Sie sind auf Seite 1von 24

Multiple-Choice Quiz

(See related pages)

Please answer the following questions.

Which one of the following would not generally be considered an aspect of


operations management?
A)

Work methods

B)

Secure financial resources

C)

Maintain quality

D)

Product or service design

E)

Manage inventories

Which one of the following is not a typical question dealt with by an operations
managers?
A)

How much capacity will be needed in the months ahead?

B)

What is a satisfactory location for a new facility?

C)

Which products/services should be offered?

D)

How to motivate employees?

E)

All are typical of operations decisions.

Which one does not use operations management?


A)

A CPA firm.

B)

A bank.

C)

A hospital

D)

A supermarket

E)

They all use it.

Which one is not generally considered to be an advantage of using models for


decision making?
A)

Providing a systematic approach to problem solving.

B)

Emphasizing quantitative information.

C)

Providing an exact representation of reality.

D)

Enabling managers to answer "what if" questions

E)

Requiring users to be specific about objectives

Which came last in the development of manufacturing techniques?

Part

A)

Lean production.

B)

Division of labor.

C)

Mass production.

D)

Craft production.

E)

Interchangeable parts.

#2

1. What term describes a vertical expansion of job duties in order to give the worker
more
responsibility?
a. Job enlargement
b. Job rotation
c. Job enrichment
d. Job design

2. What are the two basic types of production systems?


a. Automated and manual
b. Intermittent and non-intermittent process
c. Normal and continuous process
d. Continuous process and batch

3. What type of process would a paper mill be most likely to use?

a. Continuous flow
b. Project
c. Job shop
d. Flow shop

4. What technique deals with the problem of supplying sufficient facilities to


production lines or individuals that require uneven service?
a. Supply-demand theory
b. PERT
c. Inventory theory
d. Queuing theory

5. A manufacturer has been receiving excessive numbers of defective standard


machine parts from a vendor on a regular basis. What is the most effective way to
design a formal inspection system
for incoming parts?
a. Queuing analysis
b. Time series analysis
c. Statistical quality control
d. Regression analysis

6. A set of simultaneous equations that has more variables than constraints has
a. no solution
b. an infinite number of solutions

c. a finite solution
d. an infinite solution

7. In a PERT/CPM network, computing the critical path requires


a. determining the total project duration

b. assigning the earliest finish time for an activity as the earliest start time for the
next
c. that the latest finishing time for an activity not delay the overall project beyond
initial
expectation
d. a sophisticated and complex computer program

8. At the completion of the forward and backward passes, the slack for an activity is
given by the
a. difference between early start and early finish
b. difference between early start and latest finish
c. difference between latest start and early finish
d. amount of idle labor on the critical path

9. What type of control chart is used to monitor the number of defects per unit?
a. p-chart
b. R-chart
c. c-chart
d. x-bar chart

10. A project has three paths: ABC has a length of 25 days. ADC has a
length of 15 days. AEC has a length of 20 days. Which of the following
statements is correct?
a. ADC is the critical path.
b. ABC has the most slack.
c. The expected duration of the project is 25 days.
d. The expected duration of this project is 60 days.

11. The operating characteristic (OC) curve shows the probability of


a. rejection for every possible true percentage of defectives
b. acceptance for every possible true percentage of defectives

c. making type I errors for various percentages of defectives


d. none of the above

12. If an artificial variable remains in the solution with a positive value after the
stopping criterion has been reached, the problem
a. is infeasible
b. is optimal
c. needs a new basis
d. has more than one solution

13. What are the two sources of costs in queuing analysis?


a. Arrivals and departures
b. Arrivals and idleness
c. Waiting customers and capacity
d. Equipment breakdowns and departures

14. The transportation model method that is used to evaluate location alternatives
minimizes total
a. sources
b. destinations
c. capacity
d. shipping costs

15. What is simulation?


a. A quick solution method to problem-solving
b. A formalized deterministic approach to problem-solving
c. A graphical method to problem-solving
d. A trial-and-error approach to problem-solving

16. What priority rule is being used when jobs are processed according to the lowest
ratio of due date to remaining processing time?

a. CR (critical ratio)
b. EDD (earliest due date first)
c. FCFS (first come, first served)
d. S/O (least slack per operation first)

17. Moving from the aggregate plan to a master production schedule requires
a. rough cut capacity planning
b. sub-optimization
c. disaggregation
d. strategy formulation

18. Which of the following statements is true of Lean-Six Sigma?


a. Lean principles focus on advanced statistical methods.
b. Lean principles and Six-Sigma are separate bodies of knowledge
c. Lean principles have been developed over a lengthy period of time.
d. Lean principles include the 5Ss framework and practices.

19. When the flow of materials is variable,


a. layout by process is most suitable
b layout by product is most suitable
c. layout by fixed position is most suitable
d. line balancing is most suitable

20. A fixed interval system


a. adds the same predetermined amount to inventory each time replenishment
occurs
b. is suitable for joint replenishment items
c. is triggered at the reorder level
d. requires perpetual monitoring of inventory records
Answers

1. c 2. b 3. a 4. d 5. c 6. b 7. b 8. a 9. c 10. c 11. b 12. a 13. c 14. d 15. d 16. a 17. c


18. d 19. a 20. b

Part

1. Which of the following functions is not a core function of an organization


a. The accounting and finance function
b. The marketing (including sale) function
c. The operation function
d. The product or service development function

2. Most operation produce a mixture of both products and services which of the
following business is closest to producing pure services ?
a. IT company
b. Counselor /therapist
c. Steel company
d. A restaurant
3. Operations can be classified according to their volume and variety of production
as well as the degree of variation & visibility . Which of the following operations
would be classified as high volume , low variety ?
a. A front office bank
b. A family doctor
c. A carpenter
d. A fast food restaurant

4. Which of the following activities is not a direct responsibility of operations


management?
a. Developing an operations strategy for the operation
b. Planning & controlling the operations
c. Determining the exact mix of products and services that customers will want
d. Designing the operations products , services & process

5. Operations can be classified according to the degree of variations in demand and


visibility of the operations as well as their volume and variety of production which of
the following operations would be classified as high variation & high visibility ?
a. A front office staff
b. A family doctor
c. A carpenter
d. A fast food restaurant
6. Which of the following would not be normally be considered a general
characteristics of a service?
a. Production and consumption are simultaneous
b. Low contact service can often be made more efficient than high contract
c. Production and consumption can always be spatially separated
d. Many services involve both tangible & intangible outputs
e. Production & sales cannot easily be separated functionally

7. Which of the following would not be normally considered as a key feature of


operations management?
a. Most new technology is implemented
b. World class operations can give an organization competitive advantage
c. Operations researches mathematical techniques for optimizing process
d. Operations is the part of an organization which creates wealth through the
management of the transformation process
e. Operations is the area of a business where most people

8. Which of the following is the least likely decision to be made by operations


managers ?
a. Selecting the locations and layout of a facility
b. Designing and improving the jobs of the workspace
c. How to use quality techniques to reduce waste
d. Deciding which market areas to manufacture products for
e. How much capacity is required to balance demand

9. Operations management is applicable


a. Mostly to the service sector
b. To services exclusively
c. Mostly to the manufacturing sector
d. To the manufacturing & service sectors
e. To the manufacturing sector exclusively

10. The field of operations management is shaped by advances in which of the


following fields?
a. Chemistry and physics
b. Industrial engineering & management science
c. Biology and anatomy
d. Information science
e. All of the above

11. The five element in the management process are


a. Plan ,direct , update, lead & surprise
b. Accounting /finance , marketing, operations and management
c. Organize , plan , control, staff and manage
d. Plan, organize, staff , lead and control
e. Plan, lead, organize , manage and control

12. The responsibilities of the operations manager include


a. Planning , organizing , staffing , procuring and reviewing
b. Forecasting , designing , planning , organizing , and controlling
c. Forecasting , designing ,operating , procuring , and reviewing
d. Planning , organizing , staffing , leading , and controlling
e. Designing & operating

13. Which of the following is not an element of management process

a. Pricing
b. Staffing
c. Planning
d. Controlling
e. Leading

14. Which of the following illustrate an activity that does not add value?
a. Training employees
b. Ordering parts from a supplier
c. Making a part
d. Accumulating parts in front of the next work centre

15. Which of the following statements regarding a pull system is true ?


a. Large lots are pulled from upstream stations
b. Work is pulled to the downstream work stations before it is actually needed
c. Manufacturing cycle time is increased
d. Problems become more obvious

1. a
2. b
3. d
4. c
5. b
6. c
7. d
8. d
9. c
10. b
11. c

12. d
13. a
14. d
15. d

Part

vuZs

View Comments
1. Operations managers are responsible for assessing consumer wants
and needs and selling and promoting the organization's goods or services.
FALSE
Operation managers are not responsible for promoting goods/services.
2. Often, the collective success or failure of companies' operations
functions will impact the ability of a nation to compete with other nations.
TRUE
A nation is often only as competitive as its companies.
3. Companies are either producing goods or delivering services. This
means that only one of the two types of operations management
strategies are used.
FALSE
Most systems involve a blend of goods and services.
4. Operations, marketing, and finance function independently of each
other in most organizations.
FALSE
Operations, marketing and finance are naturally dependent upon one another.
5. The greater the degree of customer involvement, the more challenging
the design and management of operations.
TRUE
Greater customer involvement leads to more complexity in the design and
management of operations.

6. Goods producing organizations are not involved in service activities.


FALSE
Most systems involve a blend of goods and services.
7. Service operations require additional inventory because of the
unpredictability of consumer demand.
FALSE
Service operations cannot use inventory as a hedge against unpredictable demand.
8. The value of outputs is measured by the prices customers are willing to
pay for goods or services.
TRUE
Customers' willingness to pay for goods or services sets the value of these outputs.
9. The use of models will guarantee the best possible decisions.
FALSE
Models are useful, but their use does not guarantee the best decisions.
10. People who work in the field of operations should have skills that
include both knowledge and people skills.
TRUE
Operations management requires a blend of knowledge and people skills.
11. Assembly lines achieved productivity but at the expense of standard of
living.
FALSE
Productivity and standard of living go hand in hand.
12. The operations manager has primary responsibility for making
operations system design decisions, such as system capacity and location
of facilities.
FALSE
The operations manager plays a role in these decisions but is not primarily
responsible for them.
13. The word "technology" is used only to refer to "information
technology".
FALSE
Technology also refers to the technology involved in resource transformations.
14. Value added' by definition is always a positive number since 'added'
implies increases.
FALSE
Some transformations result in the output being worth less than the inputs.
15. Service often requires greater labor content, whereas manufacturing
is more capital intensive.

TRUE
Service operations tend to be more labor-intensive than manufacturing.
16. Measurement of productivity in service is more straightforward than in
manufacturing since it is not necessary to take into account the cost of
materials.
FALSE
Materials cost must be considered in services as well.
17. Special-purpose technology is a common way of offering increased
customization in manufacturing or services without taking on additional
labor costs.
FALSE
Special-purpose technology typically reduces costs through standardization.
18. One concern in the design of production systems is the degree of
standardization.
TRUE
How standardized outputs will be is a critical consideration in the system design
question.
19. Most people encounter operations only in profit-making organizations.
FALSE
Operations are also relevant to not-for-profit organizations such as the Red Cross.
20. Service involves a much higher degree of customer contact than
manufacturing.
TRUE
Customer contact tends to be much higher in services.

1 The method that considers several variables related to the variable being
predicted is:

Exponential smoothing

Weighted moving average

Multiple regressions

2 Moving average

__________ is central to the philosophy of continuous improvement:

Management involvement

Employee involvement
Organizations operations

Employee involvement is central to the philosophy of continuous improvement.


Employee retention rates.

3 Group Consensus relates to which of the following judgmental forecasting


technique?

Sales force
Consumer surveys

Delphi method
Executive opinions

4 The total weight assigned to actual occurrences should be equal to:


0

1
2
3

5 Which of the following is not the true representation the concept of time series
model?

Exponential smoothing
Moving averages
Nave approach

Linear regression
6 In statistical process control, some tools are used primarily to detect production
of defective products / services or process changes. What those tools are known as?

Regression charts
Pareto charts

Control charts
Histograms
If the final inspector at an automobile paint shop discovers that the paint on the car
has a poor finish, the car may have to be completely rescinded and repainted. This
would result in ________ incurred.

Internal failure cost


External failure cost
Appraisal cost
Prevention cost

8 ___ costs are incurred in assessing the level of quality attained by the operating
system.
Prevention

Appraisal
Operating
Failure

9 Question # 1 of 15

Productivity refers to the ratio of output to input, in your views what are the
measures by which productivity can be increased?
Inputs increase while outputs remain the same
Outputs decrease while inputs remain the same
Inputs and outputs increase proportionately

Inputs decrease while outputs remain the same


10 Productivity is a measure of output from a production process, per unit of input.
Total productivity = Output quality and quantity / Input quality and quantity

11 Question # 2 of 15
The technical aspect of Six Sigma includes all of the following Except:
Improving process performance
Use of statistical methods

Top management commitment


Reduction in variations
The Technical aspects of Six Sigma include:
1. Improving process performance
2. Reducing variation
3. Utilizing statistical models
4. Designing a structured improvement strategy
Which one of the following statements is NOT correct about cycle time?

It represents daily operating time divided by desired production


It is the maximum allowable time at each work station
It determines the time often items take to roll off in assembly line

It is the time required to complete a product from start to finish


Cycle time is the maximum time allowed at each workstation to complete its set of
tasks on a unit.

Question # 4 of 15

A double sampling plan specifies all of the following Except

Size of the initial sample


Size of second sample
Lot size

Double acceptance number


A double sampling plan specifies the lot size, the size of the initial sample,
accept/reject criteria for the initial sample, the size of the second sample and a
single acceptance number.
www.vuzs.info

Which one of the following layout type is also called line layout?

Fixed Position layout


Process layout

Product layout
Cellular layout
Product layout: These layouts are also known as the line layouts or the layout by
sequence. In such layouts, the manufacturing cycle is small with minimum material
handling. The space required is small and quality control is easy to exercise.

Which one of the following is an example of site related factors that affect location
decision?

Transportation
Quality of life
Location of new markets
Location of raw materials
Site Related Factors:

Land
Transportation
Environmental
Legal

In decision making theory the next step after implementing the best possible
alternative is to:

Develop Alternatives
Develop results

Monitor the results


Implementation
The decision making process involves the following six important steps
1. Specify Objectives and the Criteria for decision making
2. Develop Alternatives
3. Analyze and compare alternatives.
4. Select the best alternative.
5. Implement the chosen Alternative
6. Monitor the results to ensure the desired results are achieved.

In exponential smoothing model, a denotes:

Smoothing constant
Previous forecast
Forecast error
Actual forecast
= Alpha smoothing constant

Which one of the following is a productivity measure based on all inputs?

Capital productivity

Multifactor productivity
Partial productivity
Total productivity
Multifactor productivity (MFP) measures the changes in output per unit of combined
inputs.

___________ is a philosophy of continually seeking ways to improve operations

Poke yoke

Kaizen
Robustness
Quality deployment
Kaizen is the Japanese word for continuous improvement.
www.vuzs.info

Which one of the following factors provides a basis for comparing alternative
forecasting techniques?

Time dimension
Reliability factor

Degree of accuracy
Measuring units
Accuracy: Forecasts should be accurate. In fact it should carry the degree of
accuracy, so the users are aware of the limitations of the forecast.

Which one of the following is NOT the input in the transformation process?

Informations
Services
Facilities
Materials
Information is the output of any input.
ABC Freight Company is overflowed with customer complaints of poor quality
services. To achieve quality in the services being provided, managers can make use
of which of the following strategy?

Cost leadership strategy

Statistical process control strategy


Service differentiation strategy
Conditional service guarantee strategy
Statistical Process Control is one important tool to ensure that Service Quality is
achieved before a defect is introduced in the service being offered or product being
manufactured.
Which of the following is NOT an emerging trend in the workplace?
Increasing workplace diversity

Decreasing work schedule flexibility


Increasing number of part time jobs
Increasing use of temporary labor
The concept of Agile organization refers to:

Flexibility
Quality

Quick Response
Profitability
Quick response aka also known as Agility and an organization on this basis is often
known as Agile Organization.

TQM is being criticized on the basis of factors which show:


Weak implementation of TQM practices or strong management perspective
Strong implementation of TQM practices or weak management perspective

Weak implementation of TQM practices or weak management


perspective
Strong implementation of TQM practices or strong management perspective

Which of the following factors are important for choosing a strategy for aggregate
planning?
Select correct option:

Cost and company policy


Cost and layout decision
Company policy and layout decision
Company policy and capacity options

Which of the following shows the quality and timing of specific end items for a
scheduled horizon?
Select correct option:
Simulation model

Master schedule
Aggregate plan
Critical path model.

Preferences

Notes

Search

Home > Chapter 1 > Multiple Choice Quiz


Course-wide Content
Data Sets
Excel Templates
PowerWeb
Web Links
Operations Management ...
Interactive OM
Updates and Errata

News, Articles & Links


News Feeds
PowerWeb Articles
Weekly Update Archive
Quizzes
Self Quiz from CD
True or False
Multiple Choice Quiz
More Resources
Glossary