Sie sind auf Seite 1von 20

Department of CS/IT

Basic computer engineering


(BE-205)
Semester: 1st

(Computer science department)


Name of Faculty: Yatendra kashyap

INDEX

Department of CS/IT
Chapter-1: Scheme & Syllabus
Chapter-2: Theory Lecture Plan (50-60 Lectures)
Chapter-3: Practical Lecture Plan / Lab Demo (15 Lectures)
Chapter-4: Theory Assignment (At Least 20 Questions)
Chapter-5: Lab Assignment (At Least 15 Questions)
Chapter-6: RGPV Papers (At least 2 Years Old Question Papers)
Chapter-7: Viva-Voce Questions (30-50 Questions)
Chapter-8: Web Reference(S)
Chapter-9: Unit-wise Objective Tutorial Sheet
Chapter-10: Unit-wise Subject Tutorial Sheet

Chapter 1: Scheme & Syllabus

Department of CS/IT

Syllabus
Branch

Subject Title

Subject Code

Grade for End Sem

CGPA at
the end of

Department of CS/IT
B.E. Common

Basic
Computer

B.E.- 205

Theory

Practical

every even
semester

Engineering

Min.D

Min.D

5.0

UNIT I
Computer: Definition, Classification, Organization i.e. CPU, register, Bus architecture,
Instruction set, Memory & Storage Systems, I/O Devices, System & Application Software.
Computing Ethics, Computer Application in e-Business, Bio-Informatics, health Care,
Remote Sensing & GIS, Meteorology and Climatology, Computer Gaming, Multimedia and
Animation etc.

UNIT II
Operating System: Definition, Function, Types, Management of File, Process & Memory.
Programming Languages: Generations, Characteristics & Categorization.
Introduction to Programming : Procedure Oriented Programming VS object oriented
programming, , OOPS Features and Merits.

UNIT III
C++ : Features Character, Tokens, Precedence and Associativity, Program Structure, Data
Types, Variables, Operators, Expressions, Statements and control structures, I/O operations,
Array, Functions, Structures & Unions, Object & Classes, Constructors & Destructors,
Overloading Functions & Operators, Derived Classes and Inheritance.

UNIT IV
Data base Management System : Introduction, File oriented approach and Database
approach, Data Models, Architecture of Database System, Data independence, Data
dictionary, DBA, Primary Key, Data definition language and Manipulation Languages.

Department of CS/IT

UNIT V
Computer Networking : Introduction, Goals, ISO-OSI Model, Functions of Different Layers.
Internetworking Concepts, Devices, TCP/IP Model. Introduction to Internet, World Wide
Web, Network Security & E-commerce,

Chapter-2: Theory Lecture Plan

Department

Computer Science

Session

2014-2015

Department of CS/IT
Faculty CSE

Yatendra kashyap

Semester

First

Subject

Basic Computer Engineering

Sub Code

BE-205

Time schedule:
Course
No.

Course Title

BE-205

Basic Computer Engineering

05

04

02

Books:
Text Book(s)
T1

Fundamentals of Computers : E Balagurusamy, TMH

Reference Book(s)

R1

Object Oriented Programming in C++: Rajesh K.Shukla, Wiley


India

R2

Operating Systems Silberschatz and Galvin - Wiley India

R3

Computer Networks:Andrew Tananbaum, PHI

Unit No.

Lecture Nos.

Learning
Objective

1-2

Computer

Topics to be covere

Definition, Classification, Organization

Reference
book

T1

Department of CS/IT
3-5

Computer
Organization

CPU, register, Bus architecture

T1

6-9

Memory
Organization

Instruction set, Memory & Storage


Systems

T1

10-11

Functional
Units

I/O Devices, System & Application


Software

T1

12-13

Computer
Application

Computing Ethics, Computer Application


in e-Business, Bio-Informatics, health
Care

T1

14-15

Computer
Application

Remote Sensing & GIS, Meteorology


and Climatology, Computer Gaming,
Multimedia andAnimation etc.

T1

16-17

Operating
System

Operating System: Definition, Function

R2

18-19

Types

Operating System Types

R2

20-22

Description

Management of File, Process & Memory

R2

23-24

Programming
Languages

Generations, Characteristics &


Categorization

R2

25-26

Introduction
to
Programming

Procedure Oriented Programming VS


object oriented programming,

R2

27-28

OOPS
Features

OOPS Features and Merits

R2

29-30

C++

Features Character, Tokens, Precedence


and Associativity

R1

31-32

C++ basic
programming

Program Structure

R1

33-34

Data Types, Variables, Operators,


Expressions

R1

35-36

Statements and control structures, I/O


operations

R1

UNIT -I

UNIT -II

Department of CS/IT

UNIT III

37-38

Array, Functions

R1

39-40

Structures & Unions

R1

41-42

Object & Classes

R1

43

Constructors & Destructors

R1

44

Overloading Functions & Operators

R1

45

Derived Classes and Inheritance,

R1

Data base Management System

T1

47

File oriented approach& Database


approach

T1

48

Data Models

T1

49

Architecture of Database System

T1

50

Data independence, DBA

T1

51

Data dictionary, Primary Key

T1

52

Data definition language &Manipulation


Languages

T1

46

UNIT IV

UNIT V

Introduction

53

Introduction

Computer Networking, Goals

R3

54-55

Explanation

ISO-OSI Model, Functions of Different


Layers

R3

56

Internetworking Concepts, Devices

R3

57

TCP/IP Model

R3

58

Introduction to Internet

R3

59

World Wide Web

R3

60

Network Security & E-commerce,

R3

Department of CS/IT
Yatendra kashyap
Asst. Prof (CSE)

Chapter-3: Practical Lecture Plan / Lab Demo (10 Lectures)

Ex
p
No

Name of Experiment

Batch1
Study and practice of Internal & External DOS commands.

1
Creation and editing of Text files using MS- word
2

Scheduled Date
Batch-2

Department of CS/IT
Creation and operating of spreadsheet using MS-Excel.
4

Creation and editing power-point slides using MS- power


point

WAP that illustrate the basic concept of c++ programming


with some basic programs like addition, Area, Interest etc.

WAP to illustrate the concept of class & object.


7

WAP to illustrate the control statement (For loop, while


loop, do-while loop.)

WAP to illustrate the concept of inheritance.


9
WAP to illustrate Function overloading.
10

Chapter-4: Theory Assignment (At Least 20 Questions)


Unit 1
.
Unit 3
Unit 4
Unit 5

Department of CS/IT

Chapter-5: Lab Assignment (At Least 10 Questions)


1. WAP to add, subtracts, multiply and divides two numbers using concepts of C++.
2. WAP to show swapping of two numbers using C++.
3. WAP to calculate volume of cube, cylinder, rectangular box using three times function
overloading in C++.
4. WAP using virtual function.

Department of CS/IT
5. WAP using copy constructor.
6. WAP to show multiple inheritances.
7. WAP to find mean value of two numbers using friend function.
8. WAP using inline function.
9. WAP that illustrate the basic concept of c++ programming with some basic programs like addition,
Area, Interest etc.
10. WAP to illustrate the concept of class & object.
11. WAP to illustrate the control statement (For loop, while loop, do-while loop.)

Chapter-6: RGPV Papers (At least 2 Years Old Question Papers)


Note:RGPV Papers included in course file as a hard copy

Department of CS/IT

Chapter-7: Viva-Voce Questions (30-50 Questions)


Q1. What is # ?
Ans. # is a preprocessor directive.
Q2. What are header files?
Ans. Header files contain the definition of built-in functions.
Q3. What are the examples of header files?
Ans. iostream (input/output stream) and conio (console input/output).
Q4. What is the extension of header files?

Department of CS/IT
Ans. .h
Q5. conio header file contains the definition of which functions?
Ans. getch() it is used to get a char, until you press the character the output screen is shown and
clrscr() it is used to clear the entire previous outputs/clear screen.
Q6. iostream header file contains the definition of which functions?
Ans. cout() it is used to display the contents and cin()- it is used to read the content or to take input.
Q7. What is the extension of C++ program?
Ans. .cpp
Q8. What is C++?
Ans. It is an object oriented programming language
Q9. Who developed C++?
Ans. Barjarne Stroustrups in 1980s at AT & Ts Bell Laboratories.
Q10. Previously, how C++ was known?
Ans. C with classes, the idea of C++ comes from the increment operator of C language.

Q11. What is OOPs?


Ans. The object oriented programming has main emphasis on object rather than procedure. It follows
bottom- up approach.
Q12. What do you understand about bottom up approach?
Ans. The main function is in bottom i.e. after class declaration, therefore, the execution of the
program must be from bottom.
Q13. What is POP?
Ans. The procedure oriented programming has emphasis on procedure. It follows top-down approach.
Q14. What is top-down approach?
Ans. The main function is declared on the top of the program, therefore, the execution of the program
must be from top.

Department of CS/IT
Q15. What is the difference between OOPs and POP?
Ans. Refer Q13. & Q14.
Q16. Which symbol is used to terminate the line of the program?
Ans. Semi-colon (;)
Q17. Which operator is used for new line?
Ans. endl operator.
Q18. What are the concepts of OOPs?
Ans. Class, object, polymorphism, inheritance, data encapsulation and data abstraction, message
passing.
Q19. Explain all the concepts.
Ans. Class A class contains the group of similar type of objects.
Object A real world entity
Polymorphism poly means many, morphism means function/forms therefore,
polymorphism means more than one forms.
Inheritance it means the new class may acquire the properties of the existing class, it
provides the idea of reusability.
Encapsulation the wrapping up of a data and function into a single unit called class.
Abstraction the act of representing essential features without including background details.
Message passing the message is sent between different function calls.
Q20. What are the basic datatypes in C++?
Ans. Char 1 byte, int -2 bytes, float- 4 bytes, double 8 bytes.
Q21. What are the decision making statements?
Ans. if, if-else, switch.
Q22. Which are the different types of loops are there?
Ans. for, do, do-while.

Department of CS/IT
Q23. What are the access specifiers or visibility modes ?
Ans. There are three types of access specifiers.
private- data and functions must be accessible to its base class.
protected data and functions must be accessible to base class and child class
public data and functions must be accessible to all the classes.
Q24. What are keywords ?
Ans. Keywords are reserved words.
Q25. What is the difference between constant and variables ?
Ans. Constant values remain static while variable values keeps on changing throughout the program.
Q26. Why is main() special ?
Ans. In C++ program the execution of a program starts and ends at main().

Q27. What is the difference between call by value and call by reference ?
Ans. In call by value, the called function creates its own copies of the original values sent to it.
In call by reference, the called function accesses and works with the original values using their
references(addresses).
Q28. What are actual parameters ?
Ans. The variables and values passed to a function.
Q29. What are formal parameters?
Ans. The variables that receive the incoming values in a function.
Q30. What is Array ?
Ans. It is a continous memory location referred by a common name .
Q31.What is scope ?
Ans. The program area inside which a variable or a function can be used.

Department of CS/IT
Q32. What is the name of :: symbol used in program ?
Ans. Scope resolution operator.
Q33. What is constructor ?
Ans. A member function having the same name as its class. It initializes class objects with legal initial
values.
Q34. What is copy constructor?
Ans. A constructor that initializes an object with the data values of another object.
Q35. Which constructor is called default constructor ?
Ans. A constructor that takes no arguments.
Q36. What is destructor ?
Ans. A member function having the same name as its class but preceded by tilde sign (~). It
deinitializes an object before it goes out of scope or simply , to destroy the object created by
constructor.
Q37. What is function overloading?
Ans. Giving several definitions to a single function name that are differentiable by the number or
types of their arguments.
Q38. What is operator overloading ?
Ans. To give the special meaning to an operator.
Q39. What is base class?
Ans. A class from which another class inherits (also called super class).
Q40. What is derived class?
Ans. A class inheriting properties from another class (also called sub class).
Q41. What is SQL ?
Ans. Structured Query Language- A language that creates and operates on relational database.
Q42. What is the difference between DDL and DML ?
Ans. Data Definition Language provides commands for defining relation schemes, deleting relations.

Department of CS/IT
Data manipulation Language includes a query language to insert , update, delete and modify
tuples in the database.
Q43. What is an operating system ?
Ans. An interface between computer and user. Eg. Windows, linux, unix, vista etc.
Q44. What is computer ?
Ans. An electronic device capable of performing variety of operations in accordance with programs.
Q45. What is program ?
Ans. A set of instruction given to computer.
Q46. What is hardware ?
Ans. Physical and tangible components of the computer.
Q47. What is software ?
Ans. Set of programs that govern the operation of a computer system.
Q48. What is an input devices?
Ans. An input devices is any hardware component used to enter data, programs, commands, and user
responses into a computer. e.g. Keyboard, mouse, lightpen , touch screen , joystick , microphone etc.
Q49. What is an output devices?
Ans. An output devices produce output of the machine in human readable form. Eg. Printer, moniter,
speakers, plotter etc.
Q50. What are the units of memory ?
Ans. 8 bits = 1byte.
1024 bytes = 1 kilobyte (KB)
1024 kilobytes = 1 megabyte (MB)
1024 megabytes = 1 gigabyte (GB)
1024 gigabytes = 1 terabyte (TB)
1024 terabytes = 1 petabyte (PB)

Department of CS/IT

Chapter-8: Web Reference(s)


1 .www.cse.iitk.ac.in/~dheeraj/cs425/
2. www.cse.iitd.ac.in/~siy107537/csl374/index.html
3. www.cse.iitb.ac.in/page134?course=CS+641

Chapter-9: Unit-wise Objective Tutorial Sheet

Department of CS/IT

Chapter-10: Unit-wise Subject Tutorial Sheet


UNIT-1