Sie sind auf Seite 1von 18

Interview Questions

1. What is Apex?
Ans: It is the technology of salesforce.com which is similar to Java programming
with object oriented concepts and to write our own custom logic.
2. What is S-Control?
Ans: S-Controls are completely based on Javascript. These S- Controls are deprec
ated in 2007 because it is not supporting Apex Language properly. Now S-Controls
are superseded by Visualforce now.
3. What is a Visualforce Page?
Ans: Visualforce is the new markup language from salesforce, by using which, we
can render the standard styles of salesforce. We can still use HTML here in Vis
ualforce. Each visualforce tag always begins with apex namespace. All the design
part can be determined by using Visualforce Markup Language and the business log
ic can be written in custom controllers associated with the Page.
4. Will Visual force still supports the merge fields usage like S-control ?
Ans: Yes. Just like S-Controls, Visualforce Pages support embedded merge fields,
like the {!$User.FirstName} {!Account.Name}
5. Where to write Visualforce code?
Ans: We can write the code basically in 3 ways. a. setup->App Setup->Develop->Pa
ges and create new Visulaforce page. b. Setup -> My Personal Information -> Pers
onal Information -> Edit check the checkbox development mode. When we run the pa
ge like this, https://ap1.salesforce.com/apex/MyTestPage. we will find the Page
editor at the bottom of the page. we can write page as well as the controller cl
ass associated with it, there itself. c. Using EclipseIDEwe can create the Visul
aforce page and write the code.
6. What are Apex Governor Limits?
Ans: Governor Limits are runtime limits enforced by the Apex runtime engine. Bec
ause Apex runs in a shared, multitenant environment, the Apex runtime engine str
ictly enforces a number of limits to ensure that code does not monopolize shared
resources. Types of limits that Apex enforces are resources like memory, databa
se resources, number of script statements to avoid infinite loops, and number of
records being processed. If code exceeds a limit, the associated governor issue
s a runtime exception.
Interview Questions
7. What are the types of sandboxes and what is the difference?
Ans: Salesforce gives us the ability to create multiple copies of organization i
n separate environments for a variety of purposes, such as testing and training,
without compromising the data and applications in Salesforce production organiz
ation. These copies are called sandboxes and are nearly identical to Salesforce
production organization
Sandboxes are completely isolated from Salesforce production organization, so op
erations we perform in sandboxes do not affect Salesforce production organizatio
n, and vice versa.
The sandbox types are:
Configuration Only: Configuration-only sandboxes copy all of production organiza
tion's reports, dashboards, price books, products, apps, and customizations unde
r Your Name ->Setup, but exclude all of organization's standard and custom objec
t records, documents, and attachments. Creating a configuration-only sandbox can
decrease the time it takes to create or refresh a sandbox from several hours to
just a few minutes, but it can only include up to 500 MB of data. We can refres
h a configuration-only sandbox once per day.
Developer Sandbox: Developer sandboxes are special configuration-only sandboxes
intended for coding and testing by a single developer. Just like configuration-o
nly sandboxes, developer sandboxes copy all application and configuration inform
ation to the sandbox. Developer sandboxes are limited to 10 MB of test or sample
data, which is enough for many development and testing tasks. We can refresh a
developer sandbox once per day. Full: Full sandboxes copy entire production orga
nization and all its data, including standard and custom object records, documen
ts, and attachments.
8. How to schedule export or take the backup of salesforce?

Ans: Salesforce allows us to obtain a copy of all data using the data export fea
ture. We can generate backup files manually once every six days or schedule the
m to generate automatically at weekly or monthly intervals. The backup file wi
ll come to us in the form a zip file that contains all of organization s data in a
set of CSV (comma-separated values) files. If we do not see the data export fe
ature, contact salesforce.com support to have the Data Export Service activated.
The following path will tells us how to schedule the export Click Setup -> Dat
a Management -> Data Export -> Schedule Export
Note: 1. we have 48 hours from the time we are notified the backup is available
to download the backup file. 2. The email notification for backups goes to the
email address in Salesforce of the person logged in who schedules the backup
Interview Questions
9. Do governor limits apply to sandbox instances?
Ans: Governor Limits do apply to all Salesforce instances (trial, developer, and
production or sandbox environments). However code coverage and successful execu
tion of test classes is only enforced when deploying to a production environment
.
10. What is difference in ISNULL and ISBLANK?
Ans: Both Determines if an expression has a value and returns TRUE if it does no
t. If it contains a value, this function returns FALSE ISBLANK (expression): The
expression allows both number and text fields. Both number and text fields ISN
ULL(expression): Here the expression allows only number fields.
Only
number fields
11. What is the difference between the Workflow and Approval Process?
Ans: Workflow Rules and Approval Processes can be used together
Workflow Rules Approval Processes Are triggered upon Save Are triggered only whe
n a user clicks Submit for Approval button Consist of one set of criteria and acti
ons Consist of multiple steps Have an entry criteria, step criteria and step ac
tions Have Initial submission actions, rejection and approval actions and actio
ns for each step Can be modified or deleted Some attributes can t be modified , pr
ocesses must be deactivated before they can be deleted
12. When we can t add Time dependent action in Workflow rule?
Ans: We can t add time-dependent actions to a rule if we choose Every time a record
is created or edited evaluation rule criteria.
13. What are the types of email templates available in salesforce.com?
Ans: There are four kinds of Email Templates
a. Text b. HTML with Letter Head c. Custom HTML d. Visualforce
14. What is Roll up summary field in Salesforce?
Interview Questions
Ans: A read-only field that displays the sum, minimum, or maximum value of a fie
ld in a related list or the record count of all records listed in a related list
. Thus, we can say that Roll up summary field can only be created on Master obje
ct.
15. What are the Record Types?
Ans: Record types used to display different picklistvalues and page layouts to d
ifferent users based on their profiles
16. Have you implemented Record Types in your project?
Ans: Yes, we have created Record Types and we have done Page Layout Assignment a
lso
17. How to make the Record type as a default?
Ans: By using the Profiles. Go to the particular profile and by using Record Typ
e Settings we can make the Record Type as a default
18. What will happen if the Account is deleted?
Ans:If the Account is deleted then Contact, Opportunity will also be deleted fro
m Salesforce which are related to that Account.
19. How many types of the relationship fields available in Salesforce?
Ans: There are four types of relationships in salesforce
a. Master Detail b. Many to Many c. Lookup d. Hierarchical (It is available only
on User Object)

20. What is Hierarchical Relationship? Does you ever used in your project?
Ans:It is the relationship available on User object which allows users to click
a lookup icon and select another user from a pop-up list.
This type of relationship is a special lookup relationship available only for th
e user object. It allows creating a Manager Field on the user object to relate a
nother user.
This relationship will acts as a Self relationships.
21. How to create many too many relationships between object?
Interview Questions
Ans: Create one custom object, which should have autonumber as unique identifica
tion and create two Master - Detail relationships for this object. And this Obje
ct is called as Junction object.
22. What is JUNCTION object?
Ans:A Junction object is a Custom object with two Master-Detail relationships. U
sing this custom junction object, we can model a many-to-many relationship between
two objects.
23. Say If we created a junction object A with masters B and C? Suppose if we tr
y to delete the records in C what happens to the child?
Ans: Childs will also delete as per the properties of Master- Detail relationshi
p.
24. In Which sequence Trigger and automation rules run in Salesforce.com
Ans: The following is the order salesforce logic is applied to a record.
1. Old record loaded from database 2. New record values overwrite old values 3.
System Validation Rules 4. All Apex before triggers 5. Custom Validation Rules 6
. Record saved to database (but not committed) 7. All Apex after triggers (EE / UE
only) 8. Assignment rules 9. Auto-response rules 10. Workflow rules 11. Escalat
ion rules 12. Parent Rollup Summary Formula value updated (if present) 13. Datab
ase commit
25. If one object in Salesforce have 2 triggers which runs before insert . Is there
any way to control the sequence of execution of these triggers?
Ans: Salesforce.com has documented that trigger sequence cannot be predefined. A
s a best practice create one trigger per object and use comment blocks to separa
te different logic blocks.
26. How to delete the User from Salesforce?
Ans: As per now, salesforce does not allow to delete any user, however we can de
activate the user.
27. How to delete the user s data from Salesforce?
Interview Questions
Ans: To delete the Users Data go to Your Name -> Setup -> Administration Setup > Data Management -> Mass Delete Record, from there select the objects like Acco
unt, Lead etc and in criteria select the users name and delete all records of th
at user related to particular object.
28. How to restrict the user to see any record let s say opportunity?
Ans: Set up opportunity sharing to be private in Organization Wide Defaults. If
both users are admins or have view all permissions at profile level on opportun
ity, then that overrides private sharing.
29. What is the difference between trigger.new and trigger.old in Apex?
Ans: Trigger.new : Returns a list of the sObject records which we are going to i
nsert into database Note that this sObject list is only available in insert and
update triggers, and the records can only be modified in before triggers Trigger
.old: Returns a list of the sObject records which already there in database Note
that this sObject list is only available in update and delete triggers.
30. How to restrict any Trigger to fire only once?
Ans: Triggers can fire twice, once before workflows and once after workflows. Fo
r this, add a static boolean variable to a class, and check its value within the
affected triggers.
31. What is difference between WhoId and WhatId in the Data Model of Task?
Ans: WhoID refers to people things. So that would be typically a Lead ID or a Co
ntact ID WhatID refers to object type things. That would typically be an Account
ID or an Opportunity ID

32. How to display error messages in the visualforcepage?


Ans:In Apex use below code to create the error message for visualforce.
Apexpages.addMessage(newApexPages.Message (ApexPages.Severity.ERROR, 'Required f
ields are missing. '));
In Visualforce page add below tag where we want to display the error message.
<apex:pageMessages></apex:pageMessages>
33. What is property in Apex? Explain with advantages.
Interview Questions
Ans: Apex mainly consists of the syntax from the well-known programming language
Java.As a practice of encapsulation in java we declare any variable as private
and then create the setters and getters for that variable.
Private String name; Public void setName(String n) { Name=n; } Public String get
Name() { Return name; } However, the Apex introduced the new concept of property
from language C# as shown below:
publicString name {get; set;}
It has another advantage in number of lines of code limit by salesforce which will
drastically reduced.
34. What is the controller extension?
Ans: Any apex class having a public constructor with Custom Controller or Standa
rd Controller object as a single argument is known as controller extension.
35. Explain the need or importance of the controller extension?
Ans: Controller extension is very useful and important concept introduced by the
salesforce recently. It gives the power to programmer to extend the functionali
ty of existing custom controller or standard controller. A Visualforce can have
a single Custom controller or standard controller but many controller extensions
. We can say that the custom extension is the supporter of custom or standard co
ntroller.
36. How to read the parameter value from the URL in Apex?
Ans: Consider that the parameter name is Test . String Test = Apexpages.currentPage
().getParameters().get( Test );
37. What is lookup relationship?
Interview Questions
Ans: It is the relationship which is used to connect the two objects
Properties of Lookup Relationship:
? We can create upto 25 lookup Relationships ? Lookup can be create if records a
lready exists ? If we deletes the Parent record, then the Childs will not be del
eted ? Optional ? The OWD s cannot be inherited from the Parent object if we have
lookup relationship between them ? Editable field
38. What is Master detail Relationship?
Ans:It is the relationship which is used to connect the two objects
Properties of Master-Detail Relationship:
? We can create upto2 Master-Detail Relationships ? Master- Detail Relationship
cannot be created if records already exists ? If we deletes the Parent record, t
hen the Childs will be deleted ? Mandatory ? The OWD s can be inherited from the P
arent object if we have lookup relationship between them ? Read Only field
39. What is Master Detail relationship and look up relationship in Salesforce? W
hat is the difference?
Ans: The Master-Detail and Look up relationships are used to connect two objects
. They are one to many relationships. The differences are:
Lookup Relationship Master-Detail Relationship We can create 25 lookup relations
hips for both standard and custom objects We can create 2 Master-Detail relatio
nships for custom objects Lookup Relationship can be created if records already
exists Master-Detail relationship cannot be created if records already exists If
we deletes the parent record, then Childs will not be deleted If we delete the
parent record, then childs will be deleted automatically Optional Mandatory The
Ownership and the sharing of a child record are not determined by the parent The
Ownership and the sharing of a detail record are determined by the Master
Interview Questions
record record Editable field Read Only field
40. Can we convert the lookup relationship to Master Detail relationship?

Ans: We can convert the lookup relationship to master detail relationship if and
only if all the existing record has valid lookup field.
41. In How much ways we can invoke the Apex class?
Ans:
1. Visualforce page 2. Trigger 3. Web Services 4. Email Services 42. Can we crea
te Master Detail relationship on existing records?
Ans: No, first we have to create the lookup relationship then populate the value
on all existing record and then we have to convert it.
43. How validation rules executed? Is it page layout / Visualforce dependent?
Ans: The validation rules run at the data model level, so they are not affected
by the UI. Any record that is saved in Salesforce will run through the validatio
n rules.
44. What is the difference between database.insert and insert?
Ans: insert is the DML statement which is same as databse.insert. However, datab
ase.insert gives more flexibility like rollback, default assignment rules etc. w
e can achieve the database.insert behavior in insert by using the method setOpti
ons(Database.DMLOptions) Important Difference: If we use the DML statement (inse
rt), then in bulk operation if error occurs, the execution will stop and Apex co
de throws an error which can be handled in try catch block. If DML database meth
ods (Database. Insert) used, and then if error occurs the remaining records will
be inserted / updated means partial DML operation will be done.
45. Other than SOQL and SOSL what is other way to get custom settings?
Ans: Other than SOQL or SOSL, Custom settinghastheir own set of methods to acces
s the record. For example: if there is custom setting of name ISO_Country, ISO_C
ountry__c code = ISO_Country__c.getInstance( INDIA ); //To return a map of data sets
defined for the custom object (all records in the custom object), //we would us
e:
Interview Questions
Map<String,ISO_Country__c>mapCodes = ISO_Country__c.getAll(); // display the ISO
code for India System.debug( ISO Code: +mapCodes.get( INDIA ).ISO_Code__c); //Alternat
ively we can return the map as a list: List<String>listCodes = ISO_Country__c.ge
tAll().values();
46. What happen if child have two master records and one is deleted?
Ans: Child record will be deleted. This question will mainly ask when they asked
how to achieve many to many relationships. Then we can answer by using Junction
Object and two master detail relationships. Then next question would be what wi
ll happen if we delete one master record?
47. What is Difference in render, rerender and renderas attributes of visualforc
e?
Ans: render
It works like display property of CSS. Used to show or hide element. r
erender: If we want to refresh partial page in Visual force page we have to use
rerender render as: By using this we can convert entire visual force into PDF,do
c and excel. The syntax is Render as = pdf
48. What is Scheduler class in Apex?
Ans: The Apex class which is programed to run at pre-defined interval. Class mus
t implement schedulable interface and it contains method named execute(). There
are two ways to invoke scheduler:
1. Using UI 2. Using System.schedule
The classes which implements interface schedulable get the button texted with Sch
edule , when user clicks on that button, new interface opens to schedule the class
es which implements that interface. To see what happened to scheduled job, go to
Monitoring | Scheduled jobs
49. Explain Permission sets?
Ans:A permission set is a collection of settings and permissions that give users
access to various functions. The settings and permissions in permission sets ar
e also found in profiles, but permission sets extend users functional access with
out changing their profiles.
A profile will have many users. If we change the permissions at profile level, t
hen all the users associated with that profile will change. If we want extend th
e permissions for only for particular users, and then we have to create permissi

on set and assign it to the user.


Interview Questions
50. What is the difference between External ID and Unique ID?
Ans:External ID field:This is a field that usually references an ID from another
(external) system.
Ex: For instance, if the customer has an Oracle Financials system that they will
be linking with salesforce.com, it may be easier for them to be able to refer t
o the Oracle ID of account records from within salesforce. So they would create
an external ID in salesforce.com and they would load the Oracle ID into that fie
ld for each account. They can then refer to that ID field, rather than the sales
force.com id.
Note: 1. if we have an external ID field, the field becomes searchable in the si
debar search. We also can use the upsert API call with the external ID to refer
to records.
2. External Id available for Text, Number and Email field types. 3. External Id
is used in upsert operations in the Data Loader ? If external id is not matched
then a new record is created. ? If external id matched once then record will be
updated. ? If external id is matched multiple times then error occurs.
Unique ID field:
This is a setting for the field that will prevent us from using the same value i
n multiple records for the unique field.
So if I create a 5 character text field and make it unique, and I create a recor
d with the value 12345 i will not be able to create another record with that same
value in the unique field. If i try to do so, I will get an error saying that th
e value is already in use.
51. How to get the picklist value in Apex class?
Ans:Using Dynamic apex, we can achieve this. On object of field type picklist, c
all getDescribe(). Then call the getPicklistValues() method. Iterate over result
and create a list and bind it to <apex:selectOptions>.
52. What is the Custom Controller?
Custom Controller:A custom controller is a class written in Apex that implements
all of a page's logic. If we use a custom controller, we can define new behavio
rs, but we must also reimplement anyfunctionality that was already provided in a
standard controller.
53. What are the types of controller in visual force?
Ans:There are basically two types of Controller in Visual force page.
1. Standard Controller and
Interview Questions
2. Custom Controller 3. Controller Extensions
Controller definition:AVisualforce controller is a set of instructions that spec
ify what happens when a user interacts with the components specifiedin associate
d Visualforce markup, such as when a user clicks a button or link.
Controllers also provide access to the data thatshould be displayed in a page, a
nd can modify component behavior.
Standard Controller:A standard controller consists of the same functionality and
logic that is used for a standard Salesforce page. For example, if you use the
standard Accounts controller, clicking a Save button in a Visualforce page resul
ts in the same behavior as clicking Save on a standard Account edit page.
Custom Controller:A custom controller is a class written in Apex that implements
all of a page's logic.
If we use a custom controller, we can define new navigation elements or behavior
s, but we must also reimplementanyfunctionality that was already provided in a s
tandard controller.
Controller Extensions:A controller extension is a class written in Apex that add
s to or overrides behavior in a standard or custom controller.Extensions allow u
s to leverage the functionality of another controller while adding our own custo
m logic.
54. How many Controllers can be used on single VF page?
Ans: Only one controller can be used salesforce. Other than them, Controller ext
ension can be used. There may be more than one Controller extention.

<apex:pagestandardController="Account" extensions="ExtOne,ExtTwo" showHeader="f


alse">
</apex:page>
if the extension classes ExtOne and ExtTwo, both have the method getFoo() then t
he method of ExtOne will be executed.
A controller extension is any Apex class that contains a constructor that takes
a single argument of type ApexPages.StandardController or CustomControllerName,
where CustomControllerName is the name of a custom controller that we want to ex
tend.
55. Explain System.runAs()?
Ans: Generally, all Apex code runs in system mode, and the permissions and reco
rd sharing of the current user are not taken into account. The system method, Sy
stem.runAs(), lets us to write test methods that change user contexts to either
an existing user or a new user. All of that user s record sharing is then applied.
Interview Questions
System.runAs(u) { // The following code runs as user 'u' Account a= new Accou
nt(); a.Name= Test Account ; insert a; } 56. Explain Test.setPage()?
Ans:It is used to set the context to current page, normally used for testing th
e visual force controller.
57. What is the Custom Settings?
Ans: custom setting that provides a reusable set of static data that can be acc
essed across your organization. There are two types of custom settings.
Custom settings are similar to custom objects and enable application developers
to create custom sets of data, as well as create and associate custom data for a
n organization, profile, or specific user. All custom settings data, which enabl
es efficient access without the cost of repeated queries to the database. This d
ata can then be used by formula fields, validation rules, Apex, and the Web serv
ices API.
58. What are the Types of Custom Settings?
Ans: There are two types of Custom Settings a. List Custom Settings b. Hier arc
hy Custom Settings
59. Difference between SOSL and SOQL in Salesforce?
Ans:
SOQL SOSL Stands for "Salesforce object search language" Stands for "Salesforce
object query language" SOQL retrieves the records from the database using SELECT k
eyword SOSL retrieves the records from the database using FIND keyword Works on m
ultiple objects at a same time. Need to write different SOQL for different objec
t. Cannot used in Triggers. Can only be used in Apex class and anonymous block.
Can be used in Apex class and Triggers.
60. How to round the double to two decimal places in Apex? Ans: Decimal d = 100
/3; Double ans = d.setScale(2) ;
61. In Profile settings, what is difference between Modify All Data and Modify All ?
Interview Questions
Ans:Modify All Data : Create, edit, and delete all organization data, regardles
s of sharing settings. Modify All : Give All (Read, Create, Add, Delete) permiss
ion to selected Object.
62. If i want record level access then what should i use from Salesforce securit
y model?
Ans: Manual Sharing (Enabling Sharing Button at the profile level)
63. If i want Object level accesses then what should i use from Salesforce secur
ity model?
Ans: Profile
64. In OWD (Organization wide Defaults), can i change the setting Grant Access Us
ing Hierarchies for Standard Objects?
Ans: We cannot change it for Standard Objects However for Custom Objects it s poss
ible.
65. What is Mandatory while creating User, Role or Profile?
Ans: It s Profile.
66. In case of Master-Detail relationship, on Update of master record can we upd
ate the field of child record using workflow rule?

Ans: Yes, We can do it using Cross Object field updates


67. In case of Master-Detail relationship, on Update of child record can we upda
te the field of Parent record using workflow rule?
Ans: Yes, the Master fields are also available for Evaluation Criteria .
68. While setting OWD (Organization wide Defaults), can we change/modify the set
ting of child record in case of Master-Detail relationship?
Ans: No, Child record is controlled by the Parents setting.
69. What is the need of Custom Controller in Visualforce as everything can be done
by the combination of Standard Controller + Extension class.
Ans: Sharing setting is applied on standard object/extension by default; In case
we don t want to apply sharing setting in code then Custom controller is only opt
ion.
It is possible that the functionality of page does not required any Standard obj
ect or may require more than one standard object, then in that case Custom contr
oller is required.
Interview Questions
70. In class declaration if we don t write keyword with sharing then it runs in syst
em mode then why keyword without sharing is introduced in apex?
Ans: Lets take example, there is classA declared using with sharing and it calls c
lassB method. classB is not declared with any keyword then by default with sharin
g will be applied to that class because originating call is done through classA.
To avoid this we have to explicitly define classB with keyword without sharing .
71. If user doesn t have any right on particular record and have only read level a
ccess at object level. Can he change the record owner?
Ans : Yes. In profile, there is setting for Transfer Record .
72. How to hide the App Setup and Administration Setup Menu from user s setup page?
Ans: In Profile, remove access View Setup and Configuration .
73. While creating new profile for user, which existing profile should be copied
?
Ans: If the new user is not System administrator then copy from Standard User prof
ile.
74. Who can run reports?
Ans: Users with permission Run Report and access to report folder can only run the
report.
75. What is Difference between printable View and Export Details button on report?
Ans: Printable View: formatting, grouping and subtotals are persisted. Export De
tails: formatting, grouping and subtotals are lost.
76. Which permission is required to set the running user other than you in dashb
oard?
Ans: View All Data in profile.
77. Who can access drag and drop dashboard ?
Ans: User with permission manage dashboard .
78. Which type of report can be used for dashboard components?
Ans: Summary and Matrix report can be used to create dashboard components.
79. How many types of dashboard components are available?
Ans: The following are the Data Components in the dashboards ? Horizontal Bar Ch
art ? Vertical Bar Chart
Interview Questions
? Line Chart ? Pie Chart ? Donut Chart ? Funnel Chart ? Gauge Chart ? Metric ? T
able
Note: The Components of the dashboard that use the Grand Totals is Metric and Gu
age
80. Explain dynamic Dashboard.
Ans: Dashboard which is running under current logged in user permission are know
n as dynamic Dasboard .
At the most 3 dynamic dashboards can be built
This type of dashboard cannot be scheduled for refresh. IT must be scheduled man
ually.
81. What is analytic Snapshot in salesforce?
Ans: Analytic snapshot capture and store the data at pre decided intervals. It c

aptures data from report and saves in custom object as per schedule. It only sup
ports tabular and summary report as a source report. It does not support matrix
report. The field type in target object must be same as source report object fie
ld.
82. Explain difference in COUNT() and COUNT(fieldname) in SOQL.
Ans: COUNT()
? COUNT() must be the only element in the SELECT list. ? We can use COUNT() with
a LIMIT clause. ? We can t use COUNT() with an ORDER BY clause. Use COUNT(fieldNa
me) instead. ? We can t use COUNT() with a GROUP BY clause. Use COUNT(fieldName) i
nstead.
COUNT(fieldName):
? We can use COUNT(fieldName) with an ORDER BY clause. ? We can use COUNT(fieldN
ame) with a GROUP BY clause.
83. How to write the Where clause in SOQL when GroupBy is used?
Ans:We cannot use the Where clause with GroupBy instead we will need to use the Hav
ing Clause .
Interview Questions
Ex: Get all the opportunity where more than one record exists with same name and
name contains ABC .
SELECT COUNT(Id) , Name FROM Opportunity GROUP BY Name Having COUNT(Id) > 1 AN
D Name like '%ABC%'
84. How many ways we can make the field required?
Ans: We can make the field required in the three ways:
a. While creating a field. b. Using Validation rules c. Using Page Layouts
85. How to give the blank value as the field value to the record using Data Load
er?
Ans: Use the setting Insert Null Values in the Data Loader settings.
86. What is the Customer Portal and Partner Portal?
Ans: Customer Portal: A salesforce.com Customer portal similar to a Self
Service
Portal in that it provides an online support channel for customers
allowing the
m to resolve their inquires without contacting a customer service representative
. Partner Portal:Partner relationship management allows companies to maximize th
e return on their channel investments and increase revenues by managing, trackin
g, and forecasting business alongside their direct sales business. It also helps
partners sell more effectively, close more business, and achieve greater profit
s. This Partner Portal determines partners with Salesforce data can help sell mo
re without spending more. A partner portal allows partner users to log in to Sal
esforce through a separate website than non-partner users. Partner users can onl
y see the data that we have made available to them.
87. What are the Governor Limits?
Ans: Governor Limits are runtime limits enforced by the Apex runtime engine. Bec
ause Apex runs in a shared, multitenant environment, the Apex runtime engine str
ictly enforces a number of limits to ensure that code does not monopolize shared
resources. Types of limits that Apex enforces are resources like memory, databa
se resources, number of script statements to avoid infinite loops, and number of
records being processed. If code exceeds a limit, the associated governor issue
s a runtime exception.
Total number of SOQL queries issued 200 Total number of records retrieved by SOQ
L queries 50000 Total number of records retrieved by SOQL queries 20
Interview Questions
Total number of records retrieved by a single SOSL query
200
Total number of DML statements issued 150
88. What are the annotations in the Apex?
Ans: An Apex annotation modifies the way a method or class is used, similar to a
nnotations in Java. ? @Deprecated ? @Future ? @IsTest ? @ReadOnly ? @RemoteActio
n 89. What is @isTest annotation?
Ans:Use the isTest annotation to define classes or individual methods that only
contain code used for testing your application.
90. How many controller extensions we can use in Visualforce Page?

Ans: Any number of controller extensions


91. What are the Collections?
Ans: Collection is a group of similar data types. There are three types of colle
ctions. ? Lists ? Maps ? Sets 92. What is difference between the Sets and Maps?
Ans:A set is an unordered collection of primitives or sObjects that do not conta
in any duplicate elements.
A map is a collection of key-value pairs where each unique key maps to a single
value. Keys can be any primitive data type, while values can be a primitive, sOb
ject, collection type or an Apex object.
93. What are the data types we can give for the Key and Values in Maps?
Ans: Keys
Primary Data Types Values
Primitive, sObject, Collection Type or an Ap
ex object
94. What is the difference between the with sharing and without sharing keywords
?
Interview Questions
Ans: Use the with sharing keywords when declaring a class to enforce the sharing
rules that apply to the current user.
Use the without sharing keywords when declaring a class to ensure that the shari
ng rules for the current user are not enforced
95. What is the difference between the Profile and Role?
Ans:Profiles:A collection of settings and permissions that define how a user acc
esses records. Profiles Control a user s permissions to perform different function
s in Salesforce. A profile can have many users, but a user can have only one p
rofile.
Roles:Controls the level of visibility that users have to an organization's data
96. Can we create a user without assigning the profile?
Ans: No, because while creating the user, selection of profile is mandatory thin
g
97. What are the Assignment Rules?
Ans: Assignment Rules are used to automate organization slead generation and suppo
rt processes. Lead Assignment Rules specify how leads are assignedto users or queu
es as they are created manually, captured from theweb, or imported via the lead
import wizards. Case Assignment Rules Determine how cases are assignedto users or
put into queues as they are created manually, using Web-to-Case.
98. What is Cross Object Formula?
Ans:Cross-object formulas can reference merge fieldsfrom a master ( parent ) object
if an object is on thedetail side of a master-detail relationship. We can refere
nce fieldsfrom objects that are up to ten relationships We can able to insert re
lated Object data into a formula
99. How to hide a Tab for an User
Ans: By profiles we can hide a tab for a user Use Tab Hidden setting for tab hide
100. What is an External ID?
Interview Questions
Ans: External IDs are used when we interacting with an external systems. It will
act as unique record identifier. We can define 3 external ID fields per object.
These are the data types of fields ? Number ? Text ? Email 101. How to merge du
plicates without going for Third Party tools?
Ans:Click on the Tab and go to the Tools section, we can find the Merge option
102. How many ways we can do deployment?
Ans: There are three ways to do deployment i. By using Change Sets ii. By using
Force.com IDE tool(Eclipse) iii. By using Force.com Migration toolkit 103. What
is the best practice you are using while coding?
Ans:
a. Bulkify your Code: Bulkifying Apex code refers to the concept of making sure
the code properly handles more than one record at a time. When we try to load th
e bulk of the records using the Data Loader, then we make sure that code will sa

tisfy. b. Avoid SOQL Queries inside FOR Loops: When queries are placed inside a
for loop, a query is executed on each iteration and the governor limit is easily
reached. Instead,
Click on MergeAccounts
Interview Questions
move the SOQL query outside of the for loop and retrieve all the necessary data
in a single query. c. Avoid Multiple Triggers on the Same Object: Write the Sing
le trigger on the each object and write the logic in the classes and call that c
lasses in the triggers. d. Use of the Limits Apex Methods to Avoid Hitting Gover
nor Limits e. Avoid Hardcoding IDs
104. What is the MVC design pattern in Salesforce.com?
Ans: Model view controller (MVC) design pattern is the one of the most popular d
esign pattern which contains three modules.
a. Model b. View c. Controller
Model: What schema and data does salesforce uses to represent the system complet
ely. In salesforce, we can say that sObjects are the model. Ex: Sobjects, Apex C
lasses
View: How the schema and data is represented. Visualforce is used to present the
data to users. Ex: Pages, Components
Controller: How the interface actions. Controllers are used to perform the actio
ns whenever users interact with Visualforce. Ex: Standard, Custom (Apex)
105. How many records we can display in the particular report?
Ans: We can display only 2000 records for a report.
If we want to see more than 2000 records, then we can export in excel or .csv fi
le.
106. How to call method in the VF page?
Ans: We have a attribute called action in the <apex:commandbutton> tag in the VF
page. <apex:commandButton action="{!save}" value="Save" id="theButton"/>
107. How much code coverage we can do for a Test Classes?
Ans: 75%
108. What Is the Formula Field?
Ans:A read-only field that derives its value from a formula expression which we
define. The formula field is updated when any of the source fields change
Interview Questions
109. Mention the names of standard Controllers?
Ans:Accounts, Contacts, Opportunities, Leads etc (all standard and custom objects)
110. What are the actions in the Workflow?
Ans:
a. Task b. Email Alert c. Field Update d. Outbound Messages 111. What is the Val
idation rule?
Ans: Validation Rules verify that the data a user enters in a record meets the s
tandards we specify before the user can save the record
Validation rule also includes the error message to display to the user when the
rule returns a value of true due to an invalid value
112. If we don t have 75% code coverage, can we move it from one sandbox to anothe
r sandbox? Ans:Yes, we can move a class from one sandbox to another sandbox. But
if we want to move a class from sandbox to production environment we need to ha
ve a Test Class with a minimum of code coverage should be 75% 113. Can we have d
uplicates in the External ID?
Ans: No
114. Which method in custom settings returns list of records?
Ans:getAll()
115. What are the context variables in Triggers? Ans:Trigger.new, Trigger.old Tr
igger.NewMap, Trigger.OldMap Trigger.isInsert, Trigger.isUpdate, Trigger.isDelet
e, Trigger.isBefore, Trigger.isAfter, Trigger.isUndelete
116. What is the Bulk Triggers?
Ans:All the triggers are bulk triggers by default, and can process multiple reco
rds at a time. We should always paln on processing more than one record at a tim
e.

Interview Questions
117. What is the difference between giving with sharing and without sharing whil
e creating a class?
Ans: The class with sharing means we are enabling the access to the profiles The
class without sharing means we are disabling the access to the profiles.
118. Can we put list in the Map?
Ans: Yes, we can put list in the Map. Please find the code below Map<Id, List<Op
portunity>>MapList=New Map<Id, List<Opportunity>>(); 119. What are the different
types of the trigger events?
Ans: An event in a trigger refers to a situation when the trigger gets fired. Be
fore Insert: Before inserting the record into the database, the trigger will be
fired. Before Update: Before updating a record which is fetched from database, t
he trigger will be fired. Before Delete: Before deleting the record, trigger wil
l be fired. After Insert: After inserting a newly entered record into database,
the trigger will be fired. After Update: After modifying the record and once it
is saved to database, the trigger will be fired. After Delete: After deleting a
record, if user needs to perform any action, he can fire the trigger using this
after delete event After Undelete: Once the record gets deleted, it will be sent
to recycle bin. So, a trigger can be fired when user is moving back from recycl
e bin to its respective object and the transaction is done.
120. What are the types of Triggers?
Ans: There are two types of triggers. ? Bulk Triggers ? Recursive Trigger
Recursive Trigger:A Trigger that creates a new record as part of its processing
logic; however, that record may then cause another trigger to fire, which in tur
n causes another to fire, and so on.
121. What is difference between Trigger and Workflow?
Ans: Workflow: Inbuilt functionality, used on single object Trigger: Used for co
mplex business process in which multiple Objects can handle. Ex: Using Workflow
, Based on the criteria we mentioned on the parent record, we can do field updat
e on the parent only but not on child object
Interview Questions
Using Triggers, Based on the criteria we mentioned on the parent record, we can
do field update on child also
122. How many characters we can enter in the formula field? What will happen if
we exceed the characters limit? Ans: we can enter upto 3900 characters in the fo
rmula field. If we exceed the limit, then it will give the compilation error.
123. Can we include one formula field with in another formula field? What about
the size?
Ans: Yes, we can include one formula field with in another formula field. It wil
l calculate the formula field characters which we included in formula field.
124. What is the actionFunction in the Visualforce pages?
Ans: <apex:actionFunction>:A component that provides support for invoking contro
ller action methods directly from JavaScript code using an AJAX request. An <ap
ex:actionFunction> component must be a child of an <apex:form> component.
Notes: <apex:actionStatus>: This component Is used for displaying different val
ues depending on whether it s in progress or completed. <apex:actionSupport>: A co
mponent that adds AJAX support to another component, allowing the component to b
e refreshed asynchronously by the server when a particular event occurs, such as
a button click or mouseover. <apex:actionPoller>: This componentspecifies a tim
er that sends an Ajax update request to Force.com according to a time interval t
hat we specify.
125. What are the operations we can do using Data Loader?
Ans:
a. Insert b. Update c. Upsert d. Delete e. Export 126. What is the maximum siz
e of the PDF generated on Visualforce attribute renderAs?
Ans: The maximum response size when creating a PDF must be below 15 MB, before b
eing rendered as a PDF.
127. What is difference between the Force.com and Salesforce.com?
Interview Questions
Ans: Force.com is the platform used to develop the applications in the salesforc

e Salesforce.com is keyword used to search anything.


128. What is the difference between Data Loader and Import Wizard?
Ans:
Data Loader Import Wizard It supports all the Standard Objects and Custom Object
s It Supports Accounts/Contacts, Leads, Solutions and Custom Objects
Supports upto 1 million records Supports upto 50,000 records
Duplicates will be allowed Duplicates will not be allowed Have Batch Size Don t h
ave any batch size
129. What are the OWD s?
Ans: OWD s is used for restrict the access.Organization-wide default sharing setti
ngs give a baseline level of access for each object and enable you to extend tha
t level of access using hierarchies
130. What is sharing rules?
Ans: Sharing rules represent the exceptions to organization-wide default setting
s. Using sharing rules we can extend the access for the records.
131. At profile level what are the permissions we must give for OWD s does not wor
k?
Ans: View All and Modify All permissions
132. What are Escalation Rules?
Ans: Escalation rules allow us to define automated actions when cases with spec
ific criteria are open after a specified period of time. They can help us to ide
ntify when cases have fallen outside of an intended service level. When escalat
ing a case, we can choose to automatically notify a user, reassign the case to a
nother user or queue, or both. Note: we can create Escalation Rules for only Case
s object.
133. What is Email to Case conversion?
Ans: Salesforce.com can automatically create a case when an email is sent to one
of your company's email addresses, such as support@company.com. This Email-to-C
ase functionality auto-populates case fields from the content of each email. For
example, an email subject heading becomes a case subject. Email-to-Case or On-De
mand Email-to-Case to efficiently resolve and correspond with customer inquiries
via email.
Interview Questions
134. What is a workflow?
Ans: Workflow rules allow us to automate the business processes for organization
.
135. What is Email Template? How to design Email Template?
Ans: Email Templates determines the content of email which we will used to send
through Email Alert action.
There are four kinds of Email Templates:
i. Text ii. HTML iii. Custom iv. Visualforce
136. When a workflow fires?
Ans: Workflows will contain Evaluation Criteria and Rule Criteria, Whenever the
Rule Criteria is true, then workflow rule will fire and it will occur actions th
at are associated with that workflow.
137. What is an Approval Process?
Ans: An approval process is an automated process that organization can use to ap
prove records in Salesforce. An approval process specifies the steps necessary f
or a record to be approved and who must approve it at each approval step.
Interview Questions
An approval process also specifies the actions to take when a record is approved
, rejected, recalled, or first submitted for approval.
The Approval Process determines the delegated approver, if necessary. And it als
o determines if users can edit records that are awaiting approval.
The Approval Process decides if records should be auto-approved or rejected.
138. What are the two different ways to create a workflow?
Ans:There are two ways to create a workflow:
a. Use Jump Start Wizard b. Use Standard Setup Wizard
139. What is a Time Dependent Workflow?
Ans: In this kind of workflow rules, the actions that queue when a record match

es the criteria, and execute according to time triggers.


140. What are types of Workflow rules and what is the difference?
Ans: There are two types of workflow rules. a. Immediate workflow rules b. Time
Dependent Workflow rules
In Immediate kind of workflows, the workflow actions will execute immediately wh
enever a record meets the conditions specified in the workflow rule
Ex: Salesforce.com can automatically send an email that notifies the users when
a new account is created with status = Invalidated immediately
In Time
Dependent workflow rules, the actions that queue when a record matches t
he criteria, and execute according to time triggers.
Ex: Salesforce.com can automatically send an email reminder to the account team
of a high value opportunity is still open for ten days before the close date.
141. What are Tab Settings at Profile level?
Ans:There are three types of TAB Settings
Tab Hidden: The setting which is used to hidden the tab without an option to the
user to turn the tab back on.
Interview Questions
Default OFF: The setting used for a tab not to appear on the tab panel but still
allowing a user to access it by click on + sign on the tab panel
Default ON: Use this setting for a tab to be displayed on the Tab Panel.
142. What are the types of Tabs? What is the Difference between them?
Ans: There are three types of tabs:
Custom Object Tabs:
A custom tab is a user interface component that we create to display custom obje
ct data.
Web Tabs:
Display any external web based application or web page in a user interface tab
Visualforce Tabs:
It allows us to embed Visualforce Pages
143. What is LEAD conversion?
Ans:Lead qualification depends on business process and should have beendeveloped
in conjunction with both the marketing and sales team.
During lead conversion, new records are created for Account, Contact and Opportu
nity objects where the account record name field will contain the Company Name f
ieldvalue from the lead, and the contact record name field will be populated fro
m theName field within the lead record.
Opportunities which are created upon lead conversion contain default values for
the required fields, where the Close Date defaults to the last day of the curren
t quarterand the Sales Stage is set to the first value in the Stage picklist.
To convert a lead, select the lead that is to be converted either by clicking on
the Lead tab and selecting from the list view or by searching and then clicking
on Convert button onthe lead detail page as shown next:
Interview Questions
The lead conversion screen will be displayed where we can check the owner of the
new records. Here we can choose to send the record owner an automated notificati
one-mail. We can also set the status of the converted lead and also specify that
a newtask is created for the record owner to act as a follow-up task as shown n
ext:
Before creating any new account or contact records, the Salesforce CRM applicati
on attempts to match existing account and contact names and the name of the lead
. Where there is a match, we will have the option of selecting the existing reco
rds.
Click on Convert button.
144. What happens to a lead when it is converted?
Ans: When the Lead is converted, the Account, Contact and Opportunity (Optional)
will be created automatically by taking the values from the lead record.
145. What is custom object?
Ans:Custom Objects provide a structure for storing data.Custom objects are datab
ase tables that allow us to store data specific to organization in salesforce.co
m. We can use custom objects to extend salesforce.com functionality or to build

new application functionality.


Click on Convert button here
Interview Questions
146. What are the different fields Created by default while creating an object?
Ans: By default for every custom object, four fields are created, those are: ? C
reated By ? Last Modified By ? Owner ? Record Name
Note: Created By, Last Modified By fields are used for audit fields and they are
also called as System fields
147. What is the difference between custom object and standard object?
Ans:The objects provided by salesforce.com are called standard objects. The ob
jects which we have created to extend the functionality are called custom object
s.
Standard Objects Custom Objects We cannot edit the standard objects We can edit
the custom objects We cannot delete the standard objects We can delete the custo
m objects They don t have API Name They have API Name
148. What is a Profile?
Ans:A profile is a collection of settings and permissions that we define to acce
ss the records. Profile controls a user s permissions to perform different functio
ns in salesforce. A profile can have many users, but a user can have only one pr
ofile.
149. What is Role? Ans: A Role controls the level of visibility of the data.
150. What does Profile Controls?
Ans: Profile controls the following:
? Tabs ? Custom Apps ? Page Layouts ? Record Types ? Field Level Security ? Logi
n Hours and IP
Interview Questions
? Administrative, General and Object Permissions
151. What are the different Standard Profiles in Salesforce?
Ans:There are six (6) standard profiles:
? System Administrator ? Standard User ? Solution Manager ? Marketing User ? Con
tract Manager ? Read Only
152. What is a Pagelayout?
Ans:A Page layout determines how detail and edit pages are organized (field loca
tions). Page layouts are responsible for customizing page sections and which fie
lds, related lists and custom links are in a user s view.
153. What does a Pagelayout controls?
Ans:Pagelayouts controls the following:
Fields view
Sections
Related lists
Buttons
Column heads in the rel
ated lists
Custom links
Visualforce Pages
154. What is a Report?
Ans: A report returns a set of records that meets certain criteria and displays
it in organized rows and columns. Report data can be filtered, grouped and displ
ayed graphically as a chart.
We must have Read permission on the records included in reports, otherwise when we
run them, they may be missing data or appear blank.
155. How many types of reports we can create?
Ans: There are four types of reports
Interview Questions
a. Tabular Report ----It provides a simple listing of data without subtotals b.
Summary Report ----It provides a listing of data like a tabular report plus sor
ting (grouping) and subtotaling of data. c. Matrix Report ----It provides a tota
ls for both rows and columns d. Joined Reports ---- A joined report can contain
data from multiple standard or custom report types. We can add report types to a
joined report if they have relationships with the same object or objects.
156. What are the different types of charts that can be added for a report?
Ans: There are different types of charts that we can add for a report:
a. Horizontal Bar Chart b. Vertical Bar Chart c. Line Chart d. Pie Chart e. Donu
t Chart f. Funnel Chart g. Scatter Chart
157. What is a Summary Report?

Ans: Summary Report provides a listing of data like a tabular report plus sortin
g (grouping) and subtotaling of data.
Summary reports can be used to get subtotals based on the value of a particular
field
158. Can a single Report be shared? If so how?
Ans: We can give the report access to the users through the report folder. Repor
t sharing can be done by creating a report folder and add the reports to the fol
der which we want to give access
159. What is Dashboard?
Ans: A Dashboard shows the data from source reports(Summary reports, Matrix repo
rts) as visual components, which can be charts, gauges, tables, metrics or visua
l force pages
Each dashboard can have upto 20 components.
Administrators control access to dashboards by storing them in folders with cert
ain visibility settings.
If we have access to a folder, we can view its dashboard.
160. Can we delete a junction object?
Interview Questions
Ans: Yes, We can delete the Junction Object
161. Generally for a developer which profile is given?
Ans: System Administrator Profile
162. Can we assign many Profiles for a single User?
we can assign only one profile for a single user.
Ans: No
163. Can a User be created without a role?
Ans: Yes We can create a user without assigning a role.
164. Can a user be created without a profile?
Ans: No- we cannot create a user without assigning a profile.
165. What is Report Types?
Ans: Custom report types allow us to build a framework in the report wizard, fro
m which users can create and customize reports. We can build custom report types
off of the relationships (master-detail and lookup) between objects so that we
can:
? Choose which standard and custom objects to display to users creating and cust
omizing reports ? Define the relationships between objects displayed to users c
reating and customizing reports ? Select which objects' fields can be used as c
olumns in reports.
166. What is a Package and what are the types of Package?
Ans: Packages are a collection of Force.com components and applications that are
made available to other organizations through the AppExchange.
There are two types of packages:
a. Managed Package b. Unmanaged Package
A managed package is a collection of application components that are posted as a
unit on AppExchange, and are associated with a namespace and a License Manageme
nt Organization. To support upgrades, a package must be managed.To support upgra
des, a package must be managed. An organization can create a single managed pack
age that can be downloaded
Interview Questions
andinstalled by many different organizations.Managed packages differ from unmana
ged packages by having some locked components, allowing the managed package to b
e upgraded later.
Unmanaged packages do not include locked components and cannot be upgraded.
167. What is the format of the file identified in DATALOADER?
Ans: The Data Loader will support only .csv file because of its size is less tha
n .xlsx file.
168. What are log files in Data Loader?
Ans: Log files are error and success files that are generated automatically in d
ata loader for the following operations: a. Insert b. Update c. Upsert d. Delete
Note:The log files cannot be generated automatically for the
ata Loader.

Export

operation in D

169. What is the difference between Task and Event?


Ans: Task: Represents a business activity such as making a phone call or other to
-do items. In the user interface, task and Event records are collectively referre
d to as activities.
Event: Represents a calendar appointment event
170. What is Developer Console or Anonymous block?
Ans: An anonymous block is Apex code that does not get stored in the metadata, b
ut that can be compiled and executed using the Developer Console.
171. How can we avoid the Governer Limitations?
Ans: By using Batch Apex
172. What is PAGINATION?
Ans: Pagination is the getting Previous and Next Links to move into previous and
next pages.
173. What is Batch Apex? Whenwe go for the batch APEX?
Interview Questions
Ans: Batch Apexis used to build complex, long-running processes on the Force.com
platform. We can go for the batch apex when we face any Governor Limits.
174. Can we make a field mandatory in a Visualforce Page?
Ans: Yes, we can make the field required by using the Required attribute
175. What is the difference between PAGEBLOCK TABLE and a DATA TABLE?
Ans:<apex:pageBlockTable> : A list of data displayed as a table within either an
<apex:pageBlock>or <apex:pageBlockSection> component, similar to a related list
or list view in a standard Salesforce page.
<apex:dataTable>: It will also displays the data as a table, but look and feel w
ill be different.
General Questions:
1. What is CLOUD COMPUTING?
Ans: Cloud computing is the concept of accessing infrastructure, platform and so
ftware as a service over the internet by paying the each use of the IT service.
Cloud computing is a crowd/group of unknown resources that are giving for a s
pecial purpose to the user.
2. How Cloud Computing is suitable for your organization?
Ans: We have several Advantages using the cloud computing:
It reduces the cost
Increased Storage
Flexibility? No need to ins
tall any software and no need to buy any licenses. We can access from any loca
tion
Low maintenance and Low Cost
Salesforce adds extra features for
every release.
3. What does Salesforce provide you? (Different services provided by Salesforce.
)
Ans: There are three types of Services that are provided by Cloud: a. IAAS (Infr
astructure as a Service): Accessing Infrastructure such as Application server, s
torage server over the internet is called IAAS. b. PAAS (Platform as a Service):
It is the concept of accessing a platform such as any programming language on wh
ich an application is built. c. SAAS (Software as a Service):It is the concept o
f accessing a software application over the internet is called SAAS.
Interview Questions
4. What is Force.com?
Ans: Force.com is the platform which is provided by the Salesforce used to devel
op the application
5. What is AGILE methodology?
Ans: It is a process of moving development into Production for every two weeks.W
e will update everyone tasks by themselves in the Scrum call (not more than 10 m
in call) which will run by Scrum Master
6. What are the different Editions of Salesforce?
Ans:
a. Contact Manager b. Group Edition c. Professional d. Enterprise e. Unlimited
7. Which edition do you use in your organization?
Ans: Unlimited Edition
Note: The client will choose the type of edition based on his business.
8. What are the standard objects in Salesforce?

Ans: The Salesforce provides the following objects, so they are called Standard
Objects a. Accounts b. Contacts c. Opportunities d. Leads e. Cases f. Solutions
g. Campaigns h. Products i. Forecasts j. Contracts k. Users l. Reports m. Dashb
oards
9. What are the Standard Applications Provided by Salesforce?
Interview Questions
Ans: The following applications provides by the salesforce
a. Marketing b. Sales c. Call Center d. Community
10. Who are leads?
Ans: A Lead is any person, Organization or company that may be interested in our
products. Sometimes leads are preferred to as products or suspects. Leads are n
ot yet Customers.
11. What is a Campaign?
Ans: A Campaign is any marketing project that we want to plan, manage and track
in salesforce
12. What is an Opportunity?
Ans: An Opportunity is any potential revenue-generated event (Sales deal) that w
e want to track insalesforce
13. What is an App?
Ans: An application is a logical container for all of the objects, tabs, process
es and services associated with a given business function.
An Application is group of tabs that work as a unit to provide functionality
14. What is a standard field created automatically by when we create a object? W
hat are different options available while creating a standard field for a object
?
Ans: The field Record Name will be created automatically while creating an object.
The options are:
Text
Auto Number
Questions on Navigations:
15. How to create acustom app?
Ans: Path for creating custom app:
Your Name ? Setup ? App Setup ? Cre
ate? Click on Tabs
Interview Questions
16. Creating a Custom Object?
Ans: Path for creating a Custom Object:
Your Name? Setup?App Setup? Cre
ate?Click on Objects
17. Creating the fields.
Ans: Path for creating for both standard and custom objects
For Standard Objects:
Your Name?Setup?App Setup? Customize? Select the standard object? Click on Fields
?Go to the Custom Fields & Relationships section ?Click on New button
For Custom Objects:
Your Name?Setup?App Setup?Create? Click on Objects ? Click on the Object Name?Go to t
he Custom Fields & Relationships section ?Click on New button
18. Creating the user?
Ans: Path for creating a user:
Your Name?Setup ? Administration Setup ?M
anage Users? Click on Users ?Click on New User button
19. Creating the Profile?
Ans: Your Name?Setup ? Administration Setup ?Manage Users? Click on Profiles ?Clic
k on New Profile button
20. Creating a Page layout?
Ans:Path for creating a Page Layout:
Your Name?Setup?App Setup? Customize? Select the standard object?Click on Page La
youts ?Click on New button
For Custom Objects:
Your Name?Setup? App Setup? Create? Click on Objects ? Click on the Object Name?Go to
the Page Layouts section ?Click on New button
Interview Questions
Interview Questions