You are on page 1of 24

4

(2011-12)

INSTANT

Copyright 2012 MTG Learning Media (P) Ltd. No part of this publication may be reproduced, transmitted, in any form
or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without the prior permission of the
Publisher. Ownership of an ebook does not give the possessor the ebook copyright.
All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as
the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of IEO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.


Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana.
Phone : 0124 - 4951200
Web: mtg.in Email: info@mtg.in
Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit

www.mtg.in for buying books online.

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 1

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 2

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 3

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 4

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 5

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

CLASS 6

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 7

National
Science
Olympiad

International
Mathematics
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

Science IQ
Challenge

Math IQ
Challenge

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 8

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olympiad books


CLASS 9

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 10

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

IIT-JEE | AIEEE | NEET | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FOUNDATION COURSE
For Classes 8, 9 & 10
Class 8

Class 9

Class 10

1st

Year 2011

CLASS 4 | 1st IEO - 2011

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE


Choose the odd one out from each set of words.
1.

A. angry
B. furious
C. delighted

2.

A. tiger: tigress
B. horse: colt
C. elephant: calf

Fill in the blanks with the correct prefix.


3. The teacher scolded Tilak for being ____attentive.
A. unB. inC. nonFill in the blanks with the correct suffix.
4.

He was so miser____ that he never even gave a coin to a beggar.


A. ly
B. ness
C. er

5.

The programme was inaugurated by the _______________


A. principle.
B. principal.
C. principel.

6.

The Taj Mahal in Agra is the most ______________ building I


have ever seen.
A. inpressive
B. impressive
C. improsive

CLASS 4 | 1st IEO - 2011

Fill in the blanks with the correct word/phrase.


7.

My father works in the Maths Department. He is a


_______________
A. mathematics.
B. mathematist.
C. mathematician.

8.

I like discovering new things. When I grow up I want to be


____________
A. an explorer.
B. an adventurer.
C. a discoverer.

9.

The school building came up slowly because there werent enough


______________ to help.
A. hands
B. legs
C. shoulders

10. ________! That step is broken.


A. Watch on
B. Watch over
C. Watch out
Grammar
11. There are many books here. ________ one is yours?
A. Who
B. What
C. Which

CLASS 4 | 1st IEO - 2011

12. I like to play with Peggy. She is my _____________ friend.


A. better
B. best
C. bestest
13. The driver was careless. His car ran into ______________. We
were unhurt, but our car was damaged.
A. us
B. ours
C. me
14. My little brother is very naughty. He ______________ my
notebook.
A. tore
B. tored
C. teared
15. We did not go to the museum because very ______________
children wanted to go.
A. much
B. many
C. few
16. Dont make so much noise. The baby ______________
A. sleeps.
B. is sleeping.
C. was sleeping.
17. My grandparents are staying with us now. So we are moving into a
_______________ house.
A. largely
B. larger
C. largest

CLASS 4 | 1st IEO - 2011

Spot the WRONG sentence


18. A. The teacher stands in front of her class.
B. The teacher stands at her class.
C. The teacher stands with her class.
19. A. The phone rings when I was having breakfast.
B. The phone rang when I was having breakfast.
C. The phone rings when I am having breakfast.
20. A. How much time do you need to finish your homework?
B. How much time will you need to finish your homework?
C. How much time you need to finish your homework?
READING
Read the story and answer the questions that follow.
My Pet Joey
Joey was a lovely pet. Yet Ram was pretty sure that he did not want to
keep him anymore. Joey reminded him too much of his grandmother.
Every time his grandmother was angry with someone she would call
them silly old fool. Joey learnt this and repeated it even months
after she died. But now Ram could no longer laugh when Joey did that.
Instead, each time Joey called it aloud, he found his eyes filling with
tears.
Thats how Joey came to be with Mala. Mala loved Joey very much. She
never got bored listening to him. He was even better than a parrot. He
could repeat many words in English and some words in Hindi and he
imitated a few funny sounds! What Mala loved best was how he
imitated Rams loud laugh.
But there was a problem. When visitors came Joey called out loudly
silly old fool. Poor Amma had to explain to everyone that they did not
teach him to say that and the worst part was that Joey would cock his
head to one side and laugh loudly while Amma said that!

CLASS 4 | 1st IEO - 2011

Soon Amma was tired of Joeys tricks. She scolded Joey, but he would
only laugh at her. This went on till one day she decided that Joey must
go. Mala was heartbroken. She could not bear to think of him in a
strange house. So she sadly opened the cage and Joey flew away.
Now there is no Joey to tease Mala and imitate funny sounds and even
Amma finds the house too quiet without him.
21. Ram agreed to give Joey to Mala because ______________
A. he spoke like his grandmother.
B. he didnt like Joey laughing like him.
C. Mala loved Joey very much.
22. Amma said Joey had to go because ______________
A. he called everyone silly, old fool.
B. he laughed at every visitor.
C. she wanted the house to be quiet.
23. Joey is a ____________
A. dog.
B. parrot.
C. mynah.
Read the passage and answer the questions that follow.
Oceans and Seas
Oceans and seas are large areas of water on the surface of the earth.
But they are different from each other too. Oceans are enormous
when compared to seas: they contain more water than seas. There is
really only one big ocean that is divided into five the Pacific Ocean,
Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean and Arctic Ocean. But
there are dozens of seas in the world.
A sea is surrounded by land on all or most sides. Because of this, they
are much shallower than oceans. It is possible for a large variety of
plants and animals to grow on a sea bed. But ocean beds are much
deeper than seas and since no sunlight reaches there it can support
only very simple life forms like bacteria.

CLASS 4 | 1st IEO - 2011

24. Choose the WRONG statement.


A. There are more seas than oceans on earth.
B. Seas and oceans contain equal quantities of water.
C. All oceans are joined forming one large ocean.
25. Sea beds have different types of plants and animals growing on it
because ____________.
A. they are surrounded by land
B. sunlight reaches sea beds easily
C. they are much shallower than oceans
SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION
Spoken Expression
Here are two people talking. A part of the conversation is missing.
Pick the most suitable sentence that completes the conversation.
26. Arun: Can you turn off the music system, please? I am trying to
read.
Jose: _____________________________
A. Yes. The third one switches on the light.
B. Sure. I didnt realize it was disturbing you.
C. No. you must listen to music when youre reading.
27. Radha: My God! What happened to you?
Manoj: _____________________________
Radha: I hope you will stop travelling on the footboard now.
A. They were driving too fast.
B. I fell off a moving bus.
C. These things happen to footballers.

CLASS 4 | 1st IEO - 2011

28. Saif: I heard that you saw Avatar with your younger brother? Did
he understand anything?
Madhu: _____________________________
A. I dont think so, but he enjoyed it all the same.
B. Understanding a movie depends on many things.
C. I think so. He likes playing tricks on others.
Written Expression
Sentence 1 (S1) is given. Sentence 2 (S2) is not. Choose the right
option for sentence 2.
29. S1: Silent Valley, situated in the north-eastern corner of
Palakkad is among the oldest stretches of rain forest in the world.
S2: _____________________________
A. It is so called because the entire forest is without the noise
of cicadas.
B. Palakkad is about 50 kilometers from Coimbatore in Tamil
Nadu.
C. In 1984 the Silent Valley was declared a national park.
30. S1: Coca-Cola was invented by Dr. John Pemberton, an American
pharmacist in 1886.
S2: _____________________________
A. Coca-Cola became a household name by the 1920s.
B. It was originally used as a nerve and brain tonic.
C. In 1985, the Coca-Cola Company introduced diet Coke.

JJJ

2nd

Year 2012

CLASS 4 | 2nd IEO - 2012

SECTION-I : Word and structure knowledge


Choose the correct word to fill in the blank.
1. Do you __________ where the nearest petrol bunk is?

(A) no

(B) know

(C) now

2. I come __________ Delhi.


(A) to

(B) in

(C) from

3. The program will begin __________ fifteen minutes.


(A) on

(B) in

(C) with

Select the word/phrase that is incorrect.


4. __________

(A) The trees

(B) are bear

(C) in winter

5. __________

(A) Gaurav swimmed

(B) one hundred laps

(C) in the pool yesterday

6. Which of the following shouldnt you tell?


(A) A story

(B) An excuse

(C) A lie

CLASS 4 | 2nd IEO - 2012

7. Check the __________ if you want to be sure of the date. (Choose the correctly
spelt word.)

(A) calendar

(B) calander

(C) calender

8. Which of these nouns will not follow the verb catch?


(A) Catch a word

(B) Catch a bus

(C) Catch a cold

9. Sheela likes apples __________ she does not like grapes.


(A) but

(B) so

(C) or

10. Wheat is ground into __________ for making bread.


(A) flower

(B) floor

(C) flour

11. Which of the following actions would make others happy?


(A) Help a blind man cross the road.

(B) Tear the pages in your notebook.

(C) Spill food while eating.

12. Who is __________, Rahul or Reena?


(A) as tall as

(B) tall

(C) taller

13. Is Chennai __________ Mumbai?


(A) bigger

(B) more big

(C) as big as

CLASS 4 | 2nd IEO - 2012

14. Children __________ walk on their heads.


(A) should

(B) can

(C) cannot

15. Which of the following actions would make your parents angry?

(A) Score 100/100 in the math exam

(B) Win the first prize in a debate

(C) Not completing the homework given by your teacher

16. A __________ is a place where bread is made.


(A) confectionery

(B) cocoa factory

(C) bakery

17. Several weeks __________, we saw the beggar on the street again.

(A) latter

(B) late

(C) later

18. A __________ of bread with a __________ of butter is good for health. (Choose
the correct pair)

(A) bunch - pat

(B) slice - pat

(C) piece - slice

19. Jayashree sang ________ . (Complete the sentence using the appropriate word)

(A) ridiculously

(B) melodiously

(C) beautifully

20. Velvet : Ribbon, Woollen : __________ (Find the right pair)


(A) Sweater

(B) Saree

(C) Towel

CLASS 4 | 2nd IEO - 2012

SECTION-II : Reading
A. Study the table and answer the following questions:
Favorite sport of Girls and Boys in class 4 in Andhra Pradesh
Sports

Number of Girls

Number of Boys

Cricket

10

28

Basketball

12

06

Football

20

Kho-kho

28

21. The favorite sports of boys are


(A) cricket and basketball

(B) kho-kho and cricket

(C) cricket and football

22. Girls prefer


(A) kho-kho

(B) football

(C) cricket

23. The least favorite sport among boys is


(A) football

(B) basketball

(C) kho-kho

CLASS 4 | 2nd IEO - 2012

B. Read the poster and answer the questions:

Save us!
WE ARE JUST 1411 LEFT IN INDIA!
WE LIVE IN GIR FOREST, RANTHAMBORE SANCTUARY AND OTHER
WILD LIFE PARKS.
DO NOT KILL US FOR OUR SKIN AND CLAWS
BE KIND TO US
DO NOT DESTROY OUR HOMES!
SAVE US FROM BECOMING EXTINCT.

24. What is the Tigers request?


(A) Not to kill them

(B) To allow them to be extinct

(C) To visit the natural wildlife parks

25. Tigers homes are


(A) the caves in mountains

(B) safaris

(C) forests

26. To become extinct means


(A) we cannot find those animals anywhere

(B) we can find those animals everywhere

(C) can be seen only in India

CLASS 4 | 2nd IEO - 2012

27. Save us - Us refers to?


(A) Tigers in Gir forests

(B) Tigers in India

(C) Tigers and lions

28. We can be kind to tigers by


(A) keeping them as pets

(B) feeding them in zoos

(C) not killing them for selfish gains.

SECTION-III : Spoken and written expression


For each of the question choose the correct option:
29. Teacher: Have you done the homework Amrit?
Amrit: ________________________________

(A) No, I wont.

(B) Sorry maam I was unwell.

(C) No madam, my mom couldnt complete it.

30. Travel agent: What can I do for you sir?


Tourist : ________________________________

(A) Give me some change please.

(B) No, Nothing.

(C) Could you arrange for a package tour of Delhi?

31. Ravi: Im going to Kulu and Manali this summer. How about you?

Som: ________________________________

(A) I am attending a summer camp.

(B) Bon Voyage! Have a nice time.

(C) Be careful, landslides are common.

CLASS 4 | 2nd IEO - 2012

32. Ramesh: Do you think boys should learn cooking?


Sanjay: ________________________________

(A) No, why should they?

(B) Yes, why not? It will help them later.

(C) Yes, they can waste time in the kitchen.

33. Tourist: How do I get to the airport?


Young man : ________________________________

(A) I dont know.

(B) Ask someone else.

(C) Here let me show you the right direction.

Read the advice. Guess who the speaker is and who he/she is speaking
to.
34. I dont think you need to take a scan. You can continue with the same medicines
for a fortnight.

(A) pharmacist to a patient

(B) nurse to a patient

(C) doctor to a patient

35. You must cut down on fat. Take a lot of fruit and salads.

(A) manager to his clerk

(B) dietician to an obese patient

(C) teacher to canteen manager

ppp

ANSWER KEYS

1STIEO
1.

(C)

2.

(A)

3.

8.

(A)

9.

(A)

15.

(C)

16.

22.

(A)

29.

(A)

(B)

4.

(A)

5.

(B)

6.

(B)

7.

(C)

10. (C)

11.

(C)

12.

(B)

13.

(B)

14.

(A)

(B)

17. (B)

18.

(B)

19.

(A)

20.

(C)

21.

(A)

23.

(C)

24. (B)

25.

(B)

26.

(B)

27.

(B)

28.

(A)

30.

(B)

2NDIEO
1.

(B)

2.

(C)

3.

8.

(A)

9.

(A)

15.

(C)

16.

22.

(A)

29.

(B)

(B)

4.

(B)

5.

(A)

6.

(C)

7.

(A)

10. (C)

11.

(A)

12.

(C)

13.

(C)

14.

(C)

(C)

17. (C)

18.

(B)

19.

(B)

20.

(A)

21.

(C)

23.

(C)

24. (A)

25.

(C)

26.

(A)

27.

(B)

28.

(C)

30.

(C)

31. (A)

32.

(B)

33.

(C)

34.

(C)

35.

(B)