Sie sind auf Seite 1von 5

Here's a collection software manual testing interview questions and answers,

most commonly asked in interviews.


1. Tell us about yourself? (This is to know the person and assess the
communication skills)
Answer: This is a very personal question. You should briefly introduce yourself
with details about your education, work experience and maybe career goals.
2. What is testing life cycle?
Answer: In general, software testing life cycle is a collection of various steps
executed to ensure that the final product can be of the acceptable quality. The
general steps in STLC include test planning, test analysis, test design,
verification and validation and testing after implementation of the final product.
It's important to note that the exact steps will vary from organisation to
organisation because it's mostly defined by the policies of the organisation
related to quality assurance.
3. Explain SDLC and your involvement?
Answer: SDLC is an abbreviation of software development life cycle which is
basically the steps through which any software product goes through. It starts
with 'requirements gathering' phase, analysis of requirements, design of the
system, implementation, testing and maintenance. Though 'testing' is listed as a
separate stage in the SDLC, it's important to note that testing is a continuous
process that begins at the time of first phase i.e. during requirements gathering
and continues until and after the system is deployed.
4. Tell us the process you follow in your organization?
Answer: This is a tricky question. You'll have to be fully aware of the various
processes that are followed in your organisation to carry out the testing
activities. If you're asked this question, you'll have to ask the interviewers (or
tell them on your own) about the specific task for which the processes were
followed in your organisation. For example, your organisation may have a
process for the development of the test plan or test cases documents. You'll
have to inform them the same.
5. What is boundary value analysis?
Answer: Boundary value analysis is what the name suggests - analysis at the
boundary conditions. Let's say the username field in your application requires
the username not to exceed 10 characters. In such a case, the boundary value
analysis will be to test the field for usernames with 9 characters and 11
characters. If the test passes, then you can be reasonably sure that there is no
bug.
6. Explain Equivalent Partitioning?
Answer: Though the words look like it's kind of a rocket science, in reality it's
just a technique used to reduce the number of test cases. Basically, you partition
the data into sets of valid and invalid inputs. I found an excellent video that
explains the concept in simple language -

7. What is bug life cycle?


Answer: Bug Life Cycle, again is the various stages through which it goes after
it's discovered. So once the Quality Assurance Engineer discovers the bug, it's
marked as "New", then the concerned authority will assign it to the developer
where the status of the bug changes to 'Assigned', once the bug is assigned it's
either 'fixed' or 'rejected'. In both the cases, the QAE will verify the bug and
mark it as 'reopen' (if not fixed properly) or 'closed' if it no longer exists.

Image Source: Bugzilla.


8. How to use QC?
Answer: QC is a short of Quality Center, a software testing related tool owned by

HP. If you've used this tool, you'll know how to answer.


9. What is severity and priority, explain the difference?
Answer: Severity is basically an indicator of 'how big is the impact of the
discovered bug/issue' on the software and 'priority' is how urgent it is to address
(fix) it. A very good example of this would be failure at the login window with
valid username and password. This type of bug is not only severe but also
should be fixed on high priority.
10. When do you stop testing? ( I mean when do you say, testing is done?)
Answer: Software testing never stops and in fact, should be done as a
continuous process throughout the life of the software. However it's not
practical. In reality, the software testing stops when the software meets the
defined quality criteria.
11. What do you write in a test plan?
Answer: A test plan is a strategy document that details the various approaches,
steps and procedures the software testing team will follow to ensure the product
meets desired quality. A comprehensive test plan will include (but not limited to)
who will test what, the resources team will use, risk strategy etc. along with a
well defined scheduled. You may refer to various test plan templates available on
the Internet for the details.
12. What is test strategy?
Answer: Test strategy is again a 'method' that needs to be followed to carry out
testing activity. It will clearly define team member's individual roles and
responsibilities, use of testing tools, deadlines to be followed, what needs to be
tested, the software testing environment required and schedule that the team
needs to stick to.
13. What is risk analysis?
Answer: Risk analysis is, in simpler words, the analysis of things that may go
wrong and coming up with preventive measures. For example, an important
team member falling sick just before the delivery would pose a bigger risk to the
delivery. One possible way to mitigate this risk would be to prepare team
members to handle each other's responsibilities so that the missing team
member's work can be shared.
14. If you have n requirements and you have less time how do you prioritize
the requirements?
Answer: In such a scenario, the most critical requirements need to be finalised
with discussion from the client. In testing, requirements aren't really 'finalised'
by the testing team.
15. What all types of testing you could perform on a web based application?

Answer: A typical web based application may undergo - Functionality, Usability,


Compatibility, Performance (load testing, stress testing), Security testing.
16. What is smoke testing and what is sanity?
Answer: What would happen if you turn on a newly brought TV and you get
smoke coming out of it? Smoke testing is basically to ensure that the basic
functionality of the product (in TV's case, it should be displaying video when
turned on) works fine. So you'll identify the most basic test cases you need to
execute and perform them.
Sanity testing is similar - which ensures that the system or product functions
without any logical errors. If you are testing a calculator app; you may multiply
a number by 9 and check whether the sum of the digits of the answer is divisible
by 9.
17. How do you find the regression scenarios if a defect is fixed?
Answer: Regression scenarios would be run on all the test cases that failed
during manual testing because of the bug in software. Checking history of the
bug may help identifying the regression scenarios.
18. What is the difference between bug, defect and a error?
Answer: There's actually no difference between 'bug' and 'defect'. It's basically
an unexpected behaviour of the software. 'Error' too would fall in the same
category; but many times errors are well defined. For example - 404 error in
HTML pages.

I have a list of few questions 1. What is baseline testing?


2. What is benchmark testing?
3. Explain Branch Coverage and Decision Coverage.
4. What is difference between Retesting and Regression testing?
5. What is Mutation testing & when can it be done?
6. What is the purpose of exit criteria?
7. When is Decision table testing used?
8. What are the different Methodologies in Agile Development Model?
9. What do you mean by incident reports? When are they needed?
10.

What is Boundary value testing?

11.

What is the difference between STLC (Software Testing Life Cycle)


and SDLC (Software Development Life Cycle)?

12.

What is the difference between UAT (User Acceptance Testing) and


System testing?

13.

What is the function of software testing tool "phantom"?

14.

How will you conduct Risk Analysis?

15.

What is Fuzz testing and when it is used?

16.

What is N+1 testing?