Sie sind auf Seite 1von 69

1

Copyright 2015 Science Olympiad Foundation. Printed with the permission of Science Olympiad Foundation. No part

of this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying,
recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the
possessor the ebook copyright.
All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as
the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of IMO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.


Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana.
Phone : 0124 - 4951200
Web: mtg.in Email: info@mtg.in
Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit

www.mtg.in for buying books online.

CLASS 12

Contents
4th IMO 2010
5th IMO 2011
6th IMO 2012 - SET A
6th IMO 2012 - SET B
7th IMO 2013 - SET A
7th IMO 2013 - SET B
8th IMO 2014 - SET A
8th IMO 2014 - SET B

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 1

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 2

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 3

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 4

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 5

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

CLASS 6

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 7

National
Science
Olympiad

International
Mathematics
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

Science IQ
Challenge

Math IQ
Challenge

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 8

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 9

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 10

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 11

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 12

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

Class

1 to 10

JEE (Main & Advanced) | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FOUNDATION COURSE
For Classes 7, 8, 9 & 10
Class 7

Class 8

Class 9

Class 10

Class 10
4th

Year 2010

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

4th IMO - 2010

SECTION I : LOGICAL REASONING


1.

IfthepositionsofthefifthandtwelfthlettersofthewordGLORIFICATIONSareinterchanged,and
likewise the positions of the fourth and fourteenth letters, the third and tenth letters, the second
andeleventhlettersandthefirstandthethirteenthlettersareinterchanged,whichofthefollowing
will be the twelfth letter from the right end?
(A) I

2.

(B) O

(C) R

(D) T

Inarowofboys,SamratisseventhfromtheleftandRohitistwelfthfromtheright.Iftheyinterchange
theirpositions,Samratbecomestwentysecondfromtheleft.Howmanyboysarethereintherow?
(A) 19

3.

(B) 31

(D) 38

If L stands for +, M stands for , N stands for , P stands for , then 14 N 10 L 42 P 2 M 8 = ?


(A) 153

4.

(C) 33

(B) 216

(C) 248

(D) 251

Deepa moved a distance of 75 metres towards the north. She then turned to the left and walked
25 metres, again turned to the left and walk 80 metres and finally turned to the right at an angle
of 45. In which direction was she moving finally?
(A) Northeast

5.

(B) Northwest

(D) Southwest

What number should replace the question mark in the given figures?
9

13

36

(A) 41
6.

(C) South

18

(B) 32

15

(C) 45

(D) 48

ThereisasetoffivefiguresmarkedP,Q,R,SandTcalledasproblemfigures.Selectafigureamong
the four options, which will continue the series established by the five problem figures.
ProblemFigures
?
P

(A)

7.

(B)

(C)

(D)

How many triangles are contained in the given figure?

(A) 18
4th IMO | LevelI | Class10

(B) 12

(C) 16
2

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Noneofthese

4th IMO - 2010

8.

Complete the given series : 23, 48, 99, 203, 413, ___
?__
(A) 927

9.

(B) 837

(C) 937

(D) 437

Choose from the given options, the box that will be formed when figure X is folded.

Fig.(X)

(A)

(B)

(C)

(D)

10. Sashawasfacingeast.She walked20metres.Turningleftshe moved15metresandthenturning


right moved 25 metres. Finally, she turned right and moved 15 metres more. How far is she from
her startingpoint?
(A) 25metres

(B) 35metres

(C) 50metres

(D) 45metres

11. WhichoneofthefollowingVenndiagramscorrectlyillustratestherelationshipamongtheclasses:
Elephants,Wolves,Animals?

(A)

(B)

(C)

(D)

12. Find the missing number in the given set of numbers.

(A) 13

25 17

38 18

89 16

(B) 15

(C) 17

(D) 19

13. If thefirst andsecondlettersinthe word DEPRESSIONwereinterchanged,alsothe thirdand the


fourthletters,thefifthandsixthlettersandsoon,whichofthefollowingwouldbetheseventhletter
from the right?
(A) R

(B) O

(C) S

(D) P

14. Ifeyeiscalledhand,handiscalledmouth,mouthiscalledear,eariscallednoseandnoseiscalled
tongue, with which of the following would a person hear?
(A) Eye

(B) Mouth

(C) Nose

(D) Ear

15. If P denotes , Q denotes , R denotes + and S denotes , then the value of 18 Q 12 P 4 R 5 S 6


is _____ .
(A) 36

(B) 53

(C) 59

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 65
4th IMO | LevelI | Class10

4th IMO - 2010

16. Thereis aset offourfiguresmarkedP,Q,Rand ScalledasProblemfigures.Selectafigurefrom


the four alternatives which will continue the series established by the four problem figures.
ProblemFigures

(A)

(B)

(C)

(D)

17. Betweentwoendsofabookshelfinyourstudy,fiveofyourfavouritepuzzlebooksaredisplaced.
If youdecide to arrange thesefive books in everypossible combination and movejust one book
every minute, how long would it take you to do so?
(A) Onehour

(B) Twohours

(C) Threehours

(D) Fourhours

DIRECTION(1819):Readtheinformationcarefullygivenbelowandanswerthefollowingquestions:
InagroupoffiveboysP,Q,R,SandT,PandRaregoodinEnglishandMaths,QandRaregoodinEnglish
andGeneralKnowledge,TandSaregoodinScienceandDrawing,QandSaregoodinDrawingand
GeneralKnowledge,whileTisgoodinDrawing,MathsandScience.
18. Who is good in English, Drawing and General Knowledge?
(A) P

(B) Q

(C) T

(D) R

19. Who is good in English and Maths but weak in General Knowledge ?
(A) T

(B) Q

(C) P

(D) S

20. Ifyoucount21lettersintheEnglishalphabetfromtheendand20lettersfromthebeginning,which
letter will exactly appear in the middle of the sequence thus formed?
(A) N

(B) L

(C) K

(D) M

SECTION II : MATHEMATICAL REASONING


21. Twoalarmclocksringtheiralarmsatregularintervalsof50secondsand48secondsrespectively.
If they first beep together at 12 noon, at what time will they beep together again ?
(A) 12:20p.m.

(B) 12:12p.m.

(C) 12:11p.m.

(D) Noneofthese

22. Solve for x and y :


2
3
17
+
=

3 x + 2y
3 x 2y
5

(A) x=1,y=3

(B) x=2,y=1

5
1
+
= 2
3 x + 2y
3 x 2y

(C) x=1,y=1

(D) x =

1
1
, y =
5
5

23. If tan A + cot A = 4, then tan4A + cot4A is equal to ______ .


(A) 196

(B) 194

(C) 192

(D) 190

24. For x2 + 2x + 5 to be a factor of x4 + px2 + q, the value of p and q respectively must be ____.
(A) 2,5
4th IMO | LevelI | Class10

(B) 5,25

(C) 10,20
4

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 6,25

4th IMO - 2010

25. Match the column:


1. In DABC and DPQR ,

(a) AAsimilaritycriterion

AB
AC
=
, A = P
PQ
PR

2. In DABC and DPQR,

(b) SASsimilarity criterion

A = P, B = Q

DABC ~ DPQR

3. In DABC and DPQR,


AB
AC
BC
=
=
PQ
PR
QR
DABC ~ DPQR

(c) SSSsimilarity criterion

4. In DABC, DE || BC

(d) BPT

AD
AE
=
BD
CE

(A) 1 a,2 b,3 c,4 d

(B) 1 d,2 a,3 c,4 b

(C) 1 b,2 a,3 c,4 d

(D) 1 c,2 b,3 d,4 a

26. Themeanandmedianof100itemsare50and52respectively.Thevalueofthelargestitemis100.
It was later found that it is 110 not 100. The true mean and median are _____.
(A) 50.10,52

(B) 50,52

(C) 50.20,52

(D) Noneofthese

27. If sec A + tan A = x, then tan A =


(A)

2
x

(B)

1
2x

(C)

x2 - 1
2x

(D)

2x
x 2 - 1

28. Twofriendswerediscussingtheirmarksinanexamination.Whiledoingsotheyrealizedthatboth
thenumbershadthesameprimefactors,althoughonegotascorewhichhadtwomorefactorsthan
theother.Iftheirmarksarerepresentedbyoneoftheoptionsgivenbelow,whichofthefollowing
options would correctly represent the number of marks they got?
(A) 30,60

(B) 20,80

(C) 40,80

(D) 20,60

29. Ifsinq andcosq aretherootsoftheequationax2 bx+c=0,thena,b,csatisfytherelation____.


(A) b2 a2 =2ac

(B) a2 b2 =2ac

(C) a2 +b2 =c2

(D) a2 +b2 =2ac

30. Find the mode of the given data :


Classes

Frequencies

10 - 15

30

15 - 20

45

20 - 25

75

25 - 30

35

30 - 35

25

35 - 40

15

Total

(A) 22.89

225

(B) 15.68

(C) 20.35
5

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 22.14
4th IMO | LevelI | Class10

4th IMO - 2010

31. In the given figure, AD = 3 cm, AE = 5 cm, BD = 4 cm, CE = 4 cm,


CF = 2 cm, BF = 2.5 cm, then
D

(A) DE||BC

(B) DF||AC
(C) EF||AB
B

(D) Noneofthese

32. The median of a given frequency distribution is found graphically with the help of ____.
(A) Histogram

(B) Ogive

(C) BarGraph

(D) Noneofthese

33. The value of q will be _____ , if sin2q = 1 cos2q.


(A) 45

(B) 30

(C) 60

(1) 2x + 3y = 40
6x + 5y = 10

(a) Coincidentlines

(2) 2x + 3y = 40
6x + 9y = 50

(b) Intersectinglines

(3) 2x + 3y = 10
4x + 6y = 20

(c) Parallellines

(D) Allofthese

34. Match the column :

(A) 1 a,2 b,3 c (B) 1 b,2 a,3 c

(C) 1 b,2 c,3 a (D) 1 c,2 a,3 b

35. The HCF and LCM of two numbers are 33 and 264 respectively. When the first number is divided
by 2 the quotient is 33. The other number is _____.
(A) 66

(B) 130

(C) 132

(D) 196

36. Findthemissingfrequenciesinthegivenfrequencydistributionifitisgiventhatthemeanis1.46.
Variables 0 1 2 3 4 5 Total
Frequency 46 ? ? 25 10 5 200
(A) 76,36

(B) 37,38

(C) 76,38

(D) 70,38

37. If one zero of the polynomial 5z2 + 13z p is reciprocal of the other, then p is ____
(A) 4

(B) 5

(C) 1

(D) 8

38. In the given figure, ABC is a triangle and GHED is a rectangle. BC = 12 cm, HE = 6 cm, FC = BF
and altitude AF is 24 cm. The area of the rectangle is _____.
A

(A) 56cm

(B) 54cm2
E

D
2

(C) 60cm

(D) 72cm2

39. Evaluate : cos220+ cos2 70 + sin48 sec42 + cos40 cosec50.


(A) 1
4th IMO | LevelI | Class10

(B) 3

(C) 2
6

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 0

4th IMO - 2010

40. Therearetwopositivenumberssuchthatsumoftwicethefirstandthricethesecondis39,while
the sum of thrice the first and twice the second is 36. The larger of the two is _____.
(A) 6

(B) 8

(C) 9

(D) 10

SECTION III : EVERYDAY MATHEMATICS


41. Pcandoapieceofworkin10days.Qcandoitin24days.IfRalsoworkswiththemthenittakes
only6daystocompletethewholework.InhowmanydaysRalonecancompletethewholework?
(A) 25

(B) 40

(C) 50

(D) 75

42. 1854seatsinatheatreformaperfectsquareexceptforfiveseatsattheback.Thenumberofseats
in each row is _____.
(A) 42

(B) 43

(C) 47

(D) 48

43. The average weight of Meenu, Binu and Dia is 45 kg. If the average weight of Meenu and Binu is
40 kg and the average weight of Binu and Dia is 43 kg, then the weight of Binu is _____.
(A) 17kg

(B) 20kg

(C) 26kg

(D) 31kg

44. Aboatgoes40kmupstream in8hoursand36kmdownstreamin6 hours. Thespeedofthe boat


in standing water is _____.
(A) 6.5km/hr

(B) 6km/hr

(C) 5.5km/hr

(D) 5km/hr

45. If20typistscantype480pagesin6hours,howmanypageswillbetypedby25typistsin4hours?
(A) 256

(B) 576

(C) 900

(D) 400

46. Adealerbuys200quintalsofwheatat`1200perquintal.Hespends`10,000ontransportationand
storage. Then he sells the wheat at ` 13 per kg. His profit percentage is _____.
(A) 4%

(B) 5%

(C) 6%

(D) 7%

47. Astudentwhosecures20%marksinanexaminationfailsby30marks.Anotherstudentwhosecures
32% marks gets42 marksmore than those requiredto pass.The percentageof marksrequired to
pass is ______.
(A) 20%

(B) 25%

(C) 28%

(D) 30%

48. A sum is being lent at 20% p.a.compound interest. What isthe ratio of increase inamount of 4th
year to 5th year?
(A) 4:5

(B) 5:4

(C) 5:6

(D) Can'tbedetermined

49. Pipes Aand B canfill a cisternin10 hoursand 15hoursrespectively. When a thirdpipe C which
worksasanoutletpipeisalsoopenthenthecisterncanbefilledin18hours.Theoutletpipecan
empty a full cistern in _____.
(A) 12hours

(B) 8hours

(C) 9hours

(D) 14hours

50. By selling 8 bananas, a fruit seller gains the selling price of 1 banana. His gain per cent is ____.
(A) 12%

(B) 14

2
%
7

(C) 14

1
%
7

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 16

2
%
7

4th IMO | LevelI | Class10

Class 10
5th

Year 2011

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5th IMO - 2011

Section I : Logical Reasoning


1.

Using first, third, sixth and seventh digits of the number 9 3 4 2 6 1 8 5, one time each, how many
numbers of two digits are possible which are perfect squares of a number. What is that number? If
two such numbers are possible then answer 11, if no such number is possible then answer zero.
(A) 0
(B) 7
(C) 9
(D) 11

2.

If 323 41 = 14323; 137 72 = 27731 and 48 87 = 7884, then 34 75 = ?


(C) 2550
(D) 4357
(A) 5743
(B) 7534

3.

There is a matrix followed by four answer figures. In the matrix there are
eight designs and one space is left blank as shown by a question mark.
Find which answer figures will replace the question mark.

(A)

(B)

(C)

(D)

4.

If the expressions E < J H > Z, H Y and E > F are true, which of the following conclusions

will be definitely false ?


(A) F < Y
(B) Y > E

5.

Six people A, B, C, D, E and F are sitting on the ground in a hexagonal shape. All the sides of

(C) F < H

(D) All are true

the hexagon so formed are of same length. A is not adjacent to B or C; D is not adjacent to
C or E; B and C are adjacent; F is in the middle of D and C.

Which of the following is not a correct neighbour pair?


(B) D and F
(C) B and E
(A) A and F

6.

In a shop, there were 4 dolls of different heights A, B, C and D. D is neither as tall as A nor as

(D) C and F

short as C. B is shorter than D but taller than C. If Mani wants to purchase the tallest doll, which

7.

one should she purchase ?


(A) Only A
(B) Only D

(C) Either A or D

(D) Either B or D

Find the missing number in the adjoining figure.


S
T
W 3 15 D
J

10 ?
P
T
G

(A) 5

(B) 9

(C) 11

(D) 13

8.

Select a figure from amongst the four alternatives, which when placed in the blank space of the
given figure would complete the pattern.

?
?

(A)

(B)

(C)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

5th IMO - 2011


9.

In a row of 40 boys, Satish was shifted 10 places to the right of Rohan and Kewal was shifted 10
places to the left of Vilas. If Vilas was twenty-sixth from the left and there were three boys between

Kewal and Satish after shifting, what was the position of Rohan in the row ?
(B) 10th from the left end
(A) 10th from the right end
th
(D) Data inadequate
(C) 39 from the right end

10. + stands for division, stands for multiplication, stands for subtraction and stands for

addition. Which one of the following equations is correct ?


(A) 18 6 7 + 5 2 = 20
(B) 18 + 6 7 5 2 = 18
(C) 18 6 + 7 5 2 = 16
(D) 18 6 7 + 5 2 = 22

11. At a farm, there are hens, cows, bullocks and keepers to look after them. There are 69 heads less
than legs. The number of cows is double than that of the bullocks but the number of cows and
hens is the same. There is one keeper per 10 birds and cattle. The total number of hens plus cows

and bullocks and their keepers does not exceed 50. How many cows are there ?
(A) 10
(B) 14
(C) 16
(D) 12

12. All the faces of a cube are painted with blue colour. Then it is cut into 125 small equal cubes.

How many small cubes will be formed having no face coloured ?


(A) 27
(B) 8
(C) 16

(D) 24

13. In a certain code language, 123 means bright little boy, 145 means tall big boy and 637 means

beautiful little flower. Which digit in that language means bright ?


(A) 1
(B) 2
(C) 3

(D) 4

14. Which letter will be sixth to the left of the nineteenth letter from the right end of the English

alphabet series ?
(A) M

(B) N

(C) X

(D) None of these

15. If animals that live on land and the animals that live in water are represented by two big circles
and animals that live both in water and on land are represented by a small circle, the combination
of these three can be best represented as _____.

(A)

(B)

(C)

(D)

16. Find the figure from the options which will continue the series established by the problem
figures.

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

17. Rohit walked 25 m towards south. Then he turned to his left and walked 20 m. He then turned to
his left and walked 25 m. He again turned right and walked 15 m. At what distance is he from the
starting point and in which direction ?

(A) 35 m East

(B) 35 m North

(C) 40 m East

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 60 m East

5th IMO - 2011

18. The adjoining diagram represents those students who play cricket, football and kabaddi. Study the
diagram and identify the students who play all the three games.
Kabaddi
A

Football G

Cricket

(A) A + B + C

(B) G + E

(C) D + E + G

(D) D

19. In the adjoining figure, find out how the figure will look like after rotation.

(A)

(B)

(C)

(D)

20. In the adjoining figure, count the number of triangles and squares.

(A) 23 triangles, 7 squares

(B) 18 triangles, 8 squares

(C) 20 triangles, 8 squares

(D) None of these

Section II : Mathematical reasoning


21. A set of numbers consists of four 5s, six 7s, ten 9s, eleven 12s, three 13s, two 14s. The
approximate difference between mean and median of this set of numbers is _____.

(A) 1

(B) 2

(C) 5

(D) 4

22. In the given figure, ABCD and AEFG are squares. Then in DAGE and DADC which of the following
holds ?
E

A
G

(A)

GF AC

=
AG AD

(B) CF = AF
AG DG

B
F

(C) AF = AC
AD AG

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) None of these

5th IMO - 2011

23. An equilateral triangle is inscribed in a circle of circumference equal to perimeter of a square with
side 22 cm. Find its side.

(A) 7 3 cm

(B) 14 cm

(C) 14 3 cm

(D) 17 cm

24. L.C.M. of two prime numbers x and y (x > y) is 161. The value of 3y x is _____.

(A) 2
(B) 1
(C) 1
(D) 2
25. If a quadratic polynomial of the form x2 + ax + b has no linear term and the constant term is

negative, then _____.


(A) One of the zeroes is reciprocal of the other.
(C) One of the zeroes is twice of the other.

(B) One of the zeroes is negative of the other.


(D) One of the zeroes is half of the other.

(A) 6, 1

(B) 3, 2

(C) 4, 1

(D) 13, 7

3x + y

26. Find the values of x and y in the given rectangle if its length is cube root of 2197 and width is
x + 3y
one less than the fourth multiple of first prime number.

27. If l is the last term, d is the common difference and s is the sum of n terms of an A.P. be connected
by the equation 8ds = (d + 2l)2, then d = _____.

(A) a

(B) 2a

(C) 3a

(D) a

28. A bridge across a river makes an angle of 30 with the river bank (Fig. given). If the length of the
bridge across the river is sum of the arithmetic progression 5, 10, 15, ....., 55, what is the width
of the river ?

(A) 160 m

(B) 150 m

(C) 165 m

(D) 155 m

29. If (2, 2), (2, 1) and (5, 2) are vertices of a right angled triangle, then the area of the triangle is
_____.

(A) 12.5 sq. units

(B) 22.5 sq. units

(C) 12 sq. units

(D) 20 sq. units

30. A number is chosen at random among the first 120 natural numbers. The probability of the number

chosen being a multiple of 5 is _____.


(A) 1/5
(B) 1/6

(C) 1/7

(D) 1/9

31. If area of a parallelogram with sides l and b is A and that of a rectangle with sides l and b

is B, then _____.
(A) A < B

(B) A = B

(C) A > B

(D) None of these

p
q
32. If the roots of a quadratic equation are , , then the equation is _____.
q
p
(B) pqx2 (p 2 q2)x pq = 0

(A) qx2 (q2 + p 2)x pq = 0

(C) px2 (p 2 + 1)x + p = 0

(D) p 2x2 (p 2 q2)x pq = 0

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

5th IMO - 2011

33. If x = 7 5 , y = 5 3 , z = 3 7 , then find the value of x3 + y3 + z3 2xyz.


(A) 4 5 12 3 + 7 (B) 4 5 + 2 3 + 2 7

(C) 4 5 + 12 3 + 2 7

(D) 4 5 12 3 + 7

34. A hemispherical container with radius 6 cm contains 325 ml of milk. Calculate the volume of milk
that is needed to fill the container completely. (p = 3.142)

(A) 117.45 ml

(B) 107.40 ml

(C) 127.45 ml

(D) 127 ml

35. Without using trigonometric tables, evaluate the following :



cos2 20 + cos2 70
sec2 50 cot 2 40
(A) 1

+ 2 cosec2 58 2 cot 58 tan 32 4 tan 13 tan 37 tan 45 tan 53 tan 77


(B) 2

(C) 1

(D) 2

36. If x, y and z are real numbers such that x + y + z = 5 and xy + yz + zx = 3, what is the largest
value that x can have ?

5

3

(A)

37. If

(B)

(C)

19

13

3

(D) None of these

2
3 + 5 + 7 + ..... + n terms
units , then the
= Volume of cylinder with diameter 7 units and height
11
5 + 8 + 11 + ..... + 10 terms

value of n is _____.

(A) 35

(B) 36

(C) 37

(D) 40

38. A bag contains tickets marked with numbers 179, 180, 172, 127, 155, 115, 143, 122, 175, 222, 232,
162, 112, 132, 192, 182, 174, 132, 32, 131. A ticket is drawn at random. Find the probability that

the ticket drawn has an even digit at tens place.


(A) 7/19
(B) 3/20
(C) 7/20

(D) 6/19

39. Point A is on x-axis, point B is on y-axis and the point P lies on line segment AB, such that
P=

(2n + 1)2 (2n 1)2 , 3 50n + 5 n ; where n = 2 and AP : PB = 5 : 3. Find the coordinates of

points A and B.

32
(A) , 0 ,( 0, 8 )
3

32
(B) ( 3, 0 ), 0,

3

(C) (4, 0), (0, 3)

32
(D) , 0 , ( 0, 3 )
3

40. In the right triangle shown here, AB + AD = BC + CD, if AB = x, BC = h and CD = d, then x is


equal to _____.

A
B
C

hd
(A)

2h + d

(B) d h

(C) h + d

(D)

1
h
2

Section III : Everyday Mathematics


41. A girl calculates that the probability of her winning the first prize in a lottery is 0.08. If 6000 tickets

are sold, how many tickets has she bought ?


(A) 40
(B) 240

(C) 480

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 750

5th IMO - 2011

42. Raghav buys a watch for ` 1,20,000. He pays half of the amount in cash and agrees to pay the
balance in 12 annual instalments of ` 5000 each. If the rate of interest is 12% and he pays with
the instalment the interest due on the unpaid amount, find the total cost of the watch.

(A) 1,27,750

(B) 1,27,000

(C) 1,28,000

(D) None of these

43. A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A
completes a round in 252 seconds, B in 308 seconds and C in 198 seconds, all starting at the
same point. After what time will they meet again at the starting point ?

(A) 26 minutes 18 seconds

(B) 42 minutes 36 seconds

(C) 45 minutes

(D) 46 minutes 12 seconds

44. Assume that a mango and its seed, both are spherical. The radius of the seed is 2/5 of the thickness
of the pulp. The seed lies exactly at the centre of the fruit. What per cent of the total volume of
the mango is its pulp ?

(A) 90%

(B) 92%

(C) 97.66%

(D) 93%

45. One fourth of a herd of cows is in the forest. Twice the square root of the herd has gone
to mountains, and of the remaining, 15 are on the bank of a river. The total number of cows
is ____.

(A) 6

(B) 100

(C) 63

(D) 36

46. Vidushi and Sanya distributed ` 100 each in charity. Vidushi distributes money to 5 more people
than Sanya and Sanya gives ` 1 more than Vidushi to each person. How many people are recipients
of the charity ?

(A) 45

(B) 60

(C) 90

(D) None of these

47. Rahman bought 30 stamps consisting of 20 paise and 30 paise stamps. Given that the stamps cost
` 7.80 altogether, how many 20 paise stamps did he buy ?

(A) 12

(B) 14

(C) 16

(D) 18

2
3
of the votes cast. If, after
of the votes have been
3
4
5
of what he needs, then what part of the remaining ratio does he still
counted, a candidate has
6
need ?

48. To win an election, a candidate needs

(A)

1
10

(B)

1

8

(C)

1

4

(D)

3
8

49. Raju has 64 small cubes of 1 cm3. He wants to arrange all of them in a cuboidal shape, such that
the surface area will be minimum. What is the diagonal of this larger cuboid ?

(A) 4 3 cm

(B) 2 3 cm

(C) 4 cm

(D) 2 cm

50. The Gurgaon office of Microsoft has 1500 executives. Of these 900 subscribe to the Hindustan
Times and 750 subscribe to The Hindu. 150 subscribe to both Hindustan Times and The Hindu.
If an executive is picked at random, what is the probability that he has subscribed to Hindustan
Times?

(A)

2

5

(B)

3

5

(C)

4

5

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

1
5

Class 10
6th

SET A
Year 2012

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6th IMO - SET A


Section I : Logical Reasoning

1.

Some of the letters are missing which are given in that order as one of the options below it.
Choose the correct option.

a __ n __ b __ __ ncb __ __ ncb
(A) abbbcc

(B) abcbcb

(C) abcaba

(D) bcabab

2. Two ladies and two men are playing bridge a card game and seated at North, East, South and West
of a table. No lady is facing East. Persons sitting opposite to each other are not of the same sex.

One man is facing South. Which directions are the two ladies facing?
(A) East and West
(B) South and East
(C) North and West

(D) North and East

3. If 'sand' is called 'air', 'air' is called 'plateau', 'plateau' is called 'well', 'well' is called 'island' and

'island' is called 'sky', then from where will a woman draw water?
(A) Well
(B) Island
(C) Sky

(D) Air

4.

K is brother of N and X, Y is the mother of N, and Z is the father of K. Which of the following

statements is not definitely true ?


(A) K is the son of Z
(B) Y is the wife of Z

5.

Read the following information carefully and answer the question given below.

(i) There are five types of cards viz. A, B, C, D and E. There are three cards of each type. These

(C) X is the son of Y

(D) Z is the father of X

are to be inserted in envelopes of three colours - Red, Yellow and Brown. There are five
envelopes of each colour.

(ii) B, D and E type cards are inserted in red envelopes. A, B and C type cards are to be inserted
in yellow envelopes and C, D and E type cards are to be inserted in brown envelopes.

(iii) Two cards each of B and D type are inserted in red envelopes.

Which of the following combinations of colour of the envelope and the number of cards is definitely

correct in respect of E - type cards?


(A) Red-1, Yellow- 2
(B) Yellow -1, Brown-2

(C) Red - 1, Brown-2

(D) None of these

6. The given question is based on the symbols/numeric/alphabets as given below:


A & f t Y P Q n * M r @ Z & C ? 8 7 R u V B e

If the first half of the above series is written in the reverse order, then which letter/symbol will be

7 th letter from the left of 15th letter from right end.


(A) M
(B) n
(C) f

7. If

means '', D means '+',

means '+',

means '',

(D) Q
means '=',

means 'more' and

means

'less', then which one of the options is incorrect?


(A) 10

(C) 10

8.

At an office where an interview was conducted to select persons for clerical posts, they came to

4D2
9D3

(B) 10
8

(D) 10

3
4

15 D 3
8D4

5
7

7
8

9
2

2
5

know that out of 20 persons, 12 knew only typing and 5 knew only shorthand and the rest knew
both typing and shorthand. Which of the following diagrams represents this fact?

(A)

(B)

(C)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

6th IMO - SET A


9.

Find the missing number from amongst the given options at the

4
5
7
3
6
4
(B) 42
9
6
(D) 45

place of sign of interrogation (?).


(A) 34

(C) 44

3
4
4
5

2
4
5
5

0
21
22
?

10. A college starts from 10 a.m. and continues till 1.30 p.m. In this duration there are 5 periods. If 5
minutes are provided before each period to leave the room and enter the other, then what is the

duration of each period?


(A) 41 mins
(B) 38 mins

(C) 40 mins

(D) 42 mins

11. If in each of the following groups of numbers, last two digits are interchanged and after that they
are arranged in descending order, then what will be the first digit of the middle group?

(A) 7

257, 491, 623, 846, 738


(C) 8

(B) 4

(D) 6

12. In a certain code language,



(i) 'pit na som' means 'bring me water';
(ii) 'na jo tod' means 'water is life';

(iii) 'tub od pit' means 'give me toy';
(iv) 'jo lin kot' means 'life and death';

Which of the following represents 'is' in that language ?

(A) jo
(B) na
(C) tod
(D) lin
13. How many triangles are there in the figure below?

(A) 5

(B) 6

(C) 8

(D) 10

14. The question consists of a set of three figures X, Y and Z showing a sequence of folding of a
piece of paper. Fig. (Z) shows the manner in which the folded paper has been cut. These three
figures are followed by options from which you have to choose a figure which would most closely
resemble the unfolded form of fig. (Z).

(A)

(B)

Z
(C)

(D)

15. Which of the following options does not have the same relationship between them as is there between

DH : EG ?
(A) VZ : XY

16.



Find the missing term.


(A) 10
(B) 13
(C) 12
(D) 14

(B) LP : MO

(C) BG : CF

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) QT : RS
F

?
6

6th IMO - SET A

17. Select a figure from the options which satisfies the same conditions of placement of the dots as
in figure (X) ?

(A)

(B)

(C)

(D)

18. On a peculiar clock shown here, the hands move in an unusual way. Discover the system as
revealed from the five positions, (i to v) shown below, and find the next position to be formed in
fig (vi) from the options given below.
1
1
9

3
5

2
(A) 9

10

6
(iv)

10

(v)

(vi)

10
3

(B)

3
7 6
(iii)

6
(ii)

(i)

10

(C) 9

10
(D)
9

12

19. Machine 'A' produces 60% cloth and remaining is produced on machine 'B'. 25% of each machine's
production is defective. Choose the diagram that best represents the situation. The shaded portion
depicts defective cloth.

(A)

(B)

(C)

(D)

20. Select a figure from the options, which is not embedded in the given figure (X).

(A)

(B)

(C)

(D)

Section II : Mathematical reasoning


21. If

a 2 x 2 + b2 y 2 + c 2 z 2
x y z
= = , then

3
3
3
a b c
a x + b y + c z

(A)

xyz

abc

(B)

xyz
abc

3/2

= _______ .
(C)

xyz
(abc )2

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

( xyz )2
abc

6th IMO - SET A

22. A sports club has 130 members. An increase of 10% in the number of men and 20% in the number
of women brought up the membership to 148. How many men and women were there originally?

(A) 90 men, 40 women

(B) 80 men, 50 women

(C) 60 men, 70 women

(D) 50 men, 80 women

23. Radhika draws the figure of an aeroplane as given in the figure. Here the
wings ABCD and GHIF forms a parallelogram. The tail DEF is an isosceles
triangle, the cockpit CKI is a semi-circle and middle-part DCIF is a square.
The measurements (in cms) are given in the figure. The area of the plane
figure if BP ^ CD and HQ ^ FI is _____.

(A) 97.24 cm2

(B) 98.14 cm2

(C) 96.82 cm2

(D) 90 cm2

24. The average of five consecutive natural numbers is m. If the next three natural numbers are also

included, how much more than m will the average of these 8 numbers be ?
(A) 1
(B) 1.4
(C) 1.5
(D) 2

25. How many sides does a regular polygon have, whose interior angle is eight times its exterior

angle ?
(A) 16

(B) 24

(C) 18

(D) 20

26. In the given figure, BD is the diameter of the circle with centre O,



COD = 92 and ABD = 65. Then y equals ______.


(A) 65
(B) 46
(C) 44
(D) 21

27. The incomes of A, B and C are in the ratio 7 : 9 : 12 and their spendings are in the ratio
8 : 9 : 15. If A saves (1/4)th of his income, then the savings of A, B and C are in the ratio _____.

(A) 56 : 99 : 69

(B) 69 : 56 : 99

(C) 99 : 56 : 69

(D) 99 : 69 : 56

28. The given pie chart shows the hourly distribution of all the major activities of a student.

Find the difference between the time (in percent) the students
spends in games and sleeping. Also, what is the difference
in time (in hours) spent in school and in homework.

(A) 30%, 2 hrs

(B) 40%, 3 hrs

(C) 25%, 4 hrs

(D) None of these

29. A conical vessel of radius 6 cm and height 8 cm is filled with


water. A sphere is lowered into the water and its size is such
that when it touches the sides of the conical vessel, it is just
immersed. How much water will remain in the cone after the
overflow ?

(A) 188.57 cm3

(B) 160 cm3

(C) 181.30 cm3

(D) 175.46 cm3

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6th IMO - SET A

30. A circle of radius 'r' has been inscribed in a triangle of area A. If the semi-perimeter of the triangle
be S, then ____.

(A) S = Ar

(B) r 2 =

S

A

(C) r =

A

S

(D) r =

A2
S

31. A group of girls planned a picnic. The budget for food was ` 2400. Due to illness, 10 girls could
not go to the picnic and cost of food for each girl increased by ` 8. How many girls had planned

the picnic?
(A) 60

(B) 50

(C) 65

(D) 57

32. There are two examination rooms A and B. If 10 candidates are sent from A to B, the number of
students in each room is the same. If 20 candidates are sent from B to A, the number of students

in A is double the number of students in B. Find the number of students in each room.
(A) A = 60, B = 40
(B) A = 110, B = 60
(C) A = 95, B = 70
(D) A = 100, B = 80

33. A number x is selected from the numbers 1, 2 & 3 and then a second number y is randomly selected
from the numbers 1, 4 & 9. What is the probability that the product xy of the two numbers will be

less than 9?
5

(A)
9

(B)

9

10

(C)

2

9

(D)

7
10
E

34. The given diagram represents some beams which supports part of a roof.

If AC = 8 metres, BAC = 60, ACD = 30, ADC = 90 and CAE = 90, then
the length of the beam AD is ______.
(A) 5 cm
(B) 8 cm
(C) 4 cm
(D) 12 cm

60
8

30

35. The sum of n terms of the three arithmetical progressions are S1, S2 and S3. The first term of each
is unity and the common differences are 1, 2 and 3 respectively, then _____.

(A) S1 + S 3 = 2S 2

(B) S1 S 3 = S 2

(C) S1 + S 2 = S 3

(D) S1 + S 3 = S 2

36. Three men, four women and six children can complete a work in seven days. A woman does double
the work a man does and a child does half the work a man does. How many women alone can
complete the work in 7 days ?

(A) 14
(B) 8
(C) 7
(D) 12
37. In the adjoining figure, M is the midpoint of BC and AE is half
of BE, then AD is _____.



(A)
(B)
(C)
(D)

12.44
17.36
16.27
15.65

cm
cm
cm
cm

38. If 47.2506 = 4 A +

(A) 53.6003

7
5
+ 2C + + 6E, then the value of 5A + 3B + 6C + D + 3E is ______.
B
D
(B) 53.603
(C) 153.6003
(D) 213.0003

39. Kruti took a loan at simple interest at 6 % in the first year with an increase of 0.5 % in each

subsequent year. She paid ` 3375 as interest after 4 years. How much loan did she take?
(A) ` 12500
(B) ` 15800
(C) ` 33250
(D) ` 30000
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6th IMO - SET A

40. What is more favourable for a buyer - discount series P of 20%, 15% and 10% or a discount series

Q of 25%, 12% and 8% ?


(A) P
(B) Q

(C) Both (P) and (Q)

(D) None of these

Section III : Everyday Mathematics


41. Garima purchased a briefcase with an additional 10% discount on the reduced price after deducting
20% on the labelled price. If the labelled price was ` 1400, at what price did she purchase the
briefcase?

(A) ` 980
(B) ` 1008
(C) ` 1056
(D) ` 1120
42. A plot of land in the form of a rectangle has a dimension 240 m 180 m. A drainlet 10 m wide is
dug all around it (on the outside) and the earth dug out is evenly spread over the plot, increasing

its surface level by 25 cm. The depth of the drainlet is _______.


(A) 1.375 m
(B) 1.5 m
(C) 1.227 m

(D) None of these

43. There are three pipes fitted in a tank. First two pipes when operated simultaneously, fill the tank
in the same time as filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 7 hours faster
than the first pipe and 3 hours slower than the third pipe. The approximate time required by each
pipe to fill the tank simultaneously is _____.

(A) 12 hrs, 7 hrs, 3 hrs

(C) 15 hrs, 10 hrs, 6 hrs

1
1
1
hrs, 8 hrs, 5 hrs
2
2
2
(D) 35 hrs, 30 hrs, 26 hrs

(B) 15

44. Two customers are visiting a particular shop in the same week (Monday to Saturday). Each is
equally likely to visit the shop on any one day as one another. Find the probability that both will

visit the shop on (i) the same day, (ii) consecutive days.
1 3
1 5
1 5
(A)

(B)

(C)

,
,
,
6 18
5 18
6 18

(D)

1 3
,
5 18

45. A cake of 6 cm radius is divided into 3 sectors with central angles 120, 150 and 90 respectively.
The ratio of the areas of the three sectors is ____.

(A) 4 : 3 : 5

(B) 5 : 3 : 4

(C) 3 : 4 : 5

(D) 4 : 5 : 3

46. A, B and C starts cycling around a circular path in the same direction at same time. The
circumference of the path is 2400 m. If the speed of A is 300 m/min, speed of B is 480 m/min and C is
150 m/min and they start from the same point, then after what time interval they will be together

at the starting point ?


2
(A) 1 hrs
3

1
(B) 1 hrs
3

(C) 3

1
hrs
3

(D) 3

2
hrs
3

47. A trader marks his goods at 20% above the cost price. He sold half the stock at the marked price,
one quarter at a discount of 20% on the marked price and the rest at a discount of 40% on the

marked price. His total gain is ______.


(A) 2 %
(B) 4.5 %

(C) 13.5 %

(D) 15 %

48. Mohit went from Delhi to Shimla via Chandigarh by car. The distance from Delhi to Chandigarh is
3/4 times the distance from Chandigarh to Shimla. The average speed from Delhi to Chandigarh
was one and a half times that from Chandigarh to Shimla. If the average speed for the entire

journey was 49 km/hr, what was the average speed from Chandigarh to Shimla ?
(A) 39.2 km/hr
(B) 63 km/hr
(C) 42 km/hr
(D) 35 km/hr
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6th IMO - SET A

49. In a Printing House, machine P can print one lakh books in 8 hours, machine Q can print the same
number of books in 10 hours while machine R can print them in 12 hours. All the machines are started at
9 a.m. While machine P is closed at 11 a.m. and the remaining two machines complete the work.
Approximately at what time will the work be finished ?

(A) 11 : 30 a.m.

(B) 12 noon

(C) 12 : 30 p.m.

(D) 1 p.m.

50. A railway half ticket costs half the full fare. But, the reservation charges are the same on the half
ticket as on the full ticket. One reserved first class full ticket from Mumbai to Ahmedabad costs
` 216 while one full and one half reserved ticket costs ` 327. What is the value of the first class

full ticket and what is the reservation charge respectively?


(A) ` 3, ` 210
(B) ` 210, ` 210
(C) ` 6, ` 220
SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) ` 210, ` 6

Class 10
6th

SET B
Year 2012

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

6th IMO - SET B


Section I : Logical Reasoning

(A) D

2 A
C 3
4

(B) D

DL2CA34
L A 4
(C) D C 3
2

L2 A 4
C 3

(D) D

2L

Find the water image of the given combination.


A
C 3

1.

2. The different positions of a dice has been shown. What digit will be opposite to digit 4?


3.

(A) 6

(B) 1

(C) 5

(D) 2

Find out the figure from amongst the options which can be formed from the pieces given in
Fig. (X).

(A)

4.

Find out the wrong term in the given number series.

(B)

(C)

1236, 2346, 3456, 4566, 5686


(B) 3456
(C) 4566

(D)

(A) 1236

(D) 5686

5.

Read the following letter-number sequence carefully and answer the question.
J K P D F G H 6 9 2 8 Q E M 7 4 3 Z Y B T 5 4 2 3

If all the odd numbers are dropped from the above sequence, which of the following element would

be seventh to the right of twelfth element from the right end?


(A) B
(B) Z
(C) Y

6.

Mohit walks 6 km to the east and then turns to the south and walks 5 km. Again he turns to the

(D) 4

east and walks 6 km. Next, he turns northwards and walks 10 km. How far is he now from his

starting point?
(A) 5 km

(B) 12 km

(C) 13 km

(D) 17 km

7. Eight friends P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circle facing the centre. V is third to
the right of Q and is second to the left of R. Q is second to the left of T and on the immediate
right of S. U is between Q and T. P is not on the left of R.

Which of the following is the correct position of W?

(A) On the immediate left of V

(B) On the immediate right of V

(C) Between U and V

(D) On the immediate right of R

8.

Pointing to a photograph a woman says : "He is the only son of the wife of my husband's father".
How is the man related to the woman?

(A) Son

(B) Son-in-law

(C) Brother-in-law

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Husband

6th IMO - SET B


9.

Which of the following option figures will continue the same series as established by the Problem
Figures?

(A)

+ +
+

(B)

(C)

+ + +

+ +
+

+ +
(D) +

10. Find the mirror image of Fig. (X) from amongst options, if the mirror is placed to the right of
Fig. (X).

(A)

(B)

(C)

(D)

11. In a certain code language 'you require more concentration' is written as 'tig seeg loog roog'; 'stress
require for arithmetic' is written as 'miya lota loog kota'; 'non-verbal is more easy' is written as
'seeg yoog beeg laa' and 'stress more on non-verbal' is written as 'seeg mota yoog miya'. Then

what is the code for 'require'?


(A) yoog
(B) loog

(C) miya

(D) seeg

12. Following question is based on the 5 three-digit numbers given below:


517 394 823 976 465

If the position of the first and the second digits in each of the above numbers are interchanged,

which of the following will be the third digit of the highest number?
(A) 7
(B) 4
(C) 3

(D) 6

13. Nihal is taller than Sumit, who is shorter than Rohit. Vipin is taller than Akash. Anshu is shorter
than Vivek. Neither Vipin nor Vivek is the tallest. If Rohit is standing second in decreasing order

of height, who will stand in the middle in the group of these seven persons?
(A) Vipin
(B) Vipin or Vivek
(C) Anshu
(D) Can't be determined

14. Fig. (i) & (ii) of the Problem Figures bears a certain relationship. Select a Fig. (iii) from the options
which bears the same relationship to the Fig. (iv) of the Problem Figures.

(A)

(B)

(C)

(D)

15. How many pairs of letters are there in the word GOALKEEPER which have the same number of

letters between them as in English alphabet?


(A) Five
(B) Four

(C) Seven

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Six

6th IMO - SET B

16. In the question, two Problems Figures, followed by four Answer Figures (A), (B), (C) and (D) are
given. The two Problem Figures have some common characteristics/features. Find out one figure
out of the four Answer Figures which has the same features/characteristics.
Problem Figures

(A)

(B)

+ +

(C)

(D)

17. Select a figure from the options which completes the Fig. (X)?

(A)

(B)

(C)

(D)

18. The question is based on the following information:


'A @ B' means 'A is added to B'.

'A * B' means 'A is multiplied by B'.

'A # B' means 'A is divided by B'.

'A $ B' means 'B' is subtracted from A'.

In the question below, some information is given. You have to find out which expression correctly
represents the statement.

Number of boys (B) in a class is equal to one-fourth of three times the number of girls (G) in the

class.
(A) B = (3 # G) * 4

(B) B = (3 * G) @ 4

(C) B = (3 * G) # 4

(D) B = (3 $ G) # 4

19. '2' is subtracted from each odd digit and '1' is added to each even digit in the number 7652348.
Which of the following will be the sum of the second digit from the right and the third digit from

the left of the new number thus formed?


(A) 10
(B) 8

(C) 4

(D) 6

20. The question below is based on the given diagram. You have to take the given diagram to be true
even if it seems to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given
options logically follows the given diagram.
BPO
employees

C
D
B

Population
earning
more than
` 10,000 per
month

Graduate
population

Which of the following represents the population which is graduate, employed in BPO and earning

more than ` 10,000 a month?


(A) Only C
(B) C and D

(C) A, C and D

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Only B

6th IMO - SET B


Section II : Mathematical reasoning

21. H.C.F. of 3240, 3600 and a third number is 36 and their L.C.M. is 2 4 35 52 72. The third number

is ______.
(A) 22 35 72

(B) 22 53 72

(C) 25 52 72

(D) 23 35 72

22. In the given figure, BC = AC = AD, EAD = 81. Find the value of x.

(A) 45

(B) 54

(C) 63

(D) 36

23. If x = 21/3 + 21/3, then the value of 2x 3 6x will be ______.



(A) 5
(B) 5
(C) 1

(D) 0

3
, find the value of cotq + cosecq.
5
(B) 2

(D) 0

24. If cosq =

(A) 1

(C) 3

25. The following table gives weekly wages in rupees of workers in a certain commercial organization.
The frequency of class 49 - 52 is missing. It is known that the mean of the frequency distribution
is 47.2. Find the missing frequency.
Weekly wages (`)

40 - 43

43 - 46

46 - 49

49 - 52

52 - 55

31

58

60

27

Number of workers
(A) 40

(B) 38

(C) 44

(D) 42

26. ABCD is a parallelogram. The diagonals AC and BD intersect at a point O. If E, F, G, and H are
the mid-points of AO, DO, CO and BO respectively, then the ratio of (EF + FG + GH + HE) to
(AD + DC + CB + BA) is _____.

(A) 1 : 1
(B) 1 : 2
(C) 1 : 3
(D) 1 : 4
27. If the 3rd and 7th terms of an A.P. are 17 and 27 respectively. Find the first term of the A.P.

(A) 9
(B) 12
(C) 14
(D) None of these
28. What must be subtracted from the polynomial f(x) = x4 + 2x 3 13x 2 12x + 21 so that the resulting

polynomial is exactly divisible by x 2 4x + 3?


(A) 2x 3
(B) 2x + 3

(C) x + 3

(D) 3x 2

29. If 5 is a root of the quadratic equation 2x 2 + px 15 = 0 and the quadratic equation


p(x 2 + x) + k = 0 has equal roots, find the value of k.
4
7
7
8

(B)

(C)

(D)

(A)
7
4
8
7
30. In the given figure, AB is diameter of the circle. C and D lie on the semicircle. If ABC = 65 and
CAD = 45, then DCA is ______.

(A) 45

(B) 25

(C) 20

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) 10

6th IMO - SET B

31. Find the value of a for which the following system of equations has infinitely many solutions.

2x + 3y = 7

(a 1)x + (a + 2)y = 3a
(C) a = 5

(A) a = 4

(B) a = 7

(D) a = 6

32. In the given figure, A = CED. Find the value of x.

(A) 8 cm

(B) 5 cm

(C) 7 cm

(D) 6 cm

33. If 5 5 53 5 3/2 = 5 a +2 , then the value of a is ______.


(A) 4

(B) 5

(C) 9

(D) 16

34. If x be a rational number and y be an irrational number, then _____.


(A) Both x + y and xy are necessarily irrational.

(B) Both x + y and xy are necessarily rational.

(C) xy is necessarily irrational, but x + y can be either rational or irrational.

(D) x + y is necessarily irrational, but xy can be either rational or irrational.

35. If the sum of the zeroes of the quadratic polynomial f(t) = kt 2 + 2t + 3k is equal to their product,
find the value of k.

(A) 5

(B)

36. If sin =

(A)

2

3

(C) 7

(D) 0

3
cosec2 cot 2
, find
.
4
sec2 1

7

3

5

3

(B)

(C)

2

3

5
3

(D)

37. The following is the distribution of height of students of a certain class in a certain city.
Height (in cms)

160 - 162

Number of students

Find the median height.

(A) 172.94

163 - 165

15

166 - 168

169 - 171

172 - 174

142

127

18

118

(B) 161.36

(C) 150.53

(D) 167.13

38. Which of the following statements is TRUE?


(A) The value of tan A is always less than 1.

(C) sinq =

4
, for some angle q .
3

(B) sec A =

12
, for some value of angle A.
5

(D) cot A is the product of cot and A.

39. Two dice are tossed. The probability that the total score is a prime number is _____.

(A)

1

6

(B)

5

12

(C)

1

2

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D)

7
9

6th IMO - SET B

40. A spherical ball of lead 6 cm in radius is melted and recast into three spherical balls. The radii of

two of these balls are 3 cm and 4 cm. What is the radius of the third ball?
(A) 4.5 cm
(B) 5 cm
(C) 6 cm
(D) 7 cm

Section III : Everyday Mathematics


41. Shubham travels 760 km to his home partly by train and partly by car. He takes 8 hours if he
travels 160 km by train and the rest by car. He takes 12 minutes more if he travels 240 km by
train and the rest by car. Find the speed of the train and the car respectively (in km/hr).

(A) 40, 80

(B) 60, 120

(C) 80, 100

(D) 100, 120

42. Titan sells a wrist watch to a wholesaler making a profit of 10%. The wholesaler, in turn, sells it
to the retailer making a profit of 10%. A customer purchases it by paying ` 990. Thus the profit
of retailer is 2

(A) ` 768

3
% . What is the cost incurred by the Titan to produce it?
11
(B) ` 750
(C) ` 800
(D) ` 820

43. A cell-phone is available for ` 2500 cash or ` 520 cash down payments followed by 4 equal monthly
instalments. If the rate of interest charged is 25% per annum, calculate the monthly instalment.

(A) ` 520

(B) ` 480

(C) ` 550

(D) None of these

44. A well with 14 m inside diameter is dugout 15 m deep. The earth taken out of it has been
evenly spread all around it to a width of 21 m to form an embankment. What is the height of the

embankment?
(A) 2 m

(B) 1 m

(C) 3 m

(D) 4 m

45. Two trains starting at the same time from two stations 300 km apart and going in opposite directions,
cross each other at a distance of 160 km from one of them. The ratio of their speeds is _____.

(A) 7 : 9

(B) 16 : 20

(C) 8 : 7

(D) None of these

46. The monthly salary of Megha and Beena together is ` 28,000. The salary of Megha and Beena is
increased by 25% and 12.5% respectively, then the new salary of Beena becomes 120% of the new
salary of Megha. The new (or increased) salary of Megha is ______.

(A) ` 15,000

(B) ` 18,000

(C) ` 14,000

(D) ` 16,000

47. Latika, Garima and Priya are three sisters. Latika and Garima are twins. The sum of the ages of
Latika and Garima is same as that of Priya alone. Three years earlier the ratio of age of Latika
and Priya was 2 : 7. What will be the age of Garima 3 years hence?

(A) 21 years

(B) 16 years

(C) 8 years

(D) 12 years

48. Two pencils are 24 cm and 42 cm. If we want to make them of equal size then minimum number
of similar pencils is _____.

(A) 6

(B) 11

(C) 12

(D) None of these

49. I know a two digit number, but when its digits interchanges their places, we get another two digit
number. But when these two digit numbers are added, it amounts to 99. Further if I just consider the
difference between these numbers, it comes out to be 45. What is the number which I know?

(A) 27

(B) 38

(C) 72

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Data insufficient

6th IMO - SET B

50. Samay has a right circular cylinder which he inserted completely into a right circular cone of height
30 cm. The vertical angle of the cone is 60 and the diameter of the cylinder is 8 3 cm. What is
the volume of the cone?

(A)

3000
cm3
7

(B) 3000p cm3

(C) 4860p cm3

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

(D) Can't be determined

Class 10
7th

SET A
Year 2013

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A

logical reasoning
1.

Choose the correct option that will continue the same


pattern and replace the question mark in the given
series.
3, 12, 27, 48, 75, 108, ?

A.
B.
C.
D.

2.

147
162
183
192

A.

In a certain code, PLEADING is written as FMHCQMFB.


How is SHOULDER written in that code?

B.

A.
B.
C.
D.

C.

3.

Q's mother is sister of P and daughter of M. S is


daughter of P and sister of T. How is M related to
T?

KCDQTIPV
QDCKVPIT
QDCKTIPV
TIPVQDCK

A.
B.
C.
D.

4.

Read the following information carefully and answer


the question that follows :

(i) Five friends P, Q, R, S and T travelled to


five different cities; Chennai, Kolkata, Delhi,
Bangalore and Hyderabad by different modes
of transport; Bus, Train, Aeroplane, Car and
Boat from Mumbai.
(ii) The person who travelled to Delhi did not travel
by boat.
(iii) R went to Bangalore by car and Q went to
Kolkata by aeroplane.
(iv) S travelled by boat whereas T travelled by train.
(v) Mumbai is not connected by bus to Delhi and
Chennai.
Which of the following combinations of place and
mode is not correct ?
A. Delhi-Train
B. Kolkata-Aeroplane
C. Hyderabad-Car
D. Chennai-Boat





5.

Aunt

Father
Sister
Maternal Grandfather or Maternal Grandmother

The given question consists of five figures marked


P, Q, R, S and T called the Problem Figures. Select a
figure from the options which will continue the same
series as established by the five Problem Figures.

D.

6.

Find the number of triangles in the given figure.

A.
B.
C.
D.

7.

The door of Aditya's house faces East. From the


back side of his house, he walks straight 50 metres,
then turns to the right and walks 50 metres again.
Finally, he turns towards left and stops after walking
25 metres. Now, Aditya is in which direction from
the starting point ?

A.
B.
C.
D.

8.

Forty boys are standing in a row facing the North.


Arun is eleventh from the left and Deepak is thirtyfirst from the right end of the row. How far will
Shreya, who is third to the right of Arun in the row,
be from Deepak ?

A.
B.
C.
D.

12

15
14
None of these

South-east
North-east
West
North-west

2nd
3rd
4th
5th

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A


9.

If 'Q' denotes '+', 'J' denotes '', 'T' denotes '' and
'K' denotes '', then 30 K 2 Q 3 J 6 T 5 = ?

A.
B.
C.
D.

18
28
31
103

10. Which of the following is the mirror image of


the given word, if the mirror is placed vertically
left?
N otification



A.
B.
C.
D.

15. If the third, fourth, fifth, seventh and tenth letters of


the word PERSONALITY forms a meaningful word
then first letter of the word is the answer. If no word
is possible, then 'X' is the answer and if more than
one such word is formed, then 'M' is the answer.



A.
B.
C.
D.

R
X
O
M

16. Find the missing character.

T
W 3

11. Find out how many such pairs of letters are there in the
given word each of which has as many letters between
them in the word as in the English alphabet.
ADVERTISEMENT

A. Three

B. Four

C. Five

D. More than five

A.
B.
C.
D.

10

15

? P
G

5
9
11
13

17. The number of cubes required to make the given


figure is ______.

12. The triangle represents females, rectangle represents


housewife and circle represents school teachers, then
the number representing females who are school
teachers but unmarried is

A.
B.
C.
D.

2
4
3
8

13. How many 8's are there in the following number series
each of which is exactly divisible by its immediately
preceding and also divisible by its immediately
succeeding number?

A.
B.
C.
D.

31
32
33
34

18. Select the figure from the options which is embedded


in the given Fig. (X).

824517284842282698454832843183



A.
B.
C.
D.

1
4
3
2

14. Choose the group which is different from the rest.





A.
B.
C.
D.

MEWGN
PBQTX
DRYSN
CGHKV

A.

B.
C.

D.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A

19. In the given question, two rows of numbers are


given. The resultant number in each row is to be
worked out separately based on the following rules
and the question below the rows of numbers is to be
answered. The operations of numbers progress from
left to right.

Rules

I.

If an odd number is followed by a two-digit even


number, then they are to be added.
II. If an odd number is followed by a two-digit odd
number, then the second number is to be subtracted
from the first number.
III. If an even number is followed by a number which
is a perfect square of a number, then the second
number is to be divided by the first number.
IV. If an even number is followed by a two-digit even
number, then the first number is to be multiplied
by the second number.
13 11 4
17 13 12

A.
B.
C.
D.

48
69
75
96

20. Which of the following options will complete the


figure matrix?

A.

B.
C.

If the resultant of the first set of numbers is multiplied


by the resultant of the second set of numbers, what will
be the outcome?

D.

MATHEMATICAL REASONING
21. If one root of the equation a(b c)x2 + b(c a)x +
c(a b) = 0 is 1, then the other root is ___.
b (c a )
a (b c)

B.

A.
a (b c)
c ( a b)
a (b c)
c ( a b)

C.

D.
b (c a )
a (b c)
22. If H.C.F of (x 5)(x2 x a) and (x 4) (x2 2x b) is
(x 4)(x 5), find the values of a and b
respectively.



A.
B.
C.
D.

15,
10,
8,
12,

18
7
10
15

24. ABCD is a cyclic quadrilateral. AE is drawn parallel


to CD and BA is produced. If ABC = 92 and
FAE = 20, then BCD =

A.
B.
C.
D.

88
108
115
72

25. If xcos3q + ysin3q = sinqcosq and xcosq = ysinq, then


x2 + y 2 =

23. What is the sum of an A.P. whose first term is a, the


second term is b and the last term is c?
(b + c 2a )(a + c)

A.

2(b a )
(b + c + a)(a + c)

B.

2b a
2(a + c)(b c + 2a )
C.



b+a
(b + c 2a )(a c)
D.


b+a

A.
B.
C.
D.

0
4
1
2

26. Find the coordinates of the points which trisect the


line joining (3, 5) and (6, 7).



A.
B.
C.
D.

(0, 1) and (3, 3)


(1, 1) and (0, 3)
(2, 0) and (1, 1)
(2, 2) and (0, 1)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A

31. The product of 12% of an integer and 20% of the


next integer is 61.2. Find the integer.

x8 a 8
27. Express in lowest terms : 6
x a6
2
2
2
2
( x + a )( x a )

A.
( x 2 + ax + a 2 )2

B.

C.

D.

( x 2 + a 2 )( x 4 + a 4 )
( x 2 + ax + a 2 )( x 2 ax + a 2 )
2

A.

( x + a )( x + a )
( x 2 ax + a 2 )2
( x 2 + a 2 )( x 4 + a 4 )

( x 2 + ax a 2 )( x 2 ax + a 2 )

33. Find the value of x in the given figure, where O is


the centre of the circle.

(3 x 2 14)

B.

C.

D.

50
51
63
Both A and B

32. Find the values of p and q respectively for which


the following system of linear equations has infinite
solutions.
2x + 3y = 7
(p + q)x + (2p q)y = 21

A. 2, 6

B. 7, 3

C. 3, 5

D. 5, 1

28. Express as a rational expression.


1
1
2
4

x 1 x + 1 x2 + 1 x4 + 1

A.
B.
C.
D.

x2 1
( x 2 + 3)
x4 + 1
8
8
( x 1)
2( x + 4)
x +1

29. A point D is on the side BC of an equilateral DABC


1
such that DC = BC. Then AD 2 =
4

A. 13 CD2

B. 9 AB2

C. 6 CD2

D. 12 BC 2
30. In the given figure, AB, EF and CD are parallel lines.
Given that EG = 5 cm, GC = 10 cm and DC = 18 cm,
then EF =

A. 9 cm

B. 25 cm

C. 13 cm

D. 16 cm

A.
B.
C.
D.

80
160
100
105

34. If sinq + cosq =


A.

B.

2 1

C.
D.

2 +1
1

2 sin(90 q), then cotq =

35. Find k, so that 4k + 8, k3 + 3k + 6 and 3k2 + 4k + 4


are three successive terms of an A.P.

A.
C.

0
1

B.
D.

2
Both A and B

EVERYDAY MATHeMATICS
36. A lot of 24 bulbs contains 25% defective bulbs. A
bulb is drawn at random from the lot. It is found
to be not defective and it is not put back. Now, one
bulb is drawn at random from the rest. What is the
probability that this bulb is not defective?



A.
B.
C.
D.

18/23
15/24
17/23
20/23

37. The mean height of the 10 girls of a class is 1.4 m


and the mean height of the 30 boys of the class is
1.45 m. Find the approximate mean height of the 40
students of the class.



A.
B.
C.
D.

1.39
1.46
1.42
1.44

m
m
m
m

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A

38. A man sold a chair and a table together for ` 760


thereby making a profit of 25% on chair and 10%
on table. By selling them together for ` 767.50,
he would have made a profit of 10% on chair and
25% on table. Find the cost price of the table.



A.
B.
C.
D.

`
`
`
`

300
315
325
350

39. 15 pastries and 12 biscuit packets have been donated


for a school fete. These are to be packed in several
smaller identical boxes with the same number of
pastries and biscuit packets in each. How many biscuit
packets and how many pastries respectively will each
box contain?



A.
B.
C.
D.

3,
3,
4,
5,

3
4
5
4

40. A person was asked to state his age in years. His


reply was, "Take my age three years hence, multiply
it by 3 and then subtract three times my age three
years ago and you will know how old I am." What
was the age of the person?



A.
B.
C.
D.

18
20
24
32

years
years
years
years

41. A girl of height 90 cm is walking away from the


base of a lamp-post at a speed of 1.2 m/sec. If the
lamp is 3.6 m above the ground, find the length of
her shadow after 4 seconds.

A. 1.6 m
B. 1.4 m

C.
D.

4.2 m
3.6 m

42. A person can row boat at the rate of 5 km/hr in


still water. He takes thrice as much time in going
40 km upstream as in going 40 km downstream. Find
the speed of the stream.



A.
B.
C.
D.

3.4 km/hr
2 km/hr
5 km/hr
2.5 km/hr

43. A man repays a loan of ` 3250 by paying ` 20 in


the first month and then increases the payment by
` 15 every month. How long will it take him to
clear the loan?



A.
B.
C.
D.

60
20
15
25

months
months
months
months

44. A tree 12 m high, is broken by the wind in such a


way that its top touches the ground and makes an
angle 60 with the ground. At what height from the
bottom the tree is broken by the wind?



A.
B.
C.
D.

5.569
1.732
5.916
2.456

m
m
m
m

45. Along a yard 225 metres long, 26 trees are planted


at equal distances, one tree being at each end of the
yard. What is the distance between two consecutive
trees?



A.
B.
C.
D.

8 metres
9 metres
10 metres
15 metres

Achievers Section
46. There is a question and two statements numbered I
and II given below it. You have to decide whether
the data provided in the statements is/are sufficient
to answer the given question.

statement II alone are not sufficient to answer


the question.

B.

If the data in statement II alone are sufficient


to answer the question, while the data in
statement I alone are not sufficient to answer
the question.

C.

If the data either in statement I or in statement


II alone are sufficient to answer the question.

D.

If the data even in both statements I and II together


are not sufficient to answer the question.

What is the volume of a cube?


I.

The area of each face of the cube is 64 square


metres.
II. The length of one side of the cube is 8 metres.
A. If the data in statement I alone are sufficient
to answer the question, while the data in

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set A


(iv) a4 + b4 =

p
be a rational number, such
q
that the prime factorisation of q is not of the form
2m 5n , where m, n are non-negative integers. Then,
x has a decimal expansion which is non terminating
repeating.

A.
B.
C.
D.

Statement 2 : 64 is a terminating repeating.


455
A. Statement 1 is true but statement 2 is false.
B. Statement 1 is false but statement 2 is true.
C. Both the statements is true.
D. Both the statements is false.

47. Which of the following options hold?


Statement 1 : Let x =

48. Match the column-I with column-II.


If a and b are the zeroes of the quadratic polynomial
f(x) = x2 3x 2, then



Column-I

(i) a2b + ab2 =


1 1
+ =

(iii) + 1 =
2
(ii)

Column-II

4 17 1
4
(b) 6
(a)

(c) 161

(i)(b),
(i)(d),
(i)(b),
(i)(b),

(ii)(a),
(ii)(b),
(ii)(d),
(ii)(d),

3
2
(iii)(d), (iv)(c)
(iii)(c), (iv)(a)
(iii)(c), (iv)(a)
(iii)(a), (iv)(c)
(d)

49. Which of the following statements is incorrect?


A. The abscissa of every point on y-axis is zero.
B. The ordinate of a point is its perpendicular
distance from x-axis.

C. The coordinates of any point on y-axis are of
the form (0, y).

D. If points A(x1, y 1), B(x 2, y 2) and C(x 3, y 3) are
collinear, then

x1(y 2 y 3) + x 2(y1 y 3) + x 3(y1 y 2) = 0.
50. Fill in the blank :
______ times the sum of the squares of the sides
of a triangle is equal to four times the sum of the
squares of the medians of the triangle.



A.
B.
C.
D.

Two
Three
Five
One and half

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 10
7th

SET B
Year 2013

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B

logical reasoning
1.





2.

A person is asked to put in a basket one apple when


ordered One, one guava when ordered Two, one
orange when ordered Three and is asked to take out
from the basket one apple and one guava both when
ordered Four.
The order sequence executed by the person is as
follows:
1 2 3 3 2 1 4 2 3 1 4 2 2 3 3 1 4 1 1 3 2 3 4
How many fruits will be there in the basket at the
end of the above order sequence?
A. 10
B. 11
C. 12
D. 13

4.

The following question consist of a set of three figures


X, Y and Z showing a sequence of folding of a piece
of paper. Figure (Z) shows the manner in which the
folded paper has been cut. Choose a figure from the
given options which would most closely resemble the
unfolded form of paper.

A.

Select a figure from amongst the given options which


will continue the series as established by the five
problem figures.
Problem Figures

B.

C.

D.

5.

Five children were administered psychological tests to


know their intellectual levels. In the report, psychologists
pointed out that the child P is less intelligent than
the child Q. The child R is less intelligent than the
child S. The child Q is less intelligent than the child
R and child P is more intelligent than the child T.
Which child is the most intelligent?

A.
B.
C.
D.

6.

A square field PQRS of side 90 m is so located that


its diagonal PR is from north to south and the corner
Q is to the west of S. Rohan and Rahul start walking
along the sides from Q and R respectively in the
clockwise and anti-clockwise directions with speeds
of 8 km/hr and 10 km/hr respectively. Where shall
they cross each other the second time?

A.
B.
C.
D.

7.

If the positions corresponding to the multiples of 5


in the English alphabet are replaced by symbols and
that of multiples of 7 by digits, how many letters will
be left?

A.

B.

C.

D.

3.

Choose the Venn diagram which best illustrates the


relationship amongst three given classes
"Teacher, Graduate, Player".

A.

B.

C.

D.

P
Q
S
T

PQ
QR
PS
None of these

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B





A.
B.
C.
D.

15
17
18
21

12. There is a definite relationship between figures 1 and 2.


Establish a similar relationship between figures 3 and
4 by selecting a suitable figure that would replace the
question mark (?) in figure (4).

8.

In the following question, a set of figures is carrying


certain numbers. Assuming that the numbers in each set
follow a similar pattern, find the missing number.

A.
B.
C.
D.

9.

What number is opposite to 3, if four different positions


of a dice are shown below?

A.
B.
C.
D.

2
3
4
5

A.

B.

C.

D.

6
4
3
2

Figure (X)
A.

B.

C.

D.

A.
B.
C.
D.

1.

The number of males equals that of females.

2.

A and E are sons of F.

3.

D is the mother of two, one boy and one girl.

4.

B is the son of A.

5. There is one married couple in the family at


present.

Which one of the following is true from the above


information?
A. A, B and C are all females.
B. A is the husband of D.
C. D is the grand daughter of F.
D. E and F are children of D.

14. Select the correct mirror image of Figure (X).


A.


Figure (X)

11. Between two book-ends in your study are displayed


your five favourite puzzle books. If you decide to
arrange the five books in every possible combination
and move just one book every minute, how long would
it take you?



13. Examine the following relationships among members


of a family of six personsA, B, C, D, E and F.

10. In the following question, find out how will the


Figure (X) look like after rotation?

1
2
3
4

hour
hours
hours
hours

B.

C.

D.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B

15. If + means , means , means , means +, then


12 + 6 3 2 8 =



A.
B.
C.
D.

2
2
4
8

16. In a class, among the passed students, Amisha is


twenty-second from the top and Sajal, who is 5 ranks
below Amisha, is thirty-fourth from the bottom. All
the students from the class appeared for the exam.
If the ratio of the students who passed in the exam
to those who failed is 4 : 1 in that class, how many
students are there in the class?



A.
B.
C.
D.

60
75
90
Data inadequate

17. If SCOTLAND is written as 12345678, LOAN is


written as 1435, LOTS is written as 8124, DAN is
written as 537 and SON is written as 458, then what
will be the code for C?



A.
B.
C.
D.

0
4
5
6

18. A family consists of six members P, Q, R, S, T and U.


There are two married couples. Q is a doctor and the
father of T. U is grandfather of R and is a contractor.
S is grandmother of T and is a housewife. There is
one doctor, one contractor, one nurse, one housewife
and two students in the family.
Who is the sister/brother of T?

A.
B.
C.
D.

R
U
T
Information insufficient

19. Study the given information carefully to answer the


following question.
M K K I D N E T T Q O B F H AA G T U U X W L S R I
Each of these letters gets a numerical value based
on its position in the above arrangement, such as,
1 for M, 2 for K, 4 for I and so on.
Value of A is exactly equal to the total value of
which of the following pairs?
1. DO
2. QE
3. MH



A.
B.
C.
D.

Only 1
Only 2
Only 3
Both 1 and 3

20. In the given figure, if the centres of all the circles


are joined by horizontal and vertical lines, then find
the number of squares that can be formed.

A.
B.
C.
D.

16
17
18
14

Mathematical reasoning
21. ABCD is a quadrilateral with right angles at A and
C. Points E and F are on the diagonal AC such
that DE and BF are both perpendicular to AC. If
AE = 3 cm, DE = 5 cm and CE = 7 cm then the length
of BF is _______ cm.

22. The value of






l +m

xl

A.
B.
C.
D.

xm
2
1
0
1

m+ n

xm
xn

n+l

xn
xl

23. If (aa + b)2 + (ab + b)2 = 1, where a, b are the


roots of ax2 + bx + c = 0, then ac (ac + 2) = _____



A.
B.
C.
D.

3.2
3.4
4
4.2

A.

B.
C.
D.

b2
2
b3
2b
b2

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B


24. Two candidates attempt to solve a quadratic equation
of the form x 2 + px + q = 0. One starts with a wrong
value of p and finds the roots to be 2 and 6. The
other starts with a wrong value of q and finds the
roots to be 2 and 9. Find the correct roots.



A.
B.
C.
D.

2, 6
2, 9
4, 8
3, 4

25. In the diagram, PQ and QR are tangents to the circle,


with centre O at P and R respectively. Find the value
of x.

29. I f A i s 1 / 4 o f a c o m p l e t e r e v o l u t i o n , t h e n
3 + 2 cos A -3 1+ 2 sin A -3

1- 2 sin A +
3 - 2 cos A

A.

B.
C.
D.

3
0
1

30. The sums of n terms of two arithmetic series are in the


7n +1
ratio of
. Find the ratio of their 11th terms.
4n + 27



A.
B.
C.
D.

4:3
5:4
7:4
None of these

31. Points A(6, 6), B(2, 3) and C(4, 7) are the vertices
of a triangle which is _______.



A.
B.
C.
D.

25
30
55
65

26. Let Sn denote the sum of the first n terms of an A.P. and
S2n = 3Sn. Then the ratio S3n is to Sn is equal to_____.



A.
B.
C.
D.

4
6
8
3

:
:
:
:

2
1
2
1

27. The L.C.M. of two numbers is 45 times their H.C.F. If one


of the numbers is 125 and the sum of H.C.F. and L.C.M.
is 1150, then the sum of two numbers is _____.



A.
B.
C.
D.

215
220
225
350

A.

( AD + BC )
2

B.

( AB + CD)
2

C.

DF CF
AE BE

D.

AD + EF + BC
2

Right angled
Acute angled
Obtuse angled
None of these

32. If cosec q sin q = a3 and sec q cos q = b 3, then


a 2 b 2 (a 2 + b 2) =



A.
B.
C.
D.

1
1
2
0

33. Each observation in a raw data is first multiplied


by 3, then 6 is added. It is then divided by 3 and
subsequently reduced by 6, then ____



A.
B.
C.
D.

The
The
The
The

new
new
new
new

mean
mean
mean
mean

is equal to the original mean.


is 4 more than the original mean.
is 4 less than the original mean.
is 2 more than the original mean.

34. If N is the sum of first 13986 prime numbers, then


N is always divisible by

28. ABCD is a trapezium, in which AD||BC, E and F


are the mid-points of AB and CD respectively, then
EF is

A.
B.
C.
D.

A.
B.
C.
D.

6
4
8
None of these

35. In a right triangle ABC is right-angled at B. If P and


Q are points on the sides AB and BC respectively,
then

A.

AQ2 + CP2 = 2(AC2 + PQ2)

B.

2(AQ2 + CP2) = AC2 + PQ2

C.

D.

AQ2 + CP2 = AC2 + PQ2


1
AQ + CP =
(AC + PQ)
2

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B

everyday Mathematics
36. Bag I contains 4 chips numbered 1, 3, 5 and 7
respectively. Bag II contains 3 chips numbered 2, 4
and 6 respectively. A chip is drawn at random from
each bag. Find the probability that the sum of the
two chips drawn is odd.



A.
B.
C.
D.

7/12
0
1
5/12

37. The income of a bank on the n th day is ` (n 2 + 2)


and the expenditure of the bank on the n th day is
` (2n + 1).
Also income = expenditure + savings
In how many days his total savings will be ` 1240?



A.
B.
C.
D.

10
12
15
16

38. A test has 50 questions. A student scores 1 mark


1
for a correct answer, - for a wrong answer, and
3
1
for
not
attempting
a question. If the net score
6
of a student is 32, the number of questions answered
wrongly by that student cannot be less than

A. 6

B.

12

C.

D. 9

A.
B.
C.
D.

216.50
215.25
212.25
210.25

m
m
m
m

40. A tank 4 m long, 2.5 m wide and 1.5 m deep is dug


in a field 31 m long and 10 m wide. If the earth dug
out is evenly spread out over the field, the rise in
level of the field is _____.



A.
B.
C.
D.

3.1 cm
4.8 cm
5 cm
6.2 cm

A.
B.
C.
D.

1 m/s
2 m/s
1.87 m/s
None of these

42. A box contains 25 tickets, numbered 1, 2, 3, , 25.


A ticket is drawn and then another ticket is drawn
without replacement. Find the probability that both
tickets will show odd numbers.

A.

B.

37
50

13
50
13
C.
25
D. None of these

43. Ayeshas father was 38 years of age when she was


born while her mother was 36 years old when her
brother four years younger to her was born. What is
the difference between the ages of her parents?



39. A kite is flown with a thread of 250 m length. If


the thread is assumed to be stretched and makes an
angle of 60 with the horizontal, then the height of
the kite above the ground is (approx.) _____.



41. An elephant of length 4 m is at one corner of a


rectangular cage 16 m 30 m and facing towards
the diagonally opposite corner. If the elephant starts
moving towards the diagonally opposite corner it
takes 15 seconds to reach the opposite corner. Find
the speed of the elephant.

A.
B.
C.
D.

2
4
6
8

years
years
years
years

1
44. 33 % of a mans daily output is equal to 50% of a
3
second mans daily output. If the second man turns
out 1500 screws daily, then the first mans output in
terms of making screws is ______.



A.
B.
C.
D.

500
1000
2000
2250

45. A man bought some fruits at the rate of 16 for


` 24 and sold them at the rate of 8 for ` 18. What
is the profit percent?



A.
B.
C.
D.

25%
40%
50%
60%

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

7th IMO - Set B

ACHIEVERS SECTION
46. There are six faces in a cube. Rajeev fix one cube on
each of the faces. The dimensions of all the cubes are
same. What is the ratio of total surface area of the
newly formed solid to the area of a single cube?



A.
B.
C.
D.

7:1
6:1
5:1
41 : 9

48. A plane left 40 minutes late due to bad weather and in


order to reach its destination, 1600 km away in time, it
had to increase its speed by 400 km/hr from its usual
speed. Find the usual speed of the plane.

600 km/hr
800 km/hr

B.
D.

750 km/hr
None of these

49. Which of the following is correct?

47. In the given figure, a circle is inscribed in a


q u a d r i l a t e r a l A BCD i n w h i c h B = 9 0 . I f
AD = 23 cm, AB = 29 cm, BC = 25 cm and DS = 5 cm,
then match the columns.

Statement II : If a constant number is added to


each term of an A.P., then the resulting pattern of
numbers is also an A.P.

A. Both statement I and statement II are true


and statement II is the correct explanation of
statement I.
B. Both statement I and statement II are true but
statement II is not the correct explanation of
statement I.
C. Statement I is true but statement II is false.
D. Statement I is false but statement II is true.





(a)

(b)

(c)

(d)

Column-I
AQ
radius, r
CD
PC

Column-II
(p) 19 cm
(q) 14 cm
(r) 18 cm
(s) 11 cm

(a) r, (b) s, (c) p, (d) q

B.

(a) r, (b) p, (c) s, (d) q

C.

(a) r, (b) q, (c) s, (d) p

D.

(a) p, (b) q, (c) r, (d) s

1 1 1
Statement I : If a, b, c are in A.P., then
, ,
bc
ca ab
are also in A.P.

A.

A.
C.

50. For the following grouped frequency distribution,


which of the following options is INCORRECT?
Class
Frequency

A.
B.

C.
D.

3-6

6-9

9-12

12-15

15-18

18-21

21-24

10

23

21

12

Lower limit of modal class is 12


Frequency of the class preceding the modal
class = 10
Mode = 14.6 and width of the modal class is 4
All of these

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Class 10
8th

Set A
Year 2014

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set A

logical reasoning
1.

Two rows of numbers are given. The resultant number


in each row is to be worked out separately based on
the following rules and the question below the rows
of numbers is to be answered. The operations of
numbers progress from left to right.
Rules:

If an even number is followed by another even


number, they are to be added.

(ii) If an even number is followed by a prime number,
they are to be multiplied.

(iii) If an odd number is followed by an even number,
the even number is to be subtracted from the odd
number.

(iv) If an odd number is followed by another odd
number, the first number is to be added to the
square of the second number.

(v) If an even number is followed by a composite odd
number, the even number is to be divided by the
odd number.

36 13 39

77 30 7

Which will be the outcome if the resultant of the second
row is divided by the resultant of the first row?

A. 12

B. 16

C. 8

D. 6
2.

(i)

A dealer sold six cars M, N, O, P, Q and R during


a period of Monday to Saturday, one car on each
day.

(i) The car O was sold at least before three cars.


(ii) The car R was sold on Tuesday.
(iii) Both the cars N and Q were sold at least before
one car.
(iv) The car P was sold immediately after the car O.
(v) At least four cars were sold after the car Q.

If Mr. Jindal is purchased a car sold on Wednesday,


then the car purchased by him is



A.
B.
C.
D.

4.

'X + Y means 'Y is brother of X'; 'X Y' means 'Y


is husband of X'; 'X Y' means 'X is mother of Y';
and 'X Y' means 'X is father of Y'. Then which of
the following expressions indicates 'P is grandmother
of T'?

A.
B.
C.
D.

5.

A trader in order to code the cost price of an article


used the letters of psicholazy in the form of '0
to 9' respectively. If an article was sold for ` 1015.58
to earn the 16% gain, then which of the following
code stands for cost price?

A. AIL.HP
B. AIL.HS
C. ZYA.HO
D. ZAO.OP

6.

Find the missing figure from the options which will


continue the series in given Problem Figures.

The given square grid shows the plan of a playground.


The bench is North of the toy car.
Bench

Q
Toy-car

Swing

Slide

A.
C.

P
R

M
N
O
P

Q P + R T
PQRT
P Q R + T
P+QRT

See-saw

The town council wants to plant a tree in the playground.


The location of the tree is to be North of the swing
and South-West of the slide. Identify the position
where the tree will be planted.

3.

B.
D.

Q
S

A.

B.

C.


D.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set A

7.

An enterprising businessman earns an income of ` 1


on the first day of his business. On every subsequent
day, he earns an income which is just double of
that made on the previous day. On the 10th day of
business, his income is _______.

A.
B.
C.
D.

8.

There is a certain rule followed in all the three figures.


Identify the rule and find the missing number.

`
`
`
`

12. Count the number of circles used to draw the given


figure.

29
210
10
102

A.
C.

20
25

B.
D.

21
17

13. Select the figure from the options in which Fig.(X) is


exactly embedded as one of its part.

A.
C.

6
540

B.
D.

90
60

9.

Identify the wrong figure in the given series.

A.

B.

C.

A.
C.

Q
R

B.
D.

S
T

10. In a shop, the items were arranged in a shelf


consisting of six rows. Biscuits are arranged above
tins of chocolates but below the rows of packets
of chips, cakes are at the bottom and the bottles of
peppermints are below the chocolates. The topmost
row had the display of jam bottles. Where exactly
are the bottles of peppermints from the top?

A.
C.

2nd
4th

B.
D.

A.

C.


D.

14. There are three figures X, Y and Z showing a


sequence of folding of a sheet of paper. Figure (Z)
shows the manner in which the folded sheet has
been cut. Select the figure from the options which
would resemble the unfolded form of paper.

A.

B.

C.


D.

15. A cube of side 10 cm is coloured red with a 2


cm wide green strip along all the sides on all the
faces. The cube is cut into 125 smallest cubes of
equal size. How many cubes have at least two
green faces?

B.

D.

3rd
5th

11. There is a certain relationship between figures


P and Q. Identify the same relationship between
figures R and S and find the missing figure from
the options.

A.
B.
C.
D.

8
27
44
63

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set A

mathematical Reasoning
16. The given figure is created by using the arcs of
quadrants with radii 1 cm, 2 cm and 3 cm. Find the
total area of the shaded region. (Take p = 3.14)

A. 31.93 cm2
C. 63.84 cm2

B.
D.

20. In the given figure (not drawn to scale), OABC is a


quadrilateral with ABC on horizontal ground and O
is vertically above A. M is the mid-point of BC. If
BAC = 90, AB = AC = 16 cm and OA = 12 cm,
calculate the length of OB.

15.96 cm2
13.68 cm2

17. In the given figure (not drawn to scale), AG is parallel


2
to CD and AG = CD. The point B on AC is such
7
2
that BC = AC . If the line BG meets AD at F and
7
the line through C is parallel to BG which meets AD
FG
at E, then find the value of
.
EC

A.
C.

25 cm
20 cm

B.
D.

15 cm
28 cm

21. The given figure shows sector OAB with centre O


and radius 54 cm. Another circle XYZ with centre P,
is enclosed by the sector OAB. If AOB = 60. Find
the area of OXPY.

1
7
4
C.
7

A.

B.
D.

3
7
2
7

18. In the given figure (not drawn to scale), BD is a


diameter of the circle with centre O. C and A are
two points on the circle. BA and CD, when produced,
meet at E. If DOC = 60 and ABD = 23, then
find OBC.

A.

161 cm2

B.

461 cm2

C. 324 cm2

D.

561.2 cm2

22. If two zeroes of the polynomial x 4 6x 3 26x 2


+ 138x 35 are 2 3 and 2 + 3 , then find all the
zeros.

A. 60
C. 45

B.
D.

30
67

19. Which of the following have non-terminating repeating


decimal?

A.

2

25

C.

B.

231
2

2 5 7

D.

2
7
3

1323

6 (35)

A.

5, 7

B.

7, 5

C.

3, 5

D.

5, 3

23. Solve : (sin4 q cos4 q + 1) cosec2q


A.

B.

C.

D.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set A

24. What is the value of the median of the data using


the graph in the figure given below, of less than
ogive and more than ogive?

A.
C.

8
5

B.
D.

4
17.5

25. The number of zeroes for the given graph is ____.

28. Swati folded the three corners of a triangle. She


managed to measure four of the angles as shown
below before breaking her protractor. She needs help
to figure out what the named angles are. Help her
find f , g and h.


f

A. 52

B. 44

C. 44

D. 47

g
44
52
47
44

h
47
47
52
52

29. Kunal arranged some metal blocks at the bottom of


a tank as seen in the figure below. Then he filled
the 30 cm by 25 cm by 25 cm tank with water. If
each block is 4 cm long, 3 cm wide and 5 cm tall,
then how much water is needed to fill the tank to
80% of the tank's height?

A.
C.

3
4

B.
D.

2
1

26. Find the mode (approx.) from the given frequency


distribution.
Expenditure on food
(in `) in a month
300-309
310-319
320-329
330-339
340-349
350-359
360-369
370-379
Total

A.
C.

336.41
343.22

Number of
workers
10
20
24
38
48
27
17
6
190
B.
D.

307.20
342.72

A. 15000 cm3
C. 12720 cm3

B.
D.

2280 cm3
16470 cm3

30. A number is chosen at random from 1 to 120. The


probability of the number chosen being a multiple
of 3 and 15 both is _____.

A.
C.

1/15
1/17

B.
D.

1/16
1/19

31. In the given figure, TAS is a tangent to the circle, with


centre O, at the point A. If OBA = 32, then find
the values of x and y respectively.

2
27. If the roots of the quadratic equation x + px + q = 0
are tan 30 and tan 15 respectively, then the value
of 2 + q p is ______.

A.
B.
C.
D.

0
1
2
3

A.
C.

32, 58
58, 58

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

B.
D.

58, 48
42, 58

8th IMO - Set A

32. In the given graph, line APB meets the x-axis


at A and y-axis at B. P is the point (4, 2) and
AP : PB = 1 : 2. Find the coordinates of A and B
respectively.

34. If x 2 + px + q = 0 and x 2 + qx + p = 0 have a common


root, then ______.



A.
B.
C.
D.

p = q
1+p+q=0
p + q = 0
Both A and B

35. If the area of the triangle given below is 20 sq. units,


then what are the co-ordinates of point C?

A. (5, 0), (0, 5)


C. (6, 0), (0, 5)

B.
D.

(6, 0), (0, 6)


(6, 6), (6, 6)

33. Let S n denote the sum of the first 'n' terms of an A.P.
S 2n = 3S n. Then, the ratio S3n /S n is equal to _____.



A.
B.
C.
D.

4
6
8
10

A.

40
0,
a

B.

(a2 + b2, 0)

C.

20
, 0
b

D.

40
, 0
b

Everyday mathematics
36. A man walks a distance of 48 km in a given time.
If he walks 2 km an hour faster, he will perform
the journey 4 hours before. Find his normal rate of
walking.

A. 4 km/hr
C. 3 km/hr

B.
D.

6 km/hr
8 km/hr

37. Mohan ate half a pizza on Monday. He ate half of


what was left on Tuesday and so on. He followed
this pattern for one week. How much of the pizza
would he have eaten during the week?

A.
C.

99.22%
98.22%

B.
D.

95%
100%

38. The price of commodity X increases by 40 paise every


year, while the price of commodity Y increases by 15
paise every year. If in 2014 the price of commodity
X was ` 4.20 and that of Y was ` 6.30, in which
year commodity X will cost 40 paise more than the
commodity Y?

A.
C.

2024
2022

B.
D.

2021
2023

40. The members in a welfare committee decided to collect


as many paise from each member of the committee
as is the number of members. If the total collection
amounts to ` 96.04, then the number of members in
the committee is _______.

A.
C.

84
102

B.
D.

98
92

41. A company produces on an average 4000 items per


month for the first 3 months. How many items it
must produce on an average per month over the next
9 months, to average 4375 items per month over the
whole?

A.
C.

4500
4680

B.
D.

4600
4710

42. A housewife saved ` 2.50 in buying an item on sale.


If she spent ` 25 for the item, then how much percent
she saved in the transaction approximately?

A.
C.

8%
10%

B.
D.

9%
11%

39. The total monthly salary of 4 men and 2 women is


` 46,000. If a woman earns ` 500 more than a man,
what is the monthly salary of a woman?

43. Rajeev buys goods worth ` 6650. He gets a rebate


of 6% on it. After getting the rebate, he pays sales
tax @ 10%. Find the amount he will have to pay for
the goods.

A.
C.

` 6500
` 8000

B.
D.

` 7500
` 9000

A.
C.

` 6876.10
` 6654

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

B.
D.

` 6999.20
` 7000

8th IMO - Set A

44. Twenty women can do a work in sixteen days and


sixteen men can complete the same work in fifteen
days. What is the ratio between the capacity of a man
and a woman?

45. A sum of money is borrowed and paid back in


two annual installments of ` 882 each allowing
5% compound interest. The sum borrowed was
_______.

A.
C.

3 : 4
5 : 3

B.
D.

4:3
Data inadequate

A.
C.

` 1620
` 1680

B.
D.

` 1640
` 1700

Achievers section
46. Which of the following statements is true?
Statement-1 : The area of the equilateral triangle
described on the hypotenuse of a right angled triangle
is equal to the sum of the areas of the equilateral
triangles described on the other two sides of the
triangle.
Statement-2 : The area of the equilateral triangle
described on the side of right angled isosceles triangle
is half of the area of the equilateral triangle described
on its hypotenuse.



A.
B.
C.
D.

Only statement-1
Only statement-2
Both statement-1 and statement-2
Neither statement-1 nor statement-2

(i)

Column-I
2

(iii) The amount of money in the account of Sanchi


at the end of every year when ` 1000 is
deposited at simple interest at the rate of 10%
per annum.

(iv) The number of bacteria in a certain food item


after each second, when they double themselves
in every second.

A. Only (i)
C. Both (ii) and (iv)

(sec q + tan q) 4sec qtan q = (p) 9


(tan 2 60 + 4 cos 2 45 +
3 sec2 30 + 5 cos 2 90)

cosec30 + sec 60 cot2 30

(q) 8/17

(ii)

(iii) If secq + tanq = 4, then cosq = (r) 4

(iv) tan5tan85 + tan10tan80

B.
D.

Only (ii)
Only (iv)

xi

58

59

60

61

62

63

64

65

66

fi

15

10

A.
B.
C.
D.

51.72, 62, 61
61, 62, 61
61, 60, 61
61.72, 61, 61

50. Fill in the blanks.

(s) 1

tan35tan55 + tan25tan65 =
(i) (s), (ii) (p), (iii) (r), (iv) (q)
(i) (s), (ii) (p), (iii) (q), (iv) (r)
(i) (p), (ii) (r), (iii) (q), (iv) (s)
(i) (q), (ii) (p), (iii) (s), (iv) (r)

48. Which of the following situations do not form an


A.P.?

Column-II
2



A.

B.

C.

D.

(ii) The fee charged every month by a school from


classes I to XII, when the monthly fee for class I
is ` 250 and it increases by ` 50 for the next
higher class.

49. Find the mean, mode and median respectively of the


following data.

47. Match the columns.


(i) The fee charged from a student every month


by a school for the whole session when the
monthly fee is ` 400.

p
be a rational number such that p and q are
q
P and the prime factorisation of q is not of the
form 2n 5m , where n and m are whole numbers,
then a has a decimal expansion which is Q and
R .
Let a =



A.

B.

C.

D.

P
Prime
Co-prime
Co-prime
Prime

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

Q
Non-terminating
Terminating
Non-terminating
Non-terminating

R
Non-repeating
Repeating
Repeating
Repeating

Class 10
8th

Set B
Year 2014

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set B

Logical Reasoning
1.





2.





3.





4.





5.

In the given letter series, some of the letters are


missing which are given in that order as one of the
options below it. Choose the correct option.

mnonopqopqrs
A. knopq
B. oqrst
C. pqrst
D. qrstu
How many such pair of letters are there in the word
PRODUCTION each of which has as many letters
between them as in the English alphabet?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
In a certain code 'a friend of mine' is written as
'4 9 1 6', 'mine lot of metal' is written as '3 1 0 9'
and 'a piece of metal' is written as '7 1 6 3'. How
can '8 7 3' be written in same code?
A. a metal piece
B. metal for friend
C. piece of advice
D. large metal piece
Boys and girls are made to sit in 7 rows and 7
columns all of them facing West. P is at the centre
of the arrangement, Q is just behind P, R is on the
immediate left of Q, and S is to the West of P. Then
R is in which direction with respect to S?
A. South-West
B. North-West
C. South-East
D. Data inadequate
There is a certain relationship between figures (i)
and (ii). Establish a similar relationship between
figures (iii) and (iv) by selecting a suitable figure
from the options that would replace the question
mark in figure (iii).

?
(i)

(ii)

(iii)

A.

B.

C.

D.

(iv)

6.










7.





8.









9.

Read the following information and answer the question


given below :
(i) Four persons A, B, C and D eat Mango, Banana,
Orange or Peach from Monday to Thursday. No
two persons eat the same fruit on a day. Each of
them eats only one fruit on a day and does not
repeat it on any other day.
(ii) Neither C nor D eats orange or peach on
Tuesday.
(iii) B eats banana on Wednesday.
(iv) A eats peach on Monday.
(v) C does not eat mango on Thursday.
(vi) D eats banana on Monday.
Which fruit does D eat on Thursday?
A. Banana
B. Peach
C. Either banana or mango
D. Either peach or orange
A, B, C, D, E and F are seated in a circle facing the
centre. A and C are seated adjacent to each other and
E and B are also seated adjacent to each other. B is
to the immediate left of F. There are two persons
between D and E. A is not seated adjacent to E. Who
is to the immediate left of E?
A. C
B. B
C. F
D. Cannot be determined
The six faces of a cube are coloured, each with a
different colour.
I. The white face is between yellow and green.
II. The red face is adjacent to brown.
III. The green face is opposite the yellow side.
IV. The blue face is adjacent to red.
V. The yellow face is the top face of the cube.
The faces adjacent to white bear the colours
A. Yellow, green, brown and red
B. Yellow, brown, blue and green
C. Yellow, green, blue and red
D. None of these
Find the correct mirror-image of the given word, if
the mirror is placed vertically to the right.
disturb
A. b r u t s i d
B. b r u t s i d
C. b r u t s i d
D. b i s t u r d

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set B

10. The given Venn diagram represents the students


who study Physics, Chemistry and Mathematics.
Identify the region which represents the students
who study Physics and Mathematics but not
Chemistry.
X
Physics

13. Select a figure from the options which will continue


the series established by the problem figures.

Y
Q

P
T

Chemistry

A.

B.

C.

D.

Mathematics

A.
B.
C.
D.

T
P+T+S
V
P+T+S+R+U+V

11. The given set of figures carry certain characters.


Assuming that the characters in each set follow
a similar pattern, identify the pattern and find the
missing character.
29
39

27
72

45

A.
B.
C.
D.

33
43

29

30
73

42
43

31
44

59
?
39

40
79

10
20

49
50
60
69

(i)

12. Three figures X, Y and Z shows a sequence of


folding a sheet of paper. Figure Z shows the manner
in which the folded sheet has been cut out. Select a
figure from the options which most closely resembles
the unfolded form of sheet.

A.

B.

C.

D.

14. There is a certain relationship between figures (i)


and (ii). Establish a similar relationship between
figures (iii) and (iv) by selecting a figure from the
options that would replace the question mark in
figure (iv).

A.

B.

C.

D.

(ii)

(iii)

(iv)

15. How many such 1's are there in the given arrangement,
each of which is immediately preceded by a perfect
square?
18594712583659276452926412
3514283

A. None

B. One

C. Two

D. Three

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set B

MATHEMATICAL REASONING
16. If one of the zeroes of the cubic polynomial
x 3 + ax 2 + bx + c is 1, then the product of the other
two zeroes is

A. b a + 1

B. b a 1

C. a b + 1

D. a b 1
17. Solve for x and y : bx + ay = a + b,
1
1
2a
1
1
ax

+ by

=
a b a + b
b a b + a a + b

2

b +a

,y=

A.

x=

B.

x=

C.

x=

D.

x = a2 + b2, y = 2ab + a2

A.
B.
C.
D.

1
2
4
1

:
:
:
:

4,
7,
5,
9,

6
5
7
3

21. The given figure is made up of a large circle ABCDE


with centre O, a small circle BQOP, two semi-circles
and a sector OED. AC is 28 cm. Find the total shaded
area of the figure.
B

2a
2b
,y=
a b
ba
a 2 + b2
2

a + ab

,y=

2
1
1
4

l2 + m
, find m : n.
nl

19. In DPQR, point M is on side PQ and point S is


on the side PR such that QRSM is a trapezium.
If MS : QR = 3 : 5, then find
area (DPMS) : area (QRSM).

A. 9 : 16

B. 10 : 17

C. 3 : 5

D. 9 : 25
20. The median of the given data is 50. Find the values of
p and q respectively, if the sum of all the frequencies
is 90.
Marks

Frequency

20-30

30-40

15

40-50

25

50-60

20

60-70

70-80

80-90

10

A.
B.
C.
D.

O
E

2b
a b

P
A

18. If tanq + secq = l, then secq =





A.
B.
C.
D.

2b
a+b

ab + b 2

(198p 98) cm2


(49p + 198) cm2
(150p + 100) cm2
(147p 196) cm2

22. The sum of the remainders obtained when


2x 3 + (p + 2)x + p 2 is divided by x 2 and when
it is divided by x + 1 is 0. Find the value of p.

A. 3

B. 2

C. 4

D. 8
23. Find the values of p and q respectively for which
the equation 2x 2 + px = q has root 3 and factor
(x 5).

A. 5, 25

B. 4, 30

C. 5, 25

D. 4, 30
24. Find the sum from the sixth term to the twelfth term
of the arithmetic progression 6, 10, 14,

A. 266

B. 240

C. 256

D. 276
25. Two dice are thrown simultaneously. Find the
probability of getting a multiple of 2 on one dice
and a multiple of 3 on the other dice.

A. 1/3

B. 11/36

C. 1/4

D. 13/36

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set B

26. In the given diagram, ST is


a tangent to the circle with
centre O. Find the value of x.

A. 25

B. 35

C. 40

D. 45

70

O
x

65

P
T

27. In the arithmetic progression 7, 10, 13, how many


terms will add up to a sum of 920?

A. 25

B. 16

C. 27

D. 23
28. A solid rectangular block has a square base with side
( 3 2 ) m. The volume of the block is (3 18 7 3 ) m3 .
Find the height of the block in the form (a 2 + b 3 ) m,
where a and b are integers.

A.

3 2+ 3

B.

5 3+4 2

C.

15 2 + 3

D.

5 5+3 3

29.



Solve : 3(81)x + 3 = 9x + 1 + 9x.


A. 3, 2
B. 1/2
C. 4, 5
D. 1

31. Two circles of radii 10 cm and 8 cm intersect each


other and the length of common chord is 12 cm. The
distance between their centres is
A
O

O
B

A.

7 cm

B.

3 7 cm

C.

4 7 cm

D.

(8 + 2 7 ) cm

B.

3p cm

C.
D.

3 p cm
3 p cm

O
C

33. Given below are the steps of construction of a pair


of tangents to a circle of radius 4 cm from a point
on the concentric circle of radius 6 cm. Find which
of the following step is wrong?
Step-I : Take a point O on the plane paper and
draw a circle of radius OA = 4 cm. Also, draw a
concentric circle of radius OB = 6 cm.
Step-II : Find the mid-point A of OB and draw a
circle of radius BA = AO. Suppose this circle intersects
the circle of radius 4 cm at P and Q.
Step-III : Join BP and BQ to get the desired
tangents.
P

30. For a frequency distribution, mean, median and


mode are connected by which of the following
relations?

A. Mode = 3 Mean 2 Median

B. Mode = 2 Median 3 Mean

C. Mode = 3 Median 2 Mean

D. Mode = 3 Median + 2 Mean

32. O is the centre of a circle of diameter 4 cm and


1
OABC is a square. If the shaded area is area of
3
the square, then the side of the square is
A

A. p 3 cm

B A

A.
B.
C.
D.

Only Step-I
Only Step-II
Both Step-I and Step-II
Both Step-II and Step-III

34. The value of


A.

B.

C.

D.

a2

a + a 2 b2
a a 2 b2

a a 2 b2
a + a 2 b2

is

b2
b2

a2
a
b
2(2a 2 b 2 )
b2

35. If the sums of n, 2n and 3n terms of an A.P. are S1,


S3
S 2 and S3 respectively, then
is
( S2 S1 )

A. 0

B. 1

C. 2

D. 3

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set B

EVERYDAY MATHeMATICS
36. There is a circular path around a sports field. Priya
takes 18 minutes to drive one round of the field,
while Ravish takes 12 minutes for the same. Suppose
they both start at the same point and at the same
time, and go in the same direction. After how many
minutes will they meet again at the starting point?

A. 54

B. 24

C. 36

D. 72
37. A person invested some amount at the rate of 10%
simple interest and some other amount at the rate of
12% simple interest. He received yearly interest of
` 130. But if he had interchanged the amounts invested,
he would have received ` 4 more as interest. How
much amount did he invest at the rate of 10% and
12% respectively?

A. ` 1200, ` 100

B. ` 700, ` 500

C. ` 1000, ` 1200

D. ` 500, ` 700
38. Father is aged three times more than his son Ronit.
After 8 years, he would be two and a half times of
Ronit's age. After further 8 years, how many times
would he be of Ronit's age?

A. 2 times
1

B. 2 times
2
3

C. 2 times
4

D. 3 times
39. By selling an article, Mohit earned a profit equal to
one-fourth of the price he bought it. If he sold it
for ` 375, what was the cost price?

A. ` 281.75

B. ` 300

C. ` 312.50

D. ` 350
40. Simran started a software business by investing
` 50,000. After six months, Nancy joined her with
a capital of ` 80,000. After 3 years, they earned a
profit of ` 24,500. What was Simran's share in the
profit?

A. ` 9,423

B. ` 10,250

C. ` 12,500

D. None of these

41. 10 women can complete a work in 7 days and 10


children take 14 days to complete the work. How
many days will 5 women and 10 children take to
complete the work?

A. 3

B. 5

C. 7

D. None of these
42. In covering a certain distance, the speeds of A and
B are in the ratio of 3 : 4. A takes 30 minutes more
than B to reach the destination. The time taken by A
to reach the destination is

A. 1 hour

B.

C.

D.

1
hours
2
2 hours
1
2 hours
2
1

43. Three containers have their volumes in the ratio


3 : 4 : 5. They are full of mixtures of milk and water.
The mixtures contain milk and water in the ratio of
(4 : 1), (3 : 1) and (5 : 2) respectively. The contents
of all these three containers are poured into a fourth
container. The ratio of milk and water in the fourth
container is

A. 4 : 1

B. 151 : 48

C. 157 : 53

D. 5 : 2
44. Pure ghee costs ` 100 per kg. After adulterating it
with vegetable oil costing ` 50 per kg, a shopkeeper
sells the mixture at the rate of ` 96 per kg, thereby
making a profit of 20%. In what ratio does he mix
the two?

A. 3 : 2

B. 4 : 3

C. 5 : 2

D. 7 : 6
45. A manufacturer offers a 20% rebate on the marked
price of a product. The retailer offers another 30%
rebate on the reduced price. The two reductions are
equivalent to a single reduction of

A. 40%

B. 44%

C. 46%

D. 50%

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

8th IMO - Set B

Achievers Section
46. The graph of ax 2 + bx + c is shown here and
b D
A , . Identify the signs of a, b and c.
2a 4a
y

x
P
y



A.

B.

C.

D.

a
+ve
+ve
+ve
ve

b
+ve
ve
ve
+ve

O
A

c
ve
ve
+ve
ve

47. Match the columns.



Column-I
sin q
+

(a)

(i)
sec q + tan q 1
cos q
=
cosec q + cot q 1

(b) sec4q(1 sin4q) 2 tan2q = (ii)

(c)

sec q 1
sec q + 1
+
=
sec q + 1
sec q 1

Column-II
2 cosecq

(iii) 1


(d) (1 + cotq cosecq)
(iv) 0
(1 + tanq + secq) =

A. (a) (i), (b) (iii), (c) (i), (d) (ii)

B. (a) (ii), (b) (iii), (c) (ii), (d) (iv)

C. (a) (iii), (b) (iii), (c) (i), (d) (ii)

D. (a) (ii), (b) (iii), (c) (i), (d) (ii)

48. Study the statements carefully.


Statement-1 : Three times the square of one side
of an equilateral triangle is equal to four times the
square of one of its altitudes.
Statement-2 : Three times the sum of the squares of
the sides of a triangle is equal to the three times the
sum of the squares of the medians of the triangle.

A. Statement-1 is true and statement-2 is false.

B. Statement-1 is false and statement-2 is true.

C. Both statements are true.

D. Both statements are false.
49. Which of the following is incorrect?
9

A. For K = , the equation 2x2 + 3x + K = 0 will
8
have real and equal roots.

B. For K = 1, the equation x2 + K(4x + K 1) + 2 = 0
will have equal roots.

C. For K = 2, the equation

x2 2x(1 + 3K) + 7(3 + 2K) = 0 will have equal
roots.

D. For K = 3, the equation

(K + 1)x2 2(K 1)x + 1 = 0 will have equal roots.
50. Fill in the blanks:
Every ____
(a)
____ number can be expressed (factorised)
as the product of ____
(b)
____ factors and this factorisation
is ____
(c)
____ except for the order in which the prime
factor occur.
(a) (b) (c)

A. Prime
Composite
Unique

B. Composite
Prime
Unique

C. Odd
Even
Universal

D. Even
Odd
Universal

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)

ANSWER KEYS
4th IMO(2010)
1. (D)
11. (B)
21. (A)
31. (C)
41. (B)

2. (C)
12. (B)
22. (C)
32. (B)
42. (B)

3. (A)
13. (D)
23. (B)
33. (D)
43. (D)

4. (B)
14. (C)
24. (D)
34. (C)
44. (C)

5. (A)
15. (B)
25. (C)
35. (C)
45. (D)

6. (D)
16. (C)
26. (A)
36. (C)
46. (A)

7. (C)
17. (B)
27. (C)
37. (B)
47. (B)

8. (B)
18. (B)
28. (B)
38. (B)
48. (C)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(C)
(A)
(B)
(C)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(D)
(D)
(C)
(B)

7.
17.
27.
37.
47.

(B)
(A)
(B)
(A)
(A)

8.
18.
28.
38.
48.

(C)
(D)
(C)
(C)
(D)

9.
19.
29.
39.
49.

(D)
(D)
(A)
(A)
(A)

10.
20.
30.
40.
50.

(B)
(A)
(A)
(A)
(B)

7.
17.
27.
37.
47.

(D)
(D)
(A)
(C)
(A)

8.
18.
28.
38.
48.

(C)
(D)
(C)
(C)
(C)

9.
19.
29.
39.
49.

(A)
(A)
(A)
(A)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(B)
(B)
(C)
(B)
(D)

7. (B)
17. (B)
27. (B)
37. (D)
47. (C)

8. (D)
18. (C)
28. (A)
38. (B)
48. (B)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(B)
(B)
(B)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(A)
(A)
(C)
(B)
(B)

5th IMO(2011)
1.
11.
21.
31.
41.

(D)
(D)
(A)
(A)
(C)

2.
12.
22.
32.
42.

(A)
(A)
(D)
(B)
(D)

3.
13.
23.
33.
43.

(D)
(B)
(C)
(B)
(D)

4.
14.
24.
34.
44.

(D)
(D)
(A)
(C)
(C)

5.
15.
25.
35.
45.

(A)
(B)
(B)
(C)
(D)

6.
16.
26.
36.
46.

(A)
(A)
(C)
(B)
(A)

6th IMO(2012)
1.
11.
21.
31.
41.

(D)
(D)
(B)
(A)
(B)

2.
12.
22.
32.
42.

(C)
(C)
(B)
(D)
(C)

3.
13.
23.
33.
43.

(B)
(B)
(B)
(A)
(B)

4.
14.
24.
34.
44.

(C)
(C)
(C)
(C)
(C)

5.
15.
25.
35.
45.

SETA
(C)
6.
(A)
16.
(C)
26.
(A)
36.
(D)
46.

(B)
(B)
(D)
(C)
(B)

SETB
1. (A)
11. (B)
21. (A)
31. (B)
41. (C)

2. (B)
12. (B)
22. (B)
32. (D)
42. (C)

3. (C)
13. (D)
23. (A)
33. (A)
43. (A)

4. (D)
14. (A)
24. (B)
34. (D)
44. (B)

5. (C)
15. (D)
25. (C)
35. (B)
45. (C)

6. (C)
16. (A)
26. (B)
36. (A)
46. (A)

7th IMO(2013)

1. (A)
11. (D)
21. (D)
31. (D)
41. (A)

1. (B)
11. (B)
21. (D)
31. (A)
41. (B)

2. (C)
12. (C)
22. (D)
32. (D)
42. (D)

2. (B)
12. (D)
22. (D)
32. (A)
42. (B)

3. (D)
13. (B)
23. (A)
33. (C)
43. (B)

3. (C)
13. (B)
23. (D)
33. (C)
43. (C)

4. (C)
14. (A)
24. (B)
34. (C)
44. (A)

SETA
5. (C)
6. (B)
15. (D)
16. (B)
25. (C)
26. (A)
35. (D)
36. (C)
45. (B)
46. (C)

7. (D)
17. (A)
27. (B)
37. (D)
47. (A)

8. (C)
18. (C)
28. (C)
38. (D)
48. (D)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(D)
(A)
(C)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(B)
(A)
(A)
(A)
(B)

4. (B)
14. (A)
24. (D)
34. (D)
44. (D)

SETB
5. (C)
6. (B)
15. (C)
16. (B)
25. (B)
26. (B)
35. (C)
36. (C)
45. (C)
46. (C)

7. (C)
17. (D)
27. (D)
37. (D)
47. (A)

8. (C)
18. (A)
28. (A)
38. (C)
48. (C)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(C)
(C)
(A)
(B)

10.
20.
30.
40.
50.

(B)
(D)
(A)
(C)
(C)

8th IMO(2014)

1. (C)
11. (B)
21. (D)
31. (C)
41. (A)

2. (A)
12. (B)
22. (A)
32. (B)
42. (B)

3. (C)
13. (D)
23. (C)
33. (B)
43. (A)

4. (B)
14. (A)
24. (C)
34. (D)
44. (B)

SETA
5. (D)
6. (A)
15. (C)
16. (D)
25. (A)
26. (D)
35. (D)
36. (A)
45. (B)
46. (C)

7. (A)
17. (D)
27. (D)
37. (A)
47. (B)

8. (A)
18. (B)
28. (B)
38. (A)
48. (C)

9.
19.
29.
39.
49.

(D)
(B)
(C)
(C)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(C)
(A)
(B)
(C)

1. (C)
11. (D)
21. (D)
31. (D)
41. (C)

2. (D)
12. (B)
22. (C)
32. (B)
42. (C)

3. (D)
13. (A)
23. (B)
33. (B)
43. (C)

4. (C)
14. (C)
24. (A)
34. (D)
44. (A)

SETB
5. (D)
6. (D)
15. (B)
16. (A)
25. (B)
26. (D)
35. (D)
36. (C)
45. (B)
46. (B)

7. (A)
17. (A)
27. (D)
37. (B)
47. (C)

8. (B)
18. (A)
28. (A)
38. (A)
48. (A)

9.
19.
29.
39.
49.

(A)
(A)
(B)
(B)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(A)
(C)
(C)
(D)
(B)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)