You are on page 1of 104

RAS/RTS (Pre.

) Examination, 2007
Geography (Held on 23-12-2007)

1. Kayals are found in


(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Rajasthan
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)
2. Which one of the following rivers originates from Amarkantak ?
(A) Mahanadi
(B) Narmada
(C) Son
(D) Godavari
Ans : (B)
3. Which one of the following ports is the leading exporter of iron ore ?
(A) Marmagaon
(B) Paradwip
(C) Vishakhapatnam
(D) Kochi
Ans : (C)
4. Which one of the following types of forests occupies the highest percentage in India ?
(A) Tropical deciduous
(B) Savanna and desert vegetation
(C) Equatorial evergreen
(D) Conifers and pines
Ans : (A)
5. Which one of the following is the highest peak of India ?
(A) Nanda Devi
(B) Kanchanjunga
(C) Makalu
(D) Everest
Ans : (A)
6. Noonmati Oil Refinery of India is located in
(A) Bihar
(B) Maharashtra
(C) Assam

(D) Kerala
Ans : (C)
7. Isohyets are
(A) Lines on a map showing equal rainfall
(B) Lines on a map having same mean temperature
(C) Lines on a map having same barometric pressure
(D) Lines on a map showing equal height from mean sea level
Ans : (A)
8. Which one of the following is not a suitable method for showing urban population ?
(A) Circle
(B) Shade
(C) Sphere
(D) Divided circle
Ans : (D)
9. Arrange the following States in respect of coal reserves and select the correct answer from the
code given below
1. Jharkhand
2. Madhya Pradesh
3. Orissa
4. West Bengal
Codes :
(A) 1 4 2 3
(B) 1 3 4 2
(C) 4 3 2 1
(D) 4 3 1 2
Ans : (B)
10. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below
Assertion (A) : The Bhanger land belongs to the Pleistocene period.
Reason (R) : The Karewas of Kashmir are the Pleistocene deposits.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (B)
11. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below
Assertion (A) : The concept of differential heating about the origin of Indian Monsoon was given
by Helley.
Reason (R) : The concept of differential heating explains the origin of Indian monsoon.

Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)
12. Namdhapa Tiger Reserve is in the State of
(A) Arunachal Pradesh
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Bihar
Ans : (A)
13. Pensi La connects
(A) Srinagar with Leh
(B) Sikkim with Tibet
(C) Himachal Pradesh with Kargil
(D) Himachal Pradesh with Tibet
Ans : (A)
14. Agricultural Location Theory was developed by
(A) Von Thunen, J.H.
(B) Stamp, D.
(C) Thompson, W.S.
(D) Weber, A.
Ans : (A)
15. The term Conurbation was coined by
(A) Harvey, D.
(B) Patrick Geddes
(C) Dickinson, R. E.
(D) Ullman
Ans : (B)
16. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Mega City P. Geddes
(B) Primate City C. O. Sauer
(C) C. B. D. C. C. Colby
(D) Rank Size Rule G. K. Zipf
Ans : (D)
17. The Theory of Industrial Location was propounded by
(A) Alfred Weber

(B) C. C. Colby
(C) Rostov, W. W.
(D) Christaller, W.
Ans : (A)
18. Which one of the following States is the leading producer of bauxite ?
(A) Jharkhand
(B) Orissa
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
Ans : (B)
19. Which one of the following States is the leading producer of Gypsum ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)
20. In which of the following States the highest percentage of Wallastonite is mined ?
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Bihar
Ans : (A)
21. The first scientific attempt for the demarcation of agricultural regions of the world was made
by
(A) Stamp, D.
(B) Whittlesey, D.
(C) Hartshorne
(D) Johnston, R. J.
Ans : (B)
22. Which one of the following is correctly matched ?
(A) Kaiga Tamil Nadu
(B) Kalpakkam Andhra Pradesh
(C) Rawatbhata Rajasthan
(D) Kundankulam Kerala
Ans : (C)
23. Singhbhum Iron Ore Fields lie in the State of
(A) Orissa
(B) Jharkhand

(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)
24. Which one of the following areas has the largest petroleum deposits in India ?
(A) Mumbai-High
(B) Godavari Basin
(C) Gujarat Coast
(D) Brahmaputra Valley
Ans : (A)
25. In which of the following States uranium is not found ?
(A) Meghalaya
(B) Himachal Pradesh
(C) Assam
(D) Uttarakhand (Uttaranchal)
Ans : (D)
26. Which of the following districts in Rajasthan fall under Bwhw climatic region ?
(A) Jaisalmer, Bikaner, Ganganagar
(B) Dungarpur, Banswara, Jhalawar
(C) Dholpur, Karauli, Bharatpur
(D) Jaipur, Ajmer, Bhilwara
Ans : (A)
27. Which one of the following is not suitable for the generation of geo-thermal energy in India ?
(A) East coast of Tamil Nadu
(B) Puga Valley of Ladakh
(C) Manikaran Area (Himachal Pradesh)
(D) West coast of Maharashtra
Ans : (A)
28. Ideal conditions for generation of solar energy is found in
(A) Tamil Nadu
(B) Rajasthan
(C) Uttarakhand
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)
29. Which one of the following lakes is of potable (sweet) water ?
(A) Sambhar Lake
(B) Dhebar Lake
(C) Phalodi
(D) Didwana

Ans : (B)
30. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Alwar Sabi, Ruparel
(B) Udaipur Banas, Berach
(C) Karauli Jagar, Gambhir
(D) Dungarpur Banganga, Morel
Ans : (D)
31. Lohagarh Fort is located at
(A) Jaipur
(B) Alwar
(C) Bharatpur
(D) Dholpur
Ans : (C)
32. Which one of the following districts has the highest percentage of literacy (2001) ?
(A) Jaipur
(B) Kota
(C) Udaipur
(D) Sikar
Ans : (B)
33. Jayal Gravel Ridge is found in the district of
(A) Barmer District
(B) Nagaur District
(C) Jalore District
(D) Churu District
Ans : (B)
34. Bankapatti area is found in the district of
(A) Jodhpur
(B) Ajmer
(C) Nagaur
(D) Jhunjhunu
Ans : (C)
35. The source of the Chambal river is
(A) Kumbhalgarh Plateau
(B) Mt. Abu
(C) Alwar Hills
(D) Janapau Hills
Ans : (D)

36. Which one of the following districts has highest percentage of forest area ?
(A) Karauli
(B) Udaipur
(C) Sirohi
(D) Banswara
Ans : (A)
37. Which one of the following countries supported Greening Aravalli Project in Rajasthan ?
(A) Germany
(B) Norway
(C) Japan
(D) England
Ans : (C)
38. Desert Development Programme in Rajasthan was started in
(A) 1974-75
(B) 1982-83
(C) 1977-78
(D) 1986-87
Ans : (C)
39. Lathi Series belongs to
(A) Triassic Period
(B) Permian Period
(C) Silurian Period
(D) Ordovician Period
Ans : (A)
40. Khoh Dariba region is associated with the mining of
(A) Lead and Zinc
(B) Copper
(C) Manganese
(D) Silver
Ans : (B)
41. Which one of the following rivers drains into Sambhar Lake ?
(A) Kantli
(B) Bandi
(C) Mendha
(D) Mashi
Ans : (C)
42. Rajasthan is the leading producer in the country in

(A) Gram
(B) Mustard
(C) Cotton
(D) Wheat
Ans : (B)
43. Which one of the following districts are not included in Drought Prone Area Programme ?
(A) KotaBaran
(B) DungarpurBanswara
(C) TonkSawai Madhopur
(D) AlwarBharatpur
Ans : (D)
44. Which one of the districts has the largest deposits of Tungesten ?
(A) Ajmer
(B) Nagaur
(C) Sirohi
(D) Jaipur
Ans : (B)
45. Which one of the following districts is the leading producer of Maize ?
(A) Chittorgarh
(B) Bhilwara
(C) Raj Samand
(D) Udaipur
Ans : (D)
46. Which one of the following trees is known as Kalp Taru of Rajasthan ?
(A) Sagawan
(B) Mango
(C) Neem
(D) Khejari
Ans : (D)
47. Main Sanctuary of Dangland is
(A) Bhainsrorgarh Sanctuary
(B) Kaladevi Wildlife Sanctuary
(C) Sita Mata Sanctuary
(D) Sajjangarh Wildlife Sanctuary
Ans : (B)
48. Menal Waterfall is located in the district of
(A) Chittorgarh
(B) Bundi

(C) Bhilwara
(D) Rajsamand
Ans : (C)
49. Which one of the following districts accounts for lowest density of population (2001) ?
(A) Jodhpur
(B) Jaisalmer
(C) Barmer
(D) Jalore
Ans : (B)
50. Dabok Airport is associated with
(A) Jodhpur
(B) Jaipur
(C) Kota
(D) Udaipur
Ans : (D)
51. Which one of the following States has the highest growth rate of population (19912001) ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
Ans : (C)
52. Which one of the following districts has the highest growth rate of urban population (1991
2001) ?
(A) Jodhpur
(B) Bhilwara
(C) Jaipur
(D) Hanumangarh
Ans : (C)
53. Arrange the following in a chronological order and select the correct answer using the code
given below
1. Gunj
2. Mindal
3. Riss
4. Wurm
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 1 2 4
(C) 3 1 4 2

(D) 1 2 4 3
Ans : (A)
54. The dinosaurs first appeared on the earth surface during the
(A) Permian
(B) Jurassic
(C) Cretaceous
(D) Triassic
Ans : (B)
55. Which one of the following is the most fine grained extrusive rock ?
(A) Granite
(B) Peridotite
(C) Basalt
(D) Conglomerate
Ans : (C)
56. The Aurora Borealis occurs in the
(A) Exosphere
(B) Ionosphere
(C) Ozonosphere
(D) Stratosphere
Ans : (B)
57. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below
List-I (Ridge/Plateau)
(a) AmsterdamSt. Paul Plateau
(b) Challenger Rise
(c) Dolphin Rise
(d) Juan De-Fuca
List-II (Ocean)
1. North Pacific Ocean
2. Indian Ocean
3. South Atlantic Ocean
4. North Atlantic Ocean
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 2 3 4 1
(C) 3 2 1 4
(D) 3 2 4 1
Ans : (B)
58. Which one of the following has the largest number of satellites ?

(A) Uranus
(B) Neptune
(C) Jupiter
(D) Saturn
Ans : (C)
59. The Present is the Key to the Past. This statement was made by
(A) Dutton
(B) Strahler
(C) Hutton
(D) Dana
Ans : (C)
60. Consider the following statement and select correct answer from the codes given below
Assertion (A) : The islands along the mid Atlantic Ridge are highly prone to volcanic activity.
Reason (R) : The sea floor spreading is the main cause of earthquakes in the Atlantic Ocean.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (B)
61. The salinity of the oceans is maximum in the
(A) Equatorial region
(B) Sub-Tropical region
(C) Sub-Polar region
(D) Tropical region
Ans : (B)
62. Arrange the following lakes in descending order according to area and select the correct
answer using the code given below
1. Huron
2. Michigan
3. Superior
4. Victoria
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 4 3 2 1
(D) 4 3 1 2
Ans : (A)

63. Which one of the following soils has the largest percentage of the land area of the world ?
(A) Alfisols
(B) Entisols
(C) Inceptisols
(D) Aridisols
Ans : (D)
64. The concept of Peneplain was propounded by
(A) Penck
(B) L. C. King
(C) Davis
(D) Lawson
Ans : (C)
65. Match the List-I with List-II and select the correct answer using the code given below
List-I (Country)
(a) Austria
(b) Albania
(c) Hungary
(d) Slovenia
List-II (Capital)
1. Budapest
2. Ljubljana
3. Vienna
4. Tirana
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 4 3 1 2
(D) 4 2 3 1
Ans : (A)
66. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Tokyo is the largest urban centre
(B) Kyushu is bigger than Shikoku
(C) Japan consists of 4000 islands
(D) The Ainu of Hokkaido belongs to yellow race
Ans : (C)
67. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Cook Strait lies between North and South Islands of New Zealand
(B) Bass Strait lies between Australia and New Zealand

(C) Foveaux Strait lies between Stewart Island and North Island of New Zealand
(D) Torres Strait lies between New Guinea and Australia
Ans : (B)
68. The Tropic of Capricorn passes through which one of the following countries ?
(A) Botswana
(B) Swaziland
(C) Zambia
(D) Zimbabwe
Ans : (A)
69. Which one of the following is not correct ?
(A) Rio de Janeiro is known as the magnificent city
(B) Rio de Janeiro has been the capital of Brazil
(C) Sao Paulo is a Mega City
(D) Sao Paulo is a Sea-Port
Ans : (D)
70. Brazilian Plateau is rich in
(A) Petroleum
(B) Copper
(C) Nickel
(D) Iron ore
Ans : (D)
71. Which one of the following is the largest city of Africa ?
(A) Durban
(B) Lagos
(C) Nairobi
(D) Cairo
Ans : (D)
72. The marshy lands of rivers are known as Sudd in which of the following countries ?
(A) Sudan
(B) Ethiopia
(C) Nigeria
(D) Egypt
Ans : (A)
73. Which one of the following is not a land-locked country ?
(A) Mali
(B) Niger
(C) Chad
(D) Sudan

Ans : (D)
74. The island of Socotra belongs to
(A) Yemen
(B) United Arab Emirates (UAE)
(C) Oman
(D) Saudi Arabia
Ans : (A)
75. Mt. Kota Kinabalu is the highest peak in
(A) Myanmar
(B) Indonesia
(C) Thailand
(D) Malaysia
Ans : (D)
76. Which one of the following countries has the highest density of population ?
(A) Japan
(B) India
(C) China
(D) Indonesia
Ans : (A)
77. Which one of the following is the most busy navigable river ?
(A) Volga
(B) Sein
(C) Rhine
(D) Danube
Ans : (C)
78. Hoover Dam is located on
(A) Colorado River
(B) Nile River
(C) Rhine River
(D) Niger River
Ans : (A)
79. Worlds deepest Ocean Trench is
(A) Kermadec Trench
(B) Marianas Trench
(C) Indonesian Trench
(D) Kuril Trench
Ans : (B)

80. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below
List-I (Climatic type)
(a) Tropical Rain forest
(b) Tropical Savanna climate
(c) Mediterranean climate
(d) Humid Sub-tropical climate
List-II (Region)
1. Just at the fringe of Sahara
2. Western Africa near Equator
3. North-West USA
4. South Africa
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 2 1 4 3
(C) 2 1 3 4
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)
81. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below
List-I (Ocean Current)
(a) Agulhas Current
(b) El Nino Current
(c) Kuroshio Current
(d) Benguela Current
List-II (Name of Ocean)
1. North Pacific Ocean
2. South Atlantic Ocean
3. South Pacific Ocean
4. Indian Ocean
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 3 4 2 1
Ans : (A)
82. The International Airport of Washington D.C. is known as
(A) George Bush International Airport
(B) Dulles International Airport
(C) Heathrow International Airport
(D) Gatwick International Airport

Ans : (B)
83. The concept of Continental Drift was propounded by
(A) Holms
(B) Wegener
(C) Kober
(D) Daly
Ans : (B)
84. The Tetrahedral Theory was propounded by
(A) Wegener
(B) Joly
(C) Lowthian Green
(D) Jaffreys
Ans : (C)
85. The author of Anthropogeography was
(A) Ratzel F.
(B) Semple
(C) Ritter C.
(D) Huntington
Ans : (A)
86. The main contribution of Al-Idris was in the field of
(A) Astronomy
(B) Cartography
(C) Historical Geography
(D) Physical Geography
Ans : (B)
87. The prime meridian of the classical Indian geographers used to be drawn through the city of
(A) Patliputra
(B) Ujjain
(C) Indra Prastha
(D) Kannauj
Ans : (B)
88. Which one of the following has the highest rank in Human Development ?
(A) Vietnam
(B) Malaysia
(C) Philippines
(D) Indonesia
Ans : (B)

89. The shelter of Badwins tribe is known as


(A) Khaima
(B) Igloo
(C) Kraal
(D) Reed-Hut
Ans : (D)
90. Man is a product of earth surface. This statement was made by
(A) Semple
(B) Kant
(C) Humboldt
(D) Ritter
Ans : (A)
91. Which one of the following is the longest river in the world ?
(A) Nile
(B) Amazon
(C) Niger
(D) Congo
Ans : (A)
92. Which one of the following is a Mega City in the world ?
(A) Tokyo
(B) Hyderabad
(C) Nairobi
(D) Frankfurt
Ans : (A)
93. The R.F. of 45 N/13 will be
(A) 1 : 25,000
(B) 1 : 10,000
(C) 1 : 50,000
(D) 1 : 100,000
Ans : (C)
94. The line joining the points of equal height above sea level is known as
(A) Isobar
(B) Isotherm
(C) Isohyet
(D) Contour
Ans : (D)
95. Which one of the following statements is not correct ?

(A) For Baltic region and France the conical projection with two standard parallel is most
appropriate
(B) Trans-Siberian railways can best be shown on conical projection with one standard parallel
(C) International map projection is a modified Bonnes projection
(D) Bonnes projection is a modified conical projection
Ans : (C)
96. The concept of base level was given by
(A) Powell
(B) Davis
(C) King
(D) Penck
Ans : (A)
97. The principle of Interaction was introduced by
(A) Martone
(B) Richthofen
(C) Brunhes
(D) Vidal de La Blache
Ans : (C)
98. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below
Assertion (A) : The Mollweid Projection was propounded by a British Cartographer.
Reason (R) : Mollweid Projection is an equal area projection.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (D)
99. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below
List-I (Projection)
(a) Bonnes Projection
(b) Galls Projection
(c) Cylindrical Projection
(d) Mercators Projection
List-II (Property)
1. Length of equator is 2R
2. Pole is a straight line
3. All parallels are standard parallels
4. The scale along the parallels and meridians is the same at a point
Codes :
(a) (b) (c) (d)

(A) 3 2 4 1
(B) 3 1 2 4
(C) 1 3 4 2
(D) 1 3 2 4
Ans : (A)
100. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below
Assertion (A) : Hydergraph is based on rainfall and temperature data was developed by
Griffith Taylor.
Reason (R) : Hydergraph was developed by Griffith Taylor.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Exam., 2008


Geography
(Held on 7-1-2009)
1. Which of the following statements about the shape of the Earth is correct ?
(A) It is oblate spheroid
(B) It bulges slightly at the poles
(C) It is a little flattened at the Equator
(D) It is exactly spherical in shape without any bulge at any place
2. Which one of the following is the correct sequence of landforms developed under fluvial cycle
of erosion ?
(A) Gorge, flood plain, piedmont plain, delta
(B) Gorge, piedmont plain, flood plain, delta
(C) Gorge, piedmont plain, delta, flood plain
(D) Piedmont plain, gorge, flood plain, delta
3. Spring equinox falls on
(A) March 21
(B) June 21
(C) September 23
(D) December 22

4. Relative humidity refers to


(A) Absolute amount of water vapour in the atmosphere
(B) The amount of hygroscopic nuclei in the atmosphere
(C) Saturated vapour pressure
(D) Rate of actual amount of water vapour in the air to the amount it could hold at that
temperature
5. Solar energy which reaches the earth surface is called
(A) Radiated energy
(B) Radiant
(C) Sunlight
(D) Conduction
6. A broad channel where the waters of a river and a sea mingle is called
(A) a delta
(B) an estuary
(C) a harbour
(D) a strait
7. Assertion (A) : In orographic nature of rainfall, the windward slope of a mountain range gets
more rainfall than the lea ward slope.
Reason (R) : The warm and humid air that descends down the slope get warmed up and dry.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
8. During which period did the domestication of plants and animals take place ?
(A) Paleolithic period
(B) Mesolithic period
(C) Neolithic period
(D) Dark age
9. What is the main occupation of Eskimos ?
(A) Summer cultivation
(B) Winter woodwork
(C) Fishing and Hunting
(D) Handicrafts
10. The process of gradual spread over space of people or ideas from the centre of origin is known
as
(A) Distribution

(B) Diffusion
(C) Innovation
(D) Decentralization
11. Which one of the following pairs is correctly matched ?
(A) Masai Matagonia
(B) Kirghiz Kazakhstan
(C) Melanesians Malaysia
(D) Pygmies Tanzania
12. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
List-I (Tribe)
(a) Jarwa
(b) Todas
(c) Angami
(d) Saura
List-II (Occupation)
1. Shifting cultivation
2. Terraced cultivation
3. Pastoral
4. Food gathering
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 4 3 1 2
(C) 4 3 2 1
(D) 3 4 2 1
13. Which one of the following agricultural pattern is not practiced in Western Europe ?
(A) Dairy farming
(B) Mixed farming
(C) Market gardening
(D) Intensive subsistence farming
14. Which of the following statements are correct ?
1. Lignite and low grade bituminous coal were formed during the Quaternary period.
2. Dolomite is used as refractory material and flux in iron and steel industry.
3. Chhota Nagpur Plateau is the most extensive, rich and diversified mineral belt.
Select the correct answer using the codes given below :
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 2
(C) 2 and 3
(D) 1 and 3

15. Assertion (A) : All biotic resources are renewable.


Reason (R) : Biotic resources can reproduce and regenerate their population as long as
environmental conditions remain favourable.
Of these statements
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) (A) is true but (R) is false.
16. Which of the folllowing pairs are correctly matched ?
Industrial Region

Major Industrial Centres

1. Ukraine

Krivoy Rog

2. Kuzbas

Novosibirsk

3. Central Asia

Karaganda

4. Volga

Moscow

Select the correct answer


using the codes given below

Codes :
(A) 1 and 3
(B) 1 and 2
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
17. The extensive coffee
plantation in Brazil is called
(A) Fazendas
(B) Trasil
(C) Corrals
(D) Estancias
18. Myanmar is industrially backward because of
(A) Easy livelihood from agriculture
(B) Uneven land surface
(C) Limited local market
(D) Lack of iron ore and coal
19. If the map drawn to a scale of 1 cm to 30 km is to be enlarged three times, then representative
fraction of the enlarged map will be
(A) 1 : 1,000,000

(B) 1 : 3,000,000
(C) 1 : 6,000,000
(D) 1 : 9,000,000
20. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
List-I (Instruments)
(a) Planimeter
(b) Pantograph
(c) Parallex bar
(d) Clinometer
List-II (Purpose)
1. Measures angles and slopes on ground
2. Calculation of areas on maps
3. Enlargement and reduction of maps
4. Measures the elevation from the photographs
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1
(B) 2 1 3 4
(C) 2 3 4 1
(D) 1 3 4 2
21. The contours merge and run as a single line for a short distance in the case of a
(A) Cliff
(B) Knobe
(C) Gorge
(D) Re-entrant
22. What are Cadastral maps used for ?
(A) To show the boundaries of fields and buildings
(B) To show urban areas
(C) To demarcate wasteland
(D) To demarcate land use pattern
23. Ergograph relates to
(A) Relative humidity and rainfall
(B) Temperature and rainfall
(C) Climate and growing season of crops
(D) Rainfall and winds
24. A line on a map joining points in the oceans that have equal salinity is called
(A) Isobath
(B) Isocline
(C) Isohaline

(D) Isogonic
25. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
List-I (Mountains)
(a) Andes
(b) Appalacian
(c) Vesuvius
(d) Catskill
List-II (Type)
1. Old folded
2. New folded
3. Residual
4. Volcanic
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 4 3 2
(C) 3 2 4 1
(D) 4 3 2 1
26. Conventional storms in the Atlantics are known as
(A) Hurricanes
(B) Typhoons
(C) Cyclones
(D) Tornadoes
27. Consider the following statements and select correct answer from the codes given below :
Assertion (A) : Podzol soils are poor in bases.
Reason (R) : They develop in tropical areas.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
28. The largest number and widest variety of plants and animals would be found in
(A) Tropical grasslands
(B) Tropical forests
(C) Temperate forests
(D) Temperate grasslands
29. A natural region has the similarity of
(A) climate and natural vegetation
(B) climate and occupation

(C) soil and drainage


(D) economic base and natural vegetation
30. Consider the following statements and select correct answer from the codes given below
Assertion (A) : The population of the world has experienced an unprecedented growth during the
20th Century.
Reason (R) : Rapid advances in medical technology reduced death rate of population very
significantly during the 20th
Century.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
31. Which one of the following is the most significant ecological determinant of population
distribution in the world ?
(A) Physical features
(B) Mortality rate
(C) Land fertility
(D) Climate
32. Population growth in most of the developing countries of Asia is determined by
(A) Birth rate and migration
(B) Migration and death rate
(C) Birth rate, death rate and migration
(D) Birth rate and death rate
33. The people of which country are known as Magyars ?
(A) Hungary
(B) Slovakia
(C) Austria
(D) Romania
34. Non-commercial pastoral nomadism is a way of life in the
(A) Velds of South Africa
(B) Steppes of Mangolia
(C) Prairies of Canada
(D) Australian downs
35. Consider the following statement and select correct answer from the codes given below :
Assertion (A) : When British Rule ended in India, many Anglo-Indians migrated to Australia.
Reason (R) : Some migrations are caused by religious attraction.
Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
36. Hunting and fishing is the main occupation of the people living in
(A) Equatorial regions
(B) Polar regions
(C) Temperate grasslands
(D) Semi-desertic regions
37. There are rich fishing grounds off the coast of Peru and Chile for the reason of
(A) Shallow continent shelf
(B) Convergence of cold and warm currents
(C) Upwelling of water from deeper layers
(D) Flow of warm ocean currents
38. Consider the following statement and select the correct answer from the codes given below :
Assertion (A) : The boundary marking the termination of tree growth is known as timber line.
Reason (R) : Its location is determined by the amount of moisture, exposure, evaporation and
depth of snow.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
39. The breed of sheep which produces the best quality wool is
(A) Kutchi
(B) Merino
(C) Chokla
(D) Magra
40. Agriculture involving both crops and livestock is called
(A) Intensive farming
(B) Extensive farming
(C) Mixed farming
(D) Double farming
41. Laterization process forms
(A) A layer rich in minerals
(B) A layer rich in iron contents
(C) A layer rich in living organisms
(D) A layer rich in calcium

42. Which one of the following countries leads in export of condensed milk ?
(A) India
(B) Belgium
(C) Italy
(D) Netherlands
43. Which one of the following is not true about Singapore, the smallest country in Southeast Asia
?
(A) Has no natural resources
(B) Has the highest per capita income in whole of Southeast Asia
(C) Has non-strategic location
(D) Has well-educated population
44. Which one of the following countries in Southwest Asia has the largest well-irrigated farmland
?
(A) Lebanon
(B) Syria
(C) Iraq
(D) Jordan
45. Which one of the following regions is called as rust belt of Japan ?
(A) Northern Honshu
(B) Southern Honshu
(C) Shikoku Islands
(D) Kyushu Islands
46. Which one of the following countries in East Asia adopted Great Leap Forward policy for its
rapid socio-economic transformation ?
(A) Japan
(B) Korea
(C) Taiwan
(D) China
47. Which one of the following statements is not true about U.S.A. ?
(A) Is the largest market economy in the world
(B) Has a federal system of governance
(C) Is a highly urbanised and metropolized country
(D) Rural areas in Southern America are highly rich
48. Two Russian terms which entered the English language during Mikhail Gorbachevs
restructuring of the Soviet Union in the late 1980s were
(A) Bolshevik and Menskevik
(B) Perestroika and Zaibatsu

(C) Novgoroad and Glasnost


(D) Perestroika and Glasnost
49. Russias main trading partner(s) is/are
(A) Other CIS countries
(B) China
(C) Western Europe
(D) Japan
50. The Mount Everest falls along the natural boundary between
(A) India and Nepal
(B) India and China
(C) Nepal and China
(D) Pakistan and China
51. The correct monsoon sequence (Season/Climatic conditions) is
(A) Summer/Wet; Winter/Dry
(B) Summer/Dry; Winter/Wet
(C) Summer/Cold; Winter/Warm
(D) Summer/Mild; Winter/Wet
52. Which one of the following Indian States has the longest coastline ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh
53. In India, the problem of soil erosion is associated with
1. Excessive rainfall
2. Deforestation
3. Excessive Cultivation
4. Overgrazing
Codes :
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1, 2 and 3 are correct
(C) 2, 3 and 4 are correct
(D) 2 and 4 are correct
54. Which one of the following types of forest grows in the shaded portion of the given rough
outline map of India ?

(A) Mixed deciduous


(B) Tropical Savannah
(C) Semi-arid Scrub lands
(D) Mangrove forests
55. Consider the following statement and select correct answer from the codes given below
Assertion (A) : Offshore fishing in Malabar coast is more developed than that in the Coromandel
coast.
Reason (R) : Malabar coast has better facilities to export sea fish to African countries.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
56. The group of States having the forest cover of more than 75 per cent to the total geographical
area is
(A) Assam, Meghalaya, Nagaland
(B) Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland
(C) Arunachal Pradesh, Manipur, Nagaland
(D) Arunachal Pradesh, Madhya Pradesh, Nagaland
57. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
List-I (Cattle Breed)
(a) Gir
(b) Alambadi
(c) Dangi
(d) Deoni
List-II (State)
1. Tamil Nadu
2. Maharashtra
3. Gujarat
4. Andhra Pradesh
Codes :

(a) (b) (c) (d)


(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 1 4 2
(D) 3 1 2 4
58. Which one of the following States has the highest livestock density in the country ?
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Maharashtra
59. Consider the following statement and select correct answer from the codes given below
Assertion (A) : Indian agriculture is no longer the gamble of the monsoons.
Reason (R) : There is recent expansion of dry land farming in India.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
60. Which one of the following is associated with Indian Agriculture ?
(A) I.C.A.R.
(B) I.C.C.R.
(C) I.C.M.R.
(D) I.C.W.A.
61. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
List-I (Name of Crop)
(a) Rice
(b) Jowar
(c) Jute
(d) Coffee
List-II (State Growing)
1. Maharashtra
2. Orissa
3. Karnataka
4. West Bengal
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 2 1 4 3

62. Which of the following dams has generation of power more than irrigation as its main aim ?
(A) Gandhi Sagar
(B) Hirakud
(C) Periyar
(D) Tunghabhadra
63. Consider the following
1. Hematite
2. Magnetite
3. Limonite
4. Siderite
Which of the above are iron ore ?
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 1, 2 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
64. Which Government agency is responsible for mapping and exploration of minerals in India ?
(A) Survey of India
(B) Geological Survey of India
(C) Minerals Development Corporation
(D) Indian School of Mines
65. Which one of the following is not a source of geothermal energy ?
(A) Hot Geyser
(B) Hot Spring
(C) Coal
(D) Volcano
66. Malvika Steel Plant, the first fully integrated steel plant in North, India, was set up in
(A) Bihar
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Punjab
67. Which of the following places is not associated with fertilizers ?
(A) Panipat
(B) Alwaye
(C) Namrup
(D) Ranchi
68. The New Industrial Policy was introduced in India in the year
(A) 1987

(B) 1991
(C) 1993
(D) 1998
69. During which Census decade, sex-ratio in India registered the sharpest decline ?
(A) 1911-12
(B) 1921-31
(C) 1951-61
(D) 1961-71
70. Which one of the following shows the correct sequence in descending order of population of
the four metropolis as per 2001 Census ?
(A) Mumbai, Kolkata, Delhi, Chennai
(B) Kolkata, Mumbai, Delhi, Chennai
(C) Kolkata, Mumbai, Chennai, Delhi
(D) Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai
71. What is the most favoured location of settlements in the mountainous regions ?
(A) Valley bottoms
(B) Ridge tops
(C) Valley side slopes
(D) Hill top
72. Largest buyers of goods exported from India is
(A) Asia and Oceania region
(B) North America
(C) Latin America
(D) Western European region
73. The following countries are the major trading partners of India. Using codes given below their
names, put these countries in sequential order of their share in total trade of India
1. U.S.A.
2. China
3. Hong Kong
4. United Arab Emirates (UAE)
Codes :
(A) 1, 4, 3 and 2
(B) 2, 1, 4 and 3
(C) 4, 3, 1 and 2
(D) 1, 2, 3 and 4
74. Which one of the following public sector agencies in India is not associated with promotion of
international trade ?
(A) State Trading Corporation (STC)

(B) Minerals and Metals Trading Corporation (MMTC)


(C) Projects and Equipment Corporation of India (PEC)
(D) Indian Drugs and Pharmaceuticals Limited (IDPL)
75. Consider the following statement and select correct answer from the codes given below
Assertion (A) : The Rajasthan desert is covered with shifting sand dunes.
Reason (R) : For want of rain and surface flowing of water, the work of wind is felt everywhere.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
76. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
List-I (Summit)
(a) Dodabetta
(b) Nanda Devi
(c) Amarkantak
(d) Guru Sikhar
List-II (Mountain Range)
1. Nilgiri Hills
2. Himalaya Mountains
3. Aravali Range
4. Maikal Range
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 3 2 1 4
(C) 1 2 4 3
(D) 4 1 2 3
77. The climate around Bikaner can be described as
(A) Mediterranean type
(B) Semi-arid steppe
(C) Hot desert
(D) Tropical monsoon
78. Which one of the following statements is not correct about the soils found in Western
Rajasthan ?
(A) Contain sand interrupted by low rocky projections
(B) Contain a lot of soluble salts in the top layer
(C) Are the least leached soils and lack in humus also
(D) Are poor in phosphate but rich in nitrogen

79. Which one of the following statements is not correct about the vegetation found in Rajasthan ?
(A) Height of trees and density of plant cover is low
(B) Xerophytic plants are common
(C) The nature of vegetation does not change with variations of habitat
(D) Available forests are a good source of fuel wood and minor forest products
80. Which one of the following statements is not true about Western Arid region of Rajasthan ?
(A) This is the largest area size region in the State
(B) Bajra is the most prominent crop of the region
(C) Rural settlements are highly disperse and small in size
(D) Rainfall goes on increasing as one moves from east to west direction in the region
81. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists
List-I (Livestock Breed)
(a) Rathi
(b) Kankrej
(c) Mallani
(d) Gir
List-II (District)
1. Nagaur
2. Jaisalmer
3. Sirohi
4. Ajmer
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 2 3 1 4
82. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below
List-I (Mining Area)
(a) Lunkaransaur
(b) Zawar Mines
(c) Deogarh
(d) Champa-gudha
List-II (Mineral Wealth)
1. Berryllium
2. Gypsum
3. Lead and Zinc
4. Mica
Codes :
(a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 2 1
(D) 4 2 1 3
83. Which one of the following statements is not correct ?
(A) According to 2001 Census, the largest and the smallest population size districts in Rajasthan
State are Jaipur and Jaisalmer, respectively
(B) At 2001 Census, the largest and the smallest area size districts in Rajasthan State were
Jaisalmer and Dholpur, respectively
(C) Five new districts were created in Rajasthan between 1991 and 2001 Census decades
(D) According to 2001 Census, the highest and the lowest literacy districts in Rajasthan State were
Jaipur and Dungarpur, respectively
84. Which one of the following shows the correct sequence in descending order of decadal growth
of population in the four districts of Rajasthan State during 1991-2001 ?
(A) Jaipur, Jaisalmer, Bikaner, Barmer
(B) Jaisalmer, Barmer, Jaipur, Bikaner
(C) Jaisalmer, Bikaner, Barmer, Jaipur
(D) Bikaner, Barmer, Jaipur, Jaisalmer
85. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below
List-I (Lake)
(a) Nakki Talab
(b) Sambhar
(c) Pichola
(d) Gadsisar
List-II (District)
1. Jaisalmer
2. Udaipur
3. Sirohi
4. Jaipur
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 3 4 2 1
86. Consider the following statement and select correct answer from the codes given below
Assertion (A) : Rajasthan is mainly a region of interior drainage.
Reason (R) : It is mainly a structural basin surrounded by hill ranges.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
87. Which one of the following statements is not correct about River Luni ?
(A) The Luni is a river of Western Rajasthan
(B) It originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range in Ajmer District
(C) It is also known as Lavanavari river
(D) The Luni and its tributaries drain the eastern slopes of the Aravali range
88. The Rajasthan Canal (Indira Gandhi Canal) draws its water from the river
(A) Sutlej
(B) Yamuna
(C) Chambal
(D) Sutlej and Beas
89. Chambal is the joint project of
(A) Madhya Pradesh and Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh and Bihar
(C) Madhya Pradesh and Rajasthan
(D) Uttar Pradesh and Bihar
90. Which one of the following problems is not encountered in Indira Gandhi Canal command
area ?
(A) Increase in soil salinity
(B) Progressive waterlogging
(C) Aeolian silting of canal
(D) Decline in water supply
91. What are Didwana and Pachpadra famous for ?
(A) Copper
(B) Lead and Zinc
(C) Salt
(D) Gypsum
92. In List-I industrial sectors has been listed, while in List-II are listed the location of industrial
complexes. Match the two lists using the correct code, given ahead
List-I (Industrial Sector)
(a) Gems and Jewellery
(b) Hosiery
(c) Ceramics
(d) Textiles
List-II (Location of Industrial Complex)
1. Pali

2. Khara (Bikaner)
3. Bhiwadi
4. Jaipur
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
93. Which one of the following shows the correct sequence in descending order of irrigated area in
percentage under the four crops grown in Rajasthan State ?
(A) Wheat, Gram, Oilseeds, Cotton
(B) Wheat, Cotton, Gram, Oilseeds
(C) Oilseeds, Wheat, Gram, Cotton
(D) Cotton, Oilseeds, Wheat, Gram
94. Rajasthan, which is one of the five top ranking States in wind power potentials, has a number
of very good wind power sites in the State. Match the wind power sites with districts of their
location, using the correct code.
List-I (Wind power site)
(a) Devgarh
(b) Harhnath
(c) Khodal
(d) Mohangarh
List-II (District of Location)
1. Sikar
2. Barmer
3. Jaisalmer
4. Chittorgarh
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 1 2 3
95. National Highway No. 15 linking Punjab with Gujarat State passes through the territory of a
number of districts in Rajasthan State. The number of such districts in the State is
(A) Five
(B) Six
(C) Four
(D) Seven

96. Thar link express train running between Jodhpur and Munabao railway stations covers nearly a
distance of
(A) 150 km
(B) more than 200 km
(C) less than 300 km
(D) more than 300 km
97. Consider the following statement and select correct answer from the codes given below
Assertion (A) : The area falling east of the Aravalli in Rajasthan State has higher road density
than that of those falling west of the Aravalli.
Reason (R) : Relief plays an important effect in regional distribution of roads in the State of
Rajasthan.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
98. Which one of the following statements is not correct about the regional distribution of rural
settlements in Rajasthan State ?
(A) Rural settlements in the Rajasthan plain are small, compact and sparsely distributed due to
limited water supply and
cultivable land
(B) In excessive arid areas having sand dunes, hamleted settlements are noticed near the waterbodies
(C) In eastern parts of Rajasthan large compact villages are a common sight
(D) Indira Gandhi Canal has, however, failed to encourage compact settlements similar to Punjab
in northwestern parts of Rajasthan
99. The total number of urban settlements in Rajasthan State, according to 2001 Census has been

(A) more than 300


(B) between 150 and 200
(C) more than 250
(D) between 200 and 250
100. Which one of the following is not the objective of forestry in Rajasthan State during the XI
Five Year Plan ?
(A) To achieve 33.0 per cent tree cover in the State by 2016
(B) To check desertification and restore the ecological status of the Aravallis
(C) To conserve gene-pool and improve bio-diversity of flora and fauna
(D) To elicit peoples participation for institutionalization of Joint Forest Management (JFM)

Answers :
1. (A) 2. (B) 3. (A) 4. (D) 5. (A) 6. (B) 7. (C) 8. (C) 9. (C) 10. (B)
11. (B) 12. (C) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (B) 17. (A) 18. (A) 19. (A) 20. (C)
21. (A) 22. (C) 23. (C) 24. (C) 25. (A) 26. (A) 27. (C) 28. (A) 29. (A) 30. (A)
31. (C) 32. (D) 33. (A) 34. (A) 35. (D) 36. (B) 37. (B) 38. (C) 39. (B) 40. (C)
41. (B) 42. (D) 43. (A) 44. (C) 45. (D) 46. (D) 47. (D) 48. (D) 49. (C) 50. (C)
51. (A) 52. (D) 53. (D) 54. (D) 55. (A) 56. (C) 57. (D) 58. (C) 59. (C) 60. (A)
61. (D) 62. (A) 63. (D) 64. (B) 65. (C) 66. (C) 67. (D) 68. (B) 69. (D) 70. (A)
71. (B) 72. (A) 73. (B) 74. (D) 75. (B) 76. (C) 77. (C) 78. (D) 79. (D) 80. (D)
81. (D) 82. (B) 83. (D) 84. (C) 85. (D) 86. (C) 87. (D) 88. (D) 89. (C) 90. (D)
91. (C) 92. (D) 93. (B) 94. (D) 95. (A) 96. (A) 97. (C) 98. (A) 99. (D) 100. (C

Railway Protection Force (RPF/RPSF) Exam Solved Question


Paper (Exam Held On: 15-02-2015)
Directions (1-5) : Complete the following series each of which follows a certain pattern.
1. 3, 12, 27, 48, 75, 108, ?.
(a) 162 (b) 183 (c) 192 (d) 147 (Ans : d)
2. 49, 121, 169, 289, ?.
(a) 361 (b) 529 (c) 400 (d) 441 (Ans : a)
3. a_ccabc_a_cc_bcc
(a) c b c b (b) b c b a (c) b a c b (d) b b c c (Ans : b)
4. _cbacb_dbad_adc_.
(a) d a c b (b) b c a a (c) c c a a (d) c b d d (Ans : a)
5. 2, 3, 4, 6, 8, 12, 16, 24, ?.
(a) 36 (b) 30 (c) 32 (d) 40 (Ans : c)
Directions (6-10) : In the following questions, find the odd one out.
6. (a) Nepal (b) Germany (c) China (d) India (Ans : b)
7. (a) BY (b) CV (c) DW (d) AZ (Ans : b)
8. (a) 18 (b) 27 (c) 33 (d) 9 (Ans : c)
9. (a) Snooker (b) Chess (c) Hockey (d) Billiards (Ans : c)
10. (a) IFG (b) QOP (c) XVW (d) ECD (Ans : a)

11. 24 : 36 :: ? : 72
(a) 48 (b) 60 (c) 56 (d) 40 (Ans : a)
12. Convict : Jail : : Lawyer: ?
(a) Field (b) Hospital (c) Office (d) Court (Ans : d)
13. Rabies : Dog: : Ebola: ?
(a) Fish (b) Mosquito (c) Cat (d) Bats (Ans : d)
14. If 26th January, 2015 is Monday what was the day on 26th January, 2011 ?
(a) Tuesday (b) Wednesday (c) Thursday (d) Monday (Ans : b)
15. If 'a' means multiplication, 'b' means minus, 'c' means plus and 'd' means division, then 5a 3b
2c [4d 4] = ?.
(a) 6 (b) 0 (c) 14 (d) 12 (Ans : c)
16. GTU : JWX :: CMN : ?
(a) FQR (b) FPQ (c) FPR (d) FOP (Ans : b)
17. The average of eleven numbers Is 30. If average of first ten numbers is 22 then what is the
eleventh number?
(a) 8 (b) 80 (c) 30 (d) 110 (Ans : d)
18. If 59 is added to a square of a number. the result is 900. What is the number?
(a) 30 (b) 28 (c) 29 (d) 27 (Ans : c)
19. If C is to the West of A and B is to the South of A. in what direction is B with respect to C ?
(a) NW (b) SE (c) NE (d) SW (Ans : b)
20. Deepa and Seema together do a work In 6 days. Deepa can complete the same work alone in 9
days. In how many days will Seema complete the work alone?
(a) 18days (b) 3 days (c) 12 days (d) 15days (Ans : a)
21. The population of a city was 70,000. It increased by 8%. What is the population now?
(a) 76,000 (b) 76,500 (c) 76,600 (d) 75,600 (Ans : d)
22. What will be the Highest Common Factor of 4.8 and 12 ?
(a) 1 (b) 4 (c) 8 (d) 2 (Ans : b)
23. If CORRECTION is coded as DPSSFDWPO. How would EMOTION be coded ?
(a) FPNUJPO (b) FNPUJOP (c) FNPUPOJ (d) FNPUJPO (Ans : d)
24. A motorcycle covers 60 km. in 3 hours. Its speed is doubled. What distance will it cover in the

next 1 hour?
(a) 360 km. (b) 40 km. (c) 60 km. (d) 120 km. (Ans : b)
25. 75 of 1/30 1/2 = ?
(a) 1.25 (b) 2.5 (c) 12.5 (d) 5 (Ans : d)
26. Ramesh walks 25 metre towards North. He then turns left and walks for 20 metre. He then
again turns left and walks for 25 metre. He then turns left and walks for 50 metre. How far is he
from his starting position ?
(a) 30 metre (b) 50 metre (c) 120 metre (d) 70 metre (Ans : a)
27. At what % of simple interest per annum will Rs. 400 amount to Rs. 520 in five years?
(a) 6% (b) 5% (c) 5.5% (d) 24% (Ans : a)
28. The radius of a circular field is 31.5 metre. What is its circumference?
(a) 198 metre (b) 154 metre (c) 237 metre (d) 110 metre (Ans : a)
29. The difference of cubes of two consecutive numbers is 127 What are the numbers?
(a) 5 and 6 (b) 4 and 5 (c) 6 and 7 (d) 7 and 8 (Ans : c)
30. The length of a rectangular field is increased by 20% am breadth is decreased by 20% What is
the per cent increase or decrease in its area ?
(a) 20% increase (b) 4% decrease (c) 1 % increase (d) No change (Ans : b)
31. Amar is twenty fourth in a queue starting from either end. How many persons are there in the
queue?
(a) 46 (b) 49 (c) 47 (d) 48 (Ans : c)
32. Ram moves 10 km towards East then moves 10 km right again moves 10 km right. In which
direction is he now from the starting point ?
(a) North (b) West (c) South (d) East (Ans : c)
33. 0.0050 0. 05 + 0.05 = ?
(a) 0.15 (b) 0.05 (c) 0.16 (d) 0.50 (Ans : a)
34. A shirt priced at Rs. 1500 is being sold at a discount of 40% + 60%. What is its price after
discount?
(a) Rs. 0 (b) Rs. 1400 (c) Rs. 540 (d) Rs. 360 (Ans : d)
35. The sum of two digits of a number is 13. If 9 is subtracted from the number, the digits are
interchanged. What is the number?
(a) 76 (b) 87 (c) 78 (d) 67 (Ans : a)
36. The sum of four consecutive positive integers is 82, then the smallest one of them is

(a) 20 (b) 19 (c) 22 (d) 21 (Ans : b)


37. Raul moves 8 km towards West and then turns towards left and travels for 6 km. How far is
Raul from his starting point and in which direction ?
(a) NE 2 km (b) SE 14 km (c) NW 10 km (d) SW 10 km (Ans : d)
38. What is the Lowest Common Multiple of 2, 3 and 7 ?
(a) 42 (b) 21 (c) 14 (d) 6 (Ans : a)
39. There are 1500 students in a school. 15% are Muslims, 7% Sikhs, 8% Christians and
remaining are Hindus. How many Hindu students are there in the school ?
(a) 1470 (b) 700 (c) 1050 (d) 1200 (Ans : c)
40. 20 dogs can eat 20 hens in 10 days. In how many days can 40 dogs eat 40 such hens?
(a) 1 (b) 20 (c) 30 (d) 10 (Ans : d)
41. If BANGLE is coded as ELGNAB. How would SANDAL be coded ?
(a) LADNSA (b) LANDAS (c) LADNAS (d) LADANS (Ans : c)
42. If Wednesday falls on 26th January, then what day will it be on the last day of January?
(a) Friday (b) Monday (c) Sunday (d) Thursday (Ans : b)
43. 60% is equal to
(a) 6/9 (b) 9/10 (c) 3/5 (d) 7/9 (Ans : c)
44. Average height of a class of 12 students is 180 cm. The average decreases to 179 cm when the
height of the class teacher is also added. What is the height of the teacher?
(a) 168 cm (b) 167 cm (c) 179. 5 cm (d) 166 cm (Ans : b)
45. 3 - 1 + 3 6 3 - 1 = ?
(a) 11 (b) - 3 (c) 7 (d) 9 (Ans : c)
46. Rishi earned Rs. 83.2 at compound rate of interest 8% per annum over two years. How much
did he invest?
(a) Rs. 600 (b) Rs. 500 (c) Rs. 540 (d) Rs. 503.2 (Ans : b)
47. If 1/4 of third-part of a number is equal to 5, then the number is
(a) 15 (b) 60 (c) 12 (d) 20 (Ans : b)
48. If stands for division, stands for subtraction, + stands for multiplication and - stands for
addition. then
62+24+2=?
(a) 0 (b) 4 (c) 10 (d) 9 (Ans : d)

49. In a group of seven teams. each team plays against one another twice. How many total
matches will be played in the group?
(a) 49 (b) 42 (c) 48 (d) 28 (Ans : b)
50. A bus travels at a speed of 75 km/hr for 45 minutes and then travels at a speed of 90 km/hr for
45 minutes. What distance will it cover in one and a half hour?
(a) 123.75 km (b) 165 km (c) 125 km (d) 82.5 km (Ans : a)
51. How many even numbers are there in the following sequence of numbers which are
immediately preceded by an odd number but immediately followed by an even number?
51473985726315863852743496
(a) Two (b) One (c) Four (d) Three (Ans : a)
52. 0.105 + 1.05 + 0.515 + 0.015 = ?
(a) 1.685 (b) 1.675 (c) 1.75 (d) 1.785 (Ans : a)
53. Which is the largest fraction ?
(a) 3/7 (b) 7/9 (c) 7/8 (d) 9/10 (Ans : d)
54. Average of 8 numbers is 42. If 9 is subtracted from each number then what is the new
average?
(a) 33 (b) 34 (c) 25 (d) 9 (Ans : a)
55. What is the ratio of 20 paise and Rs. 4?
(a) 1 : 8 (b) 1 : 16 (c) 1 : 20 (d) 1 : 5 (Ans : c)
56. A shopkeeper sold a shirt for Rs. 728 at a loss of 9%. If he had sold for Rs. 792, what would
have been the gain/loss per cent?
(a) 8% loss (b) 9% profit (c) 1% loss (d) 8% profit (Ans : a)
57. Convert 9/10 into decimal.
(a) 90 (b) 1.90 (c) 0.09 (d) 0.9 (Ans : d)
58. Shyam sold a bag for Rs. 598.9 at a gain of 13%. What was its cost price?
(a) Rs. 550 (b) Rs. 530 (c) Rs. 585 (d) Rs. 500 (Ans : b)
59. In a certain code SEAT is coded as RDZS. How would READ be coded ?
(a) QDZC (b) QDCZ (c) QDZE (d) QDZD (Ans : a)
60. What time will a runner take to run a distance of 8 km at a speed of 15 km/hr?
(a) 35 minutes (b) 33 minutes (c) 31 minutes (d) 32 minutes (Ans : d)
61. If PERFECTION is coded as EFREPNOITC, how will IMPOSTER be coded?

(a) OPIMRETS (b) OPMIRETS (c) OPMIERTS (d) OPMIREST (Ans : b)


62. The area of a square field is 196 sq. metre. What would be the length of the rope required to
fence the field from any three sides?
(a) 56 metre (b) 42 metre (c) 52 metre (d) 147 metre (Ans : b)
63. If 40% of a number is 184, then what is the value of 85% of the number?
(a) 333 (b) 391 (c) 380 (d) 328 (Ans : b)
64. A TV is bought for Rs. 42,000 and sold for Rs. 49,140. What is the gain per cent?
(a) 9% (b) 7.14% (c) 17% (d) 7% (Ans : c)
Directions (6568) : The figure given
below consists of
three intersecting
circles which
represent set of
players who play
tennis, badminton and kabaddi. Each region in the figure is represented by a number.
65. How many players play Kabaddi?
(a) 48 (b) 28 (c) 38 (d) 43 (Ans : a)
66. Which number represents the set of players who play only Tennis?
(a) 20 (b) 15 (c) 5 (d) 18 (Ans : a)
67. Which number represents the set of players who play both tennis and badminton but not
kabaddi?
(a) 10 (b) 12 (c) 15 (d) 5 (Ans : b)
68. Which game is played by least number of players?
(a) Tennis (b) Badminton (c) Kabaddi (d) All the three (Ans : a)

(Q. 69 : Ans : a)

(Q. 70 : Ans : b)

RRB BHUBANESWAR (EXAM HELD ON: 16-02-2014)


1. The number of molecules present in a gram molecule called? - Avogadro number
2. What is the value of Avogadro's number? - 6.023 1023
3. What is called sodium bicarbonate? - Baking soda
4. Sodium carbonate is called? - Skip soda or soda ash or soda Soul
5. This substance, which changes the rate of a chemical reaction, what is called? - Catalyst
6. fixed ratio of two or more elements made up what is known as substance? - Compound
7. The periodic table of the elements (long) How many groups? - 18
8. periodic table of the elements (long) is the periodic How much? - 7
9. Who was the discovery of the atomic number? - Mosle the
10. The Constitution of India in the advancement of any socially and educationally backward
classes and scheduled castes and tribes have special provisions under which section? - Section 15
11. What lesson fundamental right given to citizens by the Constitution and which are outlined in
paragraphs? - Chapter III, Article 12 to 32
12. Fundamental rights in the Supreme Court amended the relevant Ndhi win the respect o the
dispute was who he was and what e. Was? - Shankaree offerings Case 1951 AD.
13. untouchability in Chapter III of the Constitution, which under Article does his? - Article 17
14. What right has been removed from the category of fundamental rights Muln? - Property rights
15. Parliament relating to the fundamental rights established by the amendment to the Articles? Amendment 24
16. The fundamental rights mentioned in the Constitution is the right to modify whom? Parliament
RRB SECUNDERABAD (EXAM HELD ON: 13-03-2014)
1. Who acts as the guardian of fundamental rights? - Supreme and High Court
2. The atomic bomb is based on what? - On nuclear fission
3. hydrogen bomb is based on what? - Nuclear fusion
4. Solid carbon dioxide is called? - Dry ice
5. Which is the hardest substance found in nature does? - Diamond
False 6. What is gold? - Iron sulfide
7. Who is marsh gas major Rck? - Methane
8. What is a lead pencil? - Graphite
9. Whose ore rock salt? - Sodium
10. What is the formula of plaster of Paris? - [CaSO4] 2H2O
11. What is found in coffee? - Caffeine, a purine
12. What is the pH of pure water? - 7
13. What is the pH of the milk? - 6.6
14. What is used to extinguish the fire? - carbon dioxide
15. The fundamental duties mentioned article of the Constitution which has been in? - Article 51
(A)

16. The purpose of the Directive Principles of State Policy is to establish what kind of state? Welfare state
17. Directive Principles of State Policy which country was taken from? - Ireland
18. The concept of the welfare state, which under the Constitution is mentioned in the article? - 99
19. Directive Principles of State Policy of the Constitution which are described in chapter? - IV
20. Directive Principles of State Policy of the Constitution which are mentioned in the article? From 36 to 51
21. What is the purpose of the Directive Principles of State Policy? - Achieve economic
independence economic
RRB CHANDIGARH (EXAM HELD ON: 18-05-2014)
1. Which gas to the surface of silver is black? - Ozone
2. 'Galena' Whose ore? - Lead
3. What is the purest water? - Rain
4. What is pure water? - Nostalgic
5. What is the Chinese chemical terms? - Sucrose
6. heavy water whose oxide is it? - Of Druteriam
7. What gas smells like rotten fish? - Ozone gas
8. What kind of gas smells rotten eggs? - Hydrogen sulfide gas
9. Who bronze alloy? - Copper and tin
10. What is the flower of zinc? - Zinc oxide
11. Which gas is released from coal mines? - methane gas
12. What is used to make artificial flavoring? - Ethyl acetate
13. fruit juices which acid is used to preserve? - Formic acid
14. Whose blood is used to stop the flow? - Ferric chloride
15. A gas at normal atmospheric pressure, the volume of a gram molecule is? - 22.4 liters
16. Period in which human beings? - Playosin era
RRB GHORAKHPUR (EXAM HELD ON: 28-10-2014)
1. What period was at the origin of life? - Pre-Cambrian
2. Who is called the father of medicine? - Hippocrates
3. How many bones are in the adult human body? - 206
4. Who is the custodian of the Constitution? - Supreme Court
5. Who is the world's fastest flying bird? - Baz
6. All animals found on earth who runs the fastest? - Cheetah
7. Who 'Father of heredity is called? - Joan Gregor Mendl's
8. sour milk is by whom? - Bacteria
9. What determines the sex of the baby? - Father of chromosomes
10. What changes in blood pressure while sleeping? - Curves
11. Ecology (Ecology) is related to whom? - Organisms and the environment from Shsambndhon
12. What work does the camel his hump use? - To store fat
13. Which vitamin is sunlight? - vitamin D
14. Who made the cell membrane? - Protein and lipid
15. If the mother and the father's blood type is A, then their children will be blood group? - A

16. The parents of the children whom the properties are transferred? - By chromosome
What part of the impurities in the blood are visiting 17. Chen? - In the kidneys
18. What is the socialist state? - Is the socialist state, which tends to focus on the interests of all of
society, all the physical means of production are owned by society and the Samparnu is not any
inequality
19. As noted in the preamble of the Constitution "democratic" under the word of how democracy
is conceived? - Samaki both the political and democratic approach to governance that is not only
democracy but also to society Loktntratk
20. Why is the Republic of India to the Union? - Head of the republic is elected and is elected for
a set period of India
RRB ALLAHABAD (EXAM HELD ON: 18-05-2015)
1. Who 'suicide bag is called? - To lysosomes
2. What part of the body from excessive drinking is affected? - Liver
3. Which organ in the body, blood bank community that work? - Spleen (Spleen)
4. India's first successful heart transplant is the Sren Who? - Dr. P. Venugopal
5. Which part of the body is building Pitta? - Hepatic
6. Who is the father of homeopathy as Ddhti? - Hainimn
7. What is used to make bread? - Yeast
8. What was the name of the first test-tube baby? - Luis
9. Which disease from lack of oxygen? - Haipokgia
10. What part of the body heat is Nimayn? - From a part of the brain called the hypothalamus
The edible part of the plant turmeric 11. What happens? - Rhizome
12. What amount is the highest in spinach leaves? - Iron
13. What does quinine from the bark of the tree? - Cinchona belladonna
14. Sericulture is related to whom? - For the production of raw silk from silkworms raise
15. What does the plant fiber and Khady fruit? - banana
16. Which law is the first rule of India was built by the British Parliament? - Government of India
Act (The Government of India Act), 1858
17. The Government of India Act of the British Parliament, which in 1858 had passed away? - The
company is unable to run rule in India and Indians in the Indian government's cooperation
18. What rule was abolished by the Act of the company? - Government of India Act 1858, by
19. Which act by the British government after the country's first organized association of Indians
in the administration? - Indian Council Act (The Indian Council's Act), 1861
RRB AZMEER (EXAM HELD ON: 01-11-2015)
1. Central Sugarcane Research Institute (C.S.R.I.) Where? - Coimbatore (Tamil Nadu)
2. Central Cotton Research Institute (C.C.R.I.) Where? - Nagpur
3. Production of pulses is highest in Indian state? - Uttar Pradesh
4. 'Tikka' which fruit is related to disease? - peanut
5. 'Green Bali' disease which is associated with the harvest? - Millet
6. 'Operation Flood' is related to whom? - Dairy development
7. Who is composed of cellulose? - Glucose

8. World Forestry Day is celebrated? - March 21


9. Chipko movement is related to whom? - From green to stop cutting trees
10 'Marino' What breed? - Sheep
11. Ranikhet disease is associated with? - From poultry
12. Which milk is heating Pashchuraij? - 62 C on
13. Which gas released during plant photosynthesis occurs? - Oxygen
14. When did the first meeting of the Constituent Assembly? - December 9, 1946 to
15. Who was the president of the Constituent Assembly temporary? - Dr. Sacchidanand Sinha
16. Who was the permanent President of the constitution possible? - Dr. Rajendra Prasad
17. The Chairman of the Constitution Drafting Committee to whom was made? - Dr. BR
Ambedkar
18. The Indian Constituent Assembly who had submitted proposals aimed at? - Jawaharlal Nehru
19. Who Nehru Report was presented? - Pt. Motilal Nehru
20. Mantegu-Chelmsford Reforms Act (Montagu Chelmsford Reforms Act) was passed which
year? - 1919 AD.
21. Marley-Minto Reforms Act (Morley-Minto Reforms Act) was passed which year? - 1909 AD.
22. diarchy in provinces which were under the Act apply? - Government Act (The Government of
India Act), 1909
23. Who is the smallest bird in the world? - Cuba's Hrming bird

Uttar Pradesh P.C.S. Upper Subordinate (Mains) Exam General


Studies Solved Paper (Exam Held on 21-12-2012)
1. The first Battle of Panipat was fought between
(A) Babur and Ibrahim Lodi
(B) Babur and Rana Sanga
(C) Sher Shah Suri and Akbar
(D) Humayun and Ibrahim Lodi
Ans : (A)
2. Todar Mal was associated to
(A) Law (B) Land Revenue Reforms
(C) Literature (D) Music
Ans : (B)
3. Who among the following gave up the title of 'Sir' in protest against the Jallianwala Bagh
incident ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) Rabindranath Tagore (D) Tej Bahadur Sapru
Ans : (C)
4. Which of the following Mauryan officers was in-charge of weights and measures ?
(A) Pautavadhyaksha (B) Panyadhyaksha
(C) Sitadhyaksha (D) Sunadhyaksha

Ans : (A)
5. In the third Battle of Panipat Marathas were defeated by
(A) Mughals (B) Afghans
(C) Britishers (D) Rohillas
Ans : (B)
6. The Harappan city represented by the archaeological site of Lothal was situated on the river
(A) Narmada (B) Mahi
(C) Bhogava (D) Bhima
Ans : (C)
7. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists
ListI
(a) Battle of Haldighati (b) Battle of Bilgram
(c) Revolt of Khusro (d) Battle of Kanwah
ListII
1. Babur 2. Akbar
3. Humayun 4. Jahangir
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 1 3 2 4
(C) 3 2 4 1 (D) 2 4 1 3
Ans : (A)
8. Who among the following was the 1st Law Minister of India ?
(A) Jawahar Lal Nehru (B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Maulana Abul Kalam Azad (D) T. T. Krishnamachari
Ans : (B)
9. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet Lokmanya during
(A) Swadeshi Movement (B) Revolutionary Movement
(C) Home Rule Movement (D) Quit India Movement
Ans : (C)
10. In which order did the following dynasties rule Delhi ? Select the correct answer from the code
given below
1. Khalji 2. Lodi
3. Sayyid 4. Slave
Codes:
(A) 1, 2, 4, 3 (B) 1, 2, 3, 4
(C) 2, 3, 4, 1 (D) 4, 1, 3, 2
Ans : (D)

11. Which one of the following is considered to be the most significant battle in the establishment
of British Supremacy in India ?
(A) Buxar (B) Plassey
(C) Seringapattam (D) Wandiwash
Ans : (A)
12. When did Gandhiji give the slogan of 'Swaraj in a year' ?
(A) During Dandi March
(B) During Non-Cooperation Movement
(C) During Civil Disobedience Movement
(D) During Round Table Conference
Ans : (B)
13. Court Language during Mughal period was
(A) Arabic (B) Turki
(C) Persian (D) Urdu
Ans : (C)
14. The Arthashastra of Kautilya is a
(A) Play about Chandragupta Maurya
(B) Biography
(C) History of Chandragupta Maurya
(D) Book on Principles of Government
Ans : (D)
15. Who succeeded Aurangzeb after his death in 1707 A.D. ?
(A) Bahadur Shah I (B) Jahandar Shah
(C) Mohammad Shah (D) Akbar II
Ans : (A)
16. In whose reign-period the Chinese Traveller Hiuen-Tsang visited lndia ?
(A) Chandragupta-II (B) Harsh
(C) Dhandey (D) Skandgupta
Ans : (B)
17. Which of the following temples is an example of rock cut architecture ?
(A) Shore temple, Mamalla puram
(B) Rajarajeswara temple, Thanjavur
(C) Kailash temple, Ellora
(D) Jagannath temple, Puri
Ans : (C)
18. Aurobindo Ghosh was brilliantly defended in the Alipur cons-piracy case by

(A) Chitta Ranjan Das (B) W. C. Bannerjee


(C) Motilal Nehru (D) Tej Bahadur Sapru
Ans : (A)
19. Between whom was the 'Treaty of Bassein' signed in 1802 ?
(A) English and BajiraoI
(C) English and BajiraoII
(C) French and BajiraoI
(D) Dutch and BajiraoII
Ans : (B)
20. The most learned ruler of the Delhi Sultanate who was well versed in various branches of
learning including Astronomy, Mathematics and Medicines was
(A) Iltutmish (B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq (D) Sikandar Lodi
Ans : (C)
21. The conquest of Sindh by British was completed during the period of
(A) Lord Ellenborough (B) Lord Hardinge
(C) Lord Aukland (D) Lord Arnherst
Ans : (A)
22. Who compared Curzon's administration in India to that of Aurangzeb
(A) B. G. Tilak (B) G. K. Gokhale
(C) Dadabhai Naoroji (D) Annie Besant
Ans : (A)
23. Who among the following estabhshed Delhi as the Capital of Sultanate ?
(A) Muizzuddin Muhammad Gori (B) Qutubuddin Aibak
(C) Iltutmish (D) Aram Shah
Ans : (C)
24. Where did the Indian Congress got divided into two wingsmoderates and extremists ?
(A) Surat Session 1907 (B) Lahore Session 1909
(C) Calcutta Session 1911 (D) Karachi Session 1913
Ans : (A)
25. Which important event immediately preceded Jallianwala Bagh massacre ?
(A) Non-Cooperation Movement
(B) Enactment of Rowlett Act
(C) Communal Award
(D) Arrival of Simon Commission
Ans : (B)

26. What is the correct sequence of the following movements ?


1. Civil Disobedience Movement 2. Khilafat Movement
3. Home-Rule Movement 4. Quit India Movement
Select your answer from the code given below
Codes:
(A) 1, 4, 3, 2 (B) 4, 1, 2, 3
(C) 3, 2, 1, 4 (D) 2, 4, 1, 3
Ans : (C)
27. The date April 6, 1930 is known in Indian history for
(A) First Round Table Conference in London
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Gandhi-Irwin Pact
(D) Mahatma Gandhi's breaking law by making salt during Salt Satyagrah
Ans : (D)
28. Mausoleum (Dargah) of which Chisti Saint was most visited by Akbar ?
(A) Moinuddin Chisti
(B) Sheikh Nasimuddin Chirag Dehalvi
(C) Qutubuddin Bakhtiyar Qaki
(D) Sheikh Farid Sanj-ai-Shakar
Ans : (A)
29. Which one, of the following parties was in power in U. K. when India got independence ?
(A) Conservative Party (B) Labour Party
(C) Liberal Party (D) Socialist Party
Ans : (B)
30. Who was the first Lady President of the Indian National Congress ?
(A) Nalini Sen Gupta (B) Sarojini Naidu
(C) Annie Besant (D) Kadambini Bose
Ans : (C)
31. The Muslim Leagues Annual Session which gave effect to Jinnah's Two Nation Theory was
held in
(A) Lahore (B) Karachi
(C) Bombay (D) Lucknow
Ans : (A)
32. Who among the following Sufis regarded Krishna among the Auliya?
(A) Shah Abdul Azeez (B) Shah Waliullah
(C) Shah Kalimullah (D) Muhammad Ghaus
Ans : (D)

33. The Muslim league demanded separate Pakistan for the first time in the year
(A) 1939 (B) 1940
(C) 1941 (D) 1942
Ans : (B)
34. Mahodaya in an old name of
(A) Allahabad (B) Khajuraho
(C) Kannauj (D) Patna
Ans : (C)
35. Mughal Style of painting was started by
(A) Jahangir (B) Akbar
(C) Shahjahan (D) Humayun
Ans : (D)
36. Who among the following is known as the 'Father of Hindi Khadi Boli ?
(A) Amir Khusrau (B) Malik Muhammad Jaisi
(C) Kabir (D) Abdul Rahim-Khan-i-Khanan
Ans : (A)
37. Who among the following prominently fought for and got widow remarriage legalised ?
(A) Annie Besant (B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) M. G. Ranade (D) Raja Ram Mohan Roy
Ans : (B)
38. The Indian National Congress was formed during Governor Generalship of
(A) Lord Ripon (B) Lord William Bentinck
(C) Lord Dafferin (D) Lord Curzon
Ans : (C)
39. Gandhiji's Champaran Movement was for
(A) The Security of the rights of Harijans
(B) Civil Disobedience Movement
(C) Maintaining of unity of Hindu Society
(D) Solving the problems of Indigo worker
Ans : (D)
40. When Gandhiji was arrested in Salt Satyagrah, who took his place as leader of the movement ?
(A) Abbas Tyabji (B) Abul Kalam Azad
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Sardar Patel
Ans : (A)
41. The educational centre at Delhi called Madrasah-i-Begam was established by

(A) Gulbadan Begam (B) Maham Anaga


(C) Zia-un-nisa (D) Zinat-un-nisa
Ans : (B)
42. Sati system was abolished by
(A) Lord Warren Hastings (B) Lord Wellesley
(C) Lord William Bentinck (D) Lord Ripon
Ans : (C)
43. Where was Mahatma Gandhi arrested in connection with Quit India Movement ?
(A) Bombay (B) Madras
(C) Calcutta (D) New Delhi
Ans : (A)
44. When 1857 Revolt broke out, Governor-General was
(A) Dalhousie (B) Canning
(C) Lawerence (D) Curzon
Ans : (B)
45. The English Newspaper 'Independent' was associated to
(A) Mahatma Gandhi (B) C. R. Das
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Moti Lal Nehru
Ans : (D)
46. Which of the following States of India does not have common border with Myanmar ?
(A) Assam (B) Nagaland
(C) Arunachal Pradesh (D) Mizoram
Ans : (A)
47. Which of the following is correctly matched ?
(A) Eskimo Amazon Basin
(B) Pigmy Irawadi Basin
(C) Bundu Sahara
(D) Bushman Kalahari
Ans : (D)
48. Afghanistan does not have common border with
(A) Uzbekistan (B) Tajikistan
(C) Russia (D) Turkmenistan
Ans : (C)
49. Which one of the following statements is correct ?
(A) Greenland is the second largest (area) island in the world
(B) Nuuk is a small town of Greenland

(C) The height of Nuuk above the sea level is 3 metre


(D) Greenland belongs to U.S.A.
Ans : (D)
50. Which one of the following pairs is correctly matched ?
Country City
(A) Venezuela Bogota
(B) New Zealand Caracas
(C) Colombia Wellington
(D) Cyprus Nicosia
Ans : (D)
51. World's longest Rail-road tunnel Seikan is in
(A) China (B) South Korea
(C) Japan (D) Malaysia
Ans : (A)
52. Which of the following Islands of the Pacific Ocean belongs to Melanesia group of Islands ?
(A) Soloman island (B) Gilbert island
(C) Society island (D) Marshall island
Ans : (A)
53. In which one of the following countries are Pampas Grasslands located ?
(A) Paraguay (B) Bolivia
(C) Argentina (D) Uruguay
Ans : (C)
54. Which of the following areas of India receives winter rainfall ?
(A) North-West (B) South-West
(C) North-East (D) South-East
Ans : (A)
55. Where the area known as Jangal Mahal is situated ?
(A) West Bengal (B) Jharkhand
(C) Assam (D) Bihar
Ans : (A)
56. Which of the following is a specific example of 'Out Port' ?
(A) Porbandar (B) Haldia
(C) Panaji (D) Vishakhapatnam
Ans : (C)
57. The famous Tiger Reserve 'Sariska' is situated in which of the following States ?
(A) Uttar Pradesh (B) Rajasthan

(C) Uttarakhand (D) Madhya Pradesh


Ans : (B)
58. The most controversial 'Babli Project' is situated in which of the following States ?
(A) Andhra Pradesh (B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh (D) Maharashtra
Ans : (D)
59. The first Nuclear reactor of India is named
(A) Apsara (B) Kamini
(C) Rohini (D) Urvashi
Ans : (A)
60. The biggest producer of spices in India is
(A) Gujarat (B) Kerala
(C) Madhya Pradesh (D) Punjab
Ans : (B)
61. The largest Milk producing country in the world is
(A) Canada (B) Denmark
(C) England (D) India
Ans : (D)
62. The Earth is located between
(A) Venus and Mars (B) Mars and Jupiter
(C) Venus and Jupiter (D) Mercury and Venus
Ans : (A)
63. Which of the following mountains is located in Germany ?
(A) Black Forest (B) Atlas
(C) Pyrenees (D) Apennines
Ans : (A)
64. Which of the following countries is called 'Garden of Lakes' ?
(A) Poland (B) Finland
(C) Netherlands (D) Switzerland
Ans : (B)
65. Which of the following systems of rocks in India contain major deposits of Iron-ore ?
(A) Gondwana System (B) Cuddapah System
(C) Dharwar System (D) Vindhyan System
Ans : (C)
66. Which one of the following rivers cuts across all the three ranges of the Himalayas ?

(A) Ravi (B) Sutlej


(C) Chenab (D) Jhelum
Ans : (B)
67. Tsunami Warning Centre in India is located in
(A) Chennai (B) Vishakhapatnam
(C) Hyderabad (D) Port Blair
Ans : (D)
68. Which one of the following Tiger reserves of India is located in Mizoram ?
(A) Melghat (B) Buxa
(C) Dampha (D) Bhadra
Ans : (C)
69. According to Census 2011, the State having the highest density of population is
(A) Bihar (B) Kerala
(C) Uttar Pradesh (D) West Bengal
Ans : (A)
70. According to Population Census 2011, which of the following states of India has lowest
percentage of Urban Population to its total population ?
(A) Himachal Pradesh (B) Odisha
(C) Jharkhand (D) Rajasthan
Ans : (A)
71. According to Census 2011, which of the following statements about Uttar Pradesh are correct ?
1. The district having lowest literacy rate is Shravasti.
2. The district having the highest sex-ratio is Deoria.
3. The district having the lowest density of population is Lalitpur.
4. On the basis of Nagar Nigam area population, the most population city in the State is Kanpur.
Select the correct answer using the code given below
Codes:
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 4 (D) 3 and 4
Ans : (B)
72. The Hot Spots (in context of environment) found in India are
(A) Eastern Ghat, Western Ghat
(B) Vindhyan Range, Eastern Ghat
(C) Eastern Himalayan Range, Western Ghat
(D) Shivalik Range, Eastern Ghat
Ans : (C)
73. Which State of India recorded the negative growth-rate of population during 2001-11 ?

(A) Goa (B) Kerala


(C) Karnataka (D) Nagaland
Ans : (D)
74. According to Census 2011, the most urbanised State of India is
(A) Kerala (B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu (D) West Bengal
Ans : (C)
75. According to Census 2011, which of the following States has the lowest density of
population ?
(A) Nagaland (B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim (D) Mizoram
Ans : (B)
76. According to population Census 2011, which of the following States has largest. number of
females per thousand males ?
(A) Tamil Nadu (B) Manipur
(C) Meghalaya (D) Kerala
Ans : (D)
77. As per Census 2011, the most literate district of U.P. is
(A) Gautam Buddha Nagar (B) Ghaziabad
(C) Kanpur Nagar (D) Lucknow
Ans : (B)
78. Which State of India has the largest percentage of its area under forest cover ?
(A) Arunachal Pradesh (B) Meghalaya
(C) Mizoram (D) Nagaland
Ans : (B)
79. The decadal growth rate of population in India has been lowest during
(A) 1961-1971 (B) 1981-1991
(C) 1991-2001 (D) 2001-2011
Ans : (D)
80. Which of the following has been designated by the U.N.O. as decade for 2011-20
(A) Natural disaster decade (B) Bio-diversity decade
(C) Climate-change decade (D) Environment decade
Ans : (B)
81. The decadal growth of population was the lowest in 2011 in the State of
(A) Andhra Pradesh (B) Bihar
(C) Tamil Nadu (D) West Bengal

Ans : (A)
82. According to Census 2011, the correct descending order of four districts of Uttar Pradesh
having highest literacy rate is
(A) Ghaziabad, Kanpur City, Gautam Buddh Nagar, Auraiya
(B) Ghaziabad, Gautam Buddh Nagar, Kanpur City, Auraiya
(C) Ghaziabad, Gautam Buddh Nagar, Auraiya, Kanpur City
(D) Ghaziabad, Kanpur City, Auraiya, Gautam Buddh Nagar
Ans : (B)
83. The final match of World Cup Cricket 2011 was played at
(A) Delhi (B) Kolkata
(C) Mumbai (D) Mohali
Ans : (C)
84. 22nd Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award has been given to
(A) D. R. Mehta (B) Gautam Bhai
(C) Maulana Waheeduddin Khan (D) Nirmala Deshpande
Ans : (A)
85. The 9th World Hindi Conference was held on
(A) Chicago (B) Johannesburg
(C) London (D) New York
Ans : (B)
86. In July 2012 Enrique Pena Nieto was elected as President of
(A) Bolivia (B) Colombia
(C) Honduras (D) Mexico
Ans : (D)
87. In which country FIFA-2014 World Cup is proposed to be held ?
(A) Argentina (B) Spain
(C) Italy (D) Brazil
Ans : (D)
88. Who are the two Indian sisters, who won medals in the World Wrestling Championship held in
Edmonton, Canada in September 2012 ?
Select the correct answer from the code given below
1. Alka 2. Babita
3. Geeta 4. Sakshi
Codes:
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 1 and 4
Ans : (B)

89. The Indian Satellite GSAT-10 was successfully launched on 29-9-2012 from
(A) Baikonur (B) Kiruna
(C) Kourou (D) Vandenberg
Ans : (C)
90. In London Olympic 2012 India won
(A) 1 Silver and 5 Bronze Medals
(B) 2 Silver and 4 Bronze Medals
(C) 3 Silver and 3 Bronze Medals
(D) 4 Silver and 2 Bronze Medals
Ans : (B)
91. Match List-I (2012 Nobel Prize Winners) and List-II (Category).
Select the correct answer from the given below the lists
List-I
(a) Mo Yan (b) Robert Lefkovitz
(c) Serge Haroche (d) Shinya Yamanaka
List-II
1. Chemistry 2. Medicines
3. Literature 4. Physics
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 3 1 4 2
(C) 3 2 1 4 (D) 4 2 3 1
Ans : (B)
92. With which country, India has signed Social Security Agreement in June 2012 ?
(A) Estonia (B) Finland
(C) Norway (D) Sweden
Ans : (B)
93. The Winner of Golden Boot award in Euro-Cup 2012 was
(A) Cristiana Ronaldo (B) Fernando Torres
(C) Mario Balotelli (D) Mario Gomez
Ans : (B)
94. Who was India's flag bearer at the London Olympics 2012 ?
(A) Mary Kom (B) Saina Nehwal
(C) Sushil Kumar (D) Vijay Kumar
Ans : (C)
95. Who among the following is the 29th Grand Master in India ?
(A) Deep Sen Gupta (B) M. R. Lalit Babu

(C) M. R. Venkatesh (D) Sahaj Grover


Ans : (D)
96. Which one of the following statements is not true about GSAT-10 ?
(A) It was successfully launched from French Guiana on September 29, 2012
(B) It weighs about 3400 kg
(C) It carries 25 communication transponders
(D) It has an operational life of about 15 years
Ans : (C)
97. In which country FIFA-2010 World Cup was held ?
(A) Argentina (B) Spain
(C) Brazil (D) South Africa
Ans : (D)
98. Which country won Gold Medal in Men's Hockey in London Olympics 2012 ?
(A) Australia (B) Britain
(C) Germany (D) Netherlands
Ans : (C)
99. Who has been named the 'ODI Cricketer of the year' at the ICC Annual Awards function held
in September 2012 ?
(A) Kumar Sangakara (B) Michael Clarke
(C) M. S. Dhoni (D) Virat Kohli
Ans : (D)
100. Which two States have banned in July 2012, the production, distribution and sale of Gutka
and Panmasala ?
(A) Bihar and Rajasthan (B) Gujarat and Madhya Pradesh
(C) Haryana and Jharkhand (D) Punjab and Karnataka
Ans : (B)
101. Who among the following has been given Ramon Magsaysay Award for the year 2012 ?
(A) Anupam Mishra (B) Dr. Binayak Sen
(C) Kulandei Francis (D) R. K. Pachauri
Ans : (C)
102. Which country has granted political asylem to WikiLeaks Chief, Julian Assange ?
(A) Bolivia (B) Colombia
(C) Ecuador (D) Guyana
Ans : (C)
103. How many Foreign Satellites are proposed to be launched in the ISRO's next PSLV stated for
December 2012 ?

(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
Ans : (B)
104. 'Nirmal Bharat Abhiyan' started recently by Government of India relates to
(A) Making the Ganga, pollution free
(B) Making the Environment pollution free
(C) Making the Urban areas of the country pollution free
(D) Ending the Open Latrine System in Rural areas
Ans : (D)
105. Yellow Revolution is related with
(A) Flori culture (B) Fish culture
(C) Rape seed-Mustard production (D) Wheat production
Ans : (C)
106. Lalit is an improved variety of
(A) Mango (B) Guava
(C) Banana (D) Strawbery
Ans : (B)
107. National Academy of Agricultural Research Management (NAARM) is located at
(A) New Delhi (B) Hyderabad
(C) Nagpur (D) Nainital
Ans : (B)
108. Crop Insurance Scheme in India was started in
(A) 1945 (B) 1980
(C) 1985 (D) 1988
Ans : (C)
109. Preferred variety of Mango for export is
(A) Dashahri (B) Langra
(C) Alphanso (D) Amrapali
Ans : (A)
110. Which of the following controls the working of Share Market in India ?
(A) FEMA (B) SEBI
(C) MRTP Act (D) None of the above
Ans : (B)
111. Term 'Balance of Payment' is used in relation to which of the following ?
(A) Annual sale of a factory (B) Tax collection
(C) Exports and Imports (D) None of the above

Ans : (C)
112. 'Dalal Street' is situated at
(A) New Delhi (B) London
(C) Mumbai (D) Paris
Ans : (C)
113. The Public Sector undertaking included in 'Navratna' is
(A) SAIL (B) GAIL
(C) MTNL (D) All of the above
Ans : (A)
114. The descending order of the following States from the point of view of wheat production in
the country is
(A) Haryana, Madhya Pradesh, Rajasthan, Bihar
(B) Haryana, Rajasthan, Madhya Pradesh, Bihar
(C) Madhya Pradesh, Bihar, Rajasthan, Haryana
(D) Haryana, Rajasthan, Bihar, Madhya Pradesh
Ans : (A)
115. Which one of the following crops can be grown in all the three seasons of the year ?
(A) Sunflower (B) Safflower
(C) Mustard (D) Linseed
Ans : (A)
116. First Agricultural University in India was established at
(A) Pantnagar (B) Ludhiana
(C) Jabalpur (D) Kanpur
Ans : (A)
117. Central Food Technological Research Institute is located at
(A) Bengaluru (B) Mysore
(C) Chennai (D) Hyderabad
Ans : (B)
118. In India the largest area of Saline soil is found in the State of
(A) Uttar Pradesh (B) Haryana
(C) Gujarat (D) Maharashtra
Ans : (A)
119. The average cropping intensity of India is about
(A) 110 per cent (B) 135 per cent
(C) 160 per cent (D) 185 per cent
Ans : (B)

120. The contribution of agriculture at present in National G.D.P. is approximately


(A) 18% (B) 23%
(C) 25% (D) 28%
Ans : (A)
121. Which one of the following States has largest area under Soybeen cultivation ?
(A) Uttar Pradesh (B) Bihar
(C) Madhya Pradesh (D) Maharashtra
Ans : (C)
122. Hand book of Agriculture is published from
(A) I.A.R.I. (B) I.C.A.R.
(C) U.P.C.A.R. (D) I.C.S.I.R.
Ans : (A)
123. Rourkela Steel Plant was established in collaboration with
(A) United Kingdom (B) Russia
(C) U.S.A. (D) Germany
Ans : (D)
124. VAT is imposed
(A) On first stage of production
(B) Directly on consumer
(C) On all stages between production and final sale
(D) On final stage of production
Ans : (C)
125. Indian Meteorological Department is established at
(A) New Delhi (B) Nagpur
(C) Jodhpur (D) Pune
Ans : (D)
126. In Uttar Pradesh, the first Viklang Viswa Vidyalaya has been established at
(A) Banda (B) Kanpur
(C) Chitrakoot (D) Sonbhadra
Ans : (C)
127. In Uttar Pradesh Mid-day-meal programme was started in the year
(A) 1985 (B) 1990
(C) 1995 (D) 1997
Ans : (C)
128. In Uttar Pradesh 'Rani Laxmibai Dam Project' has been constructed on the river

(A) Ghagra (B) Betwa


(C) Sone (D) Chambal
Ans : (B)
129. Kanhaiyalal Maniklal Central Hindi Institute is situated at
(A) Agra (B) Bareilly
(C) Gorakhpur (D) Meerut
Ans : (A)
130. Who has unanimously been elected speaker of the 16th Uttar Pradesh Assembly ?
(A) Sukhdeo Rajbhar (B) Mata Prasad Pandey
(C) Syed Ahmad Bukhari (D) Naresh Uttam
Ans : (B)
131. Who among the following acted as President of Indian National Congress for six consecutive
years ?
(A) Dadabhai Naoroji (B) Abul Kalam Azad
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Jawaharlal Nehru
Ans : (B)
132. Among the following, which area of Uttar Pradesh is maximum flood affected ?
(A) Western area (B) Eastern area
(C) Middle area (D) Northern area
Ans : (B)
133. Consider the following statements and find out the correct answer using the code given
below
Assertion (A) : In Uttar Pradesh, Shiksha Mitra Yojna, provides an opportunity to village youth
force to serve by their own village-education.
Reason (R) : Its purpose is to maintain teacher-student ratio according to norms.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)
134. In Uttar Pradesh when 'Go to School Campaign' for primary education, was started ?
(A) In the year 1999 (B) In the year 2000
(C) In the year 2001 (D) In the year 2002
Ans : (A)
135. In Uttar Pradesh maximum percentage of workers are engaged in
(A) Agriculture field (B) Industry field

(C) Service field (D) Industry and Service field


Ans : (A)
136. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Sacred Tourist place of Kabir panthi Maghar
(B) Place of eternal happiness of Lord Buddha Kushinagar
(C) Grave of Sufi Sant Hazi Waris Ali Shah Deva Sharif
(D) Place of devotion of 88 thousand Rishis Sankisa
Ans : (D)
137. G. T. Road does not pass from
(A) Allahabad (B) Agra
(C) Aligarh (D) Mughal Sarai
Ans : (B)
138. In India which State has the largest representation in Lok Sabha and Rajya Sabha ?
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra (D) Andhra Pradesh
Ans : (A)
139. According to 2011 Census, figures, which among the following Districts in Uttar Pradesh has
the lowest female literacy ?
(A) Ballia (B) Deoria
(C) Gorakhpur (D) Rampur
Ans : (D)
140. Famous 'Chirkula' dance is associated with
(A) Avadh (B) Bundelkhand
(C) Brij Bhumi (D) Rohilkhand
Ans : (C)
141. The main Commercial Crop of Uttar Pradesh is
(A) Oil seeds (B) Cotton
(C) Sugarcane (D) Jute
Ans : (C)
142. In Uttar Pradesh on the occasion of Holi festival 'Latthmar Holi is celebrated at
(A) Brindavan (B) Barsana
(C) Mathura (D) Gokul
Ans : (B)
143. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists
ListI (Lok Geet)
(a) Birha (b) Rasia

(c) Alha (d) Kajari


ListII (Area)
1. Brij Bhumi 2. Bundelkhand
3. Poorvanchal 4. Avadh
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 1 2
(C) 3 1 2 4 (D) 2 4 1 3
Ans : (C)
144. In Uttar Pradesh the highest production of 'Aonla' comes from
(A) Rae Bareli District (B) Pratapgarh District
(C) Sultanpur District (D) Faizabad District
Ans : (B)
145. Railway Coach factory in Uttar Pradesh is being established at
(A) Rae Bareli (B) Noida
(C) Kanpur (D) Amethi
Ans : (A)
146. Yamuna Express way runs between
(A) Noida to Greater Noida (B) Greater Noida to Agra
(C) Lucknow to Agra (D) Agra to Allahabad
Ans : (B)
147. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Bio-technology Park Lucknow
(B) Tronica City Noida
(C) Plastic City Kanpur
(D) Leather Technology Park Unnao
Ans : (B)
148. Indian Grassland and Forest Research Institute is located at
(A) Bahraich (B) Ranchi
(C) Jhansi (D) Patna
Ans : (C)
149. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Amir Khusro Etah
(B) Mirza Galib Agra
(C) Josh Malihabad
(D) Jigar Gorakhpur
Ans : (D)

150. Begam Samru built a very famous Church in


(A) Mount Abu (B) Nainital
(C) Sardhana(D) Kanpur
Ans : (C)

Uttar Pradesh P.C.S (Mains) Exam., 2015 General Studies


(Paper-I) Solved Paper (Exam Held on 29-06-2015)
1. Which one of the following countries ranked first in the environmental democracy index
developed by WRA in 2015 ?
(A) Colombia (B) Latvia (C) Lithuania (D) Hungary (Ans : C)
2. Which one of the following is the first state to issue Soil Health Card to farmers ?
(A) Rajasthan (B) Punjab (C) Haryana (D) Maharashtra (Ans : B)
3. In which of the following cities did ICICI open its first branch of China?
(A) Shenzen (B) Beijing (C) Shanghai (D) Guangzhou (Ans : C)
4. Who won the Rome Master's (2015) women's singles title?
(A) Carla Suarez Navarro (B) Maria Sharapova
(C) Serena Williams (D) D. Gavrilova (Ans : B)
5. The world's first referendum on same sex marriage was held in
(A) Scotland (B) Ireland (C) England (D) U.S.A. (Ans : B)
6. The book 'The Lives of Others' has been written by
(A) Arvind Adiga (B) Shayantani Ghose
(C) Amitav Ghose (D) Neel Mukherjee (Ans : D)
7. Who amongst the following is the first woman, of Asian origin to be elected as a Mayor in U.
K. ?
(A) Vanita Agrawal (B) Shakila Kasu
(C) Violet Robinson (D) Harbhajan Kaur Dheer (Ans : D)
8. Who amongst the following has been given the Yash Bharti Award 2014-15 by U.P.
Government for women's wrestling?
(A) Shital Tomar (B) Gargi Yadav (C) Alka Tomar (D) Poonam Yadav (Ans : C)
9. Who among the following has been appointed as the Director General of DRDO in May 2015 ?
(A) G. S. Reddy (B) Arvind Subramaniam
(C) Selvin Christopher (D) K. N. Shankara (Ans : C)
10. Which of the following states has launched' Aahar Yojana' in April 2015 for provide food at
cheap rates to city poor?

(A) Bihar (B) Uttar Pradesh (C) Madhya Pradesh (D) Odisha (Ans : D)
11. Dr. B. R. Ambedkar's 125th birth anniversary will be observed in
(A) 2016 (B) 2015 (C) 2020 (D) 2018 (Ans : B)
12. Dadri, Chunar, Churk and Dalla, all have factories producing
(A) Cement (B) Sugar (C) Paper (D) Fertilizer (Ans : A)
13. Which 0 f the following has recently been declared as a 'Tiger Reserve' ?
(A) Balphakram National Park (B) Rajaji National Park
(C) Betla National Park (D) Kaziranga National Park (Ans : B)
14. Who has written the book 'Gods of Corruption' published recently?
(A) Promila Shankar (B) Chitra Mudgal (C) Manjulika Gautam (D) Sudha Pai (Ans : A)
15. From which of the following cities has the programme 'Visit India Year in China' started ?
(A) Shanghai (B) Guangzhon (C) Beijing (D) Xi'an (Ans : C)
16. Indian Grass and Fodder Research Institute is located at
(A) Bikaner (B) Jabalpur (C) Bhopal (D) Jhansi (Ans : D)
17. Rainfed Area Development Programme (RADP) was launched by the Department of
Agriculture and Cooperation of Government of India in the year
(A) 2008-09 (B) 2009-10 (C) 2010-11 (D) 2011-12 (Ans : D)
18. Which of the following has the highest export from India ?
(A) Agriculture and allied products (B) Engineering goods
(C) Textiles (D) Chemical and related product (Ans : B)
19. Where is Central Research Institute for Dry-land Agriculture (CRIDA) is located?
(A) Hyderabad (B) Hissar (C) New Delhi (D) Rajkot (Ans : A)
20. 'Mahi Sugandha' is a variety of
(A) Rice (B) Wheat (C) Sunflower (D) Mustard (Ans : A)
21. Which one of the following is a hybrid variety of Basmati rice?
(A) Pus a RH-10 (B) Pusa Sugandh-3 (C) Pusa Basmati-1 (D) Pusa Sugandh-5 (Ans : A)
22. 'Gunga Varanasi' is a variety of
(A) Guava (B) Aonla (C) Mango (D) Muskmelon (Ans : B)
23. The present Director General of ICAR, New Delhi is
(A) Dr. R. S. Paroda (B) Dr. S. Ayyappan
(C) Dr. V. L. Chopra (D) Dr. Mangla Rai (Ans : B)

24. Raj 3077 is a variety of


(A) Maize (B) Jowar (C) Rice (D) Wheat (Ans : D)
25. Indian Institute of Pulses Research is located at
(A) Kanpur (B) Jabalpur (C) Jaipur (D) Hissar (Ans : A)
26. In which of the following states, the productivity of rice is the highest?
(A) Punjab (B) Uttar Pradesh (C) Haryana (D) None of the above (Ans : A)
27. Rice originated in
(A) Europe (B) South-East Asia (C) South America (D) None of the above (Ans : B)
28. The most popular fertilizer for foliar application is
(A) Sodium Nitrate (B) Ammonium Chloride (C) Urea (D) DAP (Ans : C)
29. The most suitable crop for green manuring is
(A) Potato (B) Sugarcane (C) Sunhemp (D) Gram (Ans : C)
30. During 2011-12 the value of India's external trade was more than
(A) 10,200 crore (B) 10,300 crore
(C) 91,000 crore (D) 1,01,000 crore (Ans : D)
31. Who has written 'The History of Indian Agriculture' ?
(A) M. S. Swarninathan (B) S. Ayyapan (C) K. B. Thomas (D) M. S. Randhawa (Ans : D)
32. Who has been appointed as the first President of The New Development Bank (BRICS
Bank) ?
(A) Jiji Menon (B) Deepak Parikh (C) K. V. Kamath (D) Chanda Kochar (Ans : C)
33. The World Trade Organization (WTO) is located at
(A) New York (B) Geneva (C) Washington (D) London (Ans : B)
34. Which of the following countries has the highest productivity of rice?
(A) China (B) India (C) Japan (D) Germany (Ans : A)
35. The plan period of Eleventh Five Year Plan was
(A) 2004-09 (B) 2005-10 (C) 2006-11 (D) 2007-12 (Ans : D)
36. The first state which adopted the training and visit system of agricultural expansion was
(A) Rajasthan (B) Uttar Pradesh (C) Punjab (D) Andhra Pradesh (Ans : D)
37. The policy regarding Special Economic Zones (SEZ) was announced in
(A) April 2000 (B) April 2001 (C) April 2002 (D) April 2002 (Ans : A)

38. Which of the following wheat varieties has been developed through induced mutation?
(A) Kalyan Sona (B) Sonara-64 (C) Sharbati Sonara (D) Sonalika (Ans : C)
39. Uttar Pradesh Council of Sugar-cane Research is located at
(A) Meerut (B) Kanpur (C) Lucknow (D) Shahjahanpur (Ans : D)
40. National Botanical Research Institute is located at
(A) Kanpur (B) Dhampur(C) Rampur (D) Lucknow (Ans : D)
41. As on date, how many women have been the Chief Minister of Uttar Pradesh?
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3 (Ans : C)
42. With which one of the following states, Uttar Pradesh does not share its border?
(A) Rajasthan (B) Punjab (C) Haryana (D) None of the above (Ans : B)
43. The biggest source of irrigation in U.P. is
(A) Canal (B) Pond (C) Tubewell (D) Well (Ans : C)
44. The headquarters of Gautam Buddha Nagar district is at
(A) Greater Noida (B) Ghaziabad (C) Ramabai Nagar (D) Noida (Ans : A)
45. The first Speaker of U. P. Legislative Assembly was
(A) Madan Mohan Verma (B) Purshottam Das Tandon
(C) Atmaram Govind Kheir (D) Nafisul Hasan (Ans : C)
46. North-Central Zonal Cultural Centre is located at
(A) Allahabad (B) Varanasi (C) Agra (D) Lucknow (Ans : A)
47. In which of the following places, Shakambhari Devi Mela is organized?
(A) Varanasi (B) Vindhyachal (C) Meerut (D) Saharanpur (Ans : D)
48. Alfred Park at Allahabad has been renamed after
(A) Bhagat Singh (B) Chandra Shekhar Azad (C) Subhash Chandra Bose (D) Motilal Nehru
(Ans : B)
49. The famous Bharatmata Mandir is located at
(A) Lucknow (B) Varanasi (C) Allahabad (D) Meerut (Ans : B)
50. Which one of the following classical dance forms is associated with Uttar Pradesh?
(A) Kathak (B) Bharatnatyam (C) Odisi (D) Kuchipudi (Ans : A)
51. Uttar Pradesh Urdu Akademi was established in the year
(A) 1947 (B) 1950 (C) 1962 (D) 1972 (Ans : D)

52. How many Universities in Uttar Pradesh have been named after Dr. B. R. Ambedkar?
(A) One (B) Two (C) Three (D) Four (Ans : B)
53. 'Kalyan' magazine is published from
(A) Varanasi (B) Gorakhpur (C) Allahabad (D) Mathura (Ans : B)
54. In which year 'Uttar Pradesh Khadi Gramodyog Board' was estabished ?
(A) 1950 (B) 1960 (C) 1965 (D) 1970 (Ans : B)
55. The Planetarium, named after Dr. Bhim Rao Ambedkar, is located at
(A) Rampur (B) Lucknow (C) Allahabad (D) Gorakhpur (Ans : A)
56. 'The Kisan Bahi Yojana' was introduced in U. P. in the year
(A) 2002 (B) 1992 (C) 1982 (D) 1972 (Ans : B)
57. The Institute of Paper Technology is located at
(A) Saharanpur (B) Meerut (C) Kanpur (D) Gorakhpur
(Ans : A)
58. Which of the following has a Science City ?
(A) Kanpur (B) Allahabad (C) Lucknow (D) Noida (Ans : C)
59. King Kharvela of Kalinga belonged to which dynasty ?
(A) Chedi (B) Kadamba (C) Haryanka (D) Kalinga (Ans : A)
60. Where did Buddha reside during the last rainy season of his life?
(A) Shravasti (B) Vaishali (C) Kushinagar (D) Sarnath (Ans : C)
61. The town of Kalpi is situated on the bank of river?
(A) Ganga (B) Yamuna (C) Narmada (D) Krishna (Ans : B)
62. Ashokaram monastery was situated at
(A) Vaishali (B) Patliputra (C) Kausambi (D) Shravasti (Ans : B)
63. How many Tarangas are in Rajtarangini of Kalhana ?
(A) Eight (B) Nine (C) Ten (D) Eleven (Ans : A)
64. Who was the founder of Pala dynasty ?
(A) Dharmpala (B) Deopala (C) Gopala (D) Rampala (Ans : C)
65. The Seven Ratha Temple of Mahabalipuram was built by
(A) Mahendra Varman (B) Narsimhan Varman
(C) Parmeshwar Verman (D) Nandi Varman (Ans : B)

66. Sher Shah was buried at


(A) Kalinjar (B) Sasaram (C) Jaunpur (D) Patna (Ans : B)
67. Babar assumed the title of 'Pad shah' first at
(A) Farghana (B) Kabul (C) Delhi (D) Samarkand (Ans : B)
68. The famous diamond 'Kohinoor' was presented to Shahjahan by
(A) Aurangzeb (B) Murad (C) Mir Jumla (D) Abul Hasan Qutbshah (Ans : C)
69. Who among the following translated Ramayana into Persian language?
(A) Mulla Sheri (B) Abul Fazl (C) Faizi (D) Abdul Qadir Badayuni (Ans : D)
70. Who among the following composed poems with the pen-name 'Gulrukhi' ?
(A) Firoz Shah Tughlaq (B) Bahlol Lodi (C) Sikandar Lodi (D) Ibrahim Lodi (Ans : C)
71. Who of the following was not a member of Noorjahan's junta?
(A) Jahangir (B) Ghiyas Beg (C) Asaf Khan (D) Khurram (Ans : A)
72. Who was the 'Poet-laureate' of Shahjahan's reign?
(A) Kalim (B) Kashi (C) Qudsi (D) Munir (Ans : A)
73. In the battle of Wandhiwash (1760)
(A) French defeated British (B) British defeated Dutch
(C) British defeated French (D) Dutch defeated British (Ans : C)
74. When was Shivaji born and when did he assume the title of Chhatrapati ?
(A) 1626, 1675 (B) 1625, 1671 (C) 1627, 1661 (D) 1627, 1674 (Ans : D)
75. When was Peshwaship abolished?
(A) In 1858 (B) In 1818 (C) In 1861 (D) In 1802 (Ans : B)
76. By which Act the Board of Control came into existence?
(A) Regulating Act, 1773 (B) Act of Settlement, 1781
(C) Charter Act, 1813 (D) Pitt's India Act, 1784 (Ans : D)
77. Who was the author of the play 'Nil Darpan' ?
(A) Tara Nath Bandopadhyay (B) Tara Nath Ghosh
(C) Dinabandhu Mitra (D) Bankim Chandra Chatterjee (Ans : C)
78. Who termed the uprising of 1857 as the first was of independence?
(A) V. A. Smith (B) P. E. Roberts (C) V. D. Savarkar (D) All of the above (Ans : C)
79. Who emerged victorious in the first Anglo-Mysore War (1766- 69)?

(A) English (B) Haider Ali (C) Maratha (D) Nizam of Hyderabad (Ans : B)
80. The monopoly of the East India Company in India's trade was abolished in
(A) 1793 (B) 1803 (C) 1813 (D) 1833 (Ans : C)
81. Sindh was annexed by the British in
(A) 1843 (B) 1845 (C) 1849 (D) 1854 (Ans : A)
82. The Indian Famine Code, 1883 was prepared by
(A) Hunter Commission (B) Hartog Commission (C) Strachey Commission (D) Indigo
Commission (Ans : C)
83. Which one of the following centres of the uprising of 1857 was recaptured by the English?
(A) Jhansi (B) Meerut (C) Delhi (D) Kanpur (Ans : C)
84. Who among the following was government advocate in Kakori Conspiracy Case?
(A) Mohan Lal Saxena (B) Jagat Narain Mulla
(C) Krishna Bahadur (D) Prabhat Chandra (Ans : B)
85. Mahatma Gandhi delivered his first public speech in India at
(A) Bombay (B) Lucknow (C) Champaran (D) Varanasi (Ans : D)
86. Which of the following is not correctly matched?
(A) Moplah revolt Kerala (B) Kuka revolt Punjab
(C) Koli revolt Gujarat (D) Chuar revolt Madhya Pradesh (Ans : D)
87. In which of the following prisons Pt. Ram Prasad Bismal was hanged?
(A) Gonda (B) Faizabad (C) Gorakhpur (D) Varanasi (Ans : C)
88. Who among the following said 'Swaraj is our birth right' ?
(A) M. K. Gandhi (B) G. K. Gokhale (C) B. G. Tilak (D) Dada Bhai Naoroji (Ans : C)
89. Who amongst the following coined the word 'Satyagraha' ?
(A) Harilal Gandhi (B) Mahatma Gandhi (C) Ramdas Gandhi (D) Manilal Gandhi (Ans : B)
90. On which of the following rail-way stations of South Africa, Mahatma Gandhi was thrown out
of the train ?
(A) Johannesburg (B) Pietermaritzburg (C) Durban (D) Pretoria (Ans : B)
91. Who amongst the following headed the 1946 Cabinet Mission?
(A) Hugh Gaitskell (B) Sir John Simon
(C) Sir Pethic Lawrence (D) None of the above (Ans : C)
92. Who amongst the following was the first Chairman of the Gadar Party ?

(A) Lala Herdayal (B) Sohan Singh Bhakna (C) Keshar Singh (D) Pandit Kashi Ram (Ans : B)
93. Who among the following was the President of the Indian National Congress on 15th August,
1947 ?
(A) Rajendra Prasad (B) Jwaharlal Nehru (C) J. B. Kripalani (D) Sardar Patel (Ans : C)
94. Who amongst the following American was with Mahatma Gandhi during his 'Dandi March' ?
(A) H. N. Brailsford (B) Webb Miller (C) G. Slocomba (D) James Patterson (Ans : B)
95. Who amongst the following as the leader of the 1857 uprising at Allahabad?
(A) Nana Saheb (B) Azimullah (C) Tantia Tope (D) Maulvi Liyaqat All (Ans : D)
96. In which of the following sessions of Muslim League, M. A. Jinnah putforth his 14 point
proposal?
(A) 1927 (B) 1928 (C) 1929 (D) 1930 (Ans : C)
97. Who amongst the following presided over the All parties Muslim Conference held at Delhi on
31st December, 1928 ?
(A) Aga Khan (B) M. A. Jinnah (C) Faizli Hussain (D) Karim Jalal (Ans : A)
98. In which of the following sessions of Indian National Congress, Jawaharlal Nehru spoke of
socialism as the key to the solution of India's problems?
(A) Lahore (B) Lucknow (C) Allahabad (D) Ramgarh (Ans : A)
99. Who headed the Boundary Commission appointed in 1947 in the context of India's partition?
(A) Mountbatten (B) Radcliffe (C) James Bolt (D) Richardson (Ans : B)
100. Who was the editor of the revolutionary paper 'Bande Mataram' ?
(A) Shyamji Krishna Verma (B) Bhikaji Cama (C) V. D. Savarkar (D) C. D. Savarkar (Ans : B)
101. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Chang La Jammu and Kashmir (B) Rohtang Himachal Pradesh
(C) Bomdi La Arunachal Pradesh (D) Se La Uttarakhand (Ans : D)
102. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Kolkota-Hugli region Titagarh (B) Chhota Nagpur region Shivkashi
(C) Mumbai-Pune region Ambernath (D) Ahmedabad-Vadodara region Bharuch (Ans : B)
103. Which one of the following is the correct height of Kunchikal Waterfall ?
(A) 335 metre (B) 337 metre (C) 399 metre (D) 455 metre (Ans : D)
104. Which one of the following is called the 'mystery lake' ?
(A) Jor Pokhri Lake (B) Dodital Lake (C) Roopkund Lake (D) Red Hills Lake (Ans : C)

105. In which of the following census decades India registered the lowest percentage change in
population?
(A) 1971-81 (B) 1981-91 (C) 1991-2001 (D) 2001-11(Ans : D)
106. The South India temple of Lord Ranganatha (also known as Lord Venkatesha) is located on
(A) Biligiri Ranga hill (B) Thirumala hills (C) Nandi hills (D) Chamundi hills (Ans : B)
107. Kuttanad (or Kuttanadu) of Kerala is famous for
(A) A fresh water lake (B) The region with the lowest altitude in India
(C) A coral island (D) The western most point of India (Ans : B)
108. In which of the following decades the population growth rate in India was the highest?
(A) 1901-11 (B) 1961-71 (C) 2001-11 (D) 1981-91 (Ans : B)
109. Select the correct answer from the code given below in terms of the population (2011) of the
following urban centres in descending order
1. Meerut 2. Ghaziabad 3. Agra 4. Varanasi
Codes:
(A) 1, 3, 4, 2 (B) 2, 3, 4, 1 (C) 4, 2, 1, 3 (D) 3, 2, 1, 4 (Ans : B)
110. Which one of the following lies at the junction of Karnataka, Kerala and Tamil Nadu states?
(A) Anaimalai hills (B) Palrii hills (C) Nandi hills (D) Nilgiri hills (Ans : D)
111. In which of the following states, the percentage of total cropped area under irrigation (2011)
is the highest?
(A) Madhya Pradesh (B) Maharashtra (C) Uttar Pradesh (D) Haryana (Ans : D)
112. Which one of the following groups of states borders the state of Telangana ?
(A) Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Chhattisgarh
(B) Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh
(C) Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka, Jharkhand
(D) Chhattisgarh, Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh (Ans : A)
113. Which one of the following states does not lie along Patkori hills?
(A) Nagaland (B) Tripura (C) Manipur (D) Mizoram (Ans : B)
114. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Mormugao Goa (B) Paradeep Odisha
(C) Mangalure Karnataka (D) Mundra Andhra Pradesh (Ans : D)
115. Which of the following hills marks the confluence of the Eastern ghats and the Western
ghats?
(A) Anaimalai hills (B) Ashoubu hills (C) Biligiri ranga hills (D) Cardamom hills (Ans : C)

116. Select from the code given below the correct locational sequence of the following hills
proceeding from South to North
1. Satmala hills 2. Kaimur hills 3. Pir Panjal range 4. Naga hills
Codes:
(A) 2, 3, 1, 4 (B) 1, 2, 4, 3 (C) 1, 2, 3, 4 (D) 4, 3, 2, 1 (Ans : B)
117. Which of the following is a Ramsar site under Ramsar Convention?
(A) Godawari delta (B) Krishna delta (C) Sunderbans (D) Bhoj wetland (Ans : D)
118. The correct sequence of the following districts in terms of their Geographical area in
acending order
(A) Barabanki, Gautam Buddha Nagar, Mirzapur, Sondhadra
(B) Mirzapur, Sonbhadra, Barabanki, Gautam Buddh Nagar
(C) Gautam Buddha Nagar, Barabanki, Mirzapur, Sonbhadra
(D) Sonbhadra, Mirzapur, Gautam Buddha Nagar, Barabanki (Ans : C)
119. What is the correct sequence of the following rail tunnels by length in descending order?
(A) Pir Panjal, Karbude, Nathu-wadi, Berdewadi
(B) Karbude, Pir Panjal, Nathu-wadi, Berdewadi
(C) Berdewadi, Nathuwadi, Pir Panjal, Karbude
(D) Nathuwadi, Berdewadi, Karbude, Pir Panjal (Ans : A)
120. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Kaiga Karnataka (B) Rawat Bhata Rajasthan
(C) Muppandal Tamil Nadu (D) Ennore Meghalaya (Ans : D)
121. Sonbhadra district is touched by
(A) Boundaries of two states (B) Boundaries of three states
(C) Boundaries of four states (D) Boundaries of five states (Ans : C)
122. From the code given below select the correct sequence of -the following continents in terms
of their area in descending order
1. Europe 2. Australia 3. Africa 4. South America
Codes:
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 4, 1, 3, 2 (C) 2, 1, 4, 3 (D) 3, 4, 1, 2 (Ans : D)
123. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Radcliffe line India and Pakistan (B) Maginot line France and Germany
(C) Durand line Bangladesh and India (D) Hindenburg line Belgium and Germany (Ans : C)
124. Which one of the following scheduled tribes observe Deepawali as a sad day?
(A) Sahariya (B) Baga (C) Paharia (D) Tharu (Ans : D)

125. Who had suggested that shifting Earth on its axis is one of the factors, responsible for
climatic change?
(A) Robert Hooke (B) Milutin Milan Kolich
(C) George Simpson (D) T. C. Chamberlain (Ans : B)
126. Match List-I and List-II and select correct answer from the code given below
List-I
(a) Mount Kinabalu (b) Elburz (c) Aconcagua (d) Kilimanjaro
List-II
1. Argentina 2. Malaysia 3. Tanzania 4. Iran
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 3 2 1 4
(C) 2 4 3 1
(D) 2 4 1 3 (Ans : D)
127. Which one of the following is the largest in area ?
(A) New Zealand North Island (B) New Found land
(C) New Zealand South Island (D) Java (Ans : C)
128. Which one of the following seas is the deepest?
(A) South China Sea (B) Bering Sea (C) Mediterranean Sea (D) Japan Sea (Ans : A)
129. According to United Nations Statistics 2012, which one of the following has the largest
population?
(A) Marshall Island (B) Dominica (C) St. Kitts (D) Monaco (Ans : C)
130. Which one of the following is called the 'Sugar bowl' of the world?
(A) India (B) Hawaii Island (C) Cuba (D) Philippines (Ans : C)
131. Which one of the following continents has the largest number of countries?
(A) Africa (B) Europe (C) Asia (D) South America (Ans : A)
132. The glacial lake Itasca is the source of river
(A) Missouri (B) Mississippi (C) Rio Grande (D) Red river (Ans : B)
133. Which of the following states of U.S.A. grows Coffee?
(A) Florida (B) California (C) Hawaii (D) Arizona (Ans : C)
134. Which of the following lakes lies entirely in the U.S.A. ?
(A) Lake Michigan (B) Lake Huton (C) Lake Superior (D) Lake Erie (Ans : A)

135. Dasht-e-Lut is located in


(A) Iran (B) Libya (C) Kenya (D) Nigeria (Ans : A)
136. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Prairies North America (B) Pampas South America
(C) Steppes Europe (D) Veld Australia (Ans : D)
137. El-Nino develops in the
(A) Pacific ocean (B) Indian ocean (C) Mediterranean ocean (D) Atlantic ocean (Ans : A)
138. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Khartoum Nile (B) New York Hudson
(C) Berlin Spree (D) Sidney Seine (Ans : D)
139. Which one of the following is the deepest oceanic trench ?
(A) Tonga (B) Mariana (C) Puerto Rico (D) Izu-Bonin (Ans : B)
140. Which of the following is called the 'land of one thousand lakes' ?
(A) Finland (B) Sweden (C) Greenland (D) U.S.A. (Ans : A)
141. Which one of the following is known as the 'Sea of mountains'?
(A) Japan (B) British Columbia (C) West Coast of South America (D) South-East Asia (Ans : B)
142. How many times have Mumbai Indians been crowned as IPL champions?
(A) 1 (B) 2 (C) 4 (D) 3 (Ans : B)
143. Where was the epicentre of the Earthquake which hit Nepal on 25th April, 2015 ?
(A) Lamjung (B) Pokhara (C) Kathmandu (D) Rohtasgarh (Ans : A)
144. Which one of the following countries has arrived at an agreement in April 2015 to supply 110
fighter jets to Pakistan ?
(A) Russia (B) America (C) China (D) France (Ans : C)
145. According to United Nations 'World Happiness Report 2015' which is the country with the
highest level of happiness?
(A) Denmark (B) New Zealand (C) Iceland (D) Switzerland (Ans : D)
146. According to United Nations 'World Happiness Report 2015' what is the rank of India?
(A) 117 (B) 108(C) 111 (D) 98 (Ans : A)
147. Which one of the following is the first woman Judge of Sikkim High Court?
(A) Meenakshi Madan Rai (B) Shivani Rai (C) Rohani Rai (D) Mitali Rai (Ans : A)

148. Whom did Carolina Marin defeat in the women's singles final of Malaysian Open Badminton
Tournament 2015?
(A) Saina Nehwal (B) Wang Shixia (C) Li Xuerui (D) Luo Ying (Ans : C)
149. Abd Rabbuh Mansur Hadi, who has been in the news since January 2015 was the President
of
(A) Palestine (B) Qatar (C) Yemen (D) Libya (Ans : C)
150. 'Maglev' is
(A) a super computer (B) the fastest commercial train presently running in the world
(C) a Japanese spy satellite (D) a high speed car (Ans : B)

Madhya Pradesh P.S.C (Pre.) Exam Solved Paper


General Studies (Paper-I) Solved Paper
(Exam Held on 24-2-2013)
1. Nagarjun Sagar Dam is situated in which State of India ?
(A) Tamil Nadu (B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka (D) Orissa
Ans : (B)
2. The Himalayan Mountain Ranges are not a part of which of the following States ?
(A) Uttarakhand (B) Uttar Pradesh
(C) Sikkim (D) Himachal Pradesh
Ans : (B)
3. Which of the following is the general direction of flow of summer monsoon in India ?
(A) From South to North
(B) From South-West to South-East
(C) From South-East to South-West
(D) From South-West to North-East
Ans : (D)
4. What is the sex ratio of India as per the provisional data of census of India 2011 from the
following ?
(A) 935 (B) 940
(C) 945 (D) 950
Ans : (B)
5. Which one of the following is the first National Park of India ?
(A) Kanha National Park (B) Dudhwa National Park

(C) Rajaji National Park (D) Corbett National Park


Ans : (D)
6. Alaska is a part of which State from the following ?
(A) Greenland (B) United States of America
(C) Canada (D) Russia
Ans : (B)
7. In which of the following continents the Andes Mountain Range is located ?
(A) Australia (B) Europe
(C) South America (D) North America
Ans : (C)
8. The Equator does not pass through which of the following countries ?
(A) Kenya (B) Mexico
(C) Indonesia (D) Brazil
Ans : (B)
9. Which of the following cities is known as the 'City of Canals' ?
(A) Amsterdam (B) Rome
(C) Venice (D) Athens
Ans : (C)
10. Which one of the following Indian States does not share border with Bhutan ?
(A) Sikkim (B) Meghalaya
(C) Arunachal Pradesh (D) West Bengal
Ans : (B)
11. Which one among the following is incorrect statement about the Constituent Assembly ?
(A) It worked with the help of a large number of committees, the most important among them
being the Drafting Committee
(B) Minority communities like Christians, Anglo-Indians and Parsis were adequately represented
in the Assembly
(C) It was elected on the basis of universal adult franchise
(D) Its electoral process was based on the sixth schedule of the Act of 1935 which allowed for a
restricted franchise based on tax, property and educational qualification
Ans : (C)
12. The party system is the part of which larger system among the following ?
(A) social system (B) Economic system
(C) Political system (D) International system
Ans : (C)
13. Reserve Bank of India issues currency notes against which of the following ?

(A) Gold (B) Foreign security


(C) Government of India security (D) All of the above
Ans : (D)
14. The Consultative Committee of Members of Parliament for Railway Zones is constituted by
which of the following ?
(A) President of India (B) Ministry of Railways
(C) Ministry of Parliamentary Affairs (D) Ministry of Transport
Ans : (C)
15. Which one of the following is the period of 12th Five Year Plan ?
(A) 2007-2012 (B) 2012-2017
(C) 2010-2015 (D) 2006-2011
Ans : (B)
16. In India, National Income is computed by which of the following ?
(A) Planning Commission (B) Ministry of Finance
(C) Central Statistical Organisation (D) Reserve Bank of India
Ans : (C)
17. Who among the following is associated with 'White Revolution ?
(A) P. J. Kurien (B) Verghese Kurien
(C) M. S. Swaminathan (D) M. S. Raghunathan
Ans : (B)
18. Which of the following Banks is the Central Bank of India ?
(A) State Bank of India (B) Bank of India
(C) Union Bank of India (D) Reserve Bank of India
Ans : (D)
19. Who among the following was the Speaker of first Lok Sabha ?
(A) G. V. Mavalankar (B) K. M. Munshi
(C) G. B. Pant (D) Acharya Kriplani
Ans : (A)
20. Which of the following is not a public sector undertaking/enterprise ?
(A) N.T.P.C. (B) S.A.I.L.
(C) B.H.E.L. (D) T.I.S.C.O.
Ans : (D)
21. Where among the following is the biggest indoor stadium situated in M.P. ?
(A) Gwalior (B) Indore
(C) Bhopal (D) Jabalpur
Ans : (C)

22. Subrato Cup is associated with which of the following ?


(A) Football (B) Cricket
(C) Chess (D) Badminton
Ans : (A)
23. Which Olympic Swimmer amongst the following has won 18 Gold medals in his career ?
(A) Michel Phelps (U.S.A.) (B) Florent Manaudov (France)
(C) Cullen Jones (U.S.A.) (D) Ian Thorpe (Australia)
Ans : (A)
24. Mary Kom is a recipient of
(A) Bronze medal in 2012 Olympic (B) Arjun Award
(C) Padma Shree (D) All of the above
Ans : (D)
25. Who among the following is the Chairman of Madhya Pradesh Sports Council at present ?
(A) Kailash Vijay Vargiya (B) Shivraj Singh Chauhan
(C) Tukoji Rao Pawar (D) Vikram Varma
Ans : (C)
26. How many players play on the ground from one team in Kho-kho, Kabaddi, Volleyball and
Basketball respectively ?
(A) 7, 9, 5, 6 (B) 5, 6, 7, 9
(C) 9, 7, 6, 5 (D) 7, 5, 6, 9
Ans : (C)
27. Which of the following awards is given by the Madhya Pradesh government to a coach for his
dedication in sports ?
(A) Dronacharya award (B) Parashuram award
(C) Vishwamitra award (D) sandipani award
Ans : (C)
28. What is the name of the goal-keeper of Indian Hockey team/teams which won gold medals
in1956 and 1964 Olympic games ?
(A) Dhyanchand (B) Ajitpal Singh
(C) Roop Singh (D) Shankar Laxman
Ans : (D)
29. Which cricket-player among the following has been honoured by Board of Control for Cricket
in India giving him C. K. Naidu Lifetime Achievement Award ?
(A) Sunil Gavaskar (B) Anil Kumble
(C) Sachin Tendulkar (D) Saurav Ganguli
Ans : (A)

30. Who among the following won the World Billiard Championship, 2012 ?
(A) Mike Russel (B) Rupesh Shah
(C) Dhruva sitwala (D) Pankaj Advani
Ans : (D)
31. Who among the following was awarded the prestigious 'Kalidas samman' of Madhya Pradesh
Government in November 2012 ?
(A) Lata Mangeshkar (B) Amir Khan
(C) Anupam Kher (D) Pandit Ravishankar
Ans : (C)
32. Maximum Soybean is produced in which area of Madhya Pradesh among the following ?
(A) Malwa (B) Bundelkhand
(C) Baghelkhand (D) None of the above
Ans : (A)
33. The boundary of which district of M. P. among the following does not touch Uttar Pradesh ?
(A) Bhind (B) Satana
(C) Shivpuri (D) Sheopur
Ans : (D)
34. Which one of the following is the smallest district of M. P. (in population) ?
(A) Sheopur (B) Raisen
(C) Datia (D) Harda
Ans : (D)
35. Who among the following was the first Chief Minister of M.P. ?
(A) Ravishankar Shukla (B) Kailashnath Katju
(C) Pattabhi Sitarammaiya (D) None of the above
Ans : (A)
36. What is the number of Jyotirlings in M.P. out of twelve Jyotirlingas of India ?
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans : (B)
37. With whom among the following 'Mandu' is associated ?
(A) Jiwaji Rao (B) Rani Rupmati
(C) Allauddin Khan (D) Jhalkari Bai
Ans : (B)
38. Which one of the following tribes of M.P. is the biggest in population ?
(A) Saharia (B) Bheel

(C) Cole (D) Bharia


Ans : (B)
39. Where among the following famous place for sculpture 'Phadake Studio' is situated ?
(A) Gwalior (B) Rewa
(C) Dhar (D) Bhopal
Ans : (C)
40. Where is the All India Classical Dance Festival organised every year in M.P. ?
(A) Pachmarhi (B) Khajuraho
(C) Gwalior (D) Orachha
Ans : (B)
41. Sometimes back, Parliament of which country has given extension of six months to
Constitutional Assembly to frame new Constitution ?
(A) Bhutan (B) Nepal
(C) China (D) None of the above
Ans : (B)
42. By the end of which year, America has given a call to withdraw 33,000 soldiers from
Afghanistan ?
(A) 2012 (B) 2013
(C) 2014 (D) 2015
Ans : (A)
43. In November 2011, the Pakistan and China held a joint military exercise along which of the
following rivers ?
(A) Indus (B) Chenab
(C) Jhelum (D) None of the above
Ans : (C)
44. Which of the following countries boycotted the International Conference on Syria ?
(A) China (B) Russia
(C) U.S.A. (D) Both (A) and (B)
Ans : (D)
45. First lady, other than the queen of Britain who had addressed both houses of British Parliament
is(A) Indira Gandhi (B) Benazir Bhutto
(C) Sonia Gandhi (D) Aung San Suukyi
Ans : (D)
46. Sir Creek Dispute is in between which of the following two countries ?
(A) India-Pakistan (B) Afghanistan-Pakistan

(C) China-India (D) India-Bangladesh


Ans : (A)
47. Anna Hazare got what place in the list of 36 demonstrators released by TIME now ?
(A) First (B) Fifth
(C) Tenth (D) Fifteenth
Ans : (C)
48. Which one of the following is the 'National Voters Day' ?
(A) June 5 (B) November 1
(C) January 25 (D) March 8
Ans : (C)
49. Where was the Asian Shooting Championship, 2012 organised ?
(A) Kuala Lumpur (B) Colombo
(C) Azerbaijan (D) Doha
Ans : (D)
50. In which country is Malala being treated ?
(A) Pakistan (B) Britain
(C) America (D) Germany
Ans : (B)
51. In which district of M.P. is the Industry of Traction Alternators for diesel engines proposed in
the rail budget of 2012-13 ?
(A) Satna (B) Gwalior
(C) Vidisha (D) Bhopal
Ans : (C)
52. In which district of M.P. Mandideep Industrial Cluster is situated ?
(A) Vidisha (B) Bhopal
(C) Sehore (D) Raisen
Ans : (D)
53. In which district of M.P. is railway sleeper manufacturing factory situated ?
(A) Sehore (B) Bhopal
(C) Hoshangabad (D) Betul
Ans : (A)
54. Who was the first woman Chief Minister of Madhya Pradesh ?
(A) Vimla Sharma (B) Vijaya Raje Scindia
(C) Nirmala Yadav (D) Uma Bharti
Ans : (D)

55. Jaldeep Yojana was initially started by M.P. Government from which reservoir ?
(A) Indira Sagar (B) Gandhi Sagar
(C) Baan Sagar (D) Yeshwant Sagar
Ans : (A)
56. At present, who is the Speaker of Madhya Pradesh Assembly ?
(A) Ishwardas Rohani (B) Mukuhd Nevalkar
(C) Shreenivas Tewari (D) None of the above
Ans : (A)
57. Who was the Chief Minister of M.P. on 1-11-2000 at the time of division of State ?
(A) Arjun Singh (B) Digvijay Singh
(C) sundarlal Patwa (D) Virendra Kumarsaklecha
Ans : (B)
58. From where the Reliance Industries got the coal bed Methane reserve in M.P. ?
(A) Suhagpur (B) Guna
(C) Balaghat (D) Rewa
Ans : (A)
59. Where is Dushyant Kumar Manuscript Museum situated ?
(A) Bhopal (B) Jabalpur
(C) Ujjain (D) Balaghat
Ans : (A)
60. Who constructed the Sanchi Stupa ?
(A) Chandragupta (B) Gautarn Buddha
(C) Mahavira (D) Ashoka
Ans : (D)
61. Which of the following protocol may be used for accessing world wide web ?
(A) HTTP (B) SMTP
(C) SLIP (D) None of the above
Ans : (A)
62. Which of the following is a valid domain name extension ?
(A) .com (B) .gov
(C) .net (D) All of the above
Ans : (D)
63. URL stands for(A) Unique Resource Locator (B) Universal Resource Locator
(C) Uniform Resource Locator (D) United Resource Locator

Ans : (C)
64. e-Mail stands for(A) Electrical Mail (B) Electronic Mail
(C) Elastic Mail (D) None of the above
Ans : (B)
65. Which of the following is free e-mail service provider ?
(A) Hotmail (B) Rediffmail
(C) Yahoo (D) All of the above
Ans : (D)
66. HTML stands for(A) Hybrid Text Markup Language
(B) Hypertext Markup Language
(C) Higher Text Markup Language
(D) None of the above
Ans : (B)
67. A computer virus is(A) A computer program that can replicate itself
(B) A virus that affects health of human being
(C) Both of the above
(D) None of the above
Ans : (A)
68. A computer hacker is(A) a person who maintains computer security
(B) a person who violates computer security with malicious intention for personal gain
(C) a person responsible for safe computer operation
(D) a person who repairs computer
Ans : (B)
69. Video conferencing is(A) Conduct of video calls using telecom technology
(B) Conduct of telephone calls
(C) Conduct of video conference using a set of telescopic technology
(D) None of the above
Ans : (A)
70. Cyber crime is(A) Hacking (B) Stalking
(C) Denial of service attacks (D) All of the above
Ans : (D)

71. Which of the following musicians was selected in 2012 for "Life-time Achievement Grammy
Award" ?
(A) Pandit Girijashankar (B) Jakir Hussen
(C) A. R. Rehman (D) Pandit Ravishankar
Ans : (D)
72. M. P. Accountant General's Office is situated in which of the following cities ?
(A) Bhopal (B) Gwalior
(C) Jabalpur (D) Rewa
Ans : (B)
73. In which city is R.C.V.P. Noronha Administrative Academy situated ?
(A) Jabalpur (B) Mussoorie
(C) Mumbai (D) Bhopal
Ans : (D)
74. All offences punishable under the Protection of Civil Rights Act, 1955 are(A) Cognizable and non-bailable
(B) Cognizable and Try summarily
(C) Non-cognizable and bailable
(D) Non-cognizable and compoundable
Ans : (B)
75. An offence arising out of 'untouchability' would not made out where(A) the act of accused with regard to the enjoyment of benefit under a charitable trust created for
the benefit of any section of the general public
(B) the act of accused is with regard to the use of finery
(C) as accused is not being competent to commit an offence
(D) the accused and complainant victim belong to the same social group
Ans : (B)
76. The Protection of Civil Rights Act extends to(A) the whole of India
(B) the whole of India except the scheduled areas
(C) the whole of India except the State of Jammu & Kashmir
(D) the whole of India except the union territories of Goa, Daman and Diu
Ans : (A)
77. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act, 1989 came into
force on(A) July 1, 1989 (B) January 30, 1990
(C) July 30, 1989 (D) January 1, 1990
Ans : (B)

78. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act is a special
provision for the advancement of Scheduled Caste and Scheduled Tribes which is based on which
one of the following doctrines ?
(A) Doctrine of Severability
(B) Doctrine of Preferred Position
(C) Doctrine of Protective discrimination
(D) Doctrine of Harmonious Construction
Ans : (C)
79. Which of the following powers is not provided to specified Special Court under Scheduled
Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act ?
(A) Forfeiture of property of a convict of an offence
(B) To authorize a person for extra investigation other than police
(C) To remove a person from the area on whom there is a doubt of committing a crime
(D) Take measurement and photograph of a person on whom there is a doubt of committing a
crime
Ans : (B)
80. A Court of Session specified as Special Court to try the offences under the Scheduled Castes
and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act for the purpose of providing(A) Speedy trial (B) Time-bound trial
(C) Special protection to Victims (D) All of the above
Ans : (A)
81. Scientists of N.D.R.I., Karnal (Haryana) developed second clone of which one of the
following animals ?
(A) Sheep (B) Buffalo
(C) Cow (D) Goat
Ans : (B)
82. Which snake of the following is non-poisonous ?
(A) Cobra (B) Viper
(C) Coral-Snake (D) Python
Ans : (D)
83. In which year was the 'Project Tiger' launched to save Indian Tigers ?
(A) 1971 (B) 1973
(C) 1977 (D) 1991
Ans : (B)
84. Which of the following is measured by 'Anemometer' ?
(A) Velocity of water-flow (B) Depth of water
(C) Force of the wind (D) Intensity of light

Ans : (C)
85. Dengue is a fever caused and transmitted to other human by(A) Virus and female Aedes mosquito
(B) Bacteria and female Culex mosquito
(C) Fungus and female Aedes mosquito
(D) Protozoan and female Anopheles mosquito
Ans : (A)
86. Carbon monoxide poisoning affects mainly which one of the following ?
(A) Digestive activity (B) Liver functioning
(C) Kidney functioning (D) Oxygen carrying capacity of blood
Ans : (D)
87. 'Statics' is related to which one of the following ?
(A) State of motion (B) State of rest
(C) State of mind (D) Study of data
Ans : (B)
88. According to a new definition adopted by 'International Astronomical Union' in 2006, which of
the following is not a 'planet' ?
(A) Uranus (B) Neptune
(C) Pluto (D) Jupiter
Ans : (C)
89. 'World AIDS Day' is celebrated on which date ?
(A) January 12 (B) April 1
(C) May 1 (D) December 1
Ans : (D)
90. Which of the following is related with the field of electricity generation ?
(A) M.M.T.C. (B) M.T.N.L.
(C) N.C.L. (D) N.H.P.C.
Ans : (D)
91. Ajanta caves are connected with which of the following ?
(A) Ramayana (B) Mahabharata
(C) Jataka Stories (D) Panchtantra Stories
Ans : (C)
92. Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements1. During this period cotton was used for manufacturing textiles in India.
2. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not
dominate the scene.

Which of the statements given above is/are correct ?


(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)
93. 'Tripitaka' is associated with which of the following ?
(A) Jains (B) Buddhists
(C) Sikhs (D) Hindus
Ans : (B)
94. 'Rajatarangini' written by Kalhan is associated with which of the following ?
(A) Chandragupta's reign (B) Anthology of lyrics
(C) History of Kashmir (D) Reign of Krishna Deva Raya
Ans : (C)
95. Who among the following was the advocate at the famous 'I.N.A. trials' ?
(A) Subhash Chandra Bose (B) C. Rajagopalachari
(C) Asaf Ali (D) Bhulabhai Desai
Ans : (D)
96. Who amongst the following attended all the three Round Table Conferences ?
(A) Vallabhbhai Patel (B) Madan Mohan Malviya
(C) B. R. Ambedkar (D) None of the above
Ans : (C)
97. Who among the following organised the society of revolutionaries, 'Abhinav Bharat' ?
(A) Jatindra Nath Mukherjee (B) Madan Lal Dhingra
(C) Vinayak Damodar Savarkar (D) Lala Hardayal
Ans : (C)
98. Who among the following has been first person who delivered his speech in Hindi in U.N.O. ?
(A) Swami Vivekananda (B) Lal Bahadur Shastri
(C) Atal Bihari Bajpayee (D) None of the above
Ans : (C)
99. 'Amir Khusro' was associated with whose reign among the following ?
(A) Allauddin Khilzi (B) Muhammad-bin Tughlaq
(C) Ibrahim Lodi (D) Firoz Shah
Ans : (A)
l00. Mohenjo Daro is situated which of the following ?
(A) Gujarat State of India (B) Punjab State of India
(C) Sindh Province in Pakis (D) Afghanistan
Ans : (C)

Uttar Pradesh Public Service Commission Review Officer/


Assistant Review Officer Exam General Studies Solved
Paper(Exam Held on April 26, 2015)
1. Stockholm Water Prize, 2015 winner Rajendra Singh is associated with which NGO?
(a) Bandhan (b) Tarun Bharat Sangh (c) Save Water (d) Boond (Ans : b)
2. The Seventh Asian Ministerial Conference, on Disaster Risk Reduction to be held in 2016 will
be hosted by
(a) Pakistan (b) Thailand (c) Myanmar (d) India (Ans : d)
3. The First Counter-Terrorism Conference, 2015, organised by India Foundation in association
with Sardar Patel University of Police, Security and Criminal Justice, was held in
(a) Jaipur (b) Jodhpur (c) Udaipur (d) Rawatbhata (Ans : a)
4. 40% of 50% of 2/5 of 2000 will be
(a) 400 (b) 360 (c) 200 (d) 160 (Ans : d)
5. The greatest fraction among 9/13, 17/26, 28/39 and 33/52 is
(a) 9/13 (b) 17/26 (c) 28/39 (d) 33/52 (Ans : c)
6. Which one of the following sets is different from others?
(a) 3, 11, 13, 17 (b) 7, 14, 18, 37 (c) 3, 5, 41, 47 (d) 3, 7, 17, 71 (Ans : b)
7. A prime number between 10 and 50 remains unchanged if its digits are reversed. Then the
square of such a number is
(a) 121 (b) 484 (c) 1089 (d) 1936 (Ans : a)
8. The missing letter in the letter arrangement ARENIJM? is
(a) V (b) H (c) G (d) F (Ans : d)
9. In the word MATHEMATICS, if M is replaced by P, A by D, T by W and soon, then in the
new arrangement of the letters, the letter of the 9th place is
(a) K (b) L (c) F (d) W (Ans : b)
10. The number at the question mark (?) in the box
5

36

36

is
(a) 40 (b) 32 (c) 36 (d) 42 (Ans : b)
11. The sum of the natural numbers which are divisors of 100, is
(a) 116 (b) 117 (c) 216 (d) 217 (Ans : d)
12. Interchanging + and and also the numbers 2 and 5, find the value of 8 + 4 5 2 3
(a) 2 (b) 4 (c) 6 (d) 8 (Ans : c)
13. Ram walks 4 km North-West and then 3 km South-West. How far is he from his starting
point?
(a) 12 km (b) 7 km (c) 6 km (d) 5 km (Ans : d)
14. The next term in the sequence XBZ, VDY, TFX, RHW, ? is
(a) PLT (b) PJV (c) PJT (d) PLV (Ans : b)
15. By changing one letter at a time, in how many minimum steps, the work LOCK can be
changed to BANK? Each change should result in a meaningful word.
(a) 6 (b) 5 (c) 4 (d) 3 (Ans : d)
16. If in a rectangular field, the length is increased by 50% and breadth by 20%, its area will
become
(a) 5/9 times (b) 5/3 times (c) 9/5 times (d) 3 times (Ans : c)
17. If looking at a mirror the time in a clock appears to be 30 minutes past 9, then the actual time
is
(a) 2 : 30 (b) 4 : 30 (c) 6 : 30 (d) 6 : 10 (Ans : a)
18. What is the missing number in the following box?
5

17

21

16

10

(a) 10 (b) 12 (c) 15 (d) 16 (Ans : c)


19. If the average of 5, 10, 15 and X is 20, what is the value of X?
(a) 20 (b) 25 (c) 45 (d) 50 (Ans : d)
20. Which one amongst the following States has declared house sparrow as its State bird?
(a) Haryana (b) Punjab (c) Delhi (d) Rajasthan (Ans : c)
21. Famous personality Yusuf Ali Kechery, who passed away, was a famous
(a) Telugu poet (b) Urdu poet (c) Malayalam poet (d) Marathi poet (Ans : c)

22. The book Indian Parliamentary Diplomacy-Speakers Perspective has been written by
(a) Meira Kumar (b) Sumitra Mahajan (c) BS Shekhawat (d) Somnath Chatterjee (Ans : a)
23. Famous personality Lia van Leer has passed away recently. She was
(a) the pioneer of Italian cinema (b) the pioneer of Israeli cinema
(c) the pioneer of American cinema (d) a photographer (Ans : b)
24. Who has written the book Shree Ramayana Mahanveshanam?
(a) PK Verma (b) Vinod Mehta (c) Shashi Tharoor (d) M. Veerappa Moily (Ans : d)
25. What is a Solar Impulse 2?
(a) Solar-powered mobile phone (b) Solar-powered missile
(c) Solar-powered submarine (d) Solar-powered plane (Ans : d)
26. Which State has launched Bhagyashree scheme for. girl child?
(a) Delhi (b) Punjab (c) Maharashtra (d) Haryana (Ans : c)
27. Jan Rath is a name given
(a) for expanding rural communication in Uttar Pradesh
(b) for boosting transportation facilities in the country
(c) by Indian government to initiate bus service between India and Bangladesh
(d) to low-cost AC bus service started by Uttar Pradesh government (Ans : d)
28. Which of the following statements is incorrect for 2013?
(a) The birthrate (per 1000 population) in Uttar Pradesh was less than the birthrate in India.
(b) The birthrate (per 1000 population) Uttar Pradesh was more than the birthrate in India.
(c) The birthrate in Uttar Pradesh was more than 25.
(d) The birthrate in Uttar Pradesh was less than 30. (Ans : a)
29. Uttar Pradesh government has recently decided to celebrate 2015-16 as
(a) Yuva Year (b) Mahila Suraksha Year (c) Kisan Year (d) Environmental Conservation Year (Ans
: c)
30. In the Census of 2011, the highest literacy rate was in which district of Uttar Pradesh?
(a) Ghaziabad (b) Mahoba (c) Kanpur (d) Varanasi (Ans : c)
31. The largest share of revenue of Uttar Pradesh government comes from
(a) registration fees (b) trade tax (c) land revenue (d) share of Union excise duty (Ans : b)
32. In Uttar Pradesh, the Knowledge Park is being set-up at
(a) Varanasi (b) Noida (c) Lucknow (d) Greater Noida (Ans : d)
33. The logo of Make in India programme is

(a) Lion (b) Elephant (c) Panther (d) Kangaroo (Ans : a)


34. Which one of the following groups of compounds is called accessory dietary factor?
(a) Fats (b) Hormones (c) Proteins (d) Vitamins (Ans : d)
35. Which one of the following is biodegradable?
(a) Plastic (b) Polythene (c) Mercury (d) Rubber (Ans : d)
36. Which one of the following gases is responsible for decrement in ozone layer?
(a) Nitrous oxide (b) Chlorofluorocarbon (c) Carbon dioxide (d) Carbon monoxide (Ans : b)
37. The gas used for inflating the tyres of aeroplanes, is
(a) hydrogen (b) helium (c) nitrogen (d) neon (Ans : c)
38. An essential constituent of diet, is
(a) starch (b) glucose (c) carbohydrate (d) cellulose (Ans : c)
39. Red ink is prepared from
(a) phenol (b) aniline (c) Congo red (d) eosin (Ans : d)
40. The compound associated with Bhopal Gas Tragedy was
(a) methyl alcohol (b) phosphazene (c) methyl isocyanate (d) methylamine (Ans : c)
41. The chemical used as fixer in the photography is
(a) sodium thiosulphate (b) borax (c) sodium tetrathionate (d) ammonium molybdate (Ans : a)
42. Percentagewise which gas is the most abundant in the atmosphere?
(a) Nitrogen (b) Oxygen (c) Hydrogen (d) Carbon dioxide (Ans : a)
43. Which one of the following proteins is present in human hair and nails?
(a) Oxytocin (b) Keratin (c) Vasopressin (d) Trypsin (Ans : b)
44. Which one of the following salts should not be used as dining table salt?
(a) Iodised salt (b) Sea salt (c) Rock salt (d) Processed common salt (Ans : c)
45. Natural camphor is obtained from
(a) high altitude rocks of Himalayan mountains (b) foams of Angle Falls in Venezuela
(c) a tree native to China and Japan (d) sediments of tides of sea near Andaman (Ans : c)
46. Cow milk is yellowish white-in colour due to the presence of
(a) casein (b) lactose (c) carotene together with casein (d) butyric acid together with lactose
(Ans : a)
47. Consider the following statements

Assertion (A) During sleep, bright light is undesirable.


Reason (R) In bright light, production of melatonin in the body is considerably increased.
Select your answer using the codes given below:
(a) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true but (R) is false.
(d) (A) is false but (R) is true. (Ans : b)
48. Who among the following was given the title of Shah Buland Iqbal by Shahjahan?
(a) Dara Shikoh (b) Shuja (c) Aurangzeb (d) Murad (Ans : a)
49. Who were the Nayanars?
(a) Vaishnavites (b) Shaivites (c) Shaktas (d) Sun worshippers (Ans : b)
50. Saptaparni Cave is situated in
(a) Sanchi (b) Nalanda (c) Rajgriha (d) Pavapuri (Ans : c)
51. Dwarasamudra was the capital of which dynastic power?
(a) Ganga (b) Kakatiya (c) Hoysala (d) Kadamba (Ans : c)
52. Gopatha Brahmana is associated with
(a) Yajurveda (b) Samveda (c) Atharvaveda (d) Rigveda (Ans : c)
53. Originally, the Mahabharata was known as
(a) Brihatkatha (b) Brahmanas (c) Brihatsamhita (d) Jayasamhita (Ans : d)
54. From which inscription it is known that Skandagupta defeated Hunas?
(a) Bhitari pillar inscription (b) Allahabad pillar inscription
(c) Mandsaur inscription (d) Udayagiri inscription (Ans : a)
55. Vallabhi University was situated in
(a) Bihar (b) Uttar Pradesh (c) Bengal (d) Gujarat (Ans : d)
56. Which of the following works were authored by Harsha?
1. Priyadarshika 2. Nagananda 3. Harshacharita 4. Ratanavali
Select your answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 4 (c) 1, 2 and 3 (d) 2 and 3 (Ans : b)
57. The largest and the most evolved rock-cut Chaitya hall of the Hinayana phase is situated at
(a) Pitalkhora (b) Junnar (c) Karle (d) Bedsa (Ans : c)
58. In whose Viceroyalty, the Rowlatt Act was passed?
(a) Lord Hardinge II (b) Lord Reading (c) Lord Chelmsford (d) Lord Minto II (Ans : c)

59. The Indian Independence Act, 1947 came into force on


(a) July 4, 1947 (b) July 10, 1947 (c) July 18, 1947 (d) August 17, 1947 (Ans : c)
60. Boycott of British goods was adopted as a national policy in
(a) 1899 (b) 1901 (c) 1903 (d) 1905 (Ans : d)
61. The strategy of Divide and Rule was adopted by
(a) Lord Curzon (b) Lord Minto (c) Lord Dalhousie (d) Lord Wellesley (Ans : a)
62. The headquarters of the Ghadar Party was in
(a) San Francisco (b) New York (c) Madras (d) Calcutta (Ans : a)
63. Who among the following was not an outstanding leader of Militant Nationalism?
(a) Gopal Krishna Gokhale (b) Bipin Chandra Pal (c) Lokmanya Tilak (d) Lala Lajpat Rai
(Ans : a)
64. Who among the following is known by the title of The Grand Old Man?
(a) Khan Abdul Ghaffar Khan (b) WC Bannerjee (c) Dadabhai Naoroji (d) Motilal Nehru (Ans : c)
65. Who among the following was the President of tile Indian Constituent Assembly?
(a) Dr. Rajendra Prasad (b) Pt. Jawaharlal Nehru (c) Sardar Patel (d) Dr. BR Ambedkar (Ans : a)
66. When was newly adopted tricolour flag of freedom first hoisted?
(a) December 31, 1928 (b) December 31, 1929 (c) December 31, 1930 (d) December 31, 1931
(Ans : b)
67. In which State, the Bhoodan Movement was first started?
(a) Andhra Pradesh (b) Karnataka (c) Tamil Nadu (d) Uttar Pradesh (Ans : a)
68. The Right of Equality is granted by five Articles in the Indian Constitution. These are
(a) Articles 13-17 (b) Articles 14-18 (c) Articles 15-19 (d) Articles 16-20 (Ans : b)
69. The framers of the Constitution of India borrowed the concept of Fundamental Right from
the
(a) Constitution of USA (b) Constitution of Ireland (c) Constitution of Canada (d) Constitution of
USSR (Ans : a)
70. The Sarkaria Commission was set-up for reviewing the relations between the
(a) Prime Minister and President (b) Legislature and Executive
(c) Executive and Judiciary (d) Centre and States (Ans : d)
71. In which Part of the Constitution of India, relations between the Union and States have been
mentioned?

(a) Part X (b) Part XI (c) Part XIV (d) Part XV (Ans : b)
72. If the President and the Vice-President of India both have resigned, who will act as the
President?
(a) Speaker of the Lok Sabha (b) Prime Minister
(c) Home Minister (d) Chief Justice of the Supreme Court (Ans : d)
73. Which of the following Directive Principles of State Policy was added to the Constitution at a
later date?
(a) organisation of village panchayats (b) prohibition of cow slaughter
(c) free legal aid (d) uniform civil code (Ans : c)
74. Judicial Activism in India is related to
(a) committed judiciary (b) public interest petition
(c) judicial review (d) judicial independence (Ans : b)
75. In the Union Budget of 2015-16, which one of the following pension schemes has been
reintroduced?
(a) Ram Manohar Lohia Pension Yojana (b) Pradhan Mantri Pension Yojana
(c) Atal Pension Yojana (d) Nirantar Pension Yojana (Ans : c)
76. In the Union Budget of 2015-16, the FDI limit of equity in case of insurance companies has
been raised to
(a) 49% (b) 76% (c) 81 % (d) 99% (Ans : a)
77. What is Shadow Banking?
(a) Outsourcing of banking work by a bank
(b) Financial transactions and other activities of non-banking financial intermediary
(c) Domestic banks foreign operations
(d) Foreign bank operating in another country for banking and other activities (Ans : b)
78. Which among the following are multinational corporations working in India?
1. Hindustan Lever Limited 2. Samsung Corporation
3. Guest Keen and Williams Pharam 4. LG
Select your answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2 and 4 (c) 2, 3 and 4 (d) 1 and 3 (Ans : a)
79. The density of population in India
(a) has continuously increased (b) is approximately constant
(c) has mildly declined (d) has first increased and then declined since 1991 (Ans : a)
80. Which one of the following decades in Indian Planning deserves to be called The Decade of
Jobless Growth?
(a) 1971-1980 (b) 1991-2000 (c) 2001-2010 (d) 2005-2015 (Ans : b)

81. The folk dance of Meghalaya is


(a) Nati (b) Loho (c) Bamboo dance (d) Khantum (Ans : b)
82. Who was awarded Dadasaheb Phalke Award for the year 2014?
(a) Guizar (b) Shashi Kapoor (c) Pran (d) Lata Mangeshkar (Ans : b)
83. Uttar Pradesh Council of Agricultural Research is located at
(a) Meerut (b) Bulandshahar (c) Lucknow (d) Gorakhpur (Ans : c)
84. Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants is located at
(a) Chitrakut (b) Saharanpur (c) Kanpur (d) Lucknow (Ans : d)
85. Potato Research Institute in Uttar Pradesh is located in the district
(a) Farrukhabad (b) Meerut (c) Kanpur (d) Allahabad (Ans : b)
86. Which one of the following is the most productive soil in India?
(a) Red soil (b) Black soil (c) Alluvial soil (d) Calcareous soil (Ans : c)
87. Generally Orobanche weed is found in
(a) tobacco field (b) gram field (c) rice field (d) wheat field (Ans : a)
88. The highest protein content is found in the grain of
(a) black gram (b) pigeon pea (c) field pea (d) soyabean (Ans : d)
89. Which one of the following is not included in the working capital of a farm?
(a) Seed (b) Fertilizer (c) Irrigation water (d) Land revenue (Ans : c)
90. The proper seed rate for transplanting of Basmati rice is
(a) 45-50 kg/ha (b) 20-30 kg/ha (c) 15-20 kg/ha (d) 5-10 kg/ha (Ans : b)
91. Devaluation of Mudra
(a) increases the imports and exports of a country
(b) decreases the imports and exports of a country
(c) increases the exports and decreases the imports of a country
(d) increases the imports and decreases the exports of a country (Ans : c)
92. Which one of the following NBFCs has been granted license by the RBI to open commercial
bank by March 31, 2015?
(a) Reliance Capital (b) Bajaj Capital (c) IDFC (d) IFCI (Ans : c)
93. Long-term fiscal policy was announced by which Finance Minister of India?
(a) VP Singh (b) P. Chidambaram (c) Dr. Manmohan Singh (d) Yashwant Sinha (Ans : a)

94. Which one of the following is a Direct tax?


(B) Sales tax (b) Excise duty (c) Customs duty (d) Wealth tax (Ans : d)
95. The RBI does not transact the business of which State government?
(a) Nagaland (b) Jammu and Kashmir (c) Punjab (d) Assam (Ans : b)
96. Income tax in India was introduced by
(a) Sir Charles Wood (b) Lord MacHale (c) James Wilson (d) William Jones (Ans : c)
97. What is the maximum limit of gratuity payable under the Payment of Gratuity Act, 1972?
(a) Rs. 3 lakh (b) Rs. 7.50 lakh (c) Rs. 10 lakh (d) Rs. 10.50 lakh (Ans : c)
98. A PAN has initially a five-alphabet series like AFZPK 7190 K. Here P stands for
(a) individual (b) firm (c) Hindu undivided family (d) association of persons (Ans : a)
99. In 2011, micro-finance institutions were installed on the recommendation of
(a) Malegam Committee (b) Goiporia Committee (c) Rangarajan Committee (d) Banking Reforms
Committee (Ans : a)
100. Which one of the following is true for Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana?
Accident Insurance Life Insurance (a) Rs.100000 Rs. 30000
(b) Rs.30000 Rs. 100000
(c) Rs.30000 Rs. 10000
(d) Rs.130000 Rs. 100000 (Ans : a)
101. In India, the effective literacy rates are calculated from
(a) total population (b) child population (c) adult population (d) population above 7 years of age
(Ans : d)
102. Which of the following is an act that disturbs the ecological balance?
(a) Lumbering (b) Social forestry (c) Vanamahotsav (d) Afforestation (Ans : a)
103. Humus is an example of
(a) soil structure (b) crystalloids (c) organic colloids (d) None of the above (Ans : c)
104. Xeric condition refers to
(a) low temperature (b) low humidity (c) high evaporation (d) extreme temperature (Ans : b)
105. Ecology is the study of relationship between
(a) organism and environment (b) man and forest (c) soil and water (d) husband and wife (Ans : a)
106. Soil erosion can be prevented by
(a) heavy rains (b) deforestation (c) afforestation (d) overgrazing (Ans : c)

107. The boundary of Lucknow district does not touch the boundary of which of the following
districts?
(a) Ballia (b) Unnao (c) Hardoi (d) Barabankl (Ans : a)
108. Which of the following factors is most effective in the increase of agricultural production in
Uttar Pradesh?
(a) Increasing use of the high quality seeds (b) Development of agro-service centres
(c) Agro-credit facility (d) Kisan Credit Card Scheme (Ans : a)
109. As per the Census of 2011, what is the percentage of urban population in the total population
of India?
(a) 31.8 % (b) 30.8 % (c) 32.2% (d) 31.2% (Ans : d)
110. Uttar Pradesh government has decided to have Metro Rail in various cities. Which of the
following cities does not find place in the list?
(a) Kanpur (b) Allahabad (c) Agra (d) Varanasi (Ans : b)
111. Which State is the largest producer of coal in India?
(a) West Bengal (b) Odisha (c) Andhra Pradesh (d) Madhya Pradesh (Ans : b)
112. The second largest continent in the world (in terms of area) is
(a) Asia (b) South America (c) North America (d) Africa (Ans : d)
113. In which State, the Aravalli ranges are located?
(a) Rajasthan (b) Himachal Pradesh (c) Odisha (d) Andhra Pradesh (Ans : a)
114. Which river forms its delta in Odisha?
(a) Godavari (b) Mahanadi (c) Narmada (d) Tapti (Ans : b)
115. Betwa river joins the
(a) Ganga (b) Yamuna (c) Brahamaputra (d) Sane (Ans : b)
116. In which of the following continents, the tropical deciduous forests are most extensive?
(a) Africa (b) Asia (c) Australia (d) South America (Ans : b)
117. Mexico is the largest producer of
(a) gold (b) copper (c) zinc (d) silver (Ans : d)
118. Which of the following cities is located on Lake Superior?
(a) Chicago (b) Buffalo (c) Detroit (d) Duluth (Ans : d)
119. Hajira-Bijapur-jagdishpur (HBJ) Gas Pipeline been constructed by which of the following
authorities?

(a) Gas Authority of India Limited (b) Oil India Limited


(c) Indian Oil Company (d) Hindustan Petroleum Corporation Limited (Ans : a)
120. Which of the following States is not known for the production of cardamom?
(a) Kerala (b) Karnataka (c) Tamil Nadu (d) Odisha (Ans : d)
121. How many States in India are coastal?
(a) 7 (b) 8 (c) 9 (d)10 (Ans : c)
122. Sargasso Sea is characterised by
(a) very cold water (b) very warm water (c) highly saline water (d) typical marine vegetation (Ans
: d)
123. Which of the following lakes is a world heritage site?
(a) Red Lagoon of Bolivia (b) Boiling Lake of Dominica
(c) Five Flower Lake of China (d) Plitvice Lake of Croatia (Ans : d)
124. Which one of the following States of India is the largest producer of coconut?
(a) Kerala (b) Karnataka (c) Tamil Nadu (d) Andhra Pradesh (Ans : b)
125. Mithi river of Mumbai originates from which of the following lakes?
(a) Tulsi Lake (b) Vihar Lake (c) Powai Lake (d) None of these (Ans : b)
126. The historic statue of Mahatma Gandhi has been unveiled at which countrys Parliament
Square?
(a) Japan (b) The USA (c) Britain (d) France (Ans : c)
127. Which university has topped in Times World Reputation Rankings 2015?
(a) Cambridge University (b) Oxford University
(c) Harward University (d) Stanford University (Ans : c)
128. NAINA is a new city to be set-up around which of the following airports?
(a) Indira Gandhi International Airport (New Delhi) (b) Rajeev Gandhi International Airport
(Hyderabad)
(c) Navi Mumbai International Airport (Mumbai) (d) None of the above (Ans : c)
129. According to the latest Supreme Court judgement on Armed Forces Tribunal (AFT), which of
the following is true?
(a) High Courts cannot entertain writ petitions against verdict of AFT.
(b) High Courts can entertain writ. petitions against verdict of AFT.
(c) High Courts can entertain writ petitions against verdict of AFT concerning officials below the
rank of Major only.
(d) None of the above (Ans : a)

130. North Central Zone Cultural Centre (NCZCC) would organise Chaite and Kajri centres in
which city?
(a) Mirzapur (b) Bhojpur (c) Mathura (d) Varanasi (Ans : d)
131. The book Lucknow Boy was written by
(a) Kuldeep Nayar (b) Muzaffar Ali (c) Vinod Mehta (d) Noorul Hasan (Ans : c)
132. Which of the following National Parks has started to use drone or unmanned aerial vehicle
for wildlife management?
(a) Bandipur Tiger Reserve (b) Corbett Tiger Reserve
(c) Ranthambore Tigre Reserve (d) Periyar Tiger Reserve (Ans : b)
133. Who amongst the following has been appointed as Editor-in-Chief of the Guardian
newspaper?
(a) Cheryl Cole (b) Katharine Viner (c) Joya Vincent (d) Samantha Rice (Ans : b)
134. Mithivirdi nuclear power plant will be set-up in collaboration with which of the following
countries?
(a) The USA (b) Canada (c) Russia (d) France (Ans : a)
135. According-to the latest report, what is the rank of India in steel production in the world?
(a) 4th (b) 3rd (c) 2nd (d) 1st (Ans : b)
136. Agenda-21 is related to which field?
(a) Sustainable development (b) Nuclear disarmament
(c) Patent protection (d) Agricultural subsidies (Ans : a)
137. Mission Indradhanush of the Union government is related to
(a) pulse production (b) immunisation of children against seven vaccine-preventable diseases
(c) skill development (d) tourism promotion (Ans : b)
138. Prestigious Tyler Prize is given in the field-of
(a) drama (b) women rights (c) child rights (d) environmental protection (Ans : d)
139. According to recent judgement of the Supreme Court, Section-66A of IT Act is a violation
of
(a) Article-20 (b) Article-19 (1) (c) Article-14 (d) Article-25 (Ans : b)
140. How many of the recently approved 17 mega food parks for food processing have been
allotted to State agencies?
(a) 7 (b) 10 (c) 11 (d) 13 (Ans : a)