Sie sind auf Seite 1von 5

Government

1.

Why the government decide to move towards school based assessment?


a more holistic approach
introduced in 2011
to improve quality of human capital development, suit rapid world changes, MES has
introduced NEAS
focus on pupils development and growth in learning
reduce over-reliance on data grades and score
compliment KSSR and PERIS (JERIS)
as a part of educational reform
gives teacher the responsibility to assessment
SBA empower the school and teacher to conduct quality assessment
improve the current assessment system
Benefits of SBA
o Encourages personal progress
o Developed positive attitudes towards learning and assessment
o Enhance collaborative skills
o Promotes creative T&L

1. What is SBA
Answer :
SBA is a holistic form of assessment which assesses the cognitive, affective and
psychomotor domains encompassing intellectual, emotional, spiritual and physical
aspects. Thus SBA is in tandem with the Primary School Standard Curriculum as well as
the National Education Philosophy.
SBA covers both academic and non-academic fields.

SBA is carried out continuously in schools by teachers during the teaching and learning
process.
There are 4 components in the PBS:
(i) Central Assessment
(ii) School Assessment
(iii) Assessment of Sports and Co-curricular activities
(iv) Psychometric Assessment
2. Is the SBA concept new?Answer :
No, the SBA concept is not new. Homework, quizzes, question and answer sessions are
all examples of SBA activities. However, there are two new features in the improved
SBA. Firstly the concept of Standard Referenced Assessment in which learners
achievements are measured against a Performance Standard which determines what
learners are expected to achieve. Secondly is the introduction of SPPBS or SBA
Management System which will make it easier for teachers to record and store data
concerning learners achievement?
3. Why is SBA being introduced now?
Answer:
PBS is being introduced as part of the National Transformation Program to produce
worldclass
human capital.
4. When will PBS be implemented?
Answer :
PBS began in Year One 2011 and will result in the refurbished UPSR in 2016. PBS will
be carried out in Form One from 2012 and PMR beginning 2014 will be entirely schoolbased. 5.What is the difference between PBS and the present assessment?
Answer :
PBS is more holistic and emphasizes all aspects including physical, emotional, spiritual
and intellectual. The present assessment focuses on learners achievement through
examination results. PBS assesses both the learning outcome as well as the learning
process. Therefore both formative and summative assessment which encompass
assessment for learning and assessment of learning are employed. Presently the focus
is mainly on assessment of learning at the end of the learning process which is largely
summative in nature.
In an effort to make the present assessment better, Standard Referenced Assessment is
introduced to track the growth and development of each pupil through his/her
performance. In the process it is possible to find out what each pupil know (tahu),
understand (faham) and can apply (boleh buat) or have mastered what has been learnt
based on the Performance Standards which is mapped from the Standard Curriculum.
Furthermore, Standard Referenced Assessment does not compare a pupils
achievement with his/her peers instead it reports each pupils growth and development

by comparing his/her performance against a statement of standards.


PBS gives autonomy and due recognition to teachers to carry out formative and
summative school-based assessment at their discretion. In this manner teachers
integrity and credibility will be enhanced. Teachers are most suitable to assess their
pupils because they :
- Can continuously monitor their pupils growth
- Can provide constructive feedback to help improve pupils learning abilities
- Better understand the context and environment most conducive to assess pupils
- Appraise and provide feedback based on the Performance Standards
6. What is Performance Standard?
Answer:
Performance Standard is a set of statements detailing the achievement and mastery of an
individual within a certain discipline, in a specific period of study based on an identified
benchmark. The Performance Standard will help inform the appraiser on the best and most
suitable way to assess individuals fairly in a focused manner based on the predetermined
set of standards.

7. What is the quality assurance of PBS?


Answer:
Quality assurance of the PBS is determined through:
- Mentoring
- Standardization
- Monitoring
- Detection
Mentoring is the process of assisting, facilitating and guiding teachers to carry out PBS
according to the correct procedures and principles of PBS.
Monitoring ensures that the correct procedures have been adhered to ensure the reliability
and credibility of the assessment outcome.
Standardization ensures uniformity of scores with reference to the Performance Standards
based on the rubrics of an assignment.
Detection is the process that evaluates the strength, weaknesses and effectiveness of
assessment tool us ed to carry out PBS.

8. How will parents obtain feedback on their childs performance?


Answer:
A descriptive and formative report can be generated using the SPPBS whenever needed.
The system also acts as a life-time data base and stores all information pertaining to pupils
progress from Year 1 to Form 5.

9. What value is the assessment result to pupils?


Answer:

Feedback based on the Performance Standards can help students identify his/her strength
and weaknesses, common errors made and areas that need more attention as well as steps
to take in order to improve.
Constructive and meaningful feedback can help pupils focus on their learning progress.
Hence pupils will be more motivated to work harder and perform better in the future.

10. What is the impact of PBS on UPSR and PMR?


Answer:
UPSR and PMR are still important modes of assessment, however they will no longer be
deemed as high stake events since PBS is a continuous process and also more holistic.

11. How reliable are assessment results conducted by teachers?


Answer:
Assessment scores produced by teachers are reliable because they:
- Can continuously monitor their pupils growth
- Can provide constructive feedback to help improve pupils learning abilities
- Better understand the context and environment most conducive to assess pupils
- Appraise and provide feedback based on the Performance Standards

12. Are teachers ready for PBS?


Answer:
All teachers are qualified and trained in teacher education. In addition they are given
refresher courses to help them manage the PBS.

2. What are the efforts taken by the government to overcome challenges face by
teachers in implementing SBA?

Reduce teachers workload


o Reduce time constraint
Overcome challenges to conduct SBA

Send teachers for formal training in the form of workshops or seminars


enables teachers to acquire new knowledge to fulfil the objectives of

the new Malaysian curriculum assessment system.


Implementation procedures is highly dependent on teacher

attendance in seminars, courses and briefings.


Conduct research on the effectiveness of SBA in Malaysia as a

guidance for teachers


More hands-on sessions, such as workshops and open discussions
on the challenges and issues in implementing the assessment, need

to be carried out.
Provide more resources, such as manpower, since SBA necessitates
the teaching of small classes in order for it to be effective and

beneficial to students
E.g. : Provide teaching materials, internet access
access, quality, equity, unity and frequency

make online learning and blended learning a part of the teaching and

learning process.
As for basic education, we have