You are on page 1of 67

SUB: STRENGTH OF MATERIAL

MODULE-17C

MODULE-17C
Simple stress and strain relationship: Stress and strain in two dimensions,
principal stresses, stress transformation, Mohrs circle.
___________________________________________________________________________

1.

The shear modulus (G), modulus of elasticity (E) and the Poissons
ratio (v) of a material are related as,
(A) G = E/[2(1 + v)]
(B) E = G/[2(1+v)]
(C) G = E/[2(1 v)]
(D) G = E/[2(v 1)]
Ans: (A)

2.

A bar of varying square cross-section is loaded symmetrically as shown


in the figure. Loads shown are placed on one of the axes of symmetry
of cross-section. Ignoring self weight, the maximum tensile stress in
N/mm2anywhere is

(a)
(c)

16.0
25.0

(b)
(d)

20.0
30.0

Ans:
=
=

= 0.025 kN/
= 0.0318 kN/

= 0.030kN/
= 30 N/

JH ACADEMY

Page 1

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
3.

In a two dimensional stress analysis, the state of stress at a point is


shown below.

If
70
then

and

(a)
(b)
(c)
(d)

= 120 MPa and =


MPa,

are respectively

26.7 MPa and 172.5 MPa


54 MPa and 128 MPa
67.5 MPa and 213.3 MPa
16 MPa and 138 MPa

Ans:

120 =
70 =

=
(

240 =

25
= 18
= 24
4.5
8

12.5

JH ACADEMY

Page 2

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
(

KN

4.

= 67. 5kN

The symmetry of stress tensor at a point in the body under equilibrium


is obtained from
(a)
(b)
(c)
(d)

Conservation of mass
Force equilibrium equations
Moment equilibrium equations
Conservation of energy

Ans: (C)

5.

If principal stresses in a two-dimensional case are 10MPa and 20 MPa


respectively, then maximum shear stress at the point is
(a)
(c)

10 MPa
20 MPa

(b)
(d)

15 MPa
30 MPa

Ans:
Maximum shear stress =

6.

)=

The necessary and sufficient condition for a surface to be called as a


free surface is
(a)
(b)
(c)
(d)

No stress should be acting on it


Tensile stress acting on it must be zero
Shear stress acting on it must be zero
No point on it should be under any stress

Ans:(D)

7.

Mohr's circle for the state of stress defined by*

+ MPa is a circle

with
(a)
(b)
(c)
(d)

Center at (0,0) and radius 30 MPa


Center at (0,0) and radius 60 MPa
Center at (30,0) and radius 30 MPa
Center at (30,0) and zero radius

Ans:
*

Center at (30, 0) and radius = 0

JH ACADEMY

Page 3

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
8.

An axially loaded bar is subjected to a normal stress of 173 MPa. The


shear stress in the bar is
(a)
(c)

75 MPa
100 MPa

(b) 86.5 Pa
(d) 122.3 MPa

Ans:
(

9.

)=

86.5MPa

For an isotropic material, the relationship between the Young's modulus


(E), shear modulus (G) and Poisson's ratio ( ) is given by
(A)
(B)
(

(C)

(D)

Ans:
(

10.

A vertical PQ of length L is fixed at its top end P and has a flange to the
bottom end A weight W is dropped vertically from a height h (<L) on
to the flange. The axial stress in the rod can be reduced by
(A) Increasing the length of the rod
(B) Decreasing the length of the rod
(C) Decreasing the area of cross-section of the rod
(D) Increasing the modulus of elasticity of the material
Ans: (A)
W (h + ) = * f * A .
W (h + ) = . f. A .
Wh +

f =
(

f=

f - wh = 0
)

( )

JH ACADEMY

Page 4

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
11.

Consider the following statements:


I. On a principal plane, only normal stress acts
II. On a principal plane, both normal and shear stresses act
III.On a principal plane, only shear stress acts
IV. Isotropic state of stress is independent of frame of reference
The TRUE statements are
(A) I and IV
(B)
(C) II and IV (D)

II
II and III

Ans: (A)
12.

The major and minor principal stresses at a point are 3 MPa and -3 MPa
respectively. The maximum shear stress at the point is
(A) zero (B) 3 MPa (C) 6 MPa (D) 9 MPa
Ans:
=

(
(

13.

)
)

= 3MPa

The number of independent elastic constants for a linear elastic


isotropic and homogeneousmaterial is
(A) 4 (B) 3 (C) 2 (D) 1
Ans: (C)

14.

A disc of radius r has a hole of radius r/2cut-out as shown. The centroid


of the remaining disc (shaded portion) at a radial distance from the
centre "O" is

(A) r/2 (B) r/3(C) r/6 (D) r/8


Ans:
( )

( )

JH ACADEMY

( )
( )

Page 5

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
15.

Consider a simply supported beam with a uniformly distributed load


having a neutral axis (NA) as shown. For points P (on the neutral axis)
and Q (at the bottom of the beam) the state of stress is best represented
by which of the following pairs?

Ans: (A)
16.

The Poissons ratio is defined as


(A)|

|(B)|

(C)|

|(D)|

Ans: (B)
17.

If a small concrete cube is submerged deep in still water in such a way


that the pressure exerted on all faces of the cube is p, then the maximum
shear stress developed inside the cube is
(A) 0 (B)2p(C) p (D) 2p
Ans:
Force = 2P
Max shear stress =

18.

= 2P

The state of 2D-stress at a point is given by the following matrix of


stresses:
*

What is the magnitude of maximum shear stress in MPa?


(A) 50 (B) 75 (C) 100 (D) 110
Ans:

Here

=110, 10

JH ACADEMY

Page 6

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
19.

A Steel wire of 20mm diameter is bent into a circular shape of 10m

radius. If the modulus of elasticity is 2


, then the
maximum stress induced in the wire is

a)
b) 2

c) 4

d) 6

Ans:
=

= 10mm = 1cm

=
=

20.

Given that for an element in a body of homogenous isotropic material


subjected to plane stresses , and are normal strains in x, y and z
direction respectively and is the Poissons ratio, the magnitude of unit
volume change of the element is given by
a)
b)
(
)
c)
(
)
d)
Ans: (A)

21.

A solid metal bar of uniform diameter D and length L is hung vertically


from a ceiling. if the density of the material of the bar is and the
modulus of elasticity is E, then the total elongation of the bar due to its
own weight is
a)

b)

c)

d)

Ans: (B)
22.

A steel cube of volume 8000cc is subjected to all round stress of


1330kg/
. The bulk modulus of the material is 1.33
kg/
.
The volumetric change is
a)

8cc

c) 0.8cc

b) 6cc
d)

cc

Ans:
=

= V* +

JH ACADEMY

Page 7

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
*

=V
= 8000
= 8 cc
23.

In terms of bulk modulus(k) and modulus of rigidity(G),Poissons ratio


can be expressed as
a)

b)

c)

d)

Ans:
E = 3K(1 2) =2G(1+ )
= 3k 6k = 2G + 2G
=

24.

The cross-section of a bar is subjected to a uniaxial tensile stress p. the


tangential stress on a plane inclined at to the cross-section of the bar
would be
a)

b) p

c)

d) p

Ans: (A)
25.

Two bars one of material A and the other of material B of same length
are tightly secured between two unyielding walls. Coefficient of
thermal expansion of bar A is more than that of B. when temperature
rises the stresses induced are
a)
b)
c)
d)

Tension in both the materials


Tension in material A and compression in material B
Compression in material A and tension in material B
Compression in both the materials.

Ans: (c)
26.

Consider the following statements:


1. On planes having maximum and minimum principal stresses, there
will be no tangential stress.
2. Shear stresses on mutually perpendicular planes are numerically
equal.
3. Maximum shear stress is equal to half the sum of the maximum and
minimum principal stresses.
Which of these statements is/ are correct?

JH ACADEMY

Page 8

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
a)

Only 1 is

c) 2 and 3

b) 1 and 2
d) 1 and 3

Ans: (b)
27.

A bar of diameter 30mm is subjected to a tensile load such that the


measured extension on a gauge length of 200mm is 0.09mm and the
change in diameter is 0.0045mm. the Poissons ratio will be

a)

b)

c)

d)

Ans: (b)
28.

In a stressed body, an elementary cube of material is taken at a point


with its faces perpendicular to X and Y reference axes. Tensile stresses
equal to 15KN/
and 9 KN/
are observed on these respective
faces. They are also accompanied by shear equal to 4KN/
. The
magnitude of the principal stresses at the point are
a) 12KN/
Tensile and 3 KN/
tensile
b) 17 KN/
tensile and 7 KN/
tensile
c) 9.5KN/
compressive and 6.5KN/
compressive.
d) 12 KN/
tensile and 13KN/
tensile.
Ans:

29.

= 12+5 = 17

= 12 5 = 7

In a rectangular element subjected to like principal tensile stresses


and in two mutually perpendicular directions X and Y, the
maximum shear would occur along the
a)
b)
c)
d)

Plane normal to X-axis.


Plane normal to Y-axis.
Plane at
to Y-direction.
Planes at
and
to the Y- direction.

Ans: (D)
30.

At a point in a structure, there are two mutually perpendicular tensile


stresses of 800kg/
and 400 kg/
. If the Poissons ratio = 0.25,
what would be the equivalent stress in simple tension according to
maximum principal strain theory?
a)

1200 kg/

c) 700kg/

b) 900kg/
d) 400kg/

Ans: (C)

JH ACADEMY

Page 9

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
31.

The resultant cuts the base of a circular column of diameterd with an


eccentricity equal to one-fourth ofd. the ratio between the maximum
compressive stress and the maximum tensile stress is
a)

b) 4

c) 5

d) infinity

Ans: (a)
32.

A 2m long bar of uniform section extends 2mm under limiting axial


stress of 200N/
what is the modulus of resilience for the bar?
a)

0.10 units

b) 0.20units

c) 10000 units

d) 200000 units

Ans:
Modulus of Resilience = 1/2
= 1/2
= 0.10 units
33.

A rectangular block of size 200mm 100mm 50mm is subjected to a


shear stress of 500kg/
. If the modulus of rigidity of the material is
kg/
,the strain energy stored will be
a)
c)

1000kg-cm
125kg-cm

b) 500kg-cm
d) 100kg-cm

Ans:
Strain Energy =
=
= 125 kg cm
34.

The stress level, below which a material has a portability of not failing
under reversal of stress, known as
a)

Elastic limit

b) endurance limit

c) Proportional limit

d) tolerance limit.

Ans: (B)
35.

If E= 2.06
N/
, an axial pull of 60KN suddenly applied to a
steel rod 50mm in diameter and 4m long. It causes an instaneous
elongation of the order of
a)

1.19mm

b) 2.19mm

c) 3.19mm

d) 11.9mm

Ans: (a)

JH ACADEMY

Page 10

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
36.

If two springs of stiffness


and
stiffness of the combined spring is
a)

b)

c)

d)

are connected in series, the

Ans:

37.

Parallelogram law of forces states if two forces acting simultaneously at


a point be represented in magnitude and direction by two adjacent sides
of a parallelogram, their resultant may be represented in magnitude and
direction by
a) Longer side of the other two sides.
b) Shorter side of the other two sides
c) Diagonal of the parallelogram which does not pass through their
point of intersection
d) Diagonal of the parallelogram which passes through their point of
intersection.
Ans: (D)

38.

A bar of circular cross-section varies uniformly from a cross-section 2D


to D. if extension of the bar is calculated treating it as a bar of average
diameter, then the percentage error will be
a)

10

b) 25

c) 33.33

d) 50

Ans:

+
(

= 4 =>

= 0.25
39.

The length, coefficient of thermal expansion and youngs modulus of


bar A are twice that of bar B. if the temperature of both bars is
increased by the same amount while preventing any expansion, then
the ratio of stress developed in a bar A to that in a bar B will be
a)

b) 4

JH ACADEMY

c) 8

d) 16

Page 11

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans:
=L

T
=

) ( )(

= => B =8A

40.

The side AD of the square block ABCD as shown in the figure is fixed
at the given figure is fixed at the base and it is under a stage of simple
shear causing shear and shear strain .
Where =

( )

The distorted shape is ABCD. the diagonal strain (linear) will be

a)

b) /

/2

c)

d)

Ans: (A)

41.

The lists given below refer to a bar length L cross section area A,
youngs modulus E, Poissons ratio and subjected to axial stress .
match list-I and list-II and select the correct answer using the codes
given below the lists:
List-I
A. volumetric strain
B. strain energy per unit volume
C. Ratio of youngs modulus to bulk modulus.
D. Ratio of youngs modulus to modulus of rigidity
List-II
1.

2(1+ )

2.

3( 1-2 )

1.

JH ACADEMY

3. (1-2 )
5. 2( 1- )

Page 12

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Codes:
A
a)
b)
c)
d)

3
5
5
2

4
4
4
3

C
2
1
2
1

D
1
2
1
5

Ans: (A)
42.

On an element, the stresses are:


= 110MPa
= 30MPa
= = 30MPa
The radius of the Mohrs circle and the principal stresses
(in MPa)
Radius
a) 50
120
20
b) 55
30
110
c) 60
140
20
d) 70
140
20

are

Ans:
= 120
= 120
= radius = 50
43.

Consider the following statements:


1. In a member subjected to uniaxial tensile force the maximum
normal stress is the external load divided by the maximum
cross-sectional area.
2. When the structural member is subjected to uniaxial loading,
the shear stress is zero on a plane where the normal stress is
maximum.
3. In a member subjected to uniaxial loading, the normal stress
on the planes of maximum shear stress is less than the
maximum.
Which of these statements are correct?

44.

a)

1 and 2

b) 1 and 3

c)

2 and 3

d) 1,2 and 3

Ans: (c)
A certain steel has proportionality limit of 3000 kg/
in simple
tension. It is subjected to principal stresses of 1200kg/
(tensile),
600kg/
(tensile) and 300kg/
(compressive). The factor of safety
according to maximum shear stress theory is
a) 1.50
b) 1.75
c)

1.80

d) 2.00

Ans: (d)

JH ACADEMY

Page 13

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
45.

Match list-I with list-II and


given below the lists:
List-I
List-II
A. Shear centre
B. Principal plane
C. Fixed end
D. Middle third rule

select the correct answer using the codes

1. Tension
2. Slope
3. Shear stress
4. Twisting

Codes:

a)
b)
c)
d)

4
3
4
4

3
1
1
2

2
4
2
3

1
2
3
1

Ans: (A)
46.

A circular shaft is subjected to a twisting moment T and bending


moment M. the ratio of maximum bending stress to maximum shear
stress is given by
a)

b)

c)

d)

Ans:
Bending stress =
Shear stress =
=
47.

A section of a solid circular shaft with diameter D is subjected to


bending moment M and torque T. The expression for maximum
principal stress at the section is
a)
b)

c)

d)

Ans: (D)
48.

A Simply supported beam of span L and flexural rigidity EI, carries a


unit point load at its centre. The strain energy in the beam due to
bending is
a)

b)

c)

d)

Ans:

JH ACADEMY

Page 14

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Strain energy =
=
=

49.

In a two dimensional stress system, it is assumed that the principal


stress and
are such that > ; then according to the maximum
shear stress theory, the failure occurs when(where
is the yield stress,
is the Poissons ratio and E is the modulus of elasticity)
a)
b)
c)
d)

)
+

+2

Ans: (c)
50.

The stress at which a material fractures under large number of reversals


of stress is called
a)

Endurance limit

b) Creep
c) Ultimate strength
d) Residual stress
Ans: (a)
51.

Assertion (A): strain is a fundamental behavior of the material, while


the stress is a derived concept.
Reason (R): strain does not have a unit while the stress has a unit.
Codes:
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true.
Ans: (b)

52.

Assertion (A): The amount of elastic deformation at a certain point,


which an elastic body undergoes, under given stress is the same
irrespective of the stresses being tensile or compressive.
Reason (R): The modulus of elasticity and Poissons ratio are assumed
to be the same in tension as well as compression.
Codes:
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true.
Ans: (a)

JH ACADEMY

Page 15

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
53.

Assertion (A): The inclination of the line joining any point P on the
Mohrs circle and the origin O with the X-axis equals twice the angle
between the resultant stress and the normal of the plane for which P
stands.
Reason (R): The inclination of the line joining any point P on the
Mohrs circleand the centre of the circle C with X-axis equals twice the
angle between the plane for which P stands and zero degree plane.
Codes:
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true.
Ans: (d)

54.

A simply supported beam of span L carries a concentrated load W at


mid-span. If the width b of the beam is constant and its depth is
varying throughout the span, then what should be its mid-span depth,
when design stress is f ?
a)

b)

c)

Ans: (c)
55.

A round steel bar of overall length 40cm consists of two equal portions
of 20cm each having diameters of 10cm and 8cm respectively. Take E
as 2
kg/
. If the rod is subjected to a tensile load of 10 tonnes,
the elongation in cm will be given by
a)

b)

c)

d)

= 25

Ans:

= 16
*
*

=
(

+
+

t = 10000kg)
*

JH ACADEMY

Page 16

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
56.

A copper bar of 25cm length is fixed by means of supports at its ends.


Supports can yield (total) by 0.01cm. if the temperature of the bar is
raised by
C, then the stress induced in the bar for = 20
C
and
=1
Kg/
will be
a)
b)
c)
d)

2
4
8
16

kg/
kg/
kg/
kg/

Ans:
= 0.01cm

=
=

57.

Match list-I with list-II and select the correct answer using the codes
given below the lists:
List-I
List-II
A. Moment of inertia 1. Tensile stress
B. Elongation
2. Modulus of rupture
C. Neutral axis
3. Zero shear stress
D. Top fiber
4. Zero longitudinal stress
Codes:
A

2
1
3
2

1
2
4
1

3
4
1
4

4
3
2
3

a)
b)
c)
d)

Ans:
58.

(D)

A given material has youngs modulus E, modulus of rigidity G and


Poissons ratio 0.25. the ratio of youngs modulus to modulus of
rigidity of this material is
a)

3.75

b) 3

c) 2.5

d) 1.5

Ans:
G=

59.

A prismatic bar of uniform cross-sectional area of 5


axial loads as shown in the figure.

JH ACADEMY

is subjected to

Page 17

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C

Portion BC is subjected to an axial stress of


a) 400kg/
tension
b) 2000kg/
compression
c) 1000kg/
tension
d) 600kg/
tension
Ans:
Area = 5
Force = 5000 kg
Stress=
60.

1000kg/

tension

Two wires of equal length are suspended vertically at a distance of


40cm as shown in the figure below. Their upper ends are fixed to the
ceiling while their lower ends support a rigid horizontal bar which
carries a central load of 1t midway between the wires. Details of the
two wires are given below:

Wir
e
No.

1
2

Area
(
)

Material

Modulus of
elasticity
(kg/
)

Copper

steel

The ratio of the elongation of the two wires,


a)

0.25

b) 0.5

c) 2

Elongation

is

d) 1

Ans:

( )

( )

=
and
=

JH ACADEMY

Page 18

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
61.

At a point in a strained material, if two mutually perpendicular tensile


stresses of 2000kg/
and 1000kg/
are acting, then the intensity
of tangential stress on a plane inclined at
to the axis of the minor
stress will be
a) 125kg/
b) 250kg/
c) 500kg/
d) 1000kg/

Ans:
sin 2
= 250kg/
62.

For the state of stress shown in the below figure, normal stress acting on
the plane of maximum shear stress is

a)
b)
c)
d)

25MPa compression
75MPa compression
25MPa tension
75MPa tension

Ans:
75MPa tension
63.

According to the distortion energy theory, failure will NOT occur when
(symbols have the usual meaning)
a)

b) [(
c)

)
)

*(

d) *

) (

)+

Ans:
According to the distortion energy theory,
(

JH ACADEMY

Page 19

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
64.

All the failure theories give nearly the same result.


a) When one of the principal stresses at a point is large in comparison
to the other
b) When shear stresses act
c) When both the principal stresses are numerically equal
d) For all situations of stress.
Ans: (a)

65.

If the diameter of a shaft subjected to torque alone is subjected to torque


alone is doubled, then the horse power P can be increased to
a)

16P b) 8P c) 4P

d) 2P

Ans: (b)
66.

A tie bar (20


) carries a tensile load of 1KN as shown in
the figure below. Under this load, the maximum intensity of stress over
the mean value will increase by

a)

20%

b) 40%

c)

60%

d) 80%

Ans:

Direct Stress,
Bending stress,

Maximum stress = 5+3=

Minimum stress = 5-3=


Mean value=
Increase in stress = 8-5=

% increase over mean stress = 3

JH ACADEMY

Page 20

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
67.

As per the maximum principal stress theory, when a shaft is subjected


to a bending moment M and torque T and is the allowable stress in
axial tension, then the diameter d of the shaft is given by
a)

b)

c)

d)

Ans: (a)
68.

A Cube is subjected to equal tensile stress on all the three faces. If the
yield stress of the material is
then based on the strain energy theory,
then based on the strain energy theory, the maximum tensile stress will
be
a)
b)
c)
d)

Ans: (a)
69.

A simply supported rectangular beam of span L and depthd carries a


central load W. The ratio of maximum deflection to maximum to
maximum bending stress is
a)

b)

c)

d)

Ans: (a)
70.

Consider the following statements regarding a beam of uniform crosssection simply supported at its ends and carrying a concentrated load at
one of its middle third points:
1. Its deflection under the load will be maximum.
2. The bending moment under the load will be maximum.
3. The deflection at the midpoint of the span will be maximum.
4. The slope at the nearest support will be maximum.
Which of these statements are correct?
a) 1 and 3
b) 2 and 4
c) 1 and 2

d) 3 and 4

Ans: (b)
71.

A cast iron pipe of 1m diameter is required to withstand a 200m head of


water. If the limiting tensile stress of the pipe material is 20MPa, then
the thickness of the pipe will be
a)

25mm b) 50mm

c) 75mm d) 100mm
Ans: (b)

JH ACADEMY

Page 21

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
72.

If A be the area of cross-section of a bar, the gauge length for the


measurement of ductility will be
a)

b)

c)

d)

Ans: (a)
73.

Match list-I with list-II and select the correct answer using the codes
given below the lists:
List-I
A. Ductility
B. Brittleness
C. Tenacity
D. Toughness

1.
2.
3.
4.

List-II
Failure without warning
Drawn permanently over great changes of shape without rupture
Absorption of energy at high stress without rupture
High tensile strength

Codes:

a)
b)
c)
d)

1
1
2
2

2
2
3
1

4
3
4
4

3
4
1
3

Ans: (d)
74.

Which one of the following pairs is NOT correctly matched?


a) Visco-elastic : small plastic zone material
b) Strain hardening material : stiffening effect felt at some stage
c) Orthographic material
: Different properties in three
perpendicular directions.
d) Isotropic material
: same physical property in all directions
at a point
Ans: (a)

75.

In a plane stress problem there are normal tensile stresses


and
accompanied by shear stress
at a point along orthogonal
Cartesian co-ordinates x and y respectively. If it is observed that the
minimum principal stress on a certain plane is zero then.
a)

b)

c)

d)

Ans: (c)

JH ACADEMY

Page 22

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
76.

A composite section shown in the figure below was formed at


C and
was made of two materials A and B. if the coefficient of thermal
expansion of A is greater than that of B and the composite section is
heated to
C, then A and B will be

a)
b)
c)
d)

B in tension and compression respectively


Both be in compression
Both be in tension
B in compression and tension respectively.

Ans: (b)
77.

In a experiment it found that the bulk modulus of a material is equal to


its shear modulus. The Poissons ratio is
a)

0.125

b) 0.250

c)

0.375

d) 0.500

Ans:
(

3-6

78.

A mild steel bar is in two parts having equal lengths. The area of crosssection of part-1 is double than part-2. If the bar carries an axial load P,
then the ratio of elongation in part-1 to that in part-2 will be
a)

c)

b) 4
d)

Ans:

JH ACADEMY

Page 23

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
79.

A plane rectangular element is subjected to two normal stresses and


on two mutually perpendicular planes (
) as shown in the
figure.

Which one of the following statements is NOT true in this regard?


a) The planes BC and CD are principal planes.
b) Shear stress will act on planes inclined to planes AB and CB
c) There will not be any normal stress on planes having maximum
shear stress.
d) There will not be any shear stress on planes AB and BC
Ans: (c)
80.

At a point in a steel member, the major principal stress is 200MPa


(tensile) and the minor principal stress is compressive. If the uniaxial
tensile yield stress is 250MPa , then according to the maximum shear
stress theory, the magnitude of the minor principal stress(compressive)
at which yielding will commence is
a)

200MPa

c) 50MPa

b) 100MPa
d) 25MPa

Ans:
Factor of safety =

200-(- )

81.

The limit of proportionality of a certain steel sample is 300MPa in


simple tension. It is subjected to principal stresses of 150MPa (tensile)
60MPa (tensile) and 30MPa (tensile). According to the maximum
principal stress theory, the factor of safety in this case would be
a) 10
Ans:

b) 5

c) 4

d) 2

Factor of safety=

JH ACADEMY

Page 24

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
82.

Shear centre of a semi-circular arc strip of radius r will be at a


distance of x from the centre of the arc, where x is equal to
a)

b)

c)

d)

Ans: (c)
83.

A high strength steel band- saw of 90mm width and 0.5mm thickness
runs over a pulley of 500mm diameter. Assuming E= 200GPa, the
maximum flexural stress developed would be
a)

100MPa

b) 200MPa

c) 400MPa

d) 500MPa

Ans: (b)
84.

A beam of square cross-section (B


) is used as a beam with one
diagonal horizontal. The location of the maximum shear stress from the
neutral axis will be at distance of
a) Zero

b)

c)

d)

Ans: (c)
85.

An overhanging beam of uniform EI is loaded as shown in the figure


below. The deflection at free end will be

a)

b)

c)

d)

Ans: (c)
86.

Match List-I(material) with List-II(characteristic) and select the correct


answer using the codes given below the lists:
List-I
A. Inelastic material
B. Rigid plastic material
C. Ductile material
D. Brittle material

JH ACADEMY

Page 25

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
1.
2.
3.
4.

List-II
No plastic zone
Large plastic zone
Strain is zero recovered after unloading
Strain is zero up to a stresses level and then stress remains constant.

Codes:

a)
b)
c)
d)

3
3
4
4

4
4
3
3

2
1
2
1

1
2
1
2

Ans: (a)
87.

Match List-I (Property) with List-II(Characteristic) and select the


correct answer using the codes given below the lists:
List-I
A. Fatigue
B. Creep
C. Plasticity
D. Endurance limit
List-II
1. Material continues to deform with time under sustained loading
2. Decreased resistance of material to repeated reversals of stress
3. Material has a high portability of not failing under reversals of
stress of magnitude below this level
4. Material continues to deform without any further increase in stress.
Codes:

a)
b)
c)
d)

2
2
1
1

1
1
2
2

4
3
4
3

3
4
3
4

Ans: (a)
88.

A round bar made of same material consists of 3 parts each of 100mm


length having diameters of 40mm. 50mm and 60mm, respectively. If
the bar is subjected to an axial load of 10KN, the total elongation of the
bar in mm would be (E is the modulus of elasticity in
)
a)

b)

c)
d)

(
(

JH ACADEMY

)
)

Page 26

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans:
Total elongation of the bar,
[

L=
=

89.

If a member is subjected to tensile stress of , compressive stress of


and tensile stress of along the X, Y and Z directions
respectively, then the resultant strain
along the X direction would
be (E is youngs modulus of elasticity, is Poissons ratio)
a)

b)

c)

d)

Ans: (a)
90.

A cylindrical bar of 20mm diameter and 1m length is subjected to a


tensile test. Its longitudinal strain is 4 times that of its lateral strain. If
the modulus of elasticity is 2
N/
, then its modulus of rigidity
will be
a) 8
b) 8
c) 0.8
d) 0.8
Ans:

G=

91.

0.8

N/

The rectangular block shown in the given figure is subjected to pure


shear of intensity q. if BE represents the principal plane and the
principal stresses are
then the values of
and
will be
respectively

JH ACADEMY

Page 27

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
a)
b)
c)
d)
Ans:

Tan 2 =
2
92.

The state of stresses on an element is shown in the given figure. The


values of stresses are (=32MPa);
(= -10MPa) and major principal
stress (=40MPa). The minor principal stress is

a)
b)
c)
d)

-22MPa
-18MPa
22MPa
Indeterminable due to insufficient data

Ans:
(

93.

A material of youngs modulus E and Poissons ratio is subjected to


two principal stresses and
at a point in a two- dimensional stress
system. The strain energy per unit volume of the material is
a)

b)

c)

d)

JH ACADEMY

Page 28

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans: (a)
94.

A shaft of diameter d is subjected to bending moment M and twisting


moment T. the developed principal stress will be

a)
b)

c)

d)

Ans: (a)
95.

The close-coiled spring shown in fig-I is cut into equal pieces which are
combined to form a parallel spring as shown in fig-II. The ratio of the
angular twist for the spring in fig-II to that of spring in figI due to an
axial load P is

a)

1/2

b) 1/ 4

c) 1/ 8

d) 1

Ans:

96.

Consider the following statements in respect of a thick cylinder


subjected to internal pressure:
1. The stress on an element on the outer wall is unidirectional.
2. The stresses on an element on the inner wall are principal stresses.
3. The constants of the Lames equation are positive.
Which of these statements are correct?
a)

1 and 2

c) 2 and 3

b) 1 and 3
d) 1,2 and 3

Ans: (d)
97.

The radius of Mohrs circle of stress of a strained element is 20


and minor principal tensile stress is 10
. the major
principal stress is
a) 30

b) 50

c)

d) 100

60

JH ACADEMY

Page 29

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans:

=
98.

50N/

The cross-section of abeam is shown in figure-I. its


is equal to
3
. It is subjected to a load as shown in figure-II. The
maximum tensile stress in the beam would be:

a)
b)
c)
d)

Indeterminable as data is insufficient


21
21
21

Ans:
Max. B M = 0.9KNm
F=
=

99.

21N/

The shear stress distribution shown in figure-I represents a beam with


cross-section.

Ans: (a)
100. Match list-I with list-II and select the correct answer using the codes
given below the lists:
List-I
A. Tenacity
B. Plasticity
C. Ductility
D. Malleability

JH ACADEMY

Page 30

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
List II
1.
2.
3.
4.

Continues to deform without much increase of stress


Ultimate strength in tension
Extension in a direction without rupture
Ability to be drawn out by tension to a small section without
rupture.

Codes:
A
a)
b)
c)
d)

B
2
2
1
1

1
1
2
2

4
3
4
3

3
4
3
4

Ans: (d)
101. A steel bar 300mm long and having 24 mm diameter, is turned down to
18mm diameter for one third of its length. It is heated
C above room
temperature, clamped at both ends and then allowed to cool to room
temperature. If the distance between the clamps is unchanged, the
maximum stress in the bar(
and E=200
) is
a)

25

b) 50

c)

75

d) 100

Ans: (d)
102. A bar of uniform section is subjected to axial tensile loads such that the
normal strain in the direction is 1.25mm per m. if the poisons ratio of
the material of the bar is 0.3, the volumetric strain would be
a)

b) 3

c)

d) 5

Ans: (d)
103. A square plate (
) rigidly held at three edges is free to move along
the fourth edge. If temperature of the plate is raised by temperature t,
then the free expansion at the fourth edge will be ( coefficient of
thermal expansion of the material=, modulus of elasticity of the
material=E and its Poissons ratio=)
a)

at

b) at(1+)
c) a(t+t/E)
d) at(1-)
Ans:
[

JH ACADEMY

)]

Page 31

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C

)]

=0

104. Match list-I(elastic constant) with list-II(definition) and select the


correct answer using the codes given below the lists:
List-I
A. youngs modulus
B. Poissons ratio
C. Bulk modulus
D. Rigidity modulus
List-II
1.
2.
3.
4.

Lateral strain to linear strain within elastic limit.


Stress to strain within elastic limit
Shear stress to shear strain within elastic limit
Direct stress to corresponding volumetric strain.

Codes:
A
a)
b)
c)
d)

3
2
2
3

1
1
4
4

C
4
4
1
1

D
2
3
3
2

Ans: (b)
105. For a linear, elastic, isotropic material, the number of independent
elastic constants is
a)

b) 2

c) 3

d) 4

Ans: (b)
106. Match list-I ( theory of failures) with list-II (scientists) and select the
correct answer using the codes given below the lists:
List-I
A. Maximum principal stress theory
B. Maximum shear stress theory
C. Maximum principal strain theory
D. Maximum distortion energy theory
List-II
1.
2.
3.
4.
5.

St. Venant
Beltrami and Haigh
Tresca
Von-Mises
Rankine

JH ACADEMY

Page 32

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Codes:
A

a)
b)
c)
d)

5
5
3
3

3
1
5
1

D
1
2
1
2

4
4
2
5

Ans: (b)
107. A member is made of structural steel. When it is subjected to simple
tension, the limit of proportionally is 280
.if the principal
stresses
and
developed in the member are 100
(tensile)
and 40
(compressive) respectively and Poissons ratio is 0.30,
then the factor of safety according to maximum shear stress theory
would be
a) 2.75
b) 2.5
c)

2.25

d) 2.0

Ans:
FOS=
108. A solid shaft of 100mm diameter in a small hydraulic turbine is
subjected to an axial compressive load of 100 KN and a torque of 5
KN-m. the maximum shearing stress induced in the shaft is
a) 20
b) 20
c) 20

d) 20

Ans:

20

N/

109. A solid circular shaft is subjected to a torque T(in Nm), which produces
a maximum shear stress of (in
) in the shaft. The required
diameter of the shaft would be
a)

c)

b)

d)

Ans: (a)
110. The principal stresses at a point in a strained material are and
. The resultant stress on the plane carrying the maximum shear
stress would be
(

b) *

a)

c) [ (
d)

)]
]

JH ACADEMY

Page 33

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans: (b)

111. If a prismatic member having area of cross-section A is subjected to a


tensile load P, then the maximum shear stress and its inclination with
the direction of load will be
a)

and

b)

and

c)

and

d)

and

Ans: (c)
112. A test is conducted on a beam loaded by end couples. The fibers at
layer CD are found to lengthen by 0.03mm and fibers at layer AB
shorten by 0.09mm in 20mm gauge length as shown in the figure.
Taking E= 2
, the flexural stress at top fibers would be

a)
b)
c)
d)

900
1000
1200
1200

tensile
tensile
tensile
compressive

Ans: (a)
113. Which one of the following rules ascertains the maximum permissible
eccentricity of loads on circular column so that stresses will always be
compressive?
a) Middle fourth rule
b) Middle third rule
c) Middle half rule
d) Middle two-third rule.
Ans: (a)
114. A bar AB of diameter 40mm and 4mm long is rigidly fixed at its ends.
A torque of 600Nm is applied at a section of the bar, 1m from end A.
the fixing couples
and
at the supports A and B, respectively, are
a)
b)
c)
d)

450Nm and 150N-m


200N-m and 400N-m
300N-m and 150N-m
300N-m and 100N-m

JH ACADEMY

Page 34

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans:
Taking point B,

(
115. A short hollow CI column section A is 150
and the section
modulus z= 10
carries
(i) An axial load of 250KN, and
(ii) A load of 50KN on a bracket, the load line being 500mm from the
axis of the column
The maximum and minimum stress intensities are
a)
b)
c)
d)

50 N/
45
55
60

tensile and 10
compressive and 5
compressive and 5
tensile and 10

compressive
tensile
tensile
compressive

Ans:

P= 250+50= 300
M = P.e = 50

116. The strain energy in a member is proportional to


a)
b)
c)
d)

Total strain multiplied by the volume of the member


Product of stress and the corresponding strain
Product of strain and youngs modulus of the material
The maximum strain multiplied by the length of the member.

Ans: (b)
117. Strain energy in torsion of a shaft per unit volume is given by (q is
maximum shear stress, E-modulus of elasticity and G is modulus of
rigidity)
a)

b)

c)

d)

Ans: (c)

JH ACADEMY

Page 35

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
118. Creep is the gradual increase of
a)
b)
c)
d)

Plastic strain with time at constant load


Elastic strain with time at constant load
Plastic strain with time at varying load
Elastic strain with time at varying load

Ans: (b)
119. The ratio of tensile stress developed in the wall of a boiler in the
longitudinal direction to the tensile stress in the circumferential
direction due to an internal pressure is
a)

c)

b) 2

d)

Ans:
Ratio=

120. In a two dimensional stress system, the two principal stresses are of
180
(tensile) and (compressive). For the material, yield
stress in simple tension and compression is 240
and Poissons
ratio is 0.25. according to maximum normal strain theory, the value of
at which yielding will commence, is
a) 240

b) 180

c) 195

d) 200

Ans:

180+0.25
240N/

121. Which of the following points are considered while deriving the
formula
1.
2.
3.
4.
5.

Type of material
Transverse shear force
The stresses in the remaining principal direction.
Linear variation of strain

Select the correct answer using the codes given below:


a)

1,2 and 4

c) 4 and 5

b) 2,3 and 5
d) 1 and 3

Ans: (c)
122. A beam has a triangular cross-section having base 40mm and altitude
60mm. if this section is subjected to a shear force of 36000N, the
maximum shear stress in the cross-section would be

JH ACADEMY

Page 36

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
a)

60N/

b) 36N/

c)

45N/

d) 30N/

Ans:
45N/
123. A rectangular beam of width 200mm and depth 300mm is subjected to a
shear force of 200KN. The maximum shear stress produced in the beam
is
a)

10.0MPa

b) 7.5MPa

c)

5.0MPa

d) 3.33MPa

Ans:

124. Consider the following statements:


Mohrs circle is used to determine the stress on an oblique section of a
body subjected to
1. Direct tensile stress on one plane accompanied by a shear stress
2. Direct tensile stress in two mutually perpendicular directions
accompanied by a simple shear stress.
3. Direct tensile stress in two mutually perpendicular directions.
4. A simple shear stress
Select the correct answer using the codes given below:
a)

1 and 4

c) 1,2,3 and 4

b) 2 and 3
d) 1,2 and 3

Ans: (c)
125. A bar of square cross-section, having an area of cross-section A is
subjected to a compressive force P as shown in the figure

The intensity of the tangential stress on the oblique plane is given by


a)

b)

c)

d)

Ans: (c)
126. The bulk modulus of elasticity of a material is twice its modulus of
rigidity. The Poissons ratio of the material is

JH ACADEMY

Page 37

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
a)

Ans:
(

127. And are two equal tensile principal stresses. On the plane AB
inclined at
to the plane of as shown in the figure below,

a)
b)
c)
d)

The shear stress is maximum


The normal stress is zero
The shear stress is zero
The normal stress is maximum

Ans: (c)
128. Creep of a material is a property indicated by
a)
b)
c)
d)

A time dependent strain of the material


Elongation of the material due to changes in the material properties
Shortening caused by shrinkage of the member
The decrease in the volume of the material affected by the weather
conditions.

Ans: (a)
129. Resilience is
a)
b)
c)
d)

Maximum strain energy


Recoverable strain energy
Total potential energy
Shear strain energy( beyond Hookes law)

Ans: (a)
130. A member having length L, cross-sectional area A and modulus of
elasticity E is subjected to an axial load W. the strain energy stored in
this member is
a)

b)

c)

d)

Ans: (c)

JH ACADEMY

Page 38

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
131. Match List-I(material) with List-II(properties) and select the correct
answer using the codes given below the lists:
List-I
A. Isotropic
B. Homogeneous
C. Visco-elastic
D. Brittle
List-II
1.
2.
3.
4.

Time dependent stress-strain relation


No plastic zone
Identical properties in all directions
Similar properties throughout the volume

Codes:

a)
b)
c)
d)

3
4
3
4

1
1
4
3

2
2
1
2

4
3
2
1

Ans: (c)
132. The material in which large deformation is possible before the absolute
failure or rupture is termed as
a)

Brittle

b) elastic

c)

Ductile

d) plastic

Ans: (c)
133. The shear stress distribution for a rectangular section under the action
of shear force S is shown below. The rectangular section is
.
Select the correct shear stress distribution from the following:

Ans: (c)

JH ACADEMY

Page 39

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
134. As per the elastic theory of design, the factor of safety is the ratio of
a)
b)
c)
d)

Working stress to stress at the limit of proportionality


Yield stress to working stress
Ultimate stress to working stress
Ultimate load to load at yield.

Ans: (b)
135. The principal strains at a point are +800
cm/cm, +400
cm/cm and -1200
cm/cm. the volumetric strain is equal to
a)
b)
c)
d)

+1200
+800
-1200
Zero

cm/cm
cm/cm
cm/cm

Ans:

= 800

400

-1200

=0
136. The radius of Mohrs circle is zero when the state of stress is such that
a) Shear stress is zero
b) There is pure shear
c) There is no shear stress but identical direct stresses in two mutually
perpendicular directions.
d) There is no shear stress but equal direct stresses, opposite in nature,
in two mutually perpendicular directions
Ans: (c)
137. The given figure shows the stress condition of an element. The principal
stresses are

a)

b)

c)

d)

Ans: (c)
138. If the principal stresses at a point in a stressed body are 150KN/
tensile and 50KN/
compressive, then the maximum shear stress at
this point will be

JH ACADEMY

Page 40

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
a)

100KN/

b) 150KN/

c)

200KN/

d) 250KN/

Ans:
(

= 100KN/

139. In the Mohrs circle for strains, radius of Mohrs circle gives the
a)
b)
c)
d)

Minimum value of normal strain


Maximum value of normal strain
Maximum value of shear strain
Half of maximum value of shear strain

Ans: (d)
140. A brass bar of solid section is encased in a steel tube as shown in the
diagram below.

The coefficient of expansion of steel is 11.2


C and the
-6
coefficient of expansion brass is 16.5 x 10
C .the composite bar is
heated through
C. now consider the following statements:
1. The stress in the brass will be tensile
2. The stress in the steel will be tensile
3. The stress in the steel will be compressive
4. The stress in the brass will be compressive.
Which of these statements are correct?
a)

1 and 2

b) 1 and 3

c)

2 and 4

d) 2 and 3

Ans: (c)
141. For the plane stress situation shown in the diagram below, what is the
maximum shear stress?

a)
b)
c)
d)

Zero, when X and Y axes are rotated


clockwise
Zero, at all positions of orientation of X and Y axes
20MPa, at all positions of orientation of X and Y axes
-20MPa, when X and Y axes are rotated
anticlockwise.

JH ACADEMY

Page 41

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans:

142. In a piece of stressed material, the principal stress are


=
3.0KN/ tensile and
=7.0 KN/ compressive as shown in the
diagram below:

The line of action of the tensile stress makes an angle


normal to the plane AB. what is the normal stress ?
a) +0.5KN/
b) -1.5KN/
c)

+2.0KN/

to the

d) -2.5KN/

Ans:
+

cos 2
cos

+0.5KN/
143. A thin wooden plate PQRS is made by gluing two pieces of wood along
PR as shown in the diagram below.

If = -30MPa, = 10MPa and


the surface PR?
a) -10MPa
b) -20MPa
c) 10MPa

=0, then what is the normal stress on

d) 20MPa

Ans:
+

cos 2
cos

JH ACADEMY

Page 42

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
144. In a plane strain condition in the XY plane, the strain components
associated with XY axes are
=800
,
=100
. What are the principal strains of these strain values?
a)
b)
c)
d)

981
891
881
839

,
,
,
,

Ans: (b)
145. In a plane strain case in the XY plane, normal strain in X and Y
directions are equal to zero and shear strain is equal to 3
. What
is the value of diameter of Mohrs circle of strain for these strain
values?
a)
b)
c)
d)

6
3
1.5
Zero
Ans: (c)

146. For a case of plane stress, =40MN/ , = 0, =80MN/ . What


are the principal stresses (in MN/ ) and their orientation with x and y
axes?
a)
b)
c)
d)
Ans:
( )

Principal stresses =
=

( )

=20
MN/
MN/

;
;

JH ACADEMY

Page 43

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
147. A thin rod 10mm diameter is subjected to a tensile force of 7850N.
What are the principal stresses and maximum shear stresses and
maximum shear stress?
a)
b)
c)
d)

70MPa, 50MPa, 10MPa


100MPa, zero, 50MPa
100MPa, 50MPa, 25MPa
100MPa,zero,zero

Ans:
Area =
Normal Stress=2
=2
Principal stress =
Maximum shear stresses=

148.

Are normal and shear stresses on the x and y faces.


What is the radius of Mohrs circle in terms of these stresses?
a)
b)

+
(

d) (

c)

Ans: (c)
149. Consider the following statements:
Assertion (A):A plane stress system consists of two principal stresses
and
and a plane strain system consists of two principal strains
= /E and = /E. both the systems are identical.
Reason(R): stress is proportional to strain. Of these statements
) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
) Both A and R is true but R is not a correct explanation of A
) A is true but R is false
) A is false but R is true
Ans: (d)
150. The maximum shear stress produced in a shaft is 5N/
. The shaft is
of 40mm diameter. What is the approximate value of twisting moment?
a)

628N-m

b) 63N-m

c)

126N-m

d) 251N-m

JH ACADEMY

Page 44

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans:

T=
151. At a certain point in a structural member, there are perpendicular
stresses 80N/
and 20N/
, both tensile. What is the equivalent
stress in simple tension, according to the maximum principal strain
theory? (Poissons ratio= 0.25)
a)

Zero

b) 20N/

c)

60 N/

d) 75N/

Ans:
According to the maximum principal strain theory,
Equivalent stress in simple tension,
=
=80-0.25

75N/

152. In a plane strain problem in XY plane, the shear strain= 12


, and
the normal strain in X and Y direction= 0.for this state of strain, what is
the diameter of the Mohrs circle of strain?
a)

b) 8

c) 12

d) 24

Ans:
Diameter of the Mohrs circle of strain=
q= 12
153. At a certain point in a strained material, there are two mutually
perpendicular stresses =100N/
(tensile) and =
50N/
(compressive).
[Notation: tension (+); compression (-)]
What are the values of the principal stresses in N/
a)

100,-50

b) -100,50

c)

75,-25

d) -75,25

at that point?

Ans:
(

=
=

=
N/

JH ACADEMY

N/

Page 45

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
154. For a state of plane stresses
and
.
What are the values of the maximum inplane shearing stresses and
absolute maximum shearing stress?
a) (

)MPa

b) (

)MPa

c) (

)MPa

d) (

)MPa

Ans: (a)
155. What is the ratio of maximum shear stress to average shear stress for a
circular section?
a) 2
b)
c)
d)
Ans: (c)
156. If the youngs modulus E is equal to the bulk modulus K , then what
is the value of the Poissons ratio?

a)

b) c)

d)

Ans:

(
(

)
)

157. What is the total strain energy of a member subjected to an axial stress f
(E= youngs modulus)?
a)

( )

b) ( )

volume of bar
volume of bar

( )

volume of bar

d) ( )

volume of bar

c)

Ans: (a)
158. If G is the modulus of rigidity, E the modulus of elasticity and
Poissons ratio for a material, then what is the expression for G?
a)

G=

c)

G=

b) G =
d) G =

the

Ans: (c)

JH ACADEMY

Page 46

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
159. A bar of 40mm diameter and 400mm length is subjected to an axial
load of 100KN. It elongates by 0.150mm and the diameter decreases by
0.005mm. What is the Poissons ratio of the material of the bar?
a)

0.25

b) 0.28

c) 0.33

d) 0.37

Ans:
(

= 0.33
160. The Mohrs circle given above corresponds to which one of the
following stress conditions

Ans: (c)

JH ACADEMY

Page 47

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
161. A horizontal beam shown in the figure given below is subjected to
transverse loading. Which one of the following diagrams represents the
distribution of shear force along the cross-section?

Ans: (b)

JH ACADEMY

Page 48

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
162. Which one of the following diagrams indicates the shear distribution for
the beam as shown in the figure below?

Ans: (a)

163. A beam of square cross-section is placed horizontally with one diagonal


horizontal as shown in the figure below. It is subjected to a vertical
shear force acting along the depth of cross section. Maximum shear
stress across the depth of cross-section occurs at a depth x from the
top. What is the value of x?

a)

x=0

c) x = (3/4)D

b) x = (2/3) D
d) x = D

Ans: (c)

JH ACADEMY

Page 49

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
164. In a two-dimensional stress system, the two principal stresses are =
180N/
(tensile), and
which is compressive. For the material
yield stress in simple tension and compression is 240N/
and
Poissons ratio is 0.25. According to maximum normal strain theory, for
what values of , shall yielding commence?
a) 240N/

c) 195N/

b) 180N/

d) 200N/

Ans:
(

Since the nature of

is opposite, therefore

240N/
165. If and
are the principal stress at a point in a strained material with
Youngs modulus E and Poissons ratio 1/m, then what is the principal
strain?
a)

b)

c)

d)

Ans: (c)
166. If the maximum principal stress for an element under bi-axial stress
situation is 100MPa (tensile) and the maximum shear stress is also
100MPa, then what is the other principal stress?
a)
b)
c)
d)

200MPa(tensile)
200MPa(compressive)
100MPa(compressive)
Zero

Ans: (c)
167. What is the correct sequence of the following metals in the decreasing
order of their Poissons ratio?
1.
2.
3.

Aluminum
Cast iron
Steel

Select the correct answer using the codes given below:


a)
c)

1-2-3
1-3-2

b) 2-1-3
d) 3-1-2

Ans: (c)
168. A steel rod, 100mm long is held between two rigid supports. It is heated
by
C. if the coefficient of thermal expansion of the material of the
rod is 15
C and modulus of elasticity is 200
MN/ ,
what is the stress in the rod?
a)

20MN/

b) 40MN/

c) 60MN/

d) 80MN/

JH ACADEMY

Page 50

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans:
Stress =
= 15

200

= 60MN/
169. An element is subjected to stress as given below.

For this state of stress, what is the maximum shear stress?


a) 2.5MPa
b) 5MPa
c) 10MPa

d) 15MPa

Ans:
5MPa
170. If modulus of elasticity of a material is 189.8GN/
and its Poissons
ratio is 0.30, what is the approximate value of shear modulus of the
material?
a)

73GN/

b) 93.3GN/

c) 103.9GN/

d) 123.3GN/

Ans:
E=
171. A 20cm long
thick is bent
displacement
computations,
the rod?
a)

G= 73GN/
rod of uniform rectangular section, 8mm wide 1.2mm
into the form of a circular arc resulting in a central
of 0.8cm. Neglecting second-order quantities in
what is the longitudinal surface strain (approximate) in

7.2

c) 9.6

b) 8.4
d) 10.8

Ans: (c)
172. Mohrs stress circle helps in determining which of the following?
1. Normal stresses on one plane.
2. Normal and tangential stresses on two planes
3. Principal stresses in all three directions
4. Inclination of principal planes.
Select the correct answer using the codes given below:

JH ACADEMY

Page 51

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 3 and 4 only
d) 2 and 4 only
Ans: (d)
173. Consider the following statements:
Mohrs strain circle can be drawn
1. For plane stress conditions
2. If strains in three directions are known
3. If strains on two mutually perpendicular planes are known
Which of these statements are correct?
a) 1,2 and 3
b) 2 and 3 only
c) 1 and 2 only
d) 1 and 3 only
Ans: (d)
174. What is the angle between principal stresses and maximum shear strain
axis?
a)

b)

c)

d)

Ans: (c)
175. In a strained material, the principal stresses in x and y directions in the
x and y directions are 100N/
(tensile) and 60N/
(compressive).
On an inclined plane, the normal to which makes an angle
to the xaxis, what is the tangential stress in N/
?

a)
c)

b)

60

d) 40

Ans:
sin 2 =

[ (

)]

176. According to maximum shear stress criterion, at what ratio of maximum


shear stress to yield stress of material does the yielding of the material
take place?
a)

c) 1/

b) 2/
d)

Ans: (d)

JH ACADEMY

Page 52

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
177. At what value of the ultimate shear strength, shall the material under the
action of uniform axial tension fail due to shear?
a)
b)
c)
d)

< 0.5 times the ultimate tensile strength


< 0.7 times the ultimate tensile strength
= ultimate tensile strength
> the ultimate tensile strength

Ans: (c)
178. The value of modulus of elasticity for a material is 200GN/
Poissons ratio is 0.25. What is its modulus of rigidity?
a)

250GN/

and

b) 320GN/

c) 125GN/

d) 80GN/

Ans:
G=

80GN/

179. A stepped column carries loads as show below. What is the max normal
stress in the column at B in the larger diameter column?

a)

b)

c)

d)

Ans: (c)
180. What is the nature of stress in a ceiling fan rod?
a)

Bending

c) Compressive

b) tensile
d) shear

Ans: (d)

181. What is the diameter of Mohrs circle of stress for the state of stress
shown below?

JH ACADEMY

Page 53

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C

a)

20

c) 10

b) 10
d) zero

Ans:
Radius=
182. If a body carries two unlike principal stresses, what is the maximum
shear stress?
a)
b)
c)
d)

Half the difference of magnitude of the principal stresses


Half the sum of the magnitude of principal stresses.
Difference of the magnitude of principal stresses
Sum of the magnitude of principal stresses

Ans:

183. In a biaxial strain system


shearing strain?
a)

b)

c)

d)

and , what is the maximum engineering

Ans: (b)
184. A circular shaft is subjected to a bending moment
and a twisting
moment . What is the ratio of maximum shear stress and the
maximum bending stress?
a)

b)

c)

d)

Ans:
=

185. A square steel bar of 50mm side and 5m long is subjected to a load
where upon it absorbs strain energy of 100J. What is its modulus of
resilience?

JH ACADEMY

Page 54

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
a)

N-mm/

b) 125
c)

/N-mm
N-mm/

d) 100

/N-mm

Ans: (a)
186. A solid metal bar of uniform sectional area throughout its length hangs
vertically from its upper end. Details of the bar are: length =6m,
material density = 8
N/
and 2
N/
. What will be
the total elongation of the bar in mm?
a)

b)

c)

d)

Ans:
Total elongation by self-weight =
=

)(

187. A circular rod of diameter 30mm and length 200mm is subjected to a


tensile force. The extension in rod is 0.09mm and change in diameter is
0.0045mm. What is the Poissons ratio of the material of the rod?
a)

0.30

b) 0.32

c)

0.33

d) 0.35

Ans:

In longitudinal direction, =
=

188. For a material having modulus of elasticity equal to 208GPa and


Poissons ratio equal to 0.3, what is the modulus of rigidity?
a)

74.0GPa

b) 80.0GPa

c)

100.0GPa

d) 128.5GPa

Ans:
G=

= 80 GPa

189. Given E as the youngs modulus of elasticity of a material, what can be


the minimum value of its bulk modulus of elasticity?
a)

b)

JH ACADEMY

c)

d)

Page 55

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans:
K=

190. At a point in a piece of stressed material the stresses are:


= KN/
tensile (normal)
=
= KN/ (shearing)
Although the values of and are not known yet the principal stresses
are equal to each other being (5KN/ ). What is the radius of Mohrs
circle?
a) 2.5 + (

c) zero

b) 2.5+

d) 2.5

Ans:
Radius of Mohrs circle =

191. What is the radius of Mohrs circle in case of bi-axial state of stress?
a)
b)
c)
d)

Half of the sum of the two principal stresses


Half the difference of the two principal stresses
Difference of the two principal stresses
Sum of the two principal stresses.

Ans: (b)
192. A mild steel bar of square cross-section 25mm 25mm is 1m long. It is
subjected to bi-axial stresses
= 480N/
(tension) and
=
400N/
(compression). E= 2
N/
, = 0.3, what is the
elongation of the bar in mm in x direction?
a)

1.0 b) 1.5

c) 2.0

d) 3.0

Ans:
Elongation in x-direction = [
=

JH ACADEMY

)]

Page 56

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
193. Figure below shows a state of plane stress.

If the minimum principal stress is -7MN/


of ?
a) 30MN/
b) 68MN/
c) 98MN/

then what is the value

d) 105MN/

Ans:
Here,

56MN/

(
(

-7 =

MN/

(Tensile)

194. The details of the principal stresses at a certain point in a steel member
are as follows:
Major Principal Stress =180N/
(tensile)
Major Principal Stress is compressive. If the uniaxial tensile yield
stress is 240N/
at which yielding will commence?

a)

120 tension

b) 90 tension
c) 80 compression
d) 60 compression

JH ACADEMY

Page 57

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans:

180-(- )
180+
60 (compression)
195. An element of a structure is subjected to two principal stresses
and .
= 200N/
(tensile)
Is compressive
The yield stress both in simple tension and compression for the material
is 240N/
, Poissons ratio =0.25; what is the value of
in
N/
as per maximum normal strain theory at which the yield of
material will commence?
a)

240

b) 200

c) 180

d) 160

Ans:
(

)=

=240
Compressive
196. A timber beam is 100mm wide and 150mm deep. The beam is simply
supported and carries a central concentrated load W. if the maximum
stress in shear is 2N/
, what would be the corresponding load W on
the beam?
a)

20KN

c) 40KN

b) 30KN
d) 25KN

Ans:
Maximum stress in shear = 2N/
Average stress =

N/

Average Shear load =


At section AC, Shear load =
W = 40 KN
197. A 40mm diameter shaft is subjected to a twisting moment . If shear
stress developed in shaft is 5N/
, what is the value of the twisting
moment?

JH ACADEMY

Page 58

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
a)

628.8N-m

c) 62.8N-m

b) 328.4N-m
d) 30.4N-m

Ans:
T=

= 62,83N-m

198. Torsion applied to a circular shaft results in a twist of


over a length
of 1m. The maximum shear stress induced is 120N/
and the
modulus of rigidity of the shaft material is 0.8
N/
. What is
the radius of the shaft?
a)

b)

c)

d)

Ans:
=

L= 1nm

199. A mild steel rod tapers uniformly from 30mm diameter to 12mm
diameter in a length of 300mm. the rod is subjected to an axial load of
12KN.E= 2
N/
. What is the extension of the rod in mm?
a)

b)

c)

d)

Ans:
Extension of tapered road =
=

JH ACADEMY

Page 59

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
200. Poissons ratio is defined as the ratio of
a)
b)
c)
d)

Longitudinal stress and longitudinal strain


Lateral strain and longitudinal strain
Longitudinal stress and lateral stress
Lateral stress and longitudinal stress

Ans: (b)
201. A solid shaft rotating at 180rpm is subjected to a mean torque of
5000N-m. What is the power transmitted by the shaft in KW?
a)

25

c) 60

b) 20
d) 30

Ans:

202. A solid circular shaft subjected to a torque T produces maximum shear


stress , which is the maximum principal value in the material. The
corresponding diameter of the shaft should be
a)

c)

b)

d)

Ans: (d)
203. A simply supported beam of T-section is subjected to a uniformly
distributed load acting vertically downward. Its neutral axis is located at
25mm from the top of the flange and the total depth of the section is
100mm. the ratio of maximum tensile stress to maximum compressive
stress in the beam is
a)

2.0

b) 2.5

c) 3.0

d) 4.0

Ans: (c)
204. A two-dimensional stress system has like stresses = 100N/
and
= 200N/
in two mutually perpendicular directions. The x, y, coordinates of the center of the Mohrs circle are
a)

(0,150)

b) (150,0)

c)

(-50,0)

d) (50,0)

Ans: (b)

JH ACADEMY

Page 60

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
205. Consider the following statements for a beam of rectangular crosssection and uniform flexural rigidity EI subjected to pure bending:
1. The bending stresses have the maximum magnitude at the top and
bottom of the cross-section.
2. The bending stresses vary linearly through the depth of the crosssection.
3. The bending stresses vary parabolically through the depth of crosssection.
Which of these statements is/are correct?
a)

1,2 and 3

c) 2 only

b) 1 only
d) 1 and 2 only

Ans: (d)
206. The Limit of proportionality in the material of a structural steel
member, when subjected to simple tension, is 280N/
. The
principal in the member are
= 122N/
(tensile) and
=
60N/
(compressive). = 0.3. according to maximum strain theory,
the factor of safety is
a)

2.5

b) 1.5

c) 2

d) 3

Ans: (c)
207. A square element is subjected to principal stresses in N/
as shown
in figure below. The intensity of normal stress
on plane BD is

a)

200

c) 200

b) 100
d) 0

Ans: (d)

JH ACADEMY

Page 61

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
208. Consider the following statements:
If there is a state of pure shear at a point then
1. The Mohrs circle is tangential to the y-axis.
2. Thecentre of the Mohrs circle coincides with the origin
3. Unlike principal stresses are each numerically equal to
4. Principal stresses are like
Which of these statements is/are correct?
a)

1 only

c) 2 and 3

b) 1 and 2
d) 3 and 4

Ans: (c)
209. A point in two-dimensional stress state subjected to biaxial stress is
shown in the figure below. What is the normal stress acting
on the plane AB?

a)

Zero

c)

b)
d)

Ans: (b)
210. Assertion (A): The principal of superposition is valid whenever the
strain or stress to be obtained is directly proportional to the applied
loads.
Reason(R): strain energy depends on the product of stress and strain.
Codes:
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans: (b)
211. Which of the following theories of failure is most appropriate for a
brittle material?
a)
b)
c)
d)

Maximum principal strain theory


Maximum principal stress theory
Maximum shear stress theory
Maximum strain energy theory

Ans: (b)

JH ACADEMY

Page 62

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
212. In a strained material, the principal stresses in the x and y directions
respectively are 100N/
(tensile) and 60N/
(compressive). On
an inclined plane, the normal to which makes an angle of
to the Xaxis, the major principal stress, in N/
, would be
a) 60
b) 80
c) 20
d) 40
Ans: (a)
213. Which one of the following statements is correct?
A) Principal stress is defined as the shear stresses on planes on which
the normal stress is maximum or minimum.
B) The centre of Mohrs for a two-dimensional stress system always
lies in the y-axis(adopting conventional axes notation)
C) The plane of maximum shear stress is inclined to the plane of
principal stress at an angle
D) In case of biaxial state of normal stresses, the normal stresses on
plane is equal to the sum of normal stresses.
Ans: (c)
214. Consider the following statements:
1. Failure occurs beyond elastic limit
2. Rupture takes place immediately after elastic limit.
3. Permanent set occurs beyond elastic limit.
Which of these are considered in the theories of failure?
a) 1,2 and 3
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only

d) 1 and 2 only

Ans: (b)
215. Consider the following salient points in a stress-strain curve of a mild
steel bar:
1. Yield point
2. Breaking point
3. Yield plateau
4. Proportionality limit
5. Ultimate point
The correct sequence in which they occur while testing they occur
while testing the mild steel bar in tension from initial zero strain to
failure is
a) 4,1,2,3 and 5
b) 1,4,3, 5 and 2
c) 4,1,3,5 and 2
d) 1,4,2,3 and 5
Ans: (c)

JH ACADEMY

Page 63

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
216. Assertion(A): a material is incompressible if its Poissons ratio is 0.5
Reason(R): the bulk modulus K is related to modulus K is related to
modulus of elasticity E and to Poissons ratio
as per well known
relationship
a) Both A and R are true and R is correct explanation of A
b) Both A and R are true R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans: (b)
217. If A= cross sectional area
E= Youngs modulus of elasticity
G= modulus of rigidity
I= moment of inertia
J= polar moment of inertia
Then Torsional rigidity is given by
a)

AE

b) GE

c) EI

d) GJ

Ans: (d)
218. If a material has identical elastic properties in all directions, it is said to
be
a) Elastic
b) Isotropic
c)

Orthotropic

d) Homogeneous

Ans: (b)
219. Two circular mild steel bars A and B of equal lengths l have diameters
= 2cm and = 3cm. each is subjected to a tensile load of magnitude
P. the ratio of the elongations of the bars is
a)

2/ 3

c) 4/ 9

b) 3/ 4
d) 9/4

Ans:

JH ACADEMY

Page 64

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
220. In a two dimensional stress system, the radius of the Mohrs circle
represents
a)
b)
c)
d)

Maximum normal stress


Minimum normal stress
Minimum shear stress
Maximum shear stress

Ans: (d)
221.

In a plane stress problem, there are normal stresses


with
accompanied by shear stress
at a point in the x-y plane. If
it is observed that the minimum principal stress on a certain section is
zero, then

a)
b)

c)

d)

Ans: (a)
222. Steel has proportionally limit of 300MPA in simple tension. It is
subjected to principal stresses of 120MPa (tensile), 60MPa (tensile) and
30MPa (compressive). What is the factor of safety according to
maximum stress theory?
a) 1.5
c) 1.8

b) 1.75
d) 2.0

Ans: (d)
223. A cylindrical shell of 100cm diameter made of mild steel is to be
subjected to an internal pressure of 10kg/
. If the material yields at a
stress of 200Kg/
,assuming factor of safety as 4 and using maximum
principal stress theory, the requisite thickness of the plate will be
a)

8cm

b) 10cm

c) 12cm

d) 15cm

Ans: (b)

JH ACADEMY

Page 65

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
224. According to maximum shear stress failure theory, yielding occurs in
the material when
a)
b)
c)
d)

Max. shear stress= yield stress


Max. shear stress=2 times yield stress
Max. shear stress =1/2 of yield stress
Max. shear stress= times yield stress

Ans: (c)
225. A simply supported beam of span L carries a concentrated load W at its
mid-span. If the width b of the beam is constant throughout the span,
then, with permissible stress as , the depth of the beam at mid-span
will be
a)

b)

c)

d)

Ans:

226. A rectangular beam of width 100mm is subjected to a maximum shear


force of 60KN. The corresponding maximum shear stress in the crosssection is 4N/
. The depth of the beam should be
a)

200mm

c) 100mm

b) 150mm
d) 225mm

Ans:

d= 225 mm

227. A solid shaft of circular cross-section is subjected to torque T which


produces a maximum shear stress in the shaft. The diameter of the
shaft will be
a)

c)

JH ACADEMY

b)

d)

Page 66

SUB: STRENGTH OF MATERIAL


MODULE-17C
Ans:

JH ACADEMY

Page 67