You are on page 1of 5

11/5/2016

Rara Emie Official Blog: cara permohonan belajar di luar negara ; Biasiswa
0

Home

Siapa Rara Emie?

More

Next Blog

Tutorial and Notes Engineering

Create Blog

Contact Me

Sign In

Journey To Real Life

27 January 2013

9 6 7 3 3

cara permohonan belajar di luar negara ; Biasiswa


About Me

Assalamualaikum..
Petang arini te ba terajin nak blogwalking.Satu blog nie membuat aku tertarik nak singgah
lama.Beliau merupakan seorang pelajar yang sedang menuntut diluar negara.Di negara
Jerman.Sedang menghabiskan sisa baki belajarnya disana dalam bidang kejuruteraan.xsure major
apa.hmmm aku nak kongsikan disini kisah pengalaman beliau semasa memohon belajar luar negara
dengan biasiswa.Diharap maklumat aku dapat dari beliau boleh membantu kawan-kawan yang
ingin menyambung pengajian di oversea.

Rara Emie
Follow

53

View my complete
prole

Followers
Followers (196) Next

camne tu?bacalah....

entri ini tidak ditujukan untuk semua orang, cuma sebab dah banyak kali orang search benda ni
kat internet, aku harap aku dapat membantu.
kalau rasa tidak berminat, sila lompat katak atau lari dalam guni ke entri seterusnya.
sebenarnya entri ni patut ditulis 4 tahun lepas, hahaha, sebab 4 tahun lepas la aku mohon untuk

Follow

belajar luar negara. namun apakah aku kesah, aku tulis juga dari apa yang aku tahu.

blaja pandai-pandai, SPM bagi result gempakgempak. kokurikulum pulak akan membezakan
korang yang sesama budak pandai tu....

Google+ Followers
Rara Emie
Add to circles

ni langkah pertama, mesti la kan. kalau nak mohon dengan result tak gempak pun boleh,
anggapla sebagai mengisi masa lapang. aku tau lepas SPM tu masa lapang adalah terlalu
lapang... bosan sampai rase nak lempang orang pun ada...
result gempak zaman aku adalah semua A1, boleh la jugak kalau ada A2 sebijik dua bijik. dapat
B sebijik untuk subjek tak penting macam EST tu boleh lagi la... tapi zaman sekarang aku rasa
lagi sengit persaingan..
53 have me in circles

cari penaja, JPA, MARA, kementerian, tentera, atau


syarikat-syarikat macam TNB, PNB, Petronas, dan
http://akutakpopular.blogspot.my/2013/01/cara-permohonan-belajar-di-luar-negara_5590.html

View all

Blog Archive

1/5

11/5/2016

Rara Emie Official Blog: cara permohonan belajar di luar negara ; Biasiswa

banyak lagi...

2014 (8)
2013 (26)

ni boleh google sendiri, kalau nak aku carikan jugak memang tak bleh la, aku sebenarnya ada

December (5)

kerja Konstruktionslehre 1, jadi aku sibuk. tulis blog boleh pulak, sekeh kang kepala abang ni,

November (3)

nasib baik jauh kat jermen...


bila dah jumpa website yang ada borang permohonan untuk program biasiswa, isi la borang

October (5)
September (2)

sopan-sopan ye. borang kertas pun masih wujud, cuma kadang-kadang kena bayar sikit untuk

June (2)

kos proses borang korang.

May (1)

nak baca tulisan korang yang tulisan siam tu bukan senang ye adik-adik... dan jangan ngadengade letak bekas lipstik pastu tulis : i'll do whatever for you if you bagi i lepas, bebeh...! xoxo

April (1)
March (1)
February (1)

seriously, not cool. possibility of rejection soars to 92.8%

temuduga ; atau orang dulu-dulu panggil interbiu

January (5)
cara permohonan belajar di luar
negara ; Biasiswa
Cara Kira CGPA dan GPA

aku dapat dipanggil interbiu dari JPA dan Petronas. aku rase MARA tak panggil aku sebab aku

TERUKIR DI BINTANG

tak mohon pun, hahaha...

Ya Allah aku mohon sangat


padamu.

interbiu JPA ni dibuat dalam grup, dalam 10 orang lebih kurang. penemuduga berhak suka hati

UTeM dahulunya KUKTM

beliau untuk pilih bahasa pengantar samaada bahasa melayu atau bahasa inggeris atau keduaduanya sekali.

2012 (36)

sebab aku lepas interbiu JPA ni, maka aku berani bagi tips:
> kefasihan bahasa inggeris adalah sangat penting, aku ulang ; sangat penting
> pencapaian kokurikulum juga sangat penting, sila susun berduyuh-duyun sijil ikut urutan yang
diberitahu awal-awal. ada mitos berkata, sijil pengawas adalah sangat berharga, patut letak muka
depan.
> tonjolkan diri korang. berkata-kata, bagi idea. jangan ajak berdebat sudah la. kalau diam je,
memang JPA pun diam, tak dapat reply la jawapnya...
>pakai hensem/jelita, hohoho jelita. ni sangat jelas, cuma sila jangan terlebih, nanti kena label
overdressed. baju gosok elok-elok. seluar dalam pun gosok, jangan lupa ni, hehe....
>cari topik yang biasa kena tanya dalam interbiu JPA ni, sila tanya encik google.
>nama pun temuduga, bukan temuramah, bukan temu janji. jadi bersedia untuk hujah korang
dipersoalkan penemuduga.

interbiu Petronas
ni aku tewas, mungkin sebab aku tak pernah ada kaitan dengan ekonomi pergi mohon untuk
belajar ekonomi kat luar negara, huahuahua...
apa-apa pun, prosesnya berjalan selama 2 hari 1 malam. hari pertama akan diisi dengan aktiviti
yang buat korang lebih bersedia untuk ditemuduga. seronok sebenarnya... tips kat atas tu aku
rase boleh je guna, tapi aku tak tau la sangat sebab aku tak dipanggil balik pun lepas interbiu ni.
oh, petronas interbiu sorang-sorang, masa aku la.
lupa plak nak bagitau, interbiu JPA dan petronas, dua-dua ada test. seingat aku JPA punya lebih
kepada ujian personaliti, petronas punya lebih kepada IQ .

bila dah diterima


biasanya akan ada program persediaan, dari 0 hari, atau 2 minggu saje, atau macam aku, kena
2 tahun setengah. tempat program persediaan tu ikut suka hati pihak penaja nak letak kat mana.

http://akutakpopular.blogspot.my/2013/01/cara-permohonan-belajar-di-luar-negara_5590.html

2/5

11/5/2016

Rara Emie Official Blog: cara permohonan belajar di luar negara ; Biasiswa

peringatan paling penting, sangat


penting sampai kalau tak ambil berat
benda ni, memang boleh buat korang
menangis guling-guling macam budakbudak kecik dalam youtube:
sebelum pilih jurusan dan negara yang korang nak tuju dalam borang permohonan tu, buat dulu
research atau kajian dalam-dalam. jangan main pilih je, nanti dah tak suka, reti pulak nak
menyusahkan mak bapak, penaja, negara, dan pembayar cukai.
periksa abes-abes tempoh persediaan, keperluan belajar bahasa, hal kewangan semua. jangan
lupa periksa iman masing-masing, agak-agak macam mana kat negara orang. biasanya ada dua
keadaan je untuk iman korang bila dah duk negara orang, sama ada jadi makin buruk, atau jadi
semakin baik bertambah mulia.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ni je yang aku sempat tulis, sebenarnya sangat ringkas. benda ni boleh cerita lagi panjang. kalau
rasa ada soalan pasal benda ni, boleh email aku kat Hanafi_Jaafar[at]ymail.com
hahaha, alamat email macam tipu kan, tapi aku tak tipu, tu memang email yang sah dan baik-baik
sahaja. kalau rasa nak tanya pasal bila aku nak kahwin, sila tanya dengan tembok rumah
korang, aku dah malas nak jawap soalan tu.
kepada makcik/pakcik/tuan/puan/akak/abang/adik/cikgu yang rasa benda ni berguna nak
sampaikan kat siapa-siapa, amek je. aku tak kesah...
okeh, aku boleh berlakon sibuk siapkan kerja Konstruktionslehre aku balik... korang boleh
sambung lompat katak atau lari dalam guni ke entri seterusnya...

tie pin ni JPA bagi aku masa nak terbang dulu...

penulis merupakan pelajar bachelor bidang kejuruteraan di negara jermeni ketika artikel ini
ditulis.
sumber : http://hanafijaafar.blogspot.com/
Suka 47 orang sukakan ini. Jadilah yang pertama dari rakan-rakan anda.

Posted by Rara Emie at 7:00 pm


Recommend this on Google

6 comments:
http://akutakpopular.blogspot.my/2013/01/cara-permohonan-belajar-di-luar-negara_5590.html

3/5

11/5/2016

Rara Emie Official Blog: cara permohonan belajar di luar negara ; Biasiswa
the tempo of life said...
nice one. saya pun nak share ,. saya pernah dpt interview utk pergi buat medik di russia &
ireland. tapi, saya tak dapat sebab apa tau . masa interview tu grouping, interviewer & kawan2
semua puji saya paling bagus , idea paling bernas, english good, tapi satu je, kalau interviewer
tanya pasal poli k, always kena sokong kerajaan .
masa saya tu, banyak sgt dia tanya pasal poli k. salah satunya dia tanya pasal bersih . mula2 saya
kata sy tentang bersih. pastu dia marah saya sebab dia kata saya bodoh la apela. sebenarnya, dia
nak uji saya je. dia nak tgk kita ni tetap pendirian ke tak. masa tu saya dah confuse. saya terkir
"habis tu. macam mana ni?".
last-last saya kata bersih tu ada pro & kontra dia. then saya men on la kesan posi f & nega f
dgn harapan dia tak syak sy menyebelah mana2 pihak (whether kerajaan or pembangkang) sbb
saya betul2 keliru .
lepas tu, interviewer tu cakap, "bersih tu mana ada posi f ! semuanya nega f ! jangan
terpengaruh dengan pembangkang ! awak kena sokong kerajaan . blablablabla. dia berleter
suruh sokong pembangkang,"
haha. lawak jugak interview ni kadang2. perlu ke tanya pasal poli k? disebabkan benda kecik
macam ni, then saya di'reject'.
padahal kawan2 lain yg dapat tu masa interview macam haremm ja.
sepatutnya interview medik tanyalah pasal medik, isu semasa. ni poli k je banyak. sampaikan
kawan2 saya yg turut sama pegi interview semua terkejut saya tak dapat, sebab diorang kata
saya hebat masa interview tu, diorang expect saya conrm dapat sebab diorang tgk sendiri
depan mata diorang waktu sy interview tu.
pastu diorang cakap apa, satu je slack saya, "isu bersih tu saya tak 100% sokong kerajaan.
padahal saya bagi pro & kontra je, tapi dia consider saya ni pro-pembangkang"
so, nasihat saya beware la pasal ni. kalau nak dapat always la sokong kerajaan. kdg2 dia akan
marah kita balik dan hentam macam2 sbab dia nak tgk kita ni macam mana.
hee. sekadar perkongsian :D
27 January 2013 at 22:36

Rara Emie said...


Terima kasih ats perkongsian ini,mungkin salah satu sebabnya diorg nk kte sedar dari mana
datangnya saluran biasiswa ini kot,dan tahap keyakinan juga pen ng dalam dalam interbiu
nie...ececece hehehe sekadar pendapat aku.aku pernah jugak minta biasiswa mara n jpa tapi
kne reject..
27 January 2013 at 22:49

thiramohamadnoor said...
haha...
thanks for sharing..
tp yg pling pn ng..
kalau nk g interview tu..
siap sedia la pengetahuan am and serba banyak g course kita tu :)
7 February 2013 at 13:00

Mohd haz said...


klaw nk g oversea,kne ambil english uk ker? biasa nye nk brapa?
13 April 2013 at 11:26

Rwna said...
Memang patut kena reject pun
18 May 2014 at 10:52

mazshaqah :) said...
Assalamualaikum, saya ni budak lepasan matrikulasi. Nak apply scholarship utk sambung degree.
Masalah yg saya hadapi skrg ni ialah bila nak isi borang scholarship, dia ada tanya apply
scholarship utk kemasukan u mana. Padahal result upu tak keluar lagi. Then nak isi apa je?
Pleaseeeee tolong sangat sangat

http://akutakpopular.blogspot.my/2013/01/cara-permohonan-belajar-di-luar-negara_5590.html

4/5

11/5/2016

Rara Emie Official Blog: cara permohonan belajar di luar negara ; Biasiswa
18 June 2014 at 01:49
Post a Comment
Newer Post

Home

Older Post

Subscribe to: Post Comments (Atom)

RaraEmieOcialBlog. Simple template. Powered by Blogger.

http://akutakpopular.blogspot.my/2013/01/cara-permohonan-belajar-di-luar-negara_5590.html

5/5