You are on page 1of 5

MULTIPLE CHOICE

1.

What kind of vectors represent forces acting on a rigid body that can be moved
along their lines of action?
a. bound vectors
b. free vectors
c. sliding vectors
d. fixed vectors

2.

Given F = <56, 12, -38> Newtons applied at point X, x-axis is the width (w = 4),
y-axis is the length (l = 7), and z-axis is the height
(h = 3) of the rectangle, and origin at point A, what is the moment of the force F
about the line AB?
a. 0, 320, 0
b. 302, 0, 0
c. 320, 0, 0
d. 0, 0, 344

3.

Resolve the force F1 into components acting along the u and v axes and determine the magnitude of
the components.
a. 1 = 376 , 1 = 482
b. 1 = 260 , 1 = 230
c. 1 = 205 , 1 = 160
d. 1 = 260 , 1 = 150

4.

Which of the following does not describe Varignons Theorem?


a. The sum of the moments of the individual forces and the moment of the resultant about the origin are the same.
b. The sum of the components of the individual forces is equal to the moment of the resultant about the same point.
c. The sum of the moment of the individual forces is equal to the moment of the resultant taken about the same axis.
d. The sum of the moment of the individual forces is equal to the moment of the resultant taken about the same point.

5.

Two forces P and Q are applied at point A and are both directed away
from it (see figure). If the resultant force of both forces is purely vertical,
which of the following values for the angle will give the minimum value
of Q?
a. 0
b. 30
c. 45
d. 60

6.

The following are external effects of forces acting on a body EXCEPT:


a. Displacement of the body
b. Deformation of the body
c. Development of internal forces in a body
d. Development of reaction at supports

7.

To completely characterize a couple, we must specify its:


I.
Magnitude
II. Direction of rotation
III. Orientation of the plane of the couple
IV. Lever Arm
a.
b.
c.
d.

P = 30 N

I, II, III, and IV


I, II, and IV only
I, II, and III only
I, III, and IV only

8.

What is the moment of the couple shown on the right?


a. 7.5 N-m
b. 2.6 N-m
c. 7.0 N-m
d. 14.0 N-m

9.

Which of the following statements is FALSE about concurrent forces?


a. They can be replaced with a single force having the same external effect.
b. They are forces that may cause translation and rotation of the body.
c. They have a zero resultant force if the body is in equilibrium.
d. They can be replaced with other force components.

30

10. Given that the vector FA has a magnitude of 500 N, which of the statements below is/are not
true about the figure shown in the right?
1 - The angle z of vector FA has a value of 60.5.
2 - FA has a y-component of 321 N.
3 - FA forms a 40 angle with respect to the x-axis.
4 - The x-component of FA is 383 N.
a.
b.
c.
d.

1 only
1 and 3
4 only
3 and 4

11. Which statement on vector operation using graphical solution is NOT true?
a. A head-to-tail fashion of connecting vectors is used in Triangle method.
b. The longer diagonal formed is the resultant vector when adding two vector using Parallelogram method.
c. There is still a visible resultant vector when adding and/or subtracting more than two coplanar vectors using Triangle method.
d. Parallelogram law cannot be proved or derived mathematically since it is based on experimental evidence.
12. Which among the support type has single unknown variable? Consider all surfaces frictionless.
I.
Pin connection
II. Collar on rod
III. Roller
IV. Ball and socket
a.
b.
c.
d.

I & II
II & III
III & IV
I, II, III, & IV

13. Given the figure on the right and that the force vector T has a magnitude of 250 N and = 60, which among
the statements is/are true?
1 - The x-component of R is 217 N.
2 - The vectors are all contained in the same plane.
3 - At most three unknowns can be solved.
4 - The resultant of all the vectors is zero.
a.
b.
c.
d.

1 and 2
2 only
3 only
2 and 4

14. Which among the following statement(s) is/are not true?


I.
The moment of produced by a force F acting on a particle from a distance R from the axis of rotation of the particle is equal to
the product of the magnitude of the force F and the arm R.
II. A particle is motionless when the sum of all forces acting on the particle is zero.
III. The couple produced by two forces is equal to the product of the force and the distance between the line of action of the two
forces.
a.
b.
c.
d.

I & II
II only
I & III
II & III

15. A force = 5, 12, 6 is acted upon particle A located at (3, 5, 6) . Knowing that point O is origin, what is the magnitude of the
moment of F about line OA?
a. 42 N-m
b. 81 N-m
c. 8 N-m
d. 2 N-m

ENGINEERING ACADEMIC CIRCLE


Page 2 of 5

PROBLEM SOLVING
1.

A barge is being pulled by two tugboats. Suddenly, due to what appears to be a


storm, they change direction towards 10 SE. If 2000 lbf and 2200 lbf is
experienced by the ropes connecting the barge to tugboat A and tugboat C
respectively, determine the effective pull experienced by the barge.

2.

The structure in AO (shown to the right) is supported by three cables connected


in B, C and D. Knowing that the tension in cable AC is 450 N, determine:
a. The moment of the force in AC about an arbitrary line passing through B
and D.
b. The perpendicular distance from the origin to the tension force in AC.

3.

The ends of the three cables are attached at A and to the edges of the uniform
plate as shown in the figure below. Knowing that the magnitude of the tension
in cable AB (TAB) is 15 kN, determine using vector operations:
a. The smaller angle between cables AB and AD.
b. The component of TAB perpendicular to the plane containing cables AC
and AD. Express your answer in vector form.

4.

A is a vector that passes through the points P (1, 2, 2) to Q (-5, -1, 4) and has a magnitude of 400 N. Line BC is lying on the x-z
plane. If line YZ starts from the origin and has a line of action that is directed exactly between the positive x and z axes, what is the
moment of A about the line YZ?

5.

Determine the magnitude of force F so that the resultant FR of the three forces is as
small as possible.

ENGINEERING ACADEMIC CIRCLE


Page 3 of 5

ANSWER KEY
3.
a. The smaller angle between cables AB and AD.

= 82 + 122 + 02 = 413

= 42 + 62 + 122 = 14
= 14

= 14

MULTIPLE CHOICE
1. c
2. b
3. c
4. b
5. a
6. c
7. c
8. c
9. b
10. d
11. b
12. b
13. d
14. a
15. a

|||| =

=
||||
(4)(4) + (6)(6) + (12)(12)
=
= 0.46938
(14)(14)
1 (0.46938)
=
= .
b.

PROBLEM SOLVING
1.

Rather than summing forces in x and y direction, its best


if the axis to be used is tilted towards the direction of
motion of the barge. In this case, xaxis and yaxis would
be rotated 10 clockwise.
= 0

The component of TAB perpendicular to the plane


containing cables AC and AD.
= 2, 10, 0

= 4, 6, 1

= 120, 24, 28
120, 24, 28
= 0.9559, 0.1910, 0.2230
1202 + 242 + 282
= = . , . , .
=

4.

0 = 2000 sin(30 + 10) + ()2200 sin()


2200 sin() = 2000 sin(40)
200040
sin() =
2200
200040
= sin1 (
)
2200
= 35.76

Unit vector for A:


(5, 1,4) (1,2,2)
6, 3, 2
=
=
|(5, 1,4) (1,2,2)| (6)2 + (3)2 + (2)2
6 3 2
= , ,
7 7 7
A:

= 2000(30 + 10) + 2200 cos(35.76)

6 3 2
2400 1200 800

= || = 400 , , =
,
,
7 7 7
7
7
7

= .

rOA:

2.
A (0, 30, 0)
B (-6, 0, 7.5)

C (18, 0, 5.5)
D (-6, 0, -22.5)

The moment of the force in AC about an arbitrary line


passing through B and D.

= 450
= 18, 30, 5.5
|| 35.42
900 1500
25

=
,
,
1771 1771 161

= 0, 0, 30
= 0, 0, 1
= 24, 0, 2

b.

1
2 |
69.88

The perpendicular distance from the origin to the tension


force in AC.

=
9147.36
= =
= .

450

Unit vector for YZ (the magnitude can be arbitrarily chosen):


(1,0,1) (0,0,0)
1, 0, 1
=
=
|(1,0,1) (0,0,0)| 12 + 02 + 12
2 2
= , 0,
2
2
Solving for the moment of A along YZ:
2
2
0
2
2 |
|
1
2
2
|| = ( ) =
3
3
3 |
|
2400
1200 800

7
7
7
2 2400 1 800
2 2 800 2 1200
|| =
(


)+0(
)
2
3 7
3
7
3
7
3 7
2 1 1200 2 2400
+
(

)
2
3
7
3
7
|| = 255.9053113
|| .

= 228.68, 381.14, 69.88

= ( )
0
0
= | 24
0
228.68 381.14
= , .

(1,2,2) (0,0,0)
1, 2, 2
=
|(1,2,2) (0,0,0)| 12 + 22 + 22
1 2 2
= , ,
3 3 3

a.

Moment of A about the line YZ

5.

Scalar Notation: Summation of force components

= :

= 20 (5) cos 45
= 16.0 0.7071

= :

= 20 (5) 12 + sin 45
= 0.7071

ENGINEERING ACADEMIC CIRCLE


Page 4 of 5

Magnitude of the resultant force FR:

BIBLIOGRAPHY

| | = 2 + 2

Beer, Ferdinand P., E. Russell Johnston Jr., David F. Mazurek,


Phillip J. Cornwell. Vector Mechanics for Engineers:
Statics and Dynamics. 10th ed. McGraw-Hill Companies,
Inc. 2013

= (16.0 0.7071)2 + (0.7071)2


= 2 22.63 + 256
| |2 = 2 22.63 + 256

2
= 2 22.63

To obtain the minimum resultant force FR,

2
= 2 22.63 = 0

= . = .

Hibbeler, R.C. Engineering Mechanics: Statics. 10th ed.


Pearson Education, Inc. 2004

= 0.

ES 11 LE 1 2nd Semester, A.Y. 2014 2015


Previous ES 11 comprehensive quizzes. AY15162s.

ENGINEERING ACADEMIC CIRCLE


Page 5 of 5