом мору облака, који као да покушавају да се уобличе у живи лик. Чудно је да не могу да замислим лик у том сивилу све док не стигнем у другу фазу.

СВЕТЛОСТ! Шта је, дакле, светлост?

НЕ ПОСТОЈЕ ограничења брзине светлости. (1900)

СЕБИЧНОСТ

СЕБИЧНИ инстинкти и жеље препрека су сваком бољем развоју у природи.

СЕКС

СЕКСУАЛНИ живот игра велику улогу у животу сваког човека. Природа је створила привлачност полова, да би обезбедила опстанак људског рода. Мишљења сам, међутим, да сексуални живот омета интелектуални рад. Пре него што сам дошао до открића обртног магнетног поља, морао сам да концентришем сву своју умну снагу за тај експеримент. Да сам се одао сексуалном животу, не би дошао до тог открића.

СИЛА

У ЈЕДНОМ друштву 1900, у једном ресторану у Њујорку подигао је винску чашу и рекао: „Кад би се само ова сила што држи скупа молекуле и атоме у овој чаши могла ослободити и издвојити, она би била кадра да тера све машине највеће фабрике у Америци”. (1930)

САМО је неопходно додавати по мало силе у право време.

СИСТЕМ (СВЕТСКИ)

1) МЕЂУСОБНО повезивање постојећих телеграфских централа или установа широм света; 2) успостављање тајне државне телеграфске службе чији рад није могуће ометати; 3) међусобно повезивање постојећих централа или установа на Земљиној кугли;

11 У преговору књизи Хенри Валаа: „Век малог човека”, извор: Сремски Дневник, 8. јануар 1959, страна 4.

4) универзална дистрибуција општих вести путем телеграфа или телефона у служби штампе; 5) успостављање службе на принципима „Светског система” за дистрибуцију музике итд.; 6) међусобно повезивање рада свих берзи на свету; 7) успостављање „Светског система” за дистрибуцију музике итд., 8) универзално регистровање времена јефтиним часовницима који астрономском прецизношћу означавају време, и не траже надзор; 9) преношење широм света знакова, слова, бројева итд. Било да су куцани на машини, било руком исписивани; 10) успостављање светске службе за потребе трговачке морнарице која навигаторима свих бродова омогућава да беспрекорно кормиларе без компаса, да тачно одређују локацију, час и брзину, да спречавају сударе и несреће итд; 11) увођење светског система штампања на копну и мору; 12) светски систем за репродуковање фотографија и свих врста цртежа или записа који би се отпремали широм света. (1900)

СЛАВА

ДУЖНОСТ ми је признати да нисам наклоњен почастима савременика јер сам тако створен да се не бих обазрео на сву савремену славу и благо ма колико. Једина ми је жеља оставити незаборавну поуку вековима.

(1926)

СЛИКЕ

ШТА ЈЕ основ целокупног философског система старих и нових времена, целокупне философије о човеку? Ја јесам, ја мислим; ја мислим, дакле јесам. Али како бих могао мислити, и како бих знао да постојим, да нема очију? Јер, познавање претпоставља свест; свест претпоставља идеју, мисао; мисао претпоставља слику а слика чуло вида, дакле орган вида.

ПРИМЕТИО САМ да је појави слика у мојој машти увек претходила стварна визија догађаја под чудним и углавном врло изузетним околностима и ја сам сваки пут био приморан да одредим изворни подстицај.

КАДА би ми неко рекао реч, појавила би се жива слика предмета који је та реч означавала и понекад нисам могао јасно да разликујем да ли је то што сам видео стварно или није.

ФОРМУЛИСАО сам теорију по којој у великом узбуђењу слике изазивају рефлексно дјеловање мозга на мрежњачу. Ако је моје објашњење тачно, требало би да је могуће приказати на платну и учинити видљивим слике било ког предмета који човек замисли. Такав напредак би изазвао корените промене у свим људским односима. Уверен сам да ће се такво чудо остварити у будућности.

ДЕФИНИТИВНО се није радило о халуцинацијама. Ево како је то било: претпоставимо да сам био на сахрани или неком сличном догађају. Ноћима послије тога, када се све смири, живе слике тих призора би се појављивале пред мојим очима и остајале, упркос свим напорима које сам чинио да престану. Некад би остајале у простору, чак и након што бих ја, машући рукама пролазио кроз њих.

СЛОБОДА

ДА БИХ нешто створио, морам имати пуну слободу. Чим сам се ослободио те ситуације (беспослице) идеје и проналасци покуљали су ми мозгом као Нијагара. (1894)

ВЕЛИКИ индустријалци хоће да радим за њих. Али ја не желим да радим с туђим новцем и будем завистан.

СЛОВЕНИ

ЧЕСТО је постављано питање да ли ће наш будући развој ићи у смеру уметничког и лепог или у смеру научног и корисног. Неизбежан закључак је да уметност мора бити жртвована науци. Пошто је ствар таква, рационални Немци представљају најприближнију слику човечанства сутрашњице. Словени који су у успону и који ће повести кад на њих дође ред, даће нови подстрек креативном и духовном напору, али и они ће такође морати да се усредсреде на оно что је потребно и практично. Крајњи резултат биће свет пчела. (1914)

НА ЗАВРШЕТКУ светског рата остварио је Александар (Карађорђевић, нап. прир.) политичко јединство, створивши снажну и моћну државу. Ово су сви Словени на Балкану поздравили с радошћу, али је требало времена док се народ није снашао у новим приликама.

СМРТ

МНОГО ГОДИНА сам покушавао да решим енигму смрти и помно сам мотрио сваку врсту духовног

упозорења. Али, само једном у току свога живота доживео сам нешто што је на мене оставило утисак

натприродног. Било је то у време мајчине

смрти...

Размишљао сам да су сада најповољније прилике за

сагледавање енигме загробног живота, пошто је моја мајка била геније и нарочито ненадмашна у снажној интуицији.

МНОГИ од оних који чврсто верују у натприродне манифестације вероватно ће сматрати да сам ја примио поруку од своје мајке али да сам, будући груби материјалиста, имао предрасуде и зато био неспособан за виша запажања. Они можда имају право, но ја ћу се држати своје механистичке теорије живота док се не докаже да је она погрешна.

...

СВЕСТАН сам да све што се родило мора и умрети. Но, на смрт гледам с философским равнодушјем.

СНАГА

...

СВЕ покреће снага...

СПАВАЊЕ

РАДАН ЧОВЕК треба да спава 7-8 часова дневно, да би се опоравио, али ја спавам само два сата дневно, али када спавам, спавам добро, уметнички, јер је спавање уметност као и дубоко дисање које се мора научити. То је једна од тајни Истока, која за мене није тајна. После сваког спавања, ма колико кратког, морам да изводим телесна вежбања да бих уравнотежио новодобивену животну снагу.

СРБИН

ЈА САМ као што видите и чујете остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свету. (1892)

АКО СЕ моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та, да је то дело једног Србина! Живело Српство! (1892)

СРБИН И ХРВАТ

ЈА САМ рођен у Хрватској; Хрвати и Словенци нису никад били у могућности да се боре за своју слободу. Срби су били битке за слободу, и цена ослобођења плаћена је српском крвљу. Сви прави Хрвати и Словенци признају то са захвалношћу. Они добро знају да Срби несравњиве способности и искуство у вођењу рата, и да су они најпозванији да управљају државом и силом за време кризе.

ЈА САМ Србин.

Отац ми је био православни прота у Лици,

Хрватом зову: Та ми смо један народ! (1922)

али ми је драго, кад ме и Хрвати своје, и

СРБИН сам ја, али сам зато и Хрват, јер ми смо једно. (1928)

ЈЕДНАКО се поносим српским родом и хрватском домовином.

СРЕЋА

УСПЕВАО САМ да задржим неометени умни мир, да се докажем пред противницима и да достигнем задовољење и срећу тако да сам извлачио неку корист чак и из тамније стране живота, мука и невоља постојања. Поседујем славу и неслућено богатство, и више од тога, а ипак – колико је само чланака написано у

којима ме називају непрактичним и неуспешним човеком, и колико ме је јадних писаца, у грчу борбе за одржање, назвало визионаром. Таква је лудост и кратковидост!

Сваки човек уметничког темперамента понекад изгуби велики ентузијазам који га подиже и тера напред. Углавном је мој живот веома срећан, срећнији од било ког живота који могу да појмим.

СРПСКИ НАРОД

ЈЕДВА да је на свету било народа жалосније и теже судбине од српскога. Са врхунца своје славе, када је српска држава обухватала највећи део Балканског полуострва и извесне покрајине које данас припадају Аустрији, српски народ је уронио после косовске битке у тешко ропство азијатских хорди, које су га прекрилиле. Европа не може никад исплатити велики дуг који Србима дугује за тешке жртве што суих они поднели борећи се против варварских најезда. Пољаци су под Бечом довршили оно што нису могли Срби да учине, а готово исто тако као и ови били су награђени за своје услуге цивилизацији. (1894)

У

ТАМИ (ропства) није могло бити ни помисли о науци, трговини, вештинама и привреди. Свој геније је

... народ изразио у лепој и дубокој мисли, и оваплотио се као оличење карактера и духовне чврстине.

ДИВИО сам се чудесној енергији и јунаштву наше војске осећајући увек са поносом да сам потекао из земљорадничког витешког народа који је у непрестаној љутој борби за своје идеале и европску културу

...

заслужио част и поштовање читавог света.

...

ЈА ПОЗНАЈЕМ наш српски народ, он има своје погледе на све...

СТАРЕЊЕ

ЗА РАЗЛИКУ од већине људи у мом добу, ја нисам потиштен и обесхрабрен због губитка младости. Нисам уморан од живота и не осећам потребу за одмором. Осећам да сам пун енергије. Имам толико много послова које треба да обавим да сада не могу да умрем. Желим да продужим свој живот још много, много година. Сада осећам да лако могу да доживим стоту, и намеравам да одем доста иза те границе. Мислим да ћу учинити велике ствари за свет ако се мој живот продужи. Све што ми је потребно је непрекидна енергија и Време – драгоцено време да остварим многе пројекте које сам замислио. Имам их доста, чак превише. Време да испуним своје планове је све што ми је потребно.

СТВАРАЛАЦ

ОТКРИВАЊЕ активних сила и описивање законитости феномена, представљају највеће стваралаштво људског ума.

СРЕЋАН је дан за цело човечанство када стваралац осети жељу да постане физичар, електричар, машински инжењер – и што да не – математичар или финансијер.

АУТЕНТИЧАН стваралац је онај који нас надахњује вишим и племенитијим осећањима и учи нас да

мрзимо сукоб и уништавање. Његово

име...

и његова мисија је служење човечанству.

СТВАРАЛАЦ је био и тај што је разбудио онај непатворени човекољубиви дух, који је чак и у стара времена варничио кроз учења врсних реформатора и филозофа, онај дух који људи уносе у сваку врсту рада без обзира на струку и положај – не толико због материјалне користи или накнаде, мада се и тим разлогом могу руководити – већ првенствено ради успеха, ради задовољства које пружа постизање успеха, и због добра које су тиме у стању да пруже својим ближњима.

СТВАРАЊЕ и уништавање материјалне супстанце, њено удруживање у облике по својој жељи, то би била врхунска манифестација човековог разума, његов најпотпунијитријумф над физичким светом, његово крунско достигнуће које би га ставило уз бок његовог Творца и испунило његову коначну судбину.

СТРАЗБУР

НЕКИ догађаји из тога града су оставили неизбрисив траг у мом сећању. Чудном игром случаја, известан број људи који ће касније постати славни, живео је тамо у то време. Касније у животу, имао сам обичај да кажем: „Бактерија славе је постојала у том старом граду. Други су се инфицирали али ја сам се извукао!”

СТРАХ

ДО ОСМЕ године сањао сам о духовима и вампирима, бојао сам се живота, смрти, Бога.

МОЈА ГЛАВА је увек потпуно бистра и ја немам страхове. (1917)

ПРЕНОС ЕНЕРГИЈЕ без жице је готова ствар. Али схватате ли да је енергетски пренос без жица у ствари нова врста артиљерије? Свака кугла избачена из топа преноси уништавајућу енергију. Зато ме моје најновије идеје брину. Шта ће човечанство учинити са њима?

СУДБИНА

КАДА разматрам догађаје из прошлости, схватам колоко су танани утицаји који формирају наше судбине.

МА ШТА да је будућност наменила људској врсти, њен досадашњи развој указује да је непрекидни сукоб њена вероватна судбина. Очевидно је да сама цивилизација није довољна да би се обезбедио трајан мир на Земљи. Она само може да одлаже судар, који у међувремену расте по интензитету и размерама, да би тако по избијању постао још страшнији и разорнији.

СУНЦЕ

СУНЦЕ диже воду из океана, а вјетрови је разносе по далеким крајевима гдје остаје у најидеалнијој равнотежи. Кад би било у нашој моћи да је узнемиримо гдје и када желимо, наша воља могла би управљати овом за живот неопходном бујицом. Могли бисмо натапати пустиње, стварати језера и ријеке, опскрбљивати се покретачком снагом воде у неограниченим количинама. Ово би био најдјелотворнији начин искориштења Сунца за потребе човјека. Остварење тога овиси о нашим могућностима да развијемо електричне силе равне онима у природи.

МИ ЦЕНИМО и поштујемо оне велике људе прошлости чија су имена повезана са бесмртним достигнућима и који су се показали као доброчиниоци човечанства – верског реформатора са његовим мудрим животним максимама, филозофа с његовим дубоким истинама, математичара с његовим формулама, физичара с његовим законима, изумитеља с његовим принципима и тајнама које држи природа, уметника с његовим облицима лепог; али ко цени њега највећег од свих – ко може да каже његово име – који је први покренуо да користи сунчеву енергију да уштеди труд слабом садругу? То је било прво човеково дело научног човекољубља, а његове последице су несагледиве.

Т

ТАЈНА

ХИЉАДУ тајни природе које бих случајно открио дао бих за ову једну (принцип рада мотора за вишефазне системе) коју сам од ње отргао.

ТАЛАСИ

НЕМА НИЧЕГА обдареног животом у целом овом свету – од човека, који овладава стихијама, до најумртвљенијег створења – а да се не таласа на махове. Увек када се дело рађа из силе, ма било и бескрајно мало, космичка равнотежа је нарушена и происходи свеопште кретање.

ЗАИСТА ми нисмо ништа друго него таласи у простору и времену који када се утишају, више не постоје.

МИ СМО аутомати. Нема индивидуа. Сви смо ми као таласи који се крећу у простору и мењају из момента у моменат.

СУНЦЕ избацује електрицитетом напуњене делиће који представљају електричну струју која пролази

... кроз спроводљив слој атмосфере од око 10 километара дебљине, а која обавија земљу. То представља преношење енергије тачно онако како сам објаснио у мојим експерименталним предавањима, где је један крај жице био везан са електричним генератором високог напона, а други био слободан. У овом случају генератор јесте сунце, а жицу представља спроводљива атмосфера. Прелаз сунчеве струје обохвата преночење електричног пуњења од делића до делића брзином светлости, а ово изазива крајње кратке и продируће таласе. Како је поменути ваздушни слој извор таласа то излази да се тзв. Космички зраци, посматрани на великим висинама, морају повећавати уколико се томе слоју приближује.

ТЕЛЕАУТОМАТИКА

ДА ЛИ је аутомат од меса и костију, или од дрвета и челика, није важно, само ако може да врши све дужности које се траже од њега као разумног бића. Да он то буде, потребно је да има неки елемент који одговара уму, који ће управљати његовим покретима и његовим радом и омогућити му да дејствује у сваком непредвиђеном случају који би могао да се јави, са познавањем, разложношћу, расуђивањем, и искуством. Али тај елемент могу лако да му дам ако пренесем на њ своју интелигенцију, свој разум. Тако је постао овај изум, и тако се родила једна нова вештина која је добила име „телеаутоматика”, а која значи вештину управљања са даљине и радњама аутомата.

ТЕЛЕАУТОМАТИКА је име предложено за бежичну контролу органа и транслаторних покрета самоходних апарата.

ТЕЛЕАУТОМАТИ биће на крају крајева створени и биће способни да дејствују као да имају сопствену интелигенцију, а њихова појава створиће револуцију.

ТЕЛЕВИЗИЈА

ПРЕНОС ФОТОГРАФИЈЕ представља само први корак у правцу неупоредиво већег достигнућа телевизије. Али ово значи тренутни пренос визуелних утисака на било коју удаљеност путем жица или бежично. То је предмет коме сам посветио више од 25 година детаљног проучавања. (1920)

НАМЕРАВАМ да снимим мисли. У истраживањима 1893. сам утврдио да се предмет преобликован у мисао рефлексно јавља на мрежњачи, што би се лако могло видети одговарајућим апаратом. Тако сам дошао на идеју о телевизији. Вештачка мрежњача би пренела слику видљивог објекта, оптички нерв и друга мрежњача би слику репродуковале. Обе мрежњаче би биле сличне шаховском пољу, оптички нерв би био уземљен. (1933)

БИЋЕМО у стању да будемо сведоци дагађаја и да их чујемо – инаугурацију председника, спортску утакмицу, бес земљотреса или ужас битке – као да смо присутни.

ТЕЛО (ЗДРАВО)

СВАКО треба да сматра своје тело као непроцењив поклон од онога кога воли изнад свега, као чудесно уметничко дело неописиве лепоте и вредности ван моћи људског схватања, а тако деликатно и крхко да га једна реч, не: један дах, поглед, чак и мисао могу повредити.

КАДА се много људи нађе на једном месту, пријатељско окружење и свест о повезаности производи особен психолошки ефекат масе који смирује нерве и потискује урођени осећај страха и нелагодности. С друге стране, стална и оштра обука спровођена годинама поред тога што усађује прецизност и синхронизованост покрета, има и одређени хипнотички утицај који даље елиминише индивидуалну иницијативу и несигурност. Резултат тога је јако здраво тело које се покреће као компактна целина, лишена људских промашаја и недостатака, способна за максималну делотворност у виду диригованог истовременог активирања појединачних напора.

ТЕЛО (ЉУДСКО)

НАШЕ тело је скуп усклађених механизама, покрети које чинимо су бројни и сложени а спољашњи утисци на наша чула су у толикој мери деликатни и недокучиви да је обичном човеку тешко да их разуме.

ТЕСЛА

ЈА САМ сваком мишљу својом и сваким делом својим доказао, а то свакодневно чиним на своје потпуно задовољство, да сам аутомат обдарен способношћу кретања, које је само реакција на спољашње надражаје који допиру до мојих чула, па се сагласно томе крећем и мислим.

ЈА САМ низ егзистенција које су готово али не сасвим исте. Тај низ производи дејство трајања као слике на филму. Оно што Тесла оставља потомству није производ Тесле већ тог низа егзистенција.

МИ

СМО сви аутомати што реагују на спољне утицаје. Што је апарат финији то боље реагује, као

сеизмограф. Ја сам, на пример, један врло осетљив апарат.

КОНАЧНО сам одлучио да конструишем аутомат који ће бити моја механичка копија, и који ће, као и ја,

... наравно, на примитивнији начин, моћи да одговори на све спољашње утицаје. Такав аутомат мора да има покретачку снагу, органе за кретање, управљачке механизме и један или више органа. Машина би обављала исте задатке и на исти начин као жива бића, јер би за то садржавала и све потребне елементе и главне механичке карактеристике. Остало би још довољно места за раст, унапређење и, пре свега, за успостављање функције расуђивања, чиме би аутомат постао потпун.

ВАМА МОЖДА НИЈЕ ЈАСНО да сам ја један од оног малог броја људи који се појављују с времена на време и који мењају лице земље новим идејама. Ускратити ми помоћ коју имам право да тражим, везати ми руке и довести ме до беспомоћности, представља историјски злочин.

МОЈ је живот био непрестано треперење између агоније неуспеха и блаженства успеха.

ТРАНСМУТАЦИЈА (МАТЕРИЈЕ)

НА КРАЈУ сам дошао до потпуног успеха и произвео сам цев великог савршенства. Она је идеално проста. Не подлеже квару и може да ради са ма каквим напоном који можемо произвести па ма колико он био висок. Она може да преноси јаке струје, да претвара ма коју количину енергије у практичним границама, и дозвољава лаку контролу и регулисање. Ја сматрам да ће овај проналазак бити свугде примењен на место других облика цеви и да ће се помоћу њега моћи постићи досад неслућени резултати. Између осталога моћи ће се производити јевтини супститути радијума у свакој жељеној количини и биће много погоднија за разв(б)ијање атома и трансмутацију материја. (1937)

ТРИ

БРОЈАО сам кораке у шетњи; израчунавао запремину тањира за супу и шољице за кафу, као и залогаје хране – друкчије не бих могао да уживам у јелу. Све моје понављане радње или операције морале су бити дељиве са три, а ако бих погрешио, почео бих од почетка, чак и ако би ми за то требало неколико сати.

Ћ

ЋИЛИБАР (ЈАНТАР)

КО ГОД жели да добије праву слику о величини нашег доба треба да проучи историју развоја електрицитета. Ту ће он наћи причу чудеснију од ма које приче из „Хиљаду и једне ноћи”. Она почиње давно пре наше ере, када су Талес, теофраст и Плиније причали о магијским својствима електрона – скупоцене материје коју ми називамо ћилибар – који је постао од чистих суза Хелијада, сестара Фетона, несрећног младића који је покушао да се вози ужареним фебусовим кочијама и умало није запалио Земљу. Било је сасвим природно што је бујна машта Грка мистериозне појаве приписивала натприродном узроку, дарујући ћилибару живот и душу.

У

УНИВЕРЗУМ (ВАСИОНА)

...

УНИВЕРЗУМ је жив у свим својим видовима попут какве мислеће

животиње...

камен је мисаоно и

осећајно биће, као што су то биљке, звер или заузети собом, разумели бисмо језик и поруке...

човек...

звезда која сија тражи да је гледамо, и да нисмо првише

...

СВОЈЕ дисање, очи и уши човек мора да усклади са дисњем, очима и ушима целог универзума...

МАДА сам одан идеалима, моје схватање универзума је, бојим се, изразито материјалистичко. Као што стоји у неким мојим објављеним чланцима, потпуно сам се уверио пажљиво посматрајући током низа година да смо ми једноставно аутомати који послушно реагују на спољне утицаје, без моћи или иницијативе.

МИ СМО само малени завртњи усред универзума. СВАКО је живо биће укључено у машинерију универзума, на изглед, под утицајем само своје непосредне околине, али сфера утицаја на њега простире се ипак до бесконачних даљина. Нема сазвежђа или маглина, сунаца или планета, нити неке пролазне луталице звезданог неба, који не врше известан утицај на човекову судбину и то не на неки нејасан и варљив начин астролога, него у одређеном позитивном смислу физичке науке.

СТВАРНИ ИЗГЛЕД видљивог универзума, као часовник који се навија и одвија, зависећи од хипермеханичког, животног принципа, није у раскораку са религиозним и уметничким аспирацијама, тим неодредљивим и допадљивим напорима којима људски ум настоји да се ослободи материјалних веза. Напротив, уколико је боље наше разумевање природе, а уз свест да је знање о њој тачно, утолико више нас то уздиже и подстиче.

ВРАТИО САМ СЕ у ову земљу (Америку) са жељом да се посветим најмилијем предмету мојих мисли:

проучавању васионе.

УМЕРЕНОСТ

...

ТРЕБА сачувати концентрацију и бити задовољан умереним достигнућима.

СКОРО да и не треба рећи да све што је против учења религије и закона хигијене тежи ка смањењу људске масе. Виски, вино, чај, кафа, дуван и стимуланси такве врсте скраћују живот многима и треба их умерено користити, али ја не мислим да су ригорозне мере потискивања навика многих генерација похвалне. Паметније је проповедати умереност него апстиненцију.

УСПЕХ

ДА БИ био успешан у овом свету, човек мора да се приволи на најтежу врсту рада. Морате радити и дан и ноћ без заустављања. Нема краљевског пута. То је план који сам следио годинама.

МИСЛИМ да не постоји усхићење које може да прође кроз људску душу слично оном што га проналазач осећа када види да се творевина његовог мозга претвара у успех. Таква осећања нагоне човека да заборави на храну, сан, пријатеље, љубав, све.

Ф

ФЛУОРЕСЦЕНЦИЈА

НИЈЕ немогуће да се појава, која је слична флуоросценцији, може изазвати и дејством топлотних зракова на честице магле, повећавајући светлосни ефекат, или да тамни зраци проузрокују разлагање и разарање честица пара – а тај процес може бити пропраћен извесном појавом светлости. Сигурно је да честице које су способне да

развију живи блесак (silverblick = сребрни бљесак), морају бити веома сићушне, много мање него обичне честице од којих се састоје облаци...

ЕВО једноставне стаклене цеви из које је ваздух делимично истиснут. Ухватићу је; довешћу своје тело у додир са жицом која проводи наизменичну струју високог напона, и цев у мојој руци ће заслепљујуће блеснути. У који год положај да је ставим, где год да је померим, докле год могу да досегнем, њено нежно, угодно светло остаје несмањеног интензитета.

ФРЕКВЕНЦИЈА

СТОЈЕЋИ ТАЛАСИ на

земљи...

значи да Земља реагује на електричне вибрације одређене фреквенције исто

као што и звучна виљушка реагује на одређене звучне таласе. Ове посебне електричне вибрације, које су у

стању да снажно побуде Земљу, могу се користити на безброј начина и имају огроман значај на комерцијалном пољу, као и у многим другим пољима.

Х

ХЕЛИКОПТЕР

МОЈЕ откриће чини нов начин транспорта тела кроз ваздух, према коме се машина подиже и спушта само уз помоћ пропелера, а одржава у хоризонталном лету крилима.

...

ХИГИЈЕНА

НЕЧИСТОЋА која рађа болести и смрт не само да је самоуништавајућа већ и веома неморална навика. Чувајући наше тело од инфекције, здраво и чисто, ми исказујемо поштовање за високи принцип којим је оно обдарено.

ХРАБРОСТ

СВАКО људско биће трепери између храбрости и страха, али храброст доминира. То је очигледно, јер је сам живот или постојање скопчан са опасностима и патњом с којима се морамо суочити снажно и одлучно. Страх потиче из свести о непријатељском окружењу и појачава изолацијом.

ХРИШЋАНСКА РЕЛИГИЈА

НАДАХНУТИ (смо) и хришћанством и науком да учинимо што можемо ка повећању људске енергије и стваралаштву човечанства.

...

...

храна, мир,рад.

ОВЕ ТРИ речи су кључне ноте хришћанске религије. Њихово научно значење и сврха су ми сада јасни:

храна да би се повећала маса, мир да би се смањила сила успоравања и рад да би се повећала сила која убрзава људско кретање. Ово су једина могућа три решења за овај велики проблем, а сви имају један циљ, један исход,

наиме да повећају људску енергију. Кад то схватимо, не можемо да се начудимо како је дубоко мудра и научна, како изванредно практична хришћанска религија и у каквом је упадљивом контрасту са другим религијама. Она је несумњиво резултат практичног експеримента и научног запажања током векова, док друге религије изгледа да су производ само апстрактног резоновања. Рад, неуморни напор, користан и акумулативан, с периодима одмора и рекреације у циљу веће ефикасности, је њена главна и увек поновљена заповест. Тако смо инспирисани хришћанством и науком да учинимо што можемо ка повећавању и стваралаштву човечанства.

Ц

ЦЕПЕЛИН

ЦЕПЕЛИН снабдевен одговарајућим инструментима може потпуно сигурно пловити на великим висинама, у потпуној тами пронаћи тачну локацију помоћу две бежичне станице и испустити много тона експлозивне смеше и то понављати потребан број пута. (1914)

ЦИВИЛИЗАЦИЈА

ЦИВИЛИЗАЦИЈА се најбоље унапређује рушењем свих баријера које раздвајају нације и земље. (1900)

ШИРЕЊЕ цивилизације је налик ватри: најпре настаје слаба варница, затим светлуцави пламичак и на крају моћни пламен, који се стално увећава у својој брзини и снази.

ПОРИЦАТИ да са цивилизацијом, усавршавањем и порастом знања ми постајемо чистији и племенитији у својим жељама и амбицијама, значило би порицати истину која је јасна као Сунце. Ако су речи песимиста тачне, ако је свет заиста толико лош колико они верују да јесте, ја први, у таквом свету не бих желео да живим.

ЦРКВА

МЕНЕ су још од самог рођења одредили за свештенички позив и та мисао ме је непрестано тиштила. Чезнуо сам да постанем инжењер, али мој отац је био неумољив.

МОЈИ родитељи су остали непоколебљиви у својој одлуци да ме натерају да се прихватим свештеничког позива, а сама ме је помисао на то ужасавала.

...

НАЈТЕЖЕ ми је било недељом, када сам морао лепо да се обучем и да идем у цркву.

ЦРТАЊЕ

МРЗЕО сам цртање: за мене је то била најгора од свих досадних ствари.

Ч

ЧОВЕК

КАД погледамо свет око нас, природу чији смо и ми део, изненађени смо њеном лепотом и величином. Свака ствар, и најмања, јесте целина за себе; али, међу свим разноврсним и многобројним стварима које дознајемо нашим чулима, најчуднији је и најјаче утиче на нашу уобразиљу високо развијени организам, једно свесно биће, биће које мисли – човек. Тај непојмљиви склоп, то ремек дело природе које је од вајкада било најзанимљивији предмет за мислиоце, после неуморног испитивања и проучавања таман је толико проучено да се унеколико могу схватити функције његових органа и чула.

ЧОВЕК НИЈЕ обична маса која се састоји од покретљивих атома и молекула, који садрже само топлотну енергију. Он је маса која поседује неке више квалитете због креативног принципа живота којим је обдарен.

НЕ ЧИНИ човека само дух, нити само тело; већ дух и тело. Наше врлине и мане су неодвојиве као сила и материја. Када се оне раздвоје, човек више не постоји.

АЛИ МИ јесмо сви машине од меса, и ја сам случајно много осетљивија машина него други и примам утиске за које су они неосетљиви, и могу да разумем и да протумачим те утиске. Ја сам просто финији аутомат него што су они.

ЊЕГОВА СНАГА И МОЋ су такви да небеса одјекују и цела Земља се тресе од снаге његовог гласа. Нико не може прорећи шта све будућност скрива за чудно људско биће, дахом рођено, саграђено од пропадљивог ткива, али ипак бесмртног, с његовим страховитим божанским моћима. Нико не може прорећи

какве ће човек мадијске ствари на крају учинити, и нико не зна шта ће бити његово највеће дело, шта ће бити завршна круна његовог рада. Може ли он да покрене неисцрпне енергије природе тако да оне све своје функције врше под његовим заповестима, и још више од тога – може ли он да толико усаврши свој начин управљања да оне ступају дејство једноставно снагом његове воље? Ако би он то могао, имао би готово неограничену и натприродну моћ. На његову заповест, са само незнатним напором са његове стране, стари светови би нестајали а нови би, по његовој замисли ступали у постојање.

ЧОВЕЧАНСТВО

ИАКО смо слободни да мислимо и деламо, ми се држимо заједно неодвојивим везама као звезде на небу. Ми не видимо те везе али их осећамо. Посечем се по прсту и то ме заболи: тај прст је део мене. Видим повређеног пријатеља, а то и мене заболи: мој пријатељ и ја смо једно. А сада видим побеђеног непријатеља, хрпу материје, за коју ме је најмање брига од свега на свету, али то ме ипак растужује. Зар то не показује да је сваки од нас само један део целине? Вековима се ова идеја прокламовала у савршеном мудром учењу религије, можда не само као средство за обезбеђивање мира и хармоније међу људима, већ и као дубоко укорењена истина. Будисти то изражавају на један начин, Хришћани на други, али и једни и други кажу исто: ми смо једно.

НЕСТРПЉИВИ реформатори морали би такође да буду обазриви према вечитој изопачености човечанства коме је много драже индиферентно „laisses-faire” од присилног спутавања. Истина је да су нам потребни стимулуси да би смо најбоље радили под садашњим животним условима, као и то да морамо да будемо умерени и контролишемо своје апетите и склоности у сваком погледу.

ЧОВЕЧАНСТВО још увек није довољно узнапредовало да би се добровољно препустило вођству научника и истраживачког духа. Али, ко зна? Можда је и боље да у овом садашњем свету револуционарна идеја или проналазак буду спречавани или лоше третирани у својој незрелој фази недостатком средстава, себичним интересима, формалностима, глупошћу и незнањем; да буду нападани и гушени; да пролазе кроз тешка искушења и невоље, кроз бездушну борбу за комерцијалну егзистенцију – све то уместо да буду потпомогнути и подржавани. Али, тако ћемо угледати светло. Јер све што је у прошлости било велико, било је исмејавано, спутавано и потискивано да би се из те борбе појавило још моћније и тријумфалније.

ГЛЕДАЈУЋИ у далеку будућност, ја видим друштво врло слично пчелињем, са укинутим свим расним и националним разликама, с једним језиком, једним полом, мушким, вештачки елиминисаним, у коме свака

јединка бесомучно ради до крајњих граница својих

моћи...

Страшно је макар и размишљати о таквом свету,

безосећајном и хладном, без идеала, таквом да би се пред њим следио и најбездушнији човек данашњице.

Џ

ЏЕП

NIHIL in Sacculo quod non fuerit in Capite. 12 (Ништа није у новчанику што претходно није било у глави.)

Ш

ШТИТ – ОДБРАМБЕНИ

НА ИЗВЕСТАН несавршен начин могућно је, помоћу данашњих радиоелектричних уређаја, одбацити авион, приморати га да приближно лети једним одређеним правцем, и да изврши извесне радње на даљини од више стотина миља. Машином ове врсте може се управљати на више начина, и ја нимало не сумњам да се она

12 1900, у новинском огласу, нудећи своје услуге инжињера консултанта.

може показати донекле корисна у рату. Али засад, по мом најбољем сазнању, нема средстава помоћу којих би се такав циљ могао тачно да постигне. (1900)

МРЖЊУ према рату наследио сам од оца, образованог човека, који се свим силама борио за мир. Попут многих других проналазача једно време сам веровао да се ратовање може зауставити ако постане разорније. Али, открио сам да нисам био у праву. Потценио сам човеков борилачки инстинкт и требаће више од једног века да се он искорени. Не можемо га зауставити разоружавањем моћних. Ратовање може бити заустављено, не слабљењем моћних већ ако сваки народ, био јак или слаб, буде способан за одбрану. Међутим, све направе за одбрану могу се користити и за напад. Ова чињеница поништава вредност поступака побољшавања оружја у сврху мира. Међутим, ја сам био довољно срећан да развијем нову идеју и да усавршим средства која се углавном могу користити за одбрану. Ова идеја је усвојена и она ће извршити револуцију у међународним односима. Захваљујући њој све државе, биле велике или мале, биће неосвојиве за војску, авионе и друга средства за напад. Мој изум захтева велику електрану, али када се једном постави моћи ће да разори и људе и машине које се приближавају унутар радијуса од 200 миља. Он ће, да тако кажем, створити енергетски зид који ће бити моћна препрека за све врсте напада. (1935)

ТЕЛЕФОРС је заснован на потпуно новим принципима физике о којима нико до сада није могао ни да сања. Ова сила делује зрачним снопом од свега стомилионитог дела сантиметра у пречнику а ствара га посебан уређај чија израда не би премашила 2.000.000 долара и који би могао да буде конструисан за само три месеца. Зрак би могао да истопи било коју машину или да активира експлозив у авиону на раздаљинама и до 400 километара. Топ, као део система, заснован на четири нивоа проналаска могао би да постигне снагу од 50.000.000 волти. Са огромном снагом микроскопске електричне честице материје биле би катапултиране да обаве своју мисију одбрамбеног разарања. (1940)

ПРОИЗВЕО САМ недавно ново начело преноса неограничене силе за потпуну одбрану наше предраге домовине. Та сила коју сам практично доказао дат ће Југославији ужасну моћ јер ће јој бити могуће уништити сваку справу, упалити барут и тако даље. Ново начело је веома једноставно јер дејствује механичком снагом изван ограничења познатих средстава промена у електричну силу. Извршује се без искри. Види се само танка нешкодљива магла. Држим немогуће за друге присвојити ново начело пошто употребљавам преко 50 проналазака у саставу. У систему нема електрона. Енергија иде у истом правцу без икаквог раширења и једнака је на све даљине. Састоји се из неутрона. Зрак је у промеру једнак пречнику (атома) водоника. Продире кроз оклоп највећих ратних бродова, дакле што је у њима – може се упалити на неограничену даљину. Исто тако аероплани. Требаће девет станица: четири за Србију, три за Хрватску и две за Словенију, свака 200 књ., (коња, нап. прир.) које ће осигурати неминовно нашу милу отаџбину против свију врста напада. Садржај једне бомбе може се у ваздуху упалити. Додајем да у станици треба само један мајушни генератор или батерија од 30 волти за дејствовање. (1941)

МОЈ ШТИТ је савршена одбрана од најснажније артиљерије, али у погрешним рукама, такође, може да има огромно разорно дејство. Народ под заштитом „Тројства” може да нападне друге без икаквог страха. Због тога сам модел оружја направио из три дела. Ако би један доспио у погрешне руке, бар постоји нада да неће пронаћи и остала два, па би тако тајна била сачувана. Да ли се може штит направити и само са два дела? Можда. То зависи од вештине и знања оних који га буду поседовали у време открића. (1941)

Уметничка визија Теслиног одбрамбеног штита Споменик Николи Тесли, рад Ивана Мештровића, испред Електротехничког факултета у Београду

Уметничка визија Теслиног одбрамбеног штита

Споменик Николи Тесли, рад Ивана Мештровића, испред Електротехничког факултета у Београду

Уметничка визија Теслиног одбрамбеног штита Споменик Николи Тесли, рад Ивана Мештровића, испред Електротехничког факултета у Београду
Уметничка визија Теслиног одбрамбеног штита Споменик Николи Тесли, рад Ивана Мештровића, испред Електротехничког факултета у Београду

Према једној теорији овако би требало да изгледа Теслино тајно оружје са применом скаларних таласа (интерферентних)

КОРИШЋЕНА ЛИТЕРАТУРА

Књиге

 • 1. Александар Милинковић, ТЕСЛИНО ТАЈНО ОРУЖЈЕ, No limit books, Београд, 1999;

 • 2. Александар Милинковић, ТЕСЛИНО ТАЈНО Београд, 2002;

ОРУЖЈЕ, пето измењено и допуњено издање,

Беокњига,

 • 3. Александар Милинковић, ТЕСЛА ПРОНАЛАЗАЧ ЗА ТРЕЋИ МИЛЕНИЈУМ, Беокњига, 2002;

 • 4. Бранимир Јовановић, ТЕСЛА, Freemental, Београд, 2001;

 • 5. Маргарет Чејни, ТЕСЛА ЧОВЕК ИЗВАН ВРЕМЕНА, Кодекс, Београд, 199?;

 • 6. Милован Матић, ТЕСЛИНО ПРОРОЧАНСТВО, No limit, Београд, 1998;

 • 7. Митар Боројамр, НИКОЛА ТЕСЛА – ЈУБИЛЕЈИ, ауторско издање, Београд, 2002;

 • 8. Никола Тесла, МОЈИ ИЗУМИ, Граматик, Београд, 2003;

 • 9. Никола Тесла, КАКО КОСМИЧКЕ СИЛЕ ОБЛИКУЈУ ЉУДСКЕ СУДБИНЕ, Центар за геополитичке студије Југоисток и Никола Царановић, Београд, 1993;

  • 10. Никола Тесла, ПРОБЛЕМ ПОВЕЋАЊА ЉУДСКЕ ЕНЕРГИЈЕ, норме људских слобода, Славија, Нови Сад, 1996;

  • 11. Никола Тесла, ЧЛАНЦИ, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, 1995;

  • 12. Роберт Ломас, ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ИЗУМЕО ДВАДЕСЕТИ ВЕК, ДН Центар, Београд, 2000;

  • 13. Спасоје Влајић, ОВАКО ГОВОРИ ТЕСЛА, ИПА Мирослав, Београд, 2002;

  • 14. Џон О’Нил, НЕНАДМАШНИ ГЕНИЈЕ, Живот Николе Тесле, Југословенски савез друштава за ширење научних сазнања „Никола Тесла” – Музеј „Николе Тесле” - „Агора”, Београд, 1993.

Новине

 • 1. Американски Србобран, Питсбург, 1926, 1928, 1930;

 • 2. Београдски дневник, 1922;

 • 3. Време, Београд, 1925;

 • 4. Грађанин, Панчево, 1897;

 • 5. Политика, Београд, 8. август 1937;

 • 6. Политика Експрес, Београд, јун 1976.