Sie sind auf Seite 1von 24

General Knowledge Questions

(Useful for CSAT, State CSAT/PCS/PSC, SSC, RRB, NDA, CDS, B.Ed., LIC, GIC, Police, Force, Teacher
Exams etc.)
1. The Iron Pillar near Qutub Minar draws attention of scientists due to its
(A) antiquity (B) glitter
(C) hardness (D) rustlessness
Answer: rustlessness
2. What were the Khanqahs in the Medieval India?
(A) Sufi shrines (B) State Granaries
(C) Provincial treasuries (D) Wayside resting places for traders
Answer: Sufi shrines
3. The relationship between the epiphytic plants and the host plants is
(A) symbiotic (B) commensalism
(C) amensalism (D) mutualism
Answer: commensalism
4. Which one of the following regions has the largest area of wheat production?
(A) Asia (B) Europe
(C) North America (D) South America
Answer: Asia
5. "World Development Report" is an annual publication of
(A) United Nations Development Programme (B) International Bank of Reconstruction and Development
(C) World Trade Organisation (D) International Monetary Fund
Answer: International Bank of Reconstruction and Development
6. Development means economic growth plus
(A) inflation (B) deflation
(C) price stability (D) social change
Answer: social change
7. The correct sequence in descending order of the given states in coal mining is
(A) Paschim Banga, Bihar, Madhya Pradesh (B) Bihar, Madhya Pradesh, Paschim Banga
(C) Bihar, Paschim Banga, Madhya Pradesh (D) Madhya Pradesh, Bihar, Paschim Banga
Answer: Bihar, Madhya Pradesh, Paschim Banga
8. Copper is produced in
(A) Rajasthan and Bihar (B) Uttar Pradesh and Rajasthan
(C) Bihar, Uttar Pradesh and Rajasthan (D) Odisha, Rajasthan, Bihar and Uttar Pradesh
Answer: Rajasthan and Bihar
9. The term Visthi stands for
(A) landless labourers (B) payment of rent for land partially in the form of free labour
(C) forced labour (D) Both 'b' and 'c'
Answer: Both b and c
10. The reason for the sharp antagonism of the Brahmins and the ulema against Kabir and Nanak was
that they
(A) preached Hindu-Muslim unity
(B) belonged to the lower castes
(C) saw them as propagators of new religions
(D) dubbed the Brahmins and mullahs as ignorant, credulous, vain and misguided

Answer: saw them as propagators of new religions


11. Which one of the following states has the world's largest fresh water island?
(A) Uttar Pradesh (B) Karnataka
(C) Bihar (D) Asom
Answer: Asom
12. Who is the Chairman of the second Administrative Reforms Commission?
(A) Bimal Jalan (B) Dr Karan Singh
(C) M Veerappa Moily (D) Ahmed Patel
Answer: M Veerappa Moily
13. Billy Doctrove, a member of the Elite Panel of ICC umpires belongs to which one of the following
countries?
(A) South Africa (B) West Indies
(C) Australia (D) New Zealand
Answer: West Indies
14. The 2014 Winter Olympics will be hosted by
(A) Sochi (B) Oslo
(C) Paris (D) Stockholm
Answer: Sochi
15. What was the main cause of the impoverishment of the peasantry in the nineteenth century?
(A) British imperialism (B) Lack of technological progress
(C) Heavy assessment of land revenue (D) Fundamental changes in the structure of rural society
Answer: Heavy assessment of land revenue
16. Tea is grown in
(A) Ukraine (B) Georgia
(C) Kazakhstan (D) Uzbekistan
Answer: Georgia
17. For which of the following regions did the company ultimately accept the principle of limiting land tax
to one-third of the gross produce?
(A) Bengal, Bihar, and Odisha (B) The Gangetic Valley
(C) The Bombay Presidency (D) The Madras Presidency
Answer: The Madras Presidency
18. Which of the following parts of insectivorous plants such as nepenthes, darlingtonia, etc have
modified to capture the insects?
(A) Leaf (B) Stem
(C) Root (D) Flower
Answer: Leaf
19. In the world, India is one of the major producers of which one of the following minerals?
(A) Copper (B) Lead
(C) Chromium (D) Zinc
Answer: Chromium
20. What is the name of the document released by the Planning Commission, which pre-estimates
progress of the economy?
(A) India Vision 2030 (B) India Vision 2020
(C) India Vision 2045 (D) India Vision 2025
Answer: India Vision 2020

1. A European who worked ardently for the Indian National Movement and
bitterly criticised the British rule by- saying: "The Briths empire is rotten to
the core, corrupt in every direction, and tyrannical and mean," was
(A) AO Hume (B) Sister Nivedita
(C) Mrs Annie Besant (D) William Wedderburn
Answer: Sister Nivedita
2. Which of the following Cups/ Trophies is not awarded for football?
(A) B C Roy Trophy (B) Vithal Cup
(C) Baradoli Trophy (D) Shivanti Gold Cup
Answer: Shivanti Gold Cup
3. The Indian team in the 4 Nation Shastri Junior Women's Hockey
Tournament will be led by
(A) Poonam Rani (B) mamta kharab
(C) Helen Mary (D) Jyoti Sunita Kullu
Answer: Poonam Rani
4. The only woman driver in Indian Grand Prix 2011 was
(A) Alice Powell (B) Sarah Fisher
(C) Maria Teresa de Filippis (D) Divina Galica
Answer: Alice Powell
5. Who among the following gave a systematic critique of the moderate
politics of the Indian National Congress in a series of articles entitled New
Lamps for Old?
(A) Aurobindo Ghosh (B) RC Dutt
(C) Syed Ahmed Khan (D) Viraraghavachari
Answer: Aurobindo Ghosh
6. Who was the first woman President of the Indian National Congress?
(A) Annie Besant (B) Aruna Asaf Ali
(C) Sarojini Naidu (D) Vijayalakshmi Pandit
Answer: Annie Besant
7. Who was the Defence Minister of India during the Indo-China War of 1962?
(A) R N Thapar (B) Jagjivan Ram
(C) VK Krishna Menon (D) Govind Ballabh Pant
Answer: VK Krishna Menon
8. In which pair, both the organisms are ammonotelic?
(A) Man and Toad (B) Frog and Man
(C) Salmander and Frog (D) Salamander and Tadpole
Answer: Salamander and Tadpole
9. Which one of the following countries is the largest producer of bauxite in
the world?

(A) Argentina (B) Australia


(C) Brazil (D) South Africa
Answer: Australia
10. 'Marketing Support and Services Scheme' (in the Eleventh plan) supports
artisans related to
(A) Handicrafts (B) Leather goods
(C) Gems and Jewellery (D) Handlooms
Answer: Handicrafts
11. The Second Five year Plan was based on
(A) Mohalanobis Model (B) Vakil and Brahmananda's wage- Goods Model
(C) Herrod-Domer Growth Model (D) Solow Growth Model
Answer: Mohalanobis Model
12. Which of the following acted as bankers and money lenders?
(A) Sarthavahas (B) Sresthis
(C) Nagar-Sresthins (D) Nagarakas
Answer: Nagar-Sresthins
13. Which one of the following is the highest mountain peak?
(A) Nanga Parbat (B) Nanda Devi
(C) Kanchenjunga (D) K2
Answer: K2
14. CENVAT is associated with
(A) rate of indirect tax (B) rate of income tax
(C) rate of direct tax (D) None of these
Answer: rate of indirect tax
15. Which of the following sectors does not come under tertiary sector?
(A) Electricity (B) Business Services
(C) Transport (D) Trade
Answer: Electricity
16. Who was the first foreign minister of India?
(A) VK Krishna Menon (B) Sardar Baldev Singh
(C) Rafi Ahmad Kidwai (D) Pt Jawaharlal Nehru
Answer: Pt Jawaharlal Nehru
17. An "autobiography of a Yogi" is a book written by
(A) Paramhansa Yogananda (B) Orham Pamuk
(C) Tony Blair (D) None of the above
Answer: Paramhansa Yogananda
18. The coal mines of Coraganda are situated in
(A) Kazakhstan (B) Azerbaijan

(C) Uzbekistan (D) Georgia


Answer: Kazakhstan
19. The book "Sonia Gandhi-An Extraordinary Life, An Indian Destiny", an
autobiography of Sonia Gandhi is written by
(A) Julian Barnes (B) Mohd Hanief
(C) Rani Singh (D) Tahmima Anam
Answer: Rani Singh
20. Which of the following Muslim leaders was not one of the founding fathers
of the All India Muslim League (1906)?
(A) Mohammad Ali Jinnah (B) Aga Khan
(C) Nawab Salimulla of Dacca (D) Nawab Moshin-ul-Mulk
Answer: Mohammad Ali Jinnah 1. Shencottah Pass connects
(A) Andhra with Odisha (B) Kerala with Tamil Nadu
(C) Karnataka with Tamil Nadu (D) Andhra Pradesh with Odisha
Answer: Kerala with Tamil Nadu

2. During the British rule the only British king to visit India and hold his
magnificent Durbar, was
(A) Edward VII (B) George V
(C) James II (D) Edward VI
Answer: George V

3. In which of the following years was the All-India Trade Union Congress
formed in Bombay?
(A) 1918 (B) 1919
(C) 1920 (D) 1921
Answer: 1920

4. From which plant listed below the maximum amount of ethanol for biofuel
is obtained?
(A) Wood (B) Tapioca
(C) Maize (D) Suqarcane
Answer: Suqarcane

5. Which one of the following African countries in not land locked?


(A) Benin (B) Chad
(C) Lesotho (D) Mali
Answer: Benin

6. Real national income denotes


(A) national income at constant prices (B) per capita income
(C) national income at current prices (D) net factor income
Answer: national income at constant prices

7. Which of the following is not required while computing Gross National


Product (GNP)?
(A) Net foreign investment (B) Private investment
(C) Per capita income of citizens (D) Purchase of goods by government
Answer: Per capita income of citizens

8. National income is the same as


(A) Net Domestic Product at market price (B) Net Domestic Product at cost
factor
(C) Net National Product at market price (D) Net National Product at factor
cost
Answer: Net National Product at factor cost

9. The hill range that separates the State of Manipur from the State of
Nagaland is known as
(A) Arakan hills (B) Patkai hills
(C) Barail hills (D) Manipur
Answer: Barail hills

10. Hyper-osmotic urine secreted by human beings is due to presence of


depends on

(A) length of distal convoluted tubule (B) width of Bowman's capsule


(C) loop of Henle (D) length of proximal convoluted tubule
Answer: loop of Henle

11. The feature (s) of Indian art freely adopted in the construction of mosques
in India, was/were
(A) turned Lotus (B) kalash on the domes
(C) ornamentation (D) All of these
Answer: All of these

12. Which of the following constituted the highest caste among the Muslims?
(A) Upper caste Hindu converts (B) Clean occupational castes
(C) Warrior castes (D) Families of foreign origin
Answer: Families of foreign origin

13. The concept of hierarchy of needs is associated with


(A) communication (B) decision making
(C) motivation (D) policy formulation
Answer: motivation

14. Liberhan Commission has been appointed to deal with which one of the
following?
(A) Anti-Sikh Riots, 1984 (B) Demolition of Babri Masjid
(C) Godhra Incident (D) Mumbai Communal Riots
Answer: Demolition of Babri Masjid

15. Which one of the following is responsible for bringing out the report on
National and Per Capita Income in India?
(A) Ministry of Planning (B) Ministry of Human Resources
(C) Ministry of Human Affairs (D) Ministry of Statistics and Programme
Implementation

Answer: Ministry of Statistics and Programme Implementation

16. The channel separating the Andaman Island from the Nicobar Islands is
known as
(A) Coco Channel (B) 10 Channel
(C) Duncan Passage (D) Somboraro Channel
Answer: 10 Channel

17. Indigo cultivation in India was called a "predial slavery" because the
peasants were forced to
(A) cultivate indigo and accept the dictated prices (B) work on indigo farms as
bonded labourers
(C) cultivate indigo on at least one third of their lands (D) sell their indigo
produce to the British planters only
Answer: cultivate indigo and accept the dictated prices

18. The only European country which did not prohibit or impose heavy duties
on the import of Indian cotton goods was
(A) Germany (B) France
(C) Holland (D) Italy
Answer: Holland

19. Retreating monsoon causes sporadic rainfall in which of the following


areas?
(A) Coast of North Maharashtra (B) Northern Chhattisgarh
(C) Malwa plateau and Vidarbha region (D) Coast of Tamil Nadu
Answer: Coast of Tamil Nadu

20. Indian Human Development Report does not give for each sample village
(A) infrastructure and amenities Index (B) education related index
(C) health related index (D) unemployment related index
Answer: unemployment related index

1. Alai Darwaza, built by Alauddin Khilji, is a gateway leading into the


extension of
(A) Qutb Minar (B) Quwwatul Islam Mosque
(C) Tomb of Iltutmish (D) Arhai din Ka Jhonpra
Answer: Quwwatul Islam Mosque

2. In which one of the following places was Asia's first Export Processing Zone
set up?
(A) Cochin (B) Kandla
(C) Noida (D) Vishakhapatnam
Answer: Kandla

3. Which one of the following was probed by the Liberhan Commission?


(A) Test cricket match fixing (B) Best bakery case
(C) Tehelka tapes case (D) Demolition of the disputed structure at Ayodhya
Answer: Demolition of the disputed structure at Ayodhya

4. Which one of the following is included in the World List of Biosphere


Reserves by UNESCO?
(A) Kinnaur Region (B) Spiti Valley
(C) Nallamalai Hills (D) Sunderbans
Answer: Sunderbans

5. Dadabhai Naoroji was elected to the British House of Commons as a


member of the ..... Party
(A) Conservative (B) Liberal
(C) Labour (D) Labour-Liberal combine
Answer: Liberal

6. Under which plan did the Government introduce an agricultural strategy


which gave rise to Green Revolution?
(A) Second Five Year Plan (B) Third Five Year Plan

(C) Fourth Five Year Plan (D) Sixth Five Year Plan
Answer: Third Five Year Plan

7. Who among the following was associated with surpression of Thugs?


(A) General Henry Prendergast (B) Captain Sleeman
(C) Alexander Burnes (D) Captain Robert Pemberton
Answer: Captain Sleeman

8. What does a Browser do?


(A) Looks through magazines and books in the library (B) Reads material
really fast
(C) It provides help menus (D) It is software used to view web pages
Answer: It is software used to view web pages

9. Which one of the following clouds has the greatest vertical extent which
brings convectional rain accompanied by lightning and thunder?
(A) Altocumulus (B) Cirrocumulus
(C) Cirro-stratus (D) Cumulonimbus
Answer: Cumulonimbus

10. The difference between the GNP and NNP is equal to


(A) direct tax revenue (B) indirect tax revenue
(C) capital depreciation (D) None of the above
Answer: capital depreciation

11. The headquarters of OPEC (Organisation of Petroleum Countries) are at


(A) Vienna (B) Kuwait City
(C) Algeria (D) Tehran
Answer: Algeria

12. Why are the Western Slopes of the Western Ghats covered with thick
forest and not the Eastern Slopes?
(A) High rainfall (B) High humidity
(C) Gentle gradient (D) Nearness to the sea
Answer: High rainfall

13. Who devised the 'Human Development Index?


(A) Mahbubul Haq (B) Amartya Sen
(C) Adam Smith (D) Paul Streeten
Answer: Mahbubul Haq

14. The only Indian prince, who actively participated in the revolutionary
movement within and outside India, was
(A) Raja Mahendra Pratap (B) Kunwar Singh
(C) Chhatrapati Sahu (D) Raia Ripudaman Singh
Answer: Raja Mahendra Pratap

15. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet of Lokmanya (Universally
Respected) during
(A) Swadeshi Movement (B) Revolutionary Movement
(C) Home Rule Movement (D) His imprisonment in 1908
Answer: Home Rule Movement

16. The earliest example in India of a mosque built wholly in accordance with
Muslim ideas was
(A) Moth ki Masjid (B) Atala Davi Masjid
(C) Jamaat Khana Masjid (D) Chhota Sona Masjid
Answer: Jamaat Khana Masjid

17. Which one of the following countries is not a member of the OPEC?
(A) Algeria (B) Indonesia

(C) Malaysia (D) Nigeria


Answer: Malaysia

18. Which amongst the following countries is the largest troop contributor to
the United Nations Peace Keeping Mission?
(A) India (B) China
(C) Pakistan (D) Bangladesh
Answer: Bangladesh

19. Which one of the following is not a UN member country?


(A) Greece (B) Taiwan
(C) Portugal (D) Australia
Answer: Taiwan

20. At the time of India's Independence, Mahatma Gandhi was


(A) a member of Congress Working Committee (B) not a member of the
Congress
(C) the President of the Congress (D) the General Secretary of the Congress
Answer: not a member of the Congress
1. A person overflying India saw the natural vegetation below in the
sequential order of tropical evergreen forest, Savana, dry deciducous and
deciducous. His flight was from
(A) Kolkata to Delhi (B) Mumbai to Bhubaneshwar
(C) Trivandrum to Delhi (D) Delhi to Mumbai
Answer: Trivandrum to Delhi
2. From the map of question six, the forest founds in the shaded area of
"B" is
(A) Mangrove forest (B) Tropical forest
(C) Mountain forest (D) Both 'a' and 'b'
Answer: Mangrove forest
3. Who among the following wrote the poem, Subh-e-Azadi?
(A) Sahir Ludhiyanvi (B) Faiz Ahmed Faiz
(C) Muhammad Iqbal (D) Maulana Abul Kalam Azad
Answer: Faiz Ahmed Faiz

4. The industries in early ancient India were concentrated in the areas


where
(A) raw materials and markets were available (B) the craftsmen were
concentrated
(C) the foreign merchants could easily arrive (D) the state pursued the
policy of free trade
Answer: raw materials and markets were available
5. According to Patanjali Mathura was specially famous for its textile
industries. Which of the following varieties of textile was the speciality of
Mathura?
(A) Dukula (B) Sataka
(C) Kshauma (D) Chinasunka
Answer: Sataka
6. Where is the National Institute of Ocean Technology located?
(A) Chennai (B) Mangalore
(C) Thiruvananthapuram (D) Vishakhapatnam
Answer: Chennai
7. Who of the following published a famous pamphlet known as 'Right of
Man' and urged the people in England, America and France to fight for
their liberty?
(A) Thomas Jefferson (B) Thomas Paine
(C) John Locke (D) Jean Jacques Rousseau
Answer: Thomas Paine
8. The famous artist Uma Sharma is an exponent of which one of the
following forms of dance?
(A) Bharatanatyam (B) Kathak
(C) Kuchipudi (D) Manipuri
Answer: Kathak
9. When Lord Mountbatten became the first Governor-General of India,
who among the following became the Governor- General for Pakistan?
(A) Lord Mountbatten (B) MA Jinnah
(C) Liaquat Ali Khan (D) Shaukat Ali
Answer: MA Jinnah
10. Logically, what does a continually rising air pressure indicate?
(A) Advent of unsettled and cloudy weather (B) Advent of a cyclone
(C) Fine and settled weather (D) Fine and unsettled weather
Answer: Fine and settled weather
11. About which of the following South Indian cities are there descriptions
in early Tamil literature to the effect that, the Yavana ships used to arrive
with their cargoes and that the Yavana section of the city overflowed with

prosperity?
(A) Arikamedu (B) Kaveripattanam
(C) Mamallapuram (D) M.uziris
Answer: Kaveripattanam
12. Which one of the following is the malicious program that allows the
concealment of that programme by modifying the host' s operating
system so that the malware is hidden from the user?
(A) Rootkits (B) Spyware
(C) Stealware (D) Botnets
Answer: Rootkits
13. How is Harold Pinter well known as?
(A) Film director in Hollywood (B) Nobel Laureate in literature
(C) Leading industrialist in telecommunication industry (D) Nuclear
scientist of the United Kingdom
Answer: Nobel Laureate in literature
14. Wild goat and Snow Leopards are found in
(A) Gir forests (B) Pirpenjhal Range
(C) Peninsular Region (D) Eastern Ghats
Answer: Pirpenjhal Range
15. The sum total of incomes received for the services of labour, land or
capital in a country is called
(A) gross domestic product (B) national income
(C) gross domestic income (D) gross national income
Answer: national income
16. In which one of the following states is cotton cultivation based mainly
on irrigation?
(A) Maharashtra (B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan (D) Haryana
Answer: Haryana
17. The lower gangetic plain is characterized by humid climate with high
temperature throughout the year. Which one among the following pairs of
crops is most suitable for this region?
(A) Paddy and Cotton (B) Wheat and Jute
(C) Paddy and Jute (D) Wheat and Cotton
Answer: Paddy and Jute
18. The earliest and most interesting example of Islamic architecture in
India was the Quwwatul-Islam mosque. What was the original construction
at the site of this mosque?
(A) A Jain temple (B) A tenth century Chauhan temple dedicated to Vishnu
(C) A Hindu temple dedicated to Shiva (D) None of the above

Answer: A Jain temple


19. Which of the following was not one of the distinguishing features of
Indo-Islamic architecture?
(A) Flat roof
(B) Topping of the arch with lintel
(C) Corbelling of the towers of the temples
(D) Decorative motifs like swastika, crocodile heads, flying apsaras etc
Answer: Decorative motifs like swastika, crocodile heads, flying apsaras
etc
20. Who was the first Foreign Minister of free India?
(A) Jawaharlal Nehru (B) Gulzarilal Nanda
(C) Lal Bahadur Shastri (D) John Mathai
Answer: Jawaharlal Nehru
1. Something which has easily understood instruction is said to be
(A) Analogue data (B) Digital data
(C) Modem data (D) Watts data
Answer: Analogue data

2. Which one of the following countries is the leading producer of


uranium?
(A) United States of America (B) Canada
(C) Germany (D) Zambia
Answer: Canada

3. Which one of the following pairs of countries are the major palm-oil
producing countries?
(A) Myanmar and Thailand (B) Indonesia and Malaysia
(C) Laos and Vietnam (D) Cambodia and Philippines
Answer: Myanmar and Thailand

4. The headquarters of IMF and World Bank are located at


(A) Geneva and Montreal (B) Geneva and Vienna
(C) New York and Geneva (D) Washington DC
Answer: Washington DC

5. A genetically engineered form of brinjal known as the Bt-brinjal has


been developed. The objective of this is
(A) to make in pest-resistant (B) to improve its taste and nutritive qualities
(C) to make it drought-resistant (D) to make it shelf-life longer
Answer: to make in pest-resistant

6. Salinization occurs when the irrigation water accumulated in the soil


evaporates, leaving behind salts and minerals. What are the effects of
salinizating on the irregated land?
(A) It greatly increases the crop production (B) It makes some soils
impermeable
(C) It raises the water level (D) It fills the air spaces in the soil with water
Answer: It makes some soils impermeable

7. Who of the following is an accomplished vocalist?


(A) Monu Mazumdar (B) Shiv Kumar Sharma
(C) Satish Gujral (D) Dinanath Mishra
Answer: Monu Mazumdar

8. Who was the first speaker of the 'Indian Parliament?


(A) GV Mavalankar (B) KM Munshi
(C) Dr Rajendra Prasad (D) Dr BR Ambedkar
Answer: GV Mavalankar

9. The biggest British capital investment in India was made in


(A) the tea, coffee, and indigo plantations (B) the railways, banking
insurance, and shipping
(C) the cotton textile industry (D) the jute mills
Answer: the railways, banking insurance, and shipping

10. Sukhoi-30 MKI Squadron is not stationed at

(A) Tezpur (B) Pune


(C) Jamnagar (D) Bareilly
Answer: Jamnagar

11. Which of the following is an indigenously built light combat aircraft of


India?
(A) Akash (B) Vikrant
(C) Tejas (D) Arjun
Answer: Tejas

12. With reference to Indian Freedom struggles, who among the following
was labelled as 'Moderate' leader" in the Congress?
(A) Gopal Krishna Gokhale (B) Bipin Chandra Pal
(C) Lala Lajpat Rai (D) Aurobindo Ghosh
Answer: Gopal Krishna Gokhale

13. The concept of sustainable development relates to


(A) consumption levels (B) exhaustible resources
(C) social equity (D) intergenerational equity
Answer: intergenerational equity

14. Which country among the following has the largest cultivated area of
cotton in the world?
(A) Egypt (B) India
(C) Pakistan (D) USA
Answer: Pakistan

15. Deleted data remains on a disk until


(A) the data is overwritten (B) a file compressed utility is used
(C) the recycle bin is emptied (D) the disk is scanned
Answer: the recycle bin is emptied

16. Under which one of the following systems of assessment, the British
Government collected revenue directly from the farmers?
(A) Zamindari (B) Ryotwari
(C) Annawari (D) Desaiwari
Answer: Ryotwari

17. A Muslim organisation, which proposed during the First world war that
muslims should participate and try to reach an accord with the congress,
was
(A) Muslim Leauge (B) Ahmadiya Movement
(C) Ehrar League (D) Deoband Movement
Answer: Ehrar League

18. During the period of the Indian Freedom struggle, who among the
following started the Central Hindu School?
(A) Annie Besant (B) Bhikaji Cama
(C) MG Ranade (D) Madan Mohan Malaviya
Answer: Annie Besant

19. 'Bhuvan' is
(A) a mini satellite launched by ISRO for promoting the distance education
in India
(B) the name given to the next Moon Impact Probe, for Chandrayan II
(C) a geoportal of ISRO with 3-D imaging capabilities of India
(D) a space telescope developed by India
Answer: a geoportal of ISRO with 3-D imaging capabilities of India

20. The first phase of construction of which base of Indian Navy is codenamed 'Project Seabird'?
(A) INS Kadamba (B) INS Airavat
(C) INS Shivalik (D) INS Khukri

Answer: INS Kadamba


1. What is mixed farming?
(A) Growing of several corps in a planned way (B) Growing Rabi as well as
Kharif crops
(C) Growing several crops and also rearing animals (D) Growing of fruits as
well as vegetables
Answer: Growing several crops and also rearing animals
2. The Japanese are fish and rice eaters as they
(A) are Asians (B) are Buddhists
(C) cultivate rice and catch fish (D) import fish and rice
Answer: cultivate rice and catch fish
3. The most appropriate measure of a country's economic growth is the
(A) gross domestic product (B) net domestic product
(C) net national product (D) per capita real income
Answer: per capita real income
4. Which one of the following agricultural products is the largest earner of
foreign exchange for India?
(A) Sugarcane (B) Jute
(C) Tea (D) Tobacco
Answer: Tea
5. The main ore from which Manganese is extracted in India is?
(A) Siderite (B) Chalcopyrite
(C) Pyrolusite (D) Covellite
Answer: Pyrolusite
6. A London branch of the All India Muslim League was established in 1908
under the presidency of
(A) Aga Khan (B) Ameer Ali
(C) Liaquat Ali Khan (D) MA Jinnah
Answer: Ameer Ali
7. The Constituent Assembly of India was set up under the
(A) Cabinet Mission Plan (B) Wavell Plan
(C) Mountbatten Plan (D) Indian Independence Act
Answer: Indian Independence Act
8. Which one of the following first mooted the idea of a Constituent
Assembly to frame a Constitution for India?
(A) Swaraj Party in 1934 (B) Congress Party in 1936
(C) Muslim League in 1942 (D) All Parties Conference in 1946
Answer: Swaraj Party in 1934

9. Which film received the Vasudha Award for best film on environmental
issues in 42nd Indian Film Festival of India?
(A) A Pestering Journey (B) Another Planet
(C) Disaster Ahead (D) Khule Darwazze
Answer: A Pestering Journey
10. Which of the following was not one of the three chief Sufi orders in
India?
(A) Shuttari (B) Chishti
(C) Suhrawadi (D) Firdausi
Answer: Shuttari
11. Falun Gong is
(A) an ethnic minority in Eastern China (B) an insurgency outfit in Western
China
(C) a pro-democracy movement in China (D) a spiritual movement in
China
Answer: a spiritual movement in China
12. The major amount of wheat, in Ukraine is produced in the area of
(A) Acidic soil (B) Podzol soil
(C) Black Earth (soil) (D) Red soil
Answer: Black Earth
13. Worlds leading producer of tobacco is
(A) China (B) USA
(C) India (D) Russia
Answer: China
14. Who was awarded "The Lifetime Service Award" in the 12th Wildlife
Sanctuary Award?
(A) George Schaller (B) Arun Das
(C) George Michael (D) Arun Singh
Answer: George Schaller
15. The Congress policy of pray and petition ultimately came to an end
under the guidance of
(A) Aurobindo Ghosh (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Lala Lajpat Rai (D) Mahatma Gandhi
Answer: Bal Gangadhar Tilak
16. Who among the following was not a member of the Cabinet Mission?
(A) Sir Stafford Cripps (B) AV Alexander
(C) Radcliffe (D) Pethwick Lawrence
Answer: AV Alexander
17. At the time of partition of India, which one of the following provinces of

British India came forward with a plan for a united and independent
existence?
(A) Punjab (B) Assam
(C) Bengal (D) Bihar
Answer: Punjab
18. Who is the author of the book "New Dimensions of India's Foreign
Policy"?
(A) A B Vajpayee (B) Jaswant Singh
(C) PC Alexander (D) Yashwant Sinha
Answer: A B Vajpayee
19. In which country did the Industrial Revolution begin in the year 1750?
(A) France (B) Italy
(C) Germany (D) England
Answer: England
20. Mekong Ganga Co-operation Project is
(A) an irrigation project involving India and Myanmar
(B) a joint tourism initiative of some Asian countries
(C) a hydroelectric power project involving India, Bangladesh and
Myanmar
(D) a defence and security agreement of India with its Eastern neighbours
Answer: a joint tourism initiative of some Asian countries
1. In which of the following years was the first Railway line between
Bombay and Thane laid?
(A) 1853 (B) 1854
(C) 1856 (D) 1858
Answer: 1853
2. Green Revolutionin India is not successful in the
(A) Beas Valley (B) Brahmaputra Valley
(C) Cauveri Valley (D) Sutlej Valley
Answer: Brahmaputra Valley
3. Which of the following was not built by Alauddin Khilji?
(A) City of Siri (B) Tomb of Jalaluddin
(C) Hauz-i-Alai (D) Jamaat Khana Masjid
Answer: Tomb of Jalaluddin
4. Which region of India was ruled by Sultan Zain-ul-Abidin?
(A) Asom (B) Delhi
(C) Kashmir (D) Odisha
Answer: Kashmir
5. Venkatachaliah Commission was constituted to review the

(A) sharing of river waters between the states (B) creating of new states
(C) Constitution of India (D) taxation system
Answer: Constitution of India
6. Which of. the following were not represented or painted in the medieval
Indian paintings?
(A) Court and hunting scenes (B) Portraits of royal personalities
(C) Pictures of animals and birds (D) Religious scenes
Answer: Religious scenes
7. Which of the following is not a special feature of Tughlaq architecture?
(A) Sloping walls 'batter' (B) Combining the principles of the arch and the
lintel and beam
(C) Curvilinear cornices (D) Use of the cheaper grey stone instead of the
costly red sandstone
Answer: Curvilinear cornices
8. There is a distinct change in public policies promoting human
development in India in the postglobalized era. This change has been
termed as
(A) individual-centric approach to development (B) state centric
development
(C) right based approach to development (D) performance based
approach to development
Answer: performance based approach to development
9. Which of the following was not built by Firoz Shah Tughlaq?
(A) Palace fort of Firozabad (B) Kotla Firoz Shah
(C) City of Jahan Panah (D) Hauz-i-Khas
Answer: City of Jahan Panah
10. Which one of the following states has seen a series of strong public
protests against the Armed Forces Special Powers Act in force in that
state?
(A) Nagaland (B) Manipur
(C) Jammu and Kashmir (D) Jharkhand
Answer: Manipur
11. The growth of modern industries in India was greatly hampered on
account of the lack of
(A) Indian capital (B) technical education
(C) Both 'a' and 'b' (D) spirit of enterprise
Answer: Both a and b
12. Which one of the following is the standard protocol of internet?
(A) HTML (B) Java
(C) Flash (D) TCP/IP

Answer: TCP/IP
13. The tropical forests are found in which one of the following regions of
India?
(A) Western part of the Western Ghats (B) North-Eastern parts of India
(C) Both 'a' and 'b' (D) None of these
Answer: Both a and b
14. Which one of the following is the first company managed major port in
India?
(A) Cochin (B) Ennore
(C) Tuticorin (D) Visakhapatnam
Answer: Tuticorin
15. The loess uplands in China are largely devoid of forests due to
(A) agricultural expansion (B) arid climate
(C) excessive exploitation of forests (D) over-grazing
Answer: arid climate
16. The last major extension of British Indian territory took place during
the time of
(A) Dufferin (B) Dalhousie
(C) Lytton (D) Curzon
Answer: Dalhousie
17. Ridiculing the idea of Swarajya in 1903 who said "Only mad men
outside lunatic asylums could think or talk of independence"?
(A) Lord Curzon (B) Lord Hardinge
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Pherozshah Mehta
Answer: Gopal Krishna Gokhale
18. The World Bank and IMF gives respectively
(A) long term and short term credits (B) short term and long term credits
(C) Both long term credits (D) Both short term credits
Answer: long term and short term credits
19. Who of the following was- known as Deshbandhu?
(A) Aurobindo Ghosh (B) Chittranjan Das
(C) Dadabhai Naoroji (D) Jyotiba Phule
Answer: Chittranjan Das
20. The word Adivasi was used for the first time to refer to the tribal
people by
(A) Mahatma Gandhi (B) Thakkar Bappa
(C) Jyotiba Phule (D) BR Ambedkar
Answer: Thakkar Bappa