Sie sind auf Seite 1von 8

ID : ca-5-Kangaroo [1]

Grade 5
Kangaroo
For more such worksheets visit www.edugain.com

Answer t he quest ions

+
+

(1)

+
+
= 26

Find the value of

+
+

= 72

(2)

T he sum of two number is 7647. If one of the addends is twice the other addend, then what is
the value of the smaller addend?

(3)

How many small cubes are required to create this solid shape ?

(4)

+ = 180
=6
Find the value of
+
+

Choose correct answer(s) f rom given choice


(5)

A square is broken in two pieces.

If one piece is as shown above, which is the other piece ?


a.

b.

c.

d.

(6) Find the rule f or pattern shown below,


210

225

240

255

270

285

a. Counting by 15

b. Counting by 25

c. Counting by 5

d. Counting by 10

Copyright 2016 www.edugain.com

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-5-Kangaroo [2]

(7) If all the English alphabet letters are written in order, what will be the letter at 9th place to the
right of letter F?

(8)

a. Q

b. N

c. O

d. P

Assuming the f ollowing are made of cloth, which of them can be used to completely cover a
cube if you f old along the lines?
a.

b.

c.

d.

(9) What is the area of the shaded region in the given f igure?

a. 131m2

b. 111m2

c. 151m2

d. 266m2

(10) Which expression shows perimeter (p) of the rectangle.


Y

16 cm

48 cm
a. p = 2 X (48 X 16)

b. p = 2 X (48 + 16)

c. p = 2 X (48 - 16)

d. p = 2 + (48 + 16)

(11) (100% of $3) + (3% of $100) + $3 = ?


a. $ 333

b. $303

c. $ 9

d. $6

Copyright 2016 www.edugain.com

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-5-Kangaroo [3]

Fill in t he blanks
(12) Ronald walked 20 kms to the north, then turned right and walked 25 kms. He then turned south
and walked 30 kms. He again turned right and walked 25 kms. He is

kms away f rom his

house.
(13) Anthony is a carpenter, and is given the job of making a boat. He charges $480 per hour f or his
work. Every day, he starts working at 06:45 in the morning and continues to work till 06:15 in the
evening. He takes a break f or 2:15 hours every day. If he is paid $31080 f or his work, then he
took

days to build the boat.

(14) Round each number to nearest tens and f ind the product.
37 59 43 =
(15) John and Sharon started a competition to see who can collect the most number of stamps. At
the end of one month, the ratio of the stamps John had to those that Sharon had was 26:45.
Sharon then collected 300 stamps in one day and the ratio then became 26:55. T he number of
stamps that John now has is

2016 Edugain (www.edugain.com).


All Rights Reserved

Copyright 2016 www.edugain.com

Many more such worksheets can be


generated at www.edugain.com

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-5-Kangaroo [4]

Answers
(1)

40

(2)

2549
Step 1
It is given that one of the number is twice the other number. T heref ore their sum should be
thrice the other number.
Step 2
Sum of two numbers is 7647.
T heref ore thrice of one of the number = 7647
T heref ore that number = 7647/3 = 2549

(3)

45
Step 1
T his solid shape is made of several small cubes,
- Number of cubes in dimension which f orms width of shape = 5
- Number of cubes in dimension which f orms depth of shape = 3
- Number of cubes in dimension which f orms height of shape = 3
Step 2
Number of cubes required to make top part of solid shape = 5 3 = 15
Step 3
Since height of shape is 3 small shapes, there will be 3 such layers.
T heref ore total number of small cubes,
= 15 3
= 45

(4) 80
(5)

c.

(6) a. Counting by 15
Step 1
If we observe the given series of numbers, every consecutive number increases by 15:
225 - 210 = 15, 240 - 225 = 15, 255 - 240 = 15, 270 - 255 = 15, 285 - 270 = 15 ...
Step 2
Hence the rule f or the given pattern is: counting by 15.

Copyright 2016 www.edugain.com

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-5-Kangaroo [5]

(7) c. O
Step 1
Let us write all English alphabets in order:
ABCDEFG HIJKLMNO PQ RST UVWXYZ
Step 2
A B C D E F G H I J K L MN O P Q R S T U V W X Y Z
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Step 3
On counting, we f ind that the letter at the 9th place on right of the letter F is occupied by O.

(8)

b.

Copyright 2016 www.edugain.com

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-5-Kangaroo [6]

(9) a. 131m2
Step 1
T he given f igure is a rectangle, where the length is 19m and the breadth is 14m.
Step 2
T here are 4 rectangles unshaded at the corners of the f igure. If we f ind their area and
subtract f rom the area of whole rectangle, we'll get the area of the shaded portion.
Step 3
T he shaded length is 4m, theref ore the length of the unshaded area will be 19 - 4 = 15m.
Since the shaded length lies at the center, we can say that the length of the rectangles at
the corners is

15

= 7.5m each.

2
Step 4
T he shaded breadth is 5m, theref ore the unshaded breadth will be 14 - 5 = 9m. Again, since
the breadth lies at the center, we can say that the breadth of the corner rectangles will be
9

= 4.5m

2
Step 5
We now have f our unshaded rectangles of length 7.5m and breadth 4.5m. T he area of one
such rectangle will be 7.5 4.5 = 33.75 sq. m.
Step 6
T heref ore the area of f our such rectangles will be 4 33.75 = 135 sq. m.
Step 7
T he area of the big rectangle = 19 14 = 266 sq. m.
Step 8
T heref ore the area of the shaded portion = 266 - 135 = 131 sq. m.

(10) b. p = 2 X (48 + 16)


(11) c. $ 9
Step 1
(100% of $3) = 3 100/100 = $3
Step 2
(3% of $100) = 100 3/100 = $3
Step 3
T heref ore,
(100% of $3) + (3% of $100) + $3 = $3 + $3 + $3
= $9

Copyright 2016 www.edugain.com

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-5-Kangaroo [7]

(12)

10
Step 1
if Ronald starts f rom the black dot shown in the picture, his path will be as f ollowing

Step 2
It is clear f rom this path that he will be at a distance of 10 kms f rom the starting point

(13)

7
Step 1
Let us f irst f ind the number of hours he works every day. He starts at 06:45 AM or 06:45
hours and works till 06:15 PM or 18:15 hours every day, which means he works f or 18:15 06:45 = 11:30 hours.
Step 2
He takes a break of 2:15 hours each day. T his means he works f or 11:30 - 2:15 = 9:15
hours every day.
Step 3
T he total money he got paid f or the work = $31080, and he charges $480 per hour. T his
means the number of hours he spent working can be f ound out as

31080

= 64.75 hours,

480
or 64:45 hours.
Step 4
Since he works 9:15 hours everyday, the number of days he works will be

64:45

= 7 days.

9:15

Copyright 2016 www.edugain.com

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-5-Kangaroo [8]

(14)

96000
Step 1
Let's f irst round of f each number to their nearest tens: 37 becomes 40, 59 becomes 60, 43
becomes 40.
Step 2
Now let's f ind the product: 40 60 40 = 96000

(15)

780
Step 1
T he ratio of the stamps collected by Kazuhito and Hinata at the end of the month was
26:45. Let the number of total stamps collected by Kazuhito and Hinata by the end of the
month be 26x and 45x respectively.
Step 2
Now, additional stamps collected by Sharon in one day = 300. T his means, the new number
of Hinatas stamps = 45x + 300.
Step 3
On equating new ratios,
26x

45x + 300
26x

26
55
=

45x + 300
x

26
55

45x + 300

1
55

55x = 45x + 300


55x - 45x = 300
(55 - 45)x = 300
10x = 300
x=

300
10

x = 30
Step 4
Stamps collected by John = 26x = 26 30 = 780
Step 5
T heref ore, the total number of stamps collected by the John is 780.

Copyright 2016 www.edugain.com

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.