You are on page 1of 8

KEY FOR SRMEEE-2010

VERSION – A

[PHYSICS, CHEMISTRY, MATHEMATICS & BIOLOGY]


Part 1 – Physics 11. The total energy of a body executing simple
harmonic motion is E..
1. A body starts from rest and moves with a uniform
acceleration of 6 ms− …..
2
8
Ans : E
9
Ans : 21 m
12. Pick out the stranger
2. Dimensions are not same for the pair
Ans : newton-meter
Ans : Power and strain
Note : If considered as troque, will be a vector
3. If L, C, R denote the inductance, capacitance
and resistance respectively, … 13. A tunnel has been dug through the centre of the

om
earth and a ball is ….
3
Ans : M°L°T I°
Ans : 42 minute

c
4. Pick out the stranger in the group
14. Entropy of the universe tends to be
g.
Ans : Magnetic moment
Ans : Maximum
ng
5. A scooter is going round a circular road of radius
200 m at a speed of 20 ms− ….
1
15. Heating of water at atmospheric pressure is
considered under the …
ye

Ans : 0.1 rad s−


1

Ans : Isobaric
.m

6. In some region, the gravitational field is zero…


16. A Carnot engine working between 200 K and
Ans : Must be constant 500 K has a work output of 900 J…
w

7. Two spheres of mass m and M are situated in air Ans : 1500 J


w

and the gravitational force between them …


17. A heavenly body is receding from Earth such that
w

Ans : f the fractional change in …

8. The ratio of the lengths of two wires a and b of Ans : 2c


same material is 1 : 3 ….
Note : No matter can move even at a speed of
Ans : 1:27 light

9. Bernoulli’s theorem is based on the principle of 18. The penetration of light into the region of
conservation of geometrical shadow is called

Ans : Energy Ans : Diffraction

10. The ring of radius 1 m and mass 15 kg is rotating 19. A man is 160 cm tall and his eyes are 15 cm
about its diameter …. below the top of his head…..

Ans : 2343.7 J Ans : 80 cm


ο 30. When cathode rays enter into a uniform magnetic
20. Light of wavelength 5000 A in air has
field perpendicular to the direction of …..
wavelength in glass …

Ans : Circular
ο
Ans : 3333 A
31. The pulleys and strings shown in figure are
21. A charge Q is placed at the centre of the line smooth and of negligible mass….
joining two equal charges q …..
Ans : 45°
−q
Ans :
4 32. In the Boolean expression, which gate be
expressed as Y = A • B ?
22. A capacitor is kept connected to a battery and a
dielectric slab is inserted between …. Ans : NAND gate

Ans : Work is done at the cost of the battery 33. The current gain of the transistor in the common
base mode is 0.9….
23. When two identical capacitors are in series, they
have 4 µF capacitance …

om
Ans : 9

Ans : 8 µF 34. If the base and the collector of a transistor are in


forward bias, then ….
24. A cell of emf 4 V and internal resistance 0.2 Ω is

c
connected with the resistance of ….
g. Ans : All of these
ng
Ans : 3.6 V 35. The refractive index of the material of a prism is
2. What is the maximum possible …
1
25. At certain place, horizontal component is
ye

3 Ans : 60°
times the vertical component ….
Part 2 - Chemistry
.m

Ans : 60°
36. Which one is diamagnetic molecule / ion ?
26. In a tangent galvanometer, a current of 0.2 A
w

2−
produces a deflection of 30°. Ans : O2
w

Ans : 0.6 A
37. Which of the following is called a polyamide ?
w

27. If we consider electrons and protons of the same


Ans : nylon
wavelength, they will have the same …

38. How many moles of magnesium phosphate


Ans : Momentum
Mg3(PO4)2 will contain 0.25 mole of …..

28. The momentum of a proton is


Ans : 3.125 × 10
-2
2.5 × 10− kg ms− .
29 1

39. A pressure cooker reduces cooking time for food


Ans : 1.14 × 10 Hz
13
because …

Note : Must be photons and not protons


Ans : boiling point of water involved in cooking in
increased
29. On the bombardment of neutron with boron, an α
particle is emitted…. 40. Consider the reaction CaCO3(g) CaO(s) +
7 CO2(g) in closed container at ….
Ans : 3Li

Ans : remains unaffected


41. 25 ml of a solution of barium hydroxide on 52. Action of NaNO2 with dilute HCl on ArNH2 yields
titration with a 0.1 molar solution ….
Ans : cyclohexanol
Ans : 0.07
53. What are the units of equivalent conductivity of a
42. Which of the following is not a homogeneous solution ?
mixture ?
Ans : mho.cm .equiv−
2 1

Ans : milk
54. The Incorrect statement among the following is
43. An ionic compound has a unit cell constituting A
ions at the corners of a cube ….. Ans : The second ionization potential of Mg is
greater than the second ionization potential of
Ans : AB3 Na.

44. Benzene and toluene form nearly ideal solutions. 55. When a quantity of electricity is passed through
At 20°C, the vapour pressure … CuSO4 solution, 0.16 g of copper gets ….

om
Ans : 50 Ans : 56 cm

45. The number of moles of ions given on complete 56. A distinctive and characteristic functional group
ionization of 1 mole …. of fats is …

c
Ans : 4
g. Ans : an ester group
ng
46. During the extraction of copper, the impurity 57. The highest magnetic moment is shown by the
(FeS) is removed as slag …. transition metal …

5
ye

Ans : FeSiO3 Ans : 3d

47. All monosaccharides _____________ Tollens’ 58. Assertion A : Sb2S3 is not soluble in yellow
.m

reagent. ammonium sulphide

2−
Ans : reduce Reason R : The common ion effect due to S
w

ions reduces the stability of Sb2S3


48. Calculate ∆H (in joules) for C(graphite) → C(diamond)
w

from the following data: Ans : both A and R are false statements
w

Ans : 1900 59. Potassium soaps are

49. In the following reaction ; A and B respectively Ans : soft soaps


are
60. The IUPAC name of CH3 − CH2 − COO − COCH3
Ans : C2H4,alc.KOH/∆ is

50. What is X in the following nuclear reaction ? Ans : ethanoic propanoic anhydride

Ans : γ ray (gamma ray) 61. C6H6 + CCl4 


3 AlCl
→ X 2→ Z
HO

51. The number of chiral centers in (±) glucose is Ans : C6H5 − CO−C6H5

Ans : 4 62. Decrease in ionic size in a period is observed in

Ans : Both (a) and (b)


63. Which of the following is not a chromophore ? 74. If the mean of a set of observations x1, x2, …

Ans : −NH2 Ans : 42

64. Which is used as food preservative ? 75. If e = y +


x
1+ y 2 then the value of y is

Ans : Sodium benzoate


Ans : None of these

65. Which one of the following is an analgesic ? 2 2 2


76. If the curves y = 6x, 9x + by = 16 cut each
other at right angles …
Ans : Aspirin
9
66. ∆S° will be highest for Ans :
2

Ans : CaCO3(s) → CaO(s) + CO2(g)


e x (1 + sin x )
67. Philosopher’s wool when heated with BaO at
77. ∫ 1 + cos x
dx is equal to

1100°C gives a compound.


x
Ans : e x tan +C

om
Ans : BaZnO2 2

π
68. Match the lists I and II and pick the correct 2
1 + 2 cos x
∫ (2 + cos x )2 dx is
c
matching from the codes given below : 78. The value of
g. 0

Ans : A−2, B−5, C−1, D−4, E−3


1
ng
Ans :
69. Which statement about enzymes is not correct 2
ye

Ans : enzymes can catalyse any reaction 79. The solution of the differential equation
2
d x
+ x = 0 ; x(0) = 1, x (0) = 0
1
70. The molecular formula of dithionic acid is dt 2
.m

Ans : H2S2O6 Ans : is a periodic function


w

Part 3 − Maths 80. If |a| = 2, |b| = 3, |c| = 4 and a + b + c = 0 then


the value of b.c + c.a +a.b is equal to
w

71. The number of solutions of 4−x + x+9 =5


−29
w

Ans :
Ans : 2 2

72. The sum to n terms of the series …. x−2 y−3 z−4


81. The lines = = …
1 1 −k
2n
Ans :
(n + 1) Ans : k = 0

1 82. The relation R : A → B, where A = {1, 2, 3, 4, 5}


Note : If the first term is read as 3
, then, the
1 and B = {u, v, x, y, z} …
2n
answer is . Otherwise there is no correct
(n + 1) Ans : {(1, u), (2, v), (3, x), (4, z), (5, y)}
option.
2z + 1
83. If the imaginary part of is −4, then the
2 x iz + 1
73. Let f(x) = x and g(x) = 2 then the solution
locus of the point representing z in the …..
Ans : {0, 2}
Ans : a circle
84. If A, B, C are the angles of a triangle, then 93. If ω is a complex cube root of unity, then the
1 ω2 ω
Ans : 0 matrix A = ω 2
ω 1 is a
ω 1 ω2
85. If sinθ, cosθ, tanθ are in G.P then cos θ + cos θ
9 6

+ 3 cos θ −1 is equal to
5

Ans : singular matrix


Ans : 0
a x − xa
94. If lim = −1, then the value of a is
1 1 1 1 1 π x →a x x − aa
86. If 1 − + − + − + ... = , then ….
3 5 7 9 11 4
π Ans : 1
Ans :
8
95. The slopes of the normals to the parabola
87. In a group of 8 girls, two girls are sisters. The 2
y = 4ax intersecting at a point on the ….
number of ways in which the girls can sit so …
Ans : A.P
Ans : None of these
2

om
96. The area of the figure bounded by y = 9x
88. The number of ways of dividing 15 men and 15
women into 15 couples, …. 1
Ans :
2
Ans : 1240

c
g.
97. The area of the plane figure bounded by lines
x −a x −b x −c y= x , x ∈ [0, 1], y = x , x ∈ [1, 2] …
2

89. The equation ∆ = x − b x − c x − a = 0 is


ng

x−c x −a x −b 19
Ans :
satisfied when … 3
ye

4
Ans : No correct option  dy   dy 
98. A solution of y = 2x   + x 2   is
.m

 dx   dx 
Note : None of the printed options satisfy the
given relation. The answer should be
Ans : y = 2 cx + c 2
(a + b + c)
w

x=
3
99. If the vectors AB = − 3 î + 4k̂ and
w

90. An equation of a straight line passing through the AC = 5 î − 2 ĵ + 4k̂ are the sides of a triangle ABC.
w

intersection of the straight lines …..


Ans : 18
Ans : 23x + 23y = 11
100. An equation of the line passing through
91. The number of values of c such that the straight
3 î − 5 ĵ + 7k̂ and perpendicular to the plane …
line y = 4x + c touches the ….

x−3 y+5 z−7


Ans : 2 Ans : = =
3 −4 5
1
92. An ellipse has OB as a semi-minor axis. F, F
1
are its foci, and the angle FBF is a …. Note : “passing through 3 î − 5 ĵ + 7k̂ ” should be
read as “passing through the point whose
Ans :
1 position vector is 3 î − 5 ĵ + 7k̂ ”
2
101. If from each of the three boxes containing 3 white
and 1 black , 2 white and 2 black, …..
13 Ans : phage type I and II are the commonest
Ans :
32 cause of boils

102. If x and y are two sets, then x ∩ (y ∪ x) equals


c
77. Antibiotic resistance in bacteria occurs by …

Ans : φ Ans : phagocytosis

7 −i 14 78. Following informations are true about ….


103. If Z = , then Z equals
3 − 4i
Ans : On global basis, it attracted many people
Ans : −2 i
7
as valuable food substance

104. Equation of the directrix of the parabola whose 79. IFN−γ is secreted by
focus is (0, 0) …
Ans : Th 1 cells
Ans : x − y + 2 = 0
80. For antigen presentation to CD4 + T
th
105. If a is real and the 4 term in the expansion of lymphocytes:
n

om
 1 5
 ax +  is , then values of a and n are .. Ans : specialized antigen presenting cells are
 x 2
required for the induction of the T cell immune
response.
1

c
Ans : 6,
2
g.
81. Hyperacute rejection is developed

Note : Question should be corrected as “the


ng
Ans : Pre induction of Anti-HLA antibodies
values of n and a” are

82. The following are true about mitochondrial DNA


Part 4 – Biology
ye

Ans : the sperm does not contain mitochondrial


71. With reference to the skeletal muscle
DNA
myofilaments
.m

83. The following informations are true about …


Ans : troponin is a constituent of thin filaments
w

Ans : 5% of the genome has been conserved by


72. The pituitary gland is
evolution around 200 million years ago
w

Ans : the anterior lobe receives efferent fibres


84. The following are the examples of Recombinant
w

form the supra-opticohypophyseal tract


DNA product except

73. Urine volume is increased with


Ans : Hemocidin

Ans : the damage to the posterior pituitary


85. The cell aggregation before it attaches the
surface can be reduced …
74. The hypothalamus

Ans : All the above


Ans : is responsible for temperature regulation

86. Biological database


75. Human immunodeficiency virus – 1 (HIV -1)

Ans : explains the structure of biomolecules and


Ans : contains env gene which encodes the core
their interactions
nucleocapsid polypeptides

87. Which of the following information are true


76. Staphylococcus aureus :
except?
Ans : Longevity is much lesser than 40 years in 99. Malvacea flower has _______ sepals
under developed countries
Ans : 5
88. Major Green house gases include the following
100. Which following plant is involved in starch
Ans : Water vapor, Carbon di oxide, Methan, preparation ?
Ozone
Ans : Cassava
89. The following informations are true about the
environmental impact on poverty 101. Xylem conducts

Ans : All the above Ans : Water

90. The following informations are true about water 102. Palisade parenchyma cells are present in
stress except
Ans : Leaf
Ans : Canada and Brazil are facing high water
stress 103. Plant age is identified by

om
91. The cattle breed which yields around 5000 – Ans : Annual rings
8000 litres of milk
104. Apical meristem is found usually in
Ans : Jersey

c
g. Ans : Shoot tips and root tips
92. Stethoscope was invented by
ng
105. The Father of Genetics is
Ans : Rene Theophile
Ans : Mendel
ye

93. Area of the at most least square of the central


square … 106. Chiasma formation takes place in
.m

Ans : 0.0025 sqmm Ans : Pachytene

94. The pacemaker used during open heart surgery 107. Which one of the following cannot cause
w

is mutation ?
w

Ans : Transcutaneous pacing Ans : Infrared ray


w

95. According to the Lamarck theory of evolution, 108. DNA is a double helical structure proposed by

Ans : Individuals inheriting the traits of their Ans : Watson and Crick
ancestors
109. The alternative name for genetic engineering is
96. Allopatric speciation is one in which
Ans : r-DNA technology
Ans : Geographically isolated sub-populations
diverge 110. The enzyme involved in RNA − directed DNA
synthesis is
97. Name the Father of Taxonomy
Ans : Reverse transcriptase
Ans : Carolus Linnaeus
111. Agrobacterium tumifaciens has the ___ plasmid
98. The basic unit of classification is
Ans : Ti
Ans : Species
112. Protoplasmic fusion is performed by 116. Hormone promoting maleness in flowering plants
is
Ans : PEG
Ans : Gibberellin
113. An example of C4 plant is
117. Name the micro organisms involved in
Ans : Sugarcane biofertilizer preparation.

114. The rate of growth of plants can be measured by Ans : Cyanobacteria


a
118. Absence of magnesium causes
Ans : Auxanometer
Ans : Chlorosis
115. Which one of the following is Phytohormone ?
119. Name the committee approves GM crops
Ans : Indole acetic acid
Ans : GEAC

om
120. Name the botanical name of Groundnut

Ans : Arachis hypogea

c
g.
ng
ye
.m
w
w
w