Sie sind auf Seite 1von 11

PreparationforEngineering

HOME

INTERVIEWQUESTIONS

MULTIPLECHOICEQUESTIONS

Searchthiswebsite...

AdOptions

AdsbyBlockAndSurf

ElectricTractionMultipleChoiceQuestionsandAnswers
PreparationforCompetitionexamspdf

GO

ENGINEERINGKINGS@GMAIL.COM

Labels:ElectricalEngineeringQuestionsandAnswers
1.Whichofthefollowingisanadvantageofelectrictractionoverothermethodsoftraction
?
(a)Fasteracceleration
(b)Nopollutionproblems
(c)Betterbrakingaction
(d)Alloftheabove
Ans:a
2.WhichofthefollowingisthevoltageforsinglephaseA.C.system?
(a)22V
(b)440V
(c)5kV
(d)15kV

ContactBannerAds
engineeringkings@gmail.com

(e)Noneoftheabove
Ans:a
3.Longdistancerailwaysusewhichofthefollowing?

FOLLOWERS

Jointhissite

(a)200VD.C.

withGoogleFriendConnect

(b)25kVsinglephaseA.C.10.

Members(400) More

(c)25kVtwophaseA.C.
(d)25kVthreephaseA.C.
Ans:b
4.Thespeedofalocomotiveiscontrolledby
(a)flywheel
(b)gearbox
(c)applyingbrakes11.
(d)regulatingsteamflowtoengine

Alreadyamember?Signin

Ans:b
5.MaintractionsystemsusedinIndiaare,thoseusing
(a)electriclocomotives
(b)dieselenginelocomotives
(c)steamenginelocomotives
(d)dieselelectriclocomotives
(e)alloftheabove
Ans:e
6,inIndiadiesellocomotivesaremanufacturedat

ARCHIVE

2013(788)
2012(82)
December(10)
November(16)
October(55)
TunnelEngineeringMultipleChoice
QuestionsandA...

(b)Varanasi

DocksandHarbourEngineeringMultiple
ChoiceQues...

(c)Bangalore

DesignofSteelStructuresMultiple

(a)Ajmer

(d)Jamalpur

ChoiceQuestio...

Ans:b

StructuralAnalysisMultipleChoice

7.Fordiesellocomotivestherangeofhorsepoweris

ConstructionPlanningandManagement
MultipleChoi...

Questionsand...
(a)50to200

(b)500to1000
(c)1500to2500
(d)3000to5000

HeatingandWeldingMultipleChoice
Questionsand...

Ans:c

IndustrialDrivesMultipleChoice
QuestionsandAn...

8._______locomotivehasthehighestoperationalavailability.

ElectricTractionMultipleChoice
QuestionsandAn...

(a)Electric

ControlSystemsMultipleChoice

(b)Diesel
(c)Steam
Ans:a
9.Thehorsepowerofsteamlocomotivesis
(a)upto1500
(b)1500to2000
(c)2000to3000
(d)3000to4000
Ans:a
10.Theoverallefficiencyofsteamlocomotiveisaround
(a)5to10percent
(b)15to20percent
(c)25to35percent
(d)35to45percent

QuestionsandAnsw...
MeasurementandInstrumentation
MultipleChoiceQu...
ElectricalMachineDesignMultipleChoice
Question...
ElectricalEngineeringMaterialsMultiple
ChoiceQ...
CablesMultipleChoiceQuestionsand
AnswersPrepa...
SwitchgearProtectionsMultipleChoice
Questionsa...
TransmissionandDistributionMultiple
ChoiceQues...
EconomicsofPowerGenerationMultiple
ChoiceQues...

Ans:a

PowerPlantEngineeringMultipleChoice
Questions...

11.Intramwayswhichofthefollowingmotorsisused?

RectifiersandConvertersMultipleChoice
Question...

(a)D.C.shuntmotor
(b)D.C.seriesmotor
(c)A.C.threephasemotor
(d)AC.singlephasecapacitorstartmotor
Ans:b

SynchronousMotorsMultipleChoice
QuestionsandA...
SinglePhaseInductionMotorsMultiple
ChoiceQues...
PolyphaseInductionMotorsMultiple

12.Inasteamlocomotiveelectricpowerisprovidedthrough
(a)overheadwire
(b)batterysystem
(c)smallturbogenerator
(d)dieselenginegenerator

ChoiceQuestio...
TransformersMultipleChoiceQuestions
andAnswers...
D.CMotorsMultipleChoiceQuestions
andAnswersP...

Ans:c

D.C.GeneratorsElectricalengineering
multiple...

13.Whichofthefollowingdrivesissuitableformineswhereexplosivegasexists?

A.C.Fundamentals,CircuitsandCircuit
TheoryE...

(a)Steamengine
(b)Dieselengine
(c)Batterylocomotive
(d)Anyoftheabove

ElectrolysisandStorageofBatteries
Electrical...

Ans:c

ElectromagneticInductionElectrical
engineering...

14.Incaseoflocomotivesthetractivepowerisprovidedby

DesignofMasonryStructuresMultiple
ChoiceQuest...

(a)singlecylinderdoubleactingsteamengine
(b)doublecylinder,singleactingsteamengine
(c)doublecylinder,doubleactingsteamengine
(d)singlestagesteamturbine
Ans:c
15.Overloadcapacityofdieselenginesisusuallyrestrictedto
(a)2percent
(b)10percent
(c)20percent
(d)40percent

AirportEngineeringMultipleChoice
Questionsand...
ConcreteTechnologyandDesignof
ConcreteStructu...
EngineeringMechanicsMultipleChoice
QuestionsAn...
HydraulicandFluidMachinesMultiple
ChoiceQuest...
MagneticCircuitelectricalmultiple
choiceques...

Ans:a

MagnetismandElectromagnetism
electricalmultip...

16.Incaseofsteamenginesthesteampressureis

Electrostaticselectricalmultiplechoice
questi...

(a)1to4kgf/cm2
(b)5to8kgf/cm2
(c)10to15kgf/cm2

NetworkTheoremselectricalmultiple
choiceques...

(d)25to35kgf/cm2
Ans:c
17..Thesteamengineprovidedonsteamlocomotivesis
(a)singleactingcondensingtype
(b)singleactingnoncondensingtype
(e)doubleactingcondensingtype
(d)doubleactingnoncondensingtype

CurrentElectricityelectricalmultiple
choiceq...
ElectricalEngineeringMultiplechoice
questionsw...
EngineeringMaterialsMechanical
EngineeringMul...
MachineDesignMechanical
EngineeringMultipleC...

Ans:b

SteamBoilers,Engines,Nozzlesand
TurbinesMec...

18.ElectriclocomotivesinIndiaaremanufacturedat

NuclearPowerPlantsMechanical
EngineeringMult...

(a)Jamalpur
(b)Bangalore
(c)Chittranjan
(d)Gorakhpur

ThermodynamicsMechanical
EngineeringMultipleC...

Ans:c

AppliedMechanicsandGraphicStatics
CivilEngi...

19.Thewheelsofatrain,engineaswellasbogies,areslightlytaperedto

StrengthofMaterialsCivilEngineering
Question...

(a)reducefrietion
(b)increasefriction
(c)facilitatebraking
(d)facilitateintakingturns
Ans:d
20.Automaticsignallingisusedforwhichofthefollowingtrains?
(a)Mailandexpresstrains
(b)Superfasttrains
(c)SuburbanandUrbanelectrictrains
(d)Alltrains

BuildingMaterialsandConstructionCivil
Engine...
SoilMechanicsandFoundation
EngineeringCivil...
EnvironmentalEngineeringCivil
EngineeringQues...
RailwayEngineeringCivilEngineering
Questions...
HighwayEngineeringMultipleChoice
Questionsand...

Ans:b

CivilEngineeringQuizquestionsand
answersDownl...

21.Theefficiencyofdiesellocomotivesisnearly

irrigationwaterresourcesengineering
andhydrolo...

(a)20to25percent
(b)30to40percent
(c)45to55percent

CivilEngineeringSurveyingMultiple
ChoiceQues...

(d)60to70percent

FluidMechanicsProblemsQuizmultiple

Ans:a

choiceques...
MechanicalEngineeringMultipleChoice

22.Thespeedofasuperfasttrainis
(a)60kmph
(b)75kmph
(c)100kmph
(d)morethan100kmph
Ans:d
23.Thenumberofpassangercoachesthatcanbeattachedtoadieselenginelocomotive
onbroadgaugeisusuallyrestrictedto
(a)5
(b)10
(c)14
(d)17
Ans:b
24.Whichofthefollowingstatecapitalsisnotonbroadgaugetrack?
(a)Lucknow
(b)Bhopal
(c)Jaipur
(d)Chandigarh
Ans:c
25.Whichofthefollowingistheadvantageofelectricbraking?
(a)Itavoidswearoftrack
(b)Motorcontinuestoremainloadedduringbraking
(c)Itisinstantaneous

Questionsa...
September(1)

(d)Moreheatisgeneratedduringbraking
Ans:a
24.Whichofthefollowingbrakingsystemsonthelocomotivesiscostly?
(a)Regenerativebrakingonelectriclocomotives
(b)Vacuumbrakingondiesellocomotives
(c)Vacuumbrakingonsteamlocomotives
(d)Allbrakingsystemsareequallycostly
Ans:a
27.Tractiveeffortisrequiredto
(a)overcomethegravitycomponentoftrainmass
(b)overcomefriction,windageandcurveresistance
(c)acceleratethetrainmass
(d)doalloftheabove
Ans:d
28.ForgivenmaximumaxleloadtractiveeffortsofAC.locomotivewillbe
(a)lessthanthatofD.C.locomotive
(b)morethanthatofD.C.locomotive
(c)equaltothatofD.C.locomotive
(d)noneoftheabove
Ans:b
29.Coefficientofadhesionreducesduetothepresenceofwhichofthefollowing?
(a)Sandonrails
(b)Dewonrails
(c)Oilontherails
(d)both(b)and(c)
Ans:d
30.Duetowhichofthefollowingcoefficientofadhesionimproves?
(a)Rustontherails
(b)Dustontherails
(c)Sandontherails
(d)Alloftheabove
Ans:d
31.Quadrilateralspeedtimecurvepertainstowhichofthefollowingservices?
(a)Mainlineservice
(b)Urbanservice
(c)Suburbanservice
(d)Urbanandsuburbanservice
Ans:d
32.Whichofthefollowingisthedisadvantageofelectrictractionoverothersystemsof
traction?
(a)Corrosionproblemsintheundergroundpipework
(b)Shorttimepowerfailureinterruptstrafficforhours
(c)Highcapitaloutlayinfixedinstallationsbesideroutelimitation
(d)Interferencewithcommunicationlines
(c)Alloftheabove
Ans:c
33.Coefficientofadhesionis
(a)highincaseofD.C.tractionthaninthecaseofAC.traction
(b)lowincaseofD.C.tractionthaninthecaseofAC.traction
(c)equalinbothAC.andD.C.traction
(d)anyoftheabove
Ans:b
34.Speedtimecurveofmainlineservicediffersfromthoseofurbanandsuburban
servicesonfollowingaccount
(a)ithaslongerfreerunningperiod

(b)ithaslongercoastingperiod
(c)acceleratingandbrakingperiodsarecomparativelysmaller
(d)alloftheabove
Ans:d
35.Therateofaccelerationonsuburbanorurbanservicesisrestrictedbytheconsideration
of
(a)Enginepower
(b)Trackcurves
(c)PassengerDiscomfort
(d)Tracksize
Ans:c
36.Thespecificenergyconsumptionofatraindependsonwhichofthefollowing?
(a)Accelerationandretardation
(b)Gradient
(c)Distancecovered
(d)Alloftheabove
Ans:d
37.Thefrictionatthetrackisproportionalto
(a)1/speed
(b)l/(speed)2
(c)speed
(d)noneoftheabove
Ans:c
38.Theairresistancetothemovementofthetrainisproportionalto
(a)speed
(b)(speed)
(c)(speed)
(d)1/speed
Ans:b
39.Thenormalvalueofadhesionfrictionis
(a)0.12
(b)0.25
(c)0.40
(d)0.75
Ans:b
40.Thepulsatingtorqueexertedbysteamlocomotivescauseswhichofthefollowing?
(a)Joltingandskidding
(b)Hammerblow
(c)Pitching
(d)Alloftheabove
Ans:a
41.Whichofthefollowingbrakingsystemsisusedonsteamlocomotives?
(a)Hydraulicsystem
(b)Pneumaticsystem
(c)Vacuumsystem
(d)Noneoftheabove
Ans:c
42.Vacuumiscreatedbywhichofthefollowing?
(a)Vacuumpump
(b)Ejector
(c)Anyoftheabove
(d)Noneoftheabove
Ans:c
43.Theresistanceencounteredbyatraininmotionisonaccountof
(a)resistanceofferedbyair

(b)frictionatthetrack
(c)frictionatvariouspartsoftherollingstock
(d)alloftheabove
Ans:d
44.Batteryoperatedtrucksareusedin
(a)steelmills
(b)powerstations
(c)narrowgaugetraction
(d)factoriesformaterialtransportation
Ans:d
45methodcanbringthelocomotivetodeadstop.
(a)Pluggingbraking
(b)Rheostaticbraking
(c)Regenerativebraking
(d)Noneoftheabove
Ans:a
46.Thevalueofcoefficientofadhesionwillbehighwhenrailsare
(a)greased
(b)wet
(c)sprayedwithoil
(d)cleanedwithsand
Ans:d
47.ThevoltageusedforsuburbantrainsinD.C.systemisusually
(a)12V
(b)24V
(c)220V
(d)600to750V
Ans:d
48.Forthreephaseinductionmotorswhichofthefollowingistheleastefficientmethodof
speedcontrol?
(a)Cascadecontrol
(b)Polechanging
(c)Rheostaticcontrol
(d)Combinationofcascadeandpolechanging
Ans:c
49.Specificenergyconsumptionbecomes
(a)moreonsteepergradient
(b)morewithhightrainresistance
(c)lessifdistancebetweenstopsismore
(d)alloftheabove
Ans:d
50.Inmainlineserviceascomparedtourbanandsuburbanservice
(a)distancebetweenthestopsismore
(b)maximumspeedreachedishigh
(c)accelerationandretardationratesarelow
(d)alloftheabove
Ans:d
51.Locomotivehavingmonomotorbogies
(a)hasbettercoefficientofadhesion
(b)aresuitedbothforpassangeraswellasfreightservice
(c)hasbetterridingqualitiesduetothereductionoflateralforces
(d)hasallabovequalities
Ans:d
52.Seriesmotorisnotsuitedfortractiondutyduetowhichofthefollowingaccount?
(a)Lesscurrentdrainontheheavyloadtorque

(b)Currentsurgesaftertemporaryswitchingoffsupply
(c)Selfrelievingproperty
(d)Commutatingpropertyatheavyload
Ans:b
53.Whenabogienegotiatesacurve,reductioninadhesionoccursresultingin
sliding.Thusslidingisacutewhen
(a)wheelbaseofaxlesismore
(b)degreeofcurvatureismore
(c)both(a)and(b)
(d)noneoftheabove
Ans:c
54.Energyconsumptioninpropellingthetrainisrequiredforwhichofthefollowing?
(a)Workagainsttheresistancetomotion
(b)Workagainstgravitywhilemovingupthegradient
(c)Acceleration
(d)Alloftheabove
Ans:d
55.Anidealtractionsystemshouldhave
(a)easyspeedcontrol
(b)highstartingtractiveeffort
(c)equipmentcapableofwithstandinglargetemporaryloads
(d)alloftheabove
Ans:d
56havemaximumunbalancedforces
(a)Dieselshunters
(b)Steamlocomotives
(c)Electriclocomotives
(d)Diesellocomotives
Ans:b
57.Specificenergyconsumptionisaffectedbywhichofthefollowingfactors?
(a)Retardationandaccelerationvalues
(b)Gradient
(c)Distancebetweenstops
(d)Alloftheabove
Ans:d
58.Incaseof________freerunningandcoastingperiodsaregenerallylong.
(a)mainlineservice
(b)urbanservice
(c)suburbanservice
(d)alloftheabove
Ans:a
59.Overheadlinesforpowersupplytotramcarsareataminimumheightof
(a)3m
(b)6m
(c)10m
(d)tOm
Ans:c
60.Thereturncircuitfortramcarsisthrough
(a)neutralwire
(b)rails
(c)cables
(d)commonearthing
Ans:b
61.Specificenergyconsumptionisleastin_______service.

(a)mainline
(b)urban
(c)suburban
Ans:a
62.Locomotiveswithmonometerbogieshave
(a)unevendistributionoftractiveeffect
(b)suitabilityforpassangeraswellasfreightservice
(c)lotofskidding
(d)lowcoefficientofadhesion
Ans:b
63_______wasthefirstcityinIndiatoadoptelectrictraction.
(a)Delhi
(b)Madras
(c)Calcutta
(d)Bombay
Ans:d
64_______frequencyisnotcommoninlowfrequencytractionsystem
(a)40Hz
(b)25Hz
(c)16Hz
Ans:a
65.For25kVsinglephasesystempowersupplyfrequencyis
(a)60Hz
(b)50Hz
(c)25Hz
(d)16Hz
Ans:b
66.Powerforlightinginpassangercoach,inalongdistanceelectrictrain,isprovided
(a)directlythroughoverheadelectricline
(b)throughindividualgeneratorofbogieandbatteries
(c)throughrails
(d)throughlocomotive
Ans:b
67.InIndia,electrificationofrailwaytrackwasdoneforthefirsttimeinwhichofthe
followingyears?
(a)18201825
(b)18801885
(c)19251932
(d)19471954
Ans:c
68.Suritransmissionis
(a)electricalpneumatic
(b)mechanicalelectrical
(c)hydromechanical
(d)hydropneumatic
Ans:c
69.Incaseofasteamengineanaveragecoalconsumptionperkmisnearly
(a)150to175kg
(b)100to120kg
(c)60to80kg
(d)28to30kg
Ans:d
70.WhichofthefollowinghappensinKandosystem?
(a)ThreephaseA.C.isconvertedintoD.C.
(b)SinglephaseA.C.isconvertedintoD.C.

(c)Singlephasesupplyisconvertedintothreephasesystem
(d)Noneoftheabove
Ans:c
71.Forwhichofthefollowinglocomotivesthemaintenancerequirementsaretheleast?
(a)Steamlocomotives
(b)Diesellocomotives
(c)Electriclocomotives
(d)Equalinalloftheabove
Ans:b
72.Whichofthefollowingmethodsisusedtocontrolspeedof25kV,50Hzsinglephase
traction?
(a)Reducedcurrentmethod
(b)Tapchangingcontroloftransformer
(c)Seriesparalleloperationofmotors
(d)Alloftheabove
Ans:b
73.Ifthecoefficientofadhesionondryrailsis0.26,whichofthefollowingcouldbethe
valueforwetrails?
(a)0.3
(b)0.26
(c)0.225
(d)0.16
Ans:d
74watthourspertonnekmisusuallythespecificenergyconsumptionforsuburban
services.
(a)1520
(b)5075
(c)120150
(d)160200
Ans:b
75.Thebrakingretardationisusuallyintherange
(a)0.15to0.30kmphps
(b)0.30to0.6kmphps
(c)0.6to2.4kmphps
(d)3to5kmphps
(e)10to15kmphps
Ans:d
76.Therateofaccelerationonsuburbanorurbanserviceisintherange
(a)0.2to0.5kmphps
(b)1.6to4.0kmphps
(c)5to10kmphps
(d)15to25kmphps
Ans:b
77.Thecoastingretardationisaround
(a)0.16kmphps
(b)1.6kmphps
(c)16kmphps
(d)40kmphps
Ans:a

6comments:
bimal*31Aug2013said...
GoodQuestion.........

bimal10.Dec2013said...
Fewquestionscreatingconfusionbutstillgood........................

bimal*11.02.2014said...
niceone....*

bim*14.02.2014said...
goodone

DILIPKUMARPRADHANon6April2014at19:51said...
goodquestionandanswer

DILIPKUMARPRADHANon6April2014at19:52said...
goodquestionandanswer

PostaComment

PreparationforEngineering.Copyright2012AllRightsReserved

AdsbyBlockAndSurf

AdOptions

innoAppAdvertisement