Sie sind auf Seite 1von 69

1

Copyright 2015 Science Olympiad Foundation. Printed with the permission of Science Olympiad Foundation. No part

of this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying,
recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the
possessor the ebook copyright.
All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as
the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of IMO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.


Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana.
Phone : 0124 - 4951200
Web: mtg.in Email: info@mtg.in
Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit

www.mtg.in for buying books online.

CLASS 12

Contents
4th IMO 2010
5th IMO 2011
6th IMO 2012 - SET A
6th IMO 2012 - SET B
7th IMO 2013 - SET A
7th IMO 2013 - SET B
8th IMO 2014 - SET A
8th IMO 2014 - SET B

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 1

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 2

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 3

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 4

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 5

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

CLASS 6

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 7

National
Science
Olympiad

International
Mathematics
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

Science IQ
Challenge

Math IQ
Challenge

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 8

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 9

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 10

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 11

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 12

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

Class

1 to 10

JEE (Main & Advanced) | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FOUNDATION COURSE
For Classes 7, 8, 9 & 10
Class 7

Class 8

Class 9

Class 10

Class 9
4th

Year 2010

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

4th IMO - 2010

SECTION I : LOGICAL REASONING


1.

Aratruns20mtowardsEastandturnstoright,runs10mandturnstoright,runs9mandagain
turnstoleft,runs5mandturnstoleft,runs12mandfinallyturnstoleftandruns6m.Nowwhich
direction is the rat facing?
(A) East

2.

(C) North

(D) South

Choose the odd numeral pair/group in the given question :


(A) 28

3.

(B) West

(B) 327

(C) 432

(D) 5125

Thegivenquestioncontainsfourproblemfiguresmarked1,2,3and4.Selectafigurefromamongst
the options which will continue the same series as given in the Problem figures.
ProblemFigures

?
1

(A)

4.

(B)

(C)

(D)

What comes next in the given pattern ?


10, 19, 40, 77, 158, ___
?__
(A) 311

5.

(B) 307

(C) 301

(D) 299

Count the number of cubes in the given figure.


(A) 23
(B) 24
(C) 25
(D) Noneofthese

6.

Twopositionsofadicearegiven.When2isatthetop,whichofthefollowing
numbers could be at the bottom ?

7.

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(B) 55

(C) 66

(D) 121

20friendsmeetatamarriagereceptionoftheircommonfriend.Everyoneof20friendsshookhands
with each other only once. Find the number of handshakes.
(A) 400

9.

(ii)

If 7 * 1 = 64 3 * 9 = 144. What is the value of 5 * 6 ?


(A) 22

8.

(i)

(B) 380

(C) 40

(D) 190

Which of the given options will come next in the given series ?
ZUA, XOC,VIE, TCG, ____
?___
(A) RAI

4th IMO | LevelI | Class9

(B) SAG

(C) RAG
2

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) RWI

4th IMO - 2010

10. The given question consists of two sets of figures. Figures 1, 2, 3 and 4 constitute the Problem
set.Thereisadefiniterelationshipbetweenfigures1and2.Establishasimilarrelationshipbetween
figures 3 and 4 by choosing figure 4 from the alternatives.
ProblemSet

?
1

(A)

(B)

(C)

(D)

11. OneeveningbeforesunsettwofriendsSumitandMohitweretalkingtoeachotherfacetoface.If
Mohit's shadow was exactly to his right side, which direction was Sumit facing?
(A) North

(B) South

(C) West

(D) Noneofthese

12. Sarthakremembersthathisbrother'sbirthdayisafter15th butbefore18th ofFebruarywhereashis


sister Kashishremembers thather brother'sbirthday isafter 16th but before19th ofFebruary. On
which day in February is Sarthak's brother's birthday?
(A) 16th

(B) 17th

(C) 18th

(D) 19th

13. Outofthefourfigures(A),(B),(C)and(D),threearesimilarinacertainway.However,onefigure
is not like the other three. Choose the figure which is different from the rest.

(A)

(B)

(C)

(D)

14. Find the missing character in the given question.


(A) 18

(B) 24

(C) 36

(D) 48

7 9 2127
4 2 3618
9 4 54 ?

15. Inthegivennumbersequence,howmanysuchevennumbersaretherewhichareexactlydivisible
by its immediate preceding number but not exactly divisible by its immediate following number?
3 8 4 1 5 7 2 8 3 4 8 9 3 9 4 2 1 5 8 2
(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

16. If 'a' means 'plus', 'b' means 'minus', 'c' means 'multiplied by' and 'd' means 'divided by' then
18 c 14 a 6 b 16 d 4 = ?
(A) 63

(B) 254

(C) 288

(D) 1208

17. The numbers in the given figures are arranged according to a particular rule. Select the correct
answer which is to be written at the place of sign of interrogation for third figure.
(A) 31

(B) 23

25

18

16 81

26

25
64 64

144

(C) 24
36

(D) 25

49

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

36

4th IMO | LevelI | Class9

4th IMO - 2010

18. How many squares doesthe following figure contain?

(A) 27

(B) 19

(C) 30

(D) Noneofthese

19. How many pairs of letters are there in the word 'LANGUISH' which have as many letters between
them in the word as in the alphabet?
(A) Nil

(B) One

(C) Three

(D) Four

20. A bus starts from city X. The number of women in the bus is half of the number of men. In
cityY,10menleavethebusandfivewomenenter.Now,numberofmenandwomenisequal.How
many passengers entered the bus in the beginning?
(A) 15

(B) 30

(C) 36

(D) 45

SECTION II : MATHEMATICAL REASONING


21. The number (3 -

3) is a/an ____ .

3)(3 +

(A) Rationalnumber

(B) Naturalnumber

(C) Realnumber

(D) Allofthese

22. Which of the following polynomials has (x + 1) as a factor?


I. x3 + x2 + x + 1
II. x4 + x3 + x2 + x + 1
III. x4 + 3x3 + 3x2 + x + 1
IV. x3 + x2 (2 + 2 )x + 2
(A) OnlyI
(B) OnlyIII
(C) II and IV
(D) I and II
23. Two distinct lines _____ .
(A) Alwaysintersect

(B) Alwayseitherintersectorareparallel

(C) Alwayshavetwocommonpoints

(D) Noneofthese

24. In the given figure, value of x is ____ .


C
30 x

(A) 45

45

34
B

(B) 34

(C) 64

(D) 109

25. Which of the following statements is correct ?


(A) Atrianglehastworightangles.
(B) Alltheanglesofatrianglearemorethan60.
(C) Anexteriorangleofatriangleisalwaysgreaterthantheoppositeinteriorangles.
(D) Alltheanglesofatrianglearelessthan60.
26. A point is defined as _____ .
(A) Thatwhichhasnolengthnobreadthnoheight.
(C) Dimensionless,butrepresentedbydotonly.
4th IMO | LevelI | Class9

(B) Smallpartofalinewithnolength.
(D) Undefinedtermandrepresentedbyadot.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

4th IMO - 2010

27. On plottingthe points O (0, 0), A (3,0), B(3, 4), C(0, 4)and joining OA, AB, BC and CO, which of
the following figure isobtained ?
(A) Square

(B) Rectangle

(C) Trapezium

(D) Rhombus

28. Astudentisgiventhreesticksoflengths12cm,6cmand4cmrespectively.Heisaskedtomake
a triangle and then find the area of the triangle formed by the 3 sticks ?
(A) 36cm2

(B) 12cm2

(C) 24cm2

(D) Providingareanotpossible

29. If lines l || m and a : b = 3 : 2, Q = 90 and b + c = 100, then find P from given figure.
A

Q
b

(A) 26

(B) 32

(C) 12

(D) 62

30. Which of the following is a factor of (x + y)3 (x3 + y3) ?


(A) x2 +y2 +2xy

(B) x2 +y2 xy

(C) xy2

(D) 3xy

31. Through how many maximum number of quadrants can a straight line pass ?
(A) 2

(B) 3

(C) 1

(D) 4

32. What must be subtracted from 4x4 2x3 6x2 + x 5, so that the result is exactly divisible by
2x2 + x 1 ?
(A) 5

(B) 12

(C) 4

(D) 6

33. In the given figure, AB || DE, then measure of ACD is _____ .


A

B
l

40
C

(A) 43

34. If

7- 1
7+ 1

43

(B) 40

7 + 1
7 - 1

(A) a=0,b=

3
2

(C) 83

(D) 97

= a + b 7, then find the values of a and b.


(B) a =

-3
,b=1
2

(C) a = 0, b =

-2
3

(D) a=4,b=2

35. If a + b + c = 9 and a2 + b2 + c2 = 35, then find the value of a3 + b3 + c3 3abc.


(A) 52

(B) 108

(C) 216

(D) 182

36. If ordinate of a point is zero, then this point always lies ____ .
(A) Onthexaxis

(C) IntheIIIrd quadrant

(B) Ontheyaxis

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) IntheIVth quadrant


4th IMO | LevelI | Class9

4th IMO - 2010

37. ABCD is a given field whose sides are indicated. If DAB = 90, then area of the field is ___.
D

28m C
15m

9m
A
2

40m

(A) 180m

(C) 306m2

(B) 126m

(D) 300m2

38. Points in which abscissa and ordinate have different signs will lie in ____ .
(A) Ist andIIIrd quadrants (B) IIIrd andIVth quadrants (C) IInd andIIIrd quadrants (D) IInd andIVth quadrants
39. ABCisanisoscelestrianglewithAB=AC.AltitudesaredrawntothesidesABandACfromvertices
B and C. One altitude CF is found to be 4 cm and BC = 5 cm. Find EC, where BE is altitude to
side AC.
(A) 4cm

(B) 5cm

(C) 3cm

(D) Noneofthese

40. In given figure, if AB || CD || EF, PQ || RS, RQD = 25 and CQP = 60, then QRS is equal
to ____ .
S
R B

A
C Q

25

60
E

(A) 85

(B) 135

(C) 145

(D) 110

SECTION III : EVERYDAY MATHEMATICS


41. The M.P.ofacamerais
(A) 25%profit

3
9
of theC.P.andS.P. is
ofM.P.Findthepercentage ofprofit orloss.
2
10
(B) 35%profit

(C) 33.33%loss

(D) Noneofthese

42. Pcandoajobin10days,Qcandothesamejobin12daysandRcandothesamejobin15days.
In how many days they will finish the work together?
(A) 2

(B) 4

(C) 6

(D) 12

43. Armaan goes 10 km distance with average speed of 6 km/hr while the rest 20 km he travels with
an average speed of 15 km/hr. What is the average speed ofArmaan during the whole journey?
(A) 10km/hr

(B) 12km/hr

(C) 13km/hr

(D) 14.5km/hr

44. A father is three timesas old ashis son.Aftertwelve years, hisage will betwice that ofhis son.
Find theirpresent ages.
(A) 10,30

(B) 12,36

(C) 6,36

(D) 124,24

45. 250 men took a dip in a water tank at a time, which is 80 m 50 m. What is the rise in the water
level if the average displacement of 1 man is 4 m3?
(A) 22cm
4th IMO | LevelI | Class9

(B) 25cm

(C) 18cm

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 30cm

4th IMO - 2010

46. RahulwenttopurchaseaNokiamobilehandset.Theshopkeepertoldhimtopay20%taxifheasked
forthebill.Rahulmanagestogetthediscountof5%ontheactualsalepriceofthemobileandhe
paidtheshopkeeper`3325withouttax.Besideshemanagestoavoidtopay20%taxonthealready
discounted price. What is the amount of discount that he has got ?
(A) `750

(B) `375

(C) `875

(D) `525

47. ABCisatriangle.D,EandFarethemidpointsofthesidesBC,CAandABrespectively.Theratio
of the area of D ABC and D DEF is _____
(A) 4:1

(B) 5:1

(C) 3:1

(D) Can'tbedetermined

48. Pand Q cando apieceof work in12days, Q and R in 15 days, R and P in20 days. Inhowmany
days can R alone do it?
(A) 60

(B) 50

(C) 25

(D) 24

49. A tent is in the form of right circular cone 10.5 m high, the diameter of the base being 13 m. If
8 men are in the tent, find the average number of cubic metres of air space per man.
3
m3
(A) 32
28

9
(C) 36
m3
13

(B) 59.75m3

3 3
(D) 58
m
32

50. If the annual increase in the population be 20% and the present population be 10,000. What will
be the population after 3 years ?
(A) 16,000

(B) 17,280

(C) 14,400

(D) 1,728

SPACEFORROUGHWORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

4th IMO | LevelI | Class9

Class 9
5th

Year 2011

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5th IMO - 2011

Section I : Logical Reasoning


1.



Study the following information and answer the question given below it.
A blacksmith has five iron articles A, B, C, D and E, each having a different weight.
(i) A weighs twice as much as B.
(ii) B weighs four and a half times as much as C.
(iii) C weighs half as much as D.
(iv) D weighs half as much as E.
(v) E weighs less than A but more than C.

Which of the following is the lightest?


(A) A
(B) B

(C) C

(D) D

2. Choose the odd numeral pair/group.


(B)

1 1

2 8

(C)

1
1


3 12

(D) 24 6

(A) 9 3

3.

Select a figure from amongst the options which will continue the same series as established by
the five Problem Figures.

(A)

4.

Out of four figures marked (A), (B), (C) and (D) three are similar in a certain manner. However one

(B)

(C)

(D)

figure is not like the other three. Choose the figure which is different from the rest.
(B)

(C)

(D)

(A)

5.

In the matrix there are eight designs and one space is left blank as shown by a question mark.
Which answer figures will replace the question mark?

(A)

6.

The bank balance of Puran is more than that of Sushma but less than the bank balance of Singh.

(B)

(C)

(D)

If the bank balance of Puran, Sushma and Singh be x, y and z respectively then which of the

following is correct?
(A) x < y < z

7.

Find the number of triangles in the given figure.

(A) 18

(B) 20

(C) 24

(D) None of these

(B) y < x < z

(C) z < x < y

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) x < z < y

5th IMO - 2011


8.

Which number will replace the question mark?

10

(A) 8

6 14
8

6 14
8

6?
4

18

14

22

(B) 4

11

15

(C) 10

(D) 6

9. There are three pillars X, Y and Z of different heights. Three spiders A, B and C start to climb on
these pillars simultaneously. In one chance A climbs on X 5 cm but slips down 1 cm. B climbs
on Y 6 cm but slips down 3 cm. C climbs on Z 7 cm but slips down 2 cm. If each requires 50
chances to reach the top of the pillar, what is the height of the shortest pillar?

(A) 144 cm

(B) 152 cm

(C) 153 cm

(D) 141 cm

10. Group the given figures into three classes using each figure only once.

(A) 3, 4, 9; 5, 7, 8; 1, 2, 6

(B) 1, 5, 6; 2, 4, 8; 3, 7, 9

(C) 4, 6, 8; 3, 5, 7; 1, 2, 9

(D) 1, 2, 7; 3, 5, 9; 4, 6, 8

11. If 324 150 = 54, 251 402 = 48 and 523 345 = 120, then 651 345 = ?

(A) 120
(B) 85
(C) 144
(D) 60
12. Find the figure which contains the Fig. (X) as its embedded part.

Fig. (X)

(A)

(B)

(C)

(D)

13. In the number 5904627813 first and sixth digits are interchanged; and similarly the positions of
second and seventh digits and so on are interchanged. Which of the following will be the 4 th digit

from the right after the new arrangement?


(A) 1
(B) 9

(C) 4

(D) 0

14. In the given matrix the values of A, B and C respectively are ____.

(A) A = 13, B = 11, C = 9

(B) A = 13, B = 9, C = 11

(C) A = 9, B = 11, C = 13

(D) A = 9, B = 13, C = 11

9 A 12
B 10 7
8 C 11

15. Two cars start from opposite places on a main road, 150 km apart. First car runs for 25 km and
takes a right turn and then runs 15 km. It then turns left and runs for another 25 km and then
takes the direction to reach the main road. In the mean time, due to a minor break down the other
car has run only 35 km along the main road. What would be the distance between the two cars at
this point?

(A) 65 km

(B) 75 km

(C) 80 km

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 85 km

5th IMO - 2011

16. Neelam, who is Rohit's daughter, says to Indu, "Your mother Reeta is the younger sister of my

father, who is the third child of Sohanji." How is Sohanji related to Indu?
(A) Maternal uncle
(B) Father
(C) Grandfather
(D) Father-in-law

17. If Moon is called Star, Star is Sun, Sun is Earth, Earth is Jupiter, Jupiter is Mars and Mars is

Mercury, where does man live?


(A) Mars
(B) Jupiter

(C) Earth

(D) Sun

18. In the given figure, square represents doctors, triangle represents ladies and circle represents
surgeons. Which letter represents the ladies who are both doctors and surgeons?
P
S T
Q

(A) U

R
U

(B) T

(C) S

(D) P

19. In the given question, which number will replace the question mark?
4
5 0 6
7

(A) 0

8
7 1 6
4

(B) 2

0
11 ? 2
2

(C) 11

(D) 12

20. If the positions of the third and tenth letters of the word DOCUMENTATION are interchanged, and
likewise the positions of the fourth and seventh letters, the second and sixth letters, are also
interchanged, then which of the following will be eleventh letter from the right end?

(A) C

(B) I

(C) T

(D) U

Section II : Mathematical reasoning


21. If x < 1, then which of the following expressions holds?

(A) x < x2 < x3

(B) x < x3 < x2

(C) x2 < x3 < x

(D) x3 < x < x2

22. If the perimeter of a rectangular garden plot is 80 metres, which of the following could be the
length of one of its sides?

I. 30 metres

II.

40 metres

(A) I only

(B) II only

III. 50 metres
(C) III only

(D) I and II

23. In the adjoining figure, circles with centres at L, M and N each have a radius of 2 units and are
placed as shown here. If PQRS is the smallest rectangle that will enclose the 3 circles, what is
the area of PQRS?

R
L

(A) 8 sq.units

(B) 12 sq.units

N
Q

(C) 16 sq.units

(D) 32 sq.units

24. If 3x + 2y = 17 and x and y are positive integers, then y could be which of the following?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 5

5th IMO - 2011


25. In the given figure l 1 || l 2. Which of the following must be true?

(A) f = b

(B) b = c

(C) c = e

(D) d = f

26. In the adjoining figure, point P the intersection of lines l 1 and l 2 has coordinates (a, b) as shown
here. Which of the following could be the ordered pair (a, b)?
Y
l1

P (a,b)

(A) 5,

5

2

l2

5
(B) 1,

(D) 2 , 1
3 3

(C) (0, 4)

27. In the given figure, three equilateral triangles have a common vertex then x + y + z =

(A) 90

(B) 120

(C) 150

28. If a right triangle has sides of length 1 and

(D) 180

2, which of the following could be the length of the

remaining side?

I.

(A) I only

II.

III.

(B) II only

(C) III only

(D) I and III only

29. The expression (a + b + c)2 + (a + b c)2 + (a b + c)2 + (b + c a)2 equals ____.


(A) 4(ab + ac + bc)

(B) 2(a2 + b2 + c 2 + ab + bc + ac)

(C) 4(a2 + b2 + c 2)

(D) (a2 + b2 + c 2)

30. A die is rolled 10,500 times. The frequency of each outcome is shown in the table. What is the
empirical probability of the outcomes of multiples of 3?
Outcome
Frequency

(A)

1153

3500

(B)

1675

1153

3459

1725

1642

1768

(C)

1873

1153

10500

1817

(D)

3459
105000

31. In D's ABC and PQR, AB = PQ, BC = QR are extended to X and Y respectively and ABX = PQY.
Under which congruency criterion, the triangles are congruent ?

(A) SSS

(B) SAA

(C) SSA

(D) SAS

(C) 7/11

(D) 7/13

1/ 6
32. Find the value of 117649 .
1771561

(A) 3/11

(B) 13/7

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5th IMO - 2011

33. ABCD is a trapezium, in which AB || DC, AD ^ AB and E & F are points on AD & BC respectively.
BD is joined. If EFC = 110, ABD = 60, BDC = x and DCF = y, then values of x and y are
____.

(A) 60, 70

(B) 50, 80

(C) 90, 40

(D) 30, 100

34. Fill in the blank :


If a straight line meets two other straight lines so as to make the sum of the two interior angles
on one side of the transversal less than two right angles, then the other straight lines extended

infinitely, will meet ____ the transversal.


(A) On that side of
(B) On another side of

(C) On

(D) Can't be determined

35. Which of the following options in Column I with reasons in Column II is correct with respect to
the following question :

How many linear equations in x and y can be satisfied by x = 1 and y = 3?

Column I Column II



(A)
(B)
(C)
(D)

Only one
Exactly two
Infinitely many
Exactly three

(i)
(ii)
(iii)
(iv)

as only x = 1, y = 3 is given.
one for x = 1, second for y = 3.
one for x = 1, second for y = 3 and third for x + y = 3.
as point (1, 3) lies on graph and through one point infinite lines can pass, so
we get infinite graphs or infinite equations.

36. If the product of two surds is a rational number, then each one of them is called the _____ of the

other _____.
(A) Negative

(B) Rationalising factor

(C) Conjugate surd

(D) Binomial surd

37. If one leg of an isosceles right-angled triangle is increased by 6 cm and the other leg is increased
by 4 cm, then change in area of the triangles is 24 sq cm. Find the length of the leg of the original

triangle.
5
cm
(A)
12

(B)

12
cm
5

(C)

1
cm
5

(D)

1
cm
12

38. Remainder when a 2 + b 2 + 2(ab + bc + ca) is divided by (a + b + 2c) is _______.



(A) a + b
(B) ab
(C) a b
(D) 0
39. The value of

l+m

xl

xm

(A) x

m+n

xm
xn

n+l

xn
xl

= ______.

(B) 1

(C) 1

(D) 0

40. All the three quadrilaterals ADEC, ABIH and BCGF are squares and ABC = 90. If the area of
ADEC = x 2 and area of AHIB = y 2(x 2 > y 2), then find the area of BCGF?
D
E

H A
I

(A) x2 + y2

(B) 2y2

(C) 2x2

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) x2 y2

5th IMO - 2011

Section III : Everyday Mathematics


41. A class starts at 10 a.m. and lasts till 1.27 p.m. Four periods are held during this interval. After every
period, 5 minutes are given free to the students. The exact duration of each period is ____.

(A) 42 minutes

(B) 48 minutes

(C) 51 minutes

(D) 53 minutes

42. In Arun's opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother does not agree
with Arun and he thinks that Arun's weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother's
view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all of them are correct in their estimations,
what is the average of different probable weights of Arun?

(A) 67 kg

(B) 68 kg

(C) 69 kg

(D) None of these

43. A man walked diagonally across a square plot. Approximately, what was the percent saved by not
walking along the edges?

(A) 20

(B) 24

(C) 30

(D) 33

44. A man purchases two clocks A and B at a total cost of ` 650. He sells A at 20% profit and B at a
loss of 25% and gets the same selling price for both the clocks. What are the purchasing prices
of A and B respectively?

(A) ` 225, ` 425

(B) ` 250, ` 400

(C) ` 275, ` 375

(D) ` 300, ` 350

45. Eight people are planning to share equally the cost of a rental car. If one person withdraws from
the arrangement and the others share equally the entire rental of the car, then the share of each
of the remaining persons is increased by ____ of the original share.

(A) 1/9

(B) 1/8

(C) 1/7

(D) 7/8

46. A student was asked to divide a number by 6 and add 12 to the quotient. He, however, first added
12 to the number and then divided it by 6, getting 112 as the answer. The correct answer should
have been ____.

(A) 122

(B) 118

(C) 114

(D) 124

47. Reema bought x pens at ` 2.60 each and y greeting cards at 80 paise each. If the pens cost
` 12 more than the cards, the equation involving x and y is _____.

(A) 13x 4y = 6

(B) 13x 4y = 60

(C) 260x 8y = 100

(D) 260x 8y = 12

48. To make a marriage tent, poles are planted along the perimeter of a square field at a distance of
5 metres from each other and the total number of poles used is 20. What is the area (in sq. metres)
of the square field?

(A) 500

49. Hussain's weight is 1


weight?

(A) 90 kg

(B) 400

(C) 900

(D) None of these

1
times the weight of Rahim. Their total weight is 90 kg. What is Hussain's
4
(B) 50 kg

(C) 40 kg

(D) 20 kg

50. In a class, the number of boys is more than the number of girls by 12% of the total strength. The
ratio of boys to girls is _____.

(A) 15 : 11

(B) 11 : 14

(C) 14 : 11

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(B) 8 : 11

Class 9
6th

SET A
Year 2012

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6th IMO - SET A


Section I : Logical Reasoning

1. In the following question, the symbols @, , $ and % are used with the following meanings as
illustrated below :

'A $ B' means 'A is not smaller than B';

'A @ B' means 'A is neither smaller than nor equal to B';

'A B' means 'A is neither smaller than nor greater than B';

'A % B' means 'A is neither greater than nor equal to B'.

Now in the following question, assuming the given statements to be true, find which of the
three conclusions, I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer
accordingly.

Statements : K P, P @ Q, Q $ R

Conclusions : I K @ R
II. R % P
III. Q % K

(A) Only I and II are true
(B) Only II and III are true

(C) Only III is true
(D) All I, II and III are true
2.

Select a figure from amongst the options which will continue the same series as established by
the five Problem Figures P, Q, R, S and T.

C
S
+

(A)

3.

Study the following information carefully and answer the question given below.
P, Q, R, S, T, V and W are seven passengers and I, II, III are three different vehicles. There are
atleast two passengers in each vehicle I, II and III and one of them is a lady. There are two
engineers, two doctors and three teachers among them. R is lady doctor and she does not travel
with the pair of sisters P and V. Q, a male engineer travels with only W, a teacher in vehicle I. S
is a male doctor. Two persons belong to same profession do not travel in the same vehicle. P is
not an engineer and travels in vehicle II.
How many lady members are there amongst them?

(A) Three

4.

Inspector Jatin travelled from his police station for 400 metres. He then turned left and travelled
500 metres straight after which he turned left again and travelled for 400 metres straight. He then
turned right and walked for another 600 metres straight. How far is he from the Police station?

(A) 1.0 km

(B)

(B) Four

(B) 1.1 km

(C)

+
S

(C) Three or Four

(C) 1.4 km

(D)

(D) Data inadequate

(D) 1.8 km

5. Read the following information carefully and answer the question given below it.

(i) There is a group of six persons A, B, C, D, E and F in a family. They are Psychologist, Manager,
Lawyer, Jeweller, Doctor and Engineer.

(ii) The doctor is the grandfather of F who is a Psychologist.

(iii) The Manager D is married to A.

(iv) C, the Jeweller, is married to the Lawyer.

(v) B is the mother of F and E.

(vi) There are two married couples in the family.

How is A related to E?
(A) Brother
(B) Uncle

(C) Father

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Grandfather

6th IMO - SET A


6.

Vijay is fifteenth from the front in a column of boys. There were thrice as many behind him as
there were in front. How many boys are there between Vijay and the seventh boy from the end of

the column?
(A) 33

7.

Which of the options will come next in the series?

(A) QUR

8.

If the code of SENSITIVE is QHLVGWGYC then what will be the code of M ICROSOFT?
(A) KGAPMQMDT
(B) QKETQUQHV
(C) KLAUMVMIR
(D) LKBTNUNHS

9.

RUST = 9-6-8-7 and BOARD = 25-12-26-9-23, how will you code BEAT?
(A) 25-23-24-7
(B) 25-21-26-7
(C) 25-22-25-7

(B) 34

(C) 35

(D) Data inadequate

JAZ, LEX, NIV, POT, __


?_
(C) RUR

(B) RUS

(D) RSR

(D) 25-22-26-7

10. If 12% people in a village are suffering from cancer and 13% from blood pressure, which of the
following diagram best represents the sick population of the village ?
(A)

(B)

(C)

(D)

11. Look at the symbol-letter-number sequence given below.


2 P J @ 8 $ L B 1 V # Q 6 d G W 9 K C D 3 5 F R 7 A Y 4

Thre e of the following four are similar in relation to their positions in the above sequence and

hence form a group. Which one does not belong to that group?
(A) Q K 5
(B) L 6 D
(C) P L d

(D) 1 G

12. A child went 90 m in the East to look for his father, then he turned right and went 20 m. After this
he turned right and after going 30 m, he reached to his uncle's house. His father was not there.
From there he went 100 m to his North and met his father in the shop. How far did he meet his

father from the starting point?


(A) 80 m
(B) 100 m

(C) 140 m

13. Match the given net with the correct picture.

(A)

(B)

(D) 260 m

(C)

(D)

14. Find out which of the options completes the figure matrix?
(A)

(B)

(C)


(D)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6th IMO - SET A

15. A goldsmith has five gold rings, each having a different weight :

Statement 1 : Ring D is weighing twice as much as ring E.

Statement 2 : Ring E is weighing four times as much as ring F.

Statement 3 : Ring F is weighing half as much as ring G.

Statement 4 : Ring G is weighing half as much as ring H.

Statement 5 : Ring H is weighing less than ring D but more than ring F.

Which of the following represents the descending order of weights of the rings ?
(A) D, E, G, H, F
(B) E, G, H, D, F
(C) D, E, F, G, H
(D) Data inadequate

16. In the following question from amongst the options, select the one which satisfies the same
conditions of placement of the dot as in Fig. (X).


(A)

(B)

(C)

(D)

17. In the given question, which number will replace the question mark?
5
3
6
7
4
4
5
5
8
572

492

(A) 115

(B) 130

?
9

(C) 135

(D) 140

18. Select a figure from amongst the options, which when placed in the blank space of fig. (X) would
complete the pattern.



19.



(A)

(B)

(C)

(D)

Find the number of quadrilaterals in the given figure.


(A) 10
(B) 6

(C) 9
(D) None of these

20. Rita drives to the north of her place of stay at A and after travelling 25 km, finds that she has
driven in the wrong direction. She then turns to her right and travels 2 km, and then she again
turns to the right and drives straight another 25 km. How much distance has she now to cover to
go back to the starting point ?

(A) 25 km

(B) 2 km

(C) 4 km

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 40 km

6th IMO - SET A


Section II : Mathematical reasoning

21. The expression 2x3 + ax 2 + bx + 3, where a and b are constants, has a factor of x 1 and leaves
a remainder of 15 when divided by x + 2. Find the value of a and b respectively.

(A) 3, 8

(B) 3, 8

(C) 3, 8

(D) 3, 8

22. If 'l', 'b' and 'h' of a cuboid are increased, decreased and increased by 1%, 3% and 2% respectively,



then the volume of the cuboid ______.


(A) Increases
(B) Decreases
(C) Increases or decreases depending on original dimensions
(D) Can't be calculated with given data

23. A box of chocolates contain 5 chocolates with hard centres and 4 with soft centres.

Amit takes a chocolate, selected at random, from the box and eats it.

Ajay then takes a chocolate, selected at random, from the box.

Find the probability that Amit and Ajay both choose a chocolate with a hard centre.
(B) 4
(C) 3
(D) 5
(A) 5
9
18
18
9

24. In given figure, ABCD and ABEF are two cyclic quadrilaterals. If BCD = 110, then BEF = ?
(A) 55

(B) 70

(C) 90

(D) 110

D
F

110

(a 2 b2 )3 + (b2 c 2 )3 + (c 2 a 2 )3
25. The value of 3
=?
(a b )3 + (b c )3 + (c a )3

(A) 3(a + b)(b + c)(c + a)

(B) 3(a b)(b c)(c a)

(C) (a b)(b c)(c a)

(D) 1

26. How many planes can be made to pass through three distinct points?

(A) One if they are collinear
(B) Infinite if they are collinear

(C) Only one if they are non collinear
(D) Both (B) and (C)
27. The line BE is a diameter of the given circle. If BAC = 33 and
EBC = 57. Then CAE =

(A) 57

(B) 33

(C) 48

(D) 90

28. The term containing the highest power of x in the polynomial f(x) is 2x4. Two of the roots of
the equation f(x) = 0 are 1 and 2. Given that x 2 3x + 1 is a quadratic factor of f(x), find the

remainder when f(x) is divided by 2x 1.


1
(B) 2
(A) 1
8

(C) 0

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 1/3

6th IMO - SET A

29. The sum of a number and its reciprocal is thrice the difference of the number and its reciprocal.
The number is _________.

(A) 2

1
(B)

2

(C) 3

x 3
32
30. Solve for x : 2
= (1/ 2) x .
x
8
4
1
1
(B) 1

(A) 2
5
5

31. 2.6 0.82 = _________ .


182
(A)

99

(C) 3

180
(B)
999

(C)

1
5

175
99

(D) Both (A) and (B)

(D) 1

3
5

184
999

(D)

32. The base of an isosceles triangle is 4 cm and its area is 16 cm2. If one of the two equal sides of

the triangle is k cm, the approximate value of k 1.24 is ___________.


(A) 9 cm
(B) 7 cm
(C) 10 cm

(D) 8 cm

33. ABCD is a rectangle. If ABP and BCQ are equilateral triangles, PBQ = ____.

(A) 65

(B) 75

(C) 60

(D) 90

B
Q
P

34. A certain distance is covered at a certain speed (s1). If half of this distance is covered in double
the time at speed (s2). Find the ratio of the two speeds.

Also, if s1 is 60 km/hr, find s2.


(A) 1 : 16, 3.75 km/hr

(B) 4 : 1, 15 km/hr

(C) 2 : 1, 30 km/hr

(D) 2 : 8, 240 km/hr

35. If product of abscissa and ordinate of a point is positive, then the point lies in

(A) I quadrant

(B) III quadrant

(C) IV quadrant

(D) Both (A) and (B)

36. The two circles have radii x and 3x. A point is chosen, at random, inside
the larger circle. Find, in its simplest fractional form, the probability

that this point is in the shaded area.


(A) 7/8

(B) 8/9

(C) 1/9

(D) 1/8

37. Find the missing value.


(A) 6

(13)3 + 73
(13)2 + 72 ?

= 20

(B) 20

(C) 91

3x


(D) 19

number of students who took part in the survey.

at

Physics

em
th

Mathematics obtained 25 more votes than Chemistry. Calculate the

Ma

subject. The pie chart represents the number of votes for each subject.

ics

38. The students in a college were asked to vote for their favourite

120

45
105

(A) 250

(B) 500

(C) 450

(D) 600

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Ge

Chemistry

og

ra

ph

6th IMO - SET A

39. A cuboidal metal block of dimensions 20 cm 16 cm 12 cm weighs 6 kg. Find the weight of

block of the same metal of size 10 cm 8 cm 8 cm.


(A) 3 kg
(B) 8 kg
(C) 7 kg

(D) 1 kg

40. What percentage of a day is six hours and 45 minutes?


(A) 7.218%

(B) 8.3%

(C) 28.125%

(D) None of these

Section III : Everyday Mathematics


41. The population of a town was 160000 three years ago. If it had increased by 3%, 2.5% and 5%
in the last three years, find its present population.

(A) 167366

(B) 177466

(C) 177366

(D) 177365

42. The taxi charges in a city comprise of a fixed charge, together with the charge of the distance
covered. For a journey of 16 km, the charges paid are Rs. 156 and for a journey of 24 km, the
charge paid are Rs. 204. What will a person have to pay for travelling a distance of 30 km?

(A) Rs. 236

(B) Rs. 240

(C) Rs. 248

(D) Rs. 252

43. Savita has Rs. 27 in the form of fifty paise and twenty-five paise coins. She has twice as many
twenty-five paise coins as she has 50 paise coins. How many coins of each kind does she
have?

(A) 27, 54

(B) 30, 60

(C) 25, 50

(D) 40, 80

44. A trader purchases 70 kg of tea at Rs. 15 per kg and 30 kg of tea at Rs. 18.50 per kg. If the
packing charges are 2 percent, then at what price he must sell the mixture of two to gain
15%?

(A) Rs 18.82 per kg

(B) Rs. 18 per kg

(C) Rs. 18.50 per kg

(D) Rs.17.80 per kg

45. The average age of a family of 6 members 4 years ago was 25 years. Meanwhile a child was
born in this family and still the average age of the whole family is same today. The present age
of child is _______.

(A) 2 years

(B) 1

1
years
2

(C) 1 year

(D) Data insufficient

46. 2 men and 3 women finish 25% of the work in 1 day, while 6 men and 14 women can finish
the whole work in 5 days. In how many days will 20 women finish it?

(A) 20

(B) 25

(C) 24

(D) None of these

47. Two pipes X and Y can fill a cistern in 24 min. and 32 min. respectively. If both the pipes are
opened together, then after how much time Y should be closed so that the tank is full in 18
minutes?

(A) 6 mins

(B) 8 mins

(C) 10 mins

(D) None of these

48. Suresh travelled 1200 km by air which formed (2/5) of his trip. One third of the whole trip, he
travelled by car and the rest of the journey he performed by train. Find the distance travelled by
train. Also, find the speed of the train if the time taken for the train to travel the whole distance is
8 hrs.

(A) 1600 km, 350 km/hr


(C) 1800 km, 300 km/hr

(B) 800 km, 375 km/hr


(D) 480 km, 380 km/hr

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6th IMO - SET A

49. Three lightships flash simultaneously at 6:00 a.m. The first lightship flashes every 12 seconds,
the second lightship every 30 seconds and the third lightship every 66 seconds. At what time
will the three lightships next flash together?

(A) 6:09 a.m.

(B) 6:10 a.m.

(C) 6:11 a.m.

(D) 6:12 a.m.

50. A fruit seller has 24 kg of apples. He sells a part of these at a gain of 20% and the balance at a

loss of 5%. If on the whole he earns a profit of 10%, the amount of apples sold at a loss is ___.
(D) 11.4 kg
(A) 4.6 kg
(B) 6 kg
(C) 9.6 kg
SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 9
6th

SET B
Year 2012

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6th IMO - SET B


Section I : Logical Reasoning

1. Observe the given diagrams formed by unit squares. Not including the middle square hole, the number
of unit squares needed to build the tenth pattern is _____.

(A) 90

(B) 91

(C) 92

(D) 93

2. Going 50 m to the south of my house, I turn left and go another 20 m. Then turning to the north,

I go 30 m and then start walking towards my house. In which direction am I walking now ?
(A) North
(B) East
(C) North-West
(D) South-East

3. If OLYMPICS is coded as PMZNOHBR, and JUMP is coded as KVLO, then COMPUTER will be coded

as _______.
(A) DPNQVUFS

4.

Find out the correct option such that Fig. (X ) is embedded in one of them.

(B) DPNQTSFQ

(C) DPNQTSDQ

(D) BNLOTSDQ

Fig. (X)

(C)

(B)

(A)

(D)

5.

The given question consists of two sets of figures. Figures 1, 2, 3

and 4 constitute the problem set while option figures A, B, C and D constitute
the answer set. There is a definite relationship between figures 1 and 2.
Establish a similar relationship between figures 3 and 4 by selecting a
suitable figure from the answer set that would replace the question mark (?)

in fig. (4).

(B)

(C)

(A)

6.

In the adjoining matrix, group the given figures into three classes using

(D)

each figure only once.

(A) 1,4,7; 2,5,8; 3,6,9

(B) 1,4,8; 2,5,9; 3,6,7

(C) 1,3,4; 2,5,8; 6,7,9

(D) 1,2,3; 4,5,6; 7,8,9

7.

Out of the given five figures, four are similar in a certain way. Find the odd one out.

(A)

(B)

(C)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

6th IMO - SET B


8. In the adjoining Venn diagram, the square represents women, the

triangle represents persons who are in government services, the


circle represents educated persons and the rectangle represents
persons working in private sector. Each section of the diagram is
numbered then which number represents the uneducated women,
who have government service as well as jobs in private sectors ?

(A) 6

(B) 4

9.

Which of the following letters/numbers in the given letter-number sequence below is exactly in
the middle of the 9th letter/number from the left end and 7th letter/number from the right end ?
B 3 K G 5 P D 7 9 E R J I M T 6 Z H Q 3 W 2 A

(A) I

(B) R

(C) 12

(C) J

(D) 9

(D) M

10. The given set of figures carry certain characters. Assuming that the characters in set follow a
similar pattern, find the missing character.

(A) 2

(B) 9

(C) 17

(D) 18

11. Three positions of the same dice has been shown in the figure. What digit will be on the top if
digit 2 is on the bottom?

(A) 1

(B) 4

(C) 5

(D) 6

12. If it is possible to make only one meaningful word with the first, the second, the sixth and the
tenth letters of the word DISCLAIMER which of the following will be the third letter from the left
end? If no such word can be made, give X as your answer and if more than one such word can
be made, give Y as the answer.

(A) I

(B) R

(C) Y

(D) X

13. Rohit, Kunal, Ashish and John are students of a school. Three of them stay far from the school
and one near it. Two study in class IV, one in class V and one in class VI. They study Hindi,
Mathematics, Social Science and Science. One is good at all the four subjects while another
is weak in all of these. Rohit stays far from the school and is good at Mathematics only while
Kunal is weak in Mathematics only and stays close to the school. Neither Kunal, Rohit nor Ashish
studies in class VI. One who is good at all the subjects studies in class V. Name the boy who
is good at all the subjects.

(A) Rohit

(B) Kunal

(C) Ashish

(D) John

14. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose
the correct sequence.

1. Wrinkle
2. Wriggle
3. Writhe
4. Wretch
5. Wrath

(A) 4, 5, 1, 2, 3

(B) 5, 4, 2, 1, 3

(C) 4, 2, 5, 1, 3

(D) 5, 2, 1, 3, 4

15. If A * B means 'A multiplied by B'; A @ B means 'A minus B' ; A $ B means 'A plus B';
A # B means 'A divided by B', then what will be the total area of 21 circles, each with the
same radius of r cm?

(A) 22 * r * 7 * r # 21

(B) 22 # 21 * r * r

(C) 66 * r2 # 7

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 66 * r * r

6th IMO - SET B

16. The given question consists of five figures marked P, Q, R, S and T called the Problem Figures
followed by four options. Select a figure from amongst options which will continue the same series
as established by the five Problem Figures.

(A)

(B)

(D)

(C)

17. Find the mirror image of the given word, if the mirror is placed vertically to the left.
ADMINISTRATION

(B) NOITARTSINIMDA

(C) NOT IARTSINIMDA

(D)

ADMINITSRATION

ADMINISTRATION

(A)

18. Find the number of triangles in the given figure.


(A) 26

(B) 27

(C) 28

(D) None of these

19. Pointing towards a photograph, Mohit said, 'His sister is the mother of Vinay, the son of my brother'.
How Mohit is related to Vinay?

(A) Brother

(B) Uncle

(C) Nephew

(D) Brother-in-law

20. If 1 is subtracted from the last digit of each of the given below three digit numbers, the sum of
the digits of how many of them are prime numbers?
972 526 487 359 251

(A) None
(B) Two
(C) One
(D) Three

Section II : Mathematical reasoning


21.



In the adjacent figure AE = AF, then which of the following is true?


(A) a + b + c = 180
(B) a + c = b
(C) 2c + a = b
(D) 2a + c = b

F
x
b
B

y E
c

22. The value of 1+ 2008 1+ 2009 1+ 2010 1+ 2011 2013 is _____.


(A) 2009

23. Simplify :

(A) 0

(B) 2010
6
+
2 3 6

3 + 2
(B) 1

(C) 2011

(D) 2013

(C) 2

(D) 3

4 3
6 2

24. If (x 2y)6 = A 0x 6 A1x 5 . y 1 + A 2x4 . y 2 A 3x 3 . y 3 + A 4x 2 . y4 A 5x . y 5 + A 6y 6, find the value of


A 0 A 1 + A 2 A 3 + A 4 A 5 + A 6.
(A) 0
(B) 2

(C) 1

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 3

6th IMO - SET B


25. Abscissa of all the points on x-axis is _____.

(A) 0
(B) 1

(C) 2

(D) Any number

26. 1500 families with 2 children were selected randomly, and the following data was recorded:
Number of girls in a family
Number of families

2
1
0
475 814 211

The probability of a family, chosen at random, having 1 girl is ____.


814
814
814

(B)

(A)
(C) 211
475
686

814
(D) 1500
V

27. In the given figure (not drawn to scale), TU || SR and TR || SV, then find a and b.

(A) a = 115, b = 40

(B) a = 120, b = 65

(C) a = 145, b = 55

(D) a = 105, b = 35

25
a U
S

T 90
R
P

50

Direction (28 & 29) : The line graph shows the sectorwise break-up of venture capital funding in India
for the year 20XX.


28. Funding in the consumer-related sector exceeds that in the energy-related sector approx

by _____.
(A) 400%

(B) 600%

(C) 500%

(D) 450%

29. The ratio of funding in the computer software service and the bio-technology sectors (taken

together) to that in the industrial products and machinery sector is _______.


(A) 10 : 1
(B) 1 : 1
(C) 2 : 3
(D) 3 : 2
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6th IMO - SET B


A

30. In the given figure, mark the relation between AB and AD.

(A) AB = AD

(B) AB < AD

(C) AB > AD
(D) Data inadequate

31. Given a line l and a point P on it. How many lines can be drawn passing through the point P ?

(A) Infinite
(B) One
(C) Two
(D) Three
32. The positive solutions of the equation ax + by + c = 0 always lie in the ______.
(B) 2nd quadrant
(C) 3rd quadrant
(D) 4th quadrant

(A) 1st quadrant
33. Find the value of

52

(A) 10

33 62
98
3

1 / 25 (15) 4 / 3

31/ 3

(B) 28 2

(C)

3

2

(D)

125
27

34. A hand fan is made by stitching 10 equal size triangular strips of two different types of paper as
shown in figure. The dimensions of equal strips are 25 cm, 25 cm and 14 cm. Find the area of
each type of paper needed to make the hand fan.

(A) 280 cm2

(B) 420 cm2

(C) 840 cm2

(D) 384 cm2

35. Which of the following statements is true ?


(A) A line segment has no end point.

(B) A ray has definite length.

(C) A ray PQ is the same as ray QP.


(D) Three or more lines are concurrent if they have a common point.

36. In the given figure, x and y are _____.


(A) x = 70, y = 37

(B) x = 37, y = 70

(C) x = 50, y = 57

(D) x = 57, y = 50

37. Express 15.712 in the form of


(A)

5185

300

(B)

p
, q 0.
q

5185

100

(C)

5188

3

(D)

5185
330

38. What must be added to x4 + 2x3 2x 2 + x 1 so that result is exactly divisible by x 2 + 2x 3?



(A) x + 2
(B) 3
(C) x 2
(D) 4x 3
39. The radius of the cylinder is half its height and area of the inner part is 616 sq. cms. How many

litres of milk approximately, can it contain?


(A) 1.4 L
(B) 1.5 L

(C) 1.7 L

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 1.9 L

6th IMO - SET B

40. In the given figure, T is a point on side QR of PQR and S is the point such that RT = ST. Then
PQ + PR > _____.

(A) QR

(B) QT

(C) QS

(D) ST

Section III : Everyday Mathematics


41. The probabilities of a student getting A, B, C and D grade are 0.35, 0.25, 0.35 and 0.05, then the
probability that a student gets at most grade C is ______.

(A) 0.35

(B) 0.40

(C) 0.95

(D) 0.65

42. A person lent out a certain sum on simple interest and the same sum on compound interest at
certain rate of interest per annum. He noticed that the ratio between the difference of compound
interest and simple interest of 3 years and that of 2 years is 25 : 8. The rate of interest per
annum is ______.

(A) 10%

(B) 11%

(C) 12%

(D) 12 1 %
2

43. A closed metallic cylindrical box is 1.25 m high and its base radius is 35 cm. If the metal sheet
costs ` 80 per m2, the cost of the material used in the box is ______.

(A) ` 281.60

(B) ` 290

(C) ` 340.50

(D) ` 500

44. Latika bought a radio set and spent ` 110 on its repairs. She then sold it to Garima at 20% profit,
Garima sold it to Megha at a loss of 10% and Megha sold it for ` 1188 at a profit of 10%. What is
the amount for which Latika bought the radio set ?

(A) ` 850

(B) ` 890

(C) ` 930

(D) ` 950

45. In the month of January, the Railway Police caught 4000 ticketless travellers. In February, the
number rose by 5%. However, due to constant vigil by the Police and the Railway staff, the number
reduced by 5% and in April it further reduced by 10%. The total number of ticketless travellers
caught in the month of April was ______.

(A) 3125

(B) 3255

(C) 3575

(D) 3591

46. Present ages of Sameer and Anand are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years
hence, the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively. What is Anand's present age in
years ?

(A) 24 years

(B) 27 years

(C) 40 years

(D) 30 years

47. Four equal sized maximum circular plates are cut off from a square paper sheet of area 784 cm 2.
The circumference of each plate is ______.

(A) 22 cm

(B) 44 cm

(C) 66 cm

(D) 88 cm

48. Priya plants 33124 mango trees in her garden and arranges them so that there are as many rows
as there are mango trees in each row. The number of rows are ______.

(A) 128

(B) 182

(C) 281

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 218

6th IMO - SET B

49. In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every
wrong answer. If she attempts in all 50 questions and scores 120 marks, the number of questions
she attempts correct is _____.

(A) 62

(B) 44

(C) 42

(D) 34

50. A cricketer whose bowling average is 12.4 runs per wicket takes 5 wickets for 26 runs and thereby

decreases his average by 0.4. The number of wickets taken by him till the last match was _____.
(A) 64
(B) 72
(C) 80
(D) 85
SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 9
7th

SET A
Year 2013

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A

logical reasoning
1.





2.






3.

Choose the correct option so that a series can be


established.
17, 19, 23, 29, (.....), 37
A. 31
B. 33
C. 35
D. 36
In the given question, two rows of numbers are given.
The resultant number in each row is to be worked
out separately based on the following rules and the
question below the rows is to be answered. The
operations of numbers progress from left to right.
Rules :
(i) If an even number is followed by another even
number they are to be added.
(ii) If an even number is followed by a prime number
they are to be multiplied.
(iii) If an odd number is followed by an even number,
the even number is to be subtracted from the odd
number.
(iv) If an odd number is followed by another odd
number, the first number is to be added to the
square of the second number.
(v) If an even number is followed by a composite odd
number, the even number is to be divided by the
odd number.
65 11 12
15 3 11
What is the sum of the resultants of the rows?
A. 366
B. 66
C. 264
D. 462

4.

Rita stands third in a row of twenty students, arranged


in ascending order of height. Five new students join
the group, all taller than Rita. What will be Rita's
position if the students are now arranged in descending
order of their heights?

A.
B.
C.
D.

5.

If 'Book' is called 'Pen', 'Pen' is called 'Paper', 'Paper'


is called 'Eraser', 'Eraser' is called 'Scale' and 'Scale'
is called 'Calculator', then with which does a student
write?

A.
B.
C.
D.

6.

Select a number which will replace the question mark


in the number pattern given below.

A.
B.
C.
D.

7.

Select a figure from the options which satisfies the


condition of placement of dots as in Fig. (X).

22nd
23rd
18th
Data inadequate

Book
Paper
Pen
Calculator

16
15
28
21

Select the correct mirror image of the given Fig.(X),


if the mirror is placed along MN.

A.

B.
A.

C.

B.

C.

D.

D.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A


8.

Select a figure from the options which will complete


the pattern in Fig. (X).

and moves 75 metres. In which direction is she now


from her starting point?







9.



A.

B.

C.

D.

How many triangles are there in


the given figure?
A.
B.
C.
D.

8
10
12
14

A.

B.

C.

D.

A.
B.
C.
D.

A.

B.

C.

D.

14. If two is subtracted from each odd digit and three is


added to each even digit in the number 3675249, how
many digits will appear twice in the new number thus
formed?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

11. P is the mother of Q and daughter of R. S is the


daughter of Q and sister of T. How is P related to
T?



South
North
South-West
North-East

13. A sheet of paper as shown in Fig. (X) has to be folded


to form a box. Choose a box from amongst the options
that is similar to the box formed.

10. Pair of first two figures on left side of ': :' have a
certain relationship between them. Establish the same
relationship between the pair of figures on right side
of ': :', which will replace the "?" mark.

A.
B.
C.
D.

Paternal grandmother
Maternal grandmother
Data inadequate
None of these

12. Priya starts her trip from a fixed point. She moves
towards east and walks 25 metres. She then turns
to her left and walks 30 metres. Next she moves 25
metres to her right. She then turns to her right again
and walks 55 metres. Finally she turns to her right

15. Which letter/number in the given letter-number


sequence is exactly in the middle of the 9th letter/
number from the left end and 10th letter/number from
the right end?
H 2 5 x A 3 bc z t 4 2 1 s 6 p 9 d o w u 7 nm

A. O

B. T

C. 2

D. P
16. If the letters in the word rhombus are arranged
as they appear in the english alphabets, the position
of how many letters will remain unchanged?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A

17. Select from the options which forms the correct water
image of the given word.
CARING

A.


B.

C.


D.
18. Select a Venn diagram from the options which best
represents the relationship amongst

"Dog, Parrot, Pet animals"?


A.


C.

D.

B.

(i)

(ii)

(iii)
(iv)
(v)
(vi)
Who
A.
B.
C.
D.

C.

D.

A.

20. Read the following information and answer the question


that follow.

19. Select a figure from the options in which Fig. (X) is


embedded as one of its part.

B.

Four persons A, B, C and D eat mango, banana,


orange or peach from Monday to Thursday. No
two persons eat the same fruit on same day. Each
of them eats only one fruit on a day and does not
repeat it on any other day.
Neither C nor D eats orange or peach on
Tuesday.
B eats banana on Wednesday.
A eats peach on Monday.
C does not eat mango on Thursday.
D eats banana on Monday.
eats orange on Tuesday?
A
B
C
Either A or B

MATHEMATICAL REASONING
21. In the given figure, AOB is a straight line and
AOX 3 = 57, X1OX4 = 97, X 3OB = 123 and
X4 OB = 68. Find AOX1.

A.
B.
C.
D.

23. Find the remainder when 2x3 9x2 + x + 12 is divided


by 2 + 3x.



A.
B.
C.
D.

0
116/9
2
182/27

24. PQRS is a rhombus and SRT is an equilateral triangle.


If QRS = 80, then QTR =

40
30
25
15

A.
B.
C.
D.

3
2
6
5

sq.
sq.
sq.
sq.

units
units
units
units

22. The area of the triangle formed by 2x + 3y = 6 and


the coordinate axes is ____.



80

A.
B.
C.
D.

40
20
30
50

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A


25. In which quadrant does the point P(x, y) lie if
xy < 0?



A.
B.
C.
D.

I or II
II or IV
I or III
III or IV

3 x 2 + 12
A. 1
B. 2
C. 4
D. 0

3 x + 12

C.
D.

20
15

31. Simplify :

26. The degree of the polynomial






+ 12 x + 4 is

27. In the given figure, B < A and C < D.

1
7+ 6

5
1 6

A. 0
1
B.
2
1
C.
4
D. 1

32. What is the area of the shaded part in the given figure
22

= ?
7

18 cm

Then which of the following statements is true


regarding the relationship between AD and BC?



A.
B.
C.
D.

AD = BC
AD < BC
AD > BC
Nothing can be said

A.
B.
C.
D.

72 cm2
108 cm2
324 cm2
648 cm2

33. The given figure is not drawn to scale. Find the values
of QPS and TRQ respectively.
P

28. ABCD is a field in the form of a quadrilateral whose


sides are AB = 40 m, BC = 15 m, CD = 28 m and
AD = 9 m. If DAB = 90, the area of the field is



A.
B.
C.
D.

306
312
126
218

m2
m2
m2
m2

A.
B.
C.
D.

1
2
1
1

:
:
:
:

A.
B.

18
19

A.
B.
C.
D.

78,
88,
62,
82,

135
S

140
110
150
110

34. The pie chart shows the grades attained by a group


of students for a common test.
5%
10% E
D

20%
A

25%
C
B

30. The probability of selecting a boy in a class is 0.6


and there are 45 students in a class. Find the number
of girls in the class.

4
1
2
1

T
U 65

29. PQRS is a parallelogram. If X and Y are mid-points


of PQ and SR respectively and diagonal SQ is joined.
The ratio ar(||gm XQRY ) : ar(DQSR) =

23

If 240 students sat for the common test and those


who obtained Grade D and E failed the test, how
many students passed the test?
A. 42
B. 182
C. 215
D. 204

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A

35. Three cubes of metal whose edges are in the ratio


3 : 4 : 5 are melted to form a cube whose diagonal is
12 3 cm. Find the edges (in cm) of the three cubes.

A.
B.
C.
D.

6,
9,
8,
3,

8, 10
12, 15
9, 11
4, 5

EVERYDAY MATHeMATICS
36. The sides of a quadrangular field, taken in order are
26 m, 27 m, 7 m and 24 m respectively. The angle
contained by the last two sides is a right angle. Find
its area.



A.
B.
C.
D.

324 m2
238.59 m2
375.84 m2
384.69 m2

37. The taxi fare in a city is ` 25 for first kilometre and


` 10.5 for next each subsequent kilometre. A traveller
is charged ` 109 as the fare. How many kilometres
did he travel?



A.
B.
C.
D.

8 km
9 km
10 km
None of these

38. Four runners started running the race in the same


direction around a circular path of 7 km. Their speeds are
4 km/hr, 3 km/hr, 9 km/hr and 3.5 km/hr individually.
If they have started their race at 6 o' clock in the
morning, then at what time they will be at the starting
point?.



A.
B.
C.
D.

14
13
10
15

hours
hours
hours
hours

39. A bookseller procures 40 books for ` 3200 and sells


them at a profit equal to the selling price of 8 books.
What is the selling price of one dozen books, if the
price of each book is same?



A.
B.
C.
D.

`
`
`
`

720
960
1200
1440

40. The population of a city had increased successively


at the rate of 6%, 4% and 2% per annum during last
three years. If its present population is 1124448, then
what was its population three years ago?



A.
B.
C.
D.

1000000
1050000
1080000
1100000

41. The length of longest pole that can be placed on the


floor of a room is 12 m and the length of longest pole
that can be placed in the room is 15 m. The height
of the room is
A.
B.
C.
D.

3
6
9
4

m
m
m
m

42. A and B can do a piece of work in 10 days; B and


C in 12 days; A, B and C in 8 days. In how many
days A and C together can do the same work?



A.
B.
C.
D.

8
15
20
Can't be determined

43. There are four bells. They ring after every one
minute, two and half minutes, 50 seconds and 5
seconds respectively. If all the four bells rang last
time together at 8 : 20 p.m., then at what time will
they all next ring simultaneously?



A.
B.
C.
D.

8
8
8
8

:
:
:
:

23
24
25
26

p.m.
p.m.
p.m.
p.m.

44. The dimensions of a photograph are 4 cm and


1.8 cms. If the breadth of the enlarged photo is
4.5 cm and it was enlarged proportionally then what
is the new length of new photograph?



A.
B.
C.
D.

6 cm
5.4 cm
10 cm
9 cm

45. The price of a car depreciates in the first year by


25%, in the second year by 20%, in the third year
by 15% and so on. The final price of the car after
3 years, if the present cost of the car is ` 10,00,000
is



A.
B.
C.
D.

`
`
`
`

7,80,000
5,10,000
6,90,000
1,70,000

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A

Achievers Section
46. Consider the figure below.
I

48. Which of the following statements is correct?


III

II

The ratio of the area of I to II is 8 : 1. The area of


2
III is 1 as much as the area of II. If the difference
3
between the area of I and II is 252 cm2 , then


(P) Area of I

(Q) Area of II + III

P

A. 96 cm2

B. 288 cm2

C. 188 cm2

D. 86 cm2

A.
B.
C.

D.

Q
288 cm2
96 cm2
86 cm2
188 cm2

Statement 1 : If the altitude from one vertex of a


triangle bisects the opposite side, then the triangle is
not isosceles.
Statement 2 : If the bisector of the vertical angle of
a triangle bisects the base, then the triangle is not
isosceles.
A. Statement 1 is true but statement 2 is false.
B. Statement 1 is false but statement 2 is true.
C. Both the statements are true.
D. Both the statements are false.

50.







a, b, c are three sets of values of x :


a : 2, 3, 7, 1, 3, 2, 3
b : 7, 5, 9, 12, 5, 3, 8
c : 4, 4, 11, 7, 2, 3, 4
Which one of the following statements is correct?
A. Mean of a = Mode of c
B. Mean of c = Median of c
C. Median of b = Mode of a
D. Mean, Median and Mode of a are equal

Statement 1 : (x + y) 3 = x 3 + y 3 + 3xy(x + y) and


(x2 + y2) = (x + y)2 + 2xy
1
1

Statement 2 : If x 2 + 2 = 7, then the value of x3 + 3 = 19
x
x
1
en the value of x3 + 3 = 19
x


A. Statement 1 is true but statement 2 is false.

B. Statement 1 is false but statement 2 is true.

C. Both the statements are true.

D. Both the statements are false.

All the angles of a triangle can be less than 60.


A triangle can have more than one obtuse angle.
An exterior angle of a triangle is less than either
of its interior opposite angles.
An exterior angle of a triangle is equal to the sum
of the two interior opposite angles.

49. Select the correct option.


47. Select the correct option.


SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 9
7th

SET B
Year 2013

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B

logical reasoning
1.

Find out how will the key Fig. (X) look like after
rotation?

A.

B.

C.

D.

2.

There is a set of figures carrying certain numbers.


Assuming that the numbers in each set follow a similar
pattern, find the missing number.

5.

If each of the odd digits in the number 54638 is


decreased by 1 and each of the even digits is increased
by 1, then which of the following will be the sum of
the digits of the new number?

A.
B.
C.
D.

6.

The given question is based on the diagram given


below showing four persons at the four corners of a
square region as shown.

25
26
28
27

From the positions in given figure, C and A move


diagonally to opposite corners and then one side each
clockwise and anti-clockwise respectively. B and D
move two sides each clockwise and anti-clockwise
respectively. Where is A now?

A.
B.
C.
D.

2
6
8
64

3.

When the given figure is folded


to form a cube, how many
dots would lie opposite the
face bearing five dots?

A.

B.

C.

D.

4.

Select the pair from options that has a relationship


similar to the figure (X).

A.

A.
B.
C.
D.

At
At
At
At

the
the
the
the

north-west corner
north-east corner
south-east corner
south-west corner

7.

Some of the cricket players are tennis players, some


tennis players are hockey players, no cricket player
is a hockey player. Which of the following diagrams
correctly represents the above statements?

A.

B.

C.

D.

Figure (X)

B.

C.

D.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B


8.

The following question consists of five figures marked


1, 2, 3, 4 and 5 called the problem figures. Select a
figure from amongst the options which will continue
the same series as established by the five problem
figures.
Problem Figures

out the alternative figure which contains Figure (X)


as its part.

Figure (X)

A.

A.

B.

B.

C.

D.

C.

9.

In a coding language, the letters of the English alphabet


are arranged in such a manner that all the vowels are
put in the end and the remaining letters are arranged
from the first letter onwards. The rearranged alphabets
are used to denote the position occupied by letters in
the original alphabets. What is the code of META?

D.

A.
B.
C.
D.

TEAM
PWLV
LWPV
QGYB

10. There are deer and peacocks in a zoo. By counting


heads they are 80. The number of their legs is 200.
How many peacocks are there?



A.
B.
C.
D.

20
30
50
60

0.16 : 0.0016 : : 1.02 : ?


A.
B.
C.
D.

13. Study the following information carefully and answer


the question given below it:
There are six persons A, B, C, D, E and F. C is the
sister of F. B is the brother of Es husband. D is the
father of A and grandfather of F. There are two fathers,
three brothers and a mother in the group.
Who is the mother?

A. A

B. B

C. D

D. E
14. Complete the pattern given in figure (X).

11. There is a certain relationship between pair of numbers


given on either side of : :. Identify the relationship
between the pair of numbers and select the option
which will replace the question mark?



0.0102
0.102
1.020
10.20

12. In the following question, Figure (X) is followed by


four alternative figures (A), (B), (C) and (D) such
that Figure (X) is embedded in one of them. Trace

A.

B.

C.

D.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B

15. In the given question, there is set of five figures


called the problem set. Select a suitable figure which
will replace the question mark in figure (3) so that a
series is formed by the figures 1, 2, 3, 4 and 5 taken
in order.
Problem Set

A.

B.

C.

D.

18. If means + , means , means and + means ,


(36 4) - 8 4
=?
then
4 + 8 2 +16 1

A. 0

B. 8

C. 12

D. 16
19. In the given question, three figures X, Y and Z are
showing a sequence of folding a circular sheet of
paper. The third figure Z depicts the cuts made in the
folded paper. Select a figure which would most closely
resemble the paper in fig. (Z) when unfolded.

A.

B.

C.

D.

16. Select the correct mirror image of Figure (X).

Figure (X)

A.

B.

C.

20. The given question consist of two sets of figures.


Figures 1, 2, 3 and 4 constitute the problem set.
There is a definite relationship between figures
1 and 2. Establish a similar relationship between
figures 3 and 4 by selecting a suitable figure from the
options that would replace the question mark (?) in
figure (4).

A.

B.

C.

D.

D.

17. How many parallelograms are


there in the following figure?



A.
B.
C.
D.

16
14
10
None of these

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B

Mathematical reasoning
21. Find the numerical value of A : B where
m m+n-l

A = x
x n

n n+l- m


xl

1/ a-c

A.
B.
C.
D.

1
2
1
3

:
:
:
:

A.

B.
C.
D.

26. Each edge of an equilateral triangle is a cm. A cone


is formed by joining any two sides of the triangle.
What is the volume (in cm3) of the cone?

and
1/ c-b

( x1/ c-a )

; a,

1
1
2
1

22. If x = 3- 5 , then


x m

1/ b-a

B = ( x1/ a-b )
( x1/ b-c )
b, c being all different.



l l+m- n

1/ 5
5

x
2 + 3x - 2

= ________

A.

B.

C.

D.

3
1/ 3

1
6
5
12
1
2
7
9

A.
B.
C.
D.

A.

1
2
3
4

B.

C.

D.

7p cm2
3
cm 2
2
5
cm 2
2
10p cm2

B.

C.

D.

25. PQRS is the diameter of a circle of radius 6 cm. The


lengths PQ, QR and RS are equal. Find the area of
the shaded portion. O is the centre of outer circle and
R is the centre of inner circle.

a2

4 2

24 3
a3
24

42 1

a3

1 42

8 2
a3

2
2 1

3

A.
B.
C.
D.

21 cm
13 cm
17 cm
15 cm

1
1
28. If x = 7 + 4 3 and xy = 1, then the value of 2 + 2
x
y
is

24. If (x 1), (x + 1) and (x 2) are factors of


x 4 + (p 3) x3 (3p 5) x2 + (2p 9) x + 6 then
the value of p is



A.

27. Altitude and base of a right angle triangle are


(x + 2) and (2x + 3) (in cm). If the area of the triangle
be 60 cm2 , the length of the hypotenuse is

23. Two dice are tossed. The probability that the total
score is a prime number is

A.
B.
C.
D.

64
128
184
194

29. For which set of numbers do the mean, median and


mode all have the same value?



A.
B.
C.
D.

2,
1,
1,
1,

2,
3,
1,
1,

2,
3,
2,
1,

2,
3,
5,
2,

4,
5,
6,
5,

6
3
5
2

30. The remainder of the polynomial 5 + bx 2x2 + ax3


when divided by x 2 is twice the remainder when
it is divided by x + 1, then
4b a
4b

B. a =

A. a =
9
10
10
9 4b
4b

C. a =

D. a = 9
10
10
31. 476 ** 0 is divisible by both 3 and 11. The non-zero
digits in the hundreds and tens places are respectively
______.



A.
B.
C.
D.

7 and 4
7 and 5
8 and 5
None of these

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B

32. How many bricks (number near to next hundred)


will be required to build a wall 30 m long, 30 cm
thick and 5 m high with a provision of 2 doors, each
4 m 2.5 m and each brick being 20 cm 16 cm 8 cm
when one-ninth of the wall is filled with lime?



A.
B.
C.
D.

13500
13600
20050
18500

33. In given figure, P and Q are centres of two circles


intersecting at B and C. ACD is a straight line. Then,
ratio of BQD and ACB is

C.
D.

1:2
1: 2

34. In given figure, ABCD is a rectangle in which


CD = 6 cm, AD = 8 cm. Find the area of parallelogram
CDEF.

A.
B.
C.
D.

36
24
48
60

cm2
cm2
cm2
cm2

35. 40% of ? + 962 = 35% of 980 + 150% of 850



A.
B.

1:1
2:1

A.
B.
C.
D.

372
842
1640
1052

everyday Mathematics
36. Eight people are planning to share equally the cost
of a rental car. If one person withdraws from the
arrangement and the others share equally the entire
cost of the car, then the share of the remaining persons
increased by

A.

B.

C.

D.

1
7
1
8
1
9
7
8

37. A certain factory employed 600 men and 400 women


and the average wage was ` 25.50 per day. If a woman
got ` 5 less than a man, then what are their daily
wages?



A.
B.
C.
D.

Man
Man
Man
Man

:
:
:
:

`
`
`
`

25; Woman : ` 20
27.50; Woman : ` 22.50
30; Woman : ` 25
32.50; Woman : ` 27.50

38. A cylinder with height and radius 2 : 1 is filled with


soft drink and then it is tilted so as to allow some
soft drink to flow off to an extent where the level of
soft drink just touches the lowest point of the upper
mouth. If 2.1 L of soft drink is retained in the cylinder,
what is the capacity of the cylinder?

A.
B.
C.
D.

3.6 L
4L
4.2 L
None of these

39. In a lottery of 100 tickets numbered 1 to 100, two


tickets are drawn simultaneously. Find the probability
that both the tickets drawn have prime numbers.
2

A.
33
7

B.
50
7

C.
20
5

D.
66
40. The price of a Maruti car rises by 30%, while the sales
of the car goes down by 20%. What is the percentage
change in the total revenue?



A.
B.
C.
D.

5
4
6
8

%
%
%
%

41. Ramesh bought x apples at ` 0.50 each and y kiwi


fruit at ` 0.80 each. He sold the apples at ` 0.85
each and the kiwi fruit at ` 1.00 each. Which of the
following algebraic expressions correctly shows the
profit earned by Ramesh?

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B





A.
B.
C.
D.

35x + 20y
35xy
20xy
30x + 15y

42. A rectangular courtyard 3.78 metres long and 5.25 metres


wide is to be paved exactly with square tiles, all of the
same size. Then the largest size of the tile which could
be used for the purpose is (n 3)cm. Find n.



A.
B.
C.
D.

14
21
42
7

43. A typist uses a sheet measuring 20 cm by 30 cm


lengthwise. If a margin of 2 cm is left on each side
and a 3 cm margin on top and bottom, then percent
of the pages used for typing is

A.
B.

40
60

C.
D.

64
72

44. A man borrows ` 2550 to be paid back with compound


interest at the rate of 4% per annum by the end of
2 years in two equal yearly installments. How much
will each installment be?



A.
B.
C.
D.

`
`
`
`

1275
1283
1352
1377

45. The number of coins of radius 0.75 cm and thickness


0.2 cm to be melted to make a right circular cylinder
of height 8 cm and base radius 3 cm is:

A.

460

B.

500

C.
D.

600
640

ACHIEVERS SECTION
46. Which of the following is true?

P:

2 1 p
q- p
p - p - 1

q
q 2
p-q
2
q
q - 1 q + 1

p
p 2

p p-q
=
q

Q : If pqr = 1, then
1
1
1
+
+
= -1
-1
-1
1+ p + q
1+ q + r
1 + r + p- 1



A.
B.
C.
D.

48. Find the product of (4x 2 9) and (2x 2 3x + 1)


and divide the product by (4x3 7x + 3). Then the
quotient will be ____. Is (4x3 7x + 3) a factor of
the product?



A.
B.
C.
D.

49. Match the columns.

6+2 3
= a + b 3; a, b > 0 then
33 -19 3
Column I
Column II

(i)

a + b

(ii) (a + b)2 4ab

2
2

1
1
(iii) a + b +

a
b

(iv) ((a)3(b)3) 1

A.
B.
C.
D.

If

Both P and Q are correct.


Both P and Q are wrong.
P is correct Q is wrong.
P is wrong Q is correct.

47. Let S1 be a square of side a. Another square S 2 is


formed by joining the mid-points of the sides of S1.
The same process is applied to S 2 to form yet another
square S 3, and so on. If A1, A2, A3, be the areas
and P1, P2, P3, ..... be the perimeters of S1, S 2, S 3, ,
P + P2 + P3 + ...
respectively, then the ratio 1
=
A1 + A2 + A3 + ...

A. 2(1 + 2 )
a
2(2 - 2 )

B.
a
2(2 + 2 )

C.
a
2
(
1
+
2 2)

D.
a

Does not exist, No


2x, No
2x 3, Yes
2x 1, Yes

52

3
(b) 8

(a)

(c) 4

3

5
(i)a; (ii)c; (iii)d; (iv)d
(i)c; (ii)b; (iii)a; (iv)d
(i)d; (ii)a; (iii)b; (iv)d
(i)b; (ii)c; (iii)a; (iv)d
(d)

50. The value of 53.0853 6 =





A.
B.
C.
D.

8.747558532
7.847558922
6.874558922
8.847558922

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 9
8th

Set A
Year 2014

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set A

Logical Reasoning
Two rows of numbers are given. The resultant of
each row is to be worked out separately based on the
following rules, and the question below the rows of
numbers is to be answered. The operations of numbers
in each row progress from left to right.
Rules:

(i) If an odd number is followed by another odd
number, they are to be multiplied.

(ii) If an even number is followed by another even
number, the first number is to be divided by the
second even number.

(iii) If an even number is followed by the perfect
square of an odd number, the first number is to
be subtracted from the second number.

(iv) If an odd number is followed by an even number,
the two are to be added.

(v) If an even number is followed by an odd number
which is not a perfect square, the square of the
odd number is to be added to the even number.

9
15 50

12 25 24
If the resultant of first row is x and that of second
row is y, then find the value of x y.

A. 18
B. 8

C. 5
D. 6

5.

2.

1.





3.





4.

A cube of side 10 cm is coloured red with a 2 cm wide


green strip along all the sides on all the faces. Now,
the cube is cut into 125 smaller cubes of equal size.
How many cubes have three green faces each?
A. 0
B. 4
C. 6
D. 8
Pointing to a woman in a photograph, a man says
"She is the grandmother of the son of my daughterin-law's mother-in-law." How is the woman related
to the man?
A. Mother
B. Mother-in-law
C. Sister
D. Wife
P, Q and R are three points on the ground. Point P is
North of point Q and PQR is 135 in anticlockwise
direction. In what direction is point R from point Q?
A. North-East
B. North-West
C. South-East
D. South-West

If all the consonants starting from B are given


sequentially the value of even numbers such as B = 2,
C = 4 and so on, and all the vowels are given double
the value of the preceding vowel and the value of A
is 5, then what is the value of REASONING?
A. 162
B. 177
C. 185
D. 187

6.

A set of three figures X, Y and Z shows a sequence


of folding of a piece of paper. Figure (Z) shows the
manner in which the folded paper has been cut. Select
the figure from the options which would resemble the
unfolded form of paper.

A.

B.

C.

D.

7.

Select the figure in which Figure (X) is exactly


embedded as one of its part.

Figure (X)

A.

B.

C.

D.

8.

Two positions of a dice are shown below. What number


will be opposite to the number 4?
A. 5
6
1
B. 6
3
2
C. 3
4
4
D. 1

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

9.

8th IMO - Set A

Select a figure from the options which will replace


the question mark to complete the given series.

A.

B.

C.

D.

10. A set of figures carrying certain characters, is given.


Assuming that the characters in each set follow a
similar pattern, then find the missing character.
7

3
6

315

A.

B.

C.

D.

14. Count the number of straight lines and squares in


the given figure.

11 2402 8

4 1190

A.
B.
C.
D.

1
2
6
10

11.



Find
A.
B.
C.
D.

the odd one out.


18 : 108
42 : 132
22 : 112
26 : 156

A.
B.
C.
D.

21
18
17
19

straight
straight
straight
straight

lines,
lines,
lines,
lines,

A.

C.

squares
squares
squares
squares

15. Select a figure from the options which satisfies


the same conditions of placement of the dots as in
Figure (X).

12. Which of the following Venn diagrams best represents


the relationship amongst, "Honesty, Intelligence,
Aptitude"?

7
8
8
8

Figure (X)

B.

A.

C.

B.

D.

13. There is a definite relationship between figures P and


Q. Establish a similar relationship between figures R
and S by selecting a suitable figure from the options
that would replace (?) in figure R.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

D.

8th IMO - Set A

MATHEMATICAL REASONING
1/ 2

1
9 35
81
16. Find the value of
2 / 3
25
1
64
+
+3

/
1
4
125
64
256

625
3/ 2

A.

15

13

B.

C.

16
5

D.

48
13

1
1
1 24
22. If 2x = 4y = 8z and +
+ = , then the
2x 4 y 6z 7
value of z is

17. Evaluate:

(2x y + 3z)(4x2 + y2 + 9z2 + 2xy + 3yz 6xz)

A. 8x3 y3 + 27z3 18xyz

B. 8x3 y3 + 27z3 + 18xyz

C. 8x3 + y3 + 27z3 + 18xyz

D. 8x3 + y3 27z3 + 18xyz
18. In the given figure, DABC has sides AB = 7.5 cm,
AC = 6.5 cm and BC = 7 cm. On the base BC
a parallelogram DBCE of area same as that of
DABC is constructed. Find the height DF of the
parallelogram.

6.5

7.5

cm

cm

3
5
6
7

cm
cm
cm
cm

19. If x 2 +

A.
B.
C.
D.

A.
B.
C.
D.

A.
B.
C.
D.

E
C

7 cm

= 98, then find the value of x3 +

890
970
990
1110

20. Simplify :



3
2
4
0

2
1
3
+

5+ 3
3+ 2
5+ 2

21. Euclid stated that all right angles are equal to each
other in the form of a/an
.

A. Axiom

B. Definition

C. Postulate

D. Proof

x3

A.

C.

7

16
7

48

B.
D.

7
32
7
64

23. In the given figure, ABCD is a rectangle. BD = BE,


BED = 40 and EDA = 260. Find CDB.
B
A

260

A.
C.

25
40

B.
D.

30
45

24. Fill in the blanks:


If a straight line falling on two straight lines makes
the interior angles on the same side of it taken
together
than two right angles, then the two
straight lines, if produced indefinitely, meet on that
side on which the sum of angles is less than
right angles.

A. Less, three

B. More, two

C. Less, two

D. More, one
25. The weight, in kg, of 50 students are given below.

40 45 55 62 50 51 56 69 61 36

60 56 69 38 35 63 57 50 57 48

40 63 53 64 47 42 56 51 42 60

55 39 64 57 64 44 66 35 59 59

73 62 49 63 37 63 54 72 44 60
Find the mean, median and mode respectively for
the given data.

A. 55 kg, 57 kg, 64 kg

B. 55 kg, 57 kg, 62 kg

C. 53.92 kg, 56 kg, 63 kg

D. None of these

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set A

26. Select the correct match.



A. When x = 5, y = 2.5 and when y = 5, x = 10, then
x and y are inversely proportional.

B. When x = 10, y = 5 and when x = 20, y = 2.5,
then xy = constant.

C. If x and y vary inversely, then on decreasing x, y
will decrease in proportion.

D. If x and y vary directly, then on decreasing x , y
will increase in proportion.

27. Study the given graph and answer the following


question.
y

31. John is of the same age as Mohan. Ram is also of


the same age as Mohan. State the Euclid's axiom that
illustrates the relative ages of John and Ram.

A. First Axiom
B. Second Axiom

C. Third Axiom
D. Fourth Axiom

4
3

2
1
1 O
1

4 3 2

Calculate the area enclosed by the lines l, x = 3,


y = 2 and y = x + 2.
A. 16 sq. units
B. 19 sq. units
C. 20 sq. units
D. 22 sq. units

28. In the given figure, the shape of a solid copper piece


(made up of two pieces with dimensions as shown
in the figure) is shown. The face ABCDEFA is the
uniform cross-section. Assume that the angles at
A, B, C, D, E and F are right angles. Calculate the
volume of the piece.
A
F

22 cm

2 cm

5 cm

8 cm

A. 528 cm3
C. 580 cm3

3 cm

B.
D.

58

115

F
E

B.
D.

120, 225
110, 215

32. The given question is followed by three statements. You


have to study the question and all the three statements
to decide whether any information provided in the
statement(s) is/are redundant and can be dispensed
with while answering the given question.
What is the marked price of the suitcase?

I. When a discount of 15% is offered, the profit
earned is 10.5%.

II. The cost price of the suitcase is ` 1500.

III. The marked price is 30% above the cost price.

A. I only

B. Either I or III

C. Any one of the three

D. All I, II and III are required
33. The
A(2,

A.

C.

area of the triangle formed by the points


0), B(6, 0) and C(4, 6) is
.
24 sq. units
B. 12 sq. units
10 sq. units
D. None of these

34. In the given figure, AB || CD || EF. CE is joined and


produced to G. If BAC = 130, ACE = 140, then
find DCE and FEG respectively.
A
B

A.
C.

E
G

50, 130
140, 40

B.
D.

90, 90
45, 135

35. Find the value of a and b respectively, if


45

110, 220
120, 235

30. The value of p upto 35 decimal places is given


below:
3.14159265358979323846264338327950288
Find the probability of occurring 8 in it.

A. 1/3
B. 1/5

C. 5/36
D. 1/7

880 cm3
940 cm3

29. Study the figure shown here (not drawn to scale),


If ABG is a straight line, then find ABH and
reflex ABC respectively.
A
60

A.
C.

A.
B.
C.
D.

5+ 3
= 47 a + 3b
74 3
2, 1
1, 27
11, 28
2, 38

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set A

EVERYDAY MATHeMATICS
36. A alone can complete a work in 16 days and B
alone in 12 days. Starting with A, they work on
alternate days. The total work will be completed in
.

A. 12 days

B. 13 days

C.

D.

5
days
7
3
13 days
4
13

37. A sum of ` 1550 is lent out into two parts, one at 8%


and another one at 6%. If the total annual income is
` 106, then find the money lent at each rate.

A. ` 750, ` 800

B. ` 600, ` 950

C. ` 650, ` 900

D. ` 850, ` 750
38. If 6 years are subtracted from the present age of Gagan
and the remainder is divided by 18, then the present
age of his grandson Anup is obtained. If Anup is 2
years younger to Madan whose age is 5 years, then
what is Gagan's present age?

A. 48 years

B. 60 years

C. 84 years

D. 96 years
39. A certain factory employed 600 men and 400 women
and the average wage was ` 25.50 per day. If a woman
got ` 5 less than a man, then what is the daily wage
of a man and woman respectively?

A. ` 25; ` 20

B. ` 27.50; ` 22.50

C. ` 30; ` 25

D. ` 32.50; ` 27.50
40. A man earns ` 20 on the first day and spends
` 15 on the next day. He again earns ` 20 on the
third day and spends ` 15 on the fourth day. If he
continues to save like this, then how soon will he
have ` 60 in hand?

A. On 17th day

B. On 27th day

C. On 30th day

D. On 24th day

41. The price of rice is reduced by 2% per kg. How


many kilograms of rice can now be bought for the
money which was sufficient to buy 49 kg of rice
earlier?

A. 48 kg

B. 49 kg

C. 50 kg

D. 51 kg
42. In a bag, there are coins of 25 paise, 10 paise and
5 paise in the ratio of 1 : 2 : 3. If there are ` 30 in
all, then how many 5 paise coins are there?

A. 50

B. 100

C. 150

D. 200
43. A man, a woman and a boy can complete a job in
3, 4 and 12 days respectively. How many boys must
assist 1 man and 1 woman to complete the job in
of a day?



A.
B.
C.
D.

1
4

1
4
19
41

44. The average age of 15 students of a class is 15 years.


Out of these, the average age of 5 students is 14 years
and that of the other 9 students is 16 years. The age
of the 15th student is
.

A. 11 years

B. 14 years

C.

15 years

D.

15

2
years
7

45. Village X has a population of 68000, which is


decreasing at the rate of 1200 per year. Village Y
has a population of 42000, which is increasing at
the rate of 800 per year. In how many years will the
population of the two villages be equal?

A. 12

B. 13

C. 14

D. 15

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set A

Achievers Section
46. Which of the following statements is INCORRECT?

A. If the altitudes of a triangle are equal, then it is
equilateral.

B. If in a triangle, two sides are unequal, then the
angle opposite to the longer side is greater than
the angle opposite to the shorter side.

C. In a triangle, side opposite to the larger angle
is longer than the side opposite to the smaller
angle.

D. In a triangle, altitude from the vertex bisects the
base.
47. The polynomial p(x) = x 4 2x3 + 3x2 ax + 3a 7
when divided by x + 1 leaves the remainder 19. Find
(a) the value of a.
(b) the remainder when p(x) is divided by x + 2.

(a)
(b)

A. 1
13

B. 3
48

C. 5
62

D. 8
43
48. Fill in the blanks.
In coordinate geometry, the coordinate axes divide
the plane into four parts called ___
P__. The point of
intersection of the axes is called ___
Q__. The sign

of abscissa and ordinate will be same in ___


R__ and
___
S__ quadrants.
P Q
R S

A. Quadrant
x-axis
II III

B. Quadrant
origin
I
III

C. Quadrant
origin
I
IV

D. Quadrant
origin
I
II
49. Which of the following options hold?

Statement-1 : If any two angles and non-included
side of one triangle are equal to the corresponding
angles and side of another triangle, then the triangles
are congruent (AAS congruence criterion).
Statement-2 : If in two right triangles, hypotenuse
and one side of a triangle, are equal to the hypotenuse
and one side of other triangle, then the two triangles
are congruent (RHS congruence criterion).

A. Statement-1 is true but statement-2 is false.

B. Statement-1 is false but statement-2 is true.

C. Both the statements are true.

D. Both the statements are false.
50. Which of the following statements is INCORRECT for a
parallelogram?

A. Opposite sides are equal.

B. Opposite angles are equal.

C. Opposite angles are bisected by the diagonals.

D. Diagonals bisect each other.

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 9
8th

Set B
Year 2014

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set B

Logical Reasoning
1.





2.





3.

What should come next in the letter series given


below?
AABAB CAB C DAB C D EAB C D E FA
B C D E F G A B C D E F G _?__
A. A
B. I
C. H
D. B
How many pairs of letters are there in the word
NURSING which have as many letters between them
as in the English alphabet?
A. One
B. Three
C. Five
D. Six
Study the following arrangement carefully and answer
the question given below :
M J % 4TE K I 9 # PA$ Q 3 8 N 5 U 7W* B
@DF1Z6H
What should come in place of question mark in the
following series based on the above arrangement?
J 4 E I # A Q 8 5 7 * @ ?
A. F16
B. DG
C. F6
D. F1Z

4.

Ravi starts from his house and moves towards South.


He walks 100 m, then turns left and walks 200 m,
turns right and walks 500 m. How far is he from his
house?

A.
B.

400 5 m
800 m

C.

200 10 m

D.

200 2 m

5.

Four brothers go to a dance party. As they leave, each


of the brothers accidentally takes a hat belonging to
another brother and a coat belonging to a third brother.
M takes the coat belonging to the brother whose hat
is taken by P, while P's coat is taken by the brother
who takes M's hat. S takes J's hat. Whose hat was
taken by P?
A. Can't say
B. S
C. M
D. Either S or J

6.





7.

In a certain code 'ring a bell' is written as '5 8 2',


'did not ring' is written as '3 5 9' and 'not a reason'
is written as '7 2 9'. What is the code for 'ring?
A. 8
B. 2
C. 5
D. 3
P, Q, R, S, T, U and W are sitting around a circle
facing at the centre. S is third to the left of P who
is second to the left of U. T is not a neighbour of
either U or S. R is third to left of Q. Which of the
following information represents the first person sitting
to the immediate right of the second person?
A. PQ
B. UW
C. RT
D. PT

8.

A pile of cubes of equal size is arranged as shown


in the figure. Now the block is dipped into a bucket
full of red paint so that only the surfaces of the
block get coloured. How many cubes are coloured
on four faces only?

A.
B.
C.
D.

9.

Find the missing character if the given matrix follows


a certain rule row-wise or column-wise.

0
1
2
4

18

24

32

12

16

16

72

A.
B.
C.
D.

2
3
4
5

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

96 128

8th IMO - Set B

10. In the given Venn diagram, triangle represents


the healthy, square represents the old and circle
represents the men. Which of the following
regions represents the men who are healthy but
not old?
7
12
4 3 5

A.

B.

C.

D.

A.
B.
C.
D.

1
2
3
7

11. Select the mirror image of Figure (X) from the given
options, if the mirror is placed vertically to the right.
F

14. There is a certain relationship between figures (i)


and (ii). Establish the similar relationship between
figures (iii) and (iv) by selecting a figure from the
options which will replace the (?) in figure (iv).

D.
G

12. Given below are the three figures (X), (Y) and (Z)
showing a sequence of folding of a piece of paper.
Figure (Z) shows the manner in which the folded
paper has been cut. Identify the unfolded form of
piece of paper.

A.

B.

C.

D.

A.

B.

C.

D.

(ii)

(iii)

(iv)

C.

B.

F
G

(i)

A.

G
Figure (X)

13. The given question consists of Problem Figures


followed by option figures. Select a figure which
will continue the series.
Problem Figures

15. Select the figure from the options which can be formed
from the pieces given in Figure (X).

Figure (X)

A.

C.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

B.

D.

8th IMO - Set B

MATHEMATICAL REASONING
16. In figure, L = 62, LMN = 54. If MO and NO
are bisectors of LMN and LNM respectively of
L
DLMN, find ONM and MON.

A. 27, 121

B. 64, 32
O

C. 64, 121

D. 32, 121
M
N
17. In the figure, it is given that
A
K
B

35

C
25
Z

E
F

19. The value of





A.
B.
C.
D.

2
1
3+ 2
1

A
R

6+2 3+2 2 +2 6

A.
B.
C.
D.

85.5
92.5
90.5
87.5

22. A bag contains 8 red and 4 green balls. Find the


probability that the ball drawn is red when one ball
is selected at random.

A.

2

3

B.

1
3

C.

1

6

D.

5
6

23. In the given figure, ABCDEF is a regular hexagon


and AOF = 90. FO is parallel to ED. What is the
ratio of the area of the triangle AOF to that of the
hexagon ABCDEF?

(i) AB ^ BF and EF ^ BF
(ii) AC = BC
(iii) KD is perpendicular to BC and DE.
Find the measure of x.
A. 75
B. 30
C. 60
D. 45

18. In a DABC, P, Q and R are the


mid-points of sides BC, CA and AB
respectively. If AC = 21 cm, BC = 29 cm
and AB = 30 cm. The perimeter of
the quad. ARPQ is

A. 91 cm

B. 60 cm

C. 51 cm

D. 70 cm

1
52 6

is

20. If a + b + c = 15 and a2 + b 2 + c 2 = 83, find the


value of a3 + b3 + c 3 3abc.

A. 180

B. 71

C. 128

D. 95
21. Let A and B be two solid spheres such that the surface
area of B is 300% higher than the surface area of
A. The volume of A is found to be K% lower than
the volume of B. The value of K must be

A.

1
12

B.

1

6

C.

1

24

D.

1
8

24. The value of expression

A
F

O
D

(0.6)0 (0.1) 1
3
3
2

3
1
+
2
3

A.

3

2

B.

2
3

C.

3

2

D.

9
4

is

25. In the given figure, square 2 is formed by joining the


mid-points of square 1, square 3 is formed by joining
the mid-points of square 2 and so on. In this way
total five squares are drawn. The side of the square
1 is 'a' cm. What is the sum of perimeters of all the
five squares ?
A.

(4 2 + 1)a
cm
( 2 + 1)

B.

5
a cm
6

C.

(7 + 3 2 )a cm

D.

None of these

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

2
4
5

8th IMO - Set B

26. In the given figure, O is the centre


of the circle. The distance between P
and Q is 4 cm. Find the ROQ.

A. 50

B. 60

C. 70

D. 35

31. ABCD is a trapezium in which AB || CD. Then


AC2 + BD 2 is equal to

35

O 2 cm

27. In the given figure, CD || AE and CY || BA. Then


ar(BCZY ) =
C

Z
Y
E

A.
B.
C.
D.

ar(DZDC)
ar(DCBY)
ar(DEDZ)
All of these

28. The given diagram shows a


cylinder with a diameter of 10 cm
10 cm and height 15 cm. The
15 cm
shaded portion in the form of
a cone, with base diameter 10 cm and height 6 cm,
is hollowed out. Find the volume of the remaining
solid, in cm3.

A. 300 p

B. 345 p

C. 295 p

D. 325 p

P(3, 2)

AD2
AD2
AD2
AD2

+ BC2 2ABCD
+ BC2 + 2ABCD
BC2 + 2ABCD
BC2 2ABCD

32. PQRS is the diameter of a circle of radius 6 cm.


The lengths PQ, QR and RS are
equal. Semi-circles are drawn
with PQ and QS as diameters
P
S
as shown in figure. Find the
R
Q
ratio of the area of the shaded
region to that of the unshaded
region.

A. 3 : 15

B. 15 : 13

C. 5 : 13

D. 13 : 5
33. Each side of DABC is 12 units. D is the foot of the
perpendicular dropped from A on BC, E is the midpoint
of AD. The length of BE is
36 3 units

B.

6 7 units

C.

3 3 units

D.

3 7 units

Q(2, 2)

34. Divide the product of (4x 2 9) and (2x 2 3x + 1)


by (4x 3 7x + 3).

A. 2x 3

B. 2x + 3

C. 2x

D. 3x 2

PQRS is a square. The coordinates of S are


A. (3, 3)
B. (3, 3)
C. (3, 3)
D. (3, 2)

30. If a
(a

A.

B.

C.

D.

A.
B.
C.
D.

A.

29. The given diagram is drawn on a cartesian plane.


S

b = 3, a + b + x = 2, then the value of


b) [x 3 + 3(a + b)x 2 + 3x(a + b)2 + (a + b)3] is
84
48
32
24

35. In the figure below, two


straight lines PQ and RS
intersect each other at O. If
POT = 75, find the values
of a, b and c respectively.

A. 21, 84, 48

B. 48, 84, 21

C. 84, 21, 48

D. 57, 21, 48

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

R
4b

2c

75

a
b

8th IMO - Set B

EVERYDAY MATHeMATICS
36. 16 children are to be divided into two groups A and
B of 10 and 6 children. The average percent marks
obtained by the children of group A is 75 and the
average percent marks of all the 16 children is 76.
What is the average percent marks of children of
group B?

A.

77

1
3

B.

77

2
3

C.

78

1
3

D.

78

2
3

37. One year ago, Sheela was four times as old as her
daughter Sakshi. Six years hence, Sheela's age will
exceed her daughter's age by 9 years. The ratio of the
present ages of Sheela and her daughter is _____.

A. 9 : 2

B. 11 : 3

C. 12 : 5

D. 13 : 4
38. A cloth merchant sold half of his cloth at 20% profit,
half of the remaining at 20% loss and the rest was
sold at the cost price. In the total transaction, his gain
or loss will be _____.

A. Neither loss nor gain

B. 5% loss

C. 5% gain

D. 10% gain
39. If 18 binders bind 900 books in 10 days, how
many binders will be required to bind 660 books in
12 days?

A. 22

B. 14

C. 13

D. 11
40. The population of a town is increased from 1,75,000
to 2,62,500 in a decade. The average percent increase
of population per year is _____.

A. 4.37%

B. 5%

C. 6%

D. 50%

41. A man took a loan from a bank at the rate of 12%


p.a. simple interest. After 3 years he had to pay
` 5400 interest only for the period. The principal
amount borrowed by him was
.

A. ` 2000

B. ` 10,000

C. ` 15,000

D. ` 20,000
42. A bank offers 5% compound interest calculated on
half-yearly basis. A customer deposits ` 1600 each
on 1st January and 1st July of a year. At the end of
the year, the amount he would have gained by way
of interest is

A. ` 120

B. ` 121

C. ` 122

D. ` 123
43. A man bought goods worth ` 6000 and sold half of
them at a gain of 10%. At what gain percent must
he sell the remainder so as to get a gain of 25% on
the whole?

A. 25%

B. 30%

C. 35%

D. 40%
44. Gauri went to the stationers and bought things worth
` 25, out of which 30 paise went on sales tax on
taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what
was the cost of the tax free items?

A. ` 15

B. ` 15.70

C. ` 19.70

D. ` 20
45. Three taps A, B and C can fill a tank in 12, 15 and
20 hours respectively. If A is open all the time and
B and C are open for one hour each alternately, the
tank will be full in _____.

A. 6 hrs

B.

2
6 hrs
3

C.

7 hrs

D.

1
7 hrs
2

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set B

Achievers Section
46. Select the correct match.
( x 2)( x 4)
Let f ( x) =
x

Column I

Column II

A.

B.

C.

D.

f(x) is a polynomial As (x 2), (x 4), x are


polynomials
f(x) is an equation As it can be written as
ax2 + bx + c
p
f(x) is a rational number As it is of the form ,
q
q0
f(x) is not a polynomial As the exponents of x
are not whole numbers.

A.
B.
C.
D.

48
42
56
58

49. The given figure, not drawn to scale, is made up of


3 circles and 3 squares. Find the total area of the
22
shaded parts. (Take p =
)
7

56 cm

13 cm

47. The marks scored by some students for a question in


the Science test are shown in the table below.

Marks

Number of students

(a) If the mode is 4, write down the smallest possible


value of x.
1
(b) If the mean is 2 , find the value of x.
4



A.

B.

C.

D.

(a)
6
5
6
6

(b)
2
2
4
3

28 cm

A.
B.
C.
D.

1500 cm2
1680 cm2
1749 cm2
1149 cm2

50. The given pie chart shows the distance covered


by Mohit from Monday to Thursday. The distance
he covered on Tuesday was thrice the distance he
covered on Wednesday. Mohit covered a distance of
201 km on Wednesday.
Monday Thursday

48. In the given figure, ABCD is a parallelogram and


CEFD is a rhombus. ADF = 90 and CFD = 24.
Find DAB.

Tuesday

C
B

24

42 cm

(i)

Wednesday
1
12

What was the total distance he covered on the four


days?

(ii) What was the distance covered on Monday?
(i) (ii)

A. 2142 km
1005 km

B. 2214 km
1008 km

C. 2124 km
1102 km

D. 2412 km
1005 km

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

ANSWER KEYS
4th IMO(2010)
1. (C)
11. (B)
21. (D)
31. (B)
41. (B)

2. (C)
12. (B)
22. (A)
32. (D)
42. (B)

3. (B)
13. (D)
23. (B)
33. (C)
43. (A)

4. (A)
14. (B)
24. (D)
34. (C)
44. (B)

5. (A)
15. (B)
25. (C)
35. (B)
45. (B)

6. (D)
16. (B)
26. (D)
36. (A)
46. (C)

7. (D)
17. (A)
27. (B)
37. (C)
47. (A)

8. (D)
18. (A)
28. (D)
38. (D)
48. (A)

9.
19.
29.
39.
49.

(D)
(C)
(A)
(C)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(C)
(D)
(D)
(C)
(B)

7.
17.
27.
37.
47.

(C)
(B)
(D)
(B)
(B)

8.
18.
28.
38.
48.

(C)
(B)
(D)
(D)
(D)

9.
19.
29.
39.
49.

(C)
(C)
(C)
(C)
(B)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(C)
(A)
(D)
(C)

7.
17.
27.
37.
47.

(C)
(B)
(A)
(C)
(B)

8.
18.
28.
38.
48.

(C)
(D)
(A)
(D)
(B)

9.
19.
29.
39.
49.

(D)
(D)
(D)
(D)
(C)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(B)
(D)
(C)
(C)

7. (D)
17. (B)
27. (A)
37. (D)
47. (B)

8. (D)
18. (C)
28. (C)
38. (C)
48. (B)

9.
19.
29.
39.
49.

(A)
(B)
(B)
(B)
(D)

10. (D)
20. (B)
30. (C)
40. (A,C)
50. (D)

5th IMO(2011)
1.
11.
21.
31.
41.

(C)
(C)
(D)
(D)
(B)

2.
12.
22.
32.
42.

(A)
(B)
(A)
(C)
(A)

3.
13.
23.
33.
43.

(D)
(B)
(D)
(A)
(C)

4.
14.
24.
34.
44.

(D)
(D)
(C)
(A)
(B)

5.
15.
25.
35.
45.

(D)
(A)
(A)
(B)
(C)

6.
16.
26.
36.
46.

(B)
(C)
(B)
(B)
(A)

6th IMO(2012)
SETA
1.
11.
21.
31.
41.

(D)
(C)
(B)
(A)
(C)

1. (C)
11. (C)
21. (D)
31. (A)
41. (C)

2.
12.
22.
32.
42.

(C)
(B)
(B)
(B)
(B)

2. (C)
12. (C)
22. (A)
32. (A)
42. (D)

3.
13.
23.
33.
43.

(B)
(B)
(D)
(D)
(A)

3. (C)
13. (C)
23. (A)
33. (B)
43. (A)

4.
14.
24.
34.
44.

(B)
(B)
(D)
(B)
(A)

4. (D)
14. (B)
24. (C)
34. (C)
44. (B)

5.
15.
25.
35.
45.

(D)
(D)
(A)
(D)
(C)

6.
16.
26.
36.
46.

(C)
(C)
(D)
(B)
(D)

SETB
5. (C)
6. (A)
15. (D)
16. (D)
25. (D)
26. (D)
35. (D)
36. (B)
45. (D)
46. (A)
7th IMO(2013)

1. (A)
11. (C)
21. (D)
31. (D)
41. (C)

2. (D)
12. (C)
22. (A)
32. (D)
42. (B)

3. (B)
13. (B)
23. (D)
33. (B)
43. (C)

4. (B)
14. (B)
24. (B)
34. (D)
44. (C)

SETA
5. (B)
6. (C)
15. (C)
16. (A)
25. (B)
26. (D)
35. (A)
36. (C)
45. (B)
46. (B)

7. (C)
17. (B)
27. (B)
37. (B)
47. (D)

8. (B)
18. (C)
28. (A)
38. (A)
48. (D)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(A)
(D)
(C)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(B)
(D)
(A)
(A)
(D)

1. (B)
11. (A)
21. (A)
31. (C)
41. (A)

2. (C)
12. (D)
22. (A)
32. (B)
42. (D)

3. (C)
13. (D)
23. (B)
33. (B)
43. (C)

4. (D)
14. (D)
24. (D)
34. (C)
44. (C)

SETB
5. (D)
6. (D)
15. (D)
16. (C)
25. (D)
26. (B)
35. (C)
36. (A)
45. (D)
46. (B)

7. (C)
17. (D)
27. (C)
37. (B)
47. (C)

8. (D)
18. (A)
28. (D)
38. (C)
48. (C)

9.
19.
29.
39.
49.

(D)
(D)
(B)
(A)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(D)
(C)
(B)
(D)

8th IMO(2014)

1. (C)
11. (D)
21. (C)
31. (A)
41. (C)

2. (D)
12. (C)
22. (C)
32. (B)
42. (C)

3. (A)
13. (D)
23. (B)
33. (B)
43. (D)

4. (D)
14. (D)
24. (C)
34. (B)
44. (A)

SETA
5. (D)
6. (C)
15. (B)
16. (D)
25. (C)
26. (B)
35. (B)
36. (D)
45. (B)
46. (D)

7. (A)
17. (B)
27. (C)
37. (C)
47. (C)

8. (A)
18. (A)
28. (B)
38. (B)
48. (B)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(B)
(C)
(B)
(C)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(D)
(C)
(A)
(C)

1. (C)
11. (B)
21. (D)
31. (B)
41. (C)

2. (B)
12. (C)
22. (A)
32. (C)
42. (B)

3. (A)
13. (C)
23. (A)
33. (D)
43. (D)

4. (C)
14. (D)
24. (A)
34. (A)
44. (C)

SETB
5. (B)
6. (C)
15. (C)
16. (D)
25. (C)
26. (C)
35. (C)
36. (B)
45. (C)
46. (D)

7. (D)
17. (C)
27. (C)
37. (D)
47. (A)

8. (C)
18. (C)
28. (D)
38. (C)
48. (B)

9.
19.
29.
39.
49.

(C)
(D)
(A)
(D)
(C)

10.
20.
30.
40.
50.

(B)
(A)
(D)
(B)
(D)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)