Sie sind auf Seite 1von 24

Date

: October 17th 2011


To
: Renata
The day will be more beautiful if you come to my 15th birthday party. It will be held on
March 21st2011 at 7 p.m. Please come at Mentari cafe. Im really looking forward to see
you there.
Lovely,
Denada

1.
What does the text tell us about?
a. Denada invites Renata to come to her birthday party
b. Renata is going to celebrate her birthday party
c. Denada is going to have dinner at Mentari caf
d. Renata is going to have a party at Mentari caf
2.
a.
b.

When will Denada held the party?


At late night
In the evening

c. In the morning
d. In the afternoon

3.
a.
b.

Denada was born in


1994
1995

c. 1996
d. 1997

4.

a.
b.
5.
a.
b.
6.

a.
b.
c.
d.

7.

Look at the picture! (for number 4 to 5)


CAUTION!
WET FLOOR

From the text we know that.


We may not make the floor wet
We may not trespass the floor

c. We might slip if we step on it


d. We should mop the floor

Whats the caution for? It is for


visitors
cleaning service

c. place owner
d. staffs

Read the text!


Nana, dont forget to study together
at my house at 03.00 pm.
Be on time! Thanks, Dea

Which one is not true based on the message?


Dea expects Nana to come at 3.30 p.m.
Dea and Nana have an appointment to study together
Dea and Nana will study together at Deas house
Dea reminds Nana about their appointment to study together

Read the text carefully!


VISIT BEAUTIFUL BALI

Enjoy Balis beautiful beaches! Visit the art city of Ubud! Stay in Asias finest hotels! Buy
beautiful souvenirs! See Mount Agung! and much more.
Weve got it all! Come and see the art shops, the temples, and the exotic dances. Come
and try our restaurants.
Call Citra Tour, Tel. 62-31-5087062
What is the purpose of the text?
a.
To announce Bali
b.
To describe Bali

c. To explain Bali
d. To advertise Bali

Read the text carefully and answer questions no. 8 to 12.


Iwan went to Jakarta two weeks ago. He went to Monas. There he used a lift to get
to the top an he enjoyed the beauty of Jakarta from there. Then, he took a busway to
Taman Mini Indonesia Indah. He visited the museum of science and technology. He also
watched a film in Keong Mas Theatre. After that he went to Ancol. He saw people riding
jet-sky. He rode a cable car there. Finally, he went home. He felt tired but happy.
8.
a.

When did Iwan go to Jakarta?


Next month
b. Two weeks ago
c. a week ago
d. a month
ago
9.
How did he get to the top of Monas? By .....
a.
A lift
b. Car
c. a ladder
d. a rope
10. Did he see the film at Keong Mas Theatre?
a.
Yes, he did
b. Yes, he does
c. Yes, he is
d. No, he didnt
11. After he rode a cable car, what did he do?
a.
He went home
b. He was happy
c. he bought souvenir d. he rode a
car
12. How did he feel after came home?
a.
Tired
b. Bored
c. sleepy
d. sad
Read the letter carefully and answer the questions no. 13 to 17
Dear Mellyani,
On my last school holiday, my classmates and I went to Borobudur. The Borobudur
temple is really magnificent. The hugeness of the temple really impresseed me. How
could our ancestor build such a big temple? It was amazing.
In the temple, we went upstairs step by step. Walking around the temple, we
say many reliefs on the temple walls. Some foreigners seemed interested in them. I
overhead their conversation with the guide. Actually the relief tells a story.
It was really a nice experience! I hope you can go there someday.
Love,
Renny
13. Who sent the letter?
a.
Classmates
b.
The guide
c.
Mellyani
d.
Renny
14. What does the relief tell us?
a.
Story
b.
Temple
c.
Holiday
d.
Borobudur
15. Whom did Renny go to Borobudur with?
a.
Her tour guides.
b.
Her classmates.

c.
Rennys friends.
d.
Some foreigners.
16. Some foreigners seemed interested in them (p.2)
What does the word them refer to?
a.
Walls
b.
Guide
c.
Reliefs
d.
conversation
17. Renny admired the temple because of its.....
a.
Visitors
b.
Reliefs
c.
Stones
d.
Size
Read the text carefully and answer the questions no. 18 to 20
I went to Rahmans house yesterday to do homework. I went there with Dodi.
After finishing the homework, Rahman made rujak. Rahman likes spicy food, so he made
it very spicy. Actually, I am not used to eating spicy food, but yesterday I could not
restrain myself from eating it. The rujak was very tasty, although it was spicy. I ate it too
much. The next morning I got stomachache and I could not go to school.
18. Who is Rahman?
a.
My friend
b.
Rujaks seller
c.
The writers friend
d.
Dodis elder brother
19. Why did Dodi and the writer go to Rahmans house?
a.
To meet Dodi
b.
To eat rujak
c.
To visit rahman
d.
To do their homework
20. Rahman likes spicy food, so he made it very spicy.
What does the word it refer to?
a.
Food
b.
Spicy
c.
Rujak
d.
Tasty

Read the text carefully and answer the questions no. 21 to 25


One day while a mousedeer was walking in the forest, he saw a big, black
snake sleeping under the tree. When he saw the snake, the mouse deer was frightened.
When he wanted to run away from the snake, he suddenly fell on top of a tiger which
was sleeping not far from the snake. The tiger woke up and took hold of the mousedeer.
He told the the mousedeer that he was going to eat him for lunch. Please dont eat me
now, said the mousedeer. I have something important to do.
Look, said the mousedeer. That is the kings belt. He asked me to stay here
and watch it while he was away in the forest. The tiger looked at the snake and said,
That is a beautiful belt. I need a belt like that. Can I wear it? he asked the mousedeer.
Oh all right, said the mousedeer. So he picked up the snake and winded it
around the tiger. Then the snake woke up and saw the tiger. The snake twisted itself and
tighter and tighter, until the tiger couldnt breathe. The tiger asked the mousedeer to
help him. But the mousedeer turned and ran away into the forest.

21.
a.
b.
c.
d.
22.
a.
b.
c.
d.
23.
a.
b.
c.
d.
24.
a.
b.
c.
d.
25.
a.
b.
c.
d.

What did a snake look like?


Big
Black
Long
Big and black
Who wanted to eat the mousedeer?
The snake
The tiger
The snake and the tiger
The big black snake
Where was the tiger sleeping?
In the middle of the forest.
Next to the mousedeers house.
Near the black snake sleeping under the tree.
Far away from the place where the mousedeer fell.
Why did the mousedeer trick the tiger by saying that the snake was a kings belt?
The mousedeer liked to trick other animals.
The mousedeer was a clever animals.
The tiger wanted to eat him.
The tiger wanted to wear it.
After reading this story, we can learn that .....
We have to behave like the mousedeer
We have to find a way to save ourselves from danger
Sleeping black snake was a dangerous animal
We have to be careful with the mousedeer

Read the letter carefully and answer the questions no. 26 to 29


The Proud Lion
One day, a rat walked past a lion sleeping in a deep forest. Just then, the lion
woke up and saw the rat. He caught it with his paw.
What a tasty meal! he said.
Mr. Lion, King of the forest, cried the rat, please have pity on me. Im too
small to make a good meal for you. If youll let me go, I shall always be grateful to you.
Perhaps one day I shall be able to repay your kindness.
The lion laughed, How can you ever repay me?
But as he was not feeling very hungry, he let the rat go.
The next day, the rat heard a loud noise int forest.
He ran to see what it was. It was the lion. He had fallen into a hole in the
ground and was caught in a rope net.
The lion looked up and saw the rat.
Mr. Rat, he called out, Mr. Rat, please jump down and help me.
The rat jumped down into the hole quickly. He started to bite through the rope
net. The lion was soon able to climb out of the hole.
Mr/ Lion, Said the rat, yesterday you were very proud.
You tought I was small and helpless. Today, I was able to save your life. I hope
you will never forget that, although you are big and strong even someone as small as I
can help you.
26. The above text is written to .....
a.
Describe something important
b.
Inform about a good event
c.
Amuse the readers
d.
Criticize certain persons
27. The last paragraph shows ..... of the problem.

a.
The solution
b.
The evaluation
c.
The description
d.
The recommendation
28. The rat said: ..... I hope you will never forget that .....
What does that refer to?
a.
Lions pride
b.
Fallen into the hole
c.
Saved the Lions life
d.
Let the rat go
29. You thought I was small and helpless.
Helpless has the same meaning with .....
a.
Can help
b.
May help
c.
Be able to help
d.
Not be able to help
For question 30 to 36 choose the the best words to complete the text.
A tiger once caught a fox while hunting for food. The fox was very bold. I am
the ..... (30) of the forest, he said. But the tiger grew ..... (31) and said that he would eat
the fox at once. If you dont belive me, come for a walk with me, answered the fox
quite calmly. Youll soon ....(32) whether all the other animals are afraid of me or not.
The tiger ..... (33) to go with the fox. .... (34) all the animals saw them coming, ..... (35)
ran away as fast as they could. The tiger never found out that ....(36) were really
frightened of him and not the fox.
30.
a. owner
b. queen
c. king
d. best
31.
a. very strong
b. quite friendly
c. very angry
d. rather sad
32.
a. saw
b. see
c. seen
d. seing
33.
a. like
b. hated
c. agreed
d. rejected
34.
a. If
b. So
c. When
d. Because
35.
a. it
b. he
c. she
d. they
36.
a. the fox
b. the tiger
c. the animal
d. the animals
37. brother and visited house lastweekend our grandparents my I

a.
b.
38.
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
a.
b.
39.

a.
b.

1
2
3
4
5
6
7
8
The best arrangement to make a sentence is .
8-1-2-9-3-7-5-4-6
c. 1-8-2-9-7-3-6-4-5
8-1-2-9-3-6-7-4-5
d. 1-8-2-9-6-3-5-4-7
The best arrangement of the below sentences to make a paragraph is
After that we went back to Solo
Last Sunday my family and I had a picnic to Ambarawa
Then We went to Bandungan
And we had lunch and took arest for a while
It was a tiring journey but I felt happy
My mother bought some vegetables and fruits there
First we visited Museum Kereta Api in Ambarawa
2-7-5-1-4-6-3
c. 2-7-4-1-5-6-3
2-7-1-3-6-4-5
d. 2-7-3-6-4-1-5

Riza
: Is there any chance of borrowing your car?
Ami
: That would depend on when.
Riza
: This weekend.
Ami
: ____________, I am using it as well.
Here you are
c. Yes, certainly
I am sorry
d. Yes, of course

40.

Anna
: Hey, Tom, you know what? My short story will be published in Hello
magazine next
month!
Tom
: Wow, _______________! Thats good news An.
Anna
: Thank you. I really worked hard for that story.
Tom
: I know you did, and Im sure its a great story. I cant wait to read it.
a.
you are beautiful girl, guy
c. thats good idea
b.
you must be happy
d. you are good at writing

41.

You
: Den, I heard you won first prize in the chess competition yesterday.
_______________!
Denny
: Thanks! It was a tough competition.
You
: Yes, I heard you competed against senior players.
Denny
: Thats right, and I almost lost the third set. Luckily, I could improve my
play
a.
Wow, you worked hard
c. Well done
b.
Thats amazing
d. I am happy to hear that

42.

Lailas brother
: Hello, who is there?
Laila
: Hi, it is Laila. Can you help me?
Lailas brother
: Sure. ________________
Laila
: Would you take my English book for me to school, please?
Lailas brother
: Okay, which one is it?
Laila
: It is the green one. There is a sunflower picture on it. Thanks.
a.
Would you like to help me?
c. Can you come to my school?
b.
What can I do for you?
d. Can you pick me up at school?

43.

Adi
Sanusi
Fredy
Adi
Sanusi

: Have you got any plan for our holiday?


: I have no idea. What about you, Fredy?
: I want to feel the fresh air.
: I have an idea. My uncle lives in Bogor. Shall we spend our holiday there?
: ________________.

Fredy
: That would be great.
a.
Id love to
b.
I dont think so

c. I disagree with you


d. Thats not good idea

44.

Andi
: What do you think about our new class?
Fredly
: ______. We have to clean it.
a.
I think its very dirty
c. I think its very untidy
b.
I think its too small
d. I think there are too many pictures

45.
a.
b.

Rina
: My motorcycle doesnt start. _______________________?
Tati
: I am sorry. Mine is being repaired.
Can you borrow mine
c. Can I use yours
Can you tell me how to repair it
d. Can you tell me where the repair shop is

46.

Susi
: My parents will invite you to my house tonight to have dinner together.
_______________
Diana
: Thanks, but I have to accompany my little sister at home.
a.
What do you think?
c. Do you agree with me?
b.
Could you help me?
d. Would you come?

47.

Mother
: Lila, don't forget to water the flowers. I am going go visit my friend in the
hospital.
Lila
: Yes mom, I wont forget.
Three hours later
Mother
: Did you water the flowers?
Lila
: ______________.
Mother
: Dont lie, Lila. Its still dry.
a.
Yes, of course
d. No, I am sorry
b.
Yes, I did
d. No, I didnt

48.

Father
: Have you eaten?
Nina
: Yes, I have.
Father
: When did you eat?
Nina
: I ____ an hour ago
a.
eat
b. eats

c. ate

d. eaten

49.
a.
b.

I am 1,67 meters tall. My father is 1,67 maters tall. It means _______


I am taller than my father
c. My father is shorter tham me
I am as tall as my father
d. I am tall than my father

50.

you not in thank for area smoking this


1
2
3
4
5
6
7
The best arrangement to make a sentence is .
5-1-2-7-3-8-6-4
5-2-1-7-3-8-6-4

a.
b.

8
c. 4-1-5-2-7-3-8-6
d. 4-5-1-2-7-8-6-3

Read the following text and answer questions 1 to 3


The Coming Match
Euro 2012
Final Match
Dont niss it
Only on Blue Sky Television
1. These athletes probably play in the game, except
a. Leonal Messi
b. Michael Schumacher
c. Cristian Ronaldo
d. W. Rooney
2. On how many TV stations wil the program be played?
a. Three
b. Two
c. One
d. All TV stations
3. What kind of sport is the match?
a. Basketball
b. Hockey
c. badminton
d. Football

Read the following text and answer questions 4 to 6

ANNOUNCEMENT
BECAUSE OF THE BAD WEATHER, THE MOUNTAIN CLIMBING IS PROHITED UNTIL THE
WETHER IS GOOD TO DO SO, THANK YOU

4. How is the weather likely on the mountain?


a. Foggy and rainy
b. Clear
c. Sunny
d. Humid

5. What should the climber do?


a. Wait until the weather is good
b. Go on climbing whatever it is
c. Prepare stuff before climbing
d. Have a camp first

6. X: about using the internet?


Y: I think the internet is useful.

a. Whats your opinion


b. Can you help me
c. May I help you
d. Can I have

7. Dara: Youre busy baking the cake, Nadine. ?


Nadine: No, thanks. Its almost done.
a. Do you agree
b. Can I help you
c. Do you think
d. What do you think

8. X: Oh No ! I forget to bring my pen


land me your pen, please?
Y : Sure!
a. I dont think so
b. Can I have
c. What do you think of
d. Can you

9. X: Listen! After the class we will go for a play. ..?


Y: Thats a good idea, I agree with you
a. Do you know
b. This is Indah Speaking
c. Whats wrong
d. Do you agree

10. Rita : Hi, friends! Tomorrow is a holiday. What shall


we do?
Ratih : How about going to Ramayana Department
store?
Emi : What about swimming.
Rita : OK, so what time shall we go?
Emi : Nine oclock.
a. Thats not a good idea
b. I agree with you
c. Thats fine
d. Youre right

11. Khoerul : I think a tractor works fast.


Hasin : Well, its true but the farmers dont like it.
Khoerul : Why?
Hasin : Maybe its very expensive.
The underlined utterance expresses.
a. agreement
b. disagreement

c. certainty
d. uncertainty

12. Yani : Tin, may I borrow your motorcycle?


I have to pick my brother up but unfortunately mine has flat tire.
Tina : .., there is a bit trouble with my motorcycle.
a. Im sorry
b. Youre right
c. thats great
d. Im sure

Read the following text and answer questions 13 to15


Baby sitter FT
A day-care center seeks a baby sitter (fem 17 +)
to work with 2 4 year old children. Salary open.
Previous experienced preferred. Call 545-1346
betw. 1 4 pm or send CV to Po Box 255, Jkt.
13. What is the text above?
a. an advertisement
b. A private letter
c. A memo
d. A recipe

14. What vacancy is being informed in the text?


a. A teacher
b. A nurse
c. A baby
d. A babysitter

15. What information can we get?


a. A day-care center needs a full time baby sitter
b. The applicant under 17 can apply for the job.
c. The baby sitter will work overnight
d. The applicant cant contact the employer

Read the following text and answer questions 16 to 21


There was a girl named Bawang Putih, she lived with her step mother and her step sister
named Bawang Merah. Bawang Putihs life was sad. Her step mother and her step sister
treated Bawang Putih badly and always asked her to do all the household chores.
One morning, Bawang Putih was washing some clothes in a river. Accidentally, her
mothers clothes fell down to the river. Finally she met an old woman. The old woman
returned the clothes. She also gave Bawang Putih a small pumpkin. At home, Suddenly
Bawang putih and her step mother and step sister were surprised. Inside the pumpkin

they found jewelries. Bawang Merah, hurry up. Go to the river then found the old
woman and took big pumpkin. They were screaming. There were a lot of snakes inside
the
pumpkin!
Finally both of them realized their mistakes. They apologized and Bawang Putih forgave
them.

16. What is the story about?


a. Malin Kundang
b. Bawang Putih & Bawang Merah
c. Sangkuriang
d. Tangkuban Perahu

17. What kind of text is the story above?


a. Recount
b. Descriptive
c. Procedure
d. Narrative

18. Who is Bawang Merah?


a. Bawang Putihs mother
b. Bawang Putihs step sister
c. The old woman
d. The pumpkins owner

19. Who gave the clothes back to Bawang Putih


a. The old woman
b. Bawang merah
c. Her Step mother
d. River

20. Why were Bawang Merah and mother screaming?


a. They found jewelries
b. Mothers clothes fell down to the river
c. Both of them realized their mistakes
d. There were a lot of snakes inside the pumpkin

21. Why did Bawang Merah and mother say apologize to Bawang Putih?
a. They found jewelries
b. Mothers clothes fell down to the river
c. Both of them realized their mistakes
d. There were a lot of snakes inside the pumpkin

For questions 22 to 25 choose the best words to complete the text


John and James were two friends who were crossing a (22). Suddenly, they hit a huge
black bear. Imagine how (23) they were. They tried to run but the bear (24)
them. John managed to climb up into a tree but, James fell to the ground and (25)
to be dead. He knew that a bear will only attack something if it is alive.
22.a. sea
b. river
c. forest
d. city

23. a. happy
b. angry
c. sad
d. terrified

24. a. chased
b. drank
c. closed
d. threw

25. a. wanted
b. wished
c. hoped
d. pretended

26. Hendra : Did the boys study after class?


Ayu : No.
Hendra : What did they do?
Ayu : They football
a. play
b. plays
c. played
d. will play

27. Dessi : How often do you swim a week?


Windi : Actually twice. But last week I only once, because I prepared myself for the
exams.
a. swim
b. swam
c. will swim
d. have swum

28. Winda : Look! The flowers are beautiful.


Who them?
Lidya : I did, and I watered them regularly.
a. are planting
b. planted
c. plants
d. plant

For questions 29 to 33 choose the best words to complete the text


(29) there lived a little girl named Snow White. She lived with her Aunt and Uncle
because her parents were dead.
One day she (30) her Uncle and Aunt talking about leaving Snow White in the castle
because they both wanted to go to America and they (31)enough money to take
Snow White.
Snow White did not want her Uncle and Aunt to do this so she (32) it would be best
if she ran away. The next morning she ran away from home when her Aunt and Uncle
(33) having breakfast. She ran away into the woods.

29. a. Once upon a time


b. Suddenly
c. Of course
d. I am sorry

30 a. hears
b. heard
c. to hear
d. hearing

31. a. dont have


b. have not
c. didnt have
d. not have

32. a. decided
b. decide
c. decides
d. to decide

33. a. is
b. was
c. are
d. were

34. Mia : Hello


Yeyen: Hello, Mia. This is Yeyen. Andre, please?
Mia: Im sorry but hes gone out
a. Dont worry
b. May I help you
c. May I speak to
d. Its okay

35. X: Hi, you are different today, tell me..?


Y: My hand, it is hurt.
a. Do you know
b. This is Indah Speaking
c. Whats wrong
d. Do you agree

36. A: excuse me, where the barber shop?


B: yes just go straight down this road, the barbershop is on the right side
a. Do you know
b. This is Indah Speaking
c. Whats wrong
d. Do you agree

Read the following text and answer questions 37 to 40


Adams Diary
May 2010
23 Sunday. When I got up, I felt ill, I went back to bed. Mum called the doctor. But he
couldnt come, because he was ill too.
24 Monday. The doctor come at 11 Oclock. He wrote a prescription for some medicine.
Mum bought it in the drugstore. It was horrible. Yuck!
25 Tuesday. Dad bought me model aeroplane. I read the instructions, but I couldnt make
it, because the dog ate the glue.

37. What happened at 23rd May to Adam?


a. He couldnt come
b. He wrote a prescription
c. He felt ill
d. He was slipping

38. Who called the doctor?


a. Father
b. Adam
c. Mother
d. Doctor

39. What did the doctor write at 24th?


a. Instructions
b. Model aeroplane
c. Address of drugstore
d. Prescription

40. Adam could not make the aeroplane, why? Because


a. He felt ill
b. The dog ate the glue
c. The doctor was ill too
d. Mum bought medicine

41. A: Hello! May I speak to Andree ?


B: Im sorry, he has just gone out.
a. Do you know
b. This is Indah Speaking
c. Whats wrong
d. Do you agree

Read the following text and answer questions 42 to 45


Last holiday I went to Paris. I visited museums and sat in public gardens. A friendly
waiter taught me a few words of French. Then he lent me a book. I read a few lines, but I
did not understand a word. Every day I thought about postcards. My holidays passed
quickly, but I did not send any cards to my friends.
On the last day I made a big decision, I got up early and bought thirty seven cards. I
spent the whole day in my room, but I did not write a single card!

42. What is the text about?


a. Visiting museum
b. Postcard
c. Words of French
d. Holiday

43. What is the generic structure (tenses) of the text above?


a. Simple present tense
b. Simple past tense
c. Present continues tense
d. Simple future tense

44. Whom did the writer meet in Paris?


a. Friendly waiter
b. His friends
c. Postman
d. Mother

45. What was the first place the writer visited?


a. Museum
b. Public garden
c. His room
d. Post office

Read the following text and answer questions 46 to 49


When I was in elementary school, I really loved football. Every Saturday afternoon I
practiced in school field with my team and my coach. They were strong and smart
players. My coach was a kind person. But, while he was couching us, he was very
discipline. He would grounded anyone who came late and not obey the team rules.

46. When did the writer really love football?


a. When he was in elementary school
b. Every Saturday afternoon
c. When he came late and not obey the team rules
d. When he was in junior high school

47. Where the writer used to play football


a. In stadium
b. In the sport hall
c. In his own field
d. In a school field

48. How was the couch couching him?


a. Strong
b. Smart
c. Discipline
d. Lazy

49. The coach grounded players who ..


a. were smart
b. were decipline
c. came late
d. obeyed the rules

For questions 50 to 52 choose the best words to complete the text


X: Excuse me, .. (50) where The Art Museum is?
Y: Just go straight down this road, and the Museum is on your right.
X: And(51) how to get there?
Y: Sure. Take the no. 12 bus, and get off at the Post Offiec on your left. The Art Museum is
opposite the Post Office

X: Thank you very much.


Y: (52)

50. a. Do you agree


b. Do you know
c. Do you think
d. Do you understand

51 a. Do you agree
b. can you tell me
c. Do you think
d. Do you understand

52. a. Yes, I do
b. Youre right
c. Youre welcome
d. Thank you, too

Read the following text and answer questions 53 to 56.


Juhhas Wonders
Once upon a time, there was a small village in Baghdad. Its population was very small. In
this village everybody knew each other and knew every little or big problems that went
on in the village. In this small village there was a bakery that was popular for its delicious
bread.
One day a poor old man was walking in the street passing the bakery and he stopped to
smell the scent of the bread which was spreading out of the bakery.
Suddenly, the baker caught the old man and shouted at him demanding the price of
breads scent. He almost drag him to the police.
A very famous wise man named Juhha heard the baker shouting. So he went to him and
asked about the problem. Juhha stood calmly listening to the baker and he thought for a
solution.
After a few minutes Juhhas eyes glistened and an amused smile was on his face. He
asked the baker How much money do you want?. The baker and poor man were
astonished, but the baker answered 3 dinars. Juhha took the money out of his wallet
and put it in his pocket and shook the money. Did you hear the sound of the money?
Juhha asked. Yes, I did, the baker replied, and with big smile Juhha said Well then, this
is the price of your breads scent!

53. Who stopped to smell the scent of the bread?


a. The baker.
b. The police.
c. The old poor man.
d. Juhha, the wise man.

54. What did the baker do to the old man?


a. He wanted to hear the sound of the old man money.
b. He demanded the old man to pay for the scent.
c. He shouted his problem to the old man.
d. He gave the old man some solution.

55. .., which was popular for its delicious bread (paragraph 1)
What does the word delicious mean?
a. Sour
b. Tasty
c. Bitter
d. Unpleasant

56. What can we learn from the story above?


a. We must help poor people.
b. We must take the benefit of what we offer.
c. We should pay nothing for things we use.
d. We shouldnt ask other to pay for what they dont get.

57. 1 not 2 the flowers 3 Ratih 4 yesterday4 5 in 6 did 7 the garden 8 water
The correct arrangement is
a. 3 1 8 7 5 2 6 4
b. 3 4 6 1 8 5 7 2
c. 3 6 1 5 7 8 2 4
d, 3 6 1 8 2 4 7 4

58.1 he 2 was 3 when 4 worked 5 very 6 young 7 hard 8 Mr. Ramli


The correct arrangement is
a. 3 4 7 8 1 2 5 6
b. 3 8 2 5 7 1 4 6
c. 3 8 2 6 1 4 5 7
d. 3 8 7 5 1 2 4 6

59. Arrange these sentences to make a good paragraph.


1. They entered the old house and blockaded the gate and doors.
2. Suddenly a group of bandits attacked the three boys near an old house.
3. One day, The Prince, Peter Piper, and Franklin Greedy were walking through the forest.
4. The three boys were trapped inside the house.
a. 4 2 3 1
b. 3 2 4 1
c. 1 3 2 4
d. 3 2 1 4

60. Arrange these sentences to make a good paragraph.


1. After finishing the homework, Rahman made rujak.
2. I went to Rahmans house yesterday to do homework.
3. Rahmad likes spicy food, so he made it very spicy
4. I went there with Dodi.
a. 3 1 2 4
b. 2 4 1 3
c. 4 2 3 1
d. 2 3 1 4

KUNCI JAWABAN:
1. b 11. a 21. c 31. c 41. b 51. b
2. c 12. a 22. c 32. a 42. d 52. c
3. d 13. a 23. d 33. d 43. b 53. c
4. a 14. a 24. a 34. c 44. a 54. b
5. a 15. a 25. d 35. c 45. a 55. b
6. a 16. b 26. c 36. a 46. a 56. d
7. b 17. d 27. b 37. c 47. d 57. d
8. d 18. b 28. b 38. c 48. c 58. c
9. d 19. a 29. a 39. d 49. c 59. d
10.a 20. d 30. b 40. b 50. b 60. b

Choose A, B, C, or D for the correct answer.


Read the dialog and answer questions 1 and 2.
Reno : Hello. May I speak to Andy, please?
Andy : Hello. Andy speaking. Who am I
speaking to?
Reno : Andy, its me Reno.
Andy : Oh, Reno. What can I do for you?
Reno : Will you go to the Boy Scout activity this afternoon?
Andy : Yes. And you?
Reno : Me too. By the way, can we go together?
Andy : Absolutely, we can. Ill wait for you here.
Reno : O.K., Andy, thanks. Bye.
Andy : Bye, Reno.
1. The phone call is about ________.
A. Andys intention to come to Renos
house
B. Renos intention to come to Andys
house
C. Renos intention to go to the Boy Scout
activity
D. Reno and Andys plan to join a Boy
Scout activity
2. Ill wait for you here.
The word here refers to ________.
A. Andys house
B. Renos house
C. Andys school
D. Renos school
Read the dialog and answer questions 3 and 4.
Jane : Hello. Jane speaking.
Terry : Hello, Jane. This is Terry. May I speak to Bram, please?
Jane : Im sorry, Bram is out at the moment. Would you leave a message for him?
Terry : Yes. Could you please tell Bram that
I wont be able to come for the Boy Scout activity this afternoon? Ive got
a problem with my eyes.
Jane : Oh, Im sorry to hear that. I hope youll get better soon.
Terry : Thank you, Jane.
Jane : By the way, have you seen a doctor?
Terry
Jane
Terry
Jane
Terry
Jane
Terry

:
:
:
:
:
:
:

Yes, I have. He asked me to take a rest for a while.


Thats good then.
Thanks. Well, Jane, please tell Bram about it as soon as he comes home.
I will. Dont worry about it.
Thank you for your help, Jane.
Dont mention it. Sorry, Terry, theres someone at the door. Bye.
Bye, Jane.

3. What should Jane do after ending the phone call?


A. To see a doctor.
B. To tell Bram about Terrys message.
C. To accompany Terry to see a doctor.
D. To meet someone at the door.
4. What does Jane say when she wants to extend the talk?
A. She says, Dont mention it.

B. She says, Oh, Im sorry to hear that.


C. She says, Sorry, Terry, theres
someone at the door. Bye.
D. She says, By the way, have you seen a doctor?
Read the text and answer questions 5 and 6.
Shannon, its me, Marlon. Are you O.K., girl?
I have called you many times, but couldnt reach you. Im just worried about you. Please
contact me or send me a text when you have got this message.
5.
A.
B.
C.
D.
6.
A.
B.
C.
D.

Marlon sends the message because ________.


Shannon could reach him
he wants to meet Shannon
hes worried about Shannon
Shannon doesnt want to speak with him
What should Shannon do after hearing the message?
Meet Marlon as soon as possible.
Call Marlon as soon as possible.
Go home as soon as possible.
Go to Marlons house.

Read the text and answer questions 7 to 10.


We had a three-day camp in Tawangmangu resort last week. The location was on the
slope of Mount Lawu. There was a river with clear water not far from our camp site.
We brought cooking and eating utensils. We also had food supply. There were
noodles, eggs, fish, some canned food, mineral water and biscuits.
On the first day, we set up the tents and cooked food for our lunch. After taking a
rest for a while, we walked around to see the surrounding area. The scenery was very
beautiful. The weather was cold all day long so we had to wear thick jackets. We inhaled
fresh air which we hardly got in town. We all were very happy.
In the evening, we had dinner together. We had hot lemon tea and boiled noodles.
After that, we made a camp fire. We played guitar and sang songs together. We did enjoy
our good time that night.
At the second day, we went tracking until 11 a.m. After having lunch and taking a
rest, we had competitions, such as tug-of-war, futsal and a guessing game. My team was
a runner up in the tug-of-war and the champ in the guessing game. Unfortunately, my
team lost in the futsal. Then, in the evening, we performed some dramas. On the third
day, we packed our stuff and went home. We planned to have another camp activity at
the end of this semester.
7.
A.
B.
C.
D.
8.
A.
B.
C.
D.

When did the campers have a camp fire?


On the first day.
On the second day.
On the third day.
On the last day.
The following statements are TRUE about the text, except ________.
the camp activity was held for two days
there was a clean river near the camp site
the campers had to bring their own stuffs and food
the writer had to wear thick jackets because it was cold

9. The following utensils were what the campers brought, except ________.
A. plates
B. spoons

C. tents
D. a spade
10. My team was a runner up in the tug-of-war and . . . . (Paragraph 5)
What does the underlined word mean?
A. The first winner.
B. The second winner.
C. The third winner.
D. The loser.
Read the text and answer questions 11 to 15.
The Cherry Tree
By: M.L.Weems
When George Washington was about six years old, he was made the wealthy master
of a hatchet of which, like most little boys, he was extremely fond. He went about
chopping everything that came his way.
One day, as he wandered about the garden amusing himself by hacking his mothers
pea-sticks, he found a beautiful, young English cherry tree, of which his father was most
proud. He tried the edge of his hatchet on the trunk of the tree and barked it so that it
died.
Sometime after this, his father discovered what had happened to his favorite tree. He
came into the house in great anger, and demanded to know who the mischievous person
was who had cut away the bark. Nobody could tell him anything about it.
Just then George, with his little hatchet, came into the room.
George, said his father, do you know who has killed my beautiful little cherry tree
yonder in the garden? I would not have taken five guineas for it!
This was a hard question to answer, and for a moment George was staggered by it,
but quickly recovering himself he cried: I cannot tell a lie, father, you know I cannot tell
a lie! I did cut it with my little hatchet.
The anger died out of his fathers face, and taking the boy tenderly in his arms, he
said:
My son, that you should not be afraid to tell the truth is more to me than a thousand
trees! yes, though they were blossomed with silver and had leaves of the purest gold!
11.
A.
B.
C.
D.
12.
A.
B.
C.
D.

What can you learn from the story?


We have to be honest.
We should care and love to each other.
We shall not blame other people if we dont have a proof.
We shall solve any problems calmly and wisely.
What does the third paragraph tell us about?
The death of a cherry tree.
The naughty boy.
The angry man.
The honest boy.

13. He tried the edge of his hatchet on the trunk of the tree and barked it so that it
died. (Paragraph 2)
The word it refers to __________.
A. the garden
B. Georges hatchet
C. his mothers pea-sticks
D. a young English cherry tree
14. Some time after this, his father discovered what had happened . . . . (Paragraph
3)
What is the synonym of the underlined word?

A.
B.
C.
D.
15.
A.
B.
C.
D.

Revealed.
Protected.
Searched.
Found out.
George used ________ to bark his fathers favorite tree.
a knife
a handsaw
an ax
a sickle

For questions 16 and 17, complete the text with the correct words.
On a bright and sunny day I went fishing. When I reached the jetty, I put a worm on
the hook and threw the line in and waited for the fish to bite. I was very (16) ________
when I did not catch anything after waiting for three hours. I pulled the line and to my
surprise, there was a small fish at the end of the line. (17) ________ was so small that I
did not feel anything on the line. I was even more surprised when the fish started to talk,
Let me go; otherwiseI will turn you into a frog. I was so startled that I just stared at it.
16.

17.

A.

A.

happy
C. interested
It

B.

B.
C. He

good
D. disappointed
She
D.

They

18. entering the earth when his father - shoke office was the quake
1
2
3
4
5
6
7
8
9
The correct arrangement of the words is ________.
A. 581743962
B. 851473962
C. 147396258
D. 581473962
Read the text and answer questions 19 and 20

Adapted from: Utami Widiati, et.al., Contextual Teaching and Learning Bahasa Inggris
Sekolah Menengah Pertama Kelas VIII Edisi 4, Jakarta, Pusat Perbukuan Depdiknas, 2008.
19.
A.
B.
C.

The brochure is about ________.


any information about Bali
an invitation to visit Bali
what and where Bali is

D.

the culture of Bali

20.
A.
B.
C.
D.

Which of the following is NOT TRUE according to the text?


People cannot enjoy Mount Agung.
There are the best Asias hotels available in Bali.
Visitors can enjoy marvelous dances in Bali.
Bali has beautiful beaches.

Bewerten