You are on page 1of 16

Sistemi per dhenien elektronike te lejes

per ndertim
Udhezues per parashtruesit e kerkesave

utor

Nekstsens
Partizanski odredi nr.62, Shkup
Maqedoni
www.nextsense.com

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Prmbajtja:
Hyrje ........................................................................................................................................................ 3
Si t qasem n Sistemin pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim?.............................................. 4
Pr shfrytzues t rregjistruar ............................................................................................................ 4
Pr shfrytzues t rinj ......................................................................................................................... 4
Si t regjistrohem n Sistem? ......................................................................................................... 4
Rregullimi i profilit tuaj shfrytzues .................................................................................................... 5
Lista e krkesave t parashtruara ................................................................................................... 5
Rregullimi i profilit........................................................................................................................... 5
Krijimi i krkess s re............................................................................................................................. 6
Hapi 1: Informata pr Krkesn .......................................................................................................... 7
Hapi 2: Informata pr kontakt ............................................................................................................ 9
Hapi 3: Dokumentet e duhura ........................................................................................................... 9
Tipat e dokumenteve ...................................................................................................................... 9
Parashtrimi i Prijektit themelor..................................................................................................... 10
Si ti ngarkoj dokumentet e krkuara? .......................................................................................... 10
Prkufizimi i atributeve ................................................................................................................. 11
Hapi 4: Dokumentacioni plotsues ................................................................................................... 12
Hapi 4: Vrtetim ................................................................................................................................ 12
Parashtrimi i krkess s krijuar ........................................................................................................... 13
Njoftimi gjat proesit .......................................................................................................................... 15
Krkes e aprovuar ........................................................................................................................... 16

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Hyrje
Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim mundson nj parashtrim m t leht, m t
shpejt dhe m efikas pr krkesn tuaj pr leje ndrtimi. Prdorimi i ktij Sistemi do tju mundsoj
t kurseni koh nga pritja e mundimshme n rradhat e gjata, ti zvogloni shpenzimet pr
parashtrimin e krkess me paraqitjen e verzioneve digjitale t dokumentacionit t duhur si dhe t
parashtroni krkes n do koh pa e vn re kohn e puns t institucioneve.
Krahas ksaj Sistemi ofron transparenc n t gjith proesin e aprovimit t lejes pr ndrtim. Pr
do faz n t ciln gjendet lnda juaj do t jeni njkohsisht t njoftuar nprmjet sistemit
automatik dhe t pavarur pr drgimin n post elektronike dhe njoftimit t drguar nprmjet
shrbimit automatik pr mesazhe t shkurtra (SMS).
Nprmjet profilit tuaj shfrytzues n sistem sht i mundsuar shqyrtim i plot t t gjith
krkesave tuaja si dhe informimi i vazhdueshm pr statusin e secils krkes t parashtruar nga ana
juaj.
Me ndihmn e ktij udhzuesi do t mundohemi n nj mnyr m t leht dhe m t qart tju
prezantojm proesin e parashtrimit t krkess elektronike pr marrjen e lejes pr ndrtim me
qllim q edhe m tej t prdorni prfitimet t cilat i njejti i ofron .

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Si t qasem n Sistemin pr dhnien elektronike t lejeve pr


ndrtim?
Q t qaseni n faqen kryesore t Sistemit pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim duhet t
shtoni adresn n vijim n shfletuesin e internetit : www.gradezna-dozvola.mk .

Pr shfrytzues t rregjistruar
Nse jeni shfrytzues tashm t regjistruar n Sistem, futuni me emrin shfrytzues dhe fjalkalimin
tuaj q t qaseni n faqen kryesore nga profili juaj shfrytzues n Sistemin pr dhnien elektronike
t lejeve pr ndrtim.

Pr shfrytzues t rinj
Nse qaseni pr her t par n faqen e Sistemit pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim sht
e nevojshme t regjistroheni si shfrytzues t ri.
Si t regjistrohem n Sistem?
N faqen pr regjistrim t shfrytzuesit t ri mund t qaseni nprmjet linkut Regjistrohuni!, i cili
gjendet n faqen kryesore. Q t regjistroheni n Sistem sht e nevojshme ta plotsoni formn e
dhn regjistruese me t dhnat e krkuara t paraqitura n Figurn 1 dhe t klikoni n butonin
Vazhdo.
Vrejtje*: Fjalkalimi duhet t prmbaj shkronja t vogla e t mdhaja, numra dhe shenja speciale .

Figura 1: Forma e regjistrimit t shfrytzuesve t rinj

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Q t mund ta mbaroni regjistrimin sht e nevojshme ta vrtetoni at nprmjet e-mail adress


tuaj te e cila ka arritur kod pr verifikim. Nga momenti i vrtetimit t regjistrimit tuaj profili juaj
shfrytzues, t Sistemit pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim, sht krijuar dhe n kt
mnyr ju mundsohet prdorimi i mtejshm i shrbimeve t cilat i njejti i ofron.

Rregullimi i profilit tuaj shfrytzues


Lista e krkesave t parashtruara
Me vet hyrjen n Sistem ju gjendeni n faqen kryesore t profilit tuaj shfrytzues. N t njejtn
faqe sht paraqitur lista shqyrtuese e t gjitha krkesave t parashtruara nga ana juaj. N
shembullin ton n Figurn 2, si shfrytzues i ri i regjistruar , kjo list sht momentalisht e zbrazt
dhe prandaj paraqitet mesazhi Nuk ka shnime t gjetura.
Rregullimi i profilit
N cepin e siprm t djatht me klikimin e shigjets afr emrit shfrytzues me t cilin jeni futur
shfaqet nj menu shpalosse (Figura 2) n t ciln mund t zgjidhni ndonjrin nga opcionet e
ofruara si :
1. Profili me zgjidhjen e ktij opcioni fitoni qasje n faqen me t dhnat tuaja shfrytzuese;
2. Gjuha me zgjidhjen e ktij opcioni hapet nj nnmenu pr zgjedhjen e gjuhs
(maqedonisht ose shqip);
3. Dil me zgjidhjen e ktij opcioni do t dilni nga sistemi.

Figura 2: Faqja kryesore e profilit shfrytzues

Me zgjidhjen e opcionit Profili do t hapet faqja me shqyrtim t t dhnave tuaja t dhna gjat
regjistrimit si dhe fusha me informacion pr datn e vlefshmris s ertifikats tuaj digjitale si
sht paraqitur n Figurn 3.
Vrejtje*: Me qllim q t mundeni n mnyr elektronike ta nnshkruani krkesn tuaj dhe t
njejtn ta parashtroni me sukses fillimisht duhet detyrimisht ta ngarkoni ertifikatn tuaj digjitale n
profilin tuaj shfrytzues dhe po e njejta t jet e vlefshme. N t kundrtn krkesa juaj nuk mundet
t parashtrohet me sukses.
Nse doni ta ndryshoni fjalkalimin pr qasje n Sistem klikoni n butonin Ndrysho Fjalkalimin.
Nse doni ta ndrroni ertifikatn tuaj egzistuese me tjetr zgjidheni dokumentin e prshtatshm
nga kompjutori juaj dhe shtypni butonin Ngarko. Nse , pr shembull, pr shkak t mbarimit t
afatit ose afrimit t dats s skadimit t vlefshmris s ertifikats aktuale digjitale doni ta
ndrroni me ertifikat tjetr t vlefshme digjitale ose me dat skadimi m t largt.

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Figura 3: Profili i shfrytzuesve

Krijimi i krkess s re
Q t krijoni krkes t re klikoni n butonin
n faqen kryesore t profilit tuaj
shfrytzues ku hapet dhe faqe n ann e majt t s cils jan t paraqitura hapat e duhura pr
krijimin e krkess s re kurse n ann e djatht paraqitet hapi n t cilin gjendeni momentalisht.
N prfundimin e do hapi keni mundsi pr kalim n hapin e ardhshm me klikim t butonit
ose n hapin e mparshm (pr shembull, nse doni t ndryshoni dika) me klikim t
butonit

Figura 4: Paraqitje e faqes kryesore nga krijimi i krkess s re

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Hapi 1: Informata pr Krkesn


N hapin e par nga proesi i krijimit t krkess s re sht e nevojshme ti plotsoni Informatat
baz t krkess si:
1. Prse parashtrohet krkesa zgjidhni nj nga opcionet e ofruara n menun shpalosse;
2. Cils kategori t ndrtimit i takon shnojeni kategorin s cils i prket krkesa nga katr
kategorit e ofruara;
Vrejtje*: Me klikimin e fjalve kategoria E par ose E dyt n Informata pr ndrtime
t kategoris s Par dhe s Dyt hapet nj kuti me tekst n t ciln ka shpjegim pr t
njejtat. Kjo sht e paraqitur m posht n Figurat 5 dhe 6.

Figura 5: Informata pr ndrtim t Kategoris s Par

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Figura 6: Informata pr ndrtim t Kategoris s Dyt

3. Lloji i ndrtimit shtojeni llojin e ndrtimit n formn e nj teksti n fushn e shnuar;


4. Adresa e objektit/ Pjes e stacionarit shtojeni adresn n formn e nj teksti n fushn e
shnuar;
5. Zgjidhja e komuns pr t ciln parashtrohet krkesa, me komun kadastrale dhe parcel/a
kadastrale zgjidhni nj komun dhe m pas nj komun kadastrale nga ato t ofruarat n
menut shpalosse rrjedhimisht dhe shnojeni parceln/at n fushn e shnuar;
Vrejtje*: Egziston mundsia pr shtimin e m shum komunave kadastrale si dhe fshirjen e
tashm t dhna (Figura 7).

Figura 7: Paraqitje t pjess pr shtimin e Komuns/ve

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

6. Shtimi i t dhnave t krkuara pr investitorin shtoni emr, mbiemr dhe adres t secilit
investitor.
Vrejtje*: Egziston mundsia pr shtimin e m shum investitorve si dhe fshirjen e tashm
t dhn (Figura 8).

Figura 8: Paraqitje e pjess pr shtimin e Investitorit/ve

Hapi 2: Informata pr kontakt


N kt hap t proesit t krijimit t krkess sht e nevojshme t plotsoni t dhnat e duhura
pr personin pr kontakt si emr, mbiemr, kontakt e-mail dhe kontakt celular. Po i njejti person do
t njoftohet m tej pr prfundimin e do faze t dhnies elektronike t lejes pr ndrtim nprmjet
sistemit automatik t pavarur pr drgimin e posts elektronike dhe njoftimit.
Nse dshironi t fitoni njoftime t drguara gjat proesit nprmjet shrbimit automatik pr
mesazhe t shkurtra (SMS) duhet ta shnoni me shenj fushn pr Njoftime.

Hapi 3: Dokumentet e duhura


N kt hap t proesit t krijimit t krkess s re sht e nevojshme ta ngarkoni dokumentacionin
baz gjegjsisht dokumentet e krkuara n kt hap jan ata t cilt jan t detyrueshm q t
mund t aprovohet nj krkes.
Tipat e dokumenteve
M posht jan t numruara tipat e dokumenteve t detyrueshm t cilt duhet t ngarkohen q
krkesa e parashtruar t aprovohet:
Vrejtje*: Ngarkohen dokumentet origjinale n verzion digjital.
Pr shembull, nse dokumenti origjinal esht drguar te ju n verzion elektronik (i nnshkruar n
mnyr elektronike, i verifikuar...) e ngarkoni si t till. Nse dokumenti origjinal i drguar te ju sht
n form t shtypur fillimisht duhet ta skenoni dhe m pas verzionin e skenuar ta ngarkoni.

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

Ekstrakt nga dokumentacioni urbanistik planifikues


Projekt themelor
Raport pr revizion t projektit themelor
Elaborat gjeodezik
Vrtetim pr t drejt ndrtimi
Vrtetim pr pagimin e takss administrative
Autorizim

Nn do lloji dokumenti t prmendur paraqitet nj prshkrim i shkurtr pr dokumentet t cilat


duhet t parashtrohen si sht paraqitur n shembullin e Figurs 9.

Figura 9: Prshkrim i Ekstraktit nga dokumentacioni urbanistik planifikues

Parashtrimi i Prijektit themelor


Gjat parashtrimit t projektit themelor sht e nevojshme n mnyr t veant t keni kujdes pr
format e parapara n t cilat mund t drgohen dhe kjo vetm n:
-

Format .PDF dhe


Format .DWG,n nj ose m shum shnime elektronike.

Secili shnim elektronik n format .PDF duhet t jet i nnshkruar nga ana e subjekteve me
ertifikat t vlefshme digjitale e lshuar nga dhns t autorizuar.
Secili shnim elektronik n format .DWG duhet t jet i nnshkruar vetm nga ana e personit
prgjegjs n personin juridik ku prpunohet projekti, me ertifikat t vlefshme digjitale e lshuar
nga dhns t autorizuar.
Si ti ngarkoj dokumentet e krkuara?
Pr ngarkimin e dokumenteve sht e nevojshme ta klikoni butonin
pr do lloj
t dokumentacionit ve e ve. M pas hapet nj dritare ku shfaqet nj prshkrim i shkurtr i llojit t
dokumentit, buton pr ngarkimin e dokumenteve, informacion pr formate t lejuara t
dokumenteve dhe fush (opcioni) pr shtimin e komentit si sht paraqitur n Figurn 10.
Vrejtje*: Egziston mundsia t ngarkohen m shum dokumente pr nj tip dokumentacioni si dhe
t fshihen tashm t ngarkuarat.
Pasi t zgjidhni dokumentet e duhura pr tipin e dokumentacionit t krkuar klikoni n butonin
Ngarko. M pas, n fushn e tipit t prshtatshm t dokumentacionit shfaqet shqyrtimi me
Informatat n vijim t paraqitura edhe n Figurn 11:
-

Dokumente t ngarkuara sipas numrit rendor;


Komente t shtuara pr t njejtat;
Data e ngarkimit t tyre.

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Nse dshironi t fshini ndonj nga dokumentet e ngarkuara me Informatat prcjellse klikoni
butonin

pr do dokument ve e ve.

Figura 10: Dritare pr ngarkimin e dokumenteve n tipin e dokumentacionit

Figura 11: Shqyrtim t Informatave pr dokumentet e ngarkuara n tipin e dokumentacionit

Prkufizimi i atributeve
N tipe t caktuara t dokumentacionit krahas tabit pr ngarkimin e dokumenteve gjendet edhe tabi
Prshkrim plotsues. Q t prkufizoni vlera duhet t klikoni n butonin
ku hapet
dritare n t ciln paraqitet prshkrim i shkurtr i tipit t dokumentit me fusha pr shtim t numrit
teknik dhe informacion nga kush sht i punuar (Figura 12). Kur do ti shnoni vlerat e krkuara
klikoni butonin Ruaj.

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Figura 12: Shqyrtim i tabit Prshkrim plotsues

Hapi 4: Dokumentacioni plotsues


N hapin e ardhshm t procedurs mund ti ngarkoni t gjitha dokumentet plotsuese t cilat i
konsideroni si t nevojshme pr parashtrimin e krkess. Ngarkimi i dokumenteve pr tipat e
dokumentacionit t shfletuar n kt hap nuk sht i detyrueshm q nj krkes t aprovohet.
Veprimi dhe mnyra e ngarkimit t dokumenteve sht e njejt me at t prshkruar pr ngarkimin
e dokumentacionit baz t Hapit 3.

Hapi 4: Vrtetim
Q t mund ta kompletoni proesin e krijimit t krkess s re sht e nevojshme t vrtetoni q t
gjitha t dhnat dhe dokumentet e drguara jan t vlefshme dhe prshtaten me dokumentet
origjinale t dhna nga subjektet kompetente. Kt veprim do ta realizoni duke klikuar n katrorin
para Pajtohem n hapin e fundit si n Figurn 13 dhe klikoni butonin Mbaro .

Figura 13 : Vrtetim pr prfundimin e proesit t krijimit t krkess

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Parashtrimi i krkess s krijuar


Pasi t jet kompletuar proesi i krijimit t krkess s re hapet faqe me shqyrtim t plot t
krkess s krijuar. N pjesn e siprme mund ti shqyrtoni Informatat baz si dhe statusin e
krkess. N shembullin ton n Figurn 14 pasi q krkesa e krijuar akoma nuk sht e drguar
statusi i krkess sht N prpunim.

Figura 14: Shqyrtim i krkess prpara parashtrimit

M posht n t njejtn faqe sht paraqitur lista e tipave t dokumenteve, baz dhe plotsuese.
Me klikimin e butonit
n do lloj t dokumentacionit mund ti rishikoni dokumentet e ngarkuara
me Informatat prcjellse.

Figura 15: Shqyrtim i krkess prpara parashtrimit

N fund t faqes jan t paraqitura Informatat pr kontakt personin nn t cilat gjenden tre butona
pr veprim si :

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

1.

- nse dshironi t ndryshoni disa nga Informatat e dhna ose dokumenteve t

ngarkuara n njerin prej hapave pr krijimin e krkess s re. Me klikimin e ktij butoni
do t ktheheni n hapin e par t krijimit t po t njejts krkes dhe t gjitha
Informatat dhe dokumentet e ngarkuara m par jan t mbrojtura, me mundsi t
ndryshimit t tyre.
2.
3.

- klikoni n kt buton q ta nnshkruani krkesn e krijuar me


ertifikatn tuaj digjitale dhe gjithashtu ta parashtroni at.
- klikoni n kt buton q ta fshini krkesn e krijuar.

Nse konsideroni se krkesa sht e plot dhe e sakt dhe ju doni ta parashtroni zgjidhni opcionin
ku dhe automatikisht shfaqet dritarja n t ciln jan t paraqitura ertifikatat tuaja
akoma t vlefshme. Me zgjidhjen e njers prej tyre shfaqet nj dritare me informacion se krkesa
sht parashtruar me sukses.

Figura 16: Informacion pr parashtrim t suksesshm t krkess

Kur krkesa tashm sht parashtruar opcionet e prmendura m par pr veprim jan t ndaluara
q do t thot se m nuk ka mundsi pr ndryshimin e krkess, nnshkrimin e prsritur t saj dhe
parashtrimin ose fshirjen e po t njejts. Shfaqet vetm buton i cili mundson t fotokopjohet
shqyrtimi i plot i krkess.

Figura 17: Shqyrtim i veprimeve t disponueshme dhe t ndaluar pas parashtrimit t krkess

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Paraqitje t krkess s parashtruar


Nse ktheheni n faqen kryesore t profilit tuaj do t vreni se krkesa e njejt e krijuar dhe e
parashtruar sht vendosur n listn e krkesave, e cila sht prmendur n fillim. N seciln
krkes nga lista n pjesn e siprme ka katr tabe dhe me hyrjen n secilin prej tyre mund t
rishikohen Informatat e dhna dhe dokumentet e ngarkuara n hapat gjat krijimit t krkess s
parashtruar.
N shembullin ton n Figurn 18 n linjn nn tabet mund t vrehet ndryshimi i statusit t
krkess E arritur.

Figura 18: Shqyrtim i statusit t krkess

Njoftimi gjat proesit


Sistemi mundson q parashtruesi vazhdimisht t jet i prfshir n proesin e dhnies elektronike
t lejes pr ndrtim dhe n kt mnyr ai do t njoftohet pr do faz t prfunduar t proesit
nprmjet SMS-ve (nse m par gjat krijimit t krkess selektohet fusha pr njoftim me SMS)
dhe nprmjet kontakt e-mail adress t personit pr kontakt i prmendur n krkesn e
parashtruar. Parashtruesi do t njoftohet pr prfundimin e secils nga fazat e mposhtme:
1.
2.
3.
4.
5.

Parashtrimi i krkess
Arkivimi i krkess
Mendime nga institucionet
Llogaritja e komunalive
Dhnia e akteve: Leje ndrtimi, Konkluzion pr ndrpritje ose Vendim pr anulim.

Parashtrimi i dokumentit pr pagesn e komunalive


Nse krkesa juaj nuk sht e liruar nga pagesa e komunalive do t fitoni lajmrim n e-mail ose
SMS si dhe ndryshim t statusit t krkess suaj sepse do t jet e nevojshme t ngarkoni dokument
pr komunalit e paguara. N kt rast n paraqitjen e krkess n Listn e krkesave t
parashtruara do t aktivizohet nj buton plotsues Shto pagesn e paraqitur n Figurn 19. Me
klikimin e t njejtit do t hapet nj dritare n t ciln do t keni mundsi t ngarkoni dokument pr
komunalit e paguara (Figura 20) dhe m pas parashtrojeni me klikim t butonit Ngarko pagesn.

Sistemi pr dhnien elektronike t lejeve pr ndrtim


Udhzues pr parashtruesit e krkesave

Figura 19: Paraqitja e butonit plotsues pr ngarkimin e pagess

Figura 20: Paraqitja e fushs pr ngarkim t dokumentit pr pages t realizuar

Krkes e aprovuar
Kur krkesa m n fund t jet aprovuar kjo do t paraqitet edhe n statusin e krkess konkrete t
shfletuar n Listn e krkesave t parashtruara.

Figura 21: Paraqitje t krkess n Listn e krkesave t parashtruara