Sie sind auf Seite 1von 20

StructuralAnalysisMultipleChoiceQuestionsandAnswers

forfreshers&Experiencedpdffreedownload
Labels:CivilEngineering
1.Thenumberofindependentequationstobesatisfiedforstaticequilibriumofaplane
structureis
a)1
b)2
c)3
d)6
Ans:c
2.Iftherearemunknownmemberforces,runknownreactioncomponentsandjnumberof
joints,thenthedegreeofstaticindeterminacyofapinjointedplaneframeisgivenby
a)m+r+2j
b)mr+2j
c)m+r2j
d)m+r3j
Ans:c
3.Numberofunknowninternalforcesineachmemberofarigidjointedplaneframeis
a)1
b)2
c)3
d)6
Ans:c
4.Degreeofstaticindeterminacyofarigidjointedplaneframehaving15members,3
reactioncomponentsand14jointsis

a)2
b)3
c)6
d)8
Ans:c
5.Degreeofkinematicindeterminacyofapinjointedplaneframeisgivenby
a)2jr
b)j2r
c)3jr
d)2j+r
Ans:a
6.Independentdisplacementcomponentsateachjointofarigidjointedplaneframeare
a)threelinearmovements
b)twolinearmovementsandonerotation
c)onelinearmovementandtworotations
d)threerotations
Ans:b
7.Ifinapinjointedplaneframe(m+r)>2j,thentheframeis
a)stableandstaticallydeterminate
b)stableandstaticallyindeterminate
c)unstable
d)noneoftheabove
wheremisnumberofmembers,risreactioncomponentsandjisnumberofjoints
Ans:b
8.Apinjointedplaneframeisunstableif

a)(m+r)<2j
b)m+r=2j
c)(m+r)>2j
d)noneoftheabove
wheremisnumberofmembers,risreactioncomponentsandjisnumberofjoints
Ans:a
9.Arigidjointedplaneframeisstableandstaticallydeterminateif
a)(m+r)=2j
b)(m+r)=3j
c)(3m+r)=3j
d)(m+3r)=3j
wheremisnumberofmembers,risreactioncomponentsandjisnumberofjoints
Ans:c
10.Thenumberofindependentequationstobesatisfiedforstaticequilibriuminaspace
structureis
a)2
b)3
c)4
d)6
Ans:d
11.Thedegreeofstaticindeterminacyofapinjointedspaceframeisgivenby
a)m+r2j
b)m+r3j
c)3m+r3j
d)m+r+3j

wheremisnumberofunknownmemberforces,risunknownreactioncomponentsandjis
numberofjoints
Ans:b
12.Thedegreeofstaticindeterminacyofarigidjointedspaceframeis
a)m+r2j
b)m+r3j
c)3m+r3j
d)6m+r6j
wherem,randjhavetheirusualmeanings
Ans:d
13.Thedegreeofkinematicindeterminacyofapinjointedspaceframeis
a)2jr
b)3jr
c)j2r
d)j3r
wherejisnumberofjointsandrisreactioncomponents
Ans:b
14.Thenumberofindependentdisplacementcomponentsateachjointofarigidjointed
spaceframeis
HeatingandWeldingMultipleChoice
Questionsand...
IndustrialDrivesMultipleChoice
QuestionsandAn...
ElectricTractionMultipleChoice
QuestionsandAn...

ControlSystemsMultipleChoice
QuestionsandAnsw...
MeasurementandInstrumentation
MultipleChoiceQu...
ElectricalMachineDesignMultipleChoice
Question...
ElectricalEngineeringMaterialsMultiple
ChoiceQ...
CablesMultipleChoiceQuestionsand
AnswersPrepa...
SwitchgearProtectionsMultipleChoice
Questionsa...
TransmissionandDistributionMultiple
ChoiceQues...
EconomicsofPowerGenerationMultiple
ChoiceQues...
PowerPlantEngineeringMultipleChoice
Questions...
RectifiersandConvertersMultipleChoice
Question...
SynchronousMotorsMultipleChoice
QuestionsandA...
SinglePhaseInductionMotorsMultiple
ChoiceQues...
PolyphaseInductionMotorsMultiple

ChoiceQuestio...
TransformersMultipleChoiceQuestions
andAnswers...
D.CMotorsMultipleChoiceQuestions
andAnswersP...
D.C.GeneratorsElectricalengineering
multiple...
A.C.Fundamentals,CircuitsandCircuit
TheoryE...
ElectrolysisandStorageofBatteries
Electrical...
ElectromagneticInductionElectrical
engineering...
DesignofMasonryStructuresMultiple
ChoiceQuest...
AirportEngineeringMultipleChoice
Questionsand...
ConcreteTechnologyandDesignof
ConcreteStructu...
EngineeringMechanicsMultipleChoice
QuestionsAn...
HydraulicandFluidMachinesMultiple
ChoiceQuest...
MagneticCircuitelectricalmultiple
choiceques...

MagnetismandElectromagnetism8/27/2014StructuralAnalysisMultipleChoiceQuestionsand
Answersforfreshers&ExperiencedpdffreedownloadPreparationforEngineering
http://www.engineeringkings.com/2012/10/structuralanalysismultiplechoice.html3/9
a)1
b)2
c)3
d)6
Ans:d
15.Ifinarigidjointedspaceframe,(6m+r)<6j,thentheframeis
a)unstable
b)stableandstaticallydeterminate
c)stableandstaticallyindeterminate
d)noneoftheabove
Ans:a
16.Theprincipleofvirtualworkcanbeappliedtoelasticsystembyconsideringthevirtual
workof
a)internalforcesonly
b)externalforcesonly
c)internalaswellasexternalforces
d)noneoftheabove
Ans:c
17.Castigliano'sfirsttheoremisapplicable
a)forstaticallydeterminatestructuresonly
b)whenthesystembehaveselastically
c)onlywhenprincipleofsuperpositionisvalid
d)noneoftheabove

Ans:c
18.Principleofsuperpositionisapplicablewhen
a)deflectionsarelinearfunctionsofappliedforces
b)materialobeysHooke'slaw
c)theactionofappliedforceswillbeaffectedbysmalldeformationsofthestructure
d)noneoftheabove
Ans:a
19.Inmomentdistributionmethod,thesumofdistributionfactorsofallthemembers
meetingatanyjointisalways
a)zero
b)lessthan1
c)1
d)greaterthan1
Ans:c
20.Thecarryoverfactorinaprismaticmemberwhosefarendisfixedis
a)0
b)1/2
c)3/4
d)1
Ans:b
21.Incolumnanalogymethod,theareaofananalogouscolumnforafixedbeamofspanL
andflexuralrigidityElistakenas
a)L/EI
b)L/2EI
c)L/3EI

d)L/4EI
Ans:a
electricalmultip...
Electrostaticselectricalmultiplechoice
questi...
NetworkTheoremselectricalmultiple
choiceques...
CurrentElectricityelectricalmultiple
choiceq...
ElectricalEngineeringMultiplechoice
questionsw...
EngineeringMaterialsMechanical
EngineeringMul...
MachineDesignMechanicalEngineering
MultipleC...
SteamBoilers,Engines,Nozzlesand
TurbinesMec...
NuclearPowerPlantsMechanical
EngineeringMult...
ThermodynamicsMechanical
EngineeringMultipleC...
AppliedMechanicsandGraphicStatics
CivilEngi...
StrengthofMaterialsCivilEngineering
Question...

BuildingMaterialsandConstructionCivil
Engine...
SoilMechanicsandFoundation
EngineeringCivil...
EnvironmentalEngineeringCivil
EngineeringQues...
RailwayEngineeringCivilEngineering
Questions...
HighwayEngineeringMultipleChoice
Questionsand...
CivilEngineeringQuizquestionsand
answersDownl...
irrigationwaterresourcesengineering
andhydrolo...
CivilEngineeringSurveyingMultiple
ChoiceQues...
FluidMechanicsProblemsQuizmultiple
choiceques...
MechanicalEngineeringMultipleChoice
Questionsa...
September(1)8/27/2014StructuralAnalysisMultipleChoiceQuestionsandAnswersforfreshers
&ExperiencedpdffreedownloadPreparationforEngineering
http://www.engineeringkings.com/2012/10/structuralanalysismultiplechoice.html4/9
22.Thedegreeofstaticindeterminacyuptowhichcolumnanalogymethodcanbeusedis
a)2
b)3

c)4
d)unrestricted
Ans:b
23.Thedeflectionatanypointofaperfectframecanbeobtainedbyapplyingaunitloadat
thejointin
a)verticaldirection
b)horizontaldirection
c)inclineddirection
d)thedirectioninwhichthedeflectionisrequired
Ans:d
24.Intheslopedeflectionequations,thedeformationsareconsideredtobecausedby
i)bendingmoment
ii)shearforce
iii)axialforce
Thecorrectansweris
a)only(i)
b)(i)and(ii)
c)(ii)and(iii)
d)(i),(ii)and(iii)
Ans:a
25.Thethreemomentsequationisapplicableonlywhen
a)thebeamisprismatic
b)thereisnosettlementofsupports
c)thereisnodiscontinuitysuchashingeswithinthespan
d)thespansareequal

Ans:c
26.Whileusingthreemomentsequation,afixedendofacontinuousbeamisreplacedby
anadditionalspanof
a)zerolength
b)infinitelength
c)zeromomentofinertia
d)noneoftheabove
Ans:a
27.TheCastigliano'ssecondtheoremcanbeusedtocomputedeflections
a)instaticallydeterminatestructuresonly
b)foranytypeofstructure
c)atthepointundertheloadonly
d)forbeamsandframesonly
Ans:b
28.Bendingmomentatanysectioninaconjugatebeamgivesintheactualbeam
a)slope
b)curvature
c)deflection
d)bendingmoment
Ans:c
29.Foratwohingedarch,ifoneofthesupportssettlesdownvertically,thenthehorizontal
thrust
a)isincreased8/27/2014StructuralAnalysisMultipleChoiceQuestionsandAnswersforfreshers
&ExperiencedpdffreedownloadPreparationforEngineering
http://www.engineeringkings.com/2012/10/structuralanalysismultiplechoice.html5/9
b)isdecreased

c)remainsunchanged
d)becomeszero
Ans:c
30.Forasymmetricaltwohingedparabolicarch,ifoneofthesupportssettleshorizontally,
thenthehorizontalthrust
a)isincreased
b)isdecreased
c)remainsunchanged
d)becomeszero
Ans:b
31.Asinglerollingloadof8kNrollsalongagirderof15mspan.Theabsolutemaximum
bendingmomentwillbe
a)8kN.m
b)15kN.m
c)30kN.m
d)60kN.m
Ans:c
32.Themaximumbendingmomentduetoatrainofwheelloadsonasimplysupported
girder
a)alwaysoccursatcenterofspan
b)alwaysoccursunderawheelload
c)neveroccursunderawheelload
d)noneoftheabove
Ans:b
33.Whenauniformlydistributedload,longerthanthespanofthegirder,movesfromleftto

right,thenthemaximumbendingmomentatmidsectionofspanoccurswhentheuniformly
distributedloadoccupies
a)lessthanthelefthalfspan
b)wholeoflefthalfspan
c)morethanthelefthalfspan
d)wholespan
Ans:d
34.Whenauniformlydistributedload,shorterthanthespanofthegirder,movesfromleft
toright,thentheconditionsformaximumbendingmomentatasectionisthat
a)theheadoftheloadreachesthesection
b)thetailoftheloadreachesthesection
c)theloadpositionshouldbesuchthatthesectiondividesitequallyonbothsides
d)theloadpositionshouldbesuchthatthesectiondividestheloadinthesameratioasit
dividesthespan
Ans:d
35.Whenaseriesofwheelloadscrossesasimplysupportedgirder,themaximumbending
momentunderanygivenwheel
loadoccurswhen
a)thecenterofgravityoftheloadsystemismidwaybetweenthecenterofspanandwheel
loadunderconsduration
b)thecenterofspanismidwaybetweenthecenterofgravityoftheloadsystemandthe
wheelloadunderconsideration
c)thewheelloadunderconsiderationismidwaybetweenthecenterofspanandthecenter
ofgravityoftheloadsystem
d)noneoftheabove

Ans:b8/27/2014StructuralAnalysisMultipleChoiceQuestionsandAnswersforfreshers&Experienced
pdffreedownloadPreparationforEngineering
http://www.engineeringkings.com/2012/10/structuralanalysismultiplechoice.html6/9
36.Whichofthefollowingisnotthedisplacementmethod?
a)Equilibriummethod
b)Columnanalogymethod
c)Momentdistributionmethod
d)Kani'smethod
Ans:b
37.Studythefollowingstatements.
i)Thedisplacementmethodismoreusefulwhendegreeofkinematicindeterminacyisgreater
thanthedegreeofstaticindeterminacy.
ii)Thedisplacementmethodismoreusefulwhendegreeofkinematicindeterminacyisless
thanthedegreeofstaticindeterminacy.
iii)Theforcemethodismoreusefulwhendegreeofstaticindeterminacyisgreaterthanthe
degreeofkinematicindeterminacy.
iv)Theforcemethodismoreusefulwhendegreeofstaticindeterminacyislessthanthe
degreeofkinematicindeterminacy.
Thecorrectansweris
a)(i)and(iii)
b)(ii)and(iii)
c)(i)and(iv)
d)(ii)and(iv)
Ans:d
38.Selectthecorrectstatement
a)Flexibilitymatrixisasquaresymmetricalmatrix

b)Stiffnessmatrixisasquaresymmetricalmatrix
c)both(a)and(b)
d)noneoftheabove
Ans:c
39.Togeneratethejthcolumnoftheflexibilitymatrix
a)aunitforceisappliedatcoordinatejandthedisplacementsarecalculatedatall
coordinates
b)aunitdisplacementisappliedatcoordinatejandtheforcesarecalculatedatall
coordinates
c)aunitforceisappliedatcoordinatejandtheforcesarecalculatedatallcoordinates
d)aunitdisplacementisappliedatcoordinatejandthedisplacementsarecalculatedatall
coordinates
Ans:a
40.Forstablestructures,oneoftheimportantpropertiesofflexibilityandstiffnessmatrices
isthattheelementsonthemaindiagonal
i)ofastiffnessmatrixmustbepositive
ii)ofastiffnessmatrixmustbenegative
iii)ofaflexibilitymatrixmustbepositive
iv)ofaflexibilitymatrixmustbenegative
Thecorrectansweris
a)(i)and(iii)
b)(ii)and(iii)
c)(i)and(iv)
d)(ii)and(iv)
Ans:a

41.Effectsofshearforceandaxialforceonplasticmomentcapacityofastructureare
respectivelyto
a)increaseanddecrease
b)increaseandincrease8/27/2014StructuralAnalysisMultipleChoiceQuestionsandAnswersfor
freshers&ExperiencedpdffreedownloadPreparationforEngineering
http://www.engineeringkings.com/2012/10/structuralanalysismultiplechoice.html7/9
c)decreaseandincrease
d)decreaseanddecrease
Ans:d
42.Whichofthefollowingmethodsofstructuralanalysisisaforcemethod?
a)slopedeflectionmethod
b)columnanalogymethod
c)momentdistributionmethod
d)noneoftheabove
Ans:b
43.Whichofthefollowingmethodsofstructuralanalysisisadisplacementmethod?
a)momentdistributionmethod
b)columnanalogymethod
c)threemomentequation
d)noneoftheabove
Ans:a
44.Inthedisplacementmethodofstructuralanalysis,thebasicunknownsare
a)displacements
b)force
c)displacementsandforces
d)noneoftheabove

Ans:a
45.Thefixedsupportinarealbeambecomesintheconjugatebeama
a)rollersupport
b)hingedsupport
c)fixedsupport
d)freeend
Ans:d
46.Thewidthoftheanalogouscolumninthemethodofcolumnanalogyis
a)2/EI
b)1/EI
c)1/2EI
d)1/4EI
Ans:b
47.Asimplysupportedbeamdeflectsby5mmwhenitissubjectedtoaconcentratedload
of10kNatitscentre.Whatwillbedeflectionina1/10modelofthebeamifthemodelis
subjectedtoa1kNloadatitscentre?
a)5mm
b)0.5mm
c)0.05mm
d)0.005mm
Ans:a
48.Thedeformationofaspringproducedbyaunitloadiscalled
a)stiffness
b)flexibility
c)influencecoefficient

d)unitstrain
Ans:b
49.ForasinglepointloadWmovingonasymmetricalthreehingedparabolicarchofspan
L,themaximumsaggingmomentoccursatadistancexfromends.Thevalueofxis
a)0.211L8/27/2014StructuralAnalysisMultipleChoiceQuestionsandAnswersforfreshers
&ExperiencedpdffreedownloadPreparationforEngineering
http://www.engineeringkings.com/2012/10/structuralanalysismultiplechoice.html8/9
b)0.25L
c)0.234L
d)0.5L
Ans:a
50.MullerBreslau'sprincipleforobtaininginfluencelinesisapplicableto
i)trusses
ii)staticallydeterminatebeamsandframes
iii)staticallyindeterminatestructures,thematerialofwhichiselasticandfollowsHooke'slaw
iv)anystaticallyindeterminatestructure
Thecorrectansweris
a)(i),(ii)and(iii)
b)(i),(ii)and(iv)
c)(i)and(ii)
d)only(i)
Ans:a
51.Considerthefollowingstatements:
Sinkingofanintermediatesupportofacontinuousbeam
1.reducesthenegativemomentatsupport.
2.increasesthenegativemomentatsupport.

3.reducesthepositivemomentatsupport.
4.increasesthepositivemomentatthecenterofspan.
Ofthesestatements
a)iand4arecorrect
b)1and3arecorrect
c)2and3arecorrect
d)2and4arecorrect
Ans:a
52.Aload'WismovingfromlefttorightsupportonasimplysupportedbeamofspanT.
Themaximumbendingmomentat0.41fromtheleftsupportis
a)0.16Wl
b)0.20Wl
c)0.24Wl
d)0.25Wl
Ans:c
53.WhenaloadcrossesathroughtypePratttrussinthedirectionlefttoright,thenatureof
forceinanydiagonalmemberinthelefthalfofthespanwould
a)changefromcompressiontotension
b)changefromtensiontocompression
c)alwaysbecompression
d)alwaysbetension
Ans:a