You are on page 1of 8

Practice Test in Facilitating Learning

I.

Multiple Choice. Select the best answer from among the choices given in each of the
following questions. Encircle the letter of the correct answer.

1. Development from the trunk outward is called


a.proximodistal
c. functional asymmetry
b, cephalocaudal
d. self-regulating fluctuation
2.What is the correct order of development?
1. neonate
2. embryo
3. fetus
4. zygote
a. 1234
b. 2341
c.3421
d. 4231
3. No two individuals are alike. This means that development is
a. unique
c. integrated
b . sequential
d. continuous
4. At which developmental stage is growth most rapid?
a.)Infancy
c.)Middle childhood
b.)Early childhood
d) Adolescence
5. It is referred to as the period of storm and stress.
a.)Infancy
c.)Middle childhood
b.)Early childhood
d) Adolescence
6. Freud proposed a series of psychosexual stages. The chief ones in sequence from birth are
a. oral, anal, phallic, latent, genital
c. oral, latent, anal, genital, phallic
b. latent, anal, oral, phallic, genital
d. latent, oral, anal, phallic, genital
7. According to Piagets theory, if children can arrange objects in a series, they can
a) classify
b. conserve c. seriate
d. decenter
8. When children can argue that object remain the same despite changes in appearance
and shape. They can:
a) seriate b) classify
c) conserve d) categorize
9. At which stage of development can children do symbolic thinking and go beyond the
connection of sensory information and physical action?
a) sensori-motor b) pre-operation
c) concrete operation d) formal operation
10. Children are highly perceptual at this stage. They can not decenter:
a) sensori-motor b) pre-operational
c) concrete operation
d) formal
operation
11. When does logical thinking begin?
a) sensori-motor b) pre-operational
c) concrete operation d) formal operation
12. The process of fitting new experience to existing schema or cognitive structure.
a) assimilation
b) accommodation c)seriation
d) conservation
13. Identity crisis is typically associated with (a) early childhood
(b) middle childhood
(c) late childhood
(d) adolescence
14. According to Erickson, the quality of mothering that the individual receives determines
whether he will develop
(a) mistrust
(b) isolation (c) guilt
(d) identity crisis
15. Industry vs inferiority stage and development of competence is associated with
a)preschool b)elementary school c)secondary school d)tertiary
16. To develop autonomy among children they should be (a) allowed to experiment
b) do things at their own pace (c) over protected
(d) a & b
17. We should not cheat. It is against CLSUs code of discipline. This reasoning belongs to:
a) stage 1
b) stage 2
c) stage 3
d) stage 4
18. At this level of development standards of right and wrong are laid down by authority.
a) pre-conventional b) conventional
c) post conventional d) a& b

19. Avoidance of physical punishment is the main reason for doing good during
a) stage 1 b) stage 2
c) stage 3
d) stage 4
20. Mary let Rose Ann copy during their Math test because Rose Ann allow her to copy
during their Science test. What stage of moral development are they in?
a) stage 1 b) stage 2
c) stage 3
d) stage 4
1|Page

21. When judgments are based on universal principles, what level of morality is this?
a) pre-conventional b) conventional
c) post conventional d) a& b
22. It refers to t he assistance given to children by adults to reach higher development
a) scaffolding b)extrinsic
c) reinforcers d) punishments
23. What is the process of taking information from outside according to Vygotsky?
a) assimilation
b) accommodation c)ZPD
d)internalization
24. Developmental tasks are to be learned by the individual at each stage of development. Arrange
the following tasks according to the stages when they occur in ones life span
.
I. Achieving personal independence
III. Getting started in an occupation
II. Learning to distinguish right from wrong
IV. Acquiring a set of values and ethical
system
a. I, II, III, IV
c. II, I, IV, III
b. II, I, III, IV
d. I, II, IV, III
25. The traditional indicator of intelligence is logical-mathematical. Which is another?
a spatial
b. verbal
c) interpersonal
d) intrapersonal
26. Learners who prefer hands-on approach and learning by doing belong to which type?
a) musical
b) tactile-kinesthetic c) spatial
d) interpersonal
27. Individuals who are people smart are good in which type of intelligence?
a) verbal
b) spatial
c) interpersonal
d) intrapersonal
28. Artist and architects should be good at which type of intelligence?
a) verbal
b) spatial
c) interpersonal
d) intrapersonal
29. Which type of learners tend toward step by step and linear processing of information?
.
a) verbal
b) spatial
c)analytic
d)global
30. What are the characteristics of global learners?
a)They respond more to emotion
b) They process information in varied order
c). Their left brain is more dominant
d) a & b
31.What functions are associated with the left brain?
a) Verbal, logical, intuitive
b) Verbal, visual, intuitive
c) Verbal, intuitive, detail-oriented
d) Verbal, logical, detail-oriented
32. According to Robert Sternberg, intelligence has three component abilities. Which does not
belong in the group?
a. spatial b. practical
c. analytical d. creative
33. Cognitiv e style is defined as:
a. modes of dealing with individual differences in personality
b. levels of development which increase in complexity as an individuals matures
c. methods by which an individual processes information
d. methods of teaching which emphasize motivation
34. Toi jump, to bend, to balance are behavioral objectives related to which domain
a. affective
b. psychomotor c. cognitive
d.physical
35. The ability to make something new from existing knowledge
a. remembering b. analysis
c. synthesis d. comprehension
36.What do you call the process of making judgment using personal preference or outside
criteria?
a. remembering
b. analysis
c. synthesis d. evaluation
37. Inductive thinking starts from
a. known to unknown
c. general to specific
b. causes to effects
d. rule to example
38.Who is the father of educational psychology?
a. Edward Thorndike
b. Jean Piaget
c. Albert Bandura
d. John Dewey
39. This law of association which states that sensations or actions that occur together in the same
time or space tend to evoke one another.
a. frequency
b. contiguity
c. contrast
d. similarity
2|Page

40.The belief that practice makes perfect is based on which law of Thorndike?
a. effect
b. readiness c. exercise
d. trial and error
41 Watsons experiment, little Alberts crying in the presence of a white rat demonstrated
a. an operantly conditioned response
b. a neutral response
c. a conditioned response
d. an unconditioned response.
42. . When the same response is made to two or more stimuli, what has happened?
a. Response generalization
c. Stimulus generalization
b. Response discrimination
d. Stimulus discrimination
43. Extinction involves:
a. removing reinforcement in order to decrease the probability of a response
b. presenting a negative reinforcer in order to supress an undesired response
c. ignoring desirable responses in order to increase a students self-reinforcement
d. reinforcing escape responses in order to decrease the probability of a punishable
behavior
44. Which of the following is an example of a variable interval schedule?
a. Taking attendance every three days
b. Taking attendance once a week on random days
c. Giving a star for completing every tenth problem
d. Giving a star for an average of ten problems completed
45. Shaping is evident in which of the following situations?
a. A beginning piano student repeatedly practices a piece of music until he receives
praise for mastering it.
b. A child learns to handle dishes carefully after being scolded for breaking one
c. A math student is rewarded for any attempts at solving a simple problem after
mastering more problems
d. A child learning to catch a ball is praised for attempting to reach for it before being
praised only for catching it.
46. When a student stumbles on to a correct solution to problem, he is very likely to:
a. use trial and error when he met the same problem again
b. use the same solution when faced again with the problem
c. take more time solving the problem next time
d. be satisfied with an adequate answer when faced with the same problem again
47. Insight is demonstrated in which of the following situations?
a. A person perceives a new sensation in relation to past experience
b. A person analyzes, synthesizes, and tests hypothesis leading to a problems solution
c. A person solves a problem and understands why the solution worked
d. All of the above
48. Bruner would consider which of the following teachers to be most effective at motivating
students learning?
a. The teacher who applies classroom learning to real life
b. The teacher who stresses grades as being highly important
c. The teacher who punishes students guessing behavior
d. The teacher who emphasizes classroom-specific learning tasks
49. The analytic approach to solving problem involves:
a) trashing about looking for shortcuts
b) breaking problems down into their component parts
c) keeping students autonomous and eager to learn
d) children discovering for themselves which solutions work and which dont
50. The information-processing approach deals primarily with:
a. the flow of information from input to output in computers
b. information storage and retrieval mechanisms in the human memory
c. long-term retention and transfer of learning
d. the mechanisms involved in intuitive thinking
51. According to Ausubel, relevant concepts existing in ones cognitive structure are
a) advance organizers b) subsumers c) concept map d) cognitive bridge
3|Page

52. The principle of subsumption states that students learn most efficiently when:
a. specific facts are taught before general concepts
b. general principles are taught before specifics
c. previous learning experiences have been intermittently reinforced
d. they are instructed in an open classroom environment
53. Ausubel believes that children:
a. learn best when given ample opportunity for autonomous discovery
b. in the iconic mode of representation are hindered in their intellectual development
by the use of concrete props
c. can be taught concepts in similar ways that adults are taught as long as the material
is meaningful
d. find subjects with which they have fewer associations much more meaningful than
those subjects with more associations
54. Retroactive inhibition is illustrated in which the following examples?
a. Learning to play the organ is facilitated by previous exposure to piano lessons
b. A previously confusing concept is clarified by the introduction of a new concept
c. A student needs more trials to memorize a list of chemistry symbols after
successfully memorizing a list of biology terms
d. A student learns to play a new instrument, then realizes that he has lost the
technique for a previously learned instrument
55. The greatest amount of interference would occur when the subject matters of two tasks are:
a. similar but require different responses
b. recall nonsense syllables more readily than meaningful material
c. concentrate more heavily on past successes than on past failure
d. retain more information by studying later in the day
56. Overlearning is evident in which of the following situations?
a. A student relearns previously learned material that seems to have been forgotten
b. A student continues to learn even after the material appears to be learned and
remembered
c. A student increases the number of correct responses to a set of flash cards
d. All of the above
57. Which of the following students would probably be most capable of positive transfer, provided
that motivation level is equal?
a. A 12-year -old with an I.Q. of 130
b. A 12-year-old with an I.Q. of 90
c. An eight-year-old with an I.Q. of 130
d. An eight-year-old with an I.Q. of 90
58. Which of the following classroom practices would be most likely to increase retention?
a. Organize material according to shared attributes instead of object names
b. Structure material without using topic sentences
c. Present many general questions before introducing new material
d. Ask many questions following the presentation of new information
59. Mnemonics are particularly useful for:
a. making otherwise meaningless material more meaningful
b. productive thinking
c. solving new problems
d. concept formation
60. Edward L. Thorndikes theory of identical elements differs from the doctrine of mental
discipline since Thorndike believed in:
a. strengthening the mind by exercising it
b. starting with general concepts before proceeding to specific topics
c. emphasizing transfer of learning rather than intellectual exercise
d. the automatic transfer of learning that results from classical study
61. Negative transfer is reduced as:
a. the stimuli of two tasks become more similar
b. the material is made more meaningful
c. the same stimulus cues increasing numbers of retrieval systems
4|Page

d. all of the above


62. When previous learning interferes with new learning, what do you call this?
a. zero transfer
c. negative transfer
b. positive transfer
d. retroactive inhibition
63. Which of the following principle is NOT stressed by S-R theorists?
a. Learning is a process of conditioning.
b. Learning is searching for meaning.
c. Learning is an incremental process.
d. Reinforced behaviors are learned.
64.Which of the following statements is NOT true of the constructivist view of learning?
a. Learning is a social process.
b. Teachers a re primarily facilitators.
c. Competition is stressed.
d. Learners are actively involved in the process.
65. Social learning theorists emphasize learning through
a. observation
c. trial and error
b. successive approximation d. reinforcement
66. Ronald saw a man giving aims to a beggar. When he reached home, he fed his
hungry dog. What do you call this effect?
a) imitation b) counter imitation c) inhibitory d) social facilitation
67. Which does not belong in the group?
a. A celebrity endorsing shampoo on TV
b. A newspaper columnist giving his opinion
c. A teacher teaching in the classroom
d. A TV newscaster
68. Who is the proponent of social constructivism ?
a.Albert Bandura
b. Jean Piaget c. Edward Tolman d. Lev Vygotsky
69. Who is the father of gestalt psychology?
. .Max Wertheimer
b. B.F. Skinner c. Albert Bandura d. Jerome Bruner
70. Which does NOT promote meaningful learning?
a. Relating new learning with previous experience
b. Organizing materials to be learned
c. Making use of advance organizer
d. Rote memorization
71. Which characteristic is NOT true of children from 0-5 years?
a. Rapid development
b. Prefer to play with the same sex
c. Exhibit separation anxiety
d. Imitate older children
72. When an individual resorts to infantile behavior pattern, this defense mechanism is called
a. temper tantrum b. retrogression c. projection d. rationalization
73. Engaging in sour grapes and sweet lemon are examples of
a. malingering
b. projection c. rationalization
d. sublimation
74. Which of the following statements is NOT true?
a. Punishment is effective if it deters repetition of socially unacceptable behavior
b. Rewards are given in return for socially approved act
c. Bribes are given after the socially approved act
d. Discipline fills the childs need for security
75.People who are internally oriented attribute their success or failure to
a. God
b. luck
c. chance
d. efforts\
76.Children cannot learn with empty stomach. This highlights the importance of which need?
a. self-actualization b. love and belongingness
c. esteem
d. physiological
77. Learners often find it easier to fit in new social situation when given encouragement and
support. How can this be done?
a. Discover their interest
b. Give them room responsibility
c. Assign them buddies or peers
5|Page

d. Overprotect them
78. Knowing how to do things belongs to which type of knowledge?
a) declarative
b)procedural c)conditional d)episodic
79. What do you call strategies to keep you focused?
a) meta memory b) meta attention c)meta cognition d)motivation
80.General knowledge about the world belongs to
a)procedural
b)episodic
c)semantic d)short term
81. Who introduced the concept of metacognition?
a)Flavell
b)Piaget
c)Skinner
d) Pavlov
82. SQ4R is an improvement of the strategy SQ3R. Which is the additional step?
a)recite
b)reflect
c)review
d)read
83. It is the belief that one has the necessary capability to perform a task successfully.
a. self-concept
c. self-efficacy
b. intrinsic motivation
d. self-expectation
84. Giving grades and incentives are examples of which type of motivation?
a) intrinsic
b)extrinsic
c) reinforcers d) rewards
85. What kind of motivation is shown by a person who keeps on practicing his guitar for the joy
he gets from playing?
a) intrinsic
b)extrinsic
c) reinforcers d) rewards
86. In this disorder, children have difficulty paying attention and are hyperactive.
a) ADHD
b)autism
c)mental retardation
d)hearing impaired
87. With cooperative learning in mind, which does NOT belong in the group?
a)collaborationc)teamwork
b)competition
d) synergy
88. With social development in mind, which is most effective?
a) computer-assisted instruction
c) cooperative learning
b) games
d)puzzle
89. Bullying among kids is rampant. What needs to be taught to eradicate it?
a)Full development of talents
c)Respect for the dignity of persons
b) Athletic skills
d) Development of physical powers
90. Which may help an adolescent discover his identity?
a)Decision to follow one path only
b) Relating to people
c)Parents pushing in to follow a specific paths
d) Exploring many different roles in a healthy manner
91. The following characterize a child centered kindergarten EXCEPT
a) Extreme orientation on academics
b)Importance of play in development
c)Emphasis on individual uniqueness
d)Focus on the development of the whole child
92. Which of the following sets of needs from Maslow's hierarchy represents deficiency need
(listed in order) that must be gratified before growth needs emerge?
a. Love, knowing, belongingness, self actualization, esteem.
b. Physiological, safety, esteem, belongingness, love.
c. Physiological, safety, belongingness, esteem
d. Self-actualization, knowing, and understanding aesthetic
93. With regard to forming friendships, a significant difference between males and females appears
to be that
a. Boys are less concerned with same-sex friendships than girls.
b. Boys are preoccupied with positive aspects of friendships, girls with the negative
aspects.
c. Boys form closer same-sex friendships than girls.
d. Boys tend to be more jealous than girls about friendships with same-sex peers.
94.Which of the following statements is about learning is NOT acceptable?
a) Successful learners are goal directed
b) Assessing learning is an integral part of the learning process
6|Page

c) Active learning involves pouring in of information in the learners head.


d) Learning is a cumulative process.
95. Which of the following pupils show the most serious problems of adjustment?
a. One who shows interest in sex
b. One who bullies his classmates
c. One who is habitually late
d. The quiet child who never participates in class activities.
96. Which of the following is a reason for girls receiving higher grades in elementary years than
boys?
a. Girls have a greater desire to please teachers than boys.
b. Girls have higher levels of intelligence than boys until high school.
c. Girls are more independent and consequently work better without supervision.
d. Girls are viewed more favorably by teachers.
97. What is the social need most desired by an adolescent?
a. parental approval
c. sibling approval
b. peer acceptance
d. adult approval
98. Evidence from studies of parental and societal treatment of boys and girls suggests that
a. Boys are encouraged to be competitive and to control expression of feelings.
b. Boys are encouraged to conform to rules and give comfort to others.
c. Girls are encouraged to be competitive and boys to develop close interpersonal
relations.
d. Girls are encouraged to give comfort to others and boys to be affectionate.
99. That learning is a coordinated and unified pattern of response in the learner means that :
a. learning is the intelligent adjustment to the significant factors in a situation
b. learning consist of the establishment of connections between sets of neurons
c. learning is the process of conditioning the learner to meet fixed situations
d. learning is the repetitions of experience of exactly the same patterns as those of the
past
100. The Gestalt principle of learning which states that stimuli close to each are perceived as
belonging together.
a. closure
b. proximity c. closure
d. continuity
Prepared by
Answer Key
1.

2.

11.
C
12A

3.

13D

4.

5.

6.

7.

8.

14.
A
15
B
16D
17
D
18A

9.

19A

10. B

7|Page

20
B

SOLEDAD MINA ROGUEL


21 Professor
31. D 41.C
51. B
C
22A 32. A 42. C 52.B
23
33. C 43. A 53. C
D
24
34. B 44. B 54. D
D

in Facilitating Learning
61. D

71. B

81. A

91.A

62. C

72. B

82. B

92.C

63. B

73. C

83. C

93. A

64. C

74. C

84.B

94. C

25B 35.C

45. D

55.A

65. A

75. D

85.A

95. D

26B 36. D

46. B

56.D

66.D

76.D

86.A

96. A

27B 37. A

47.D

57. A

67. C

77. C

87. B

97. B

28B 38. A
29
39. B
C
30
40. C
D

48.A

58. D

68. D

78. B

88. C

98. A

49. B

59. A

69. A

79. B

89. C

99. A

50. B

60. C

70. D

80. C

90. D

100.
B

8|Page