Sie sind auf Seite 1von 13

ID : ca-4-Kangaroo [1]

Kangaroo

For more such worksheets visit www.edugain.com

 (1) In a clock, the hour hand is pointing between digits 5 and 6, and the minute hand is pointing at 3. What is the current time? (2) How many triangles are there in the figure below? (3) What is the minimum number of line segments required to make letter F ?

(4)

If

= 20 and

= 8,

= 18,

= 28,

find the value of

.

Choose correct answer(s) from given choice

(5)

Find the next figure.

a.

b.

c.

d.

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(6)

If the areas of square X and rectangle Y are same, then find the length of square X.

 X Y 16 cm 36 cm a. 24 cm b. 23 cm c. 26 cm d. 25 cm

ID : ca-4-Kangaroo [2]

 (7) The following table shows the number of ACs manufactured by two companies in 3 days. day Company A Company B 1 36 44 2 24 28 3 20 16 Which of the following statements is true? a. In the first two days Company A b. In the first and last day Company A manufactured more ACs than Company B. manufactured more ACs than Company B. c. In 3 days Company A manufactured more d. In the last two days Company A and ACs than Company B. Company B manufactured same number of ACs. (8) Which expression shows perimeter (Z) of the rectangle.

Y

32 cm

 40 cm a. Z = 2 X (40 X 32) b. Z = 2 X (40 + 32)

(9)

c. Z = 2 X (40 - 32)

d. Z = 2 + (40 + 32)

Paul went to the market with \$580. He bought two of the following three items, but we don't know which two. How much money will he be left with?

\$310

\$280

\$290

 a. 13 b. 10 c. 11 d. 8

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-4-Kangaroo [3]

(10) What shape will you get after connecting the 3 dots on grid line?

 a. Triangle b. Straight line c. Square d. None of these

Fill in the blanks

(11) If all the English alphabet letters are written in reverse order, the letter at 6 th place to the right

 of letter S will be ? (12) If = 30, = (13) Following shape is made of several small cubes. fraction of cubes are not visible in the picture shown below. (14) A cat takes 8 rounds of the field as shown in the picture. The number expression below shows the distance covered by the cat: 8 x P = Q m = R km 30 m Values of P, Q and R are , and respectively. 30 m (15) + + + + = 75 -4 =

+

+

+

+

+

=

ID : ca-4-Kangaroo [4]

Many more such worksheets can be generated at www.edugain.com

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(1)

5:15 hours

ID : ca-4-Kangaroo [5]

Step 1 When hour hand is between 5 and 6, and minute hand is at 3, clock will look as following,

Step 2 Since hour hand is after 5, clock is showing 5 hours Step 3 Since minute hand is at 3, clock is showing 3 × 5 = 15 minutes Step 4 Therefore time shown by clock is 5:15 hours

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(2)

32

ID : ca-4-Kangaroo [6]

Step 1 There will be 8 such triangles in this picture

Step 2 There will be 4 such triangles in this picture

Step 3 There will be 4 such triangles in this picture

Step 4 There will be 4 such triangles in this picture

Step 5 There will be 4 such triangles in this picture

Step 6

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-4-Kangaroo [7]

There will be 4 such triangles in this picture

Step 7

There will be 4 such triangles in this picture

Step 8

Total number of trianglge, = 8 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 = 32

(3)

3

Step 1

We have been asked to find the minimum number of line segments required to make the letter F.

Step 2

If we look at the letter F, we will notice that the letter F can be formed by 3 line segments.

Step 3

Therefore, the minimum number of line segments required to make letter F are 3.

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(4)

44

ID : ca-4-Kangaroo [8]

Step 1

,

Let us first try to find the value of each one of

Step 2

We are told:

= 8.

 8 Since 4 mean 8, one will mean: = 2. 4 Step 3 Now remember: = 2 Step 4 Next we are told:

= 28

We can use the above fact to find the value of one

and

.
We know
= 2. So,
= 4 × 2 = 8.
= 28 - 8 = 20

We can now say:

or

+ 8 = 28

Since 5

= 20, one

will mean:

20

5

= 4.

Step 5

Now remember:

= 4.

Step 6

In this way we can find:

= 4 and

= 1

Step 7

Now it is easy to find the value of

by using the values

of each shape we found:

+ 5

+ 4

+ 4

= 2

= 2 × 2 + 5 × 4 + 4 × 4 + 4 × 1

= 4 + 20 + 16 + 4 [Remember: Do all multiplications before doing additions to make sure your answer is right.]

= 44

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-4-Kangaroo [9]

 (5) d. Step 1 We can see that in each successive picture, the triangle is rotating clock-wise. Step 2 Similarly, the cloud is also rotating clock-wise. Step 3 In the last picture, the triangle is at the left-bottom. Therefore in the next picture, it should be at the top-left. Step 4 Similarly in last picture, the cloud is at the top-right. Therefore in the next picture, it should be at the bottom-right. Step 5 Therefore, the next picture will be as follows: (6) a. 24 cm Step 1 From picture we can see that length and width of rectangles are 36 cm and 16 cm respectively. Area of rectangle, = Length × Width ⇒ = 36 × 16 ⇒ = 576 cm 2 Step 2 Since are of square is same as area of rectangle, Area of square = 576 cm 2 ⇒ (Length of square) 2 = 576 cm 2 ⇒ (Length of square) = √576 cm ⇒ (Length of square) = 24 cm

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-4-Kangaroo [10]

 (7) d. In the last two days Company A and Company B manufactured same number of ACs. Step 1 Let us observe the given table and check for every option individually. Step 2 Option a: In the first two days, Company A manufactured 36 + 24 = 60 ACs and company B manufactured 44 + 28 = 72 ACs, This tells us that in the first two days Company A manufactured fewer ACs than Company B. Hence the given statement is false. Step 3 Option b: In the first and last day, Company A manufactured 36 + 20 = 56 ACs and company B manufactured 44 + 16 = 60 ACs, This tells us that in the first and last day Company A manufactured fewer ACs than Company B. Hence the given statement is false. Step 4 Option c: In 3 days, Company A manufactured 36 + 24 + 20 = 80 ACs and company B manufactured 44 + 28 + 16 = 88 ACs, This tells us that in 3 days Company A manufactured fewer ACs than Company B. Hence the given statement is false. Step 5 Option d: In the last two days, Company A manufactured 20 + 24 = 44 ACs and company B manufactured 16 + 28 = 44 ACs, This tells us that in the last two days Company A and Company B manufactured same number of ACs. The statement is true. Step 6 So we found out that statement d is true. (8) b. Z = 2 X (40 + 32)

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

(9)

b. 10

ID : ca-4-Kangaroo [11]

Step 1

Paul went to the market with \$580 and he could buy two of the three items shown to us. We have not been told which two items did he buy. We need to figure this out.

Step 2

When he went to the market and bought two things, he must have had enough money to buy both of those things.

Step 3

Let us look at the price of the shoes carefully. Price of the shoes is \$310, which is higher than the price of the other two items. If we add the price of the shoes (\$310) with the price of any one of the other two items, the total money Paul would need would have been more than the amount of money he was carrying.

Step 4

This means, Paul could not have bought the shoes, and he bought the shirt and the trousers.

Step 5

This means, the money Paul spent = Price of the shirt + Price of the trousers = \$280 +

\$290

= \$570.

Step 6

The amount of money Paul will be left with = Amount of money he carried to the market - Amount of money he spent = \$580 - \$570

= \$10.

(10) a. Triangle

Step 1

On connecting the dots, it will look as following:

Step 2

It can be seen that this is a triangle.

Personal use only. Commercial use is strictly prohibited.

ID : ca-4-Kangaroo [12]

 (11) M Step 1 Let us write all English alphabets in reverse order: Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C B A Step 2 Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C B A 1 2 3 4 5 6 Step 3 On counting, we find that the letter at the 6 th place on right of the letter S is occupied by M. (12) 25 Step 1 It is given that value of 6 circle shapes is 30. Therefore value of one circle shape = 30 ÷ 6 = 5 Step 2 Since now we know value of one circle shape, we can find value of 5 circle shapes as, = 5 × 5 = 25 (13) 80 150

Step 1

Let us first count the number of cubes along the length, breadth and the height.

Step 2

Along the length, there are 6 cubes, along the breadth there are 5 cubes, and along the height there are 5 cubes.

Step 3

The total number of cubes in the given box will be 6 × 5 × 5 = 150.

Step 4

There are only three faces of the cube visible. The number of cubes visible will be equal to 70. Therefore the number of cubes not visible will be equal to 150 - 70 = 80.

Step 5

The fraction of the cubes not visible will be equal to

80

.

150