You are on page 1of 3

05/10/2016

Pblico

Jupiterweb

InformaesdaDisciplina

CalendrioEscolar

Prepararparaimpresso

Disciplina

JpiterSistemadeGraduao

Editais
FAQ

FaculdadedeDireito

AcessoRestrito
Entrar
EsqueciaSenha
PrimeiroAcesso

DireitoEconmico,FinanceiroeTributrio

Disciplina:DEF0318ATributaonoBrasil:AnlisedaNossaExperincia
TaxationinBrazil:AnalysisofourExperience

CrditosAula:

CrditosTrabalho:

CargaHorriaTotal: 30h
Tipo:

Semestral

Ativao:

01/01/2016

Objetivos
PretendesevoltaroestudoparaomodocomotemseoperadoatributaonoBrasil.na
ConstituiodaRepblicaqueestaplantafundamentaldosistematributriobrasileiro,como
conjuntodediretrizesmedianteasquaissetornapossvelaconfiguraodasvriasentidades
cogitadaspeloconstituinte.Seudesdobramentotarefainfraconstitucional,pormdentrode
mecanismosrigorosamenteestabelecidosequetolhemeventuaisarrouboscriativosdolegislador
ordinrio.Sepensarmosnosefeitosdaimposiotributria,tocandovaloresfundamentaiscomoa
propriedadeealiberdade,vsequotnueoespaodemanobradolegisladoraoconstituiros
instrumentosjurdicosapropriadosparaessefim.NoBrasil,particularmente,humasriede
princpios,algunscomoautnticosvalores,bastantesemsi,outroscomolimitesobjetivosquese
prordenam,damesmaforma,realizaodeestimativas,pormdemaneiraindireta.Certo
queotextodaConstituiooespao,porexcelncia,daslinhasgeraisqueinformama
organizaodoEstado,sendorelevantesuaanliseestruturalesemntica,almdos
desencadeamentospragmticosverificadosnaexperincia.

Docente(s)Responsvel(eis)
1463750PauloAyresBarreto
2991873PaulodeBarrosCarvalho

ProgramaResumido
1.Repartioconstitucionaldascompetnciastributrias
2.Seguranajurdicanatributao
3.Interpretaodasnormasjurdicastributrias
4.Leicomplementartributria:funoehierarquia
5.Espciestributrias,contribuiesesuadestinao
6.Decadnciaeprescrionodireitopositivobrasileiro
7.Federaoeguerrafiscal
8.Noessobreelisoeevasofiscalnodireitobrasileiro
9.AsdecisesproferidaspelosTribunaisSuperioreseseusefeitos
10.AsprticasreiteradasdaAdministraoeefeitosdaalteraodoscritriosjurdicosadotados

Programa
1.Repartioconstitucionaldascompetnciastributrias
2.Seguranajurdicanatributao
3.Interpretaodasnormasjurdicastributrias
4.Leicomplementartributria:funoehierarquia
5.Espciestributrias,contribuiesesuadestinao
6.Decadnciaeprescrionodireitopositivobrasileiro
7.Federaoeguerrafiscal
8.Noessobreelisoeevasofiscalnodireitobrasileiro

https://uspdigital.usp.br/jupiterweb/obterDisciplina?sgldis=DEF0318&verdis=1

1/3

05/10/2016

Jupiterweb
9.AsdecisesproferidaspelosTribunaisSuperioreseseusefeitos
10.AsprticasreiteradasdaAdministraoeefeitosdaalteraodoscritriosjurdicosadotados

Avaliao

Mtodo
aulaexpositiva
Critrio
provasescritase/ouorais
NormadeRecuperao
paraalunosqueobtiverammdiafinalcompreendidaentre3,0e4,9efrequnciamnimade
70%serexigidaumaprovaescritacujamdiaparaaprovaodeverserigualousuperiora
5,0

Bibliografia

ALEXY,Robert.Teoriadosdireitosfundamentais.TraduodeVirglioAfonsodaSilva.2ed.
SoPaulo:Malheiros,2012.
ALVES,AlaorCaff.LgicaPensamentoformaleargumentaoElementosparaodiscurso
jurdico,SoPaulo,Edipro,2000.
ATALIBA,Geraldo.Sistematributrioconstitucionalbrasileiro.SoPaulo,Revistados
Tribunais,1966.
_________.Sistematributrioconstitucionalbrasileiro.SoPaulo,RevistadosTribunais,
1968.
_________.Hiptesedeincidnciatributria.SoPaulo,Malheiros,1992.
_________.RepblicaeConstituio.2ed.SoPaulo:Malheiros,1998.
BALEEIRO,Aliomar.Limitaesconstitucionaisaopoderdetributar.4ed.RiodeJaneiro,
Forense,1998.
BARRETO,Aires.Basedeclculo,alquotaeprincpiosconstitucionais.SoPaulo,Max
Limonad,1987.
BARRETO,PauloAyres.Contribuies:regimejurdico,destinaoecontrole.2ed.,So
Paulo,Noeses,2013.
BECHO,RenatoLopes.Tributaodascooperativas.3ed.,SoPaulo:Dialtica,2005.
BECKER,AlfredoAugusto.Teoriageraldodireitotributrio.4ed.SoPaulo,Noeses,2007.
BORGES,JosSoutoMaior.Leicomplementartributria.SoPaulo,RevistadosTribunais,
1975.
_________.Obrigaotributria:umaintroduometodolgica.SoPaulo,Saraiva,1984.
CAMPILONGO,CelsoFernandes.Odireitonasociedadecomplexa.SoPaulo,MaxLimonad,
2000.
CANARIS,ClausWilthelm.PensamentosistemticoeconceitodesistemanaCinciado
Direito.TraduodeAntnioManueldaRochaeMenezesCordeiro.Lisboa,FundaoCalouste
Gulbenkian,1989.
CANOTILHO,J.J.Gomes.DireitoconstitucionaleteoriadaConstituio.4ed.Coimbra,
Almedina,2000.
CARRAZZA,RoqueAntnio.Oregulamentonodireitotributriobrasileiro.SoPaulo,Revista
dosTribunais,1981.
_________.Cursodedireitoconstitucionaltributrio.10ed.SoPaulo,Malheiros,1997.
_________.ICMS.SoPaulo,Malheiros,1997.
CARVALHO,PaulodeBarros(Coord.).Constructivismolgicosemntico.SoPaulo:Noeses,
2014.
_________.Derivaoepositivaonodireitotributrio,vol.I,SoPaulo:Noeses,2011.
_________.Derivaoepositivaonodireitotributrio,vol.II,SoPaulo:Noeses,2012.
_________.Direitotributrio,linguagememtodo,4ed.,SoPaulo:Noeses,2011.
_________.Direitotributrio:fundamentosjurdicosdaincidncia.9ed.,SoPaulo:
Saraiva,2014.
_________.CursodeDireitoTributrio,25ed.,SoPaulo:Saraiva,2013.
_________.IsenestributriasdoIPI,emfacedoprincpiodanocumulatividade.In:
RevistaDialticadedireitotributrio,1998,(4)33:14273.
CARRAZZA,ElizabethNazar,Osprincpiosdaigualdadeedacapacidadecontributivaea
progressividadenoIPTU.Curitiba,Jura,1993.
COSTA,AlcidesJorge.ICMnaConstituioenaleicomplementar.SoPaulo,Resenha
Tributria,1977.
COSTA,ReginaHelena.Cursodedireitotributrio.2ed.,SoPaulo:Saraiva,2012.
DCOMO,NatliadeNardi.HiptesedeincidnciadoISS.SoPaulo,Noeses,2007.
DERZI,MizabelMachado.Direitotributrio,direitopenaletipo.SoPaulo,Revistados
Tribunais,1988.
FALCO,AmlcardeArajo.Fatogeradordaobrigaotributria.SoPaulo:Noeses,2013.
FERRAGUT,MariaRita.ResponsabilidadeTributriaeCdigoCivil2002.2ed.,SoPaulo,
Noeses,2013.
FERRAZJNIOR,TrcioSampaio.Conceitodesistemanodireitopositivo.SoPaulo,Revista
dosTribunais,1976.
GAMA,TcioLacerda.ContribuiodeIntervenonodomnioeconmico.SoPaulo,Quartier
Latin,2003.
HART,HerbertL.A.Oconceitodedireito.TraduodeArmindoRibeiroMendes.Lisboa,
FundaoCalousteGulbenkian,1961.
JARACH,Dino.ElHechoImponible.2ed.BuenosAires,AbeledoPerrot,1971.
LARENZ,Karl.Metodologiadacinciadodireito.TraduodeJosLamego.Lisboa,Calouste
Gulbenkian,1983.
LINS,RobsonMaia.Controledeconstitucionalidadedanormatributria.Decadnciae

https://uspdigital.usp.br/jupiterweb/obterDisciplina?sgldis=DEF0318&verdis=1

2/3

05/10/2016

Jupiterweb
prescrio.SoPaulo,QuartierLatin,2005.
LUNARDELLI,Pedro.Isenestributrias.SoPaulo,Dialtica,1999.
MOUSSALLEM,TrekMoyss.Fontesdodireitotributrio.2ed.SoPaulo,Noeses,2007.
_________.RevogaoemmatriaTributria.SoPaulo,Noeses,2005.
SAMPAIODRIA,AntnioRoberto.Daleitributrianotempo.SoPaulo,EditoraObelisco,
1968.
SCHOUERI,LuisEduardo.Direitotributrio.2ed.SoPaulo:Saraiva,2012.
SOARESDEMELO,JosEduardo.Contribuiessociaisnosistematributrio.SoPaulo,
Malheiros,1993.
_________.CursodeDireitoTributrio.SoPaulo,Dialtica,1997.
SOUSA,RubensGomesde.Compndiodelegislaotributria.SoPaulo:Resenha
Tributria,1975.
TOM,FabianaDelPadre.Aprovanodireitotributrio.3ed.,SoPaulo,Noeses,2011.
TORRES,HelenoTaveira.Direitoconstitucionaltributrioeseguranajurdica.2ed.So
Paulo:RevistadosTribunais,2012.
_________.DireitoTributrioeDireitoPrivado.SoPaulo,RevistadosTribunais,2003.
VIEIRA,JosRoberto.IPIaregramatrizdeincidnciatextoecontexto.Curitiba,Jura,
1993.
VIEIRA,MariaLeonorLeite.Asuspensodaexigibilidadedocrditotributrio.SoPaulo,
Dialtica,1997.
VILANOVA,Lourival.EscritosJurdicoseFilosficos.SoPaulo,AxisMundi/IBET,2003.
_________.Asestruturaslgicaseosistemadodireitopositivo.SoPaulo,Mundie/Ibet,
2005.
_________.Causalidadeerelaonodireito.4ed.,SoPaulo,EditoraRevistados
Tribunais,2000.
XAVIER,AlbertoPinheiro.Dolanamentonodireitotributriobrasileiro.SoPaulo,Resenha
Tributria,1977.

CliqueparaconsultarosrequisitosparaDEF0318
CliqueparaconsultarooferecimentoparaDEF0318
Crditos |Faleconosco
19992016SuperintendnciadeTecnologiadaInformao/USP

https://uspdigital.usp.br/jupiterweb/obterDisciplina?sgldis=DEF0318&verdis=1

3/3