Sie sind auf Seite 1von 11

GAT-V

18-oct-2015
Question: 1
The average of results of 12 student was calculated as 40 , , later it was found that two entries were
entered wrong , one 42 instead of 54 and other 74 instead of 50 , , after correction what is new average
of the students ?
Solution:
Sum of marks = 40*12 = 480.
The correct sum comes out after adding 12 and subtracting 24 as stated the difference in entries.
(12-24=-12)
480-12=468
So sum = 468/12
Average = 39

Question: 2
A certain batsman scored at the average of 12 in 5 matches , his average raised to 14 after he played 6th
match , what did he scored in 6th match?
Solution:
Old sum =12*5= 60
New sum = 14*6= 84
So score =84-60= 24

Question: 3
What % of 2.5 is 0.025
Solution:
(0.025/2.5)*100 =1%

Question: 4
what is 10% of 5% of 500
a)25
b)2.5
c)0.25
d)0.0025
Solution:
10/100* 5/100* 500=2.5

Question: 5
A box containing a dozen of glasss fell down , what ratio of broken and unbroken glasses is not Valid ?
A) 6:1 B) 4:2 C) 1:5 D) 5:7 e) 1:3
Solution:
A) Reason Sum of ratios is odd 6+1=7 , ..........

Question: 6
Bucket P has thrice the capacity
as bucket Q. It takes 60 turns for bucket P to fill the empty drum. How
many turns it will take for both the buckets P and Q, having each turn
together to fill the empty drum?
Solution:
Q=3P , Q=3*60=180
1/180+1/60= 1+3/180=1/45

Question: 7
2<x<5 , 3<y<5 find the value of x-y
Solution:
X and Y can be X=3,4 Y=4
So x-y= -1,0

Question: 8
diameter of circle is 14. find area of circle.
Solution:
A=22/7*(14/2)^2
22/7*49=22*7=154

Question: 9
What is the probability of picking a spad or an Acc but not spad out of 52 cards?
Solution:
Spade 13/52
Ace but not spade 3/52
Ans 13/52 + 3/52 = 4/13

Question: 10
A box full of mangoes is distributed among A, B , and C with ratio of 5:6:9 . If A gets 45 mangoes how
many mangoes were there in the box.
Solution:
Sum of ratios =5+6+9= 20
So 5/20 * x = 45
X = 180

Question: 11
Sin(x) / Cos(x) + Cos(x) / Sin(x) = ??
A) tanx
B) Sin (x) / Cot (x)
C) 1 / Sin (x) * Cos (x)
Solution
= sinx^2 + cosx^2 /sinx*cosx = 1/sinx*cosx

Question: 12
70% of students in a class likes Theory subjects , 60 Percent of that class likes practical subjects , 40
percent of that class likes both Theory and Practical , How many percent of the class do not like both
theory and practical ?

Question: 13
If X is a number from A= { 1 , 3 , 5 } and Y is a number from B= { 2 , 4 , 6 } Then how many different
numbers we will get from X - Y ?
Solution:
1-2=-1
1-4=-3
1-6=-5
3-2=1
3-4=-1
3-6=-3
5-2=3
5-4=1

5-6=-1
We get 5 different nmbers

Question: 14
if 1000 rs is distributed among A, B and c so that A and C together have 400 and B and C together have
700. how much C have?
Solution:
A+C=400
B+C=700
ALSO A+B+C=1000,400+B=1000 OR B=600
SO
C=100,B=600 AND A=300

Question: 15
Average age of 40 students is 7. if teacher age is added the average increases by two units. what is the
age of teacher?
Solution:
40*7=280 , average increased by 2 after teacher age added, so average become 9, and total 41,
9*41=369. 369-280= 89
40 student plus teacher =41

Question: 16
What is median of the following data
100 , 101 , 111 , 119 , 121 , 121 , 129 , 151 , 151 , 152 , 180
Ans 121
1)arrange in ascending order
2)if amount of given numbers are odd pick exactly middle one
3))if amount of given numbers are even pick two middle number and take their mean

The length of a rectangle is 4/3 of its breath , if the area of rectangle is 300m^2 .What is difference
between length and breath ??

Question: 17
If x = -2 and y = 4 then

ans : option d

A) x + y > 2
B) x - y < - 6
C) y-x > 6
D) -xy = 8

Question: 18
(2/3+3/5)+(2/3+3/5)=?
Solution:
2/3+2/3=4/3
3/5+3/5=6/5
4/3+6/5=20+18/15=38/15
How may numbers form 1 to 500 are divisible by 13 ??
Solution:
500/13=38 wd 6 reminder

Question: 19
5% of the salary of A is equal to 15% of salary of B and 10% salary of B is equal to 20% salary of C. IF
salary of C is 2000. What is salary of A, B and C all combine.

Question: 20
A coin is tossed 3 times , what is probability of of getting a head and a tail alternatively ?.

Solution:
HHH, HHT, HTH, HTT, TTT, TTH, THT, THH
There are two outcomes that satisfy the alternate condition HTH and THT. Head and tail come
alternatively in these two outcomes,
Total possibilities=8
Number of requires outcome=2
Probability=2/8=1/4

Question: 20
A circle has a radius of 8 , how much angle in degrees an arch of length 2Pi of same circle will subtend at
center.

Solution
= s/r =2pi/8= pi /4= 180/4=45 degree

Question: 22
2x+5=20 then 2x-5 =?

Solution:
2x+5-10=20-10
2x-5=10
So ans is 10

Question: 23
How many numbers are divisible by 4, 6, 8 up to 450?
a) 16 b) 17 c) 18 d) 19
Solution
Lcm of 4 , 6, 8 = 24 now 450/24=18 wd 8 reminder so ans is ..... 18

Question: 24
if two coins are tossed two time what will be the probability ?
ans :1/4

Question: 25
, 2/3 , 4/5 , 5/8 find the largest fraction
Solution
Lcm 2,3,5,8=120
*60/60=60/120 , 2/3*40/40=80/120 , 4/5*24/24=96/120 , 5/8*15/15=75/120
So 96/120 =4/5 is have largest fraction

Question: 26
If clock showing 9 o clock time then what is the angle between the needles

Solution:
3*30=90

Question: 25
Find zakaat 5678000

Question: 26
The length of a rectangle is 4/3 of its breath , if the area of rectangle is 300m^2 .What is difference
between length and breath ??
Solution:
L = 4/3 w
Lw= 300
4/3w w = 300
w= 15
L = 4/3 (15) = 20
20-15= 5

Question: 27
after traveling 25km jimmi realizes that still 3/5 of the distance is remaining . tell remaining distance ?
solution
2/5 of x = 25
x = 125/2 = 62.5
So remaining distance = 62.5-25 = 37.5 km

Question: 28
A company sell three types of mobiles worth 100, 125, and 225. It sold equal no. of all mobiles. What is
the percent share of cheapest mobile?
Total=100+125+225=450
225=50%
100+125=225=50%
100*50/225=22.22%

Question: 29
father was 61, and son 16, after how many years father will be twice as compared to son ,
2 (X+16)= 61+X, so X= 29

The age of father is 3 time the age of son , and 125th of the product of both ages is 27 more than son
age . what is sum of the ages of both

English
1)oblivion ,, animte ,, ka opposite pick karna ta ....
.
2) lets go i am ........... .. (a) fed up of waiting ,,,
.
3) pigment : color
k relation ka pair maloom karna ta ,,,
.
4) crease : folding ....... ki relation ka pair maloom karna ta ..
,
5) I am sorry ........................ making u angry .................... me
A) for .. with
He sings ............................
A) Heavily
B) Badly
C) Silently
D) Quietly
Accomplice antonyum
Pigment: color
Zealoust:enthusiasts
Full proof : fail = air tight : leaked :
ecology:environmentalist

67899 what should we minus from this to make it divisible by 6.

3. Mawkish (antonym)
a. unsentimental
B. tense
c..graceful
d.sophisticated
dissent (antonym)
a. agreement
b.dispute
c. argument