Sie sind auf Seite 1von 5

A)

B)
C)
D)

1.Carl Rogers was a ________ therapist who was the creator of ________.
behavior; systematic desensitization
psychoanalytic; insight therapy
humanistic; client-centered therapy
cognitive; cognitive therapy for depression

A)
B)
C)
D)

2.Using techniques of classical conditioning to develop an association between unwanted


behavior and an unpleasant experience is known as
aversive conditioning.
systematic desensitization.
transference.
electroconvulsive therapy.

A)
B)
C)
D)

3.Which type of psychotherapy emphasizes the individual's inherent potential for selffulfillment?
behavior therapy
psychoanalysis
humanistic therapy
biomedical therapy

A)
B)
C)
D)

4.Light exposure therapy has proven useful as a form of treatment for people suffering
from
bulimia.
a seasonal pattern of major depression disorder.
schizophrenia.
dissociative identity disorder.

A)
B)
C)
D)

5.Which type of psychotherapy focuses on changing unwanted behaviors rather than on


discovering their underlying causes?
behavior therapy
cognitive therapy
humanistic therapy
psychoanalysis

A)
B)
C)
D)

6.The techniques of counterconditioning are based on principles of


observational learning.
classical conditioning.
operant conditioning.
behavior modification.
7.In which of the following does the client learn to associate a relaxed state with a
hierarchy of anxiety-arousing situations?
Page 1

A)
B)
C)
D)

cognitive therapy
aversive conditioning
counterconditioning
systematic desensitization

A)
B)
C)
D)

8.Principles of operant conditioning underlie which of the following techniques?


counterconditioning
systematic desensitization
stress inoculation training
the token economy

A)
B)
C)
D)

9.Which of the following is NOT a common criticism of behavior therapy?


Clients may rely too much on extrinsic rewards for their new behaviors.
Behavior control is unethical.
Outside the therapeutic setting, the new behavior may disappear.
All of these are criticisms of behavior therapy.

A)
B)
C)
D)

10.Which type of therapy focuses on eliminating irrational thinking?


EMDR
client-centered therapy
cognitive therapy
behavior therapy

A)
B)
C)
D)

11.Antidepressant drugs are believed to work by affecting serotonin or


dopamine.
lithium.
norepinephrine.
acetylcholine.

A)
B)
C)
D)

12.After many years of taking antipsychotic drugs, Greg's facial muscles sometimes twitch
involuntarily. This behavior is called
tardive dyskinesia.
spontaneous recovery.
repetitive transcranial magnetic stimulation.
EMDR.

13.Which of the following is the mood-stabilizing drug most commonly used to treat bipolar
disorder?
A)
Ativan
B)
chlorpromazine

Page 2

C)
D)

Xanax
lithium

A)
B)
C)
D)

14.The type of drugs criticized for reducing symptoms without resolving underlying
problems are the
antianxiety drugs.
antipsychotic drugs.
antidepressant drugs.
amphetamines.

A)
B)
C)
D)

15.Which form of therapy is MOST likely to be successful in treating depression?


behavior modification
psychoanalysis
cognitive therapy
humanistic therapy

A)
B)
C)
D)

16.The lobotomy procedure is not widely used today because


it produces a lethargic, immature personality.
it is irreversible.
calming drugs became available in the 1950s.
of all of these reasons.

A)
B)
C)
D)

17.Unusual emotions tend to return to their average state. This phenomenon is called
regression toward the mean.
resistance.
counterconditioning.
systematic desensitization.

A)
B)
C)
D)

18.Among the common ingredients of the psychotherapies is


the offer of a therapeutic relationship.
the expectation among clients that the therapy will prove helpful.
the chance to develop a fresh perspective on oneself and the world.
all of these are common ingredients.

A)
B)
C)
D)

19.Family therapy differs from other forms of psychotherapy because it focuses on


using a variety of treatment techniques.
conscious rather than unconscious processes.
the present instead of the past.
how family tensions may cause individual problems.

Page 3

20.One reason that aversive conditioning may only be temporarily effective is that
for ethical reasons, therapists cannot use sufficiently intense unconditioned stimuli
to sustain classical conditioning.
B)
patients are often unable to become sufficiently relaxed for conditioning to take
place.
C)
patients know that outside the therapist's office they can engage in the undesirable
behavior without fear of aversive consequences.
D)
most conditioned responses are elicited by many nonspecific stimuli and it is
impossible to countercondition them all.
A)

Page 4

Answer Key
1.C
2.A
3.C
4.B
5.A
6.B
7.D
8.D
9.D
10.C
11.C
12.A
13.D
14.A
15.C
16.D
17.A
18.D
19.D
20.C

Page 5