You are on page 1of 12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
Home

Engineering Multiple Choice Questions and Answers

Engineering Interview Questions

Online Tests

HomeRailwaysCivilEngineeringQuestionsandAnswersTOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsand
Answerspdf

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoice
QuestionsandAnswerspdf
LatestRailwayEngineeringQuestionsandAnswerspdf
1.Therailisdesignatedbyits
a)length
b)weight
c)crosssection
d)weightperunitlength
Ans:d
2.Twoimportantconstituentsinthecompositionofsteelusedforrailare
a)carbonandsilicon
b)manganeseandphosphorous
c)carbonandmanganese
d)carbonandsulfur
Ans:c
3.ThestandardlengthofrailforBroadGaugeandMeterGaugearerespectively
a)12mand12m
b)12mand13m
c)13mand12m
d)13mand13m
Ans:c
4.Thefollowingtestsareconductedforrails:
i)fallingweighttest
ii)tensiletest
iii)hammertest
Thecompulsorytestsare
a)only(i)
b)(i)and(ii)
c)(ii)and(iii)
d)(i)and(iii)
Ans:b
5.Largestdimensionofarailisits
a)height
b)footwidth
c)headwidth
d)anyoftheabove
Ans:a

Labels

A.C.Fundamentals

A.C.Fundamentalsandcircu
OnlineQuizQuestions

ACFundamentalsandCircuit
OnlineQuizQuestions

AirportEngineeringObjective
andAnswers

AirportEngineeringOnlineQ
Questions

AppliedMechanicsandGraph
ObjectiveQuestionsandAns

AppliedMechanicsandGraph
OnlineQuizQuestions

BuildingMaterialsandConstr
ObjectiveQuestionsandAns

CablesOnlineQuizQuestions

CablesOnlineQuizQuestions
Answers

CircuitsandCircuitTheoryQ
QuestionsandAnswers

CivilEngineeringInterviewQ
andAnswerspdfdownloadfr

competitiveandentranceex
Compressors

ConcreteTechnologyandDe
ConcreteStructuresObjectiv

ConstructionPlanningandM
ObjectivequestionsandAnsw

ConstructionPlanningandM

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

OnlineQuizQuestions

1/12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
6.Largestpercentageofmaterialintherailisinits
a)head
b)web
c)foot
d)headandfootboth
Ans:a
7.Thepurposeofprovidingfilletinarailsectionisto
a)increasethelateralstrength
b)increasetheverticalstiffness
c)avoidthestressconcentration
d)reducethewear
Ans:c
8.Thecrosssectionalareaof52kgflatfootedrailis
a)6155mm2
b)6615mm2
c)7235mm2
d)7825mm2
Ans:b
9.52kgrailsaremostlyusedin
a)BroadGauge
b)MetreGauge
c)NarrowGauge
d)both(a)and(b)
Ans:a
10.Tensilestrengthofsteelusedinrailsshouldnotbelessthan
a)450MPa
b)500MPa
c)700MPa
d)850MPa
Ans:c

OnlineQuizQuestions

ControlSystemsQuizQuesti
Answers

CurrentElectricityObjective
questionsandAnswers

CurrentElectricityOnlineQu

D.C.GeneratorsQuizQuestio
Answers

D.C.MotorsQuizQuestionsa

DCGeneratorsOnlineQuizQ

DCMotorsOnlineQuizQuest

DesignofMasonryStructure
QuestionsandAnswers

DesignofSteelStructuresO
Questions

DesignofSteelStructuresO
Questions

DocksandHarborEngineerin
QuestionsandAnswers

EconomicsofPowerGenerat
QuizQuestions

EconomicsofPowerGenerat
QuestionsandAnswers

ElectricTractionQuizQuestio
Answers

ElectricalCablesQuizQuestio
Answers

ElectricalEngineeringMateri
Questions

ElectricalEngineeringMateri
QuestionsandAnswers
ElectricalEngineeringMCQs

ElectricalMachineDesignQu
andAnswers

ElectricalMechineonlineQui
ElectricalMechineOnlineQu

11.Headwidthof52kgrailsectionis
a)61.9mm
b)66.7mm
c)67mm
d)72.33mm
Ans:c
12.60Rrailsaremostlyusedin
a)BroadGauge
b)MetreGauge
c)NarrowGauge
d)noneoftheabove
Ans:b
13.Ordinaryrailsaremadeof
a)mildsteel
b)castiron
c)wroughtiron
d)highcarbonsteel
Ans:d
14.Themainfunctionofafishplateis
a)tojointhetworailstogether
b)tojoinrailswiththesleeper
c)toallowrailtoexpandandcontractfreely
d)noneoftheabove
Ans:a

15.Numberoffishboltsperfishplateis
a)2
b)4
c)5
d)6
Ans:b

ELECTRICALOBJECTIVEQUE
WITHANSWERS

ElectrolysisandStorageofB
OnlineQuizquestions

ElectrolysisandStorageofB
QuestionsandAnswers

ElectromagneticInductionO
Questions

ElectromagneticInductionQ
QuestionsandAnswers

ElectrostaticsOnlineQuizQu

ElectrostaticsQuizQuestions
Answers

EngineeringMaterialModelO
papers

EngineeringMaterialOnlineQ
QuestionsandAnswers

EngineeringMaterialOnlineT

EngineeringMaterialsObject
QuestionsandAnswers

EngineeringMechanicsObjec
QuestionsandAnswers

EngineeringMechanicsOnlin
Tests

EngineeringMechanicsOnlin
Questions

EngineeringMechanicsQuiz
andAnswers
Engines

EnvironmentalEngineeringO
typeQuestionsandAnswers

EnvironmentalEngineeringO
Questions

FluidMechanicsInterviewQu

FluidMechanicsObjectivetyp
andAnswers

16.Fishplateisincontactwithrailat
a)webofrail
b)fishingplane
c)headofrail
d)footofrail
Ans:b

FluidMechanicsOnlineQuiz

17.Gaugeisthedistancebetween
a)centertocenterofrails
b)runningfacesofrails
c)outerfacesofrails

GasTurbinesandJetEngine
OnlinePracticetests

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

FluidMechanicsProblemsQu
choicequestionsdownloadfr

GasTurbinesandJetEngine
paper1

GasTurbinesandJetEngine
typeQuestionsandAnswers

GasTurbinesandJetEngine

HeatTransferObjectivetype
andAnswers

2/12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
d)noneoftheabove
Ans:b

HeatTransferOnlineTest

18.Whichofthefollowingfactorsgovernthechoiceofthegauge?
i)volumeandnatureoftraffic
ii)speedoftrain
iii)physicalfeaturesofthecountry
Thecorrectansweris
a)only(i)
b)both(i)and(ii)
c)both(ii)and(iii)
d)(i),(ii)and(iii)
Ans:d

HeatingandWeldingQuizQu
Answers

19.Fordevelopingthinlypopulatedareas,thecorrectchoiceofgaugeis
a)BroadGauge
b)MeterGauge
c)NarrowGauge
d)anyoftheabove
Ans:c

HeatingandWeldingOnline
Questions

HighwayengineeringObjecti
andanswers

HighwayEngineeringOnline
Questions

HydraulicMachinesObjective
QuestionsandAnswers
HydraulicsandFluidMechan
QuestionsandAnswers
HydraulicsandFluidMechan
Quizquestions

HydrolicMechinesEngineerin
Questions
HydrolicMechinesTest1
Questions

I.C.EnginesObjectivetypeQ
andAnswers
IEEnginesQuizQuestions

20.Duetobatteringactionofwheelsovertheendoftherails,therailsgetbentdownandaredeflectedatends.These
railsarecalled
a)roaringrails
b)hoggedrails
c)corrugatedrails
d)buckledrails
Ans:b
21.Theslippingofdrivingwheelsoflocomotivesontherailsurfacecauses
a)wheelburns
b)hoggingofrails
c)scabbingofrails
d)corrugationofrails
Ans:a
22.Thewidthoffootfor90Rrailsectionis
a)100mm
b)122.2mm
c)136.5mm
d)146.0mm
Ans:c
23.Theheightoftherailfor52kgrailsectionis
a)143mm,
b)156mm
c)172mm'
d)129mm
Ans:b
24.Theformationwidthforarailwaytrackdependsonthe
i)typeofgauge
ii)numberoftrackstobelaidsidebyside
iii)slopeofsidesofembankmentorcuttingThecorrectansweris
a)only(i)
b)both(i)and(ii)
c)both(i)and(iii)
d)(i),(ii)and(iii)
Ans:b
25.TheformationwidthforasinglelinemetergaugetrackinembankmentasadoptedonIndianRailwaysis
a)4.27m
b)4.88m
c)5.49m
d)6.10m
Ans:b
26.Thesideslopeofembankmentsforarailwaytrackisgenerallytakenas
a)1:1
b)1.5:1
c)2:1
d)1:2
Ans:c
27.TheformationwidthforadoublelineBroadGaugetrackincutting(excludingdrains)asadoptedonIndianRailwaysis
a)6.10m
b)8.84m
c)10.21m
d)10.82m
Ans:c

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

IndustrialDrivesElectricalE
mcqs

IndustrialDrivesQuizQuesti
Answers

IndustrialEngineeringObjec
QuestionsandAnswers
Irrigation

MachineDesignObjectiveTy
QuestionsandAnswers

MachineDesignOnlineQuiz

MachineDesignQuizQuestio
Answers

MagnaticCircuitOnlineQuiz

MagneticCircuitOnlineQuiz

MagneticCircuitQuizQuestio
Answers

MagnetismandElectromagn
QuizQuestions

MagnetismandElectromagn
QuestionsandAnswers

MeasurementandInstrumen
QuestionsandAnswers

MechanicalEngineeringObje
QuestionsandAnswers

MechanicalEngineeringOnlin
Exams

MechanicalEngineeringOnlin
Exams

NetworkTheoremsOnlineQu
Questions

NetworkTheoremsQuizQue
Answers

NozzlesandTurbinesObjecti
Questions

NuclearPowerPlantsObjecti
questionsandanswers

NuclearPowerPlantsOnline
Questions
Onlinetestsforinterview

PolyphaseInductionMotorsO
Questions

PolyphaseInductionMotorsQ
QuestionsandAnswers

PowerPlantEngineeringOnl
Questions

PowerPlantEngineeringQui
andAnswers

ProcessInstrumentandCon
QuizQuestions

Productionmanagementand
EngineeringOnlineQuizQue

ProductionTechnologyObjec
QuestionsandAnswers

RailwayEngineeringOnlineQ
Questions

RailwaysCivilEngineeringQ
andAnswers

RectifiersandConvertersQu
andAnswers

RefregirationandairConditio
OnlinePracticeTest

RefrigerationandAirConditio
ObjectivetypeQuestionsand

3/12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
28.Thetotalgaponbothsidesbetweentheinsideedgesofwheelflangesandgaugefacesoftherailiskeptas
a)10mm
b)13mm
c)16mm
d)19mm
Ans:d
29.Creepisthe
a)longitudinalmovementofrail
b)lateralmovementofrail
c)verticalmovementofrail
d)differenceinleveloftworails
Ans:a
30.Anticreepbearingplatesareprovidedon
a)bridgesandapproaches
b)joints
c)both(a)and(b)
d)noneoftheabove
Ans:d
31.Studythefollowingstatementsregardingcreep.
i)Creepisgreateroncurvesthanontangentrailwaytrack,
ii)Creepinnewrailsismorethanthatinoldrails,
iii)Creepismoreonsteepgradientsthanonleveltrack.Thecorrectansweris
a)only(i)
b)(i)and(ii)
c)(ii)and(iii)
d)(i),(ii)and(iii)
Ans:b
32.ThemaximumdegreeofcurvatureforMeterGaugeislimitedto
a)10
b)16
c)30
d)40
Ans:b
33.Staggeredjointsaregenerallyprovided
a)oncurves
b)onstraighttrack
c)whentwodifferentrailsectionsarerequiredtobejoined
d)noneoftheabove
Ans:a

SinglePhaseInductionMoto
QuestionsandAnswers

SoilMechanicsandFoundatio
EngineeringObjectiveQuest
Answers

SoilMechanicsandFoundatio
EngineeringOnlineQuizQue
SteamBoilers

SteamBoilersandTurbinesO
practiceQuestions

SteamBoilersandTurbinesO
Questions

StrengthofMaterialsObjecti
QuestionsandAnswers

StrengthofMaterialsOnline
Questions

StrengthofMaterialsQuestio
Answers

StrengthsofMeterialsOnline
Questions

StructuralAnalysisObjective
andAnswers

StructuralAnalysisOnlineQu
Questions

SurveyingOnlineQuizQuest

SurveyingProblemsQuizque

SwitchgearProtectionsOnlin
Questions

SwitchgearProtectionsQuiz
andAnswers

SynchronousMotorsOnlineQ
Questions

SynchronousMotorsQuizQu
Answers

TheoryofMachinesObjective
QuestionsandAnswers

TheoryofMachinesOnlineQ

TheoryofMachinesOnlineQ
Questions

ThermodynamicsModelExam

ThermodynamicsObjectiveT
QuestionsandAnswers

ThermodynamicsOnlineElec
MechanicalEngineeringTes

ThermodynamicsOnlineElec
4MechanicalEngineeringT

ThermodynamicsOnlineMod

34.Whentherailendsrestonajointsleeper,thejointistermedas
a)supportedrailjoint
b)suspendedrailjoint
c)bridgejoint
d)basejoint
Ans:a
35.Whichofthefollowingtypesofsleepersispreferredonjoints?
a)CST9sleeper
b)steeltroughsleeper
c)woodensleeper
d)concretesleeper
Ans:c
36.MinimumdepthofballastcushionforaBroadGaugewoodensleeperofsize275x25x13cmwith75cmsleeperspacing
is
a)15cm
b)20cm
c)25cm
d)30cm
Ans:c

ThermodynamicsOnlineQuiz
AndAnswers

ThermodynamicsSampleMo

TOPCivilEngineeringMultipl
QuestionsandAnswers

TransformersOnlineQuiztes

TransformersQuizQuestions
Answers

TransmissionandDistributio
QuestionsandAnswers

TransmissionandDistributio
Questions

TunnelEngineeringObjective
QuestionsandAnswers

WaterResourcesandIrrigati
Engineering

WaterResourcesEngineering
HydrologyOnlineQuizQuest

37.SleeperdensityinIndiaisnormallykeptas
a)M+2toM+7
b)MtoM+2
c)M+5toM+10
d)M
whereMistheraillengthinmeters.
Ans:a
38.ForaBroadGaugeroutewithM+7sleeperdensity,numberofsleepersperraillengthis
a)18
b)19
c)20
d)21
Ans:c

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

4/12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
39.StandardsizeofwoodensleeperforBroadGaugetrackis
a)275x25x13cm
b)180x20x11.5cm
c)225x23x13cm
d)250x26x12cm
Ans:a
40.Compositesleeperindexistheindexof
a)hardnessandstrength
b)strengthandtoughness
c)toughnessandwearresistance
d)wearresistanceandhardness
Ans:a
41.MinimumcompositesleeperindexprescribedonIndianRailwaysforatracksleeperis
a)552
b)783
c)1352
d)1455
Ans:b
42.Dogspikesareusedforfixingrailtothe
a)woodensleepers
b)CST9sleepers
c)steeltroughsleepers
d)concretesleepers
Ans:a
43.Numberofdogspikesnormallyusedperrailseatoncurvedtrackis
a)oneoneitherside
b)twooutsideandoneinside
c)oneoutsideandtwoinside
d)twooutsideandtwoinside
Ans:b
44.Thetypeofbearingplateusedinalljointsandoncurvestogivebetterbearingareatotherailsis
a)flatmildsteelbearingplate
b)mildsteelcantedbearingplate
c)castironanticreepbearingplate
d)noneoftheabove
Ans:b
45.Flatmildsteelbearingplatesareused
a)forpointsandcrossingsintheleadportion
b)withwoodensleepersatlocationswherecreepislikelytobedeveloped
c)onalljointsandcurves
d)onalltheabove
Ans:a
46.Thenominalsizeofballastusedforpointsandcrossingsis
a)25mm
b)40mm
c)50mm
d)10mm
Ans:a
47.Atpointsandcrossings,thetotalnumberofsleepersfor1in12turnoutsinBroadGaugeis
a)51
b)62
c)70
d)78
Ans:c
48.WidthofballastsectionforBroadGaugeis
a)1.83m
b)2.25m
c)3.35m
d)4.30m
Ans:c
49.Thetypeofspikeusedforfixingchairsofbullheadedrailstowoodensleepersis
a)dogspike
b)railscrew
c)elasticspike
d)roundspike
Ans:d
50.Thesleepersrestingdirectlyongirderarefastenedtothetopfiangeofgirderby
a)hookbolts
b)dogspikes

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

5/12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
c)fangbolts
d)railscrews
Ans:a
51.NumberofkeysusedinCST9sleeperis
a)2
b)3
c)4
d)noneoftheabove
Ans:a
52.Loosejawsofsteeltroughsleepersaremadeof
a)caststeel
b)mildsteel
c)castiron
d)springsteel
Ans:d
53.NumberofcottersusedinCST9sleepersis
a)2
b)3
c)4
d)5
Ans:c
54.Pandrolclipscannotbeusedwith
a)woodensleepers
b)concretesleepers
c)CST9sleepers
d)steeltroughsleepers
Ans:c
55.ThedesirablerateofchangeofcantdeficiencyincaseofMetreGaugeis
a)20mm/sec
b)35mm/sec
c)55mm/sec
d)65mm/sec
Ans:b
56.ThelimitingvalueofcantexcessforBroadGaugeis
a)55mm
b)65mm
c)75mm
d)l00mm
Ans:c
57.Thelimitingvalueofcantgradientforallgaugesis
a)1in360
b)1in720
c)1in1000
d)1in1200
Ans:b
58.Normallythelimitingvalueofcantis
a)G/8
b)G/10
c)G/12
d)G/15
whereGisthegauge.
Ans:b
59.Verticalcurvesareprovidedwherealgebraicdifferencebetweengradesisequaltoor
a)lessthan2mm/m
b)morethan2mm/m
c)lessthan4mm/m
d)morethan4mm/m
Ans:d
60.ThelimitingvalueofcantdeficiencyforMeterGaugeroutesis
a)40mm
b)50mm
c)75mm
d)100mm
Ans:b
61.Thesteepestgradientpermissibleona2.5curveforBroadGaugelinehavingrulinggradientof1in200is
a)1in250
b)1in222
c)1in235
d)1in275
Ans:a

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

6/12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
62.NormallymaximumcantpermissibleinMeterGaugeis
a)75mm
b)90mm
c)140mm
d)165mm
Ans:b
63.Cantdeficiencyoccurswhenavehicletravelsaroundacurveat
a)equilibriumspeed
b)speedshigherthanequilibriumspeed
c)speedslowerthanequilibriumspeed
d)bookedspeed
Ans:b
64.ThecompensationforcurvatureongradientforMeterGaugeisgivenby
a)70/R
b)52.5/R
c)35/R
d)105/R
whereRisradiusofcurve.
Ans:b
65.TheshapeoftransitioncurveusedbyIndianRailwaysis
a)cubicparabola
b)spiral
c)sinecurve
d)lemniscateofBernoulli
Ans:a
67.ABroadGaugebranchlinetakesoffasacontraryflexurefromamainlineIfthesuperelevationrequiredforbranch
lineis10mmandcantdeficiencyis75mm,thesuperelevationtobeactuallyprovidedonthebranchlinewillbe
a)10mm
b)64mm
c)85mm
d)65mm
Ans:d
68.Onedegreeofcurveisequivalentto
a)1600/R
b)1700/R
c)1750/R
d)1850/R
whereRistheradiusofcurveinmeters.
Ans:c
70.Switchangleistheanglebetween
a)thegaugefaceofthestockrailandtonguerail
b)theouterfaceofthestockrailandtonguerail
c)thegaugefaceofthestockrailandouterfaceofthetonguerail
d)theouterfaceofthestockrailandthegaugefaceofthetonguerail
Ans:a
71.Switchangledependson
i)heeldivergence
ii)lengthoftonguerail
iii)flangewayclearance
iv)throwofswitch
Thecorrectansweris
a)(i)and(ii)
b)(ii)and(iii)
c)(iii)and(iv)
d)(i)and(iv)
Ans:a
72.Maximumvalueof'throwofswitch'forBroadGaugetrackis
a)89mm
b)95mm
c)100mm
d)115mm
Ans:d
73.Stretcherbarisprovided
a)topermitlateralmovementofthetonguerail
b)tomaintainthetwotonguerailsattheexactdistance
c)toensureexactgaugeatthetoeoftheswitchaswellasthenoseofcrossing
d)topreventanyverticalmovementbetweenthewingrailandnoseofcrossing
Ans:b
74.WhichofthefollowingmethodsofdesignationofcrossingismostlyusedinIndia?
a)centerlinemethod

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

7/12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
b)rightanglemethod
c)isoscelesanglemethod
d)noneoftheabove
Ans:b
75.Ifaistheangleofcrossing,thenthenumberofcrossings'N'accordingtorightanglemethodisgivenby
a)Vicot(cc/2)
b)cot(oc/2)
c)cot(a)
d)Vicosec(a/2)
Ans:c
76.WhichofthefollowingturnoutsismostcommonlyusedforgoodstrainonIndianRailways?
a)1in8'/2
b)1in12
c)1in16
d)1in20
Ans:a
77.Leadofcrossingisthedistancefromthe
a)heeloftheswitchtothetoeoftheswitch
b)heeloftheswitchtothetheoreticalnoseofthecrossing
c)toeoftheswitchtothetheoreticalnoseofcrossing
d)toeoftheswitchtotheactualnoseofcrossing
Ans:b
78.NumberofswitchesprovidedonaGauntlettedtrackis
a)1
b)2
c)3
d)noneoftheabove
Ans:d
79.Thecorrectrelationbetweencurvelead(CL),switchlead(SL)andleadofcrossing(L)isgivenby
a)CL=LSL
b)L=CLSL
c)SL=L+CL
d)L=(CL+SL)/2
Ans:b
80.Inascissorscrossover,thecrossingsprovidedare
i)2obtuseanglecrossings
ii)4obtuseanglecrossings
iii)4acuteanglecrossings
iv)6acuteanglecrossingsThecorrectansweris
a)(i)and(iii)
b)(i)and(iv)
c)(ii)and(iii)
d)(ii)and(iv)
Ans:b
81.Thedistancethroughwhichthetonguerailmoveslaterallyatthetoeoftheswitchformovementoftrainsiscalled
a)flangewayclearance
b)heeldivergence
c)throwoftheswitch
d)noneoftheabove
Ans:c
82.Flangewayclearanceisthedistance
a)betweentheadjoiningfacesoftherunningrailandthecheckrailnearthecrossing
b)betweenthegaugefacesofthestockrailandthetonguerail
c)throughwhichthetonguerailmoveslaterallyatthetoeoftheswitch
d)noneoftheabove
Ans:a
83.Heeldivergenceis
a)alwayslessthanflangewayclearance
b)equaltoflangewayclearance
c)alwaysgreaterthanflangewayclearance
d)sometimesgreaterthanflangewayclearance
Ans:c
84.Whichofthefollowingmechanicaldevicesisusedtoensurethatroutecannotbechangedwhilethetrainisonthepoint
evenafterputtingbackthesignal?
a)detectors
b)pointlock
c)iockbar
d)stretcherbar
Ans:c
85.Thetreadlebarisprovided

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

8/12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
a)inthemiddleofthetrackalittleinfrontofthetoesofthetonguerail
b)nearandparalleltoinnersideofoneoftherails
c)atrightangletotherail
d)nearandparalleltoinnersideofboththerails
Ans:b
86.Theobjectofprovidingapointlockis
a)toensurethateachswitchiscorrectlyset
b)toensurethatthepointmaynotbeoperatedwhilethetrainisonit
c)todetectanyobstructionbetweenandtonguerail
d)noneoftheabove
Ans:a
87.Whichofthefollowingdevicesisusedtotransferthewagonsorlocomotivestoandfromparalleltrackswithoutany
necessityofshunting?
a)triangle
b)turntable
c)traverser
d)scotchblock
Ans:c
88.Atriangleisusedfor
a)changingthedirectionofengine
b)transferringwagonstoandfromparalleltrackswithoutshunting
c)separatingallthesidingsandshuntinglinesfrommainlines
d)preventingthevehiclesfromrunningoffthetrack
Ans:a
89.Theheightofthecenterofarmofasemaphoresignalabovethegroundis
a)5.5m
b)6.5m
c)7.5m
d)8.5m
Ans:c
90.Thereceptionsignalis
i)outersignal
ii)homesignal
iii)starter
iv)advancedstarterThecorrectansweris
a)(i)and(ii)
b)(ii)and(iii)
c)(iii)and(iv)
d)(i)and(iv)
Ans:a
91.Yellowlighthandsignalindicates
a)stop
b)proceed
c)proceedcautiously
d)noneoftheabove
Ans:c
92.Whensemaphoreandwarnerareinstalledonthesamepost,thenthestopindicationisgivenwhen
a)botharmsarehorizontal
b)semaphorearmloweredbutwarnerarmhorizontal
c)bothsemaphoreandwarnerarmslowered
d)noneoftheabove
Ans:a
93.Inashuntingsignaliftheredbandisinclinedat45itindicates
a)stop
b)proceed
c)proceedcautiously
d)noneoftheabove
Ans:b
95.Forthepurposeoftrackmaintenance,thenumberofturnoutequivalenttoonetrackkmare
a)1
b)2
c)5
d)10
Ans:d
96.Atrainishauledby482locomotive.
Thenumberofdrivingwheelsinthislocomotiveis
a)4
b)8
c)12
d)14
Ans:b

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

9/12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
97.Toensureexactgauge,thegaugetieplatesareprovidedat
a)toeoftheswitch
b)noseofcrossing
c)both(a)and(b)
d)noneoftheabove
Ans:c
99.Onasinglerailtrack,goodstrainsloadedwithheavyironmaterialrunstartingfrom
AtoBandthenemptywagonsrunfromBtoA.Theamountofcreepintherails.
a)willbemoreinthedirectionofBtoA
b)willbemoreinthedirectionofAtoB
c)willbemaximumatthemiddleofAandB
d)cannotbedeterminedfromthegivendata.
Ans:b

100.Forlayingtherailwaytrack,materialsrequiredare
A)Rails
B)FishPlates
C)FishBolts
D)BearingPlates
ThequantitiesrequiredforonekilometerofBroadGaugetrackwillbe
Ans:b

102.Whichofthefollowingstatementsregardingballastmaterialsarecorrect?
1.Brickballasthaspoordrainagecharacteristics.
2.Coalashisnotusedasballastwithsteelorcastironsleepers.
3.Gravelballastgivesbetterperformanceonsoftformation.
4.Sandballastcausesexcessivewearontopofrail.
Selectthecorrectanswerusingthecodesgivenbelow.Codes:
Ans:d
104.Metalsleepersaresuperiortowoodensleeperswithrespectto
a)cost
b)life
c)trackcircuiting
d)fastening
Ans:b
105.Whichoneofthefollowingrailfailuresiscausedbyloosefishboltsatexpansionjoints?
a)crushedhead
b)angularbreak
c)splithead
d)transversefissures
Ans:a
106.Fora8curvetrackdivergingfromamaincurveof5inanoppositedirectioninthelayoutofabroadgaugeyard,
thecanttobeprovidedforthebranchtrackformaximumspeedof45km/honthemainlineand'G'=1.676mis
(Permittedcantdeficiencyforthemainline=7.6cm)
a)0.168cm
b)0.168cm
c)7.432cm
d)7.768cm
Ans:b
107.Considerthefollowingstatements:
Automaticsignallingsystemresultsin
1.greaterrisk
2.higherefficiency
3.avoidanceofblockinstruments
4.higheroperatingcostOfthesestatements
a)Iand2arecorrect
b)3and4arecorrect
c)1and4arecorrect
d)2and3arecorrect
Ans:d
108.Wearofrailsismaximuminweightof
a)tangenttrack
b)sharpcurve
c)tunnels
d)coastalarea
Ans:b
114.Atrainishauledby282locomotivewith22.5tonnesandoneachdrivingaxle.Assumingthecoefficientofrailwheel
frictiontobe0.25,whatwouldbethehaulingcapacityofthelocomotive?
a)15.0tonnes
b)22.5tonnes
c)45.0tonnes
d)90.0tonnes

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

10/12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
Ans:b
115.Atreadlebarisusedfor
a)interlockingpointsandsignal
b)settingpointsandcrossings
c)settingmarshallingyardsignals
d)trackmaintenance
Ans:a
116.Considerthefollowingstatementsaboutconcretesleepers.
1.Theyimprovethetrackmodulus.
2.Theyhavegoodscrapvalue.
3.Theyrendertransportationeasy.
4.Theymaintainthegaugequitesatisfactorily.Ofthesestatements
a)1and2arecorrect
b)2and3arecorrect
c)3and4arecorrect
d)1and4arecorrect
Ans:d
117.Whatwillbethecurveleadfora1in8.5turnouttakingofffromastraightbroadgaugetrack?
a)28.49m
b)21.04m
c)14.24m
d)7.45m
Ans:a
118.Considerthefollowingsurveys.
1.Reconnaissancesurvey
2.Preliminarysurvey
3.Trafficsurvey
4.Locationsurvey
Thecorrectsequenceinwhichthesesurveysareconductedbeforethealignmentofatrackisfinalisedis
a)1,3,2,4
b)1,3,4,2
c)3,1,4,2
d)3,1,2,4
Ans:d
119.Theloadoneachaxleofalocomotiveis22tonnes.Ifthecoefficientoffrictionis0.2,thenthehaulingcapacitydueto
3pairsofdrivingwheelswillbe
a)26.41
b)19.81
c)13.21
d)6.61
Ans:c
120.InaB.G.railwaytrack,thespecifiedrulinggradentis1in250.Thehorizontalcurveof3onagradientof1in250
willhavethepermissiblegradientof
a)1in257
b)1in357
c)1in457
d)1in512
Ans:b
121.Forasleeperdensityof(n+5),thenumberofsleepersrequiredforconstructingabroadgaugerailwaytrackoflength
650mis
a)975
b)918
c)900
d)880
Ans:c
122.If'A'istheangleformedbytwogaugefaces,thecrossingnumberwillbe
a)tanA
b)cotA
c)secA
d)Arad
Ans:b

Elevator Service Center


Get Free Quotes For Elevator Installation Services in Delhi.

+1 Recommend this on Google


Labels:RailwaysCivilEngineeringQuestionsandAnswers

Nocomments:
http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

11/12

10/6/2015

TOP122RailwayEngineeringCivilEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswerspdf|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

PostaComment
Enteryourcomment...

Commentas:

Publish

GoogleAccount

Preview

NewerPost

Home

OlderPost

Subscribeto:PostComments(Atom)

PopularPosts

ElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
HereyoucanfindobjectivetypeElectricalEngineeringquestionsandanswersforinterviewandentranceexamination.ElectricalEngineeri...
MechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
MechanicalEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampl...
152TOPThermodynamicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
ThermodynamicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Whichofthefollowingvariablescontrolsthephysicalpropertiesofaperfect...
135TOPTransformersElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransformersInterviewQuestionsandAnswersList1.Whichofthefollowingdoesnotchangeinatransformer?(a)Current(b...
118TOPCurrentElectricityElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestCurrentElectricityQuestionsandAnswersList1.TheS.I.unitofpoweris(a)Henry(b)coulomb(c)watt(d)watthourA...
250TOPI.C.EnginesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
I.C.EnginesQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Theworkingcycleincaseoffourstrokeengineiscompletedinfollowingnumber...
109TOPMeasurementandInstrumentationElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestMeasurementandInstrumentationQuestionsandAnswersList1.Theuseof_____instrumentsismerelyconfinedwithinlaboratories...
102TOPTransmissionandDistributionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransmissionandDistributionQuestionsandAnswersList1.Bywhichofthefollowingsystemselectricpowermaybetransmitted?...
CivilEngineeringQuestionsandAnswers
CivilEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampleswi...
103TOPHeatTransferMechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
LatestHeatTransferQuestionsandAnswerspdffreedownload1.UnitofthermalconductivityinM.K.S.unitsis(a)kcal/kgm2C(b)kc...

PoweredbyBlogger.

http://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/08/top122railwayengineeringcivil.html

12/12