Sie sind auf Seite 1von 7

General Inorganic Chemistry

1. Which of the following statements is incorrect?


a. The elements in the periodic table are organized into groups and
periods in order of increasing atomic number
b. Elements that have similar chemical properties are in the same
group
c. Elements in the periodic table are classified as metals, nonmetals,
or metalloids
d. All of the statements are true
2. Which of the following statements is incorrect?
a. The atomic mass of an element is expressed in atomic mass units
(amu)
b. Isotopes are atoms with the same number of neutrons but different
numbers of protons
c. An atom has the same number of protons and electrons
d. All of the statements are true
3. In these elements, the outermost s or p sublevel is only partially filled.
a. The noble gases
b. The representative elements
c. The transition metals
d. The inner transition metals
4. Nonpolar covalent bonds have approximately electronegativity difference
of ________.
a. 0.0 0.4
b. 0.4 - 1.0
c. 1.0 2.0
d. 2.0
5. Which of the following statements is true?
a. The alkali and alkaline earth metals have high ionization energies
and low reactivities
b. Nitrogen is the most abundant element in Earths crust
c. The lanthanides and actinides are the inner transition metals
d. All of the statements are false
6. Which of the following is true about the Atomic Theory by John Dalton?
a. Elements are composed of small particles called atoms
b. All atoms of a given element are identical having the same size,
mass and chemical properties. Therefore, the atoms of one element
are identical from the atoms of all other elements.
c. A chemical reaction does not only involve the separation,
combination or rearrangement of atoms but it also results to the
atoms creation and destruction.
d. A and B

7. Hydration is the process in which an ion is surrounded by water molecules


arranged in a specific manner. It accompanies the combination of cations
with an ion.
a.
b.
c.
d.

The first statement is true and the second statement is false.


The first statement is false and the second statement is true.
Both statements are true.
Both are false.

8. What kind of chemical equation is shown?


Ba2+(aq) + SO42- (aq) BaSO4(s)
a. Ionic equation
b. Molecular equation
c. Net ionic equation
d. None of the above
9. It is an ionic compound made up of a cation other than H + and an anion
other than OH- or O2.-.
a. Ammonia
b. Salt
c. Carbon monoxide
d. None of the above
10.Which is true about gases?
a. Gases assume the shape of their container but not its volume.
b. Gases mix evenly when confined to the same container.
c. Gases are the second most compressible state of matter next to
liquid.
d. Gases have densities which is equal to the average of the densities
of its liquid and solid form.
11.What
a.
b.
c.
d.

is the chemical formula of caustic potash?


PbO
MgCO3
Ca(ClO)2
KOH

12.It is an antimatter of electron emitted when the neutron to proton ratio is


LOWER than the zone of stability.
a. Electron Capture
b. Positron
c. Alpha Particle
d. Gamma Ray
13.In 1864, this English chemist arranged the elements in atomic mass and
found out that every eight element has similar properties.
a. John AR Newlands
b. Johann Wolfgang Dobereiner
c. Dmitri Ivanovich Mendeleev
d. Julius Lothar Meyer

14.The currently accepted value of Avogadros number is

a. 6.22 x 1023
b. 6.22 x 1018
c. 6.022 x 1023
d. 6.022 x 1018
15.Which of the following is incorrect?
a. Mass number = number of protons + number of neutrons
b. Mass number = atomic number + number of neutrons
c. Number of neutrons = number of electrons
d. All statements are correct
16.Calculate the volume of O2 (in liters) required for the complete combustion
of 10L of acetylene (C2H2) measured at the same temperature and
pressure.
a. 25 L
b. 26 L
c. 27 L
d. 28 L
17.The sum of the number of protons, neutrons and electrons of a zinc ion,
Zn+2 is
a. 95
b. 92
c. 94
d. 93
18.How many H atoms are in 88.8 grams of isopropanol (rubbing alcohol),
C3H8O?
a. 1.73 x 1024
b. 3.71 x 1024
c. 7.13 x 1024
d. 3.17 x 1024
19.Methanol burns in air according to the unbalanced equation shown below.
What is the mass of H2O produced if 258 g of methanol are used up in the
combustion process?

C H 3 OH +O2=C O2 + H 2 O
a.
b.
c.
d.

183.5 g H2O
220.95 g H2O
290.25 g H2O
193.5 g H2O

20.Complete the table


Atomic
Number
9

Mass
number

Number of
protons
14

47
55

25

Number of
neutrons
10
15
25

Number of
electrons

Symbol of
element

Environmental Engineering
1. These are grasslands that are generally humid and are densely covered in
tall trees.
a. Savanna
b. The Chaparral
c. Steppe
d. Prairies
2. It is a type of fault which occurs when blocks of the Earths crust are
pushed against each other causing one of the blocks to raise.
a. Normal Fault
b. Strike-Slip Fault
c. Thrust Fault
d. Side-by-side Fault
3. Which of the following is not a geologic hazard?
a. Tsunami
b. Landslide
c. Earthquake
d. None of the above
4. It is the measure of the magnitude of seismic waves from an earthquake.
a. Mattox Scale
b. Tilling Scale
c. Richter Scale
d. Mather Scale
5. Gypsum and Schist are _________ and __________ rocks, respectively.
a. Igneous, Metamorphic
b. Sedimentary, Igneous
c. Igneous, Sedimentary
d. Sedimentary, Metamorphic
6. What
a.
b.
c.
d.

are non-renewable exhaustible energy?


Coal
Oil
Both a and b
None of the above

7. The amount of biologically productive land and water needed to supply a


person or country is called
a. Ecological deficit
b. Natural capital
c. Ecological footprint
d. Per capita ecological foot print
8. What
a.
b.
c.
d.

is stated in P.D. 984?


Philippine Environment Policy/Code
Anti Smoke Belching Law
Penalty for improper disposal of garbage
Pollution Control Law

9. This disease is brought about by mosquito.

a.
b.
c.
d.

Schistosomiasis
Lymphatic Filariasis
Leishmaniasis
Dracunculiasis

10.The third environmental principle.


a. Everything must go somewhere
b. Everything changes
c. Nature knows best
d. Everything is connected to everything else
11.It is the amount of suspended matter in water/wastewater and is obtained
by measuring its light scattering ability.
a. Total Solids
b. Turbidity
c. Alkalinity
d. Salinity
12. It is an air pollution control equipment where particulate removal is by
gravity; recommended for particular sizes in the range of 50 microns and
higher.
a. Cyclone Collector
b. Scrubber
c. Settling Chamber
d. Electrostatic Precipitators
13.Republic Act 6969 is also known as the:
a Philippine Clean Air Act of 1999
b Clean Water Act of 2004
c The Toxic Substances and Hazardous and Nuclear Wastes Control
Act
d Ecological Solid Waste Management Act of 2000
14.A geologic hazard caused by sudden movements of the earths crust that
occur along faults where rock mass slides past another.
a. Tsunami
b. Volcanoes
c. Earthquakes
d. Landslides
15.The greenhouse effect is a natural effect process in which heat trapping
gases trap heat in the __________.
a. Stratosphere
b. Thermosphere
c. Troposphere
d. Mesosphere
16.An industrial plant discharges into a stream at 10 m3/min with 8 mg/L of
nitrogen. The upstream flow of 30 m3/min has a nitrogen concentration of
0.5 mg/L. Determine the mass loading of nitrogen per day felt
downstream.
a. 35000 mg/min
b. 65000 mg/min

c. 45000 mg/min
d. 75000 mg/min
17.Using the data below, determine the average suspended solids in the
estuary when the daily flowrates were 50cfs, 75cfs (5 days), 105cfs (2
days), 120cfs, 85cfs (2 days), 90cfs (3 days).
Suspended solids (mg/L)
0.3
0.77
0.86
0.98
1.22
a.
b.
c.
d.

0.6652
0.7552
0.7762
0.6442

Flowrate (cfs)
36
65
84
121
187

mg/L
mg/L
mg/L
mg/L

18.A 1-mL sample of wastewater was diluted with a final volume of 50 mL.
The initial and final DO concentrations measured were 9 and 5 mg/L,
respectively. Determine the Biochemical Oxygen Demand (BOD) of the
sample.
a. 0.01 mg/L
b. 0.15 mg/L
c. 0.08 mg/L
d. 0.05 mg/L
19.Calculate the Theoretical Oxygen Demand (ThOD) of 500 ppm of glucose.
a. 533.76 ppm
b. 525.45 ppm
c. 542.15 ppm
d. 528.72 ppm
20.For a 10-day insulation period done at 35oC, the BOD of sewage sample
was measured to be 250 mg/L. Determine the initial DO concentration.
a. 235.21 mg/L
b. 245.21 mg/L
c. 254.21 mg/L
d. 264.21 mg/L

ANSWER KEY:
General Inorganic Chemistry
1. D
2. B
3. B
4. A

5. C
6. A
7. A
8. C
9. B
10.B
11.D
12.B
13.A
14.C
15.C
16.A
17.A
18.C
19.C
20.Atomic number = number of protons = number of electrons
Number of neutrons = mass number atomic number
Atomic
Number
9
14
22
25

Mass
number
19
29
47
55

Number of
protons
9
14
22
25

Environmental Engineering
1. D
2. C
3. D
4. C
5. D
6. C
7. C
8. D
9. B
10.D
11.B
12.C
13.C
14.C
15.C
16.B
17.B
18.C
19.A
20.C

Number of
neutrons
10
15
25
30

Number of
electrons
9
14
22
25

Symbol of
element
F
Si
Ti
Mn