Sie sind auf Seite 1von 66

o

eb

ok

NATIONAL CYBER OLYMPIAD

INSTANT

(2009-2013)

Including
Set A and Set B of
Year 2012 and 2013

Copyright 2014 Science Olympiad Foundation. Printed with the permision of Science Olympiad Foundation. No part of
this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying,
recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the
possessor the ebook copyright.
All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as
the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of NCO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.


Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana.
Phone : 0124 - 4951200
Web: mtg.in Email: info@mtg.in
Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

CLASS 2

Contents
9th NCO 2009
10th NSO 2010
11th NCO 2011
12th NCO 2012 - SET A
12th NCO 2012 - SET B
13th NCO 2013 - SET A
13th NCO 2013 - SET B

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 1

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 2

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 3

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 4

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 5

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

CLASS 6

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 7

National
Science
Olympiad

International
Mathematics
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

Science IQ
Challenge

Math IQ
Challenge

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 8

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 9

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 10

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 11

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 12

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

Class

1 to 10

JEE Main & Advamced | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FoUNdaTioN CoUrsE
For Classes 8, 9 & 10
Class 8

Class 9

Class 10

Class 2
9th

Year 2009

Class 2 | 9th NCO - 2009

MENTALABILITY
1.

In289,theplacevalueof8is___________
(A) Ones
(B) Hundreds

(C) Tens

(D) Thousands

(C) 5

(D)

(C) 410

(D) 414

357
2.

Whichdigitismissinghere? +13

500
(A) 0
3.

4.

(B) 4

_______comesjustbefore413.
(A) 403
(B) 412
Whattimeisshownonthiswatch?
(A) 4:47

1112 1
2
10
9
3
8
4
7 6 5

(B) 9:04
(C) 9:20
(D) 10:20
5.

Mr.Mittalwantstobuy48cansofdogfoodtogivetotheanimalshelter.Thereare6cansofdogfood
inapackage.Howmanypackagesofdogfoodshouldhebuy?
(A) 7packages
(B) 8packages
(C) 42packages
(D) 54packages

6.

Whichnumbersentenceshowshowmanycookiesareonthebakingtray?

Bakingtray

(A) 6+6+ 6+ 6=
7.

(B) 66 6 6=

(D) 44 4 4=

TheKakkarfamilyleftfor vacation onJune28.Theywillbeawayfor5days.


Mon
1

Tue Wed Thu


2
3
4

8
15
22
29

9
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
30
CalenderofthemonthofJune

What daywill they return?


(A) June25
(B) July2
8.

(C) 4+4+ 4+ 4=

Fri
5

Sat Sun
6
7

(C) July5

Aclassroomhas4rowsofdeskswith5desksineachrow.

(D) July3

Class 2 | 9th NCO - 2009

Whichnumbersentenceshowshowtofindthenumberofdesksintheclassroom?
(A) 4+5=
9.

(B) 55=

Howmanytensare therein374?
(A) 3tens
(B) 4tens

(C) 45=

(D) 44=

(C) 7tens

(D) 70tens

10. Howmanyappleswillcompletethenumbersentence?

(A) 6apples

(B) 7apples

(C) 8apples

(D) 9apples

11. Monahasthreeredballoonsandfindsfourgreenballoons.Elagivesheroneredballoonandonegreen
balloon.Kittygivesherfourpurpleones.WhatwouldMonadotofindouthowmanyballoonsshehas?
(A) Multiplication

(B) Subtraction

(C) Addition

(D) Division

12. Whichnumberisthesameasonehundredandtwenty?
(A) 102

(B) 120

(C) 150

(D) 140

(B) 37+28=59

(C) 37+28>59

(D) 27+30<47

13. Whichoftheseistrue?
(A) 37+28<59

14. Latahad6fishinherfishtank.Herdadbroughthersomemorefish.Afterthat,shehad14fishinher
tank.HowmanyfishdidLata'sdadbuyforher?
(A) 20

(B) 8

(C) 9

(D) 12

15. ThechartshowsthenumberofpagesShreyareadduringfourdays.
Day
Monday
Pages
24
Read

Tuesday

Wednesday Thursday
31

17

26

Howmanymorepagesdidshereadon WednesdaythanonTuesday?
(A) 14

(B) 24

(C) 16

(D) 26

LOGICALANDANALYTICAL REASONING
16. Motherhassixflowersinavase.Oftheseflowers,threeareyellow,andthreearepurple.Howmanyof
theflowers arered?
(A) None

(B) Some

(C) All

17. Devis4feettall.About howtallisthetreethanDev?


(A) 8feet
(B) 12feet
(C) 16feet
(D) 20feet

(D) Cannotfind

12feet
Dev

Class 2 | 9th NCO - 2009

18. WhichwouldbetheBESTunittousetomeasureyourfinger?
(A) Meters

(B) Kilometers

(C) Centimeters

(D) Litres

19. Iamanoddnumber.Youdonotsaymewhenyoucountbyfives.Iamgreaterthan81butlessthan86.
What number am I?
(A) 85

(B) 82

(C) 83

(D) 84

20. Mariaskipcountedby3stomakeanumberpattern.WhichofthesecouldbeMaria'snumberpattern?
(A) 12,15,24,30

(B) 12,18,21,24

(C) 12,15,20,24

(D) 12,15,18,21

21. Robert'sgrandmaismakingaquiltusingonlypatchesshapedliketheonesshownbelow.

Whichofthefollowingpatchesissimilarinshapetothepatchesinhisgrandma'squilt?

(A)

(B)

(C)

(D)

22. 232,242,______,262.Whichnumberismissinginthegivenpattern?
(A) 222
(B) 225
(C) 252

(D) 243

23.

?
Studythepatternshownabove.Fouroptionsaregivenbelow.Choosethepatternthatwillcomenext.
(A)

(B)

(C)

(D)

24. Thereare3 sweetsin onepacket.Howmanysweets will betherein9 packets?


(A) 12
(B) 27
(C) 9
(D) 3
25. Lookatthispattern.
R

Whichisthemissingpart?
R

(A)

(B)
B

(C)

(D)

Class 2 | 9th NCO - 2009

26. Janebought60cherries.Sheput6cherriesineachpacket.Howmanypacketsdidsheuse?
(A) 10

(B) 6

(C) 5

(D) 12

27. Lookat thepicturebelow.


A

Whichofthefollowingpatternsmatcheswiththepatternabove?
(A)

(B)

(C)
A

(D)
28. Whatisthemissingnumberinthesequencebelow?
28,_____,32,34,36
(A) 25

(B) 39

29. If

(C) 30

(D) 31

represents12,then

equals
(A) 24

(B) 14

(C) 22

(D) 12

30. Thetablebelowshowsthenumberofpondsandnumberofducksinthepond
Numberof
Ponds
1

Numberof
Ducks
5

10

15

Howmanyducksaretherein4ponds?
(A) 25

(B) 20

(C) 22

(D) 21

COMPUTERS AND INFORMATION TECHNOLOGY


31. Whichofthefollowingarepresentontaskbar?
(A) Startbutton

(B) System tray

(C) System clock

32. Softwarewhichinteractsdirectlywiththeuseriscalled
(A) Operatingsystemsoftware
(C) BothAandB

(B) Applicationsoftware
(D) Noneofthese

(D) Allofthese

Class 2 | 9th NCO - 2009

33. Typesofkeysonakeyboardare
(A) Alphabetkeysandnumberkeys
(C) Specialkeysandnavigationkeys

(B) Functionkeysandsymbolkeys
(D) Allofthese

34. Whichkeyisusedtoeraseletters?
(A) DELkey
(B) Back space key

(C) BothAandB

(D) Noneofthese

35. Loginmeansthesameas
(A) Logoff
(B) Signin

(C) Signout

(D) Logout

36. Thisimagedisplaysthefollowing
(A) Backgrounds
(B) Settings
(C) Screensavers
(D) Wallpapers

37. InMicrosoftPaint,whichofthefollowingis/aredrawingtool(s)?
(A) Penciltool

(B) Paintbrushtool

(C) Straightlinetool

(D) Allofthese

38. TheshortcutforREDOcommandis
(A) Ctrl+C

(B) Ctrl+V

(C) Ctrl+Z

39. _________isthedefaultextensionforfilescreatedinPaint
(A) .JPEG
(B) .BMP
(C) .DOC

(D) Ctrl+Y

(D) .PNG

40. Thescreenshotshows
(A) System tools
(B) Mycomputer
(C) Mydocuments
(D) System tray

41. Akeyboardisanexampleofdevice.
(A) Black

(B) Input

(C) Output

(D) Wordprocessing

42. Asmalldevicethatisusedtocontrolpointeronthescreeniscalled.......

(A) Floppy

(B) Scanner

(C) Monitor

(D) Mouse

Class 2 | 9th NCO - 2009

43. Computerscreencanbenamedas
(A) Monitor
(C) Both(A)and(B)

(B) VDU(VisualDisplayUnit)
(D) Can'tsay

44. WhichistheINCORRECTextensionandprogramusedtoopensuchfilescombination?
Extension
(A) doc

Programusedtoopensuchfiles
Wordpad,Winword

(B) bmp

Paint

(C) xls

Notepad

(D) ppt

PowerPoint

45. Apersonthatworksoncomputerisknownas........................
(A) Programmer

(B) User

(C) Teacher

(D) Noneofthese

(C) Desktops

(D) Noneofthese

46. Notebooksarecommonly knownas..................


(A) Laptops

(B) Palmtops

47. Thecomputerwhichcanbeusedfortypingletters,listeningsongsandwatchingmoviesiscalled.....
(A) Multimediacomputer (B) MP3player

(C) Pendrive

(D) Radio

48. Youwilltaketheprintoutofthedatabyusing...............

(A)

(B)

(C)

(D)

49. Thedevicethatkeepsacomputerrunningforseveralminutesafterapowerfailureisknownas.......
(A) UPS

(B) CPU

(C) Datacable

(D) Joy stick

50. UPSistheshortnamefor................
(A) Underpowersystem
(C) Uncontrolledpicturescan

(B) Uninterruptedpowersupply
(D) Underpressuresystem
SPACEFORROUGHWORK

Class 2
10th

Year 2010

Cllass 2 | 10th NCO - 2010

MENTAL ABILITY
1. Which number will complete the number line?

(A) 74
(C) 72

(B) 75
(D) 70

2. Which is not a way to make 7 ?



(A) 2 + 7
(B) 6 + 1

(C) 3 + 4

(D) 7 + 0

3. Which addition sentence is true for this figure ?


(A) 7 + 2 = 9

(B) 8 + 1 = 9

(C) 3 + 6 = 9

(D) 4 + 5 = 9

4. How many ski boots are there ?

(A) 5

(B) 10

5.

(C) 15

(D) 12

(C) 54

(D) 24

shows

(A) 34

(B) 44

6.



What time is shown in the clock ?


(A) Seven O'clock
(B) One O'clock
(C) Two O'clock
(D) Ten O'clock

7. Which tool would you use to find out how heavy is a watermelon ?

(A)

(B)

(C)

(D)

'
8. Which set of numbers has only even numbers ?

(A) 7, 9, 11, 13
(B) 4, 7, 9, 10
(C) 8, 9, 10, 11

(D) 6, 10, 14, 18

Cllass 2 | 10th NCO - 2010

9. Which of the following is the correct subtraction sentence ?



(A) 30 5

(B) 40 6

(C) 25 5

(D) 29 7

10. Which number is 10 less than 96 ?



(A) 85
(B) 86

(C) 97

(D) 95

11. On which day is Mahatma Gandhi's birthday celebrated ?


(A) Monday

(B) Wednesday

(C) Thursday

(D) Saturday

12. Which number in the blank will make the number sentence true ?

eighty =
(A) 80

(B) 18

tens +

ones

(C) 8

(D) 88

13. Mrs. Kapoor makes shirts. Each shirt has same number of buttons. If

Mrs. Kapoor counts the buttons in groups of 7, which list


will you choose ?

(A) 7, 17, 27, 37

(B) 10, 22, 26, 31

(C) 14, 22, 26, 32

(D) 14, 21, 28, 35

14. The given table shows the age of Sarah's children. What is
the sum of the children's age ?

(A) 20

(B) 28

(C) 30

(D) 32

15. Look at the given puzzle.

Which two figures appear to be triangles ?


(A) P and Q
(B) P and S

(C) Q and T

(D) Q and R

Cllass 2 | 10th NCO - 2010

Logical and Analytical Reasoning


16. Suhana writes the given pattern.
15, 20, 25, 30, 35, ___?
____

How would Suhana find the next number in the pattern ?

(A) Add 5 to 35

(B) Subtract 5 from 35 (C) Multiply 35 by 5

(D) Divide 35 by 5

17. How much money does Raghav have ?

(A) ` 153

(B) ` 163

(C) ` 173

(D) ` 183

18. A jar contains 8 candies, 4 toy cars, 12 chocolates and 3


lollipops. If Sanchit pulls out 1 thing from the jar, which


will least likely come out of it ?

(A) Toy car

(B) Lollipops

(C) Chocolates

(D) Candies

19. Nupur drew a pattern of hearts in her notebook.



If Nupur continues this pattern, which arrangement
of hearts will come next ?

(A)

(B)

(C)

(D)

20. Ria arranged her cards into two sets. She put certain cards in Set A and all her
other cards in Set B as shown below.

Among the given below flash cards which could belong to Set A ?

(A)

(B)

(C)

(D)

Cllass 2 | 10th NCO - 2010

21. Number of slanting lines in the given figure is _____.



(A) 7
(C) 9

(B) 8
(D) 10

DIRECTION (22 - 23) : Study the given figures and answer the following questions.

22. Which container can hold more water than the bucket ?

(A) Barrel
(B) Vase
(C) Bottle

(D) None of these

23. Which container can hold less water than the vase ?

(A) Barrel
(B) Bucket
(C) Bottle

(D) None of these

24. Mohit has a can of paint like the one shown in the picture.

What is the shape of the top of the can of paint ?


'

(A)

(B)

(C)

(D)

25. Rohan makes the pattern of triangular shapes shown below.

How many triangular shapes should there be in Row 4 in Rohan's pattern ?


(A) 12
(B) 14
(C) 16
(D) 18

26. Meeku has three digits.



What is the largest number Meeku can make using these three digits ?
(A) 795
(B) 957
(C) 975
(D) 759

27. I am a two digit number. I am more than 40 but less than 50. The sum of my digits
is 9. Which number am I ?

(A)

(B)


'

(C)

(D)

Cllass 2 | 10th NCO - 2010

28. Anusha has three keys as shown below.


Which is the longest key?

(A) Key 1

(B) Key 2

(C) Key 3

(D) All are same

29. How many squares are there in the figure ?



(A) 9
(B) 12

(C) 13

(D) 14
30. Each class has 3 tables. How many tables are there in 4 classes ?

(A) 12
(B) 24
(C) 6
(D) 9

Computers and information technology


31. Which part of computer is shown here ?

(A) Monitor

(B) Keyboard

(C) CPU

(D) Mouse

32. To write ABCD on the screen of computer you will use ___

'

(A)

(B)

(C)

I can point and click with this device.

33.

(A) Monitor

(B) Laptop

(C) Mouse

(D)

(D) Keyboard

34. Which is not an external part of the computer ?


(A) Mouse

(B) Printer

(C) Motherboard

(D) Keyboard

(C) Motherboard

(D) RAM

35. Human is to brain as computer is to ____


(A) CPU

(B) Hard drive

36. Which computer part gives you sound from the computer ?

(A) Speakers

(C) Keyboard

(D) All of these

(C) Laptop

(D) CPU

What is this ?

37.

(B) Mouse

(A) PDA

(B) Desktop

38. Which part of the computer is used to copy pictures from the computer to paper ?

(A) Printer
(B) Laptop
(C) Monitor
(D) Speaker

Cllass 2 | 10th NCO - 2010

39. Identify floppy disk among the figures given below ?


(A)

(B)

(C)

(D)

40. Which of the following cannot be done by computer ?



(A) Playing games
(B) Doing calculations (C) Cooking food

(D) Making drawings

41. Which of the following is used to paint a picture in a computer ?



(A) MS-Paint
(B) MS-Word
(C) Notepad
(D) Calculator
42. Which of the following is used to close a file ?

(A)

(B)

(C)

(D)

43. Which icon on the desktop is used to start internet explorer ?


(A)

(B)

44. These

(C)

(D)

are the .................. keys.

(A) Control

(B) Alphanumeric

(C) Cursor control

(D) Function

45. Identify the device which is used to play games on computers ?

(A)

(B)

(C)

(D)

46. Which of the following shows the same process ?

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

47. Which of the following is used to store data ?


(A)

(B)

(C)

(D) All of these

Cllass 2 | 10th NCO - 2010

48.

button lies at ________ of desktop.


(A) Right

(B) Left

(C) Middle

(D) None of these

49. Which one of the following is an essential part of the computer?


(A)

(B)

(C)

50. In the figure, which part is showing the icons?


(A) P

(B) Q

(C) R

(D) S
SPACE FOR ROUGH WORK

(D)

Class 2
11th

Year 2011

Class 2 | 11th NCO - 2011

MENTAL ABILITY
1. Which one of the following items is longest ?

(A)

(C)

(B)

(D)

2. I have 6 flat faces. You can put your pencils and eraser in me. Who am I ?

(A)

(B)

(C)

(D)

3. Rohan, Kartik, Mayank and Shekhar are four


friends. Who has 0 balls?

(A) Rohan

(B) Kartik

(C) Mayank

(D) Shekhar

4. Which of the following is the correct ascending order of the numbers in the jar?

(A) 37

62

45

33

(B) 33

37

45

62

(C) 62

37

45

33

(D) 62

37

33

45 

5.

_____ .

(A) 1 ones

(B) 2 tens

(C) 1 tens

(D) 12 ones

6. Abhay shaded some squares in his picture. What is the number represented by



the shaded squares ?



(A) 311
(B) 312
(C) 213
(D) 132

Class 2 | 11th NCO - 2011

7. Find the missing number.

(A) 410

(B) 401

(C) 412

(D) 419

8. Rupali is shading every even number on a grid of 20 numbers.


1
2

3
4

5
6

7
8

9
10

11
12

Which number has she shaded wrong ?


(A) 2
(B) 6

13
14

15
16

(C) 7

17
18

19
20
(D) 10

9. 5 3 is same as _____.

(A)

(C)

(B)

(D)

10. Mona has 3 friends. She wants to distribute 12 balls among them. What is the
share of each friend ?

(A)

(B)

(C)

(D)

11. If

weighs 5 kg.

What is the weight of Parcel A ?

(A) 2 kg

(B) 3 kg

(C) 1 kg

(D) 10 kg

12. Which number line shows 10 2 = 8 ?


(A)

(B)

(C)

(D)

13. To reach the bone, how many jumps of 2 will the dog have to make ?

(A) 10 jumps

(B) 6 jumps

(C) 5 jumps

(D) 12 jumps

Class 2 | 11th NCO - 2011

14. A bird has 2 wings. How many wings do 5 birds have ?



(A) 10
(B) 12
(C) 13

(D) 15

15. I have no side and no corner. I am curved and round. Who am I ?


(A)

(B)

(C)

(D)


Logical and Analytical Reasoning


16. What will come in the place of * ?

(A) 50

(B) 70

(C) 60

(D) 20
17. Which of the following is the odd one out ?

(A)

(B)

(C)

18. Which number will come in place of

(D)

to make the number sentence true ?


+ 11 = 36

(A) 25

(B) 31

19. Meeku has 2

(C) 20
notes and 1

(D) 22
note. Which of the following

things can he buy ?

(A)

(B)

20. How much water can the kettle hold ?



(A) 2 L

(B) 3 L

(C) 1 L

(D) 4 L
21.

means 2 kites. Mohit has


(A) 2

(B) 4

(C)

(D)

. How many kites does he have ?


(C) 3

(D) 8

Class 2 | 11th NCO - 2011

22. Which shape will come next in the given pattern ?

(A)

(B)

(C)

(D)

23. Which fruit is 4th from the right ?

(A)

(B)

(C)

(D)

24. How many triangles are there in the given figure ?



(A) 4
(B) 3

(C) 2
(D) 1
25. If

means '+' then

equals _____.

(A)

(B)

(C)

(D)

26. If
= 10,

(A) 18

= 5 and
(B) 17

= 2, then

27. What is to the east of Mary ?


(A) Rabbit

(B) Tree

(C) Peacock

(D) Elephant

+
+
(C) 12

28. What number will come in place of * ?


(A) 9

(B) 10

(C) 12

(D) 11

equals _____.
(D) 10

Class 2 | 11th NCO - 2011

29. Find the object which is in the wrong place.

(A)

(B)

(C)

(D)


30. Complete the given figure X.

(A)

(B)

(C)

(D)

fig. (X)

Computers and information technology


31. Which of the following computers can we put in our pocket ?

(A)

(B)

(C)

(D)

32. I send power to all parts of the computer. Who am I ?



(A) Power Box
(B) Keyboard
(C) Fan
(D) C Drive
33. Which of the following is not a part of computer?

(A)

(B)

(C)

(D)

34. Which of the following is the place where computers can be used ?

(A) Hospital
(B) Police station
(C) Bank
(D) All of these
35. The CPU is like which part of the human body ?

(A) Hairs
(B) Legs
(C) Nerves
(D) Brain
36. Which of the following was made possible by computers ?

(A) Vaccines
(B) Making food

(C) Growing vegetables
(D) Heart surgery
37. Which small, hand-held device is used to move the cursor to a specific location

on the screen ?
(A) Mouse
(B) Frog

(C) Keypad

(D) Message pad

Class 2 | 11th NCO - 2011

38. Which computer component is labelled 3 in the diagram ?



(A) CPU

(B) Keyboard

(C) Mouse

(D) Speakers
39. Which of the following shows the title bar ?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

40. How many shift keys are there on a keyboard ?



(A) 1
(B) 2
(C) 3

(D) 4

41. Which of the following tools would you use to add text to your drawing?

(A)

(B)

(C)

(D)

DIRECTION (42-43) : Based on the given figure, answer the following questions.

42. The letter A identifies the _____ .



(A) Tool palette
(B) Selection tool
(C) Color palette

(D) Drawing Area

43. The letter B identifies which tool ?



(A) Fill with color
(B) Pick color
(C) Tools

(D) Air Brush

44. In MS-Paint which one of the following tools would you use to draw multiple-side
shapes like star, box, etc ?

(A)

(B)

(C)

(D)

45. Which of the following commands would you use to make several copies of the

same object?
(A) Copy and Paste

(B) Edit and Clear

(C) Edit and Select All (D) Select All

Class 2 | 11th NCO - 2011

46. Small pictures on the desktop are called ___.


(A) Images

(B) Clipart

(C) Icons

(D) Figures

47. Tool shown by an arrow is used for ____.


(A) Coloring

(B) Drawing

(C) Erasing

(D) Copying

48. This part of the computer allows you to type information into the computer.

(A)

(B)

(C)

(D)

49. When pressed, this key erases anything typed on the left side of the cursor.

(A)

(B)

(C)

(D)

50. This key is used to move to the beginning of the line.


(A)

Home

(B)

End

(C)

Delete

SPACE FOR ROUGH WORK

(D)

Num
Lock

Class 2
12th

Set A
Year 2012

12th NCO - Set-A

MENTAL ABILITY
1. What is the weight of the cat ?




2.



(A) 2 kg
(B) 3 kg
0

10(kg) 2

(C) 4 kg

(D) 5 kg

0 2
10(kg)
8

= 1 kg)

What number does


stand for ?
(A) 200
(B) 300
(C) 400
(D) 100

3. Which distance is more ?


(A) School to House

(B) Park to House

(C) School to Park

(D) None of these

4. Ankit sold 142 mangoes on Monday. He sold 38 more on Tuesday. How many

mangoes did he sell altogether ?


(A) 322
(B) 232

(C) 180

SPACE FOR ROUGH WORK

(D) 624

12th NCO - Set-A

5. The given picture shows the favourite fruits of


a group of children.

How many more children prefer Oranges than


Bananas ?

(A) 2

(B) 4

(C) 6

(D) 8

Logical and Analytical Reasoning


6. Minku is taller than Pinku, Pinku is taller than Rinku. Who is the tallest ?

(A) Rinku

(B) Minku

(C) Pinku

(D) None of these

(C) 800

(D) 500

7. What is the missing number in the box ?

(A) 700

(B) 600

8. The number of straight and curved lines respectively required


to draw the given figure is _____.

(A) 3, 4

(B) 6, 5

(C) 5, 5

(D) 4, 5
SPACE FOR ROUGH WORK

12th NCO - Set-A

9. Soldier _____ is the fifth soldier.


(A) B

(B) C

(C) G

(D) H

10. Which of the following shapes cannot be found in the given figure ?

(A) Circle

(B) Triangle

(C) Square

(D) Rectangle
11. Which figure is different from the others ?

(A)

(B)

(C)

(D)

12. Which of the following number sentences is incorrect ?


(A) 13 + 5 = 18

(B) 19 4 = 15

(C) 6 + 7 = 12

(D) 19 5 = 14

13. How many more triangles are there in the box than squares ?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

14. Complete the number pattern given below.



597, 598, 600,


(A) 601

(B) 602

, 607, 612

(C) 603
SPACE FOR ROUGH WORK

(D) 604

12th NCO - Set-A

15. Look at the given picture. Which number sentence





correctly represent the picture ?


(A) 8 + 8 3
(B) 5 + 5 + 5 3 3
(C) 24 6
(D) 24 9

Computers and information technology


16. The figure shows that computers are used ____ .

(A) To build and operate space stations

(B) In schools for preparation of results

(C) In offices for making documents

(D) By railways and airlines to book tickets

17. The place where keyboard is connected to the CPU is called ___.

(A) Mouse port

(B) KBD port

(C) CPU port

(D) None of these

18. The desktop of a computer refers to ____.



(A) The main screen containing all icons


(C) The top of the mousepad

(B) The area around the monitor


(D) The inside of a folder

19. Which of the following is NOT a part of a computer ?


(A)

(B)

(C)

(D)

20. CPU of a computer is used to _____.


(A) Process data

(B) Talk to user

(C) Tell stories

SPACE FOR ROUGH WORK

(D) Listen music

12th NCO - Set-A

21. Which one of the following devices shows a computer tablet ?

(A)

(B)

(C)

(D)

22. Which one of the following is NOT present on a keyboard ?


(A)

(B)

(C)

(D)

23. Find the INCORRECT match.



(A) Music Speakers (B) Talk Microphone (C) Watch Screen (D) Dance CPU
24. Monitor of a computer can _____.

(A) Cook food
(B) Stitch cloth

(C) Display movies

(D) Type text

25. Which of the following is not a MS-Paint shape of Windows 7 ?


(A)

(B)

(C)

(D)

26. Which of the following devices is used to enter data into the computer ?

(A)

(B)

(C)

SPACE FOR ROUGH WORK

(D)

12th NCO - Set-A

27. How many Ctrl, Shift, Alt and Space keys respectively are present on a Keyboard ?

(A) 3, 2, 1, 2
(B) 2, 2, 2, 1
(C) 2, 1, 2, 1
(D) 2, 3, 1, 2
28. QWERTY is ______.

(A) The name of the person who invented computer

(B) A type of mouse that is connected to a computer

(C) An important part of CPU

(D) The name given to the standard keyboard layout
29. Which of the following statements is INCORRECT while working with computer ?

(A) You should bend forward and sit close to the computer monitor.

(B) You should sit at least an arms length away from the computer monitor.

(C) You should take short breaks while working with computer for long hours.

(D) You should keep the computer away from dust and humidity.
30. Double click on the 'My Computer' in the
given location will ____ 'My Computer'
Window.

(A) Close

(B) Open

(C) Maximise

(D) Minimise

31. Which of the following tools in MS-Paint of Windows 7 is used to draw a free-hand
drawing in the drawing area?

(A)

(B)

(C)

SPACE FOR ROUGH WORK

(D)

12th NCO - Set-A

32. Which of the given key combination is used to insert the & symbol in a
document ?

(A)

(B)

(C)

(D)

33. What is the use of the




key on the keyboard ?

(A) It opens a new window.


(B) It opens the start menu.
(C) It closes the current application.
(D) It is always used to shut-down the computer.

34. Identify the given MS-Paint tool.



(A) Eyedropper
(B) Brush

(C) Airbrush
(D) Fill with color
35. The given image is a representation of a ______.

(A) Laptop

(B) Desktop computer

(C) Mobile Phone

(D) Tablet
SPACE FOR ROUGH WORK

Class 2
12th

Set B
Year 2012

12th NCO | Set-B

MENTAL ABILITY
1. Which clock face shows half past six ?


(A)

(B)


(C)


(D)

2. If L weighs 4 kg, how heavy is M ?


(A) 6 kg

(B) 8 kg

(C) 7 kg

(D) 12 kg

3. Look at the calendar and answer the following


question. Ruchi and Shuchi are going to
Kerala for Christmas. They have made marks
(

) on the calendar for the days they will spend in

Kerala. How many days will they spend in Kerala?


(A) 10

(B) 11

(C) 12

(D) 13

4. In the given question, the value of P is ___ and Q is _____.



(A) 3, 1
(B) 0, 3

(C) 3, 0
(D) 1, 3
SPACE FOR ROUGH WORK

12th NCO | Set-B

5. Ashu bought a box of chocolate and a packet of chips.


He paid ____ altogether.



(A) `
(B) `
(C) `
(D) `

20
95
55
85

Logical and Analytical Reasoning


6. Given figure has ________ standing lines.

(A) 8

(B) 7

(C) 5

(D) 6

7. Which is the next object in the given pattern ?

___
?_

(A)

(B)

(C)

(D)

8. Find the odd one out.


(A)

(B)

(C)

SPACE FOR ROUGH WORK

(D)

12th NCO | Set-B

4
9. There are _____ fewer motorbikes than cars.

(A) 9

(B) 8

(C) 7

(D) 6

10. Find the number of rectangles, circles, triangles and squares





respectively in the given image.


(A) 10, 5, 1, 0
(B) 7, 5, 3, 1
(C) 8, 5, 1, 2
(D) 9, 5, 2, 3

11. Which of the following figure gives incorrect numbers relation ?

(A)

(B)

(C)

(D)

12. Which one of the following gives an odd number?


(A) 32 + 59

(B) 94 10

(C) 41 + 21

(D) 50 48

13. How many houses are there between the 3rd house and the 10th house?

(A) 3
(B) 7
(C) 10
(D) 6
SPACE FOR ROUGH WORK

12th NCO | Set-B

14. What is the number that is greater than 1 tens 4 ones but is smaller than 4

fours?
(A) 14

(B) 15

(C) 16

(D) 17

15. Look at the image and answer the


question. The weight of the book is
____ the school bag.

(A) More than of

(B) Less than of

(C) Equal to

(D) Cannot be determined

Computers and information technology


16. Which of the following tools is 'free hand eraser' in MS-Paint of Windows 7 ?

(A)

(B)

(C)

(D)

17. MS-Paint can be closed by clicking on _____ button.


(A)

(B)

(C)

(D)

18. Zooming cannot be done with one of these in MS-Paint of Windows 7 ?


(A)

(B)

(C)

(D)

19. Which one of the following is an INCORRECT shortcut key combination in MS-Paint of
Windows 7?

(A)

+ P Print

(B)

+ S Save

(C)

+ X Move

(D)

+ C Copy

SPACE FOR ROUGH WORK

12th NCO | Set-B

20. In MS-Paint of Windows 7 selection of a portion is done by ____ tool.


(A)

(B)

(C)

(D)

21. Select the INCORRECT match.


(A) MOUSE

(B) KEYBOARD

(C) MONITOR

(D) CPU

22. Which of the following cannot be a part of computer?


(A)

(B)

(C)

(D)

23. Which key erases the letters one by one left of the cursor?

(A)

(B)

(C)

(D)

24. This is a device which controls all the functions of a computer. It is the ______.

(A) Central Processing Unit
(B) Processing Centre

(C) Visual Display Unit
(D) Memory Controller
SPACE FOR ROUGH WORK

12th NCO | Set-B

25. Which of the following is not a standard set of keys on the Keyboard?

(A) Special keys
(B) Multimedia and Internet keys

(C) Number keys
(D) Function keys
26. A computer is a wonderful and useful machine. It allows us to do many things.

Which of the following activities cannot be done using a computer?


(A) Doing homework in your notebook
(B) Making drawings on the screen
(C) Typing letters

(D) Playing games

27. I am an electronic device connected to the computer. I am used to get information


or drawings from computer on paper. Who am I?

(A)

(B)

(C)

(D)

28. Which of the following tools is used for drawing boxes with rounded edges in
MS-Paint of Windows 7 ?

(A)

(B)

(C)

(D)

29. I am a device used for recording the voice or other sounds into the computer.
Who am I?

(A)

(B)

(C)

(D)

30. This key also means No, Exit, Abort, Cancel and Quit. It is called ____ key.

(A)

(B)

(C)

SPACE FOR ROUGH WORK

(D)

12th NCO | Set-B

8
31. A computer helps us to withdraw money from the _____.

(A) Offices
(B) Houses
(C) Banks

(D) Kitchen

32. Which of the following key is not found in keyboard ?

(A)

(B)

(C)

(D)

33. A blinking symbol on the screen that shows where the next character will appear

is ______.
(A) Delete key

(B) Arrow key

(C) Cursor

(D) Return key

34. Select the INCORRECT match of the given icons in MS-Paint of Windows 7.

(A) To draw a rectangle

(B) To rub a thick line

(C) To spray colour on image

(D) To write a name

35. There are ______ shift keys on a keyboard.



(A) One
(B) Two
(C) Three
SPACE FOR ROUGH WORK

(D) Four

Class 2
13th

Set A
Year 2013

13th NCO - Set-A

MENTAL ABILITY
1. Given below pictograph shows the types of fruits liked by the children.
Apples

Cherries

Mangoes

Grapes

represent the children


If 8 more children like Apples than Grapes, how many children does each stand

for?
(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

2. I am greater than 82 but I am less than 99. I have 6 in one's place and my ten's

place digit is two more than one's place digit. I am ______.


(A) 76
(B) 96
(C) 86

(D) 68

3. Which of the following is the heaviest?

(B)

(A)

65 kg

(C)

60 kg

(D)
35 kg

4. 8 hundreds 9 tens and 40 ones is _____.



(A) 894
(B) 8904
(C) 930
5. If

(A) 140

= 180 and
(B) 160

= 50, then
(C) 190

SPACE FOR ROUGH WORK

45 kg

(D) 8940
+

= _______.
(D) 130

13th NCO - Set-A

Logical and Analytical Reasoning


6. Find the odd one out.
(A)

(B)

(C)

(D)

7. Which flower is fourth to the right of flower R?

(A) S

(B) G

(C) F

8.



The given figure has _____ slanting lines.


(A) 12
(B) 11
(C) 10
(D) 14

(D) E

9. Which is the next figure ?


?

(A)

(B)

(C)

(D)

10. What is the missing number ?


500
30

700
7

537

(A) 498

(B) 849

50

800
8

40

758

9
?

(C) 984
SPACE FOR ROUGH WORK

(D) 489

13th NCO - Set-A

11. How many groups of 6 butterflies can be formed from given butterflies?

(A) 3

(B) 2

(C) 4

(D) 5

12. The time 10 minutes before the time shown in the clock is
_____ minutes after 3 o'clock.

(A) 5

(B) 25

(C) 15

(D) 45

13. How many stairs are there between 6th stair and 15th stair?

(A) 5
(B) 7
(C) 8

(D) 10

14. What is to the South of Temple?


(A) Mall

(B) Garden

(C) School

(D) House

15. If tomorrow will be Monday, then yesterday was ________.


(A) Friday

(B) Thursday

(C) Saturday

(D) Sunday

Computers and information technology


16. Mohit is travelling from Delhi to Mumbai in a train. Which of the following options
would he use if he has to send e-mails to his office even while travelling?
(A)

(B)

(C)

SPACE FOR ROUGH WORK

(D)

13th NCO - Set-A

17. A three button mouse is shown here. What is the most common
use of the middle button in this mouse?
(A) Selecting an object on the screen
(C) To view a context menu

(B) To close a window


(D) To scroll the page

18. Identify the computer part hidden in this jumbled word : KSOYIJTC
(B)

(A)

(C)

(D)

19. Which of the following computer keys CANNOT work independently? It always
works in combination with other keys.
(A)

Scroll
Lock

(B)

Shift

(C)

Enter

(D)

20. When you select and pull an item with a mouse to change its location on the
screen, the process is called _________.
(A) Drag and Drop
(B) Right Click
(C) Escape
(D) Double click
21. How can you take proper care of your computer?
(A) By keeping it in a hot room.
(B) By keeping it in a cool and dust free room.
(C) By allowing dust and moisture around the computer.
(D) All of these
22. For a given expression, 6*3=18 computer needs to calculate and gives results.
Match the following with respect to the above information.
(a) 6 , 3 ,*
(b) 6*3
(c) 18

(i) Data
(ii) Processing
(iii) Output

(A) (a)(i), (b)(ii), (c)(iii)


(C) (a)(ii), (b)(iii), (c)(i)

(B) (a)(ii), (b)(i), (c)(iii)


(D) (a)(iii), (b)(ii), (c)(i)
SPACE FOR ROUGH WORK

13th NCO - Set-A

23. You have missed your episode of a cartoon show on TV. Which of the following
websites could you visit to view a recording of the episode?

(A)

(B)

(C)

(D)

24. iPad is a ________computer.


(A) Desktop

(B) Laptop

(C) Palmtop

(D) Tablet

25. The given figure shows that computers are used


in ______.

(A) Depositing money in ATM

(B) Drawing cash from ATM

(C) Exchanging money from ATM

(D) Printing money from ATM

26. The MS-Paint tool of Windows 7 used to draw the given picture is ______.

(A)

(B)

(C)

(D)

27. Which of the following cannot be used to store the soft copy of your school
assignment?
(B)

(A)

(C)

(D)

28. Which of the following is used for playing computer games?


(A) Joystick

(B) Printer

(C) Scanner

SPACE FOR ROUGH WORK

(D) Speakers

13th NCO - Set-A

29. Catty the cat has lost her bowl of milk. How will
you take her near to her bowl using mouse on
your computer?

(A) By clicking on the cat.

(B) By double clicking on the cat.

(C) By dragging and dropping her near the bowl.

(D) By right clicking the mouse.

30. For the given expression 6+3 to display + sign which keys should be pressed?

(A) Shift +

+
=

(B) Only

+
=

(C) Alt +

+
=

(D) Ctrl +

+
=

Achievers' section
31. Match the following.

Column-I


(i) This tool is used to apply color to a large area of

an image.

(a)

(b)

(ii) This tool is used to select a rectangular portion of

Column-II

an image.


(iii) This tool is used to select a portion of a drawing

in any shape and size.

(c)

(iv) This tool is used to spray colors on an image.

(d)

(v) This tool is used to write captions, titles, labels, etc.

(e)

(A) (i)(d), (ii)(b), (iii)(e), (iv)(c), (v)(a)

(B) (i)(c), (ii)(e), (iii)(d), (iv)(a), (v)(b)

(C) (i)(d), (ii)(e), (iii)(b), (iv)(c), (v)(a)

(D) (i)(c), (ii)(b), (iii)(e), (iv)(d), (v)(a)

SPACE FOR ROUGH WORK

13th NCO - Set-A

32. Rio, Seasons, Space and Star Wars are special editions of which of the following
computer games?

(A)

(B)

(C)

(D)

33. Windows 7 has _______ icons on taskbar and when you hold mouse on any of
the icons you can see a small popup window.

(A) Quick launch

(B) Fast launch

(C) Start

(D) Shortcut

34. Which of the following helps you see the image in full screen mode in MS-Paint
of Windows 7?

(i)

(A) (i) and (ii)

(ii)

(B) (i), (ii) and (iii)

(iii)

(C) (i), (ii) and (iv)

(iv)
(D) Only (i)

35. Which of the following statements is true?


(i) A mouse can be wireless.

(ii) A keyboard can be wireless.

(iii) Touchscreen computers are used both for data-input and displaying things.

(iv) Optical mouse has a ball inside it.


(A) (iii) and (iv)
(C) (i), (ii), (iii) and (iv)

(B) (i), (ii) and (iii)


(D) (ii), (iii) and (iv)

SPACE FOR ROUGH WORK

Class 2
13th

Set B
Year 2013

13th NCO - Set-B

MENTAL ABILITY
1.

The value of P is _____ and Q is _____.


(A) 9, 3
(B) 0, 9
(C) 7, 3

2.

(D) 8, 3

The given graph shows the types of toys Anuj has.


Types of Toys

Car

Bicycle

Train

Aeroplane

Toy _____ is thrice the number of toy train.


(A) Car
(B) Bicycle
(C) Aeroplane
(D) Can't be determined
3.

Which clock shows quarter past 3?


(A)

4.

(B)

(C)

(D)

(C)

(D)

Which abacus shows 40 tens + 80 ones?


(A)

(B)

SPACE FOR ROUGH WORK

13th NCO - Set-B


5.

Sanchi brought 2 books for ` 60 and shopkeeper gave her ` 40 back.


How much amount she had in the beginning?
(A) ` 100
(B) ` 40
(C) ` 50
(D) ` 90

LOGICAL AND ANALYTICAL REASONING


6. The given figure has ____ sleeping lines.
(A) 10
(B) 7
(C) 9
(D) 8

7. Which is the next figure in the figure pattern below?

?
(A)

(B)

(C)

(D)

8.

What is the missing number?


(A) 270
(C) 480

9.

How many groups of 2 pencils can be formed from the given pencils?

(A) 5

(B) 6

120 90 160
210 250
?

(B) 460
(D) 820

(C) 7
SPACE FOR ROUGH WORK

(D) 4

13th NCO - Set-B

4
10. Find the odd one out.

(B)

(A)

(C)

(D)

11. Which glass is sixth from the right end?

(A) H

(B) G

(C) F

(D) I

12. Which of the following shapes cannot be found in the figure?



(A) Circle

(B) Square

(C) Rectangle

(D) Triangle
13. How many different ways are there for

Library

Mall

Mohit to go to Tarun's house, if Mohit


is at his house?

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 7

Garden

Mohits House

Taruns
House

School

14. If 'AT' is coded as 2, 'CAT' is coded as '3', then 'RACE' is coded as _____.

(A) 3
(B) 2
(C) 4
(D) 5
SPACE FOR ROUGH WORK

13th NCO - Set-B

15. Which of the following options will complete the pattern in given fig.(X)?
Fig. (X)
(A)

(B)

(C)

(D)

COMPUTERS AND INFORMATION TECHNOLOGY


16. After creating a drawing in MS-Paint of Windows 7, you save the file. The default
extension of MS-Paint file is _______.
(A) .PNG
(B) .BITMAP

(C) .JPEG

(D) .DOCX

17. You are at the last character of the current sentence. There are several blank lines
before the next sentence. Which of the following keyboard keys is used to delete
the next blank line after the cursor?
(A)

Esc

(B)

Delete

(C)

Backspace

(D)

Pause
Break

18. Which of the following devices supplies power to a computer even during power cuts?
(A)

(B)

(C)

(D)

19. Which of the following tools changes the magnification for a part of the picture
in MS-Paint of Windows 7?
(A)

(B)

(C)
SPACE FOR ROUGH WORK

(D)

13th NCO - Set-B

20. The mouse which has a rubber or a metal ball under its belly is _______.
(A) Mechanical mouse
(B) Optical mouse
(C) 3D mouse
(D) Tactile mouse
21. Which type of computer is shown in the given image?
(A) Laptop
(B) Tablet
(C) Palmtop
(D) Touch Screen
22. Which of the following is the restore button located on windows title bar?
(B)

(A)

(C)

(D)

23. Which of the following statements is/are correct for Dropbox?


(A) It is an online storage service.
(B) You can share and store files, photos and documents at Dropbox.
(C) You need to create an account on Dropbox.
(D) All of these
24. Which of the following is a good etiquette in computer room?
(A) Keeping a small distance between your eyes and computer.
(B) Pressing the keys of computer very hard.
(C) Shaking the table on which CPU and monitor are kept.
(D) Blinking your eyes often while you are working on computer.
25. The computer helps _________ in designing the buildings and houses.
(A) Architects
(B) Doctors
(C) Teachers
(D) Shopkeepers
26.

is known as _____ and is found under ____ tab in MS-Paint of Windows 7.


(A) Zoom in, Home

(B) Zoom in, View

(C) Zoom out, Home (D) Zoom out, View

SPACE FOR ROUGH WORK

13th NCO - Set-B

27. Select the INCORRECT match.

(A)

(B)

Space Research


(C)

In markets to sell food


items

(D)

Diagnosing Diseases

Publishing

28. Which of the following statements is CORRECT?



(A) Computers help in voting during elections.

(B) Computers help in counting population.

(C) Computers are used in post offices to maintain accounts of customers.

(D) All of these
29. I want to have video chat with my friend. Which of the following device will I
need?



(i) Web Camera


(iii) Microphone
(v) Printer
(A) (i), (iii), (iv)



(B) (ii), (iii), (iv)

(ii) Video Camera


(iv) Speaker
(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) All of these

30. For starting a computer system, the following steps are used but they are not in
correct order, arrange them in correct order.

1. Switch on the Monitor

3. Switch on the CPU

5. Windows 7 flag appears

6. Switch on the UPS

(A) 1, 6, 2, 4, 5, 3
(C) 2, 6, 1, 3, 5, 4

(B) 2, 6, 3, 1, 5, 4
(D) 2, 1, 6, 3, 5, 4

2. Switch on the power supply


4. Windows 7 desktop appears

SPACE FOR ROUGH WORK

13th NCO - Set-B

Achievers' section
31. 'Tiffi' is the main character of which of the following popular computer games?

(A) Assassin's Creed 4
(B) Bubble Safari

(C) Candy Crush Saga
(D) Kings Bounty- Legions
32. In a class, a teacher asks students, what is the function of a CPU?
l
Rohit says, A CPU receives DATA, processes it and produces INFORMATION.

l
Vinay says, A CPU receives INFORMATION, processes it and produces DATA.

l
Raju says, A CPU receives DATA, processes it, and again produces DATA.

l
Monu says, A CPU receives INFORMATION and produces INFORMATION.


Whose answer among them is the closest to the correct answer?

(A) Rohit
(B) Vinay
(C) Raju
(D) Monu
33. This is a small information box which gives you information
about shops in shopping malls. It is known as _________.


(A) Kiosk
(B) Monitor
(C) Laptop
(D) Tablet

34. The Color boxes indicate the current colors

Color Color
1
2

where Color 1 indicates________

color and Color 2 indicates _______ color in MS-Paint of Windows 7.


(A) Foreground, Background
(B) Background, Foreground
(C) Background, Background
(D) Foreground, Transparent

35. Which of the following shut down options is ideal for laptop and netbook users

so that there is no power consumption and user can get back to work quickly?
(A) Hibernate (B)
Log Off
(C) Restart
(D) Shut down
SPACE FOR ROUGH WORK

ANSWER KEYS
9THNCO
1. (C)
11. (C)
21. (A)
31. (D)
41. (B)

2. (B)
12. (B)
22. (C)
32. (B)
42. (D)

3. (B)
13. (C)
23. (B)
33. (D)
43. (C)

4. (C)
14. (B)
24. (B)
34. (C)
44. (C)

5. (B)
15. (A)
25. (C)
35. (B)
45. (B)

6. (A)
16. (A)
26. (A)
36. (B)
46. (A)

7. (D)
17. (A)
27. (B)
37. (D)
47. (A)

8. (C)
18. (C)
28. (C)
38. (D)
48. (C)

9.
19.
29.
39.
49.

(C)
(C)
(C)
(B)
(A)

10.
20.
30.
40.
50.

(C)
(D)
(B)
(B)
(B)

7. (D)
17. (B)
27. (A)
37. (C)
47. (D)

8. (D)
18. (B)
28. (C)
38. (A)
48. (B)

9.
19.
29.
39.
49.

(A)
(A)
(D)
(B)
(C)

10.
20.
30.
40.
50.

(B)
(B)
(A)
(C)
(A)

7.
17.
27.
37.
47.

8.
18.
28.
38.
48.

9.
19.
29.
39.
49.

(C)
(B)
(C)
(A)
(A)

10.
20.
30.
40.
50.

(B)
(A)
(B)
(B)
(A)

10THNCO
1. (C)
11. (D)
21. (B)
31. (A)
41. (A)

2. (A)
12. (C)
22. (A)
32. (A)
42. (C)

3. (A)
13. (D)
23. (C)
33. (C)
43. (A)

4. (B)
14. (C)
24. (D)
34. (C)
44. (C)

5. (B)
15. (C)
25. (A)
35. (A)
45. (D)

6. (D)
16. (A)
26. (C)
36. (A)
46. (A)

11THNCO
1.
11.
21.
31.
41.

(A)
(D)
(B)
(C)
(A)

2.
12.
22.
32.
42.

(C)
(A)
(B)
(A)
(D)

3.
13.
23.
33.
43.

(C)
(C)
(B)
(D)
(A)

4.
14.
24.
34.
44.

(B)
(A)
(A)
(D)
(B)

5.
15.
25.
35.
45.

(C)
(A)
(C)
(D)
(A)

6.
16.
26.
36.
46.

(A)
(B)
(B)
(D)
(C)

(A)
(D)
(A)
(A)
(B)

(C)
(A)
(B)
(D)
(D)

12THNCO
SETA
1.
11.
21.
31.

(C)
(D)
(A)
(A)

2.
12.
22.
32.

(B)
(C)
(D)
(B)

3.
13.
23.
33.

(A)
(D)
(D)
(B)

4.
14.
24.
34.

(C)
(C)
(C)
(D)

5.
15.
25.
35.

(B)
(D)
(D)
(A)

6. (B)
16. (A)
26. (B)

7. (C)
17. (B)
27. (B)

8. (B)
18. (A)
28. (D)

9. (C)
19. (D)
29. (A)

10.
20.
30.

(B)
(A)
(B)

7. (D)
17. (D)
27. (A)

8. (C)
18. (C)
28. (A)

9. (D)
19. (C)
29. (D)

10.
20.
30.

(C)
(C)
(B)

7. (B)
17. (D)
27. (C)

8. (C)
18. (A)
28. (A)

9. (A)
19. (B)
29. (C)

10.
20.
30.

(B)
(A)
(A)

7. (B)
17. (B)
27. (C)

8. (B)
18. (A)
28. (D)

9. (C)
19. (B)
29. (A)

10.
20.
30.

(B)
(A)
(B)

SETB
1.
11.
21.
31.

(B)
(D)
(C)
(C)

2.
12.
22.
32.

(B)
(A)
(A)
(D)

3.
13.
23.
33.

(B)
(D)
(C)
(C)

4.
14.
24.
34.

(C)
(B)
(A)
(C)

5.
15.
25.
35.

(B)
(C)
(B)
(B)

6. (D)
16. (B)
26. (A)

13THNCO
SETA
1.
11.
21.
31.

(C)
(A)
(B)
(C)

2.
12.
22.
32.

(C)
(C)
(A)
(A)

3.
13.
23.
33.

(A)
(C)
(A)
(A)

4.
14.
24.
34.

(C)
(D)
(D)
(D)

5.
15.
25.
35.

(A)
(C)
(B)
(B)

6. (D)
16. (D)
26. (C)

SETB
1.
11.
21.
31.

(A)
(B)
(D)
(C)

2.
12.
22.
32.

(B)
(B)
(B)
(A)

3.
13.
23.
33.

(A)
(D)
(D)
(A)

4.
14.
24.
34.

(B)
(C)
(D)
(A)

5.
15.
25.
35.

(A)
(D)
(A)
(A)

6. (D)
16. (A)
26. (B)