Sie sind auf Seite 1von 12

NAPLAN
For more such worksheets visit www.edugain.com

## Answer t he quest ions

(1)

Jef f buys 91 sacks of f oodgrains, but has to sell it all at a loss. He sells it at

12

of the price

13
he bought it at, and gets \$135492. If instead, he wants to make a prof it of

## over the price he

7
bought it at, then at what price does he have to sell the whole lot at?
(2)

(3)

## Find the values of

> 10

=7
and

<5

(4) Find the lowest natural number which when divided by 8, 40, 16 leaves the remainder of 5 in each
case.
(5)

## Choose correct answer(s) f rom given choice

(6) Donald buys 570 towels, paying \$26.50 f or each towel. He decides to sell each towel f or \$27.50.
How many towels does he have to sell at this price to completely cover his cost?
a. \$538

b. \$550

c. \$569

d. \$561

(7) If
and

= 8,

= 26

= 4,

= 20

(8)

a. 24

b. 21

c. 23

d. 26

a.

b.

c.

d.

## (9) Find the rule f or pattern shown below,

195

210

225

240

a. Counting by 15

b. Counting by 50

c. Counting by 5

d. Counting by 25

(10) T he day af ter tomorrow is my brother's birthday. On the same day next week is the f estival of
Holi. If today is Saturday, what will the day af ter Holi be?
a. Sunday

b. Friday

c. Wednesday

d. T uesday

## (11) Find the missing number.

81361 , 82861 , _______ , 85861 , 87361.
a. 89361

b. 84361

c. 79361

d. 74361

## Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

Fill in t he blanks
(13) T he sum of two numbers is 12101. If one of the addends is 5423 greater than the other
(14) Age of Edward is 22 years and age of Sharon is 33 years. T he sum of their age in roman
numbers is

6m

7m

8m

9m

10m

11m

12m

## T he bear starts at 6 m and jumps 2 m every time.

T he mouse starts at 9 m and jumps 1 m every time.
If they both start at the same time, the bear would reach the mouse af ter

jumps.

## Many more such worksheets can be

generated at www.edugain.com

## Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(1)

\$209690

(2)

0
Step 1
(12% of 25) = 25 12/100
(12% of 25) = (12 25)/100
Step 2
(25% of 12) = 12 25/100
(25% of 12) = (12 25)/100
Step 3
Now we can f ind value of required expression,
(12% of 25) - (25% of 12)
= (12 25)/100 - (12 25)/100,
=0

## Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(3)

=4 ,

=11

Step 1
T he f irst statement means that

is 7 more than

## For example, their values could be:

= 1,

= 8 ,or

= 2,

= 9 ,or

= 3,

= 10,

... and so on
Step 2
But it is given that
= 4,

= 11 ,or

= 5,

= 12 ,or

= 6,

= 13,

## is greater than 10. T heref ore, the possible values are,

... and so on
Step 3
But it is also given that

## only possible value is,

=4 ,

=11

(4) 85
Step 1
T he lowest number which is divisible by 8, 40, 16, is the Least Common Multiple (LCM) of 8,
40, 16
Step 2
T he LCM of 8, 40, 16 = 80.
Step 3
Now we need to f ind the number which leaves the remainder of 5 when divided by these
numbers.
T his number should be 5 more than the LCM.
T heref ore, the required number = LCM (8, 40, 16) + 5
= 80 + 5
= 85

## Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(5)

32
Step 1
T here will be 8 such triangles in this picture

Step 2
T here will be 4 such triangles in this picture

Step 3
T here will be 4 such triangles in this picture

Step 4
T here will be 4 such triangles in this picture

Step 5
T here will be 4 such triangles in this picture

## Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

Step 6
T here will be 4 such triangles in this picture

Step 7
T here will be 4 such triangles in this picture

Step 8
T otal number of trianglge,
= 8 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 = 32

(6) b. \$550

## Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(7) c. 23
Step 1
Let us f irst try to f ind the value of each one of

and

Step 2
We are told:
Since 2

= 8.
mean 8, one

will mean:

= 4.

2
Step 3
Now remember:

=4

Step 4
Next we are told:
= 26
We can use the above f act to f ind the value of one
We know

= 4. So,

= 5 4 = 20.

## We can now say:

+ 20 = 26

or

= 26 - 20 = 6

Since 2

= 6, one

will mean:

= 3.

2
Step 5
Now remember:

= 3.

Step 6
In this way we can f ind:
= 2 and

=2

Step 7
Now it is easy to f ind the value of

by

+
=2

+
+4

+
+2

## =24 +3+4 2+22

= 8 + 3 + 8 + 4 [Remember: Do all multiplications before doing additions to make
= 23

(8)

c.

## Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(9) a. Counting by 15
Step 1
If we observe the given series of numbers, every consecutive number increases by 15:
210 - 195 = 15, 225 - 210 = 15, 240 - 225 = 15 ...
Step 2
Hence the rule f or the given pattern is: counting by 15.

(10) d. T uesday
Step 1
It is given that today is Saturday, theref ore day af ter tomorrow it will be Monday
Step 2
Since my brother's birthday is on Monday, Holi will also be on Monday
Step 3
T heref ore day af ter Holi will be T uesday

(11) b. 84361
Step 1
Let us subtract the f irst number f rom the second number:
82861 - 81361 = 1500
Step 2
Similarly subtract the second number f rom the third, third number f rom the f ourth, f ourth
number f rom the f if th and so on.
Step 3
It is clear f rom the above steps that there is a dif f erence of 1500 between each
consecutive number in this series. Hence the missing number would be:
82861 + 1500 = 84361

## Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(12) b.

Step 1
Look at the all of the f igures caref ully and notice that in f igure

## T he number of in selected box = 2

and the total number of = 8
Step 2
Now the f raction of the number of in the selected box to the total number of in given
f igure =

1
4

Step 3
T heref ore the f igure

shows f raction

(13)

8762
Step 1
It is given that,
Step 2
It is also given that larger addend is 5423 greater than smaller addend, theref ore
Step 3
Using above relation we can see that if we subtract 5423 f rom sum, we should get double
Step 4
2 Smaller addend = 12101 - 5423
Smaller addend = 6678/2 = 3339
Step 5
Larger addend = Smaller addend + 5423 = 3339 + 5423 = 8762

## Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(14)

LV
Step 1
Let us f irst f ind the sum of their ages in numeral f orm: 22 + 33 = 55 years.
Step 2
Now we will covert 55 into Roman numerals.
Step 3
We should remember f ollowing basic rules to f orm Roman numerals:
a. Repetition
i. Repetition of a Roman numeral means addition.
ii. Only I, X, C and M can be repeated.
iii. V, L and D can never be repeated.
iv. No numeral can be repeated more than three times.
b. Addition and Subtraction of numerals
i. A smaller numeral written to the right of a larger numeral is always added to the
larger numeral.
ii. A smaller numeral written to the lef t of a larger numeral is always subtracted
f rom the larger numeral.
iii. V, L and D are never subtracted.
iv. I can be subtracted f rom V and X.
v. X can be subtracted f rom L and C.
vi. When a smaller numeral is placed between two larger numerals , then it is
always subtracted f rom the larger numeral immediately f ollowing it.
vii. Only a single symbol can be subtracted f rom another single symbol.
Subtraction can not be done with groups of symbols.
viii. A symbol can not be subtracted f rom another one that is more than 10 times
greater than it.
For example:
We can not write IL to convey 50 - 1 = 49 because L (50 ) is 50 times I
(1).
We can not write LM to convey 1000 - 50 = 950 because M (1000) is 20
times L (50).
Step 4
Based on the above rules, we may break the given number into easy repeating and nonrepeating units of Roman numerals as 50 + 5.
Step 5
T he roman numeral f or 50 is L, 10 is X and 5 is V, and since we know that to add two
Roman numerals, we write the smaller numeral to the right of the larger numeral. So 55 is
LV.

## Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(15)

3
Step 1
Af ter 1st jump, bear will be at 8 and mouse will be at 10
Step 2
Af ter 2nd jump, bear will be at 10 and mouse will be at 11
Step 3
Af ter 3rd jump, bear will be at 12 and mouse will be at 12
Step 4
T heref ore, bear will catch mouse in 3 jumps.