Sie sind auf Seite 1von 22

1 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

Dr.G.R.Damodaran College of Science


(Autonomous, affiliated to the Bharathiar University, recognized by the UGC)Reaccredited at the 'A' Grade Level by the NAAC and ISO 9001:2008 Certified
CRISL rated 'A' (TN) for MBA and MIB Programmes
. I B.Com (E.Commerce) [2015-2018]
Semester II
Core: Business Communication 204B
Multiple Choice Questions.
1. Communication is _______ of facts, ideas, opinions by two or more persons.
A. exchange.
B. foreign exchange.
C. control.
D. understanding.
ANSWER: A
2. _________ channel of communication called the grapevine.
A. formal.
B. informal.
C. horizontal .
D. vertical.
ANSWER: B
3. The downward communication flow from _______
A. a subordinate to a superior.
B. a subordinate to a subordinate.
C. a superior to a superior.
D. a superior to a subordinate.
ANSWER: D
4. Examples of oral communication _________
A. letter.
B. e-mail.
C. telephone.
D. fax.
ANSWER: C
5. Written communication includes ________
A. reports & forms.
B. interviews.
C. film.
D. speaking.
ANSWER: A
6. Communication saves time in ________
A. internal communication.

1/28/2016 10:53 AM

2 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

B. interview.
C. oral communication.
D. schedule.
ANSWER: C
7. Internal communication is a communication between ________
A. banker and customer.
B. superiors and subordinate.
C. salesman and buyer.
D. insurance company and its customer.
ANSWER: B
8. Telephonic conversation is a _______
A. verbal communication.
B. non-verbal communication.
C. visual communication.
D. written.
ANSWER: B
9. Envelopes containing transparent papers to show the address are called ________
A. window envelops.
B. easy envelop.
C. address envelop.
D. front envelop.
ANSWER: C
10. In the communication cycle, the process of retranslation of signals into ideas is called _______
A. encoding.
B. decoding.
C. response.
D. feedback.
ANSWER: B
11. If each line in the inside address is started after leaving a small gap, it is known as __________
A. block form.
B. correct form.
C. indented form.
D. address form.
ANSWER: C
12. The inside address should be written ________
A. below the salutation.
B. above the heading.
C. above the salutation.
D. above the date.
ANSWER: C
13. Reports from the subordinates to the superiors take the form of ________
A. upward communication.
B. downward communication.
C. face-to-face communication.

1/28/2016 10:53 AM

3 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

D. visual communication.
ANSWER: A
14. Pictures, slides, films fall under _________
A. body languages.
B. audio-visual communication.
C. reporting.
D. visual communication.
ANSWER: B
15. Realizing the potential of the self is part of the _________
A. communication development.
B. language development.
C. skill development.
D. personality development.
ANSWER: D
16. A memo is an example for ________
A. internal communication.
B. external communication.
C. lateral communication.
D. Written communication.
ANSWER: A
17. Gestures is an example for _________
A. body language.
B. grammar.
C. speeches .
D. written.
ANSWER: A
18. The term communis derived from _______ word.
A. Greek.
B. Latin .
C. Chinese.
D. English.
ANSWER: B
19. Grapevine communication is associated with _________ communication.
A. formal
B. informal
C. horizontal
D. vertical.
ANSWER: B
20. Audio Visual communication combines _________
A. auditory only.
B. visual only.
C. both auditory & visual.
D. written.
ANSWER: C

1/28/2016 10:53 AM

4 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

21. Communication problems otherwise known as __________


A. enquire.
B. barriers.
C. encoding
D. decoding.
ANSWER: B
22. Posters fall under _________ communication.
A. oral.
B. visual.
C. written.
D. spoken.
ANSWER: B
23. Informal communication is otherwise known as __________ communication.
A. grapevine .
B. lateral .
C. visual.
D. horizontal.
ANSWER: A
24. Horizontal communication flows through __________
A. face-to-face discussion.
B. telephonic talk.
C. periodical meeting.
D. all the above.
ANSWER: D
25. Face-to-face communication means _______
A. visual communication.
B. direct conversation.
C. oral communication.
D. written.
ANSWER: B
26. Physical Barriers to communication are _______
A. time and distance.
B. interpretation of words.
C. denotations.
D. connotations.
ANSWER: A
27. _______ is the process of arriving at agreement through consultation.
A. consensus.
B. horizontal .
C. vertical .
D. meaning.
ANSWER: A
28. Information must be _______

1/28/2016 10:53 AM

5 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

A. accurate, complete, recent.


B. inaccurate, incomplete.
C. irregular.
D. clear.
ANSWER: A
29. Effective advice ______
A. is both man-oriented & work oriented.
B. is given in the workers interest.
C. promotes understandings.
D. all the above.
ANSWER: D
30. Audio-Visual communication is most suitable for mass ______ and mass _____
A. publicity & education.
B. policies & political.
C. save & store.
D. Publicity & policies.
ANSWER: A
31. When- Respected Sir- is the salutation the appropriate complimentary clause is ____
A. Yours sincerely.
B. Yours faithfully.
C. Yours affectionately.
D. Yours lovingly.
ANSWER: A
32. Appropriate salutation for an application is ______
A. My Dear Sir.
B. Sir.
C. Dear Sir.
D. Sir Mr. X.
ANSWER: B
33. A group discussion of a real life situation with in a training environment is _____
A. discussion.
B. listening.
C. case study method.
D. all of the above.
ANSWER: A
34. Subscription of a letter _________
A. contains principal message.
B. contains name and address of the receiver.
C. contains name and address of the sender.
D. Place and date.
ANSWER: B
35. Post script appears in a letter ________
A. in the beginning.
B. in the middle.

1/28/2016 10:53 AM

6 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

C. in the end.
D. never appears.
ANSWER: D
36. Complementary close or subscription always be ______ with salutation.
A. different.
B. consistent .
C. opposite .
D. parallel.
ANSWER: B
37. The possibility of misunderstanding at any step __________
A. brain drain.
B. output.
C. channel.
D. medium.
ANSWER: A
38. The information the receiver gets is called ________
A. message.
B. output.
C. input.
D. source.
ANSWER: A
39. Information about its products is _______ information.
A. external.
B. internal .
C. planning .
D. deciding.
ANSWER: B
40. A business letter serves as a record for ________ reference.
A. past .
B. present .
C. future .
D. both (2) & (3).
ANSWER: D
41. _______ is the essential aspect of communication.
A. enclosure.
B. letter.
C. telephone .
D. feedback.
ANSWER: D
42. Communication is the _______ of business.
A. Backbone.
B. life blood .
C. nervous system .
D. both (1) & (2).

1/28/2016 10:53 AM

7 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

ANSWER: A
43. The aim of __________ should be the organization's betterment.
A. order.
B. warning .
C. suggestion.
D. Counseling.
ANSWER: A
44. Warning can be _________
A. general or specific.
B. specific.
C. particular.
D. Completely general.
ANSWER: A
45. Motivation should be achieved through __________
A. monetary incentives.
B. making the workers participate in the decision making process.
C. making achievement goals very specific.
D. None of the above.
ANSWER: D
46. The ability to communicate effectively
A. is a natural talent that cannot be learned.
B. depends on the education level of those around you.
C. can be learned.
D. depends on not using technology to send messages.
ANSWER: C
47. _______are welcome, for it is not obligatory to accept them.
A. suggestion.
B. order .
C. courtesy .
D. complaint.
ANSWER: A
48. _________ Communication is unsuitable for lengthy message.
A. oral .
B. written.
C. vertical .
D. audio visual.
ANSWER: A
49. _____ Communication is the most popular means of transmitting message.
A. written .
B. oral .
C. visual .
D. face-to-face.
ANSWER: B

1/28/2016 10:53 AM

8 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

50. _______ is a more powerful agent of persuasion and control.


A. speaker .
B. receiver
C. speech.
D. decoder
ANSWER: A
51. ______ is quite often a physical barrier to communication.
A. noise .
B. interpretation of words .
C. by passed instruction.
D. all of the above.
ANSWER: A
52. ______ is the process of arriving at agreement through consultation.
A. consensus .
B. horizontal .
C. vertical .
D. upward.
ANSWER: A
53. Contents of offers and quotation are _______
A. details of product.
B. pleasing tone.
C. request for price.
D. request for traders information
ANSWER: A
54. Audio-Visual communication is most suitable for mass _____ and mass ______
A. publicity & education.
B. policies & political.
C. save & store.
D. Education & political.
ANSWER: A
55. Employees should encourage giving ______
A. information.
B. guidelines.
C. suggestion.
D. order.
ANSWER: C
56. The letter should be based on ________
A. attitude.
B. you attitude.
C. we attitude.
D. my attitude.
ANSWER: B
57. The reimbursement of expenses is generally made by the ________
A. principal.

1/28/2016 10:53 AM

9 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

B. agent.
C. subordinate.
D. owner.
ANSWER: C
58. Interpretation of data is followed by ________
A. recommendation.
B. suggestion.
C. conclusions.
D. complaint.
ANSWER: B
59. Communication network in any organization is _________
A. internal & external.
B. verbal & written.
C. oral & non-verbal.
D. feedback.
ANSWER: A
60. Empathy leads to __________
A. greater receptivity.
B. more involvement.
C. greater focus.
D. causality.
ANSWER: C
61. Colours also have a _______effect.
A. psychological.
B. physiological.
C. sociological.
D. socio psychological.
ANSWER: A
62. Blue colour refers _________
A. sincerity.
B. traditional.
C. danger.
D. faith.
ANSWER: A
63. When the words spoken or written in the communication are not understood by the receiver in the same
sense it was sent by the sender, it is called _____barrier.
A. semantic barrier.
B. physical barrier.
C. socio-psychological.
D. psychological.
ANSWER: A
64. Informal communication is otherwise known as ___________
A. person to person communication.
B. internal communication.

1/28/2016 10:53 AM

10 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

C. external communication.
D. Authoritative communication.
ANSWER: B
65. Facial expressions and gestures are known as _________
A. face to face communication.
B. oral communication.
C. both 1 & 2.
D. Multimedia communication.
ANSWER: B
66. Listening helps to make _________ effective.
A. communication
B. oral communication
C. both a & b
D. report
ANSWER: A
67. Communication in an organization should ideally flow __________
A. from top to bottom.
B. from bottom to top.
C. both ways.
D. horizontally.
ANSWER: A
68. The participants of a board meeting are ________
A. member.
B. directors.
C. member and directors.
D. outsiders
ANSWER: A
69. ________________are the official records of the proceeding of a meeting.
A. Agenda
B. Minutes
C. Notice
D. notes
ANSWER: A
70. Minutes of resolutions is only resolutions _________
A. recorded.
B. development.
C. decision-making.
D. authenticated.
ANSWER: A
71. A report is a basic management tool used in ___________
A. personality development.
B. decision - making.
C. individual development.
D. Self motivation.

1/28/2016 10:53 AM

11 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

ANSWER: A
72. Press reports refers to ___________
A. reports in newspapers.
B. reports through letters.
C. oral communication.
D. written communication.
ANSWER: B
73. An informal report is usually in the form of a ________ communication.
A. person to person.
B. prescribed form.
C. regular intervals.
D. authoritative.
ANSWER: A
74. A concise and accurate record of the proceedings at a meeting is called as _____
A. resolution.
B. minutes.
C. invoice.
D. agenda
ANSWER: A
75. List of items of business to be considered at a meeting is called as _______
A. agenda.
B. dividend.
C. prospectus.
D. reports.
ANSWER: C
76. An Agenda prepared in connection with __________
A. meeting.
B. business tours.
C. exhibition.
D. personal notes.
ANSWER: A
77. Minutes of a meeting are usually prepared by __________
A. secretary.
B. chairman.
C. shareholder.
D. laymen.
ANSWER: D
78. _________is a communication which contains the decision of the higher authority of the organization.
A. amendment.
B. resolution.
C. debate .
D. minutes.
ANSWER: B

1/28/2016 10:53 AM

12 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

79. A collection letter is associate with _________


A. debtors .
B. creditors .
C. company.
D. customers.
ANSWER: A
80. A report prepared in a prescribed form and presented according to an established procedure is____
report.
A. formal.
B. informal .
C. statutory.
D. general.
ANSWER: A
81. The minute books are the _________ book of the company.
A. subsidiary.
B. statutory .
C. obligatory.
D. secondary.
ANSWER: B
82. The value mail, e-mail, video conferencing etc., some of the _______ based media of communication.
A. computer
B. traditional
C. science
D. rules
ANSWER: C
83. _________and testimonials are important because they express the opinion of others the applicants
suitability for a position.
A. references.
B. qualification .
C. service certificate.
D. letters.
ANSWER: C
84. Statutory Report is ________
A. an informal report.
B. not having legal sanction.
C. always a statistical report.
D. Formal report.
ANSWER: A
85. A report prepared and presented according to the form and procedure laid down law is called a
__________
A. law report.
B. procedure report.
C. company report.
D. statutory report.
ANSWER: A

1/28/2016 10:53 AM

13 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

86. A circular is a form of ________


A. oral communication.
B. face-to-face communication.
C. group communication.
D. visual communication.
ANSWER: A
87. Dunning letters are also called ________
A. collection letters.
B. letter of credit.
C. compliant letters.
D. Suggestion letters.
ANSWER: A
88. C.I.F. means _________
A. Cost, Indent and Freight.
B. Cost, Insurance and Fare.
C. Cost, Insurance and Freight.
D. Cost, Indent and Fare.
ANSWER: C
89. Letter of credit is issued _________
A. by bank.
B. by supplier.
C. by customer.
D. By public.
ANSWER: D
90. Circular letter is meant for __________
A. mass communication.
B. personal communication.
C. secret communication.
D. Informal communication .
ANSWER: A
91. Marine insurance is effected FPA. FPA denotes ________
A. free of particular average.
B. free of particular assignment.
C. free of partial average.
D. Fare of particular assignment.
ANSWER: C
92. Exit communication takes place when an employee ________the organization.
A. enter into.
B. learning from.
C. both. (1 & 2).
D. leaves .
ANSWER: A
93. Clearance sales refer to ________

1/28/2016 10:53 AM

14 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

A. sale of pure chemicals.


B. sale of detergents.
C. sale of food products.
D. Sale of chemicals.
ANSWER: B
94. _____ means giving a particular bias to the reality
A. abstracting.
B. slanting.
C. inferring.
D. information.
ANSWER: B
95. Internal communication is necessary because _________
A. business activities are easy.
B. business has grown in size.
C. government needs certain information.
D. employees expects some information.
ANSWER: B
96. Unsolicited communication is a ________
A. physical barrier.
B. semantic barrier.
C. social barrier.
D. socio-psychological barrier.
ANSWER: D
97. Part of the message is lost in transmission is __________
A. poor retention.
B. inattentiveness.
C. faulty transmission.
D. emotions.
ANSWER: C
98. _________ stands for mental health
A. morale.
B. motivation.
C. co-operation.
D. coordination.
ANSWER: A
99. ________ is a very conscious process of communication
A. warning.
B. order.
C. action.
D. education.
ANSWER: D
100. The effort to influence the attitudes, feeling or beliefs is __________
A. instruction.
B. persuasion.

1/28/2016 10:53 AM

15 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

C. suggestion.
D. motivation.
ANSWER: B
101. A _______ is a specific offer for sale.
A. enquiry.
B. quotation.
C. reply.
D. statement.
ANSWER: B
102. CWO stands for __________
A. cash with offer.
B. cash with order.
C. cash with option.
D. cash with opinion.
ANSWER: B
103. Business letter must possess the quality of __________
A. coherence.
B. incompleteness.
C. faultiness.
D. jargons.
ANSWER: A
104. _______ means the right use of putting in points or stops in writing.
A. exclamation.
B. semi colon.
C. comma.
D. full stop.
ANSWER: D
105. An informal report is usually in the form of a ______communication.
A. person to person.
B. many to one.
C. one to many.
D. company to company.
ANSWER: A
106. A report as per law and procedure is called ___________
A. formal report.
B. statutory report.
C. non statutory report.
D. informal report.
ANSWER: B
107. ________reports are prepared and presented at regular and prescribed intervals
A. periodic reports.
B. special reports.
C. informal reports.
D. non-periodical reports.

1/28/2016 10:53 AM

16 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

ANSWER: A
108. __________ is a basic management tool used in decision-making.
A. business letter.
B. report.
C. document.
D. specific reports.
ANSWER: B
109. ______ depends on the proper arrangement of fact
A. precision.
B. completeness.
C. clarity.
D. coherence.
ANSWER: C
110. ________is the list of words used in the reports.
A. conclusion.
B. glossary.
C. index.
D. reference.
ANSWER: B
111. ________ is the main part of the report.
A. conclusion.
B. recommendations.
C. description.
D. references.
ANSWER: C
112. _______ is the first part of the body of the report.
A. contents.
B. introduction.
C. conclusion.
D. abstract.
ANSWER: B
113. _______ are related to a single occasion or situation.
A. non-recurrent reports.
B. investigative reports.
C. special reports.
D. formal reports.
ANSWER: C
114. ______should come as a logical conclusion to investigation and analysis
A. recommendations.
B. suggestion.
C. inferences.
D. conclusions.
ANSWER: C

1/28/2016 10:53 AM

17 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

115. ________ is a device by which losses suffered by a few are shared by many.
A. insurance.
B. cheque.
C. finance.
D. risk bearer.
ANSWER: A
116. _______ of information subsystems provides more meaningful management information.
A. co-ordination.
B. integration.
C. direction.
D. planning.
ANSWER: B
117. _________system monitors and control physical processes.
A. process.
B. transaction.
C. operations.
D. office automation.
ANSWER: A
118. _________ enhances office communications and productivity.
A. office automation.
B. executive systems.
C. decision making.
D. strategic systems.
ANSWER: A
119. _________ is an integrated user-machine system.
A. management information system.
B. executive system.
C. decision making system.
D. knowledge based system.
ANSWER: A
120. _________ system provides expert advice for operational chores.
A. business.
B. operation support.
C. end user systems.
D. expert systems.
ANSWER: D
121. _________ systems provide network resources for direct hands on computing.
A. MIS.
B. DSS.
C. end user computing.
D. expert systems.
ANSWER: C
122. _________ systems process data resulting from business transactions.
A. transaction processing.

1/28/2016 10:53 AM

18 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

B. DSS.
C. office Automations.
D. MIS.
ANSWER: A
123. EDP stands for
A. enterpreneurial development programme.
B. electronic data processing.
C. electronic data passing.
D. electronic data patroning.
ANSWER: B
124. _________ is usually indicated if anything is to be attached to a letter.
A. appendix.
B. annexures.
C. index.
D. enclosures.
ANSWER: D
125. _________ is an important element in all business letters.
A. signature.
B. letter head.
C. salutation.
D. complimentary close.
ANSWER: C
126. _________ is something written after the letter is closed.
A. copy distribution.
B. enclosures.
C. postscripts.
D. reference.
ANSWER: C
127. _________ is the process of arriving at agreement through consultation.
A. consensus.
B. grapevine.
C. informal.
D. braindrain.
ANSWER: A
128. An. _________ report can be denied at any time
A. oral.
B. written.
C. special.
D. informal.
ANSWER: A
129. A. _________ report is one which is prepared in a prescribed form.
A. oral.
B. written.
C. informal.

1/28/2016 10:53 AM

19 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

D. formal.
ANSWER: D
130. Reports submitted by the branch manager is a . _________ report.
A. technical.
B. logical.
C. individual.
D. special.
ANSWER: C
131. An abstract is also called as _________
A. introduction.
B. synopsis.
C. inference.
D. content.
ANSWER: B
132. Status enquiries are made for the following purpose _________
A. for complaint.
B. for job.
C. for credit sales.
D. for knowing the status.
ANSWER: C
133. An offer to sell goods at a price and conditions specified is called _________
A. prospectus.
B. resolution.
C. quotation.
D. offer.
ANSWER: C
134. The minimum number of members necessary for a meeting is called as_________
A. quorum.
B. resolution.
C. proxy.
D. prospectus.
ANSWER: A
135. Request for an overdraft is written to_________
A. secretary.
B. director.
C. banker.
D. company.
ANSWER: C
136. Letter announcing reduction of prices is called_________
A. sales letter.
B. circular letter.
C. collection letter.
D. offer letter.
ANSWER: D

1/28/2016 10:53 AM

20 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

137. Report in the form of a person-to-person communication is_________


A. formal report.
B. informal report.
C. statutory report.
D. non-statutory report.
ANSWER: B
138. Bio-data is enclosed with the following letter_________
A. sales letter.
B. application letter.
C. complaint letter.
D. collection letter.
ANSWER: B
139. The words CIF are used in the following letters _________
A. circular letters.
B. complaint letter.
C. export business letter.
D. agency letter.
ANSWER: C
140. The report published through newspaper is called as _________
A. annual report.
B. business report.
C. budget report.
D. press report.
ANSWER: D
141. Post script is _________
A. vital information.
B. relation information.
C. important information.
D. Additional information.
ANSWER: D
142. Informal communication network within the organization is known as_________
A. interpersonal communication.
B. intrapersonal communication.
C. mass communication.
D. grapevines.
ANSWER: D
143. Which of the following is NOT an external business written communication?
A. complaint letter.
B. curriculum vitae.
C. memo.
D. enquiries letter.
ANSWER: C
144. Effective communication can only be achieved when _________

1/28/2016 10:53 AM

21 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

A. the audience is understood.


B. feedback is encouraged.
C. thoughts are organized..
D. systematic delivery of speech.
ANSWER: A
145. Which of the following is NOT a way to help generate ideas when writing?
A. brain storming.
B. free writing.
C. guessing.
D. clustering.
ANSWER: C
146. Words that have more than one meaning are called as _________
A. equivocal terms.
B. jargon.
C. trigger wards.
D. biased language.
ANSWER: A
147. _________ is personal and professional
A. advice.
B. counseling.
C. order.
D. suggestion.
ANSWER: B
148. An effort to influence the attitude and feeling of others is_________
A. persuasion.
B. suggestion.
C. advice.
D. appreciation.
ANSWER: A
149. A forceful means of communication which demands immediate action is _________
A. warning.
B. motivation.
C. persuasion.
D. advice.
ANSWER: A
150. A written message which is conveyed over an electronic network is _________
A. notice.
B. fax.
C. telegram.
D. e-mail .
ANSWER: D

Staff Name

1/28/2016 10:53 AM

22 of 22

http://grdmcqonline.com/printqp.php?heading=. I B.Com (E.Commerce) [...

KARTHIKA D .

1/28/2016 10:53 AM