Sie sind auf Seite 1von 59

General Chemistry: Atoms First, 2e (McMurry and Fay)

Chapter 15 Applications of Aqueous Equilibria


15.1 Multiple Choice Questions
1) Which is a net ionic equation for the neutralization of a strong acid with a strong base?
A) HCl(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaCl(aq)
B) H3O+(aq) + OH-(aq) 2 H2O(l)
C) HF(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaF(aq)
D) HF(aq) + OH-(aq) H2O(l) + F-(aq)
Answer: B
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions
2) Which is a net ionic equation for the neutralization of a weak acid with a strong base?
A) HCl(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaCl(aq)
B) H3O+(aq) + OH-(aq) 2 H2O(l)
C) HF(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaF(aq)
D) HF(aq) + OH-(aq) H2O(l) + F-(aq)
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions
3) Which is a net ionic equation for the neutralization reaction of a strong acid with a weak base?
A) HCl(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaCl(aq)
B) H3O+(aq) + OH-(aq) 2 H2O(l)
C) HCl(aq) + NH3(aq) NH4Cl(aq)
D) H3O+(aq) + NH3(aq) NH4+(aq) + H2O(l)
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions
4) Which is a net ionic equation for the neutralization reaction of a weak acid with a weak base?
A) H3O+(aq) + OH-(aq) 2 H2O(l)
B) HF(aq) + NH3(aq) NH4+(aq) + F-(aq)
C) HF(aq) + OH-(aq) H2O(l) + F-(aq)
D) H3O+(aq) + NH3(aq) NH4+(aq) + H2O(l)
Answer: B
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions

1
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

5) What is the approximate value of the equilibrium constant, Kn, for the neutralization of acetic
acid with sodium hydroxide, shown in the equation below? The Ka for acetic acid is 1.8 105.
A) 1.8 10-19
B) 5.6 10-10
C) 1.8 10-8
D) 1.8 109
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions
Objective: 15.1 Determine whether a neutralization reaction goes essentially 100% to
completion, calculate the value of Kn , and determine whether the pH after neutralization is
greater than, equal to, or less than 7.
6) What is the approximate value of the equilibrium constant, Kn, for the neutralization of
pyridine with hydrochloric acid, shown in the equation below? The Kb for pyridine is 1.8 109.
HCl(aq) + C5H5N(aq) C5H5NHCl(aq)
A) 5.6 10-10
B) 5.6 10-6
C) 1.8 105
D) 5.6 108
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions
Objective: 15.1 Determine whether a neutralization reaction goes essentially 100% to
completion, calculate the value of Kn , and determine whether the pH after neutralization is
greater than, equal to, or less than 7.
7) What is the approximate value of the equilibrium constant, Kn, for the neutralization of nitrous
acid with ammonia, shown in the equation below? The Ka for HNO2 is 4.5 104 and the Kb
for NH3 is 1.8 105.
HNO2(aq) + NH3(aq) NH4NO2(aq)
A) 8.1 105
B) 1.8 109
C) 4.5 1010
D) 8.1 1019
Answer: A
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions
Objective: 15.1 Determine whether a neutralization reaction goes essentially 100% to
completion, calculate the value of Kn , and determine whether the pH after neutralization is
greater than, equal to, or less than 7.
2
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

8) What is the approximate value of the equilibrium constant, Kn, for the neutralization of
hydrochloric acid with sodium hydroxide, shown in the equation below?
HCl(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaCl(aq)
A) 1.0 102
B) 1.0 107
C) 1.0 1014
D) 1.0 1028
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions
Objective: 15.1 Determine whether a neutralization reaction goes essentially 100% to
completion, calculate the value of Kn , and determine whether the pH after neutralization is
greater than, equal to, or less than 7.
9) Which of these neutralization reactions has a pH = 7 when equal molar amounts of acid and
base are mixed.
A) CH3CO2H(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaCH3CO2(aq)
B) HCl(aq) + C5H5N(aq) C5H5NHCl(aq)
C) HCl(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaCl(aq)
D) HNO2(aq) + NH3(aq) NH4NO2(aq)
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions
Objective: 15.1 Determine whether a neutralization reaction goes essentially 100% to
completion, calculate the value of Kn , and determine whether the pH after neutralization is
greater than, equal to, or less than 7.
10) Which of these neutralization reactions has a pH < 7 when equal molar amounts of acid and
base are mixed.
A) CH3CO2H(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaCH3CO2(aq)
B) HCl(aq) + C5H5N(aq) C5H5NHCl(aq)
C) HCl(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaCl(aq)
D) H2SO4(aq) + 2 KOH(aq) 2 H2O(l) + K2SO4(aq)
Answer: B
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions
Objective: 15.1 Determine whether a neutralization reaction goes essentially 100% to
completion, calculate the value of Kn , and determine whether the pH after neutralization is
greater than, equal to, or less than 7.

3
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

11) Which of these neutralization reactions has a pH > 7 when equal moles of acid and base are
mixed.
A) CH3CO2H(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaCH3CO2(aq)
B) HCl(aq) + C5H5N(aq) C5H5NHCl(aq)
C) HCl(aq) + NaOH(aq) H2O(l) + NaCl(aq)
D) H2SO4(aq) + 2 KOH(aq) 2 H2O(l) + K2SO4(aq)
Answer: A
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions
Objective: 15.1 Determine whether a neutralization reaction goes essentially 100% to
completion, calculate the value of Kn , and determine whether the pH after neutralization is
greater than, equal to, or less than 7.
12) What is the common ion in a solution prepared by mixing 0.10 M NaCH3CO2 with 0.10 M
CH3CO2H?
A) H3O+
B) Na+
C) CH3CO2D) OHAnswer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
Objective: 15.2 Calculate the effect of a common ion on concentrations, pH, and percent
dissociation in a solution of a weak acid.
13) When 50 mL of 0.10 M NH4Cl is added to 50 mL of 0.10 M NH3, relative to the pH of the
0.10 M NH3 solution the pH of the resulting solution will
A) become 7.
B) decrease.
C) increase.
D) remain the same.
Answer: B
Diff: 2
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
Objective: 15.2 Calculate the effect of a common ion on concentrations, pH, and percent
dissociation in a solution of a weak acid.

4
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

14) When 50 mL of 0.10 M NaF is added to 50 mL of 0.10 M HF, relative to the pH of the 0.10
M HF solution the pH of the resulting solution will
A) become 7.
B) decrease.
C) increase.
D) remain the same.
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
Objective: 15.2 Calculate the effect of a common ion on concentrations, pH, and percent
dissociation in a solution of a weak acid.
15) What is the hydronium ion concentration in a solution prepared by mixing 50.00 mL of 0.10
M HCN with 50.00 mL of
NaCN? Assume that the volumes of the solutions are additive
-10
and that Ka = 4.9 10
for HCN.
A) 2.4 10-10 M
B) 4.9 10-10 M
C) 9.8 10-10 M
D) 7.0 10-6 M
Answer: C
Diff: 3
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
Objective: 15.2 Calculate the effect of a common ion on concentrations, pH, and percent
dissociation in a solution of a weak acid.
Algo. Option: algorithmic
16) What is the pH of a solution prepared by mixing 25.00 mL of 0.10 M CH3CO2H with 25.00
mL of 0.050 M CH3CO2Na? Assume that the volume of the solutions are additive and that Ka =
1.8 10-5 for CH3CO2H.
A) 2.87
B) 4.44
C) 4.74
D) 5.05
Answer: B
Diff: 3
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
Objective: 15.2 Calculate the effect of a common ion on concentrations, pH, and percent
dissociation in a solution of a weak acid.
Algo. Option: algorithmic

5
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

17) What is the pH of a solution prepared by mixing 50.00 mL of 0.10 M NH3 with 25.00 mL of
0.10 M NH4Cl? Assume that the volume of the solutions are additive and that Kb = 1.8 10-5
for NH3.
A) 8.95
B) 9.26
C) 9.56
D) 11.13
Answer: C
Diff: 3
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
Objective: 15.2 Calculate the effect of a common ion on concentrations, pH, and percent
dissociation in a solution of a weak acid.
Algo. Option: algorithmic
18) What is the pH of a solution prepared by mixing 25.00 mL of 0.10 M methylamine,
CH3NH2, with 25.00 mL of 0.10 M methylammonium chloride, CH3NH3Cl? Assume that the
volume of the solutions are additive and that Kb = 3.70 10-4 for methylamine.
A) 10.27
B) 10.57
C) 10.87
D) 11.78
Answer: B
Diff: 3
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
Objective: 15.2 Calculate the effect of a common ion on concentrations, pH, and percent
dissociation in a solution of a weak acid.
Algo. Option: algorithmic
19) When equal molar amounts of the following sets of compounds are mixed in water, which
will not form a buffer solution?
A) NaH2PO4 with Na2HPO4
B) NH3 with NH4Cl
C) CH3CO2H with NaCH3CO2
D) HNO3 with NaNO3
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions

6
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

20) Which of the following combinations of chemicals could be used to make a buffer solution?
A) HCl/NaOH
B) HCl/NH3
C) HCl/H3PO4
D) NaOH/NH3
Answer: B
Diff: 2
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
21) Which statement about buffers is true?
A) Buffers have a pH = 7.
B) Buffers consist of a strong acid and its conjugate base.
C) A buffer does not change pH on addition of a strong acid or strong base.
D) Buffers resist change in pH upon addition of small amounts of strong acid or strong base.
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
22) What is the pH of a buffered system made by dissolving 17.42 g of KH2PO4 and 20.41 g of
K2HPO4 in water to give a volume of 200.0 mL? The Ka2 for dihydrogen phosphate is 6.2 10-8
and the equilibrium reaction of interest is
H2PO4-(aq) + H2O(l) H3O+(aq) + HPO4-(aq).
A) 7.03
B) 7.17
C) 7.38
D) 7.58
Answer: B
Diff: 4
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.
23) What is the pH of a buffer system made by dissolving 10.70 grams of NH4Cl and 20.00 mL
of 12.0 M NH3 in enough water to make 1.000 L of solution? Kb = 1.8 10-5 for NH3.
A) 9.18
B) 9.26
C) 9.34
D) 11.03
Answer: C
Diff: 4
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.
Algo. Option: algorithmic
7
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

24) TRIS {(HOCH2)3CNH2} is one of the most common buffers used in biochemistry. A
solution is prepared by adding enough TRIS and 12 M HCl(aq) to give 1.00 L of solution with
[TRIS] = 0.30 M and [TRISH+] = 0.60 M. What is the pH of this buffered system if the pKb is
5.92?
A) 5.92
B) 6.22
C) 7.78
D) 8.08
Answer: C
Diff: 4
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.
25) A buffer solution is prepared by dissolving 0.200 mol of NaH2PO4 and 0.100 mol of NaOH
in enough water to make 1.00 L of solution. What is the pH of the
/
buffer if the
A) 6.91
B) 7.21
C) 7.51
D) 7.71
Answer: B
Diff: 4
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
26) What is the pH of 1 L of 0.30 M TRIS, 0.60 M TRISH+ buffer to which one has added 5.0
mL of 12 M HCl? The Kb for the TRIS/TRISH+ is
A) 5.92
B) 6.36
C) 7.36
D) 7.64
Answer: D
Diff: 4
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.

8
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

27) A buffer solution is prepared by dissolving 27.22 g of KH2PO4 and 3.37 g of KOH in
enough water to make 0.100 L of solution. What is the pH of the
/
buffer if the
A) 6.84
B) 7.00
C) 7.21
D) 7.84
Answer: A
Diff: 5
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.
28) What is the [CH3CO2-]/[CH3CO2H] ratio necessary to make a buffer solution with a pH of
4.44? Ka = 1.8 10-5 for CH3CO2H.
A) 0.50:1
B) 0.94:1
C) 1.1:1
D) 2.0:1
Answer: A
Diff: 3
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.
Algo. Option: algorithmic
29) What is the pH of a buffer solution made by mixing 50.0 mL of 0.100 M potassium hydrogen
phthalate with 13.6 mL of 0.100 M NaOH and diluting the mixture to 100.0 mL with water? The
Ka2 for hydrogen phthalate is
A) 3.25
B) 5.08
C) 5.51
D) 5.94
Answer: B
Diff: 4
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.

9
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

30) What volume of 0.100 M NaOH is needed to make 100.0 mL of a buffer solution with a pH
of 6.00 if one starts with 50.0 mL of 0.100 M potassium hydrogen phthalate? The Ka2 for
potassium hydrogen phthalate is
A) 22.4 mL
B) 27.6 mL
C) 30.2 mL
D) 37.8 mL
Answer: D
Diff: 5
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.
31) What is the magnitude of the change in pH when 0.005 moles of HCl is added to 0.100 L of a
buffer solution that is 0.100 M in CH3CO2H and 0.100 M
The Ka for acetic acid is
A) 0.00
B) 0.20
C) 0.47
D) 1.30
Answer: C
Diff: 5
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.
32) What is the magnitude of the change in pH when 1.8 g of NaOH is added to 1.00 L of a
solution that is 0.100 M in N and 0.100 M in N Cl?
for N is 1.8
.
A) 0.42
B) 0.00
C) 0.19
D) 1.33
Answer: A
Diff: 4
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.

10
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

33) What is the resulting pH when 0.005 moles of KOH is added to 0.100 L of a buffer solution
that is 0.100 M in H2PO4- and 0.100 M HPO42- and the
A) 5.21
B) 5.61
C) 6.73
D) 7.69
Answer: D
Diff: 4
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.
34) What is the Henderson-Hasselbalch equation for the acidic buffer HA/A-?
A) pH = -log[H3O+]
B) pH = 14 - pOH
C) pH = pKa + log{[A-]/[HA]}
D) pH = pKa - log{[A-]/[HA]}
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.4 The Henderson-Hasselbalch Equation
35) What is not a correct expression for the weak acid HA?
A) Ka = [H3O+][A-]/[HA]
B) pKa = pH - log{[A-]/[HA]}
C) pKa = logKa
D) pKa = 14 - pKb
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.4 The Henderson-Hasselbalch Equation
36) Which is the best acid to use in the preparation of a buffer with pH = 3.3?
A) HOI (Ka = 2.0 1011)
B) HNO2 (Ka = 4.5 104)
C) HNO3
D) HIO3 (Ka = 1.7 101)
Answer: B
Diff: 3
Topic: Section 15.4 The Henderson-Hasselbalch Equation

11
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

37) Which is the best acid to use in the preparation of a buffer with pH = 9.3?
A) CH3NH2 (Kb = 3.7 104)
B) NH3 (Kb = 1.8 105)
C) NH2OH (Kb = 9.1 109)
D) C6H5NH2 (Kb = 4.3 1010)
Answer: B
Diff: 4
Topic: Section 15.4 The Henderson-Hasselbalch Equation
38) What is the percent dissociation of glycine if the solution has a pH = 8.60 and a pKa = 9.60?
A) 50%
B) 9%
C) 5%
D) 1%
Answer: B
Diff: 4
Topic: Section 15.4 The Henderson-Hasselbalch Equation
Objective: 15.4 Use the HendersonHasselbalch equation to calculate the pH of a buffer solution
and to prepare a buffer solution that has a given pH.
39) What is the percent dissociation of acetic acid if the solution has a pH = 4.74 and a pKa =
4.74?
A) 100%
B) 50%
C) 10%
D) 1%
Answer: B
Diff: 4
Topic: Section 15.4 The Henderson-Hasselbalch Equation
Objective: 15.4 Use the HendersonHasselbalch equation to calculate the pH of a buffer solution
and to prepare a buffer solution that has a given pH.
40) What is the percent dissociation of ascorbic acid if the solution has a pH = 5.50 and a pKa =
4.10?
A) 96%
B) 10%
C) 5%
D) 1%
Answer: A
Diff: 4
Topic: Section 15.4 The Henderson-Hasselbalch Equation
Objective: 15.4 Use the HendersonHasselbalch equation to calculate the pH of a buffer solution
and to prepare a buffer solution that has a given pH.

12
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

41) At what pH is the amino acid glycine with a Ka of 2.51 10-10 sixty-six (66%) percent
dissociated?
A) 9.60
B) 9.89
C) 10.10
D) 10.60
Answer: B
Diff: 5
Topic: Section 15.4 The Henderson-Hasselbalch Equation
Objective: 15.4 Use the HendersonHasselbalch equation to calculate the pH of a buffer solution
and to prepare a buffer solution that has a given pH.
42) What volume of 5.00 103 M HNO3 is needed to titrate 100.00 mL of 5.00 103 M
Ca(OH)2 to the equivalence point?
A) 12.5 mL
B) 50.0 mL
C) 100. mL
D) 200. mL
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.6 Strong Acid - Strong Base Titrations
Algo. Option: algorithmic
43) What is the pH of a solution made by mixing 30.00 mL of 0.10 M HCl with 40.00 mL of
0.10 M KOH? Assume that the volumes of the solutions are additive.
A) 0.85
B) 1.85
C) 12.15
D) 13.15
Answer: C
Diff: 3
Topic: Section 15.6 Strong Acid - Strong Base Titrations
Objective: 15.6 Calculate the pH at various points in a strong acidstrong base titration.
Algo. Option: algorithmic
44) Which of the following titrations result in a basic solution at the equivalence point?
A) HI titrated with NaCH3CO2
B) HOCl titrated with NaOH
C) HBr titrated with KOH
D) Pb(NO3)2 titrated with NaI
Answer: B
Diff: 2
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
13
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

45) What is the pH at the equivalence point of a weak acid-strong base titration?
A) pH < 7
B) pH = 7
C) pH > 7
D) pH = 14.00
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
46) What is the approximate pH at the equivalence point of a weak acid-strong base titration if
25 mL of aqueous formic acid requires 29.80 mL of 0.0567 M NaOH? Ka = 1.8 10-4 for
formic acid.
A) 2.46
B) 5.88
C) 8.12
D) 11.54
Answer: C
Diff: 5
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
47) What is the approximate pH at the equivalence point of a weak acid-strong base titration if
25 mL of aqueous hydrofluoric acid requires 30.00 mL of 0.400 M NaOH? Ka = 6.76 10-4 for
HF.
A) 1.74
B) 5.75
C) 8.25
D) 12.26
Answer: C
Diff: 5
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic

14
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

48) Formic acid (HCO2H, Ka = 1.8 10-4) is the principal component in the venom of stinging
ants. What is the molarity of a formic acid solution if 25.00 mL of the formic acid solution
requires 29.80 mL of 0.0567 M NaOH to reach the equivalence point?
A) 0.0134 M
B) 0.0476 M
C) 0.0567 M
D) 0.0676 M
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
49) What is the pH of the resulting solution if 30.00 mL of 0.10 M acetic acid is added to 10.00
mL of 0.10 M NaOH? Assume that the volumes of the solutions are additive. Ka = 1.8 10-5 for
CH3CO2H.
A) 9.56
B) 8.95
C) 5.05
D) 4.44
Answer: D
Diff: 3
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
50) What is the pH of a solution made by mixing 30.00 mL of 0.10 M acetic acid with 30.00 mL
of 0.10 M KOH? Assume that the volumes of the solutions are additive. Ka = 1.8 10-5 for
CH3CO2H.
A) 5.28
B) 7.00
C) 8.72
D) 10.02
Answer: C
Diff: 5
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic

15
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

51) What is the pH of a solution made by mixing 30.00 mL of 0.10 M acetic acid with 40.00 mL
of 0.10 M KOH? Assume that the volumes of the solutions are additive. Ka = 1.8 10-5 for
CH3CO2H.
A) 8.26
B) 9.26
C) 11.13
D) 12.15
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
52) Which of the following titrations result in an acidic solution at the equivalence point?
A) CH3COOH titrated with NaOH
B) KF titrated with KOH
C) HCl titrated with NaOH
D) C5H5N titrated with HCl
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.8 Weak Base Strong Acid Titrations
53) Sodium hypochlorite, NaOCl, is the active ingredient in household bleach. What is the
concentration of hypochlorite ion if 20.00 mL of bleach requires 28.30 mL of 0.500 M HCl to
reach the equivalence point?
A) 0.208 M
B) 0.353 M
C) 0.708 M
D) 1.21 M
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.8 Weak Base Strong Acid Titrations
Algo. Option: algorithmic

16
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

54) What is the pH at the equivalence point of a weak base-strong acid titration if 20.00 mL of
NaOCl requires 28.30 mL of 0.50 M HCl? Ka = 3.0 10-8 for HOCl.
A) 0.30
B) 3.18
C) 3.76
D) 4.03
Answer: D
Diff: 5
Topic: Section 15.8 Weak Base Strong Acid Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
55) What is the pH of the resulting solution if 25 mL of 0.432 M methylamine, CH3NH2, is
added to 15 mL of 0.234 M HCl? Assume that the volumes of the solutions are additive. Ka =
2.70 10-11 for CH3NH3+.
A) 3.11
B) 3.74
C) 10.26
D) 10.89
Answer: D
Diff: 4
Topic: Section 15.8 Weak Base Strong Acid Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
56) Sulfurous acid, H2SO3 has acid dissociation constants Ka1 = 1.5 102 and Ka2 = 6.3
108. What is the pH after 10.00 mL of 0.1000 M NaOH is added to 10.00 mL of 0.1000 M
H2SO3?
A) 1.82
B) 3.60
C) 4.51
D) 7.20
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.9 Polyprotic Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.

17
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

57) Oxalic acid, H2C2O4 has acid dissociation constants Ka1 = 5.9 102 and Ka2 = 6.4 10
5. What is the pH after 20.00 mL of 0.0500 M NaOH is added to 5.00 mL of 0.2000 M
H2C2O4?
A) 1.23
B) 2.10
C) 2.70
D) 4.19
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.9 Polyprotic Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.
58) The dissociation equilibrium constants for the protonated form of alanine (a diprotic amino
acid, H2X+) are
and
What is the pH of 50.00 mL of a 0.0500 M
solution of alanine after 25.00 mL of
NaOH has been added?
A) 2.34
B) 4.85
C) 6.02
D) 6.72
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.9 Polyprotic Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.
59) The dissociation equilibrium constants for the protonated form of alanine (a diprotic amino
acid, H2X+) are
and
What is the pH of 50.00 mL of a
solution of alanine after 37.50 mL of 0.100 M NaOH has been added?
A) 4.85
B) 6.02
C) 7.39
D) 9.70
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.9 Polyprotic Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.

18
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

60) The dissociation equilibrium constants for the protonated form of alanine (a diprotic amino
acid H2X+) are
and
What is the pH of 50.00 mL of a 0.100 M
solution of alanine after 100.00 mL of 0.100 M NaOH has been added?
A) 9.70
B) 10.69
C) 11.85
D) 12.70
Answer: C
Diff: 3
Topic: Section 15.9 Polyprotic Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.
61) The balanced equation for the solubility equilibrium of Fe(OH)2 is shown below. What is
the equilibrium constant expression for the Ksp of Fe(OH)2?
A) Ksp = {[Fe2+][OH-]2}/{[Fe(OH)2][H2O]}
B) Ksp = {[Fe2+][OH-]2}/[Fe(OH)2]
C) Ksp = [Fe2+][OH-]2
D) Ksp = 1/{[Fe2+][OH-]2}
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.10 Solubility Equilibria for Ionic Compounds
Objective: 15.9 Write the equilibrium-constant expression for dissolution of an ionic compound,
and calculate the value of its Ksp.
62) What is the equilibrium constant expression for the Ksp of Ca3(PO4)2?
A) Ksp = [Ca2+]3[PO43-]2
B) Ksp = {[Ca2+]3[PO43-]2}/[Ca3PO4]
C) Ksp = {[Ca2+]3[PO43-]2}/{[Ca3PO4][H2O]}
D) Ksp = 1/{[Ca2+]3[PO43-]2}
Answer: A
Diff: 2
Topic: Section 15.10 Solubility Equilibria for Ionic Compounds
Objective: 15.9 Write the equilibrium-constant expression for dissolution of an ionic compound,
and calculate the value of its Ksp.

19
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

63) What is the silver ion concentration for a saturated solution of Ag2CO3 if the Ksp for
Ag2CO3 is
A) 2.90 10-6 M
B) 2.03 10-4 M
C) 2.56 10-4 M
D) 4.06 10-4 M
Answer: C
Diff: 3
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.
64) What is the chromium ion concentration for a saturated solution of Cr(OH)3 if the Ksp for
Cr(OH)3 is
A) 8.19 10-16 M
B) 1.26 10-8 M
C) 2.17 10-8 M
D) 3.76 10-8 M
Answer: B
Diff: 3
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.
65) What is the most soluble salt of the following set?
A) Ba(OH)2 with Ksp = 5.0 10-3
B) Ca(OH)2 with Ksp = 4.7 10-6
C) Cd(OH)2 with Ksp = 5.3 10-15
D) Fe(OH)2 with Ksp = 2.5 10-37
Answer: A
Diff: 2
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.

20
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

66) What is the most soluble salt of the following set?


A) AgCN with Ksp = 6.0 10-17
B) Al(OH)3 with Ksp = 1.9 10-33
C) Fe(OH)3 with Ksp = 2.6 10-39
D) Sn(OH)2 with Ksp = 1.6 10-19
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.
67) One liter of a saturated solution of Ba contains 1.32 g of dissolved Ba . What is the
for Ba ?
A) 1.7
B) 4.4
C) 5.7
D) 8.8
Answer: A
Diff: 3
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.
68) One liter of a saturated solution of Mg contains 0.0726 g of dissolved Mg . What is the
for Mg ?
A) 6.3
B) 1.6
C) 3.2
D) 6.4
Answer: A
Diff: 3
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.

21
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

69) One liter of a saturated solution of Ca contains 0.0167 g of dissolved Ca . What is the
for Ca ?
A) 3.9
B) 9.6
C) 2.8
D) 3.7
Answer: A
Diff: 3
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.
70) Calculate the Ksp for silver sulfate if the solubility of Ag2SO4 in pure water is 4.5 g/L.
A) 3.0 10-6
B) 1.2 10-5
C) 2.1 10-4
D) 4.2 10-4
Answer: B
Diff: 3
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.
Algo. Option: algorithmic
71) Calculate the solubility (in g/L) of silver carbonate in water at 25C if the Ksp for Ag2CO3 is
8.4 10-12.
A) 8.0 10-4 g/L
B) 3.5 10-2 g/L
C) 4.4 10-2 g/L
D) 5.6 10-2 g/L
Answer: B
Diff: 3
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.
Algo. Option: algorithmic

22
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

72) What is the molar solubility of CaF2 in 0.10 M NaF solution at 25C? The Ksp for CaF2 is
A) 8.5 10-10 M
B) 3.4 10-10 M
C) 3.4 10-9 M
D) 2.0 10-4 M
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.12 Calculate solubility in a solution that contains a common ion.
Algo. Option: algorithmic
73) What is the molar solubility of Mg(OH)2 in a basic solution with a pH of 12.00? Ksp for
Mg(OH)2 is
A) 5.6 10-10 M
B) 5.6 10-8 M
C) 2.4 10-6 M
D) 1.1 10-4 M
Answer: B
Diff: 3
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.12 Calculate solubility in a solution that contains a common ion.
Algo. Option: algorithmic
74) Calculate the molar solubility of thallium(I) chloride in 0.30 M NaCl at 25C. Ksp for TlCl is
A) 5.1 10-5 M
B) 5.7 10-4 M
C) 7.1 10-3 M
D) 1.3 10-2 M
Answer: B
Diff: 2
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.12 Calculate solubility in a solution that contains a common ion.
Algo. Option: algorithmic

23
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

75) What is the molar solubility of lead(II) chromate in 0.10 M HNO3 if the Ksp for PbCrO4 is
2.8
and the Ka2 for H2CrO4 is
Note that H2CrO4 is considered to be a strong
acid.
A) 9.2 10-11 M
B) 2.9 10-10 M
C) 9.3 10-7 M
D) 3.1 10-4 M
Answer: D
Diff: 5
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.11 Understand the factors that affect the solubility of an ionic compound: (1)
common-ion effect, (2) pH of the solution, (3) formation of complex ions, and (4) amphoterism.
76) In which of the following solutions would solid PbCl2 be expected to be the least soluble at
25C?
A) 0.1 M HCl
B) 0.1 M NaCl
C) 0.1 M CaCl2
D) 0.1 M KNO3
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.12 Calculate solubility in a solution that contains a common ion.
Algo. Option: algorithmic
77) What is the molar solubility of AgCl in 0.10 M NH3? Ksp for AgCl is 1.8 10-10 and the Kf
for Ag(NH3)2+ is
A) 1.3 10-5 M
B) 5.0 10-3 M
C) 5.5 10-3 M
D) 5.5 10-2 M
Answer: B
Diff: 5
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.12 Calculate solubility in a solution that contains a common ion.
Algo. Option: algorithmic

24
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

78) What is the molar solubility of AgCl in 1.0 M K2S2O3 if the complex ion Ag(S2O3)23forms? The Ksp for AgCl is 1.8
and the Kf for Ag(S2O3)23- is
A) 0.50 M
B) 1.0 M
C) 1.5 M
D) 2.0 M
Answer: A
Diff: 5
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.13 Use the formation constant Kf to calculate ion concentrations in a solution that
contains a complex ion ,and calculate the solubility of an ionic compound when the cation can
form a complex ion.
79) What is the molar solubility of AgCl in 0.10 M NaCN if the colorless complex ion Ag(CN)2forms? Ksp for AgCl is 1.8 10-10 and Kf for Ag(CN)2- is
A) 0.050 M
B) 0.10 M
C) 0.20 M
D) 0.40 M
Answer: A
Diff: 5
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.13 Use the formation constant Kf to calculate ion concentrations in a solution that
contains a complex ion ,and calculate the solubility of an ionic compound when the cation can
form a complex ion.
Algo. Option: algorithmic
80) Which of the following metal hydroxides are amphoteric?
A) Al(OH)3, Zn(OH)2, Cr(OH)3, Sn(OH)2
B) Cu(OH)2 , Mn(OH)2, Fe(OH)2, Fe(OH)3
C) Be(OH)2, Ca(OH)2, Ba(OH)2, Sr(OH)3
D) LiOH, NaOH, KOH, RbOH
Answer: A
Diff: 2
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.11 Understand the factors that affect the solubility of an ionic compound: (1)
common-ion effect, (2) pH of the solution, (3) formation of complex ions, and (4) amphoterism.

25
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

81) Which of the following reactions are not consistent with the concept of acid base
amphoterism?
A) Al(OH)3(s) + OH-(aq) Al(OH)4-(aq)
B) Al(OH)3(s) + 3 H3O+(aq) Al3+(aq) + 6 H2O(l)
C) H2O(l) + H2O(l) H3O+(aq) + OH-(aq)
D) Al(OH)3(s) Al3+(aq) + 3 OH-(aq)
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.11 Understand the factors that affect the solubility of an ionic compound: (1)
common-ion effect, (2) pH of the solution, (3) formation of complex ions, and (4) amphoterism.
82) Precipitation of an ionic compound will occur upon mixing of desired reagents if the initial
ion product is
A) greater than the Ksp.
B) equal to the pKsp.
C) equal to the Ksp.
D) less than the Ksp.
Answer: A
Diff: 2
Topic: Section 15.13 Precipitation of Ionic Compounds
83) Potassium chromate is slowly added to a solution containing 0.20 M AgNO3 and 0.20 M
Ba(NO3)2. Describe what happens if the Ksp for Ag2CrO4 is
and the Ksp of BaCrO4
is
A) The BaCrO4 precipitates first out of solution.
B) The Ag2CrO4 precipitates first out of solution and then BaCrO4 precipitates.
C) Both BaCrO4 and Ag2CrO4 precipitate simultaneously out of solution.
D) Neither BaCrO4 nor Ag2CrO4 precipitates out of solution.
Answer: B
Diff: 2
Topic: Section 15.13 Precipitation of Ionic Compounds
Objective: 15.14 Calculate the ion product IP for an ionic compound, and determine whether a
precipitate will form when various solutions are mixed.

26
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

84) 0.10 M potassium chromate is slowly added to a solution containing 0.20 M AgNO3 and
0.20 M Ba(NO3)2. What is the Ag+ concentration when BaCrO4 just starts to precipitate? Ksp
for Ag2CrO4 and BaCrO4 are 1.1 10-12 and 1.2 10-10, respectively.
A) 6.5 10-5 M
B) 1.3 10-4 M
C) 3.2 10-4 M
D) 4.3 10-2 M
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.13 Precipitation of Ionic Compounds
Objective: 15.14 Calculate the ion product IP for an ionic compound, and determine whether a
precipitate will form when various solutions are mixed.
Algo. Option: algorithmic
85) Which metal sulfides can be precipitated from a solution that is 0.01 M in Mn2+, Zn2+,
Pb2+ and Cu2+ and 0.10 M in H2S at a pH of 1.0?

A) MnS
B) CuS
C) PbS, CuS
D) ZnS, PbS, CuS
Answer: D
Diff: 3
Topic: Section 15.14 Separation of Ions by Selective Precipitation
Objective: 15.15 Understand selective precipitation and its use in qualitative analysis.

27
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

86) Which metal sulfides can be precipitated from a solution that is 0.01 M in Mn2+, Zn2+,
Pb2+ and Cu2+ and 0.10 M in H2S at a pH of 0.50?

A) MnS
B) CuS
C) PbS, CuS
D) ZnS, PbS, CuS
Answer: C
Diff: 3
Topic: Section 15.14 Separation of Ions by Selective Precipitation
Objective: 15.15 Understand selective precipitation and its use in qualitative analysis.
87) Which metal ions can be precipitated out of solution as chlorides?
A) Ag+, Hg2+, Co2+
B) Cu2+, Cd2+, Bi3+
C) Ag+, Hg22+, Pb2+
D) Na+, K+, Mg2+
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.15 Qualitative Analysis
Objective: 15.15 Understand selective precipitation and its use in qualitative analysis.
88) A solution may contain the following ions Ag+, Cu2+, Cd2+, Mn2+, Ni2+ and Na+. A white
precipitate formed when 0.10 M HCl was added and after this was removed the solution was
treated with H2S gas under acidic conditions and no precipitate formed. When the solution was
made basic and again treated with H2S gas a dark colored precipitate formed. If no further tests
were made then what conclusions can you draw?
A) possible ions present Ag+, Mn2+, Ni2+
B) possible ions present Ag+, Mn2+, Ni2+, Na+
C) possible ions present Ag+, Cu2+, Cd2+
D) possible ions present Ag+, Cu2+, Cd2+, Na+
Answer: B
Diff: 5
Topic: Section 15.15 Qualitative Analysis
Objective: 15.15 Understand selective precipitation and its use in qualitative analysis.

28
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

89) A solution may contain the following ions Ag+, Cu2+, Mn2+, Ca2+, and Na+. No precipitate
formed when 0.10 M HCl was added but a dark colored precipitate formed when H2S was added
to an acidic portion of the solution. After the removal of the solid the solution was made basic
and more H2S was added and a dark precipitate again formed. Treatment of the filtrate with
(NH4)2CO3 resulted in a white precipitate. If no further tests were made then what conclusions
can you draw?
A) possible ions present Cu2+, Mn2+, Na+
B) possible ions present Cu2+, Mn2+, Ca2+
C) possible ions present Cu2+, Mn2+, Ca2+, Na+
D) possible ions present Ag+, Cu2+, Mn2+, Ca2+, Na+
Answer: C
Diff: 5
Topic: Section 15.15 Qualitative Analysis
Objective: 15.15 Understand selective precipitation and its use in qualitative analysis.
90) Which set of ions precipitate as sulfides?
A)
, Pb2+, Sn2+
B) Pb2+, Fe2+, Ca2+
C) Co2+, Ba2+, K+
D) NH4+, Na+, K+
Answer: A
Diff: 3
Topic: Section 15.15 Qualitative Analysis
Objective: 15.15 Understand selective precipitation and its use in qualitative analysis.
91) Which pair of ions can be separated by the addition of chloride ion?
A) Ag+ and Co2+
B) Cu2+ and Bi3+
C) Pb2+ and Hg22+
D) Ca2+ and Ba2+
Answer: A
Diff: 3
Topic: Section 15.13 Precipitation of Ionic Compounds
Objective: 15.15 Understand selective precipitation and its use in qualitative analysis.
92) Which pair of ions can be separated by the addition of sulfide ion?
A) Ag+ and Mn2+
B) Cu2+ and Bi3+
C) Pb2+ and Ca2+
D) Ca2+ and Ba2+
Answer: C
Diff: 3
Topic: Section 15.15 Qualitative Analysis
Objective: 15.15 Understand selective precipitation and its use in qualitative analysis.
29
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

The following pictures represent solutions that contain a weak acid HA and/or its potassium salt
KA. Unshaded spheres represent H atoms and shaded spheres represent A- ions. (K+, H3O+,
OH-, and solvent H2O molecules have been omitted for clarity.)

93) Which solution has the highest pH?


A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: D
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
94) Which solution has the lowest pH?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: B
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
95) Which solution has the largest percent dissociation of HA?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: D
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems

30
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

96) Which of the solutions are buffer solutions?


A) (1) and (2)
B) (1) and (3)
C) (2) and (3)
D) (2) and (4)
Answer: B
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
97) Which solution has the greatest buffer capacity?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: C
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
98) For which solution(s) is pH = pKa?
A) only solution (1)
B) only solution (2)
C) only solution (3)
D) solutions (1) and (3)
Answer: D
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems

31
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

The following pictures represent solutions that contain a weak acid HA (pKa = 5.0) and its
potassium salt KA. Unshaded spheres represent H atoms and shaded spheres represent A- ions.
(K+, H3O+, OH-, and solvent H2O molecules have been omitted for clarity.)

99) Which solution has the highest pH?


A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: B
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
100) Which solution has the lowest pH?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: C
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
101) Which solution has the largest percent dissociation of HA?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: B
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems

32
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

102) Which of these solutions are buffers?


A) (1) and (2)
B) (1) and (3)
C) (1), (2) and (3)
D) All are buffer solutions.
Answer: D
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
103) Which solution has the greatest buffer capacity?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: D
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
104) For which of these solutions is pH = pKa?
A) All have pH = pKa.
B) (1), (2) and (3)
C) (1) and (4)
D) (2) and (3)
Answer: C
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems

33
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

The following pictures represent solutions that contain a weak acid HA (pKa = 5.0) and its
potassium salt KA. Unshaded spheres represent H atoms, black spheres represent oxygen atoms,
and shaded spheres represent A- ions. (K+, H3O+ initially present, OH- initially present and
solvent water molecules have been omitted for clarity.)

105) Which picture represents the equilibrium state of the solution after addition of one H3O+
ion to the solution shown in picture (1)?
A) (2)
B) (3)
C) (4)
D) (5)
Answer: C
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
106) Which picture represents the equilibrium state of the solution after addition of one OH- ion
to the solution shown in picture (1)?
A) (2)
B) (3)
C) (4)
D) (5)
Answer: B
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems

34
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

The following pictures represent solutions at various points in the titration of a weak acid HA
with aqueous KOH. Unshaded spheres represent H atoms, black spheres represent oxygen atoms,
and shaded spheres represent A- ions. (K+, H3O+ initially present, OH- initially present and
solvent water molecules have been omitted for clarity).

107) Which picture represents the solution before the addition of any KOH?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: D
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
108) Which picture represents the solution before the equivalence point?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: B
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
109) Which picture represents the solution at the equivalence point?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: A
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems

35
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

110) Which picture represents the solution after the equivalence point?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: C
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
The following pictures represent solutions at various stages in the titration of a weak diprotic
acid H2A with aqueous KOH. Unshaded spheres represent H atoms, black spheres represent
oxygen atoms, and shaded spheres represent A2- ions. (K+, H3O+ initially present, OH- initially
present and solvent water molecules have been omitted for clarity).

111) Which picture represents the system halfway to the first equivalence point?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: B
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
112) Which picture represents the system at the first equivalence point?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: D
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems

36
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

113) Which picture represents the system halfway between the first and second equivalence
points?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: A
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
114) Which picture represents the system beyond the second equivalence point?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: C
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
115) Which picture represents the system with the highest pH?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: C
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
116) Which picture represents the system with the lowest pH?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: B
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems

37
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

Use the graphs below to answer the following questions.

117) What is the characteristic pH-titrant curve for the titration of a strong acid by a strong base?
A) A
B) B
C) C
D) D
Answer: B
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.5 Understand the shape of the titration curves for various acidbase titrations.
118) What is the characteristic pH-titrant curve for the titration of a strong base by a strong acid?
A) A
B) B
C) C
D) D
Answer: C
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.5 Understand the shape of the titration curves for various acidbase titrations.
119) What is the characteristic pH-titration curve for the titration of a weak acid by a strong
base?
A) A
B) B
C) C
D) D
Answer: A
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.5 Understand the shape of the titration curves for various acidbase titrations.

38
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

The following plot shows two titration curves, each representing the titration of 50.00 mL of
0.100 M acid with 0.100 M NaOH.

120) Which point a-d represents the equivalence point for the titration of a strong acid?
A) point a
B) point b
C) point c
D) point d
Answer: D
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.6 Calculate the pH at various points in a strong acidstrong base titration.
121) Which point a-d represents the equivalence point for the titration of a weak acid?
A) point a
B) point b
C) point c
D) point d
Answer: C
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
122) At which point a-d is the pKa of the acid equal to the pH?
A) point a
B) point b
C) point c
D) point d
Answer: A
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.

39
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

123) Which points a-d represent the half-equivalence point and the equivalence point,
respectively, for the titration of a weak acid?
A) points a and b
B) points a and c
C) points b and d
D) points c and d
Answer: B
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
124) Which point a-d represents a buffer region?
A) point a
B) point b
C) point c
D) point d
Answer: A
Diff: 2
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.

40
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

The following plot shows a titration curve for the titration of 1.00 L of 1.00 M diprotic acid H2A
with NaOH.

125) A buffer region is indicated by which point(s) a-d?


A) point a
B) points a and c
C) point b
D) points b and d
Answer: B
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.
126) Which point a-d represents the HX-/X2- buffer region?
A) point a
B) point b
C) point c
D) point d
Answer: C
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.

41
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

127) Which point a-d represents the H2X/HX- buffer region?


A) point a
B) point b
C) point c
D) point d
Answer: A
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.
128) Which point a-d represents the first equivalence point?
A) point a
B) point b
C) point c
D) point d
Answer: B
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.
129) Which point a-d represents the second equivalence point?
A) point a
B) point b
C) point c
D) point d
Answer: D
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.
130) Which point a-d represents pKa1?
A) point a
B) point b
C) point c
D) point d
Answer: A
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.

42
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

131) Which point a-d represents pKa2?


A) point a
B) point b
C) point c
D) point d
Answer: C
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.
132) What is the pH at the first equivalence point?
A) pH = pKa1
B) pH = 14 - pKa1
C) pH = (pKa1 + pKa2)/2
D) pH = pKa1 + pKa2
Answer: C
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.

43
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

133) The following plot shows a titration curve for the titration of 1.00 L of 1.00 M diprotic acid
H2A+ with NaOH. Which point a-d represents the isoelectric point?

A) point a
B) point b
C) point c
D) point d
Answer: B
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.

44
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

The following pictures represent solutions of CuS, which may also contain ions other than Cu2+
and S2- which are not shown. Gray spheres represent Cu2+ ions and dotted spheres represent S2ions.

134) If solution (1) is a saturated solution of CuS, which of solutions (2)-(4) are unsaturated?
A) only (2)
B) only (3)
C) only (4)
D) (3) and (4)
Answer: D
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
135) If solution (1) is a saturated solution of CuS, which of solutions (2)-(4) are saturated?
A) (2)
B) (3)
C) (4)
D) none of the above
Answer: D
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
136) If solution (1) is a saturated solution of CuS, which of solutions (2)-(4) are supersaturated?
A) (2)
B) (3)
C) (4)
D) none of the above
Answer: A
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems

45
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

The following pictures represent solutions of AgCl, which may also contain ions other than Ag+
and Cl- which are not shown. Gray spheres represent Ag+ ions and dotted spheres represent Clions.

137) If solution (1) is a saturated solution of AgCl, which of solutions (1)-(4) represents the
solution after a small amount of HCl is added and equilibrium is restored?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: D
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
138) If solution (1) is a saturated solution of AgCl, which of solutions (1)-(4) represents the
solution after a small amount of HNO3 is added and equilibrium is restored?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: A
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
139) If solution (1) is a saturated solution of AgCl, which of solutions (1)-(4) represents the
solution after a small amount of AgNO3 is added and equilibrium is restored?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: B
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems

46
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

140) If solution (1) is a saturated solution of AgCl, which of solutions (1)-(4) represents the
solution after a small amount of NH3 is added and equilibrium is restored?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: D
Diff: 5
Topic: Conceptual Problems
The following pictures represent solutions of CaCO3, which may also contain ions other than
Ca2+ and CO32- which are not shown. Gray spheres represent Ca2+ ions and unshaded spheres
represent CO32- ions.

141) If solution (1) is a saturated solution of CaCO3, which of solutions (1)-(4) represents the
solution after a small amount of NaOH is added and equilibrium is restored?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: D
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.11 Understand the factors that affect the solubility of an ionic compound: (1)
common-ion effect, (2) pH of the solution, (3) formation of complex ions, and (4) amphoterism.
142) If solution (1) is a saturated solution of CaCO3, which of solutions (1)-(4) represents the
solution after a small amount of HNO3 is added and equilibrium is restored?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: B
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.11 Understand the factors that affect the solubility of an ionic compound: (1)
common-ion effect, (2) pH of the solution, (3) formation of complex ions, and (4) amphoterism.

47
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

143) If solution (1) is a saturated solution of CaCO3, which of solutions (1)-(4) represents the
solution after a small amount of Ca(NO3)2 is added and equilibrium is restored?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: B
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.12 Calculate solubility in a solution that contains a common ion.
144) If solution (1) is a saturated solution of CaCO3, which of solutions (1)-(4) represents the
solution after a small amount of K2CO3 is added and equilibrium is restored?
A) (1)
B) (2)
C) (3)
D) (4)
Answer: D
Diff: 3
Topic: Conceptual Problems
Objective: 15.12 Calculate solubility in a solution that contains a common ion.

48
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

15.2 Algorithmic Questions


1) What is the hydronium ion concentration in a solution prepared by mixing 50.00 mL of 0.10
M HCN with 50.00 mL of
NaCN? Assume that the volumes of the solutions are additive
and that Ka =
A) 1.5 10-10 M
B) 4.9 10-10 M
C) 1.6 10-9 M
D) 7.0 10-6 M
Answer: C
Diff: 3
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
Objective: 15.2 Calculate the effect of a common ion on concentrations, pH, and percent
dissociation in a solution of a weak acid.
Algo. Option: algorithmic
2) What is the pH of a solution prepared by mixing 25.00 mL of 0.10 M CH3CO2H with 25.00
mL of 0.010 M CH3CO2Na? Assume that the volume of the solutions are additive and that Ka =
1.8 10-5 for CH3CO2H.
A) 2.87
B) 3.74
C) 4.75
D) 5.74
Answer: B
Diff: 3
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
Objective: 15.2 Calculate the effect of a common ion on concentrations, pH, and percent
dissociation in a solution of a weak acid.
Algo. Option: algorithmic
3) What is the pH of a solution prepared by mixing 50.00 mL of 0.10 M NH3 with 5.00 mL of
0.10 M NH4Cl? Assume that the volume of the solutions are additive and that Kb = 1.8 10-5
for NH3.
A) 8.25
B) 10.26
C) 10.25
D) 11.13
Answer: C
Diff: 3
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
Objective: 15.2 Calculate the effect of a common ion on concentrations, pH, and percent
dissociation in a solution of a weak acid.
Algo. Option: algorithmic

49
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

4) What is the pH of a solution prepared by mixing 50.00 mL of 0.10 M methylamine, CH3NH2,


with 20.00 mL of 0.10 M methylammonium chloride, CH3NH3Cl? Assume that the volume of
the solutions are additive and that Kb = 3.70 10-4 for methylamine.
A) 10.17
B) 10.57
C) 10.97
D) 11.78
Answer: C
Diff: 3
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
Objective: 15.2 Calculate the effect of a common ion on concentrations, pH, and percent
dissociation in a solution of a weak acid.
Algo. Option: algorithmic
5) What is the pH of a buffer system prepared by dissolving 10.70 grams of NH4Cl and 40.00
mL of 12 M NH3 in enough water to make 1.000 L of solution? Kb = 1.80 10-5 for NH3.
A) 8.88
B) 9.26
C) 9.64
D) 11.32
Answer: C
Diff: 4
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.
Algo. Option: algorithmic
6) What is the [CH3CO2-]/[CH3CO2H] ratio necessary to make a buffer solution with a pH of
4.34? Ka = 1.8 10-5 for CH3CO2H.
A) 0.39:1
B) 0.91:1
C) 1.09:1
D) 2.5:1
Answer: A
Diff: 3
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.
Algo. Option: algorithmic

50
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

7) What is the pH of a one liter solution that is 0.100 M in N and 0.100 M in N Cl after 1.2
g of NaOH has been added?
for N is 1.8
.
A) 9.52
B) 9.26
C) 9.62
D) 11.12
Answer: A
Diff: 4
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
Objective: 15.3 Calculate the pH of a buffer solution and the change in pH on addition of a
strong acid or a strong base.
Algo. Option: algorithmic
8) What volume of 5.00 103 M HNO3 is needed to titrate 80.00 mL of 5.00 103 M
Ca(OH)2 to the equivalence point?
A) 10.0 mL
B) 40.0 mL
C) 80.0 mL
D) 160. mL
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.6 Strong Acid - Strong Base Titrations
Algo. Option: algorithmic
9) What is the pH of a solution made by mixing 25.00 mL of 0.100 M HCl with 40.00 mL of
0.100 M KOH? Assume that the volumes of the solutions are additive.
A) 0.64
B) 1.64
C) 12.36
D) 13.36
Answer: C
Diff: 3
Topic: Section 15.6 Strong Acid - Strong Base Titrations
Objective: 15.6 Calculate the pH at various points in a strong acidstrong base titration.
Algo. Option: algorithmic

51
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

10) What is the approximate pH at the equivalence point of a weak acid-strong base titration if
25 mL of aqueous formic acid requires 29.80 mL of 0.3567 M NaOH? Ka =1.8 10-4 for formic
acid.
A) 2.06
B) 5.48
C) 8.52
D) 11.94
Answer: C
Diff: 5
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
11) What is the approximate pH at the equivalence point of a weak acid-strong base titration if
25 mL of aqueous hydrofluoric acid requires 30.00 mL of 0.400 M NaOH? Ka = 6.76 10-4 for
HF.
A) 1.74
B) 5.75
C) 8.25
D) 12.26
Answer: C
Diff: 5
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
12) Formic acid (HCO2H, Ka = 1.8 10-4) is the principal component in the venom of stinging
ants. What is the molarity of a formic acid solution if 25.00 mL of the formic acid solution
requires 29.80 mL of 0.0567 M NaOH to reach the equivalence point?
A) 0.0134 M
B) 0.0476 M
C) 0.0567 M
D) 0.0676 M
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic

52
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

13) What is the pH of the resulting solution if 25.00 mL of 0.10 M acetic acid is added to 10.00
mL of 0.10 M NaOH? Assume that the volumes of the solutions are additive. Ka = 1.8 10-5 for
CH3CO2H
A) 9.43
B) 9.08
C) 4.92
D) 4.57
Answer: D
Diff: 4
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
14) What is the pH of a solution made by mixing 10.00 mL of 0.10 M acetic acid with 10.00 mL
of 0.10 M KOH? Assume that the volumes of the solutions are additive. Ka =
for
CH3CO2H.
A) 5.28
B) 7.00
C) 8.72
D) 10.02
Answer: C
Diff: 5
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
15) What is the pH of a solution made by mixing 30.00 mL of 0.10 M acetic acid with 50.00 mL
of 0.100 M KOH? Assume that the volumes of the solutions are additive. Ka = 1.8 10-5 for
A) 8.26
B) 9.26
C) 11.13
D) 12.40
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic

53
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

16) Sodium hypochlorite, NaOCl, is the active ingredient in household bleach. What is the
concentration of hypochlorite ion if 20.00 mL of bleach requires 32.00 mL of 0.500 M HCl to
reach the equivalence point?
A) 0.300 M
B) 0.312 M
C) 0.800 M
D) 1.30 M
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.8 Weak Base Strong Acid Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
17) What is the pH at the equivalence point of a weak base-strong acid titration if 20.00 mL of
NaOCl requires 28.30 mL of 0.50 M HCl? Ka = 3.0 10-8 for HOCl.
A) 0.30
B) 3.18
C) 3.76
D) 4.03
Answer: D
Diff: 5
Topic: Section 15.8 Weak Base Strong Acid Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic
18) What is the pH of the resulting solution if 45 mL of 0.432 M methylamine, CH3NH2, is
added to 15 mL of 0.234 M HCl? Assume that the volumes of the solutions are additive. Ka =
2.70 10-11 for CH3NH3+.
A) 2.77
B) 4.09
C) 9.91
D) 11.23
Answer: D
Diff: 4
Topic: Section 15.8 Weak Base Strong Acid Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
Algo. Option: algorithmic

54
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

19) Calculate the Ksp for silver sulfite if the solubility of Ag2SO3 in pure water is 4.6 10-3
g/L.
A) 3.8 10-15
B) 1.5 10-14
C) 2.4 10-10
D) 4.8 10-10
Answer: B
Diff: 3
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.
Algo. Option: algorithmic
20) Calculate the solubility (in g/L) of silver chromate in water at 25C if the Ksp for Ag2CrO4
is 1.1
.
A) 3.5 10-4 g/L
B) 6.5 10-5 g/L
C) 2.7 10-2 g/L
D) 3.4 10-2 g/L
Answer: B
Diff: 3
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.
Algo. Option: algorithmic
21) What is the molar solubility of Mg(OH)2 in a basic solution with a pH of 12.50? Ksp for
Mg(OH)2 is
A) 1.8 10-10 M
B) 5.6 10-9 M
C) 2.4 10-6 M
D) 1.1 10-4 M
Answer: B
Diff: 3
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.
Algo. Option: algorithmic

55
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

22) Calculate the molar solubility of thallium(I) chloride in 0.40 M NaCl at 25C. Ksp for TlCl is
A) 6.8 10-5 M
B) 4.2 10-4 M
C) 8.2 10-3 M
D) 1.3 10-2 M
Answer: B
Diff: 2
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.12 Calculate solubility in a solution that contains a common ion.
Algo. Option: algorithmic
23) In which of the following solutions would solid PbBr2 be expected to be the least soluble at
25C?
A) 0.1 M HBr
B) 0.1 M NaBr
C) 0.1 M CaBr2
D) 0.1 M K NO3
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.12 Calculate solubility in a solution that contains a common ion.
Algo. Option: algorithmic
24) What is the molar solubility of AgCl in 0.20 M NH3? Ksp for AgCl is
Ag(NH3)2+ is
A) 1.3 10-5 M
B) 1.0 10-2 M
C) 1.1 10-2 M
D) 5.5 10-2 M
Answer: B
Diff: 5
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.12 Calculate solubility in a solution that contains a common ion.
Algo. Option: algorithmic

56
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

and Kf for

25) What is the molar solubility of AgCl in 0.10 M NaCN if the colorless complex ion Ag(CN)2forms? Ksp for AgCl is 1.8 10-10 and Kf for Ag(CN)2- is 1.0 1021.
A) 0.050 M
B) 0.10 M
C) 0.20 M
D) 0.40 M
Answer: A
Diff: 5
Topic: Section 15.12 Factors That Affect Solubility
Objective: 15.13 Use the formation constant Kf to calculate ion concentrations in a solution that
contains a complex ion ,and calculate the solubility of an ionic compound when the cation can
form a complex ion.
Algo. Option: algorithmic
26) 0.10 M potassium chromate is slowly added to a solution containing 0.50 M AgNO3 and
0.50 M Ba(NO3)2. What is the Ag+ concentration when BaCrO4 just starts to precipitate? The
Ksp for Ag2CrO4 and BaCrO4 are 1.1 10-12 and
respectively.
A) 6.5 10-5 M
B) 1.3 10-4 M
C) 3.2 10-4 M
D) 6.8 10-2 M
Answer: D
Diff: 2
Topic: Section 15.13 Precipitation of Ionic Compounds
Objective: 15.14 Calculate the ion product IP for an ionic compound, and determine whether a
precipitate will form when various solutions are mixed.
Algo. Option: algorithmic
15.3 Short Answer Questions
1) The balanced net ionic equation for the neutralization reaction involving equal molar amounts
of HNO3 and KOH is ________.
Answer: H3O+(aq) + OH(aq) 2 H2O(l)
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions
2) The balanced net ionic equation for the neutralization reaction involving equal molar amounts
of
HCl and CH3CH2NH2 is ________.
Answer: H3O+(aq) + CH3CH2NH2 CH3CH2NH3+ + H2O(l)
Diff: 2
Topic: Section 15.1 Neutralization Reactions

57
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

3) The solution formed upon adding 50.00 mL of 0.10 M NH4Cl to 50.00 mL of 0.10 M NH3
will have a pH that is ________ the pH of the original NH3 solution.
Answer: lower than
Diff: 3
Topic: Section 15.2 The Common-Ion Effect
4) A buffer prepared by mixing 50.00 mL of 0.10 M HF with 50.00 mL of 0.10 M NaF will have
a pH that is ________ 7.0.
Answer: less than
Diff: 3
Topic: Section 15.3 Buffer Solutions
5) A buffer prepared by mixing equal moles of an acid having Ka = 4.5 104 and a salt of its
conjugate base has a pH = ________.
Answer: 3.35
Diff: 3
Topic: Section 15.4 The Henderson-Hasselbalch Equation
Objective: 15.4 Use the HendersonHasselbalch equation to calculate the pH of a buffer solution
and to prepare a buffer solution that has a given pH.
6) The addition of ________ mL of 0.1500 M NaOH is required to titrate 25.00 mL of 0.2250 M
HCl to the equivalence point, which occurs at a pH of ________.
Answer: 37.50, 7.00
Diff: 2
Topic: Section 15.6 Strong Acid - Strong Base Titrations
Objective: 15.6 Calculate the pH at various points in a strong acidstrong base titration.
7) The half equivalence point in the titration of 0.100 M HCO2H (Ka = 1.8 104) with 0.250
M NaOH occurs at pH = ________.
Answer: 3.74
Diff: 2
Topic: Section 15.7 Weak Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.
8) The half equivalence point in the titration of 0.100 M CH3NH2 (Kb = 3.7 104) with 0.250
M HCl occurs at pH = ________.
Answer: 10.57
Diff: 2
Topic: Section 15.8 Weak Base Strong Acid Titrations
Objective: 15.7 Calculate the pH at various points in a weak acidstrong base titration or a weak
basestrong acid titration.

58
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.

9) Selenous acid, H2SeO3 has acid dissociation constants Ka1 = 3.5 102 and Ka2 = 5 108.
When 25.00 mL of 0.100 M selenous acid is titrated with 0.200 M NaOH the first equivalence
point occurs at pH = ________.
Answer: 4.38
Diff: 2
Topic: Section 15.9 Polyprotic Acid Strong Base Titrations
Objective: 15.8 Calculate the pH at various points in a diprotic acidstrong base titration.
10) At 25C calcium fluoride has a solubility product constant Ksp = 3.0 1011. The solubility
of CaF2 at this temperature is ________ mol/L.
Answer: 1.96 104
Diff: 3
Topic: Section 15.11 Measuring Ksp and Calculating Solubility from Ksp
Objective: 15.10a Calculate ion concentrations and the solubility of an ionic compound from its
Ksp.

59
Copyright 2014 Pearson Education, Inc.