Sie sind auf Seite 1von 8

UP-ACES QUIZ

ROUND 1 ELIMINATION
EASY ROUND
Structural
1. Determine the degree of indeterminacy of the rigid frame having the fixed
supports. Ans: 9th degree
External Hinge
Internal Hinge

Water Resources
2.
Structural
3. The 7.5 KN axial load is supported by two wooden members both w/ cross
sectional area of 9750 mm2 which are joined by on simple glued scarf det. the
shearing stress in the glued splice. Ans:
= 192,307.69 Pa
7.5 KN

75o

Water Resources
4. When does hydraulic grade line coincide w/ the energy grade line? Ans: Vel = 0 /
no flow
Geotechnical
5. What test uses split spoon sampler (split barrel sampler) to obtain the
resistance of soil penetration using 63.5 kg hammer that is dropped from approx.
160 mm height at a given depth below the ground surface, the number of h.
Ans: Standard Penetration Test/ ASTM D1586
Construction Management
6. 2520 is deposited on a bank account having a 1.5% interest compounded
annually. How much will iy worth after 8 years? Ans: Php. 2838.76
Environmental
7. Slow sand filters are simple treatment water systems that are applicable for
waters w/ high turbidity? True or False. Ans: False

AVERAGE ROUND
Environmental
1. The reservoir of a certain municipality is design to be supplied by a 250 mm
diameter pipe of 15 m/s if the capita per day of water amounts of 0.6 m 3
compute the municipalities population that can be served by the reservoirs?
Assuming 100% of H2O is delivered. Ans: 106,029 people
Transportation
2. The interior angles A,B,C of a triangle tract of a land are 58 02010, 6201515,
5902435. The distance from B-C is 40, 275.65 m. What is the area? Ans:
B
725.98 km2

Construction
3. The first years inflation rate is 5% 2 nd year 8.5%. calculate the inflation rate in
percentage of the 2nd year period using a base price of php 7000. Ans =
6.74%
Environmental
4. A sanitary landfill has A= 300000 m 2 , depth of 15 m, and average of 20500 m 3
of solid waste is dumped/month. If the waste is compacted to 3x of its volume
what is the expected lifespan in years of the landfill? Ans: 54.88 years
Construction Management
5. Components function independently
A
0.95

0.93

0.97

0.86

Find the probability fails. Ans P(Failure) = 8.75%


Structural
6. A pin-ended wide flange section w/ a gross-area of 29.4 in 2, has a strong axis
(x-x), (y-y)weak axis 20.20 w/ an unbraced length of 11 ft. determine whether
the strong or weak axis will be more slender. Ans: weak axis
K= 1.0 (radius of gyration)
Ixx= 1490 in4
Iyy =186 in4
Water Resources
7. Determine the stream function given the ff. 2D flow. U= 2y and v= 4x
Ans:
= y2 2x2

DIFFICULT ROUND
Water Resources
1. Water flows in a wide channel at 13m 3/ms having an upstream of 1.5 m if the flow
undergoes a hydraulic jump, what is the downstream depth in m, use g =9.81
m/s2 Ans: y2 = 4.10 m
Transportation
2. At the exit of a tollgate w/ a single booth, vehicles arrive at a random at a rate of
25 vehicle/ min. The service has an average rate of 28 vehicles/min and is
assumed to regular estimate the average waiting time of the vehicles in
mins/vehicle Ans: 0.15 mins/ vehicle
Construction Management
3.

1C1
1B1

A1
1D1

1
1C2

B2
1

1A2
D2
1

RA1 = RA2 =RB1=RB2= 0.88


RC1 = RC2 =RD1=RD2= 0.95
What is the reliability of the whole system? Ans. 0.948
Transportation
4. Rowin is travelling along com. Ave. @ 65 kph he applies the breaks, and stops
At a distance of 35 m. the
= 0.5. What is the grade of the road? G = 9.8
m/s2 Ans: -2.48 %
Construction Management
5. A 1.0 m3 design mix is proportioned @ 1:2.25:3.25 (cem., sand, coarse) water
content is specified @ 137 kg/m 3. Cement is 9 bags/m 3 (40 kg/cement). The
specific gravity of cement, sand, coarse are 3.15, 2.65 & 2.68. What is the
required weigth of and in kilograms? Ans: 681.43 kg
Geotechnical
6.
Layer

Thickness (ft)

1
2
3

25
8
15

Coefficient of
permeability (horizontal.
Kh) (ft/min
1.5x10-1
10-4
2x10-2

Assuming kv=kh for all soil layers, find the ratio of k h(eq.) to kv(eq.) ans: 142.26
Environmental
7. Bmf corp. discharges waste in a river w/ T=25 0C. the BOD rate constant obtained
in the laboratory under standard conditions is 0.115/day (std. T= 20 0C). What is
the ultimate BOD if the BOD 5 of the waste water is 75 mg/L? express Ans in mg/L
(temperature Coeff. 250C is 1.056) Ans: 141.503 mg/L

ROUND 2 ELIMINATION
EASY ROUND
Water Resources
1. If flow of H2O in rectangular channel has a Froude number greater than 1. What
is true from the following statement? Ans. II and III
I.
II.
III.
IV.

Disturbance wave will hold fast


Velocity will flow be greater than critical
The flow will be a hydraulic jump
.

Construction Management
2. Arrange the following Ans: A-D-E-C-B
A.
B.
C.
D.
E.

Invitation to Bid
Notice of Award
Submission of Evaluation of Bid
Submission & Evaluation of Bid
Contractors Pre-Bid Conference & Visit

Water Resources
3. A wide rectangular earth channel has a flow rate of 10 m 3/ms what is the critical
depth in m? use g=9.81 m/s2 Ans: 2.17 m
Transportation
4. The shortest distance required for a vehicle travelling at the assumed running
speed to stop before reaching stationary in the path. Ans: Stopping Stop
Distance
Structural
5. A gun that is initially 2.56 m above the ground fires a bullet angle of 50 0 w/ Initial
velocity of 275 m/s. Assuming projectile calculate the elevation of the bullet from
the ground @ t = 3s use g= 9.81 m/s2 Ans: 590.40 m

AVERAGE ROUND

Water Resources
1. Compute for the discharge at the jet? Ans. 10.00 L/s

3M
18M

Pipe = 35.85 mm
Pump = additional 2.0 m head
Water Resources
2. Determine the discharge in m3/s of a 2800 mm gravity flow concrete aqueduct
that is 4 km long w/ a head loss of 5.6 m. Assume the pipe is flowing full w/
roughness coefficient of 0.015 Ans: 12.11 m3/s
Geotechnical
3. 40 x 40 cm Pile is it a friction pile or point bearing pile? Ans: Friction Pile

Structural

4.

E= 70 Gpa Determine Q, If p= 10 KN and


Deflection @ point N is zero. Ans: 40 KN
15.7 mm2
0.45 m

47.1 mm2
0.45 m

Geotechnical
5. A consolidated-drained triaxial test was conducted in a clay the result shown that
3 = 324 KN/m2
( d )f = 324 KN/m2
Compute the angle of internal friction of the clay sample. Ans: 19.470
DIFFICULT ROUND
Environmental
1. Sludge = 6.00%
Volatile Solid = 62.50%
Sp.gr. Volatile Solid = 0.816
Fixed Solid = 37.50%
Sp.gr. Sludge produced = 1.02
Det the sp.gr. of the fixed solid in the septic tank. Ans: sp.gr. = 2.93
Construction Management
2. Fixed cost = Php 800 K
Var. Cost = Php 152.75/ thousand board ft.
P= 600 0.5D/ thousand board ft.
P= Price per unit, & D stand for the total number of output. Determine the optimal
sales volume in thousand board ft. for this product & the corresponding profit in
peso. Ans: D = 4473 thousand Board ft.
Structural
3.

Instead of in ref. to the final length and replace w/ original length. What is the diff
of n and n be equal to? Ans. nn
Transportation

4.

I1 =300

I2 =240

C1 = 300 C2 = 240
D1 = 4 0 D2 = 5 0
PI = 4 + 520 Km Determine the Stationing of PC? Ans: Sta Pc = 4 + 380.15 Km
Transportation
5. Line I-N has a distance of 225 m & azimuth from south of 103 05. The coordinates
of point I is 1,701.954 N & 575,711 E. Det the coordinate of Pt. B if
= 60 0 and
0
= 47 15 Ans: Nb = 1,702,132.39 m , Eb = 575,609.39 m
B

N
I

Some Questions in the individual round


1.
R = 22.5 cm

Pie = 3.14
Centroid is @ origin. Find the area of the triangle
2. if the population of a certain area will double in 104 years. What is the growth rate?
3. @ 3m wide gate opening what is the pressure and velocity @ the opening?

7.5 m
V=15 m/s

0.4 m